Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    7. ராஜபுத்தபேதவத்து²

    7. Rājaputtapetavatthu

    753.

    753.

    புப்³பே³ கதானங் கம்மானங், விபாகோ மத²யே மனங்;

    Pubbe katānaṃ kammānaṃ, vipāko mathaye manaṃ;

    ரூபே ஸத்³தே³ ரஸே க³ந்தே⁴, பொ²ட்ட²ப்³பே³ ச மனோரமே.

    Rūpe sadde rase gandhe, phoṭṭhabbe ca manorame.

    754.

    754.

    நச்சங் கீ³தங் ரதிங் கி²ட்³ட³ங், அனுபு⁴த்வா அனப்பகங்;

    Naccaṃ gītaṃ ratiṃ khiḍḍaṃ, anubhutvā anappakaṃ;

    உய்யானே பரிசரித்வா, பவிஸந்தோ கி³ரிப்³ப³ஜங்.

    Uyyāne paricaritvā, pavisanto giribbajaṃ.

    755.

    755.

    இஸிங் ஸுனெத்த 1 மத்³த³க்கி², அத்தத³ந்தங் ஸமாஹிதங்;

    Isiṃ sunetta 2 maddakkhi, attadantaṃ samāhitaṃ;

    அப்பிச்ச²ங் ஹிரிஸம்பன்னங், உஞ்சே² பத்தக³தே ரதங்.

    Appicchaṃ hirisampannaṃ, uñche pattagate rataṃ.

    756.

    756.

    ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓருய்ஹ, லத்³தா⁴ ப⁴ந்தேதி சாப்³ரவி;

    Hatthikkhandhato oruyha, laddhā bhanteti cābravi;

    தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வான, உச்சங் பக்³க³ய்ஹ க²த்தியோ.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, uccaṃ paggayha khattiyo.

    757.

    757.

    த²ண்டி³லே பத்தங் பி⁴ந்தி³த்வா, ஹஸமானோ அபக்கமி;

    Thaṇḍile pattaṃ bhinditvā, hasamāno apakkami;

    ‘‘ரஞ்ஞோ கிதவஸ்ஸாஹங் புத்தோ, கிங் மங் பி⁴க்கு² கரிஸ்ஸஸி’’.

    ‘‘Rañño kitavassāhaṃ putto, kiṃ maṃ bhikkhu karissasi’’.

    758.

    758.

    தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²ருஸஸ்ஸ, விபாகோ கடுகோ அஹு;

    Tassa kammassa pharusassa, vipāko kaṭuko ahu;

    யங் ராஜபுத்தோ வேதே³ஸி, நிரயம்ஹி ஸமப்பிதோ.

    Yaṃ rājaputto vedesi, nirayamhi samappito.

    759.

    759.

    ச²ளேவ சதுராஸீதி, வஸ்ஸானி நவுதானி ச;

    Chaḷeva caturāsīti, vassāni navutāni ca;

    பு⁴ஸங் து³க்க²ங் நிக³ச்சி²த்தோ², நிரயே கதகிப்³பி³ஸோ.

    Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchittho, niraye katakibbiso.

    760.

    760.

    உத்தானோபி ச பச்சித்த², நிகுஜ்ஜோ வாமத³க்கி²ணோ;

    Uttānopi ca paccittha, nikujjo vāmadakkhiṇo;

    உத்³த⁴ங்பாதோ³ டி²தோ சேவ, சிரங் பா³லோ அபச்சத².

    Uddhaṃpādo ṭhito ceva, ciraṃ bālo apaccatha.

    761.

    761.

    ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பூகா³னி நஹுதானி ச;

    Bahūni vassasahassāni, pūgāni nahutāni ca;

    பு⁴ஸங் து³க்க²ங் நிக³ச்சி²த்தோ², நிரயே கதகிப்³பி³ஸோ.

    Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchittho, niraye katakibbiso.

    762.

    762.

    ஏதாதி³ஸங் கோ² கடுகங், அப்பது³ட்ட²ப்பதோ³ஸினங்;

    Etādisaṃ kho kaṭukaṃ, appaduṭṭhappadosinaṃ;

    பச்சந்தி பாபகம்மந்தா, இஸிமாஸஜ்ஜ ஸுப்³ப³தங்.

    Paccanti pāpakammantā, isimāsajja subbataṃ.

    763.

    763.

    ஸோ தத்த² ப³ஹுவஸ்ஸானி, வேத³யித்வா ப³ஹுங் து³க²ங்;

    So tattha bahuvassāni, vedayitvā bahuṃ dukhaṃ;

    கு²ப்பிபாஸஹதோ நாம 3, பேதோ ஆஸி ததோ சுதோ.

    Khuppipāsahato nāma 4, peto āsi tato cuto.

    764.

    764.

    ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா 5, இஸ்ஸரமத³ஸம்ப⁴வங்;

    Etamādīnavaṃ ñatvā 6, issaramadasambhavaṃ;

    பஹாய இஸ்ஸரமத³ங், நிவாதமனுவத்தயே.

    Pahāya issaramadaṃ, nivātamanuvattaye.

    765.

    765.

    தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பாஸங்ஸோ, யோ பு³த்³தே⁴ஸு ஸகா³ரவோ;

    Diṭṭheva dhamme pāsaṃso, yo buddhesu sagāravo;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸப்பஞ்ஞோ, ஸக்³க³ங் ஸோ உபபஜ்ஜதீதி.

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatīti.

    ராஜபுத்தபேதவத்து² ஸத்தமங்.

    Rājaputtapetavatthu sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸுனித (க॰)
    2. sunita (ka.)
    3. கு²ப்பிபாஸாஹதோ நாம (ஸீ॰ பீ)
    4. khuppipāsāhato nāma (sī. pī)
    5. தி³ஸ்வா (ஸீ॰)
    6. disvā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 7. ராஜபுத்தபேதவத்து²வண்ணனா • 7. Rājaputtapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact