Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    5. பஞ்சகனிபாதோ

    5. Pañcakanipāto

    1. ராஜத³த்தத்தே²ரகா³தா²

    1. Rājadattattheragāthā

    315.

    315.

    ‘‘பி⁴க்கு² ஸிவதி²கங் 1 க³ந்த்வா, அத்³த³ஸ இத்தி²முஜ்ஜி²தங்;

    ‘‘Bhikkhu sivathikaṃ 2 gantvā, addasa itthimujjhitaṃ;

    அபவித்³த⁴ங் ஸுஸானஸ்மிங், க²ஜ்ஜந்திங் கிமிஹீ பு²டங்.

    Apaviddhaṃ susānasmiṃ, khajjantiṃ kimihī phuṭaṃ.

    316.

    316.

    ‘‘யஞ்ஹி ஏகே ஜிகு³ச்ச²ந்தி, மதங் தி³ஸ்வான பாபகங்;

    ‘‘Yañhi eke jigucchanti, mataṃ disvāna pāpakaṃ;

    காமராகோ³ பாதுரஹு, அந்தோ⁴வ ஸவதீ 3 அஹுங்.

    Kāmarāgo pāturahu, andhova savatī 4 ahuṃ.

    317.

    317.

    ‘‘ஓரங் ஓத³னபாகம்ஹா, தம்ஹா டா²னா அபக்கமிங்;

    ‘‘Oraṃ odanapākamhā, tamhā ṭhānā apakkamiṃ;

    ஸதிமா ஸம்பஜானோஹங், ஏகமந்தங் உபாவிஸிங்.

    Satimā sampajānohaṃ, ekamantaṃ upāvisiṃ.

    318.

    318.

    ‘‘ததோ மே மனஸீகாரோ, யோனிஸோ உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Tato me manasīkāro, yoniso udapajjatha;

    ஆதீ³னவோ பாதுரஹு, நிப்³பி³தா³ ஸமதிட்ட²த².

    Ādīnavo pāturahu, nibbidā samatiṭṭhatha.

    319.

    319.

    ‘‘ததோ சித்தங் விமுச்சி மே, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்;

    ‘‘Tato cittaṃ vimucci me, passa dhammasudhammataṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    … ராஜத³த்தோ தே²ரோ….

    … Rājadatto thero….







    Footnotes:
    1. ஸீவதி²கங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. sīvathikaṃ (sī. syā. pī.)
    3. வஸதீ (ஸீ॰)
    4. vasatī (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. ராஜத³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Rājadattattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact