Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. புத்தமங்ஸூபமஸுத்தவண்ணனா

    3. Puttamaṃsūpamasuttavaṇṇanā

    63. ததியே சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாராதிஆதி³ வுத்தனயமேவ. யஸ்மா பனஸ்ஸ அட்டு²ப்பத்திகோ நிக்கே²போ, தஸ்மா தங் த³ஸ்ஸெத்வாவெத்த² அனுபுப்³ப³பத³வண்ணனங் கரிஸ்ஸாமி. கதராய பன இத³ங் அட்டு²ப்பத்தியா நிக்கி²த்தந்தி? லாப⁴ஸக்காரேன. ப⁴க³வதோ கிர மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜி, யதா² தங் சத்தாரோ அஸங்க்²யெய்யே பூரிததா³னபாரமீஸஞ்சயஸ்ஸ. ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ஹிஸ்ஸ யமகமஹாமேகோ⁴ வுட்ட²ஹித்வா மஹோக⁴ங் விய ஸப்³ப³பாரமியோ ‘‘ஏகஸ்மிங் அத்தபா⁴வே விபாகங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஸம்பிண்டி³தா விய லாப⁴ஸக்காரமஹோக⁴ங் நிப்³ப³த்தயிங்ஸு. ததோ ததோ அன்னபானயானவத்த²மாலாக³ந்த⁴விலேபனாதி³ஹத்தா² க²த்தியப்³ராஹ்மணாத³யோ ஆக³ந்த்வா, ‘‘கஹங் பு³த்³தோ⁴, கஹங் ப⁴க³வா, கஹங் தே³வதே³வோ நராஸபோ⁴ புரிஸஸீஹோ’’தி? ப⁴க³வந்தங் பரியேஸந்தி. ஸகடஸதேஹிபி பச்சயே ஆஹரித்வா ஓகாஸங் அலப⁴மானா ஸமந்தா கா³வுதப்பமாணம்பி ஸகடது⁴ரேன ஸகடது⁴ரங் ஆஹச்ச திட்ட²ந்தி சேவ அனுப்பவத்தந்தி ச அந்த⁴கவிந்த³ப்³ராஹ்மணாத³யோ விய. ஸப்³ப³ங் க²ந்த⁴கே தேஸு தேஸு ஸுத்தேஸு ச ஆக³தனயேன வேதி³தப்³ப³ங்.

    63. Tatiye cattārome, bhikkhave, āhārātiādi vuttanayameva. Yasmā panassa aṭṭhuppattiko nikkhepo, tasmā taṃ dassetvāvettha anupubbapadavaṇṇanaṃ karissāmi. Katarāya pana idaṃ aṭṭhuppattiyā nikkhittanti? Lābhasakkārena. Bhagavato kira mahālābhasakkāro uppajji, yathā taṃ cattāro asaṅkhyeyye pūritadānapāramīsañcayassa. Sabbadisāsu hissa yamakamahāmegho vuṭṭhahitvā mahoghaṃ viya sabbapāramiyo ‘‘ekasmiṃ attabhāve vipākaṃ dassāmā’’ti sampiṇḍitā viya lābhasakkāramahoghaṃ nibbattayiṃsu. Tato tato annapānayānavatthamālāgandhavilepanādihatthā khattiyabrāhmaṇādayo āgantvā, ‘‘kahaṃ buddho, kahaṃ bhagavā, kahaṃ devadevo narāsabho purisasīho’’ti? Bhagavantaṃ pariyesanti. Sakaṭasatehipi paccaye āharitvā okāsaṃ alabhamānā samantā gāvutappamāṇampi sakaṭadhurena sakaṭadhuraṃ āhacca tiṭṭhanti ceva anuppavattanti ca andhakavindabrāhmaṇādayo viya. Sabbaṃ khandhake tesu tesu suttesu ca āgatanayena veditabbaṃ.

    யதா² ப⁴க³வதோ, ஏவங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸாபி. வுத்தஞ்சேதங் –

    Yathā bhagavato, evaṃ bhikkhusaṅghassāpi. Vuttañcetaṃ –

    ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவர-பிண்ட³பாத-ஸேனாஸன-கி³லான-பச்சய-பே⁴ஸஜ்ஜ-பரிக்கா²ரானங். பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி கோ² ஸக்கதோ ஹோதி…பே॰… பரிக்கா²ரான’’ந்தி (உதா³॰ 14; ஸங்॰ நி॰ 2.70).

    ‘‘Tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvara-piṇḍapāta-senāsana-gilāna-paccaya-bhesajja-parikkhārānaṃ. Bhikkhusaṅghopi kho sakkato hoti…pe… parikkhārāna’’nti (udā. 14; saṃ. ni. 2.70).

    ததா² ‘‘யாவதா கோ², சுந்த³, ஏதரஹி ஸங்கோ⁴ வா க³ணோ வா லோகே உப்பன்னோ, நாஹங், சுந்த³, அஞ்ஞங் ஏகஸங்க⁴ம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி ஏவங் லாப⁴க்³க³யஸக்³க³பத்தங் யத²ரிவாயங், சுந்த³, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.176).

    Tathā ‘‘yāvatā kho, cunda, etarahi saṅgho vā gaṇo vā loke uppanno, nāhaṃ, cunda, aññaṃ ekasaṅghampi samanupassāmi evaṃ lābhaggayasaggapattaṃ yatharivāyaṃ, cunda, bhikkhusaṅgho’’ti (dī. ni. 3.176).

    ஸ்வாயங் ப⁴க³வதோ ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச உப்பன்னோ லாப⁴ஸக்காரோ ஏகதோ ஹுத்வா த்³வின்னங் மஹானதீ³னங் உத³கங் விய அப்பமெய்யோ அஹோஸி. அத² ஸத்தா² ரஹோக³தோ சிந்தேஸி – ‘‘மஹாலாப⁴ஸக்காரோ அதீதபு³த்³தா⁴னம்பி ஏவரூபோ அஹோஸி, அனாக³தானம்பி ஏவரூபோ ப⁴விஸ்ஸதி . கிங் நு கோ² பி⁴க்கூ² ஆஹாரபரிக்³கா³ஹகேன ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தா மஜ்ஜ²த்தா நிச்ச²ந்த³ராகா³ ஹுத்வா ஆஹாரங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ஸக்கொந்தி, ந ஸக்கொந்தீ’’தி?

    Svāyaṃ bhagavato ca saṅghassa ca uppanno lābhasakkāro ekato hutvā dvinnaṃ mahānadīnaṃ udakaṃ viya appameyyo ahosi. Atha satthā rahogato cintesi – ‘‘mahālābhasakkāro atītabuddhānampi evarūpo ahosi, anāgatānampi evarūpo bhavissati . Kiṃ nu kho bhikkhū āhārapariggāhakena satisampajaññena samannāgatā majjhattā nicchandarāgā hutvā āhāraṃ paribhuñjituṃ sakkonti, na sakkontī’’ti?

    ஸோ அத்³த³ஸ ஏகச்சே அது⁴னா பப்³ப³ஜிதே குலபுத்தே அபச்சவெக்கி²த்வா ஆஹாரங் பரிபு⁴ஞ்ஜமானே. தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மயா கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி பாரமியோ பூரெந்தேன ந சீவராதி³ஹேது பூரிதா, உத்தமப²லஸ்ஸ பன அரஹத்தஸ்ஸத்தா²ய பூரிதா. இமேபி பி⁴க்கூ² மம ஸந்திகே பப்³ப³ஜந்தா ந சீவராதி³ஹேது பப்³ப³ஜிதா, அரஹத்தஸ்ஸேவ பன அத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா. தே இதா³னி அஸாரமேவ ஸாரங் அனத்த²மேவ ச அத்த²ங் கரொந்தீ’’தி ஏவமஸ்ஸ த⁴ம்மஸங்வேகோ³ உத³பாதி³. ததோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசே பஞ்சமங் பாராஜிகங் பஞ்ஞபேதுங் ஸக்கா அப⁴விஸ்ஸ, அபச்சவெக்கி²தாஹாரபரிபோ⁴கோ³ பஞ்சமங் பாராஜிகங் கத்வா பஞ்ஞபேதப்³போ³ ப⁴வெய்ய. ந பன ஸக்கா ஏவங் காதுங், து⁴வபடிஸேவனட்டா²னஞ்ஹேதங் ஸத்தானங். யதா² பன கதி²தே பஞ்சமங் பாராஜிகங் விய நங் பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி. ஏவங் த⁴ம்மாதா³ஸங் ஸங்வரங் மரியாத³ங் ட²பெஸ்ஸாமி, யங் ஆவஜ்ஜித்வா ஆவஜ்ஜித்வா அனாக³தே பி⁴க்கூ² சத்தாரோ பச்சயே பச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தீ’’தி. இமாய அட்டு²ப்பத்தியா இமங் புத்தமங்ஸூபமஸுத்தந்தங் நிக்கி²பி. தத்த² சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாராதிஆதி³ ஹெட்டா² வுத்தத்த²மேவ.

    So addasa ekacce adhunā pabbajite kulaputte apaccavekkhitvā āhāraṃ paribhuñjamāne. Disvānassa etadahosi – ‘‘mayā kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni pāramiyo pūrentena na cīvarādihetu pūritā, uttamaphalassa pana arahattassatthāya pūritā. Imepi bhikkhū mama santike pabbajantā na cīvarādihetu pabbajitā, arahattasseva pana atthāya pabbajitā. Te idāni asārameva sāraṃ anatthameva ca atthaṃ karontī’’ti evamassa dhammasaṃvego udapādi. Tato cintesi – ‘‘sace pañcamaṃ pārājikaṃ paññapetuṃ sakkā abhavissa, apaccavekkhitāhāraparibhogo pañcamaṃ pārājikaṃ katvā paññapetabbo bhaveyya. Na pana sakkā evaṃ kātuṃ, dhuvapaṭisevanaṭṭhānañhetaṃ sattānaṃ. Yathā pana kathite pañcamaṃ pārājikaṃ viya naṃ passissanti. Evaṃ dhammādāsaṃ saṃvaraṃ mariyādaṃ ṭhapessāmi, yaṃ āvajjitvā āvajjitvā anāgate bhikkhū cattāro paccaye paccavekkhitvā paribhuñjissantī’’ti. Imāya aṭṭhuppattiyā imaṃ puttamaṃsūpamasuttantaṃ nikkhipi. Tattha cattārome, bhikkhave, āhārātiādi heṭṭhā vuttatthameva.

    சத்தாரோ பன ஆஹாரே வித்தா²ரெத்வா இதா³னி தேஸு ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸேதுங் கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, கப³ளீகாரோ ஆஹாரோ த³ட்ட²ப்³போ³திஆதி³மாஹ? தத்த² ஜாயம்பதிகாதி ஜாயா சேவ பதி ச. பரித்தங் ஸம்ப³லந்தி புடப⁴த்தஸத்துமோத³காதீ³னங் அஞ்ஞதரங் அப்பமத்தகங் பாதெ²ய்யங். கந்தாரமக்³க³ந்தி கந்தாரபூ⁴தங் மக்³க³ங், கந்தாரே வா மக்³க³ங். கந்தாரந்தி சோரகந்தாரங் வாளகந்தாரங் அமனுஸ்ஸகந்தாரங் நிருத³ககந்தாரங் அப்பப⁴க்க²கந்தாரந்தி பஞ்சவித⁴ங். தேஸு யத்த² சோரப⁴யங் அத்தி² , தங் சோரகந்தாரங். யத்த² ஸீஹப்³யக்³கா⁴த³யோ வாளா அத்தி², தங் வாளகந்தாரங். யத்த² ப³லவாமுக²யக்கி²னிஆதீ³னங் அமனுஸ்ஸானங் வஸேன ப⁴யங் அத்தி², தங் அமனுஸ்ஸகந்தாரங். யத்த² பாதுங் வா ந்ஹாயிதுங் வா உத³கங் நத்தி², தங் நிருத³ககந்தாரங். யத்த² கா²தி³தப்³ப³ங் வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் வா அந்தமஸோ கந்த³மூலாதி³மத்தம்பி நத்தி², தங் அப்பப⁴க்க²கந்தாரங் நாம. யத்த² பனேதங் பஞ்சவித⁴ம்பி ப⁴யங் அத்தி², தங் கந்தாரமேவ. தங் பனேதங் ஏகாஹத்³வீஹதீஹாதி³வஸேன நித்த²ரிதப்³ப³ம்பி அத்தி², ந தங் இத⁴ அதி⁴ப்பேதங். இத⁴ பன நிருத³கங் அப்பப⁴க்க²ங் யோஜனஸதிககந்தாரங் அதி⁴ப்பேதங். ஏவரூபே கந்தாரே மக்³க³ங். படிபஜ்ஜெய்யுந்தி சா²தகப⁴யேன சேவ ரோக³ப⁴யேன ச ராஜப⁴யேன ச உபத்³து³தா படிபஜ்ஜெய்யுங் ‘‘ஏதங் கந்தாரங் நித்த²ரித்வா த⁴ம்மிகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ நிருபத்³த³வே ரட்டே² ஸுக²ங் வஸிஸ்ஸாமா’’தி மஞ்ஞமானா.

    Cattāro pana āhāre vitthāretvā idāni tesu ādīnavaṃ dassetuṃ kathañca, bhikkhave, kabaḷīkāro āhāro daṭṭhabbotiādimāha? Tattha jāyampatikāti jāyā ceva pati ca. Parittaṃ sambalanti puṭabhattasattumodakādīnaṃ aññataraṃ appamattakaṃ pātheyyaṃ. Kantāramagganti kantārabhūtaṃ maggaṃ, kantāre vā maggaṃ. Kantāranti corakantāraṃ vāḷakantāraṃ amanussakantāraṃ nirudakakantāraṃ appabhakkhakantāranti pañcavidhaṃ. Tesu yattha corabhayaṃ atthi , taṃ corakantāraṃ. Yattha sīhabyagghādayo vāḷā atthi, taṃ vāḷakantāraṃ. Yattha balavāmukhayakkhiniādīnaṃ amanussānaṃ vasena bhayaṃ atthi, taṃ amanussakantāraṃ. Yattha pātuṃ vā nhāyituṃ vā udakaṃ natthi, taṃ nirudakakantāraṃ. Yattha khāditabbaṃ vā bhuñjitabbaṃ vā antamaso kandamūlādimattampi natthi, taṃ appabhakkhakantāraṃ nāma. Yattha panetaṃ pañcavidhampi bhayaṃ atthi, taṃ kantārameva. Taṃ panetaṃ ekāhadvīhatīhādivasena nittharitabbampi atthi, na taṃ idha adhippetaṃ. Idha pana nirudakaṃ appabhakkhaṃ yojanasatikakantāraṃ adhippetaṃ. Evarūpe kantāre maggaṃ. Paṭipajjeyyunti chātakabhayena ceva rogabhayena ca rājabhayena ca upaddutā paṭipajjeyyuṃ ‘‘etaṃ kantāraṃ nittharitvā dhammikassa rañño nirupaddave raṭṭhe sukhaṃ vasissāmā’’ti maññamānā.

    ஏகபுத்தகோதி உக்கி²பித்வா க³ஹிதோ அனுகம்பிதப்³ப³யுத்தோ அதி²ரஸரீரோ ஏகபுத்தகோ. வல்லூரஞ்ச ஸொண்டி³கஞ்சாதி க⁴னக⁴னட்டா²னதோ க³ஹெத்வா வல்லூரங், அட்டி²னிஸ்ஸிதஸிரானிஸ்ஸிதட்டா²னானி க³ஹெத்வா ஸூலமங்ஸஞ்சாதி அத்தோ². படிபிஸெய்யுந்தி பஹரெய்யுங். கஹங் ஏகபுத்தகாதி அயங் தேஸங் பரிதே³வனாகாரோ.

    Ekaputtakoti ukkhipitvā gahito anukampitabbayutto athirasarīro ekaputtako. Vallūrañca soṇḍikañcāti ghanaghanaṭṭhānato gahetvā vallūraṃ, aṭṭhinissitasirānissitaṭṭhānāni gahetvā sūlamaṃsañcāti attho. Paṭipiseyyunti pahareyyuṃ. Kahaṃ ekaputtakāti ayaṃ tesaṃ paridevanākāro.

    அயங் பனெத்த² பூ⁴தமத்த²ங் கத்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸங்கே²பதோ அத்த²வண்ணனா – த்³வே கிர ஜாயம்பதிகா புத்தங் க³ஹெத்வா பரித்தேன பாதெ²ய்யேன யோஜனஸதிகங் கந்தாரமக்³க³ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு. தேஸங் பஞ்ஞாஸயோஜனானி க³ந்த்வா பாதெ²ய்யங் நிட்டா²ஸி, தே கு²ப்பிபாஸாதுரா விரளச்சா²யாயங் நிஸீதி³ங்ஸு. ததோ புரிஸோ ப⁴ரியங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³ இதோ ஸமந்தா பஞ்ஞாஸயோஜனானி கா³மோ வா நிக³மோ வா நத்தி². தஸ்மா யங் தங் புரிஸேன காதப்³ப³ங் ப³ஹும்பி கஸிகோ³ரக்கா²தி³கம்மங், ந தா³னி ஸக்கா தங் மயா காதுங், ஏஹி மங் மாரெத்வா உபட்³ட⁴மங்ஸங் கா²தி³த்வா உபட்³ட⁴ங் பாதெ²ய்யங் கத்வா புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் கந்தாரங் நித்த²ராஹீ’’தி. புன ஸாபி தங் ஆஹ – ‘‘ஸாமி மயா தா³னி யங் தங் இத்தி²யா காதப்³ப³ங் ப³ஹும்பி ஸுத்தகந்தனாதி³கம்மங், தங் காதுங் ந ஸக்கா, ஏஹி மங் மாரெத்வா உபட்³ட⁴மங்ஸங் கா²தி³த்வா உபட்³ட⁴ங் பாதெ²ய்யங் கத்வா புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் கந்தாரங் நித்த²ராஹீ’’தி. புன ஸோபி தங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³ மாதுகா³மமரணேன த்³வின்னங் மரணங் பஞ்ஞாயதி . ந ஹி மந்தோ³ குமாரோ மாதரா வினா ஜீவிதுங் ஸக்கோதி. யதி³ பன மயங் ஜீவாம. புன தா³ரகங் லபெ⁴ய்யாம. ஹந்த³ தா³னி புத்தகங் மாரெத்வா, மங்ஸங் க³ஹெத்வா கந்தாரங் நித்த²ராமா’’தி. ததோ மாதா புத்தமாஹ – ‘‘தாத, பிதுஸந்திகங் க³ச்சா²’’தி, ஸோ அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ பிதா, ‘‘மயா ‘புத்தகங் போஸெஸ்ஸாமீ’தி கஸிகோ³ரக்கா²தீ³ஹி அனப்பகங் து³க்க²மனுபூ⁴தங், ந ஸக்கோமி அஹங் புத்தங் மாரேதுங், த்வங்யேவ தவ புத்தங் மாரேஹீ’’தி வத்வா, ‘‘தாத மாதுஸந்திகங் க³ச்சா²’’தி ஆஹ. ஸோ அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ மாதாபி, ‘‘மயா புத்தங் பத்தெ²ந்தியா கோ³வதகுக்குரவததே³வதாயாசனாதீ³ஹிபி தாவ அனப்பகங் து³க்க²மனுபூ⁴தங், கோ பன வாதோ³ குச்சி²னா பரிஹரந்தியா? ந ஸக்கோமி அஹங் புத்தங் மாரேது’’ந்தி வத்வா ‘‘தாத, பிதுஸந்திகமேவ க³ச்சா²’’தி ஆஹ. ஏவங் ஸோ த்³வின்னமந்தரா க³ச்ச²ந்தோயேவ மதோ. தே தங் தி³ஸ்வா பரிதே³வித்வா வுத்தனயேன மங்ஸானி க³ஹெத்வா கா²த³ந்தா பக்கமிங்ஸு.

    Ayaṃ panettha bhūtamatthaṃ katvā ādito paṭṭhāya saṅkhepato atthavaṇṇanā – dve kira jāyampatikā puttaṃ gahetvā parittena pātheyyena yojanasatikaṃ kantāramaggaṃ paṭipajjiṃsu. Tesaṃ paññāsayojanāni gantvā pātheyyaṃ niṭṭhāsi, te khuppipāsāturā viraḷacchāyāyaṃ nisīdiṃsu. Tato puriso bhariyaṃ āha – ‘‘bhadde ito samantā paññāsayojanāni gāmo vā nigamo vā natthi. Tasmā yaṃ taṃ purisena kātabbaṃ bahumpi kasigorakkhādikammaṃ, na dāni sakkā taṃ mayā kātuṃ, ehi maṃ māretvā upaḍḍhamaṃsaṃ khāditvā upaḍḍhaṃ pātheyyaṃ katvā puttena saddhiṃ kantāraṃ nittharāhī’’ti. Puna sāpi taṃ āha – ‘‘sāmi mayā dāni yaṃ taṃ itthiyā kātabbaṃ bahumpi suttakantanādikammaṃ, taṃ kātuṃ na sakkā, ehi maṃ māretvā upaḍḍhamaṃsaṃ khāditvā upaḍḍhaṃ pātheyyaṃ katvā puttena saddhiṃ kantāraṃ nittharāhī’’ti. Puna sopi taṃ āha – ‘‘bhadde mātugāmamaraṇena dvinnaṃ maraṇaṃ paññāyati . Na hi mando kumāro mātarā vinā jīvituṃ sakkoti. Yadi pana mayaṃ jīvāma. Puna dārakaṃ labheyyāma. Handa dāni puttakaṃ māretvā, maṃsaṃ gahetvā kantāraṃ nittharāmā’’ti. Tato mātā puttamāha – ‘‘tāta, pitusantikaṃ gacchā’’ti, so agamāsi. Athassa pitā, ‘‘mayā ‘puttakaṃ posessāmī’ti kasigorakkhādīhi anappakaṃ dukkhamanubhūtaṃ, na sakkomi ahaṃ puttaṃ māretuṃ, tvaṃyeva tava puttaṃ mārehī’’ti vatvā, ‘‘tāta mātusantikaṃ gacchā’’ti āha. So agamāsi. Athassa mātāpi, ‘‘mayā puttaṃ patthentiyā govatakukkuravatadevatāyācanādīhipi tāva anappakaṃ dukkhamanubhūtaṃ, ko pana vādo kucchinā pariharantiyā? Na sakkomi ahaṃ puttaṃ māretu’’nti vatvā ‘‘tāta, pitusantikameva gacchā’’ti āha. Evaṃ so dvinnamantarā gacchantoyeva mato. Te taṃ disvā paridevitvā vuttanayena maṃsāni gahetvā khādantā pakkamiṃsu.

    தேஸங் ஸோ புத்தமங்ஸாஹாரோ நவஹி காரணேஹி படிகூலத்தா நேவ த³வாய ஹோதி, ந மதா³ய, ந மண்ட³னாய, ந விபூ⁴ஸனாய, கேவலங் கந்தாரனித்த²ரணத்தா²யேவ ஹோதி. கதமேஹி நவஹி காரணேஹி படிகூலோதி சே? ஸஜாதிமங்ஸதாய ஞாதிமங்ஸதாய புத்தமங்ஸதாய பியபுத்தமங்ஸதாய தருணமங்ஸதாய ஆமகமங்ஸதாய அபோ⁴க³மங்ஸதாய அலோணதாய அதூ⁴பிததாயாதி. ஏவஞ்ஹி தே நவஹி காரணேஹி படிகூலங் தங் புத்தமங்ஸங் கா²த³ந்தா ந ஸாரத்தா கி³த்³த⁴மானஸா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு, மஜ்ஜ²த்தபா⁴வேயேவ பன நிச்ச²ந்த³ராக³பரிபோ⁴கே³ டி²தா கா²தி³ங்ஸு. ந அட்டி²ன்ஹாருசம்மனிஸ்ஸிதட்டா²னானி அபனெத்வா தூ²லதூ²லங் வரமங்ஸமேவ கா²தி³ங்ஸு, ஹத்த²ஸம்பத்தங் மங்ஸமேவ பன கா²தி³ங்ஸு. ந யாவத³த்த²ங் கண்ட²ப்பமாணங் கத்வா கா²தி³ங்ஸு, தோ²கங் தோ²கங் பன ஏகதி³வஸங் யாபனமத்தமேவ கா²தி³ங்ஸு. ந அஞ்ஞமஞ்ஞங் மச்ச²ராயந்தா கா²தி³ங்ஸு, விக³தமச்சே²ரமலேன பன பரிஸுத்³தே⁴னேவ சேதஸா கா²தி³ங்ஸு. ந அஞ்ஞங் கிஞ்சி மிக³மங்ஸங் வா மோரமங்ஸாதீ³னங் வா அஞ்ஞதரங் கா²தா³மாதி ஸம்மூள்ஹா கா²தி³ங்ஸு, பியபுத்தமங்ஸபா⁴வங் பன ஜானந்தாவ கா²தி³ங்ஸு. ந ‘‘அஹோ வத மயங் புனபி ஏவரூபங் புத்தமங்ஸங் கா²தெ³ய்யாமா’’தி பத்த²னங் கத்வா கா²தி³ங்ஸு, பத்த²னங் பன வீதிவத்தாவ ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு. ந ‘‘எத்தகங் கந்தாரே கா²தி³த்வா அவஸிட்ட²ங் கந்தாரங் அதிக்கம்ம லோணம்பி³லாதீ³ஹி யோஜெத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி ஸன்னிதி⁴ங் அகங்ஸு, கந்தாரபரியோஸானே பன ‘‘புரே மஹாஜனோ பஸ்ஸதீ’’தி பூ⁴மியங் வா நிக²ணிங்ஸு, அக்³கி³னா வா ஜா²பயிங்ஸு. ந ‘‘கோசி அஞ்ஞோ அம்ஹே விய ஏவரூபங் புத்தமங்ஸங் கா²தி³துங் ந லப⁴தீ’’தி மானங் வா த³ப்பங் வா அகங்ஸு, நிஹதமானா பன நிஹதத³ப்பா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு. ‘‘கிங் இமினா அலோணேன அனம்பி³லேன அதூ⁴பிதேன து³க்³க³ந்தே⁴னா’’தி ந ஹீளெத்வா கா²தி³ங்ஸு, ஹீளனங் பன வீதிவத்தா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு . ந ‘‘துய்ஹங் பா⁴கோ³ மய்ஹங் பா⁴கோ³ தவ புத்தோ மம புத்தோ’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் அதிமஞ்ஞிங்ஸு. ஸமக்³கா³ பன ஸம்மோத³மானா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு. இமங் நேஸங் ஏவரூபங் நிச்ச²ந்த³ராகா³தி³பரிபோ⁴க³ங் ஸம்பஸ்ஸமானோ ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ம்பி தங் காரணங் அனுஜானாபெந்தோ தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, அபி நு தே த³வாய வா ஆஹாரங் ஆஹாரெய்யுந்திஆதி³மாஹ. தத்த² த³வாய வாதிஆதீ³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.18) வித்தா²ரிதானேவ. கந்தாரஸ்ஸாதி நித்திண்ணாவஸேஸஸ்ஸ கந்தாரஸ்ஸ.

    Tesaṃ so puttamaṃsāhāro navahi kāraṇehi paṭikūlattā neva davāya hoti, na madāya, na maṇḍanāya, na vibhūsanāya, kevalaṃ kantāranittharaṇatthāyeva hoti. Katamehi navahi kāraṇehi paṭikūloti ce? Sajātimaṃsatāya ñātimaṃsatāya puttamaṃsatāya piyaputtamaṃsatāya taruṇamaṃsatāya āmakamaṃsatāya abhogamaṃsatāya aloṇatāya adhūpitatāyāti. Evañhi te navahi kāraṇehi paṭikūlaṃ taṃ puttamaṃsaṃ khādantā na sārattā giddhamānasā hutvā khādiṃsu, majjhattabhāveyeva pana nicchandarāgaparibhoge ṭhitā khādiṃsu. Na aṭṭhinhārucammanissitaṭṭhānāni apanetvā thūlathūlaṃ varamaṃsameva khādiṃsu, hatthasampattaṃ maṃsameva pana khādiṃsu. Na yāvadatthaṃ kaṇṭhappamāṇaṃ katvā khādiṃsu, thokaṃ thokaṃ pana ekadivasaṃ yāpanamattameva khādiṃsu. Na aññamaññaṃ maccharāyantā khādiṃsu, vigatamaccheramalena pana parisuddheneva cetasā khādiṃsu. Na aññaṃ kiñci migamaṃsaṃ vā moramaṃsādīnaṃ vā aññataraṃ khādāmāti sammūḷhā khādiṃsu, piyaputtamaṃsabhāvaṃ pana jānantāva khādiṃsu. Na ‘‘aho vata mayaṃ punapi evarūpaṃ puttamaṃsaṃ khādeyyāmā’’ti patthanaṃ katvā khādiṃsu, patthanaṃ pana vītivattāva hutvā khādiṃsu. Na ‘‘ettakaṃ kantāre khāditvā avasiṭṭhaṃ kantāraṃ atikkamma loṇambilādīhi yojetvā khādissāmā’’ti sannidhiṃ akaṃsu, kantārapariyosāne pana ‘‘pure mahājano passatī’’ti bhūmiyaṃ vā nikhaṇiṃsu, agginā vā jhāpayiṃsu. Na ‘‘koci añño amhe viya evarūpaṃ puttamaṃsaṃ khādituṃ na labhatī’’ti mānaṃ vā dappaṃ vā akaṃsu, nihatamānā pana nihatadappā hutvā khādiṃsu. ‘‘Kiṃ iminā aloṇena anambilena adhūpitena duggandhenā’’ti na hīḷetvā khādiṃsu, hīḷanaṃ pana vītivattā hutvā khādiṃsu . Na ‘‘tuyhaṃ bhāgo mayhaṃ bhāgo tava putto mama putto’’ti aññamaññaṃ atimaññiṃsu. Samaggā pana sammodamānā hutvā khādiṃsu. Imaṃ nesaṃ evarūpaṃ nicchandarāgādiparibhogaṃ sampassamāno satthā bhikkhusaṅghampi taṃ kāraṇaṃ anujānāpento taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, api nu te davāya vā āhāraṃ āhāreyyuntiādimāha. Tattha davāya vātiādīni visuddhimagge (visuddhi. 1.18) vitthāritāneva. Kantārassāti nittiṇṇāvasesassa kantārassa.

    ஏவமேவ கோ²தி நவன்னங் பாடிகுல்யானங் வஸேன பியபுத்தமங்ஸஸதி³ஸோ கத்வா த³ட்ட²ப்³போ³தி அத்தோ². கதமேஸங் நவன்னங்? க³மனபாடிகுல்யதாதீ³னங். க³மனபாடிகுல்யதங் பச்சவெக்க²ந்தோபி கப³ளீகாராஹாரங் பரிக்³க³ண்ஹாதி, பரியேஸனபாடிகுல்யதங் பச்சவெக்க²ந்தோபி, பரிபோ⁴க³னிதா⁴னஆஸயபரிபக்காபரிபக்கஸம்மக்க²ணனிஸ்ஸந்த³பாடிகுல்யதங் பச்சவெக்க²ந்தோபி, தானி பனேதானி க³மனபாடிகுல்யதாதீ³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.294) ஆஹாரபாடிகுல்யதானித்³தே³ஸே வித்தா²ரிதானேவ. இதி இமேஸங் நவன்னங் பாடிகுல்யானங் வஸேன புத்தமங்ஸூபமங் கத்வா ஆஹாரோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³.

    Evameva khoti navannaṃ pāṭikulyānaṃ vasena piyaputtamaṃsasadiso katvā daṭṭhabboti attho. Katamesaṃ navannaṃ? Gamanapāṭikulyatādīnaṃ. Gamanapāṭikulyataṃ paccavekkhantopi kabaḷīkārāhāraṃ pariggaṇhāti, pariyesanapāṭikulyataṃ paccavekkhantopi, paribhoganidhānaāsayaparipakkāparipakkasammakkhaṇanissandapāṭikulyataṃ paccavekkhantopi, tāni panetāni gamanapāṭikulyatādīni visuddhimagge (visuddhi. 1.294) āhārapāṭikulyatāniddese vitthāritāneva. Iti imesaṃ navannaṃ pāṭikulyānaṃ vasena puttamaṃsūpamaṃ katvā āhāro paribhuñjitabbo.

    யதா² தே ஜாயம்பதிகா பாடிகுல்யங் பியபுத்தமங்ஸங் கா²த³ந்தா ந ஸாரத்தா கி³த்³த⁴மானஸா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு, மஜ்ஜ²த்தபா⁴வேயேவ நிச்ச²ந்த³ராக³பரிபோ⁴கே³ டி²தா கா²தி³ங்ஸு, ஏவங் நிச்ச²ந்த³ராக³பரிபோ⁴க³ங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. யதா² ச தே ந அட்டி²ன்ஹாருசம்மனிஸ்ஸிதங் அபனெத்வா தூ²லதூ²லங் வரமங்ஸமேவ கா²தி³ங்ஸு, ஹத்த²ஸம்பத்தமேவ பன கா²தி³ங்ஸு, ஏவங் ஸுக்க²ப⁴த்தமந்த³ப்³யஞ்ஜனாதீ³னி பிட்டி²ஹத்தே²ன அபடிக்கி²பித்வா வட்டகேன விய குக்குடேன விய ச ஓதி⁴ங் அத³ஸ்ஸெத்வா ததோ ததோ ஸப்பிமங்ஸாதி³ஸங்ஸட்ட²வரபோ⁴ஜனங்யேவ விசினித்வா அபு⁴ஞ்ஜந்தேன ஸீஹேன விய ஸபதா³னங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³.

    Yathā te jāyampatikā pāṭikulyaṃ piyaputtamaṃsaṃ khādantā na sārattā giddhamānasā hutvā khādiṃsu, majjhattabhāveyeva nicchandarāgaparibhoge ṭhitā khādiṃsu, evaṃ nicchandarāgaparibhogaṃ katvā paribhuñjitabbo. Yathā ca te na aṭṭhinhārucammanissitaṃ apanetvā thūlathūlaṃ varamaṃsameva khādiṃsu, hatthasampattameva pana khādiṃsu, evaṃ sukkhabhattamandabyañjanādīni piṭṭhihatthena apaṭikkhipitvā vaṭṭakena viya kukkuṭena viya ca odhiṃ adassetvā tato tato sappimaṃsādisaṃsaṭṭhavarabhojanaṃyeva vicinitvā abhuñjantena sīhena viya sapadānaṃ paribhuñjitabbo.

    யதா² ச தே ந யாவத³த்த²ங் கண்ட²ப்பமாணங் கா²தி³ங்ஸு, தோ²கங் தோ²கங் பன ஏகேகதி³வஸங் யாபனமத்தமேவ கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவ ஆஹரஹத்த²காதி³ப்³ராஹ்மணானங் அஞ்ஞதரேன விய யாவத³த்த²ங் உத³ராவதே³ஹகங் அபு⁴ஞ்ஜந்தேன சதுன்னங் பஞ்சன்னங் வா ஆலோபானங் ஓகாஸங் ட²பெத்வாவ த⁴ம்மஸேனாபதினா விய பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. ஸோ கிர பஞ்சசத்தாலீஸ வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ ‘‘பச்சா²ப⁴த்தே அம்பி³லுக்³கா³ரஸமுட்டா²பகங் கத்வா ஏகதி³வஸம்பி ஆஹாரங் ந ஆஹாரேஸி’’ந்தி வத்வா ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Yathā ca te na yāvadatthaṃ kaṇṭhappamāṇaṃ khādiṃsu, thokaṃ thokaṃ pana ekekadivasaṃ yāpanamattameva khādiṃsu, evameva āharahatthakādibrāhmaṇānaṃ aññatarena viya yāvadatthaṃ udarāvadehakaṃ abhuñjantena catunnaṃ pañcannaṃ vā ālopānaṃ okāsaṃ ṭhapetvāva dhammasenāpatinā viya paribhuñjitabbo. So kira pañcacattālīsa vassāni tiṭṭhamāno ‘‘pacchābhatte ambiluggārasamuṭṭhāpakaṃ katvā ekadivasampi āhāraṃ na āhāresi’’nti vatvā sīhanādaṃ nadanto imaṃ gāthamāha –

    ‘‘சத்தாரோ பஞ்ச ஆலோபே, அபு⁴த்வா உத³கங் பிவே;

    ‘‘Cattāro pañca ālope, abhutvā udakaṃ pive;

    அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ’’தி. (தே²ரகா³॰ 983);

    Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno’’ti. (theragā. 983);

    யதா² ச தே ந அஞ்ஞமஞ்ஞங் மச்ச²ராயந்தா கா²தி³ங்ஸு, விக³தமலமச்சே²ரேன பன பரிஸுத்³தே⁴னேவ சேதஸா கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவ பிண்ட³பாதங் லபி⁴த்வா அமச்ச²ராயித்வா ‘‘இமங் ஸப்³ப³ங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் த³ஸ்ஸாமி, உபட்³ட⁴ங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ உபட்³ட⁴ங், ஸசே க³ஹிதாவஸேஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஸாரணீயத⁴ம்மே டி²தேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. யதா² ச தே ந ‘‘அஞ்ஞங் கிஞ்சி மயங் மிக³மங்ஸங் வா மோரமங்ஸாதீ³னங் வா அஞ்ஞதரங் கா²தா³மா’’தி ஸம்மூள்ஹா கா²தி³ங்ஸு, பியபுத்தமங்ஸபா⁴வங் பன ஜானந்தாவ கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவ பிண்ட³பாதங் லபி⁴த்வா ‘‘அஹங் கா²தா³மி பு⁴ஞ்ஜாமீ’’தி அத்தூபலத்³தி⁴ஸம்மோஹங் அனுப்பாதெ³த்வா ‘‘கப³ளீகாராஹாரோ ந ஜானாதி ‘சாதுமஹாபூ⁴திககாயங் வட்³டே⁴மீ’தி, காயோபி ந ஜானாதி ‘கப³ளீகாராஹாரோ மங் வட்³டே⁴தீ’’’தி, ஏவங் ஸம்மோஹங் பஹாய பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. ஸதிஸம்பஜஞ்ஞவஸேனாபி சேஸ அஸம்மூள்ஹேனேவ ஹுத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³.

    Yathā ca te na aññamaññaṃ maccharāyantā khādiṃsu, vigatamalamaccherena pana parisuddheneva cetasā khādiṃsu, evameva piṇḍapātaṃ labhitvā amaccharāyitvā ‘‘imaṃ sabbaṃ gaṇhantassa sabbaṃ dassāmi, upaḍḍhaṃ gaṇhantassa upaḍḍhaṃ, sace gahitāvaseso bhavissati, attanā paribhuñjissāmī’’ti sāraṇīyadhamme ṭhiteneva paribhuñjitabbo. Yathā ca te na ‘‘aññaṃ kiñci mayaṃ migamaṃsaṃ vā moramaṃsādīnaṃ vā aññataraṃ khādāmā’’ti sammūḷhā khādiṃsu, piyaputtamaṃsabhāvaṃ pana jānantāva khādiṃsu, evameva piṇḍapātaṃ labhitvā ‘‘ahaṃ khādāmi bhuñjāmī’’ti attūpaladdhisammohaṃ anuppādetvā ‘‘kabaḷīkārāhāro na jānāti ‘cātumahābhūtikakāyaṃ vaḍḍhemī’ti, kāyopi na jānāti ‘kabaḷīkārāhāro maṃ vaḍḍhetī’’’ti, evaṃ sammohaṃ pahāya paribhuñjitabbo. Satisampajaññavasenāpi cesa asammūḷheneva hutvā paribhuñjitabbo.

    யதா² ச தே ந ‘‘அஹோ வத மயங் புனபி ஏவரூபங் புத்தமங்ஸங் கா²தெ³ய்யாமா’’தி பத்த²னங் கத்வா கா²தி³ங்ஸு, பத்த²னங் பன வீதிவத்தாவ ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவ பணீதபோ⁴ஜனங் லத்³தா⁴ ‘அஹோ வதாஹங் ஸ்வேபி புனதி³வஸேபி ஏவரூபங் லபெ⁴ய்யங்’, லூக²ங் வா பன லத்³தா⁴ ‘‘ஹிய்யோ விய மே அஜ்ஜ பணீதபோ⁴ஜனங் ந லத்³த⁴’’ந்தி பத்த²னங் வா அனுஸோசனங் வா அகத்வா நித்தண்ஹேன –

    Yathā ca te na ‘‘aho vata mayaṃ punapi evarūpaṃ puttamaṃsaṃ khādeyyāmā’’ti patthanaṃ katvā khādiṃsu, patthanaṃ pana vītivattāva hutvā khādiṃsu, evameva paṇītabhojanaṃ laddhā ‘aho vatāhaṃ svepi punadivasepi evarūpaṃ labheyyaṃ’, lūkhaṃ vā pana laddhā ‘‘hiyyo viya me ajja paṇītabhojanaṃ na laddha’’nti patthanaṃ vā anusocanaṃ vā akatvā nittaṇhena –

    ‘‘அதீதங் நானுஸோசாமி, நப்பஜப்பாமினாக³தங்;

    ‘‘Atītaṃ nānusocāmi, nappajappāmināgataṃ;

    பச்சுப்பன்னேன யாபேமி, தேன வண்ணோ பஸீத³தீ’’தி. (ஜா॰ 2.22.90) –

    Paccuppannena yāpemi, tena vaṇṇo pasīdatī’’ti. (jā. 2.22.90) –

    இமங் ஓவாத³ங் அனுஸ்ஸரந்தேன ‘‘பச்சுப்பன்னேனேவ யாபெஸ்ஸாமீ’’தி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³.

    Imaṃ ovādaṃ anussarantena ‘‘paccuppanneneva yāpessāmī’’ti paribhuñjitabbo.

    யதா² ச தே ந ‘‘எத்தகங் கந்தாரே கா²தி³த்வா அவஸிட்ட²ங் கந்தாரங் அதிக்கம்ம லோணம்பி³லாதீ³ஹி யோஜெத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி ஸன்னிதி⁴ங் அகங்ஸு, கந்தாரபரியோஸானே பன ‘‘புரே மஹாஜனோ பஸ்ஸதீ’’தி பூ⁴மியங் வா நிக²ணிங்ஸு, அக்³கி³னா வா ஜா²பயிங்ஸு, ஏவமேவ –

    Yathā ca te na ‘‘ettakaṃ kantāre khāditvā avasiṭṭhaṃ kantāraṃ atikkamma loṇambilādīhi yojetvā khādissāmā’’ti sannidhiṃ akaṃsu, kantārapariyosāne pana ‘‘pure mahājano passatī’’ti bhūmiyaṃ vā nikhaṇiṃsu, agginā vā jhāpayiṃsu, evameva –

    ‘‘அன்னானமதோ² பானானங்,

    ‘‘Annānamatho pānānaṃ,

    கா²த³னீயானங் அதோ²பி வத்தா²னங்;

    Khādanīyānaṃ athopi vatthānaṃ;

    லத்³தா⁴ ந ஸன்னிதி⁴ங் கயிரா,

    Laddhā na sannidhiṃ kayirā,

    ந ச பரித்தஸே தானி அலப⁴மானோ’’தி. (ஸு॰ நி॰ 930); –

    Na ca parittase tāni alabhamāno’’ti. (su. ni. 930); –

    இமங் ஓவாத³ங் அனுஸ்ஸரந்தேன சதூஸு பச்சயேஸு யங் யங் லப⁴தி, ததோ ததோ அத்தனோ யாபனமத்தங் க³ஹெத்வா, ஸேஸங் ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸன்னிதி⁴ங் பரிவஜ்ஜந்தேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. யதா² ச தே ந ‘‘கோசி அஞ்ஞோ அம்ஹே விய ஏவரூபங் புத்தமங்ஸங் கா²தி³துங் ந லப⁴தீ’’தி மானங் வா த³ப்பங் வா அகங்ஸு, நிஹதமானா பன நிஹதத³ப்பா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவ பணீதபோ⁴ஜனங் லபி⁴த்வா ‘‘அஹமஸ்மி லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதாதீ³ன’’ந்தி ந மானோ வா த³ப்போ வா காதப்³போ³. ‘‘நாயங் பப்³ப³ஜ்ஜா சீவராதி³ஹேது, அரஹத்தஹேது பனாயங் பப்³ப³ஜ்ஜா’’தி பச்சவெக்கி²த்வா நிஹதமானத³ப்பேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³.

    Imaṃ ovādaṃ anussarantena catūsu paccayesu yaṃ yaṃ labhati, tato tato attano yāpanamattaṃ gahetvā, sesaṃ sabrahmacārīnaṃ vissajjetvā sannidhiṃ parivajjantena paribhuñjitabbo. Yathā ca te na ‘‘koci añño amhe viya evarūpaṃ puttamaṃsaṃ khādituṃ na labhatī’’ti mānaṃ vā dappaṃ vā akaṃsu, nihatamānā pana nihatadappā hutvā khādiṃsu, evameva paṇītabhojanaṃ labhitvā ‘‘ahamasmi lābhī cīvarapiṇḍapātādīna’’nti na māno vā dappo vā kātabbo. ‘‘Nāyaṃ pabbajjā cīvarādihetu, arahattahetu panāyaṃ pabbajjā’’ti paccavekkhitvā nihatamānadappeneva paribhuñjitabbo.

    யதா² ச தே ‘‘கிங் இமினா அலோணேன அனம்பி³லேன அதூ⁴பிதேன து³க்³க³ந்தே⁴னா’’தி ஹீளெத்வா ந கா²தி³ங்ஸு, ஹீளனங் பன வீதிவத்தா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவ பிண்ட³பாதங் லபி⁴த்வா ‘‘கிங் இமினா அஸ்ஸகோ³ணப⁴த்தஸதி³ஸேன லூகே²ன நிரஸேன, ஸுவானதோ³ணியங் தங் பக்கி²பதா²’’தி ஏவங் பிண்ட³பாதங் வா ‘‘கோ இமங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி, காகஸுனகா²தீ³னங் தே³ஹீ’’தி ஏவங் தா³யகங் வா அஹீளெந்தேன –

    Yathā ca te ‘‘kiṃ iminā aloṇena anambilena adhūpitena duggandhenā’’ti hīḷetvā na khādiṃsu, hīḷanaṃ pana vītivattā hutvā khādiṃsu, evameva piṇḍapātaṃ labhitvā ‘‘kiṃ iminā assagoṇabhattasadisena lūkhena nirasena, suvānadoṇiyaṃ taṃ pakkhipathā’’ti evaṃ piṇḍapātaṃ vā ‘‘ko imaṃ bhuñjissati, kākasunakhādīnaṃ dehī’’ti evaṃ dāyakaṃ vā ahīḷentena –

    ‘‘ஸ பத்தபாணி விசரந்தோ, அமூகோ³ மூக³ஸம்மதோ;

    ‘‘Sa pattapāṇi vicaranto, amūgo mūgasammato;

    அப்பங் தா³னங் ந ஹீளெய்ய, தா³தாரங் நாவஜானியா’’தி. (ஸு॰ நி॰ 718); –

    Appaṃ dānaṃ na hīḷeyya, dātāraṃ nāvajāniyā’’ti. (su. ni. 718); –

    இமங் ஓவாத³ங் அனுஸ்ஸரந்தேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. யதா² ச தே ந ‘‘துய்ஹங் பா⁴கோ³, மய்ஹங் பா⁴கோ³, தவ புத்தோ மம புத்தோ’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் அதிமஞ்ஞிங்ஸு, ஸமக்³கா³ பன, ஸம்மோத³மானா ஹுத்வா கா²தி³ங்ஸு, ஏவமேவங் பிண்ட³பாதங் லபி⁴த்வா யதா² ஏகச்சோ ‘‘கோ தும்ஹாதி³ஸானங் த³ஸ்ஸதி நிக்காரணா உம்மாரேஸு பக்க²லந்தானங் ஆஹிண்ட³ந்தானங் விஜாதமாதாபி வோ தா³தப்³ப³ங் ந மஞ்ஞதி, மயங் பன க³தக³தட்டா²னே பணீதானி சீவராதீ³னி லபா⁴மா’’தி ஸீலவந்தே ஸப்³ரஹ்மசாரீ அதிமஞ்ஞதி, யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –

    Imaṃ ovādaṃ anussarantena paribhuñjitabbo. Yathā ca te na ‘‘tuyhaṃ bhāgo, mayhaṃ bhāgo, tava putto mama putto’’ti aññamaññaṃ atimaññiṃsu, samaggā pana, sammodamānā hutvā khādiṃsu, evamevaṃ piṇḍapātaṃ labhitvā yathā ekacco ‘‘ko tumhādisānaṃ dassati nikkāraṇā ummāresu pakkhalantānaṃ āhiṇḍantānaṃ vijātamātāpi vo dātabbaṃ na maññati, mayaṃ pana gatagataṭṭhāne paṇītāni cīvarādīni labhāmā’’ti sīlavante sabrahmacārī atimaññati, yaṃ sandhāya vuttaṃ –

    ‘‘ஸோ தேன லாப⁴ஸக்காரஸிலோகேன அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ண்ணசித்தோ அஞ்ஞே பேஸலே பி⁴க்கூ² அதிமஞ்ஞதி. தஞ்ஹி தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மோக⁴புரிஸஸ்ஸ ஹோதி தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²யா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.161).

    ‘‘So tena lābhasakkārasilokena abhibhūto pariyādiṇṇacitto aññe pesale bhikkhū atimaññati. Tañhi tassa, bhikkhave, moghapurisassa hoti dīgharattaṃ ahitāya dukkhāyā’’ti (saṃ. ni. 2.161).

    ஏவங் கஞ்சி அனதிமஞ்ஞித்வா ஸப்³பே³ஹி ஸப்³ரஹ்மசாரீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸமக்³கே³ன ஸம்மோத³மானேன ஹுத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.

    Evaṃ kañci anatimaññitvā sabbehi sabrahmacārīhi saddhiṃ samaggena sammodamānena hutvā paribhuñjitabbaṃ.

    பரிஞ்ஞாதேதி ஞாதபரிஞ்ஞா தீரணபரிஞ்ஞா பஹானபரிஞ்ஞாதி இமாஹி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி பரிஞ்ஞாதே. கத²ங்? இத⁴ பி⁴க்கு² ‘‘கப³ளீகாராஹாரோ நாம அயங் ஸவத்து²கவஸேன ஓஜட்ட²மகரூபங் ஹோதி, ஓஜட்ட²மகரூபங் கத்த² படிஹஞ்ஞதி? ஜிவ்ஹாபஸாதே³, ஜிவ்ஹாபஸாதோ³ கின்னிஸ்ஸிதோ? சதுமஹாபூ⁴தனிஸ்ஸிதோ. இதி ஓஜட்ட²மகங் ஜிவ்ஹாபஸாதோ³ தஸ்ஸ பச்சயானி மஹாபூ⁴தானீதி இமே த⁴ம்மா ரூபக்க²ந்தோ⁴ நாம, தங் பரிக்³க³ண்ஹதோ உப்பன்னா ப²ஸ்ஸபஞ்சமகா த⁴ம்மா சத்தாரோ அரூபக்க²ந்தா⁴. இதி ஸப்³பே³பிமே பஞ்சக்க²ந்தா⁴ ஸங்கே²பதோ நாமரூபமத்தங் ஹோதீ’’தி பஜானாதி. ஸோ தே த⁴ம்மே ஸரஸலக்க²ணதோ வவத்த²பெத்வா தேஸங் பச்சயங் பரியேஸந்தோ அனுலோமபடிலோமங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் பஸ்ஸதி. எத்தாவதானேன கப³ளீகாராஹாரமுகே²ன ஸப்பச்சயஸ்ஸ நாமரூபஸ்ஸ யாதா²வதோ தி³ட்ட²த்தா கப³ளீகாராஹாரோ ஞாதபரிஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாதோ ஹோதி. ஸோ ததே³வ ஸப்பச்சயங் நாமரூபங் அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி தீணி லக்க²ணானி ஆரோபெத்வா ஸத்தன்னங் அனுபஸ்ஸனானங் வஸேன ஸம்மஸதி. எத்தாவதானேன ஸோ திலக்க²ணபடிவேத⁴ஸம்மஸனஞாணஸங்கா²தாய தீரணபரிஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாதோ ஹோதி. தஸ்மிங்யேவ நாமரூபே ச²ந்த³ராகா³வகட்³ட⁴னேன அனாகா³மிமக்³கே³ன பரிஜானதா பஹானபரிஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாதோ ஹோதீதி.

    Pariññāteti ñātapariññā tīraṇapariññā pahānapariññāti imāhi tīhi pariññāhi pariññāte. Kathaṃ? Idha bhikkhu ‘‘kabaḷīkārāhāro nāma ayaṃ savatthukavasena ojaṭṭhamakarūpaṃ hoti, ojaṭṭhamakarūpaṃ kattha paṭihaññati? Jivhāpasāde, jivhāpasādo kinnissito? Catumahābhūtanissito. Iti ojaṭṭhamakaṃ jivhāpasādo tassa paccayāni mahābhūtānīti ime dhammā rūpakkhandho nāma, taṃ pariggaṇhato uppannā phassapañcamakā dhammā cattāro arūpakkhandhā. Iti sabbepime pañcakkhandhā saṅkhepato nāmarūpamattaṃ hotī’’ti pajānāti. So te dhamme sarasalakkhaṇato vavatthapetvā tesaṃ paccayaṃ pariyesanto anulomapaṭilomaṃ paṭiccasamuppādaṃ passati. Ettāvatānena kabaḷīkārāhāramukhena sappaccayassa nāmarūpassa yāthāvato diṭṭhattā kabaḷīkārāhāro ñātapariññāya pariññāto hoti. So tadeva sappaccayaṃ nāmarūpaṃ aniccaṃ dukkhaṃ anattāti tīṇi lakkhaṇāni āropetvā sattannaṃ anupassanānaṃ vasena sammasati. Ettāvatānena so tilakkhaṇapaṭivedhasammasanañāṇasaṅkhātāya tīraṇapariññāya pariññāto hoti. Tasmiṃyeva nāmarūpe chandarāgāvakaḍḍhanena anāgāmimaggena parijānatā pahānapariññāya pariññāto hotīti.

    பஞ்சகாமகு³ணிகோதி பஞ்சகாமகு³ணஸம்ப⁴வோ ராகோ³ பரிஞ்ஞாதோ ஹோதி. எத்த² பன திஸ்ஸோ பரிஞ்ஞா ஏகபரிஞ்ஞா ஸப்³ப³பரிஞ்ஞா மூலபரிஞ்ஞாதி. கதமா ஏகபரிஞ்ஞா? யோ பி⁴க்கு² ஜிவ்ஹாத்³வாரே ஏகரஸதண்ஹங் பரிஜானாதி, தேன பஞ்சகாமகு³ணிகோ ராகோ³ பரிஞ்ஞாதோவ ஹோதீதி. கஸ்மா? தஸ்ஸாயேவ தத்த² உப்பஜ்ஜனதோ. ஸாயேவ ஹி தண்ஹா சக்கு²த்³வாரே உப்பன்னா ரூபராகோ³ நாம ஹோதி, ஸோதத்³வாராதீ³ஸு உப்பன்னா ஸத்³த³ராகா³த³யோ. இதி யதா² ஏகஸ்ஸேவ சோரஸ்ஸ பஞ்சமக்³கே³ ஹனதோ ஏகஸ்மிங் மக்³கே³ க³ஹெத்வா ஸீஸே சி²ன்னே பஞ்சபி மக்³கா³ கே²மா ஹொந்தி, ஏவங் ஜிவ்ஹாத்³வாரே ரஸதண்ஹாய பரிஞ்ஞாதாய பஞ்சகாமகு³ணிகோ ராகோ³ பரிஞ்ஞாதோ ஹோதீதி அயங் ஏகபரிஞ்ஞா நாம.

    Pañcakāmaguṇikoti pañcakāmaguṇasambhavo rāgo pariññāto hoti. Ettha pana tisso pariññā ekapariññā sabbapariññā mūlapariññāti. Katamā ekapariññā? Yo bhikkhu jivhādvāre ekarasataṇhaṃ parijānāti, tena pañcakāmaguṇiko rāgo pariññātova hotīti. Kasmā? Tassāyeva tattha uppajjanato. Sāyeva hi taṇhā cakkhudvāre uppannā rūparāgo nāma hoti, sotadvārādīsu uppannā saddarāgādayo. Iti yathā ekasseva corassa pañcamagge hanato ekasmiṃ magge gahetvā sīse chinne pañcapi maggā khemā honti, evaṃ jivhādvāre rasataṇhāya pariññātāya pañcakāmaguṇiko rāgo pariññāto hotīti ayaṃ ekapariññā nāma.

    கதமா ஸப்³ப³பரிஞ்ஞா? பத்தே பக்கி²த்தபிண்ட³பாதஸ்மிஞ்ஹி ஏகஸ்மிங்யேவ பஞ்சகாமகு³ணிகராகோ³ லப்³ப⁴தி. கத²ங்? பரிஸுத்³த⁴ங் தாவஸ்ஸ வண்ணங் ஓலோகயதோ ரூபராகோ³ ஹோதி, உண்ஹே ஸப்பிம்ஹி தத்த² ஆஸிஞ்சந்தே படபடாதி ஸத்³தோ³ உட்ட²ஹதி, ததா²ரூபங் கா²த³னீயங் வா கா²த³ந்தஸ்ஸ முருமுரூதி ஸத்³தோ³ உப்பஜ்ஜதி, தங் அஸ்ஸாத³யதோ ஸத்³த³ராகோ³. ஜீரகாதி³வஸக³ந்த⁴ங் அஸ்ஸாதெ³ந்தஸ்ஸ க³ந்த⁴ராகோ³, ஸாது³ரஸவஸேன ரஸராகோ³. முது³போ⁴ஜனங் ப²ஸ்ஸவந்தந்தி அஸ்ஸாத³யதோ பொ²ட்ட²ப்³ப³ராகோ³. இதி இமஸ்மிங் ஆஹாரே ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன பரிக்³க³ஹெத்வா நிச்ச²ந்த³ராக³பரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴த்தே ஸப்³போ³பி ஸோ பரிஞ்ஞாதோ ஹோதீதி அயங் ஸப்³ப³பரிஞ்ஞா நாம.
