Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[345] 5. ராஜகும்ப⁴ஜாதகவண்ணனா
[345] 5. Rājakumbhajātakavaṇṇanā
வனங் யத³க்³கி³ த³ஹதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அலஸபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜித்வாபி அலஸோ அஹோஸி உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²யோனிஸோமனஸிகாரவத்தபடிவத்தாதீ³ஹி பரிபா³ஹிரோ நீவரணாபி⁴பூ⁴தோ. நிஸின்னட்டா²னாதீ³ஸு இரியாபதே²ஸு ததா² ஏவ ஹோதி. தஸ்ஸ தங் ஆலஸியபா⁴வங் ஆரப்³ப⁴ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஆலஸியோ குஸீதோ நீவரணாபி⁴பூ⁴தோ விஹரதீ’’தி . ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ ஆலஸியோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Vanaṃ yadaggi dahatīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ alasabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajitvāpi alaso ahosi uddesaparipucchāyonisomanasikāravattapaṭivattādīhi paribāhiro nīvaraṇābhibhūto. Nisinnaṭṭhānādīsu iriyāpathesu tathā eva hoti. Tassa taṃ ālasiyabhāvaṃ ārabbha bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā ālasiyo kusīto nīvaraṇābhibhūto viharatī’’ti . Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa ālasiyoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அமச்சரதனங் அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா ஆலஸியஜாதிகோ அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ராஜானங் பபோ³தெ⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் உபமங் உபதா⁴ரெந்தோ விசரதி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா உய்யானங் க³ந்த்வா அமச்சக³ணபரிவுதோ தத்த² விசரந்தோ ஏகங் ராஜகும்ப⁴ங் நாம ஆலஸியங் பஸ்ஸி. ததா²ரூபா கிர ஆலஸியா ஸகலதி³வஸங் க³ச்ச²ந்தாபி ஏகத்³வங்கு³லமத்தமேவ க³ச்ச²ந்தி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ‘‘வயஸ்ஸ கோ நாம ஸோ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் புச்சி². மஹாஸத்தோ ‘‘ராஜகும்போ⁴ நாமேஸ, மஹாராஜ, ஆலஸியோ. ஏவரூபோ ஹி ஸகலதி³வஸங் க³ச்ச²ந்தோபி ஏகங்கு³லத்³வங்கு³லமத்தமேவ க³ச்ச²தீ’’தி வத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ ‘‘அம்போ⁴, ராஜகும்ப⁴, தும்ஹாகங் த³ந்த⁴க³மனங் இமஸ்மிங் அரஞ்ஞே தா³வக்³கி³ம்ஹி உட்டி²தே கிங் கரோதா²’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa amaccaratanaṃ ahosi, bārāṇasirājā ālasiyajātiko ahosi. Bodhisatto ‘‘rājānaṃ pabodhessāmī’’ti ekaṃ upamaṃ upadhārento vicarati. Athekadivasaṃ rājā uyyānaṃ gantvā amaccagaṇaparivuto tattha vicaranto ekaṃ rājakumbhaṃ nāma ālasiyaṃ passi. Tathārūpā kira ālasiyā sakaladivasaṃ gacchantāpi ekadvaṅgulamattameva gacchanti. Rājā taṃ disvā ‘‘vayassa ko nāma so’’ti bodhisattaṃ pucchi. Mahāsatto ‘‘rājakumbho nāmesa, mahārāja, ālasiyo. Evarūpo hi sakaladivasaṃ gacchantopi ekaṅguladvaṅgulamattameva gacchatī’’ti vatvā tena saddhiṃ sallapanto ‘‘ambho, rājakumbha, tumhākaṃ dandhagamanaṃ imasmiṃ araññe dāvaggimhi uṭṭhite kiṃ karothā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
173.
173.
‘‘வனங் யத³க்³கி³ த³ஹதி, பாவகோ கண்ஹவத்தனீ;
‘‘Vanaṃ yadaggi dahati, pāvako kaṇhavattanī;
கத²ங் கரோஸி பசலக, ஏவங் த³ந்த⁴பரக்கமோ’’தி.
Kathaṃ karosi pacalaka, evaṃ dandhaparakkamo’’ti.
தத்த² யத³க்³கீ³தி யதா³ அக்³கி³. பாவகோ கண்ஹவத்தனீதி அக்³கி³னோ வேவசனங். பசலகாதி தங் ஆலபதி. ஸோ ஹி சலந்தோ சலந்தோ க³ச்ச²தி, நிச்சங் வா பசலாயதி, தஸ்மா ‘‘பசலகோ’’தி வுச்சதி. த³ந்த⁴பரக்கமோதி க³ருவீரியோ.
Tattha yadaggīti yadā aggi. Pāvako kaṇhavattanīti aggino vevacanaṃ. Pacalakāti taṃ ālapati. So hi calanto calanto gacchati, niccaṃ vā pacalāyati, tasmā ‘‘pacalako’’ti vuccati. Dandhaparakkamoti garuvīriyo.
தங் ஸுத்வா ராஜகும்போ⁴ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājakumbho dutiyaṃ gāthamāha –
174.
174.
‘‘ப³ஹூனி ருக்க²சி²த்³தா³னி, பத²ப்³யா விவரானி ச;
‘‘Bahūni rukkhachiddāni, pathabyā vivarāni ca;
தானி சே நாபி⁴ஸம்போ⁴ம, ஹோதி நோ காலபரியாயோ’’தி.
Tāni ce nābhisambhoma, hoti no kālapariyāyo’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – பண்டி³த, அம்ஹாகங் இதோ உத்தரிக³மனங் நாம நத்தி². இமஸ்மிங் பன அரஞ்ஞே ருக்க²சி²த்³தா³னி பத²வியங் விவரானி ச ப³ஹூனி. யதி³ தானி ந பாபுணாம, ஹோதி நோ காலபரியாயோதி மரணமேவ நோ ஹோதீதி.
Tassattho – paṇḍita, amhākaṃ ito uttarigamanaṃ nāma natthi. Imasmiṃ pana araññe rukkhachiddāni pathaviyaṃ vivarāni ca bahūni. Yadi tāni na pāpuṇāma, hoti no kālapariyāyoti maraṇameva no hotīti.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ இதரா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā bodhisatto itarā dve gāthā abhāsi –
175.
175.
‘‘யோ த³ந்த⁴காலே தரதி, தரணீயே ச த³ந்த⁴தி;
‘‘Yo dandhakāle tarati, taraṇīye ca dandhati;
ஸுக்க²பண்ணங்வ அக்கம்ம, அத்த²ங் ப⁴ஞ்ஜதி அத்தனோ.
Sukkhapaṇṇaṃva akkamma, atthaṃ bhañjati attano.
176.
176.
‘‘யோ த³ந்த⁴காலே த³ந்தே⁴தி, தரணீயே ச தாரயி;
‘‘Yo dandhakāle dandheti, taraṇīye ca tārayi;
ஸஸீவ ரத்திங் விப⁴ஜங், தஸ்ஸத்தோ² பரிபூரதீ’’தி.
Sasīva rattiṃ vibhajaṃ, tassattho paripūratī’’ti.
தத்த² த³ந்த⁴காலேதி தேஸங் தேஸங் கம்மானங் ஸணிகங் கத்தப்³ப³காலே. தரதீதி துரிததுரிதோ வேகே³ன தானி கம்மானி கரோதி. ஸுக்க²பண்ணங்வாதி யதா² வாதாதபஸுக்க²ங் தாலபண்ணங் ப³லவா புரிஸோ அக்கமித்வா ப⁴ஞ்ஜெய்ய, தத்தே²வ சுண்ணவிசுண்ணங் கரெய்ய, ஏவங் ஸோ அத்தனோ அத்த²ங் வுத்³தி⁴ங் ப⁴ஞ்ஜதி. த³ந்தே⁴தீதி த³ந்த⁴யதி த³ந்த⁴காதப்³பா³னி கம்மானி த³ந்த⁴மேவ கரோதி. தாரயீதி துரிதகாதப்³பா³னி கம்மானி துரிதோவ கரோதி. ஸஸீவ ரத்திங் விப⁴ஜந்தி யதா² சந்தோ³ ஜுண்ஹபக்க²ங் ரத்திங் ஜோதயமானோ காளபக்க²ரத்திதோ ரத்திங் விப⁴ஜந்தோ தி³வஸே தி³வஸே பரிபூரதி, ஏவங் தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ அத்தோ² பரிபூரதீதி வுத்தங் ஹோதி.
Tattha dandhakāleti tesaṃ tesaṃ kammānaṃ saṇikaṃ kattabbakāle. Taratīti turitaturito vegena tāni kammāni karoti. Sukkhapaṇṇaṃvāti yathā vātātapasukkhaṃ tālapaṇṇaṃ balavā puriso akkamitvā bhañjeyya, tattheva cuṇṇavicuṇṇaṃ kareyya, evaṃ so attano atthaṃ vuddhiṃ bhañjati. Dandhetīti dandhayati dandhakātabbāni kammāni dandhameva karoti. Tārayīti turitakātabbāni kammāni turitova karoti. Sasīva rattiṃ vibhajanti yathā cando juṇhapakkhaṃ rattiṃ jotayamāno kāḷapakkharattito rattiṃ vibhajanto divase divase paripūrati, evaṃ tassa purisassa attho paripūratīti vuttaṃ hoti.
ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ததோ பட்டா²ய அனலஸோ ஜாதோ.
Rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā tato paṭṭhāya analaso jāto.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜகும்போ⁴ ஆலஸியபி⁴க்கு² அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājakumbho ālasiyabhikkhu ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.
ராஜகும்ப⁴ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Rājakumbhajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 345. க³ஜகும்ப⁴ஜாதகங் • 345. Gajakumbhajātakaṃ