Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
7. ராஜபுத்தபேதவத்து²வண்ணனா
7. Rājaputtapetavatthuvaṇṇanā
புப்³பே³ கதானங் கம்மானந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ராஜபுத்தபேதங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தத்த² யோ ஸோ அதீதே கிதவஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ புத்தோ அதீதே பச்சேகபு³த்³தே⁴ அபரஜ்ஜி²த்வா ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்சித்வா தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன பேதேஸு உப்பன்னோ. ஸோ இத⁴ ‘‘ராஜபுத்தபேதோ’’தி அதி⁴ப்பேதோ. தஸ்ஸ வத்து² ஹெட்டா² ஸாணவாஸிபேதவத்து²ம்ஹி வித்தா²ரதோ ஆக³தமேவ, தஸ்மா தத்த² வுத்தனயேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங். ஸத்தா² ஹி ததா³ தே²ரேன அத்தனோ ஞாதிபேதானங் பவத்தியா கதி²தாய ‘‘ந கேவலங் தவ ஞாதகாயேவ, அத² கோ² த்வம்பி இதோ அனந்தராதீதே அத்தபா⁴வே பேதோ ஹுத்வா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ –
Pubbekatānaṃ kammānanti idaṃ satthā jetavane viharanto rājaputtapetaṃ ārabbha kathesi. Tattha yo so atīte kitavassa nāma rañño putto atīte paccekabuddhe aparajjhitvā bahūni vassasahassāni niraye paccitvā tasseva kammassa vipākāvasesena petesu uppanno. So idha ‘‘rājaputtapeto’’ti adhippeto. Tassa vatthu heṭṭhā sāṇavāsipetavatthumhi vitthārato āgatameva, tasmā tattha vuttanayeneva gahetabbaṃ. Satthā hi tadā therena attano ñātipetānaṃ pavattiyā kathitāya ‘‘na kevalaṃ tava ñātakāyeva, atha kho tvampi ito anantarātīte attabhāve peto hutvā mahādukkhaṃ anubhavī’’ti vatvā tena yācito –
753.
753.
‘‘புப்³பே³ கதானங் கம்மானங், விபாகோ மத²யே மனங்;
‘‘Pubbe katānaṃ kammānaṃ, vipāko mathaye manaṃ;
ரூபே ஸத்³தே³ ரஸே க³ந்தே⁴, பொ²ட்ட²ப்³பே³ ச மனோரமே.
Rūpe sadde rase gandhe, phoṭṭhabbe ca manorame.
754.
754.
‘‘இச்சங் கீ³தங் ரதிங் கி²ட்³ட³ங், அனுபு⁴த்வா அனப்பகங்;
‘‘Iccaṃ gītaṃ ratiṃ khiḍḍaṃ, anubhutvā anappakaṃ;
உய்யானே பரிசரித்வா, பவிஸந்தோ கி³ரிப்³ப³ஜங்.
Uyyāne paricaritvā, pavisanto giribbajaṃ.
755.
755.
‘‘இஸிங் ஸுனெத்தமத்³த³க்கி², அத்தத³ந்தங் ஸமாஹிதங்;
‘‘Isiṃ sunettamaddakkhi, attadantaṃ samāhitaṃ;
அப்பிச்ச²ங் ஹிரிஸம்பன்னங், உஞ்சே² பத்தக³தே ரதங்.
Appicchaṃ hirisampannaṃ, uñche pattagate rataṃ.
756.
756.
‘‘ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓருய்ஹ, லத்³தா⁴ ப⁴ந்தேதி சாப்³ரவி;
‘‘Hatthikkhandhato oruyha, laddhā bhanteti cābravi;
தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வான, உச்சங் பக்³க³ய்ஹ க²த்தியோ.
Tassa pattaṃ gahetvāna, uccaṃ paggayha khattiyo.
757.
757.
‘‘த²ண்டி³லே பத்தங் பி⁴ந்தி³த்வா, ஹஸமானோ அபக்கமி;
‘‘Thaṇḍile pattaṃ bhinditvā, hasamāno apakkami;
ரஞ்ஞோ கிதவஸ்ஸாஹங் புத்தோ, கிங் மங் பி⁴க்கு² கரிஸ்ஸஸி.
Rañño kitavassāhaṃ putto, kiṃ maṃ bhikkhu karissasi.
758.
758.
‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²ருஸஸ்ஸ, விபாகோ கடுகோ அஹு;
‘‘Tassa kammassa pharusassa, vipāko kaṭuko ahu;
யங் ராஜபுத்தோ வேதே³ஸி, நிரயம்ஹி ஸமப்பிதோ.
Yaṃ rājaputto vedesi, nirayamhi samappito.
759.
759.
‘‘ச²ளேவ சதுராஸீதி, வஸ்ஸானி நஹுதானி ச;
‘‘Chaḷeva caturāsīti, vassāni nahutāni ca;
பு⁴ஸங் து³க்க²ங் நிக³ச்சி²த்தோ², நிரயே கதகிப்³பி³ஸோ.
Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchittho, niraye katakibbiso.
760.
760.
‘‘உத்தானோபி ச பச்சித்த², நிகுஜ்ஜோ வாமத³க்கி²ணோ;
‘‘Uttānopi ca paccittha, nikujjo vāmadakkhiṇo;
உத்³த⁴ங்பாதோ³ டி²தோ சேவ, சிரங் பா³லோ அபச்சத².
Uddhaṃpādo ṭhito ceva, ciraṃ bālo apaccatha.
761.
761.
‘‘ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பூகா³னி நஹுதானி ச;
‘‘Bahūni vassasahassāni, pūgāni nahutāni ca;
பு⁴ஸங் து³க்க²ங் நிக³ச்சி²த்தோ², நிரயே கதகிப்³பி³ஸோ.
Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchittho, niraye katakibbiso.
762.
762.
‘‘ஏதாதி³ஸங் கோ² கடுகங், அப்பது³ட்ட²ப்பதோ³ஸினங்;
‘‘Etādisaṃ kho kaṭukaṃ, appaduṭṭhappadosinaṃ;
பச்சந்தி பாபகம்மந்தா, இஸிமாஸஜ்ஜ ஸுப்³ப³தங்.
Paccanti pāpakammantā, isimāsajja subbataṃ.
763.
763.
‘‘ஸோ தத்த² ப³ஹுவஸ்ஸானி, வேத³யித்வா ப³ஹுங் து³க²ங்;
‘‘So tattha bahuvassāni, vedayitvā bahuṃ dukhaṃ;
கு²ப்பிபாஸஹதோ நாம, பேதோ ஆஸி ததோ சுதோ.
Khuppipāsahato nāma, peto āsi tato cuto.
764.
764.
‘‘ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா, இஸ்ஸரமத³ஸம்ப⁴வங்;
‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, issaramadasambhavaṃ;
பஹாய இஸ்ஸரமத³ங், நிவாதமனுவத்தயே.
Pahāya issaramadaṃ, nivātamanuvattaye.
765.
765.
‘‘தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பாஸங்ஸோ, யோ பு³த்³தே⁴ஸு ஸகா³ரவோ;
‘‘Diṭṭheva dhamme pāsaṃso, yo buddhesu sagāravo;
காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸப்பஞ்ஞோ, ஸக்³க³ங் ஸோ உபபஜ்ஜதீ’’தி. –
Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatī’’ti. –
இத³ங் பேதவத்து²ங் கதே²ஸி.
Idaṃ petavatthuṃ kathesi.
753. தத்த² புப்³பே³ கதானங் கம்மானங், விபாகோ மத²யே மனந்தி புரிமாஸு ஜாதீஸு கதானங் அகுஸலகம்மானங் ப²லங் உளாரங் ஹுத்வா உப்பஜ்ஜமானங் அந்த⁴பா³லானங் சித்தங் மத²யெய்ய அபி⁴ப⁴வெய்ய, பரேஸங் அனத்த²கரணமுகே²ன அத்தனோ அத்த²ங் உப்பாதெ³ய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ.
753. Tattha pubbe katānaṃ kammānaṃ, vipāko mathaye mananti purimāsu jātīsu katānaṃ akusalakammānaṃ phalaṃ uḷāraṃ hutvā uppajjamānaṃ andhabālānaṃ cittaṃ mathayeyya abhibhaveyya, paresaṃ anatthakaraṇamukhena attano atthaṃ uppādeyyāti adhippāyo.
இதா³னி தங் சித்தமத²னங் விஸயேன ஸத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரூபே ஸத்³தே³’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ரூபேதி ரூபஹேது, யதி²ச்சி²தஸ்ஸ மனாபியஸ்ஸ ரூபாரம்மணஸ்ஸ படிலாப⁴னிமித்தந்தி அத்தோ². ஸத்³தே³திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Idāni taṃ cittamathanaṃ visayena saddhiṃ dassetuṃ ‘‘rūpe sadde’’tiādi vuttaṃ. Tattha rūpeti rūpahetu, yathicchitassa manāpiyassa rūpārammaṇassa paṭilābhanimittanti attho. Saddetiādīsupi eseva nayo.
754. ஏவங் ஸாதா⁴ரணதோ வுத்தமத்த²ங் அஸாதா⁴ரணதோ நியமெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நச்சங் கீ³த’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ரதிந்தி காமரதிங். கி²ட்³ட³ந்தி ஸஹாயகாதீ³ஹி கேளிங். கி³ரிப்³ப³ஜந்தி ராஜக³ஹங்.
754. Evaṃ sādhāraṇato vuttamatthaṃ asādhāraṇato niyametvā dassento ‘‘naccaṃ gīta’’ntiādimāha. Tattha ratinti kāmaratiṃ. Khiḍḍanti sahāyakādīhi keḷiṃ. Giribbajanti rājagahaṃ.
755. இஸிந்தி அஸெக்கா²னங் ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³னங் ஏஸனட்டே²ன இஸிங். ஸுனெத்தந்தி ஏவங்னாமகங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங். அத்தத³ந்தந்தி உத்தமேன த³மதே²ன த³மிதசித்தங். ஸமாஹிதந்தி அரஹத்தப²லஸமாதி⁴னா ஸமாஹிதங். உஞ்சே² பத்தக³தே ரதந்தி உஞ்சே²ன பி⁴க்கா²சாரேன லத்³தே⁴ பத்தக³தே பத்தபரியாபன்னே ஆஹாரே ரதங் ஸந்துட்ட²ங்.
755.Isinti asekkhānaṃ sīlakkhandhādīnaṃ esanaṭṭhena isiṃ. Sunettanti evaṃnāmakaṃ paccekabuddhaṃ. Attadantanti uttamena damathena damitacittaṃ. Samāhitanti arahattaphalasamādhinā samāhitaṃ. Uñche pattagate ratanti uñchena bhikkhācārena laddhe pattagate pattapariyāpanne āhāre rataṃ santuṭṭhaṃ.
756. லத்³தா⁴, ப⁴ந்தேதி சாப்³ரவீதி ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கா² லத்³தா⁴’’தி விஸ்ஸாஸஜனநத்த²ங் கதே²ஸி. உச்சங் பக்³க³ய்ஹாதி உச்சதரங் கத்வா பத்தங் உக்கி²பித்வா.
756.Laddhā, bhanteti cābravīti ‘‘api, bhante, bhikkhā laddhā’’ti vissāsajananatthaṃ kathesi. Uccaṃ paggayhāti uccataraṃ katvā pattaṃ ukkhipitvā.
757. த²ண்டி³லே பத்தங் பி⁴ந்தி³த்வாதி க²ரகடி²னே பூ⁴மிப்பதே³ஸே கி²பந்தோ பத்தங் பி⁴ந்தி³த்வா. அபக்கமீதி தோ²கங் அபஸக்கி. அபஸக்கந்தோ ச ‘‘அகாரணேனேவ அந்த⁴பா³லோ மஹந்தங் அனத்த²ங் அத்தனோ அகாஸீ’’தி கருணாயனவஸேன ஓலோகெந்தங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ராஜபுத்தோ ஆஹ ‘‘ரஞ்ஞோ கிதவஸ்ஸாஹங் புத்தோ, கிங் மங் பி⁴க்கு² கரிஸ்ஸஸீ’’தி.
757.Thaṇḍile pattaṃ bhinditvāti kharakaṭhine bhūmippadese khipanto pattaṃ bhinditvā. Apakkamīti thokaṃ apasakki. Apasakkanto ca ‘‘akāraṇeneva andhabālo mahantaṃ anatthaṃ attano akāsī’’ti karuṇāyanavasena olokentaṃ paccekabuddhaṃ rājaputto āha ‘‘rañño kitavassāhaṃ putto, kiṃ maṃ bhikkhu karissasī’’ti.
758. ப²ருஸஸ்ஸாதி தா³ருணஸ்ஸ. கடுகோதி அனிட்டோ². யந்தி யங் விபாகங். ஸமப்பிதோதி அல்லீனோ.
758.Pharusassāti dāruṇassa. Kaṭukoti aniṭṭho. Yanti yaṃ vipākaṃ. Samappitoti allīno.
759. ச²ளேவ சதுராஸீதி, வஸ்ஸானி நஹுதானி சாதி உத்தானோ நிபன்னோ சதுராஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நிகுஜ்ஜோ, வாமபஸ்ஸேன, த³க்கி²ணபஸ்ஸேன, உத்³த⁴ங்பாதோ³, ஓலம்பி³கோ, யதா²டி²தோ சாதி ஏவங் ச² சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி வஸ்ஸானி ஹொந்தி. தேனாஹ –
759.Chaḷeva caturāsīti, vassāni nahutāni cāti uttāno nipanno caturāsītivassasahassāni, nikujjo, vāmapassena, dakkhiṇapassena, uddhaṃpādo, olambiko, yathāṭhito cāti evaṃ cha caturāsītisahassāni vassāni honti. Tenāha –
760.
760.
‘‘உத்தானோபி ச பச்சித்த², நிகுஜ்ஜோ வாமத³க்கி²ணோ;
‘‘Uttānopi ca paccittha, nikujjo vāmadakkhiṇo;
உத்³த⁴ங்பாதோ³ டி²தோ சேவ, சிரங் பா³லோ அபச்சதா²’’தி.
Uddhaṃpādo ṭhito ceva, ciraṃ bālo apaccathā’’ti.
தானி பன வஸ்ஸானி யஸ்மா அனேகானி நஹுதானி ஹொந்தி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘நஹுதானீ’’தி. பு⁴ஸங் து³க்க²ங் நிக³ச்சி²த்தோ²தி அதிவிய து³க்க²ங் பாபுணி.
Tāni pana vassāni yasmā anekāni nahutāni honti, tasmā vuttaṃ ‘‘nahutānī’’ti. Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchitthoti ativiya dukkhaṃ pāpuṇi.
761. பூகா³னீதி வஸ்ஸஸமூஹே, இத⁴ புரிமகா³தா²ய ச அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
761.Pūgānīti vassasamūhe, idha purimagāthāya ca accantasaṃyoge upayogavacanaṃ daṭṭhabbaṃ.
762. ஏதாதி³ஸந்தி ஏவரூபங். கடுகந்தி அதிது³க்க²ங், பா⁴வனபங்ஸகனித்³தே³ஸோயங் ‘‘ஏகமந்தங் நிஸீதீ³’’திஆதீ³ஸு விய. அப்பது³ட்ட²ப்பதோ³ஸினங் இஸிங் ஸுப்³ப³தங் ஆஸஜ்ஜ ஆஸாதெ³த்வா பாபகம்மந்தா புக்³க³லா ஏவரூபங் கடுகங் அதிவிய து³க்க²ங் பச்சந்தீதி யோஜனா.
762.Etādisanti evarūpaṃ. Kaṭukanti atidukkhaṃ, bhāvanapaṃsakaniddesoyaṃ ‘‘ekamantaṃ nisīdī’’tiādīsu viya. Appaduṭṭhappadosinaṃ isiṃ subbataṃ āsajja āsādetvā pāpakammantā puggalā evarūpaṃ kaṭukaṃ ativiya dukkhaṃ paccantīti yojanā.
763. ஸோதி ஸோ ராஜபுத்தபேதோ. தத்தா²தி நிரயே. வேத³யித்வாதி அனுப⁴வித்வா. நாமாதி ப்³யத்தபாகடபா⁴வேன. ததோ சுதோதி நிரயதோ சுதோ. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
763.Soti so rājaputtapeto. Tatthāti niraye. Vedayitvāti anubhavitvā. Nāmāti byattapākaṭabhāvena. Tato cutoti nirayato cuto. Sesaṃ vuttanayameva.
ஏவங் ப⁴க³வா ராஜபுத்தபேதகதா²ய தத்த² ஸன்னிபதிதங் மஹாஜனங் ஸங்வேஜெத்வா உபரி ஸச்சானி பகாஸேஸி. ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி ஸம்பாபுணிங்ஸூதி.
Evaṃ bhagavā rājaputtapetakathāya tattha sannipatitaṃ mahājanaṃ saṃvejetvā upari saccāni pakāsesi. Saccapariyosāne bahū sotāpattiphalādīni sampāpuṇiṃsūti.
ராஜபுத்தபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Rājaputtapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 7. ராஜபுத்தபேதவத்து² • 7. Rājaputtapetavatthu