Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. ராமணெய்யகஸுத்தங்

    5. Rāmaṇeyyakasuttaṃ

    261. ஸாவத்தி²யங் ஜேதவனே. அத² கோ² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, பூ⁴மிராமணெய்யக’’ந்தி?

    261. Sāvatthiyaṃ jetavane. Atha kho sakko devānamindo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho sakko devānamindo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho, bhante, bhūmirāmaṇeyyaka’’nti?

    ‘‘ஆராமசெத்யா வனசெத்யா, பொக்க²ரஞ்ஞோ ஸுனிம்மிதா;

    ‘‘Ārāmacetyā vanacetyā, pokkharañño sunimmitā;

    மனுஸ்ஸராமணெய்யஸ்ஸ, கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங்.

    Manussarāmaṇeyyassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ‘‘கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே, நின்னே வா யதி³ வா த²லே;

    ‘‘Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;

    யத்த² அரஹந்தோ விஹரந்தி, தங் பூ⁴மிராமணெய்யக’’ந்தி.

    Yattha arahanto viharanti, taṃ bhūmirāmaṇeyyaka’’nti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ராமணெய்யகஸுத்தவண்ணனா • 5. Rāmaṇeyyakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ராமணெய்யகஸுத்தவண்ணனா • 5. Rāmaṇeyyakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact