Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā |
6. ராஹுலத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா
6. Rāhulattheraapadānavaṇṇanā
பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோதிஆதி³கங் ஆயஸ்மதோ ராஹுலத்தே²ரஸ்ஸ அபதா³னங். அயம்பி ஆயஸ்மா புரிமஜினவரேஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞானி உபசினந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ விஞ்ஞுதங் பத்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஸிக்கா²காமானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா ஸயம்பி தங் டா²னந்தரங் பத்தெ²ந்தோ ஸேனாஸனவிஸோத⁴னவிஜ்ஜோதனாதி³கங் உளாரங் புஞ்ஞங் கத்வா பணிதா⁴னங் அகாஸி. ஸோ ததோ சவித்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ உப⁴யஸம்பத்தியோ அனுப⁴வித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தங் படிச்ச யஸோத⁴ராய தே³வியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தித்வா ராஹுலோதி லத்³த⁴னாமோ மஹதா க²த்தியபரிவாரேன வட்³டி⁴. தஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாவிதா⁴னங் க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 105) ஆக³தமேவ. ஸோ பப்³ப³ஜித்வா ஸத்து² ஸந்திகே அனேகேஹி ஸுத்தபதே³ஹி ஸுலத்³தோ⁴வாதோ³ பரிபக்கஞாணோ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. அரஹா பன ஹுத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –
Padumuttarassabhagavatotiādikaṃ āyasmato rāhulattherassa apadānaṃ. Ayampi āyasmā purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā satthu dhammadesanaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ sikkhākāmānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā sayampi taṃ ṭhānantaraṃ patthento senāsanavisodhanavijjotanādikaṃ uḷāraṃ puññaṃ katvā paṇidhānaṃ akāsi. So tato cavitvā devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde amhākaṃ bodhisattaṃ paṭicca yasodharāya deviyā kucchimhi nibbattitvā rāhuloti laddhanāmo mahatā khattiyaparivārena vaḍḍhi. Tassa pabbajjāvidhānaṃ khandhake (mahāva. 105) āgatameva. So pabbajitvā satthu santike anekehi suttapadehi suladdhovādo paripakkañāṇo vipassanaṃ ussukkāpetvā arahattaṃ pāpuṇi. Arahā pana hutvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā aññaṃ byākaronto –
‘‘உப⁴யேனேவ ஸம்பன்னோ, ராஹுலப⁴த்³தோ³தி மங் விதூ³;
‘‘Ubhayeneva sampanno, rāhulabhaddoti maṃ vidū;
யஞ்சம்ஹி புத்தோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, யஞ்ச த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா.
Yañcamhi putto buddhassa, yañca dhammesu cakkhumā.
‘‘யஞ்ச மே ஆஸவா கீ²ணா, யஞ்ச நத்தி² புனப்³ப⁴வோ;
‘‘Yañca me āsavā khīṇā, yañca natthi punabbhavo;
அரஹா த³க்கி²ணெய்யொம்ஹி, தேவிஜ்ஜோ அமதத்³த³ஸோ.
Arahā dakkhiṇeyyomhi, tevijjo amataddaso.
‘‘காமந்தா⁴ ஜாலபச்ச²ன்னா, தண்ஹாச²த³னசா²தி³தா;
‘‘Kāmandhā jālapacchannā, taṇhāchadanachāditā;
பமத்தப³ந்து⁴னா ப³ந்தா⁴, மச்சா²வ குமினா முகே².
Pamattabandhunā bandhā, macchāva kuminā mukhe.
‘‘தங் காமங் அஹமுஜ்ஜி²த்வா, செ²த்வா மாரஸ்ஸ ப³ந்த⁴னங்;
‘‘Taṃ kāmaṃ ahamujjhitvā, chetvā mārassa bandhanaṃ;
ஸமூலங் தண்ஹமப்³பு³ய்ஹ, ஸீதிபூ⁴தொஸ்மி நிப்³பு³தோ’’தி. (தே²ரகா³॰ 295-298);
Samūlaṃ taṇhamabbuyha, sītibhūtosmi nibbuto’’ti. (theragā. 295-298);
சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி. தத்த² உப⁴யேனேவ ஸம்பன்னோதி ஜாதிஸம்பதா³ படிபத்திஸம்பதா³தி உப⁴யஸம்பத்தியாபி ஸம்பன்னோ ஸமன்னாக³தோ. ராஹுலப⁴த்³தோ³தி மங் விதூ³தி ‘‘ராஹுலப⁴த்³தோ³’’தி மங் ஸப்³ரஹ்மசாரினோ ஸஞ்ஜானந்தி. தஸ்ஸ ஹி ஜாதஸாஸனங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தேன, ‘‘ராஹு, ஜாதோ, ப³ந்த⁴னங் ஜாத’’ந்தி வுத்தவசனங் உபாதா³ய ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா ‘‘ராஹுலோ’’தி நாமங் க³ண்ஹி. தத்த² ஆதி³தோ பிதரா வுத்தபரியாயமேவ க³ஹெத்வா ஆஹ – ‘‘ராஹுலப⁴த்³தோ³தி மங் விதூ³’’தி. ப⁴த்³தோ³தி பஸங்ஸாவசனமேவ. அபரபா⁴கே³ ஸத்தா² தங் ஸிக்கா²காமபா⁴வேன அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²காமானங் யதி³த³ங் ராஹுலோ’’தி (அ॰ நி॰ 1.209).
Catasso gāthā abhāsi. Tattha ubhayeneva sampannoti jātisampadā paṭipattisampadāti ubhayasampattiyāpi sampanno samannāgato. Rāhulabhaddoti maṃ vidūti ‘‘rāhulabhaddo’’ti maṃ sabrahmacārino sañjānanti. Tassa hi jātasāsanaṃ sutvā bodhisattena, ‘‘rāhu, jāto, bandhanaṃ jāta’’nti vuttavacanaṃ upādāya suddhodanamahārājā ‘‘rāhulo’’ti nāmaṃ gaṇhi. Tattha ādito pitarā vuttapariyāyameva gahetvā āha – ‘‘rāhulabhaddoti maṃ vidū’’ti. Bhaddoti pasaṃsāvacanameva. Aparabhāge satthā taṃ sikkhākāmabhāvena aggaṭṭhāne ṭhapesi ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ sikkhākāmānaṃ yadidaṃ rāhulo’’ti (a. ni. 1.209).
68. ஏவங் ஸோ பத்தஏதத³க்³க³ட்டா²னோ அத்தனோ புப்³ப³கம்மங் ஸரித்வா ஸோமனஸ்ஸஜாதோ புப்³ப³சரிதாபதா³னங் பகாஸெந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோதிஆதி³மாஹ. ஸத்தபூ⁴மிம்ஹி பாஸாதே³தி பஸாத³ங் ஸோமனஸ்ஸங் ஜனேதீதி பாஸாதோ³. உபரூபரி டி²தா ஸத்த பூ⁴மியோ யஸ்மிங் பாஸாதே³ ஸோயங் ஸத்தபூ⁴மி, தஸ்மிங் ஸத்தபூ⁴மிம்ஹி பாஸாதே³. ஆதா³ஸங் ஸந்த²ரிங் அஹந்தி ஆதா³ஸதலங் நிப்பா²தெ³த்வா லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தாதி³னோ அஹங் ஸந்த²ரங் அதா³ஸிங், ஸந்த²ரித்வா பூஜேஸிந்தி அத்தோ².
68. Evaṃ so pattaetadaggaṭṭhāno attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttarassa bhagavatotiādimāha. Sattabhūmimhi pāsādeti pasādaṃ somanassaṃ janetīti pāsādo. Uparūpari ṭhitā satta bhūmiyo yasmiṃ pāsāde soyaṃ sattabhūmi, tasmiṃ sattabhūmimhi pāsāde. Ādāsaṃ santhariṃ ahanti ādāsatalaṃ nipphādetvā lokajeṭṭhassa bhagavato tādino ahaṃ santharaṃ adāsiṃ, santharitvā pūjesinti attho.
69. கீ²ணாஸவஸஹஸ்ஸேஹீதி அரஹந்தஸஹஸ்ஸேஹி பரிகிண்ணோ பரிவுதோ. த்³விபதி³ந்தோ³ த்³விபதா³னங் இந்தோ³ ஸாமி நராஸபோ⁴ மஹாமுனி க³ந்த⁴குடிங் தேஹி ஸஹ உபாக³மி பாவிஸீதி அத்தோ².
69.Khīṇāsavasahassehīti arahantasahassehi parikiṇṇo parivuto. Dvipadindo dvipadānaṃ indo sāmi narāsabho mahāmuni gandhakuṭiṃ tehi saha upāgami pāvisīti attho.
70. விரோசெந்தோ க³ந்த⁴குடிந்தி தங் க³ந்த⁴குடிங் ஸோப⁴யமானோ தே³வானங் தே³வோ தே³வதே³வோ நரானங் ஆஸபோ⁴ நராஸபோ⁴ ஜெட்டோ² ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா இமா ப்³யாகரணகா³தா²யோ அபா⁴ஸத² கதே²ஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
70.Virocento gandhakuṭinti taṃ gandhakuṭiṃ sobhayamāno devānaṃ devo devadevo narānaṃ āsabho narāsabho jeṭṭho satthā bhikkhusaṅghamajjhe nisīditvā imā byākaraṇagāthāyo abhāsatha kathesīti sambandho.
71. யேனாயங் ஜோதிதா ஸெய்யாதி யேன உபாஸகேன அயங் பாஸாத³ஸங்கா²தா ஸெய்யா ஜோதிதா பபா⁴ஸிதா பஜ்ஜலிதா. ஆதா³ஸோவ கங்ஸலோஹமயங் ஆதா³ஸதலங் இவ ஸுட்டு² ஸமங் கத்வா ஸந்த²தா. தங் உபாஸகங் கித்தயிஸ்ஸாமி பாகடங் கரிஸ்ஸாமீதி அத்தோ². ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
71.Yenāyaṃ jotitā seyyāti yena upāsakena ayaṃ pāsādasaṅkhātā seyyā jotitā pabhāsitā pajjalitā. Ādāsova kaṃsalohamayaṃ ādāsatalaṃ iva suṭṭhu samaṃ katvā santhatā. Taṃ upāsakaṃ kittayissāmi pākaṭaṃ karissāmīti attho. Sesaṃ suviññeyyameva.
81. அட்டா²னமேதங் யங் தாதீ³தி யங் யேன காரணேன தாதீ³ இட்டா²னிட்டே²ஸு அகம்பியஸபா⁴வத்தா தாதீ³ அகா³ரே க⁴ராவாஸே ரதிங் அல்லீனபா⁴வங் அஜ்ஜ²கா³ பாபுணி, ஏதங் காரணங் அட்டா²னங் அகாரணந்தி அத்தோ².
81.Aṭṭhānametaṃ yaṃ tādīti yaṃ yena kāraṇena tādī iṭṭhāniṭṭhesu akampiyasabhāvattā tādī agāre gharāvāse ratiṃ allīnabhāvaṃ ajjhagā pāpuṇi, etaṃ kāraṇaṃ aṭṭhānaṃ akāraṇanti attho.
82. நிக்க²மித்வா அகா³ரஸ்மாதி க⁴ராவாஸதோ நிக்க²மித்வா தங் திணத³லமிவ பரிச்சஜித்வா ஸுப்³ப³தோ ஸுஸிக்கி²தோ பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி. ராஹுலோ நாம நாமேனாதி ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜேன பேஸிதங் குமாரஸ்ஸ ஜாதஸாஸனங் ஸுத்வா பிதரா ஸித்³த⁴த்தே²ன, ‘‘ராஹு ஜாதோ, ப³ந்த⁴னங் ஜாத’’ந்தி வுத்தனாமத்தா ராஹுலோ நாமாதி அத்தோ². ‘‘யதா² சந்த³ஸூரியானங் விமானபபா⁴ய கிலிட்ட²கரணேன ராஹு அஸுரிந்தோ³ உபேதி க³ச்ச²தி, ஏவமேவாயங் மம அபி⁴னிக்க²மனபப்³ப³ஜ்ஜாதீ³னங் அந்தராயங் கரொந்தோரிவ ஜாதோ’’தி அதி⁴ப்பாயேன, ‘‘ராஹு ஜாதோதி ஆஹா’’தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அரஹா ஸோ ப⁴விஸ்ஸதீதி ஸோ தாதி³ஸோ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னோ விபஸ்ஸனாயங் யுத்தப்பயுத்தோ அரஹா கீ²ணாஸவோ ப⁴விஸ்ஸதீதி அத்தோ².
82.Nikkhamitvāagārasmāti gharāvāsato nikkhamitvā taṃ tiṇadalamiva pariccajitvā subbato susikkhito pabbajissati. Rāhulo nāmanāmenāti suddhodanamahārājena pesitaṃ kumārassa jātasāsanaṃ sutvā pitarā siddhatthena, ‘‘rāhu jāto, bandhanaṃ jāta’’nti vuttanāmattā rāhulo nāmāti attho. ‘‘Yathā candasūriyānaṃ vimānapabhāya kiliṭṭhakaraṇena rāhu asurindo upeti gacchati, evamevāyaṃ mama abhinikkhamanapabbajjādīnaṃ antarāyaṃ karontoriva jāto’’ti adhippāyena, ‘‘rāhu jātoti āhā’’ti daṭṭhabbaṃ. Arahā so bhavissatīti so tādiso upanissayasampanno vipassanāyaṃ yuttappayutto arahā khīṇāsavo bhavissatīti attho.
83. கிகீவ அண்ட³ங் ரக்கெ²ய்யாதி அண்ட³ங் பீ³ஜங் ரக்க²மானா கிகீ ஸகுணீ இவ அப்பமத்தோ ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய, சாமரீ விய வாலதி⁴ந்தி வாலங் ரக்க²மானா கண்ட³கேஸு வாலே லக்³க³ந்தே பி⁴ந்த³னப⁴யேன அனாகட்³டி⁴த்வா மரமானா சாமரீ விய ஜீவிதம்பி பரிச்சஜித்வா ஸீலங் அபி⁴ந்தி³த்வா ரக்கெ²ய்ய. நிபகோ ஸீலஸம்பன்னோதி நேபக்கங் வுச்சதி பஞ்ஞா, தேன நேபக்கேன ஸமன்னாக³தோ நிபகோ க²ண்ட³சி²த்³தா³தி³பா⁴வங் அபாபெத்வா ரக்க²ணதோ ஸீலஸம்பன்னோ ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏவங் ஸோ ப⁴க³வா ப்³யாகரணமகாஸி. ஸோ ஏவங் பத்தஅரஹத்தப²லோ ஏகதி³வஸங் விவேகட்டா²னே நிஸின்னோ ஸோமனஸ்ஸவஸேன ஏவங் ரக்கி²ங் மஹாமுனீதிஆதி³மாஹ. தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவாதி.
83.Kikīva aṇḍaṃ rakkheyyāti aṇḍaṃ bījaṃ rakkhamānā kikī sakuṇī iva appamatto sīlaṃ rakkheyya, cāmarī viya vāladhinti vālaṃ rakkhamānā kaṇḍakesu vāle laggante bhindanabhayena anākaḍḍhitvā maramānā cāmarī viya jīvitampi pariccajitvā sīlaṃ abhinditvā rakkheyya. Nipako sīlasampannoti nepakkaṃ vuccati paññā, tena nepakkena samannāgato nipako khaṇḍachiddādibhāvaṃ apāpetvā rakkhaṇato sīlasampanno bhavissatīti evaṃ so bhagavā byākaraṇamakāsi. So evaṃ pattaarahattaphalo ekadivasaṃ vivekaṭṭhāne nisinno somanassavasena evaṃ rakkhiṃ mahāmunītiādimāha. Taṃ suviññeyyamevāti.
ராஹுலத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா ஸமத்தா.
Rāhulattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi / 6. ராஹுலத்தே²ரஅபதா³னங் • 6. Rāhulattheraapadānaṃ