Sănătate |
Racirea creierului poate preveni epilepsia dupa o trauma
Dupa un traumatism cranian sever, saptamani, luni si chiar ani, pacientii pot avea crize de epilepsie. Acestea nu sunt usor de controlat prin medicamente. Studiile facute pe sobolani de cercetatorii de la Universitatea Washington din St. Louis au aratat ca o racire usoara a creierului dupa trauma, poate preveni aceste crize.
Aceasta practica nu este chiar noua. Racirea incetineste activitatea metabolica a celulelor nervoase si acest lucru poate ajuta la supravietuirea lor in cazul unui stres.
Doctorii racesc copiii nou-nascuti, al caror creier ar fi putut sa nu aibe aport suficient de sange si oxigen in timpul nasterii. De asemenea, racesc pacientii care au avut un atac de cord pentru a reduce posibilitatea de lezare a creierului periferic cand inima nu mai bate.
Celulele creierului care sunt mai calde par sa fie mai active electric. Aceasta poate duce la un risc crescut de descarcari electrice anormale ce pot da epilepsie.
In cursul studiului, cercetatorii de la Universitatea Washington din St. Louis au construit o casca care a racit capul unui sobolan si au testat oprirea crizelor. Ei au observat ca racirea creierului poate duce si la prevenirea crizelor. Atunci s-au axat pe prevenire.
Au racit creierul cu mai putin de 4ºF si au constatat ca sobolanii carora li se racise creierul au avut doar cateva crize usoare in primele patru luni dupa trauma, comparativ cu sobolanii care nu au avut creierul racit si care au avut crize severe si lungi, saptamani dupa trauma.
Concluzia studiului a fost ca traumatismele cerebrale reduc activitatea celulelor in locul de impact, iar castile de racire aduc la normal aceasta activitate.
Acest studiu a dus la inceperea testarii dispozitivelor de racire in salile de operatie.
GH. MANOIU | 1 MARTIE 2013