Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. ராத⁴த்தே²ரஅபதா³னங்

    9. Rādhattheraapadānaṃ

    296.

    296.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³லோகவிதூ³ முனி;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbalokavidū muni;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji cakkhumā.

    297.

    297.

    ‘‘ஓவாத³கோ விஞ்ஞாபகோ, தாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;

    தே³ஸனாகுஸலோ பு³த்³தோ⁴, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.

    298.

    298.

    ‘‘அனுகம்பகோ காருணிகோ, ஹிதேஸீ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    ஸம்பத்தே தித்தி²யே ஸப்³பே³, பஞ்சஸீலே பதிட்ட²பி.

    Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi.

    299.

    299.

    ‘‘ஏவங் நிராகுலங் ஆஸி, ஸுஞ்ஞதங் தித்தி²யேஹி ச;

    ‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ titthiyehi ca;

    விசித்தங் அரஹந்தேஹி, வஸீபூ⁴தேஹி தாதி³பி⁴.

    Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.

    300.

    300.

    ‘‘ரதனானட்ட²பஞ்ஞாஸங், உக்³க³தோ ஸோ மஹாமுனி;

    ‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ, uggato so mahāmuni;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, பா³த்திங்ஸவரலக்க²ணோ.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.

    301.

    301.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    302.

    302.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ப்³ராஹ்மணோ மந்தபாரகூ³;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo mantapāragū;

    உபேச்ச தங் நரவரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்.

    Upecca taṃ naravaraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ.

    303.

    303.

    ‘‘பஞ்ஞபெந்தங் மஹாவீரங், பரிஸாஸு விஸாரத³ங்;

    ‘‘Paññapentaṃ mahāvīraṃ, parisāsu visāradaṃ;

    படிபா⁴னெய்யகங் பி⁴க்கு²ங், ஏதத³க்³கே³ வினாயகங்.

    Paṭibhāneyyakaṃ bhikkhuṃ, etadagge vināyakaṃ.

    304.

    304.

    ‘‘ததா³ஹங் காரங் கத்வான, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;

    ‘‘Tadāhaṃ kāraṃ katvāna, sasaṅghe lokanāyake;

    நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, தங் டா²னங் அபி⁴பத்த²யிங்.

    Nipacca sirasā pāde, taṃ ṭhānaṃ abhipatthayiṃ.

    305.

    305.

    ‘‘ததோ மங் ப⁴க³வா ஆஹ, ஸிங்கீ³னிக்க²ஸமப்பபோ⁴;

    ‘‘Tato maṃ bhagavā āha, siṅgīnikkhasamappabho;

    ஸரேன ரஜனீயேன, கிலேஸமலஹாரினா.

    Sarena rajanīyena, kilesamalahārinā.

    306.

    306.

    ‘‘‘ஸுகீ² ப⁴வஸ்ஸு தீ³கா⁴யு, ஸிஜ்ஜ²து பணிதீ⁴ தவ;

    ‘‘‘Sukhī bhavassu dīghāyu, sijjhatu paṇidhī tava;

    ஸஸங்கே⁴ மே கதங் காரங், அதீவ விபுலங் தயா.

    Sasaṅghe me kataṃ kāraṃ, atīva vipulaṃ tayā.

    307.

    307.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    308.

    308.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ராதோ⁴தி நாமதெ⁴ய்யேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Rādhoti nāmadheyyena, hessati satthu sāvako.

    309.

    309.

    ‘‘‘ஸ தே ஹேதுகு³ணே துட்டோ², ஸக்யபுத்தோ நராஸபோ⁴ 1;

    ‘‘‘Sa te hetuguṇe tuṭṭho, sakyaputto narāsabho 2;

    படிபா⁴னெய்யகானக்³க³ங், பஞ்ஞபெஸ்ஸதி நாயகோ’.

    Paṭibhāneyyakānaggaṃ, paññapessati nāyako’.

    310.

    310.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தோ ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    மெத்தசித்தோ பரிசரிங், ஸதோ பஞ்ஞாஸமாஹிதோ.

    Mettacitto paricariṃ, sato paññāsamāhito.

    311.

    311.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    312.

    312.

    ‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ;

    ஸதானங் பஞ்சக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    313.

    313.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஆஸிங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா.

    Sabbattha sukhito āsiṃ, tassa kammassa vāhasā.

    314.

    314.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, giribbajapuruttame;

    ஜாதோ விப்பகுலே நித்³தே⁴, விகலச்சா²த³னாஸனே.

    Jāto vippakule niddhe, vikalacchādanāsane.

    315.

    315.

    ‘‘கடச்சு²பி⁴க்க²ங் பாதா³ஸிங், ஸாரிபுத்தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Kaṭacchubhikkhaṃ pādāsiṃ, sāriputtassa tādino;

    யதா³ ஜிண்ணோ ச வுத்³தோ⁴ ச, ததா³ராமமுபாக³மிங்.

    Yadā jiṇṇo ca vuddho ca, tadārāmamupāgamiṃ.

    316.

    316.

    ‘‘பப்³ப³ஜதி ந மங் கோசி 3, ஜிண்ணது³ப்³ப³லதா²மகங்;

    ‘‘Pabbajati na maṃ koci 4, jiṇṇadubbalathāmakaṃ;

    தேன தீ³னோ விவண்ணங்கோ³ 5, ஸோகோ சாஸிங் ததா³ அஹங்.

    Tena dīno vivaṇṇaṅgo 6, soko cāsiṃ tadā ahaṃ.

    317.

    317.

    ‘‘தி³ஸ்வா மஹாகாருணிகோ, மமமாஹ 7 மஹாமுனி;

    ‘‘Disvā mahākāruṇiko, mamamāha 8 mahāmuni;

    ‘கிமத்த²ங் புத்தஸோகட்டோ, ப்³ரூஹி தே சித்தஜங் ருஜங்’.

    ‘Kimatthaṃ puttasokaṭṭo, brūhi te cittajaṃ rujaṃ’.

    318.

    318.

    ‘‘‘பப்³ப³ஜ்ஜங் ந லபே⁴ வீர, ஸ்வாக்கா²தே தவ ஸாஸனே;

    ‘‘‘Pabbajjaṃ na labhe vīra, svākkhāte tava sāsane;

    தேன ஸோகேன தீ³னொஸ்மி, ஸரணங் ஹோஹி நாயக’.

    Tena sokena dīnosmi, saraṇaṃ hohi nāyaka’.

    319.

    319.

    ‘‘ததா³ பி⁴க்கூ² ஸமானெத்வா, அபுச்சி² முனிஸத்தமோ;

    ‘‘Tadā bhikkhū samānetvā, apucchi munisattamo;

    ‘இமஸ்ஸ அதி⁴காரங் யே, ஸரந்தி ப்³யாஹரந்து தே’.

    ‘Imassa adhikāraṃ ye, saranti byāharantu te’.

    320.

    320.

    ‘‘ஸாரிபுத்தோ ததா³வோச, ‘காரமஸ்ஸ ஸராமஹங்;

    ‘‘Sāriputto tadāvoca, ‘kāramassa sarāmahaṃ;

    கடச்சு²பி⁴க்க²ங் தா³பேஸி, பிண்டா³ய சரதோ மம’.

    Kaṭacchubhikkhaṃ dāpesi, piṇḍāya carato mama’.

    321.

    321.

    ‘‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴ கதஞ்ஞூஸி, ஸாரிபுத்த இமங் துவங்;

    ‘‘‘Sādhu sādhu kataññūsi, sāriputta imaṃ tuvaṃ;

    பப்³பா³ஜேஹி தி³ஜங் வுட்³ட⁴ங், ஹெஸ்ஸதாஜானியோ அயங்’.

    Pabbājehi dijaṃ vuḍḍhaṃ, hessatājāniyo ayaṃ’.

    322.

    322.

    ‘‘ததோ அலத்த²ங் பப்³ப³ஜ்ஜங், கம்மவாசோபஸம்பத³ங்;

    ‘‘Tato alatthaṃ pabbajjaṃ, kammavācopasampadaṃ;

    ந சிரேனேவ காலேன, பாபுணிங் ஆஸவக்க²யங்.

    Na cireneva kālena, pāpuṇiṃ āsavakkhayaṃ.

    323.

    323.

    ‘‘ஸக்கச்சங் முனினோ வாக்யங், ஸுணாமி முதி³தோ யதோ;

    ‘‘Sakkaccaṃ munino vākyaṃ, suṇāmi mudito yato;

    படிபா⁴னெய்யகானக்³க³ங், ததோ மங் ட²பயீ ஜினோ.

    Paṭibhāneyyakānaggaṃ, tato maṃ ṭhapayī jino.

    324.

    324.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    325.

    325.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    326.

    326.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ராதோ⁴ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā rādho thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ராத⁴த்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் நவமங்.

    Rādhattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. இத³ங் பாத³த்³வயங் ஸ்யாமமூலே நத்தீ²
    2. idaṃ pādadvayaṃ syāmamūle natthī
    3. பப்³பா³ஜெந்தி ந மங் கேசி (ஸீ॰ ஸ்யா பீ॰)
    4. pabbājenti na maṃ keci (sī. syā pī.)
    5. விவண்ணகோ (க॰)
    6. vivaṇṇako (ka.)
    7. மமாஹ ஸோ (ஸீ॰), மமாஹ ச (பீ॰)
    8. mamāha so (sī.), mamāha ca (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 9. ராத⁴த்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 9. Rādhattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact