Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
5. பஞ்சகனிபாதோ
5. Pañcakanipāto
1. ராஜத³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
1. Rājadattattheragāthāvaṇṇanā
பஞ்சகனிபாதே பி⁴க்கு² ஸிவதி²கங் க³ந்த்வாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ராஜத³த்தத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ, தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினந்தோ, இதோ சதுத்³த³ஸே கப்பே பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ, ஏகதி³வஸங் கேனசிதே³வ கரணீயேன வனந்தங் உபக³தோ தத்த² அஞ்ஞதரங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ருக்க²மூலே நிஸின்னங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ ஸுபரிஸுத்³த⁴ங் அம்பா³டகப²லங் அதா³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் ஸத்த²வாஹகுலே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ மஹாராஜங் வெஸ்ஸவணங் ஆராதெ⁴த்வா படிலத்³த⁴பா⁴வதோ மாதாபிதரோ ராஜத³த்தோதி நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி ப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய வாணிஜ்ஜவஸேன ராஜக³ஹங் அக³மாஸி. தேன ச ஸமயேன ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரா க³ணிகா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பரமஸோப⁴க்³க³யோக³தோ தி³வஸே தி³வஸே ஸஹஸ்ஸங் லப⁴தி. அத² ஸோ ஸத்த²வாஹபுத்தோ தி³வஸே தி³வஸே தஸ்ஸா க³ணிகாய ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா ஸங்வாஸங் கப்பெந்தோ நசிரஸ்ஸேவ ஸப்³ப³ங் த⁴னங் கே²பெத்வா து³க்³க³தோ ஹுத்வா கா⁴ஸச்சா²த³னமத்தம்பி அலப⁴ந்தோ இதோ சிதோ ச பரிப்³ப⁴மந்தோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ அஹோஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் வேளுவனங் அக³மாஸி.
Pañcakanipāte bhikkhu sivathikaṃ gantvātiādikā āyasmato rājadattattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro, tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto, ito catuddase kappe buddhasuññe loke kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto, ekadivasaṃ kenacideva karaṇīyena vanantaṃ upagato tattha aññataraṃ paccekabuddhaṃ rukkhamūle nisinnaṃ disvā pasannamānaso suparisuddhaṃ ambāṭakaphalaṃ adāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ satthavāhakule nibbatti. Tassa mahārājaṃ vessavaṇaṃ ārādhetvā paṭiladdhabhāvato mātāpitaro rājadattoti nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto pañcahi sakaṭasatehi bhaṇḍaṃ ādāya vāṇijjavasena rājagahaṃ agamāsi. Tena ca samayena rājagahe aññatarā gaṇikā abhirūpā dassanīyā paramasobhaggayogato divase divase sahassaṃ labhati. Atha so satthavāhaputto divase divase tassā gaṇikāya sahassaṃ datvā saṃvāsaṃ kappento nacirasseva sabbaṃ dhanaṃ khepetvā duggato hutvā ghāsacchādanamattampi alabhanto ito cito ca paribbhamanto saṃvegappatto ahosi. So ekadivasaṃ upāsakehi saddhiṃ veḷuvanaṃ agamāsi.
தேன ச ஸமயேன ஸத்தா² மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ நிஸின்னோ ஹோதி. ஸோ பரிஸபரியந்தே நிஸீதி³த்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா து⁴தங்கா³னி ஸமாதி³யித்வா ஸுஸானே வஸதி. ததா³ அஞ்ஞதரோபி ஸத்த²வாஹபுத்தோ ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா தாய க³ணிகாய ஸஹ வஸதி. ஸா ச க³ணிகா தஸ்ஸ ஹத்தே² மஹக்³க⁴ரதனங் தி³ஸ்வா லோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா அஞ்ஞேஹி து⁴த்தபுரிஸேஹி தங் மாராபெத்வா தங் ரதனங் க³ண்ஹி. அத² தஸ்ஸ ஸத்த²வாஹபுத்தஸ்ஸ மனுஸ்ஸா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஓசரகமனுஸ்ஸே பேஸேஸுங். தே ரத்தியங் தஸ்ஸா க³ணிகாய க⁴ரங் பவிஸித்வா ச²விஆதீ³னி அனுபஹச்சேவ தங் மாரெத்வா ஸிவதி²காய ச²ட்³டே³ஸுங். ராஜத³த்தத்தே²ரோ அஸுப⁴னிமித்தங் க³ஹேதுங் ஸுஸானே விசரந்தோ தஸ்ஸா க³ணிகாய களேவரங் படிக்குலதோ மனஸி காதுங் உபக³தோ கதிபயவாரே யோனிஸோ மனஸி கத்வா அசிரமதபா⁴வதோ ஸோணஸிங்கா³லாதீ³ஹி அனுபஹதச²விதாய விஸபா⁴க³வத்து²தாய ச அயோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ, தத்த² காமராக³ங் உப்பாதெ³த்வா ஸங்விக்³க³தரமானஸோ அத்தனோ சித்தங் பரிபா⁴ஸித்வா முஹுத்தங் ஏகமந்தங் அபஸக்கித்வா ஆதி³தோ உபட்டி²தங் அஸுப⁴னிமித்தமேவ க³ஹெத்வா யோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா தங் ஜா²னங் பாத³கங் கத்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா தாவதே³வ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.44.55-59) –
Tena ca samayena satthā mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ desento nisinno hoti. So parisapariyante nisīditvā satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā dhutaṅgāni samādiyitvā susāne vasati. Tadā aññataropi satthavāhaputto sahassaṃ datvā tāya gaṇikāya saha vasati. Sā ca gaṇikā tassa hatthe mahaggharatanaṃ disvā lobhaṃ uppādetvā aññehi dhuttapurisehi taṃ mārāpetvā taṃ ratanaṃ gaṇhi. Atha tassa satthavāhaputtassa manussā taṃ pavattiṃ sutvā ocarakamanusse pesesuṃ. Te rattiyaṃ tassā gaṇikāya gharaṃ pavisitvā chaviādīni anupahacceva taṃ māretvā sivathikāya chaḍḍesuṃ. Rājadattatthero asubhanimittaṃ gahetuṃ susāne vicaranto tassā gaṇikāya kaḷevaraṃ paṭikkulato manasi kātuṃ upagato katipayavāre yoniso manasi katvā aciramatabhāvato soṇasiṅgālādīhi anupahatachavitāya visabhāgavatthutāya ca ayoniso manasikaronto, tattha kāmarāgaṃ uppādetvā saṃviggataramānaso attano cittaṃ paribhāsitvā muhuttaṃ ekamantaṃ apasakkitvā ādito upaṭṭhitaṃ asubhanimittameva gahetvā yoniso manasikaronto jhānaṃ uppādetvā taṃ jhānaṃ pādakaṃ katvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā tāvadeva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.44.55-59) –
‘‘விபினே பு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வான, ஸயம்பு⁴ங் அபராஜிதங்;
‘‘Vipine buddhaṃ disvāna, sayambhuṃ aparājitaṃ;
அம்பா³டகங் க³ஹெத்வான, ஸயம்பு⁴ஸ்ஸ அதா³ஸஹங்.
Ambāṭakaṃ gahetvāna, sayambhussa adāsahaṃ.
‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, யங் ப²லமத³தி³ங் ததா³;
‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ phalamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā pītisomanassajāto –
315.
315.
‘‘பி⁴க்கு² ஸிவதி²கங் க³ந்த்வா, அத்³த³ஸ இத்தி²முஜ்ஜி²தங்;
‘‘Bhikkhu sivathikaṃ gantvā, addasa itthimujjhitaṃ;
அபவித்³த⁴ங் ஸுஸானஸ்மிங், க²ஜ்ஜந்திங் கிமிஹீ பு²டங்.
Apaviddhaṃ susānasmiṃ, khajjantiṃ kimihī phuṭaṃ.
316.
316.
‘‘யஞ்ஹி ஏகே ஜிகு³ச்ச²ந்தி, மதங் தி³ஸ்வான பாபகங்;
‘‘Yañhi eke jigucchanti, mataṃ disvāna pāpakaṃ;
காமராகோ³ பாதுரஹு, அந்தோ⁴வ ஸவதீ அஹுங்.
Kāmarāgo pāturahu, andhova savatī ahuṃ.
317.
317.
‘‘ஓரங் ஓத³னபாகம்ஹா, தம்ஹா டா²னா அபக்கமிங்;
‘‘Oraṃ odanapākamhā, tamhā ṭhānā apakkamiṃ;
ஸதிமா ஸம்பஜானோஹங், ஏகமந்தங் உபாவிஸிங்.
Satimā sampajānohaṃ, ekamantaṃ upāvisiṃ.
318.
318.
‘‘ததோ மே மனஸீகாரோ, யோனிஸோ உத³பஜ்ஜத²;
‘‘Tato me manasīkāro, yoniso udapajjatha;
ஆதீ³னவோ பாதுரஹு, நிப்³பி³தா³ ஸமதிட்ட²த².
Ādīnavo pāturahu, nibbidā samatiṭṭhatha.
319.
319.
‘‘ததோ சித்தங் விமுச்சி மே, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்;
‘‘Tato cittaṃ vimucci me, passa dhammasudhammataṃ;
திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. –
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –
இமா பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā pañca gāthā abhāsi.
தத்த² பி⁴க்கு² ஸிவதி²கங் க³ந்த்வாதி ஸங்ஸாரே ப⁴யஸ்ஸ இக்க²னதோ பி⁴க்கு², அஸுப⁴கம்மட்டா²னத்த²ங் ஆமகஸுஸானங் உபக³ந்த்வா. ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி சேதங் அத்தானங் ஸந்தா⁴ய தே²ரோ ஸயங் வத³தி. இத்தி²ந்தி தீ²யதி எத்த² ஸுக்கஸோணிதங் ஸத்தஸந்தானபா⁴வேன ஸங்ஹஞ்ஞதீதி தீ², மாதுகா³மோ. ஏவஞ்ச ஸபா⁴வனிருத்திவஸேன ‘‘இத்தீ²’’திபி வுச்சதி. வஞ்ஜா²தீ³ஸு பன தங்ஸதி³ஸதாய தங்ஸபா⁴வானதிவத்தனதோ ச தப்³போ³ஹாரோ. ‘‘இத்தீ²’’தி இத்தி²களேவரங் வத³தி. உஜ்ஜி²தந்தி பரிச்சத்தங் உஜ்ஜ²னியத்தா ஏவ அபவித்³த⁴ங் அனபெக்க²பா⁴வேன கி²த்தங். க²ஜ்ஜந்திங் கிமிஹீ பு²டந்தி கிமீஹி பூரிதங் ஹுத்வா க²ஜ்ஜமானங்.
Tattha bhikkhu sivathikaṃ gantvāti saṃsāre bhayassa ikkhanato bhikkhu, asubhakammaṭṭhānatthaṃ āmakasusānaṃ upagantvā. ‘‘Bhikkhū’’ti cetaṃ attānaṃ sandhāya thero sayaṃ vadati. Itthinti thīyati ettha sukkasoṇitaṃ sattasantānabhāvena saṃhaññatīti thī, mātugāmo. Evañca sabhāvaniruttivasena ‘‘itthī’’tipi vuccati. Vañjhādīsu pana taṃsadisatāya taṃsabhāvānativattanato ca tabbohāro. ‘‘Itthī’’ti itthikaḷevaraṃ vadati. Ujjhitanti pariccattaṃ ujjhaniyattā eva apaviddhaṃ anapekkhabhāvena khittaṃ. Khajjantiṃ kimihī phuṭanti kimīhi pūritaṃ hutvā khajjamānaṃ.
யஞ்ஹி ஏகே ஜிகு³ச்ச²ந்தி, மதங் தி³ஸ்வான பாபகந்தி யங் அபக³தாயுஉஸ்மாவிஞ்ஞாணதாய மதங் களேவரங் பாபகங் நிஹீனங் லாமகங் ஏகே சொக்க²ஜாதிகா ஜிகு³ச்ச²ந்தி, ஓலோகேதும்பி ந இச்ச²ந்தி. காமராகோ³ பாதுரஹூதி தஸ்மிங் குணபே அயோனிஸோமனஸிகாரஸ்ஸ ப³லவதாய காமராகோ³ மய்ஹங் பாதுரஹோஸி உப்பஜ்ஜி. அந்தோ⁴வ ஸவதீ அஹுந்தி தஸ்மிங் களேவரே நவஹி த்³வாரேஹி அஸுசிங் ஸவதி ஸந்த³ந்தே அஸுசிபா⁴வஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனேன அந்தோ⁴ விய அஹோஸிங். தேனாஹ –
Yañhi eke jigucchanti, mataṃ disvāna pāpakanti yaṃ apagatāyuusmāviññāṇatāya mataṃ kaḷevaraṃ pāpakaṃ nihīnaṃ lāmakaṃ eke cokkhajātikā jigucchanti, oloketumpi na icchanti. Kāmarāgo pāturahūti tasmiṃ kuṇape ayonisomanasikārassa balavatāya kāmarāgo mayhaṃ pāturahosi uppajji. Andhova savatī ahunti tasmiṃ kaḷevare navahi dvārehi asuciṃ savati sandante asucibhāvassa adassanena andho viya ahosiṃ. Tenāha –
‘‘ரத்தோ அத்த²ங் ந ஜானாதி, ரத்தோ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸதி;
‘‘Ratto atthaṃ na jānāti, ratto dhammaṃ na passati;
அந்த⁴தமங் ததா³ ஹோதி, யங் ராகோ³ ஸஹதே நர’’ந்தி ச.
Andhatamaṃ tadā hoti, yaṃ rāgo sahate nara’’nti ca.
‘‘காமச்ச²ந்தோ³ கோ², ப்³ராஹ்மண, அந்த⁴கரணோ அசக்கு²கரணோ’’தி ச ஆதி³. கேசி பனெத்த² தகாராக³மங் கத்வா ‘‘கிலேஸபரியுட்டா²னேன அவஸவத்தி கிலேஸஸ்ஸ வா வஸவத்தீ’’தி அத்த²ங் வத³ந்தி. அபரே ‘‘அந்தோ⁴வ அஸதி அஹு’’ந்தி பாளிங் வத்வா ‘‘காமராகே³ன அந்தோ⁴ ஏவ ஹுத்வா ஸதிரஹிதோ அஹோஸி’’ந்தி அத்த²ங் வத³ந்தி. தது³ப⁴யங் பன பாளியங் நத்தி².
‘‘Kāmacchando kho, brāhmaṇa, andhakaraṇo acakkhukaraṇo’’ti ca ādi. Keci panettha takārāgamaṃ katvā ‘‘kilesapariyuṭṭhānena avasavatti kilesassa vā vasavattī’’ti atthaṃ vadanti. Apare ‘‘andhova asati ahu’’nti pāḷiṃ vatvā ‘‘kāmarāgena andho eva hutvā satirahito ahosi’’nti atthaṃ vadanti. Tadubhayaṃ pana pāḷiyaṃ natthi.
ஓரங் ஓத³னபாகம்ஹாதி ஓத³னபாகதோ ஓரங், யாவதா காலேன ஸுபரிதோ⁴ததிந்ததண்டு³லனாளியா ஓத³னங் பசதி, ததோ ஓரமேவ காலங், ததோபி லஹுகாலேன ராக³ங் வினோதெ³ந்தோ, தம்ஹா டா²னா அபக்கமிங் யஸ்மிங் டா²னே டி²தஸ்ஸ மே ராகோ³ உப்பஜ்ஜி, தம்ஹா டா²னா அபக்கமிங் அபஸக்கிங். அபக்கந்தோவ ஸதிமா ஸம்பஜானோஹங் ஸமணஸஞ்ஞங் உபட்ட²பெத்வா ஸதிபட்டா²னமனஸிகாரவஸேன ஸதிமா, ஸம்மதே³வ த⁴ம்மஸபா⁴வஜானநேன ஸம்பஜானோ ச ஹுத்வா ஏகமந்தங் உபாவிஸிங், பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸீதி³ங். நிஸின்னஸ்ஸ ச ததோ மே மனஸீகாரோ, யோனிஸோ உத³பஜ்ஜதா²திஆதி³ ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவாதி.
Oraṃ odanapākamhāti odanapākato oraṃ, yāvatā kālena suparidhotatintataṇḍulanāḷiyā odanaṃ pacati, tato orameva kālaṃ, tatopi lahukālena rāgaṃ vinodento, tamhā ṭhānā apakkamiṃ yasmiṃ ṭhāne ṭhitassa me rāgo uppajji, tamhā ṭhānā apakkamiṃ apasakkiṃ. Apakkantova satimā sampajānohaṃ samaṇasaññaṃ upaṭṭhapetvā satipaṭṭhānamanasikāravasena satimā, sammadeva dhammasabhāvajānanena sampajāno ca hutvā ekamantaṃ upāvisiṃ, pallaṅkaṃ ābhujitvā nisīdiṃ. Nisinnassa ca tato me manasīkāro, yoniso udapajjathātiādi sabbaṃ heṭṭhā vuttanayamevāti.
ராஜத³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Rājadattattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 1. ராஜத³த்தத்தே²ரகா³தா² • 1. Rājadattattheragāthā