Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி

    Buddhavaṃsapāḷi

    1. ரதனசங்கமனகண்ட³ங்

    1. Ratanacaṅkamanakaṇḍaṃ

    1.

    1.

    ப்³ரஹ்மா ச லோகாதி⁴பதீ ஸஹம்பதீ 1, கதஞ்ஜலீ அனதி⁴வரங் அயாசத²;

    Brahmā ca lokādhipatī sahampatī 2, katañjalī anadhivaraṃ ayācatha;

    ‘‘ஸந்தீத⁴ ஸத்தாப்பரஜக்க²ஜாதிகா, தே³ஸேஹி த⁴ம்மங் அனுகம்பிமங் பஜங்’’.

    ‘‘Santīdha sattāpparajakkhajātikā, desehi dhammaṃ anukampimaṃ pajaṃ’’.

    2.

    2.

    ஸம்பன்னவிஜ்ஜாசரணஸ்ஸ தாதி³னோ, ஜுதிந்த⁴ரஸ்ஸந்திமதே³ஹதா⁴ரினோ;

    Sampannavijjācaraṇassa tādino, jutindharassantimadehadhārino;

    ததா²க³தஸ்ஸப்படிபுக்³க³லஸ்ஸ, உப்பஜ்ஜி காருஞ்ஞதா ஸப்³ப³ஸத்தே.

    Tathāgatassappaṭipuggalassa, uppajji kāruññatā sabbasatte.

    3.

    3.

    ‘‘ந ஹேதே ஜானந்தி ஸதே³வமானுஸா, பு³த்³தோ⁴ அயங் கீதி³ஸகோ நருத்தமோ;

    ‘‘Na hete jānanti sadevamānusā, buddho ayaṃ kīdisako naruttamo;

    இத்³தி⁴ப³லங் பஞ்ஞாப³லஞ்ச கீதி³ஸங், பு³த்³த⁴ப³லங் லோகஹிதஸ்ஸ கீதி³ஸங்.

    Iddhibalaṃ paññābalañca kīdisaṃ, buddhabalaṃ lokahitassa kīdisaṃ.

    4.

    4.

    ‘‘ந ஹேதே ஜானந்தி ஸதே³வமானுஸா, பு³த்³தோ⁴ அயங் ஏதி³ஸகோ நருத்தமோ;

    ‘‘Na hete jānanti sadevamānusā, buddho ayaṃ edisako naruttamo;

    இத்³தி⁴ப³லங் பஞ்ஞாப³லஞ்ச ஏதி³ஸங், பு³த்³த⁴ப³லங் லோகஹிதஸ்ஸ ஏதி³ஸங்.

    Iddhibalaṃ paññābalañca edisaṃ, buddhabalaṃ lokahitassa edisaṃ.

    5.

    5.

    ‘‘ஹந்தா³ஹங் த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாமி, பு³த்³த⁴ப³லமனுத்தரங்;

    ‘‘Handāhaṃ dassayissāmi, buddhabalamanuttaraṃ;

    சங்கமங் மாபயிஸ்ஸாமி, நபே⁴ ரதனமண்டி³தங்’’.

    Caṅkamaṃ māpayissāmi, nabhe ratanamaṇḍitaṃ’’.

    6.

    6.

    பு⁴ம்மா மஹாராஜிகா தாவதிங்ஸா, யாமா ச தே³வா துஸிதா ச நிம்மிதா;

    Bhummā mahārājikā tāvatiṃsā, yāmā ca devā tusitā ca nimmitā;

    பரனிம்மிதா யேபி ச ப்³ரஹ்மகாயிகா, ஆனந்தி³தா விபுலமகங்ஸு கோ⁴ஸங்.

    Paranimmitā yepi ca brahmakāyikā, ānanditā vipulamakaṃsu ghosaṃ.

    7.

    7.

    ஓபா⁴ஸிதா ச பத²வீ ஸதே³வகா, புதூ² ச லோகந்தரிகா அஸங்வுதா;

    Obhāsitā ca pathavī sadevakā, puthū ca lokantarikā asaṃvutā;

    தமோ ச திப்³போ³ விஹதோ ததா³ அஹு, தி³ஸ்வான அச்சே²ரகங் பாடிஹீரங்.

    Tamo ca tibbo vihato tadā ahu, disvāna accherakaṃ pāṭihīraṃ.

    8.

    8.

    ஸதே³வக³ந்த⁴ப்³ப³மனுஸ்ஸரக்க²ஸே, ஆபா⁴ உளாரா விபுலா அஜாயத²;

    Sadevagandhabbamanussarakkhase, ābhā uḷārā vipulā ajāyatha;

    இமஸ்மிங் லோகே பரஸ்மிஞ்சோப⁴யஸ்மிங் 3, அதோ⁴ ச உத்³த⁴ங் திரியஞ்ச வித்த²தங்.

    Imasmiṃ loke parasmiñcobhayasmiṃ 4, adho ca uddhaṃ tiriyañca vitthataṃ.

    9.

    9.

    ஸத்துத்தமோ அனதி⁴வரோ வினாயகோ, ஸத்தா² அஹூ தே³வமனுஸ்ஸபூஜிதோ;

    Sattuttamo anadhivaro vināyako, satthā ahū devamanussapūjito;

    மஹானுபா⁴வோ ஸதபுஞ்ஞலக்க²ணோ, த³ஸ்ஸேஸி அச்சே²ரகங் பாடிஹீரங்.

    Mahānubhāvo satapuññalakkhaṇo, dassesi accherakaṃ pāṭihīraṃ.

    10.

    10.

    ஸோ யாசிதோ தே³வவரேன சக்கு²மா, அத்த²ங் ஸமெக்கி²த்வா ததா³ நருத்தமோ;

    So yācito devavarena cakkhumā, atthaṃ samekkhitvā tadā naruttamo;

    சங்கமங் 5 மாபயி லோகனாயகோ, ஸுனிட்டி²தங் ஸப்³ப³ரதனநிம்மிதங்.

    Caṅkamaṃ 6 māpayi lokanāyako, suniṭṭhitaṃ sabbaratananimmitaṃ.

    11.

    11.

    இத்³தீ⁴ ச ஆதே³ஸனானுஸாஸனீ, திபாடிஹீரே ப⁴க³வா வஸீ அஹு;

    Iddhī ca ādesanānusāsanī, tipāṭihīre bhagavā vasī ahu;

    சங்கமங் மாபயி லோகனாயகோ, ஸுனிட்டி²தங் ஸப்³ப³ரதனநிம்மிதங்.

    Caṅkamaṃ māpayi lokanāyako, suniṭṭhitaṃ sabbaratananimmitaṃ.

    12.

    12.

    த³ஸஸஹஸ்ஸீலோகதா⁴துயா, ஸினேருபப்³ப³துத்தமே;

    Dasasahassīlokadhātuyā, sinerupabbatuttame;

    த²ம்பே⁴வ த³ஸ்ஸேஸி படிபாடியா, சங்கமே ரதனாமயே.

    Thambheva dassesi paṭipāṭiyā, caṅkame ratanāmaye.

    13.

    13.

    த³ஸஸஹஸ்ஸீ அதிக்கம்ம, சங்கமங் மாபயீ ஜினோ;

    Dasasahassī atikkamma, caṅkamaṃ māpayī jino;

    ஸப்³ப³ஸொண்ணமயா பஸ்ஸே, சங்கமே ரதனாமயே.

    Sabbasoṇṇamayā passe, caṅkame ratanāmaye.

    14.

    14.

    துலாஸங்கா⁴டானுவக்³கா³ , ஸோவண்ணப²லகத்த²தா;

    Tulāsaṅghāṭānuvaggā , sovaṇṇaphalakatthatā;

    வேதி³கா ஸப்³ப³ஸோவண்ணா, து³ப⁴தோ பஸ்ஸேஸு நிம்மிதா.

    Vedikā sabbasovaṇṇā, dubhato passesu nimmitā.

    15.

    15.

    மணிமுத்தாவாலுகாகிண்ணா, நிம்மிதோ ரதனாமயோ;

    Maṇimuttāvālukākiṇṇā, nimmito ratanāmayo;

    ஓபா⁴ஸேதி தி³ஸா ஸப்³பா³, ஸதரங்ஸீவ உக்³க³தோ.

    Obhāseti disā sabbā, sataraṃsīva uggato.

    16.

    16.

    தஸ்மிங் சங்கமனே தீ⁴ரோ, த்³வத்திங்ஸவரலக்க²ணோ;

    Tasmiṃ caṅkamane dhīro, dvattiṃsavaralakkhaṇo;

    விரோசமானோ ஸம்பு³த்³தோ⁴, சங்கமே சங்கமீ ஜினோ.

    Virocamāno sambuddho, caṅkame caṅkamī jino.

    17.

    17.

    தி³ப்³ப³ங் மந்தா³ரவங் புப்ப²ங், பது³மங் பாரிச²த்தகங்;

    Dibbaṃ mandāravaṃ pupphaṃ, padumaṃ pārichattakaṃ;

    சங்கமனே ஓகிரந்தி, ஸப்³பே³ தே³வா ஸமாக³தா.

    Caṅkamane okiranti, sabbe devā samāgatā.

    18.

    18.

    பஸ்ஸந்தி தங் தே³வஸங்கா⁴, த³ஸஸஹஸ்ஸீ பமோதி³தா;

    Passanti taṃ devasaṅghā, dasasahassī pamoditā;

    நமஸ்ஸமானா நிபதந்தி, துட்ட²ஹட்டா² பமோதி³தா.

    Namassamānā nipatanti, tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā.

    19.

    19.

    தாவதிங்ஸா ச யாமா ச, துஸிதா சாபி தே³வதா;

    Tāvatiṃsā ca yāmā ca, tusitā cāpi devatā;

    நிம்மானரதினோ தே³வா, யே தே³வா வஸவத்தினோ;

    Nimmānaratino devā, ye devā vasavattino;

    உத³க்³க³சித்தா ஸுமனா, பஸ்ஸந்தி லோகனாயகங்.

    Udaggacittā sumanā, passanti lokanāyakaṃ.

    20.

    20.

    ஸதே³வக³ந்த⁴ப்³ப³மனுஸ்ஸரக்க²ஸா, நாகா³ ஸுபண்ணா அத² வாபி கின்னரா;

    Sadevagandhabbamanussarakkhasā, nāgā supaṇṇā atha vāpi kinnarā;

    பஸ்ஸந்தி தங் லோகஹிதானுகம்பகங், நபே⁴வ அச்சுக்³க³தசந்த³மண்ட³லங்.

    Passanti taṃ lokahitānukampakaṃ, nabheva accuggatacandamaṇḍalaṃ.

    21.

    21.

    ஆப⁴ஸ்ஸரா ஸுப⁴கிண்ஹா, வேஹப்ப²லா அகனிட்டா² ச தே³வதா;

    Ābhassarā subhakiṇhā, vehapphalā akaniṭṭhā ca devatā;

    ஸுஸுத்³த⁴ஸுக்கவத்த²வஸனா, திட்ட²ந்தி பஞ்ஜலீகதா.

    Susuddhasukkavatthavasanā, tiṭṭhanti pañjalīkatā.

    22.

    22.

    முஞ்சந்தி புப்ப²ங் பன பஞ்சவண்ணிகங், மந்தா³ரவங் சந்த³னசுண்ணமிஸ்ஸிதங்;

    Muñcanti pupphaṃ pana pañcavaṇṇikaṃ, mandāravaṃ candanacuṇṇamissitaṃ;

    ப⁴மெந்தி சேலானி ச அம்ப³ரே ததா³, ‘‘அஹோ ஜினோ லோகஹிதானுகம்பகோ.

    Bhamenti celāni ca ambare tadā, ‘‘aho jino lokahitānukampako.

    23.

    23.

    ‘‘துவங் ஸத்தா² ச கேதூ ச, த⁴ஜோ யூபோ ச பாணினங்;

    ‘‘Tuvaṃ satthā ca ketū ca, dhajo yūpo ca pāṇinaṃ;

    பராயனோ பதிட்டா² ச, தீ³போ ச த்³விபது³த்தமோ 7.

    Parāyano patiṭṭhā ca, dīpo ca dvipaduttamo 8.

    24.

    24.

    ‘‘த³ஸஸஹஸ்ஸீலோகதா⁴துயா, தே³வதாயோ மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Dasasahassīlokadhātuyā, devatāyo mahiddhikā;

    பரிவாரெத்வா நமஸ்ஸந்தி, துட்ட²ஹட்டா² பமோதி³தா.

    Parivāretvā namassanti, tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā.

    25.

    25.

    ‘‘தே³வதா தே³வகஞ்ஞா ச, பஸன்னா துட்ட²மானஸா;

    ‘‘Devatā devakaññā ca, pasannā tuṭṭhamānasā;

    பஞ்சவண்ணிகபுப்பே²ஹி, பூஜயந்தி நராஸப⁴ங்.

    Pañcavaṇṇikapupphehi, pūjayanti narāsabhaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘பஸ்ஸந்தி தங் தே³வஸங்கா⁴, பஸன்னா துட்ட²மானஸா;

    ‘‘Passanti taṃ devasaṅghā, pasannā tuṭṭhamānasā;

    பஞ்சவண்ணிகபுப்பே²ஹி, பூஜயந்தி நராஸப⁴ங்.

    Pañcavaṇṇikapupphehi, pūjayanti narāsabhaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘அஹோ அச்ச²ரியங் லோகே, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Aho acchariyaṃ loke, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    ந மேதி³ஸங் பூ⁴தபுப்³ப³ங், அச்சே²ரங் லோமஹங்ஸனங்’’.

    Na medisaṃ bhūtapubbaṃ, accheraṃ lomahaṃsanaṃ’’.

    28.

    28.

    ஸகஸகம்ஹி ப⁴வனே, நிஸீதி³த்வான தே³வதா;

    Sakasakamhi bhavane, nisīditvāna devatā;

    ஹஸந்தி தா மஹாஹஸிதங், தி³ஸ்வானச்சே²ரகங் நபே⁴.

    Hasanti tā mahāhasitaṃ, disvānaccherakaṃ nabhe.

    29.

    29.

    ஆகாஸட்டா² ச பூ⁴மட்டா², திணபந்த²னிவாஸினோ;

    Ākāsaṭṭhā ca bhūmaṭṭhā, tiṇapanthanivāsino;

    கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, துட்ட²ஹட்டா² பமோதி³தா.

    Katañjalī namassanti, tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā.

    30.

    30.

    யேபி தீ³கா⁴யுகா நாகா³, புஞ்ஞவந்தோ மஹித்³தி⁴கா;

    Yepi dīghāyukā nāgā, puññavanto mahiddhikā;

    பமோதி³தா நமஸ்ஸந்தி, பூஜயந்தி நருத்தமங்.

    Pamoditā namassanti, pūjayanti naruttamaṃ.

    31.

    31.

    ஸங்கீ³தியோ பவத்தெந்தி, அம்ப³ரே அனிலஞ்ஜஸே;

    Saṅgītiyo pavattenti, ambare anilañjase;

    சம்மனத்³தா⁴னி வாதெ³ந்தி, தி³ஸ்வானச்சே²ரகங் நபே⁴.

    Cammanaddhāni vādenti, disvānaccherakaṃ nabhe.

    32.

    32.

    ஸங்கா² ச பணவா சேவ, அதோ²பி டி³ண்டி³மா 9 ப³ஹூ;

    Saṅkhā ca paṇavā ceva, athopi ḍiṇḍimā 10 bahū;

    அந்தலிக்க²ஸ்மிங் வஜ்ஜந்தி, தி³ஸ்வானச்சே²ரகங் நபே⁴.

    Antalikkhasmiṃ vajjanti, disvānaccherakaṃ nabhe.

    33.

    33.

    அப்³பு⁴தோ வத நோ அஜ்ஜ, உப்பஜ்ஜி லோமஹங்ஸனோ;

    Abbhuto vata no ajja, uppajji lomahaṃsano;

    து⁴வமத்த²ஸித்³தி⁴ங் லபா⁴ம, க²ணோ நோ படிபாதி³தோ.

    Dhuvamatthasiddhiṃ labhāma, khaṇo no paṭipādito.

    34.

    34.

    பு³த்³தோ⁴தி தேஸங் ஸுத்வான, பீதி உப்பஜ்ஜி தாவதே³;

    Buddhoti tesaṃ sutvāna, pīti uppajji tāvade;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி கத²யந்தா, திட்ட²ந்தி பஞ்ஜலீகதா.

    Buddho buddhoti kathayantā, tiṭṭhanti pañjalīkatā.

    35.

    35.

    ஹிங்காரா ஸாது⁴காரா ச 11, உக்குட்டி² ஸம்பஹங்ஸனங் 12;

    Hiṅkārā sādhukārā ca 13, ukkuṭṭhi sampahaṃsanaṃ 14;

    பஜா ச விவிதா⁴ க³க³னே, வத்தெந்தி பஞ்ஜலீகதா.

    Pajā ca vividhā gagane, vattenti pañjalīkatā.

    36.

    36.

    கா³யந்தி ஸேளெந்தி ச வாத³யந்தி ச, பு⁴ஜானி போதெ²ந்தி ச நச்சயந்தி ச;

    Gāyanti seḷenti ca vādayanti ca, bhujāni pothenti ca naccayanti ca;

    முஞ்சந்தி புப்ப²ங் பன பஞ்சவண்ணிகங், மந்தா³ரவங் சந்த³னசுண்ணமிஸ்ஸிதங்.

    Muñcanti pupphaṃ pana pañcavaṇṇikaṃ, mandāravaṃ candanacuṇṇamissitaṃ.

    37.

    37.

    ‘‘யதா² துய்ஹங் மஹாவீர, பாதே³ஸு சக்கலக்க²ணங்;

    ‘‘Yathā tuyhaṃ mahāvīra, pādesu cakkalakkhaṇaṃ;

    த⁴ஜவஜிரபடாகா, வட்³ட⁴மானங்குஸாசிதங்.

    Dhajavajirapaṭākā, vaḍḍhamānaṅkusācitaṃ.

    38.

    38.

    ‘‘ரூபே ஸீலே ஸமாதி⁴ம்ஹி, பஞ்ஞாய ச அஸாதி³ஸோ;

    ‘‘Rūpe sīle samādhimhi, paññāya ca asādiso;

    விமுத்தியா அஸமஸமோ, த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே.

    Vimuttiyā asamasamo, dhammacakkappavattane.

    39.

    39.

    ‘‘த³ஸனாக³ப³லங் காயே, துய்ஹங் பாகதிகங் ப³லங்;

    ‘‘Dasanāgabalaṃ kāye, tuyhaṃ pākatikaṃ balaṃ;

    இத்³தி⁴ப³லேன அஸமோ, த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே.

    Iddhibalena asamo, dhammacakkappavattane.

    40.

    40.

    ‘‘ஏவங் ஸப்³ப³கு³ணூபேதங், ஸப்³ப³ங்க³ஸமுபாக³தங்;

    ‘‘Evaṃ sabbaguṇūpetaṃ, sabbaṅgasamupāgataṃ;

    மஹாமுனிங் காருணிகங், லோகனாத²ங் நமஸ்ஸத².

    Mahāmuniṃ kāruṇikaṃ, lokanāthaṃ namassatha.

    41.

    41.

    ‘‘அபி⁴வாத³னங் தோ²மனஞ்ச, வந்த³னஞ்ச பஸங்ஸனங்;

    ‘‘Abhivādanaṃ thomanañca, vandanañca pasaṃsanaṃ;

    நமஸ்ஸனஞ்ச பூஜஞ்ச, ஸப்³ப³ங் அரஹஸீ துவங்.

    Namassanañca pūjañca, sabbaṃ arahasī tuvaṃ.

    42.

    42.

    ‘‘யே கேசி லோகே வந்த³னெய்யா, வந்த³னங் அரஹந்தி யே;

    ‘‘Ye keci loke vandaneyyā, vandanaṃ arahanti ye;

    ஸப்³ப³ஸெட்டோ² மஹாவீர, ஸதி³ஸோ தே ந விஜ்ஜதி.

    Sabbaseṭṭho mahāvīra, sadiso te na vijjati.

    43.

    43.

    ‘‘ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, ஸமாதி⁴ஜ்ஜா²னகோவிதோ³;

    ‘‘Sāriputto mahāpañño, samādhijjhānakovido;

    கி³ஜ்ஜ²கூடே டி²தோயேவ, பஸ்ஸதி லோகனாயகங்.

    Gijjhakūṭe ṭhitoyeva, passati lokanāyakaṃ.

    44.

    44.

    ‘‘ஸுபு²ல்லங் ஸாலராஜங்வ, சந்த³ங்வ க³க³னே யதா²;

    ‘‘Suphullaṃ sālarājaṃva, candaṃva gagane yathā;

    மஜ்ஜ²ன்ஹிகேவ 15 ஸூரியங், ஓலோகேஸி நராஸப⁴ங்.

    Majjhanhikeva 16 sūriyaṃ, olokesi narāsabhaṃ.

    45.

    45.

    ‘‘ஜலந்தங் தீ³பருக்க²ங்வ, தருணஸூரியங்வ உக்³க³தங்;

    ‘‘Jalantaṃ dīparukkhaṃva, taruṇasūriyaṃva uggataṃ;

    ப்³யாமப்பபா⁴னுரஞ்ஜிதங், தீ⁴ரங் பஸ்ஸதி லோகனாயகங்.

    Byāmappabhānurañjitaṃ, dhīraṃ passati lokanāyakaṃ.

    46.

    46.

    ‘‘பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங், கதகிச்சான தாதி³னங்;

    ‘‘Pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ, katakiccāna tādinaṃ;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், க²ணேன ஸன்னிபாதயி.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, khaṇena sannipātayi.

    47.

    47.

    ‘‘லோகப்பஸாத³னங் நாம, பாடிஹீரங் நித³ஸ்ஸயி;

    ‘‘Lokappasādanaṃ nāma, pāṭihīraṃ nidassayi;

    அம்ஹேபி தத்த² க³ந்த்வான, வந்தி³ஸ்ஸாம மயங் ஜினங்.

    Amhepi tattha gantvāna, vandissāma mayaṃ jinaṃ.

    48.

    48.

    ‘‘ஏத² ஸப்³பே³ க³மிஸ்ஸாம, புச்சி²ஸ்ஸாம மயங் ஜினங்;

    ‘‘Etha sabbe gamissāma, pucchissāma mayaṃ jinaṃ;

    கங்க²ங் வினோத³யிஸ்ஸாம, பஸ்ஸித்வா லோகனாயகங்’’.

    Kaṅkhaṃ vinodayissāma, passitvā lokanāyakaṃ’’.

    49.

    49.

    ஸாதூ⁴தி தே படிஸ்ஸுத்வா, நிபகா ஸங்வுதிந்த்³ரியா;

    Sādhūti te paṭissutvā, nipakā saṃvutindriyā;

    பத்தசீவரமாதா³ய, தரமானா உபாக³முங்.

    Pattacīvaramādāya, taramānā upāgamuṃ.

    50.

    50.

    கீ²ணாஸவேஹி விமலேஹி, த³ந்தேஹி உத்தமே த³மே;

    Khīṇāsavehi vimalehi, dantehi uttame dame;

    ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, இத்³தி⁴யா உபஸங்கமி.

    Sāriputto mahāpañño, iddhiyā upasaṅkami.

    51.

    51.

    தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி பரிவுதோ, ஸாரிபுத்தோ மஹாக³ணீ;

    Tehi bhikkhūhi parivuto, sāriputto mahāgaṇī;

    லளந்தோ தே³வோவ க³க³னே, இத்³தி⁴யா உபஸங்கமி.

    Laḷanto devova gagane, iddhiyā upasaṅkami.

    52.

    52.

    உக்காஸிதஞ்ச கி²பிதங் 17, அஜ்ஜு²பெக்கி²ய ஸுப்³ப³தா;

    Ukkāsitañca khipitaṃ 18, ajjhupekkhiya subbatā;

    ஸகா³ரவா ஸப்பதிஸ்ஸா, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமுங்.

    Sagāravā sappatissā, sambuddhaṃ upasaṅkamuṃ.

    53.

    53.

    உபஸங்கமித்வா பஸ்ஸந்தி, ஸயம்பு⁴ங் லோகனாயகங்;

    Upasaṅkamitvā passanti, sayambhuṃ lokanāyakaṃ;

    நபே⁴ அச்சுக்³க³தங் தீ⁴ரங், சந்த³ங்வ க³க³னே யதா².

    Nabhe accuggataṃ dhīraṃ, candaṃva gagane yathā.

    54.

    54.

    ஜலந்தங் தீ³பருக்க²ங்வ, விஜ்ஜுங்வ க³க³னே யதா²;

    Jalantaṃ dīparukkhaṃva, vijjuṃva gagane yathā;

    மஜ்ஜ²ன்ஹிகேவ ஸூரியங், பஸ்ஸந்தி லோகனாயகங்.

    Majjhanhikeva sūriyaṃ, passanti lokanāyakaṃ.

    55.

    55.

    பஞ்சபி⁴க்கு²ஸதா ஸப்³பே³, பஸ்ஸந்தி லோகனாயகங்;

    Pañcabhikkhusatā sabbe, passanti lokanāyakaṃ;

    ரஹத³மிவ விப்பஸன்னங், ஸுபு²ல்லங் பது³மங் யதா².

    Rahadamiva vippasannaṃ, suphullaṃ padumaṃ yathā.

    56.

    56.

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, துட்ட²ஹட்டா² பமோதி³தா;

    Añjaliṃ paggahetvāna, tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā;

    நமஸ்ஸமானா நிபதந்தி, ஸத்து²னோ சக்கலக்க²ணே.

    Namassamānā nipatanti, satthuno cakkalakkhaṇe.

    57.

    57.

    ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, கோரண்ட³ஸமஸாதி³ஸோ;

    Sāriputto mahāpañño, koraṇḍasamasādiso;

    ஸமாதி⁴ஜ்ஜா²னகுஸலோ, வந்த³தே லோகனாயகங்.

    Samādhijjhānakusalo, vandate lokanāyakaṃ.

    58.

    58.

    க³ஜ்ஜிதா காலமேகோ⁴வ, நீலுப்பலஸமஸாதி³ஸோ;

    Gajjitā kālameghova, nīluppalasamasādiso;

    இத்³தி⁴ப³லேன அஸமோ, மொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ.

    Iddhibalena asamo, moggallāno mahiddhiko.

    59.

    59.

    மஹாகஸ்ஸபோபி ச தே²ரோ, உத்தத்தகனகஸன்னிபோ⁴;

    Mahākassapopi ca thero, uttattakanakasannibho;

    து⁴தகு³ணே அக்³க³னிக்கி²த்தோ, தோ²மிதோ ஸத்து²வண்ணிதோ.

    Dhutaguṇe agganikkhitto, thomito satthuvaṇṇito.

    60.

    60.

    தி³ப்³ப³சக்கூ²னங் யோ அக்³கோ³, அனுருத்³தோ⁴ மஹாக³ணீ;

    Dibbacakkhūnaṃ yo aggo, anuruddho mahāgaṇī;

    ஞாதிஸெட்டோ² ப⁴க³வதோ, அவிதூ³ரேவ திட்ட²தி.

    Ñātiseṭṭho bhagavato, avidūreva tiṭṭhati.

    61.

    61.

    ஆபத்திஅனாபத்தியா , ஸதேகிச்சா²ய கோவிதோ³;

    Āpattianāpattiyā , satekicchāya kovido;

    வினயே அக்³க³னிக்கி²த்தோ, உபாலி ஸத்து²வண்ணிதோ.

    Vinaye agganikkhitto, upāli satthuvaṇṇito.

    62.

    62.

    ஸுகு²மனிபுணத்த²படிவித்³தோ⁴, கதி²கானங் பவரோ க³ணீ;

    Sukhumanipuṇatthapaṭividdho, kathikānaṃ pavaro gaṇī;

    இஸி மந்தானியா புத்தோ, புண்ணோ நாமாதி விஸ்ஸுதோ.

    Isi mantāniyā putto, puṇṇo nāmāti vissuto.

    63.

    63.

    ஏதேஸங் சித்தமஞ்ஞாய, ஓபம்மகுஸலோ முனி;

    Etesaṃ cittamaññāya, opammakusalo muni;

    கங்க²ச்சே²தோ³ மஹாவீரோ, கதே²ஸி அத்தனோ கு³ணங்.

    Kaṅkhacchedo mahāvīro, kathesi attano guṇaṃ.

    64.

    64.

    ‘‘சத்தாரோ தே அஸங்கெ²ய்யா, கோடி யேஸங் ந நாயதி;

    ‘‘Cattāro te asaṅkheyyā, koṭi yesaṃ na nāyati;

    ஸத்தகாயோ ச ஆகாஸோ, சக்கவாளா சனந்தகா;

    Sattakāyo ca ākāso, cakkavāḷā canantakā;

    பு³த்³த⁴ஞாணங் அப்பமெய்யங், ந ஸக்கா ஏதே விஜானிதுங்.

    Buddhañāṇaṃ appameyyaṃ, na sakkā ete vijānituṃ.

    65.

    65.

    ‘‘கிமேதங் அச்ச²ரியங் லோகே, யங் மே இத்³தி⁴விகுப்³ப³னங்;

    ‘‘Kimetaṃ acchariyaṃ loke, yaṃ me iddhivikubbanaṃ;

    அஞ்ஞே ப³ஹூ அச்ச²ரியா, அப்³பு⁴தா லோமஹங்ஸனா.

    Aññe bahū acchariyā, abbhutā lomahaṃsanā.

    66.

    66.

    ‘‘யதா³ஹங் துஸிதே காயே, ஸந்துஸிதோ நாமஹங் ததா³;

    ‘‘Yadāhaṃ tusite kāye, santusito nāmahaṃ tadā;

    த³ஸஸஹஸ்ஸீ ஸமாக³ம்ம, யாசந்தி பஞ்ஜலீ மமங்.

    Dasasahassī samāgamma, yācanti pañjalī mamaṃ.

    67.

    67.

    ‘‘‘காலோ கோ² தே 19 மஹாவீர, உப்பஜ்ஜ மாதுகுச்சி²யங்;

    ‘‘‘Kālo kho te 20 mahāvīra, uppajja mātukucchiyaṃ;

    ஸதே³வகங் தாரயந்தோ, பு³ஜ்ஜ²ஸ்ஸு அமதங் பத³ங்’.

    Sadevakaṃ tārayanto, bujjhassu amataṃ padaṃ’.

    68.

    68.

    ‘‘துஸிதா காயா சவித்வான, யதா³ ஓக்கமி குச்சி²யங்;

    ‘‘Tusitā kāyā cavitvāna, yadā okkami kucchiyaṃ;

    த³ஸஸஹஸ்ஸீலோகதா⁴து, கம்பித்த² த⁴ரணீ ததா³.

    Dasasahassīlokadhātu, kampittha dharaṇī tadā.

    69.

    69.

    ‘‘யதா³ஹங் மாதுகுச்சி²தோ, ஸம்பஜானோவ நிக்க²மிங்;

    ‘‘Yadāhaṃ mātukucchito, sampajānova nikkhamiṃ;

    ஸாது⁴காரங் பவத்தெந்தி, த³ஸஸஹஸ்ஸீ பகம்பத².

    Sādhukāraṃ pavattenti, dasasahassī pakampatha.

    70.

    70.

    ‘‘ஓக்கந்திங் மே ஸமோ நத்தி², ஜாதிதோ அபி⁴னிக்க²மே;

    ‘‘Okkantiṃ me samo natthi, jātito abhinikkhame;

    ஸம்போ³தி⁴யங் அஹங் ஸெட்டோ², த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே.

    Sambodhiyaṃ ahaṃ seṭṭho, dhammacakkappavattane.

    71.

    71.

    ‘‘அஹோ அச்ச²ரியங் லோகே, பு³த்³தா⁴னங் கு³ணமஹந்ததா;

    ‘‘Aho acchariyaṃ loke, buddhānaṃ guṇamahantatā;

    த³ஸஸஹஸ்ஸீலோகதா⁴து, ச²ப்பகாரங் பகம்பத²;

    Dasasahassīlokadhātu, chappakāraṃ pakampatha;

    ஓபா⁴ஸோ ச மஹா ஆஸி, அச்சே²ரங் லோமஹங்ஸனங்’’.

    Obhāso ca mahā āsi, accheraṃ lomahaṃsanaṃ’’.

    72.

    72.

    ப⁴க³வா தம்ஹி 21 ஸமயே, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    Bhagavā tamhi 22 samaye, lokajeṭṭho narāsabho;

    ஸதே³வகங் த³ஸ்ஸயந்தோ, இத்³தி⁴யா சங்கமீ ஜினோ.

    Sadevakaṃ dassayanto, iddhiyā caṅkamī jino.

    73.

    73.

    சங்கமே சங்கமந்தோவ, கதே²ஸி லோகனாயகோ;

    Caṅkame caṅkamantova, kathesi lokanāyako;

    அந்தரா ந நிவத்தேதி, சதுஹத்தே² சங்கமே யதா².

    Antarā na nivatteti, catuhatthe caṅkame yathā.

    74.

    74.

    ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, ஸமாதி⁴ஜ்ஜா²னகோவிதோ³;

    Sāriputto mahāpañño, samādhijjhānakovido;

    பஞ்ஞாய பாரமிப்பத்தோ, புச்ச²தி லோகனாயகங்.

    Paññāya pāramippatto, pucchati lokanāyakaṃ.

    75.

    75.

    ‘‘கீதி³ஸோ தே மஹாவீர, அபி⁴னீஹாரோ நருத்தம;

    ‘‘Kīdiso te mahāvīra, abhinīhāro naruttama;

    கம்ஹி காலே தயா தீ⁴ர, பத்தி²தா போ³தி⁴முத்தமா.

    Kamhi kāle tayā dhīra, patthitā bodhimuttamā.

    76.

    76.

    ‘‘தா³னங் ஸீலஞ்ச நெக்க²ம்மங், பஞ்ஞாவீரியஞ்ச கீதி³ஸங்;

    ‘‘Dānaṃ sīlañca nekkhammaṃ, paññāvīriyañca kīdisaṃ;

    க²ந்திஸச்சமதி⁴ட்டா²னங், மெத்துபெக்கா² ச கீதி³ஸா.

    Khantisaccamadhiṭṭhānaṃ, mettupekkhā ca kīdisā.

    77.

    77.

    ‘‘த³ஸ பாரமீ தயா தீ⁴ர, கீதி³ஸீ லோகனாயக;

    ‘‘Dasa pāramī tayā dhīra, kīdisī lokanāyaka;

    கத²ங் உபபாரமீ புண்ணா, பரமத்த²பாரமீ கத²ங்’’.

    Kathaṃ upapāramī puṇṇā, paramatthapāramī kathaṃ’’.

    78.

    78.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, கரவீகமது⁴ரகி³ரோ;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, karavīkamadhuragiro;

    நிப்³பா³பயந்தோ ஹத³யங், ஹாஸயந்தோ ஸதே³வகங்.

    Nibbāpayanto hadayaṃ, hāsayanto sadevakaṃ.

    79.

    79.

    அதீதபு³த்³தா⁴னங் ஜினானங் தே³ஸிதங், நிகீலிதங் 23 பு³த்³த⁴பரம்பராக³தங்;

    Atītabuddhānaṃ jinānaṃ desitaṃ, nikīlitaṃ 24 buddhaparamparāgataṃ;

    புப்³பே³னிவாஸானுக³தாய பு³த்³தி⁴யா, பகாஸயீ லோகஹிதங் ஸதே³வகே.

    Pubbenivāsānugatāya buddhiyā, pakāsayī lokahitaṃ sadevake.

    80.

    80.

    ‘‘பீதிபாமோஜ்ஜஜனநங், ஸோகஸல்லவினோத³னங்;

    ‘‘Pītipāmojjajananaṃ, sokasallavinodanaṃ;

    ஸப்³ப³ஸம்பத்திபடிலாப⁴ங், சித்தீகத்வா ஸுணாத² மே.

    Sabbasampattipaṭilābhaṃ, cittīkatvā suṇātha me.

    81.

    81.

    ‘‘மத³னிம்மத³னங் ஸோகனுத³ங், ஸங்ஸாரபரிமோசனங்;

    ‘‘Madanimmadanaṃ sokanudaṃ, saṃsāraparimocanaṃ;

    ஸப்³ப³து³க்க²க்க²யங் மக்³க³ங், ஸக்கச்சங் படிபஜ்ஜதா²’’தி.

    Sabbadukkhakkhayaṃ maggaṃ, sakkaccaṃ paṭipajjathā’’ti.

    ரதனசங்கமனகண்டோ³ நிட்டி²தோ.

    Ratanacaṅkamanakaṇḍo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஸஹம்பதி (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. sahampati (syā. kaṃ.)
    3. பரஸ்மிங் சூப⁴யே (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. parasmiṃ cūbhaye (syā. kaṃ.)
    5. சங்கமங் தத்த² (ஸீ॰)
    6. caṅkamaṃ tattha (sī.)
    7. தி³பது³த்தமோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. dipaduttamo (sī. syā.)
    9. டெ³ண்டி³மா (ஸீ॰)
    10. ḍeṇḍimā (sī.)
    11. ஹிங்காரங் ஸாது⁴காரஞ்ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. ஸம்பஸாத³னங் (ஸீ॰), ஸம்பனாத³னங் (ஸ்யா॰)
    13. hiṅkāraṃ sādhukārañca (sī. syā.)
    14. sampasādanaṃ (sī.), sampanādanaṃ (syā.)
    15. மஜ்ஜ²ந்திகேவ (ஸப்³ப³த்த²)
    16. majjhantikeva (sabbattha)
    17. உக்காஸிதஞ்ச கி²பிதஞ்ச (ஸ்யா॰ அட்ட²॰)
    18. ukkāsitañca khipitañca (syā. aṭṭha.)
    19. காலோ தே³வ (ஸீ॰), காலோயங் தே (ஸ்யா॰ க॰)
    20. kālo deva (sī.), kāloyaṃ te (syā. ka.)
    21. ப⁴க³வா ச தம்ஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    22. bhagavā ca tamhi (sī. syā. ka.)
    23. நிகீளிதங் (க॰)
    24. nikīḷitaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 1. ரதனசங்கமனகண்ட³வண்ணனா • 1. Ratanacaṅkamanakaṇḍavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact