Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [334] 4. ராஜோவாத³ஜாதகவண்ணனா

    [334] 4. Rājovādajātakavaṇṇanā

    க³வங் சே தரமானானந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ராஜோவாத³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² தேஸகுணஜாதகே (ஜா॰ 2.17.1 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. இத⁴ பன ஸத்தா² ‘‘மஹாராஜ, போராணகராஜானோபி பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரெந்தா ஸக்³க³புரங் பூரயமானா க³மிங்ஸூ’’தி வத்வா ரஞ்ஞா யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Gavaṃce taramānānanti idaṃ satthā jetavane viharanto rājovādaṃ ārabbha kathesi. Vatthu tesakuṇajātake (jā. 2.17.1 ādayo) āvi bhavissati. Idha pana satthā ‘‘mahārāja, porāṇakarājānopi paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā dhammena samena rajjaṃ kārentā saggapuraṃ pūrayamānā gamiṃsū’’ti vatvā raññā yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸிக்கி²தஸப்³ப³ஸிப்போ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ரமணீயே ஹிமவந்தபதே³ஸே வனமூலப²லாஹாரோ விஹாஸி. அத² ராஜா அகு³ணபரியேஸகோ ஹுத்வா ‘‘அத்தி² நு கோ² மே கோசி அகு³ணங் கதெ²ந்தோ’’தி பரியேஸந்தோ அந்தோஜனே ச ப³ஹிஜனே ச அந்தோனக³ரே ச ப³ஹினக³ரே ச கஞ்சி அத்தனோ அவண்ணவாதி³ங் அதி³ஸ்வா ‘‘ஜனபதே³ நு கோ² கத²’’ந்தி அஞ்ஞாதகவேஸேன ஜனபத³ங் சரி. தத்ராபி அவண்ணவாதி³ங் அபஸ்ஸந்தோ அத்தனோ கு³ணகத²மேவ ஸுத்வா ‘‘ஹிமவந்தபதே³ஸே நு கோ² கத²’’ந்தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா விசரந்தோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அஸ்ஸமங் பத்வா தங் அபி⁴வாதெ³த்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto sikkhitasabbasippo isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā ramaṇīye himavantapadese vanamūlaphalāhāro vihāsi. Atha rājā aguṇapariyesako hutvā ‘‘atthi nu kho me koci aguṇaṃ kathento’’ti pariyesanto antojane ca bahijane ca antonagare ca bahinagare ca kañci attano avaṇṇavādiṃ adisvā ‘‘janapade nu kho katha’’nti aññātakavesena janapadaṃ cari. Tatrāpi avaṇṇavādiṃ apassanto attano guṇakathameva sutvā ‘‘himavantapadese nu kho katha’’nti araññaṃ pavisitvā vicaranto bodhisattassa assamaṃ patvā taṃ abhivādetvā katapaṭisanthāro ekamantaṃ nisīdi.

    ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞதோ பரிபக்கானி நிக்³ரோத⁴ப²லானி ஆஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜி, தானி ஹொந்தி மது⁴ரானி ஓஜவந்தானி ஸக்க²ரசுண்ணஸமரஸானி. ஸோ ராஜானம்பி ஆமந்தெத்வா ‘‘இமங் மஹாபுஞ்ஞ, நிக்³ரோத⁴பக்கப²லங் கா²தி³த்வா பானீயங் பிவா’’தி ஆஹ. ராஜா ததா² கத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் புச்சி² ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, இமங் நிக்³ரோத⁴பக்கங் அதி விய மது⁴ர’’ந்தி? ‘‘மஹாபுஞ்ஞ, நூன ராஜா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேதி, தேனேதங் மது⁴ரந்தி. ரஞ்ஞோ அத⁴ம்மிககாலே அமது⁴ரங் நு கோ², ப⁴ந்தே, ஹோதீ’’தி. ‘‘ஆம, மஹாபுஞ்ஞ, ராஜூஸு அத⁴ம்மிகேஸு தேலமது⁴பா²ணிதாதீ³னிபி வனமூலப²லானிபி அமது⁴ரானி ஹொந்தி நிரோஜானி, ந கேவலங் ஏதானி, ஸகலம்பி ரட்ட²ங் நிரோஜங் கஸடங் ஹோதி. தேஸு பன த⁴ம்மிகேஸு ஸப்³பா³னி தானி மது⁴ரானி ஹொந்தி ஓஜவந்தானி, ஸகலம்பி ரட்ட²ங் ஓஜவந்தமேவ ஹோதீ’’தி. ராஜா ‘‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி, ப⁴ந்தே’’தி அத்தனோ ராஜபா⁴வங் அஜானாபெத்வாவ போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ‘‘தாபஸஸ்ஸ வசனங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி அத⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ‘‘இதா³னி ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி கிஞ்சி காலங் வீதினாமெத்வா புன தத்த² க³ந்த்வா தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Tadā bodhisatto araññato paripakkāni nigrodhaphalāni āharitvā paribhuñji, tāni honti madhurāni ojavantāni sakkharacuṇṇasamarasāni. So rājānampi āmantetvā ‘‘imaṃ mahāpuñña, nigrodhapakkaphalaṃ khāditvā pānīyaṃ pivā’’ti āha. Rājā tathā katvā bodhisattaṃ pucchi ‘‘kiṃ nu kho, bhante, imaṃ nigrodhapakkaṃ ati viya madhura’’nti? ‘‘Mahāpuñña, nūna rājā dhammena samena rajjaṃ kāreti, tenetaṃ madhuranti. Rañño adhammikakāle amadhuraṃ nu kho, bhante, hotī’’ti. ‘‘Āma, mahāpuñña, rājūsu adhammikesu telamadhuphāṇitādīnipi vanamūlaphalānipi amadhurāni honti nirojāni, na kevalaṃ etāni, sakalampi raṭṭhaṃ nirojaṃ kasaṭaṃ hoti. Tesu pana dhammikesu sabbāni tāni madhurāni honti ojavantāni, sakalampi raṭṭhaṃ ojavantameva hotī’’ti. Rājā ‘‘evaṃ bhavissati, bhante’’ti attano rājabhāvaṃ ajānāpetvāva bodhisattaṃ vanditvā bārāṇasiṃ gantvā ‘‘tāpasassa vacanaṃ vīmaṃsissāmī’’ti adhammena rajjaṃ kāretvā ‘‘idāni jānissāmī’’ti kiñci kālaṃ vītināmetvā puna tattha gantvā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi.

    போ³தி⁴ஸத்தோபிஸ்ஸ ததே²வ வத்வா நிக்³ரோத⁴பக்கங் அதா³ஸி, தங் தஸ்ஸ தித்தகரஸங் அஹோஸி. ராஜா ‘‘அமது⁴ரங் நிரஸ’’ந்தி ஸஹ கே²ளேன ச²ட்³டெ³த்வா ‘‘தித்தகங், ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாபுஞ்ஞ, நூன ராஜா அத⁴ம்மிகோ ப⁴விஸ்ஸதி. ராஜூனஞ்ஹி அத⁴ம்மிககாலே அரஞ்ஞே ப²லாப²லங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ங் அமது⁴ரங் நிரோஜங் ஜாத’’ந்தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Bodhisattopissa tatheva vatvā nigrodhapakkaṃ adāsi, taṃ tassa tittakarasaṃ ahosi. Rājā ‘‘amadhuraṃ nirasa’’nti saha kheḷena chaḍḍetvā ‘‘tittakaṃ, bhante’’ti āha. Bodhisatto ‘‘mahāpuñña, nūna rājā adhammiko bhavissati. Rājūnañhi adhammikakāle araññe phalāphalaṃ ādiṃ katvā sabbaṃ amadhuraṃ nirojaṃ jāta’’nti vatvā imā gāthā abhāsi –

    133.

    133.

    ‘‘க³வே சே தரமானானங், ஜிம்ஹங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;

    ‘‘Gave ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;

    ஸப்³பா³ தா ஜிம்ஹங் க³ச்ச²ந்தி, நெத்தே ஜிம்ஹங் க³தே ஸதி.

    Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate sati.

    134.

    134.

    ‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    ஸோ சே அத⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;

    So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் து³க²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி அத⁴ம்மிகோ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko.

    135.

    135.

    ‘‘க³வங் சே தரமானானங், உஜுங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;

    ‘‘Gavaṃ ce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;

    ஸப்³பா³ கா³வீ உஜுங் யந்தி, நெத்தே உஜுங் க³தே ஸதி.

    Sabbā gāvī ujuṃ yanti, nette ujuṃ gate sati.

    136.

    136.

    ‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    ஸோ ஸசே த⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;

    So sace dhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் ஸுக²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி த⁴ம்மிகோ’’தி.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko’’ti.

    தத்த² க³வந்தி கு³ன்னங். தரமானானந்தி நதி³ங் ஓதரந்தானங். ஜிம்ஹந்தி குடிலங் வங்கங். நெத்தேதி நாயகே க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தே க³வஜெட்ட²கே உஸபே⁴ புங்க³வே. பகே³வ இதரா பஜாதி இதரே ஸத்தா புரேதரமேவ அத⁴ம்மங் சரந்தீதி அத்தோ². து³க²ங் ஸேதீதி ந கேவலங் ஸேதி, சதூஸுபி இரியாபதே²ஸு து³க்க²மேவ விந்த³தி. அத⁴ம்மிகோதி யதி³ ராஜா ச²ந்தா³தி³அக³திக³மனவஸேன அத⁴ம்மிகோ ஹோதி. ஸுக²ங் ஸேதீதி ஸசே ராஜா அக³திக³மனங் பஹாய த⁴ம்மிகோ ஹோதி, ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் சதூஸு இரியாபதே²ஸு ஸுக²ப்பத்தமேவ ஹோதீதி.

    Tattha gavanti gunnaṃ. Taramānānanti nadiṃ otarantānaṃ. Jimhanti kuṭilaṃ vaṅkaṃ. Netteti nāyake gahetvā gacchante gavajeṭṭhake usabhe puṅgave. Pageva itarā pajāti itare sattā puretarameva adhammaṃ carantīti attho. Dukhaṃ setīti na kevalaṃ seti, catūsupi iriyāpathesu dukkhameva vindati. Adhammikoti yadi rājā chandādiagatigamanavasena adhammiko hoti. Sukhaṃ setīti sace rājā agatigamanaṃ pahāya dhammiko hoti, sabbaṃ raṭṭhaṃ catūsu iriyāpathesu sukhappattameva hotīti.

    ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா அத்தனோ ராஜபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, புப்³பே³ நிக்³ரோத⁴பக்கங் அஹமேவ மது⁴ரங் கத்வா தித்தகங் அகாஸிங், இதா³னி புன மது⁴ரங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா நக³ரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ஸப்³ப³ங் படிபாகதிகங் அகாஸி.

    Rājā bodhisattassa dhammaṃ sutvā attano rājabhāvaṃ jānāpetvā ‘‘bhante, pubbe nigrodhapakkaṃ ahameva madhuraṃ katvā tittakaṃ akāsiṃ, idāni puna madhuraṃ karissāmī’’ti bodhisattaṃ vanditvā nagaraṃ gantvā dhammena rajjaṃ kārento sabbaṃ paṭipākatikaṃ akāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    ராஜோவாத³ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Rājovādajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 334. ராஜோவாத³ஜாதகங் • 334. Rājovādajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact