Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [145] 5. ராத⁴ஜாதகவண்ணனா

    [145] 5. Rādhajātakavaṇṇanā

    ந த்வங் ராத⁴ விஜானாஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² இந்த்³ரியஜாதகே ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தா² பன தங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பி⁴க்கு² மாதுகா³மோ நாம அரக்கி²யோ, ஆரக்க²ங் ட²பெத்வா ரக்க²ந்தாபி ரக்கி²துங் ந ஸக்கொந்தி. த்வம்பி புப்³பே³ ஏதங் ஆரக்க²ங் ட²பெத்வா ரக்க²ந்தோபி ரக்கி²துங் நாஸக்கி², இதா³னி கத²ங் ரக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Na tvaṃ rādha vijānāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu indriyajātake āvi bhavissati. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ āmantetvā ‘‘bhikkhu mātugāmo nāma arakkhiyo, ārakkhaṃ ṭhapetvā rakkhantāpi rakkhituṃ na sakkonti. Tvampi pubbe etaṃ ārakkhaṃ ṭhapetvā rakkhantopi rakkhituṃ nāsakkhi, idāni kathaṃ rakkhissasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸுகயோனியங் நிப்³ப³த்தி. காஸிரட்டே² ஏகோ ப்³ராஹ்மணோ போ³தி⁴ஸத்தஞ்ச கனிட்ட²பா⁴தரஞ்சஸ்ஸ புத்தட்டா²னே ட²பெத்வா போஸேஸி. தேஸு போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ‘‘பொட்ட²பாதோ³’’தி நாமங் அஹோஸி, இதரஸ்ஸ ‘‘ராதோ⁴’’தி. தஸ்ஸ பன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ப⁴ரியா அனாசாரா ஹோதி து³ஸ்ஸீலா. ஸோ வோஹாரத்தா²ய க³ச்ச²ந்தோ உபோ⁴பி பா⁴தரோ ஆஹ – ‘‘தாதா, ஸசே வோ மாதா ப்³ராஹ்மணீ அனாசாரங் ஆசரதி, வாரெய்யாத² ந’’ந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹ ‘‘ஸாது⁴, தாத, வாரேதுங் ஸக்கொந்தா வாரெய்யாம, அஸக்கொந்தா துண்ஹீ ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி. ஏவங் ப்³ராஹ்மணோ ப்³ராஹ்மணிங் ஸுகானங் நிய்யாதெ³த்வா வோஹாரத்தா²ய க³தோ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sukayoniyaṃ nibbatti. Kāsiraṭṭhe eko brāhmaṇo bodhisattañca kaniṭṭhabhātarañcassa puttaṭṭhāne ṭhapetvā posesi. Tesu bodhisattassa ‘‘poṭṭhapādo’’ti nāmaṃ ahosi, itarassa ‘‘rādho’’ti. Tassa pana brāhmaṇassa bhariyā anācārā hoti dussīlā. So vohāratthāya gacchanto ubhopi bhātaro āha – ‘‘tātā, sace vo mātā brāhmaṇī anācāraṃ ācarati, vāreyyātha na’’nti. Bodhisatto āha ‘‘sādhu, tāta, vāretuṃ sakkontā vāreyyāma, asakkontā tuṇhī bhavissāmā’’ti. Evaṃ brāhmaṇo brāhmaṇiṃ sukānaṃ niyyādetvā vohāratthāya gato.

    தஸ்ஸ பன க³ததி³வஸதோ பட்டா²ய ப்³ராஹ்மணீ அதிசரிதுங் ஆரத்³தா⁴, பவிஸந்தானஞ்ச நிக்க²மந்தானஞ்ச அந்தோ நத்தி², தஸ்ஸா கிரியங் தி³ஸ்வா ராதோ⁴ போ³தி⁴ஸத்தங் ஆஹ – ‘‘பா⁴திக, அம்ஹாகங் பிதா ‘ஸசே வோ மாதா அனாசாரங் ஆசரதி, வாரெய்யாதா²’தி வத்வா க³தோ, இதா³னி சேஸா அனாசாரங் ஆசரதி, வாரேம ந’’ந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தாத, த்வங் அத்தனோ அப்³யத்ததாய பா³லபா⁴வேன ஏவங் வதே³ஸி, மாதுகா³மங் நாம உக்கி²பித்வா சரந்தாபி ரக்கி²துங் ந ஸக்கொந்தி. யங் கம்மங் காதுங் ந ஸக்கா, ந தங் காதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Tassa pana gatadivasato paṭṭhāya brāhmaṇī aticarituṃ āraddhā, pavisantānañca nikkhamantānañca anto natthi, tassā kiriyaṃ disvā rādho bodhisattaṃ āha – ‘‘bhātika, amhākaṃ pitā ‘sace vo mātā anācāraṃ ācarati, vāreyyāthā’ti vatvā gato, idāni cesā anācāraṃ ācarati, vārema na’’nti. Bodhisatto ‘‘tāta, tvaṃ attano abyattatāya bālabhāvena evaṃ vadesi, mātugāmaṃ nāma ukkhipitvā carantāpi rakkhituṃ na sakkonti. Yaṃ kammaṃ kātuṃ na sakkā, na taṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    145.

    145.

    ‘‘ந த்வங் ராத⁴ விஜானாஸி, அட்³ட⁴ரத்தே அனாக³தே;

    ‘‘Na tvaṃ rādha vijānāsi, aḍḍharatte anāgate;

    அப்³யயதங் விலபஸி, விரத்தா கோஸியாயனே’’தி.

    Abyayataṃ vilapasi, virattā kosiyāyane’’ti.

    தத்த² ந த்வங் ராத⁴ விஜானாஸி, அட்³ட⁴ரத்தே அனாக³தேதி தாத ராத⁴, த்வங் ந ஜானாஸி, அட்³ட⁴ரத்தே அனாக³தே பட²மயாமேயேவ எத்தகா ஜனா ஆக³தா, இதா³னி கோ ஜானாதி, கித்தகாபி ஆக³மிஸ்ஸந்தி. அப்³யயதங் விலபஸீதி த்வங் அப்³யத்தவிலாபங் விலபஸி. விரத்தா கோஸியாயனேதி மாதா நோ கோஸியாயனீ ப்³ராஹ்மணீ விரத்தா அம்ஹாகங் பிதரி நிப்பேமா ஜாதா. ஸசஸ்ஸா தஸ்மிங் ஸினேஹோ வா பேமங் வா ப⁴வெய்ய, ந ஏவரூபங் அனாசாரங் கரெய்யாதி இமமத்த²ங் ஏதேஹி ப்³யஞ்ஜனேஹி பகாஸேஸி.

    Tattha na tvaṃ rādha vijānāsi, aḍḍharatte anāgateti tāta rādha, tvaṃ na jānāsi, aḍḍharatte anāgate paṭhamayāmeyeva ettakā janā āgatā, idāni ko jānāti, kittakāpi āgamissanti. Abyayataṃ vilapasīti tvaṃ abyattavilāpaṃ vilapasi. Virattā kosiyāyaneti mātā no kosiyāyanī brāhmaṇī virattā amhākaṃ pitari nippemā jātā. Sacassā tasmiṃ sineho vā pemaṃ vā bhaveyya, na evarūpaṃ anācāraṃ kareyyāti imamatthaṃ etehi byañjanehi pakāsesi.

    ஏவங் பகாஸெத்வா ச பன ப்³ராஹ்மணியா ஸத்³தி⁴ங் ராத⁴ஸ்ஸ வத்துங் ந அதா³ஸி. ஸாபி யாவ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அனாக³மனா யதா²ருசியா விசரி. ப்³ராஹ்மணோ ஆக³ந்த்வா பொட்ட²பாத³ங் புச்சி² – ‘‘தாத, கீதி³ஸீ வோ மாதா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் யதா²பூ⁴தங் கதெ²த்வா ‘‘கிங் தே, தாத, ஏவரூபாய து³ஸ்ஸீலாயா’’தி வத்வா ‘‘தாத, அம்ஹேஹி மாதுயா தோ³ஸஸ்ஸ கதி²தகாலதோ பட்டா²ய ந ஸக்கா இத⁴ வஸிது’’ந்தி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா ஸத்³தி⁴ங் ராதே⁴ன உப்பதித்வா அரஞ்ஞங் அக³மாஸி.

    Evaṃ pakāsetvā ca pana brāhmaṇiyā saddhiṃ rādhassa vattuṃ na adāsi. Sāpi yāva brāhmaṇassa anāgamanā yathāruciyā vicari. Brāhmaṇo āgantvā poṭṭhapādaṃ pucchi – ‘‘tāta, kīdisī vo mātā’’ti. Bodhisatto brāhmaṇassa sabbaṃ yathābhūtaṃ kathetvā ‘‘kiṃ te, tāta, evarūpāya dussīlāyā’’ti vatvā ‘‘tāta, amhehi mātuyā dosassa kathitakālato paṭṭhāya na sakkā idha vasitu’’nti brāhmaṇassa pāde vanditvā saddhiṃ rādhena uppatitvā araññaṃ agamāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ ப்³ராஹ்மணோ ச ப்³ராஹ்மணீ ச ஏதேயேவ த்³வே ஜனா அஹேஸுங், ராதோ⁴ ஆனந்தோ³, பொட்ட²பாதோ³ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā brāhmaṇo ca brāhmaṇī ca eteyeva dve janā ahesuṃ, rādho ānando, poṭṭhapādo pana ahameva ahosi’’nti.

    ராத⁴ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Rādhajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 145. ராத⁴ஜாதகங் • 145. Rādhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact