Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
2. சூளவக்³கோ³
2. Cūḷavaggo
1. ரதனஸுத்தவண்ணனா
1. Ratanasuttavaṇṇanā
யானீத⁴ பூ⁴தானீதி ரதனஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அதீதே கிர வேஸாலியங் து³ப்³பி⁴க்கா²த³யோ உபத்³த³வா உப்பஜ்ஜிங்ஸு. தேஸங் வூபஸமனத்தா²ய லிச்ச²வயோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா, யாசித்வா, ப⁴க³வந்தங் வேஸாலிமானயிங்ஸு. ஏவங் ஆனீதோ ப⁴க³வா தேஸங் உபத்³த³வானங் வூபஸமனத்தா²ய இத³ங் ஸுத்தமபா⁴ஸி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ. போராணா பனஸ்ஸ வேஸாலிவத்து²தோ பபு⁴தி உப்பத்திங் வண்ணயந்தி. ஸா ஏவங் வேதி³தப்³பா³ – பா³ராணஸிரஞ்ஞோ கிர அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி க³ப்³போ⁴ ஸண்டா²ஸி. ஸா தங் ஞத்வா ரஞ்ஞோ நிவேதே³ஸி. ராஜா க³ப்³ப⁴பரிஹாரங் அதா³ஸி. ஸா ஸம்மா பரிஹரியமானக³ப்³பா⁴ க³ப்³ப⁴பரிபாககாலே விஜாயனக⁴ரங் பாவிஸி. புஞ்ஞவதீனங் பச்சூஸஸமயே க³ப்³ப⁴வுட்டா²னங் ஹோதி, ஸா ச தாஸங் அஞ்ஞதரா, தேன பச்சூஸஸமயே அலத்தகபடலப³ந்து⁴ஜீவகபுப்ப²ஸதி³ஸங் மங்ஸபேஸிங் விஜாயி. ததோ ‘‘அஞ்ஞா தே³வியோ ஸுவண்ணபி³ம்ப³ஸதி³ஸே புத்தே விஜாயந்தி, அக்³க³மஹேஸீ மங்ஸபேஸிந்தி ரஞ்ஞோ புரதோ மம அவண்ணோ உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி சிந்தெத்வா தேன அவண்ணப⁴யேன தங் மங்ஸபேஸிங் ஏகஸ்மிங் பா⁴ஜனே பக்கி²பித்வா அஞ்ஞேன படிகுஜ்ஜித்வா ராஜமுத்³தி³காய லஞ்செ²த்வா க³ங்கா³ய ஸோதே பக்கி²பாபேஸி. மனுஸ்ஸேஹி ச²ட்³டி³தமத்தே தே³வதா ஆரக்க²ங் ஸங்வித³ஹிங்ஸு. ஸுவண்ணபட்டிகஞ்செத்த² ஜாதிஹிங்கு³லகேன ‘‘பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா பஜா’’தி லிகி²த்வா ப³ந்தி⁴ங்ஸு. ததோ தங் பா⁴ஜனங் ஊமிப⁴யாதீ³ஹி அனுபத்³து³தங் க³ங்கா³ய ஸோதேன பாயாஸி.
Yānīdhabhūtānīti ratanasuttaṃ. Kā uppatti? Atīte kira vesāliyaṃ dubbhikkhādayo upaddavā uppajjiṃsu. Tesaṃ vūpasamanatthāya licchavayo rājagahaṃ gantvā, yācitvā, bhagavantaṃ vesālimānayiṃsu. Evaṃ ānīto bhagavā tesaṃ upaddavānaṃ vūpasamanatthāya idaṃ suttamabhāsi. Ayamettha saṅkhepo. Porāṇā panassa vesālivatthuto pabhuti uppattiṃ vaṇṇayanti. Sā evaṃ veditabbā – bārāṇasirañño kira aggamahesiyā kucchimhi gabbho saṇṭhāsi. Sā taṃ ñatvā rañño nivedesi. Rājā gabbhaparihāraṃ adāsi. Sā sammā parihariyamānagabbhā gabbhaparipākakāle vijāyanagharaṃ pāvisi. Puññavatīnaṃ paccūsasamaye gabbhavuṭṭhānaṃ hoti, sā ca tāsaṃ aññatarā, tena paccūsasamaye alattakapaṭalabandhujīvakapupphasadisaṃ maṃsapesiṃ vijāyi. Tato ‘‘aññā deviyo suvaṇṇabimbasadise putte vijāyanti, aggamahesī maṃsapesinti rañño purato mama avaṇṇo uppajjeyyā’’ti cintetvā tena avaṇṇabhayena taṃ maṃsapesiṃ ekasmiṃ bhājane pakkhipitvā aññena paṭikujjitvā rājamuddikāya lañchetvā gaṅgāya sote pakkhipāpesi. Manussehi chaḍḍitamatte devatā ārakkhaṃ saṃvidahiṃsu. Suvaṇṇapaṭṭikañcettha jātihiṅgulakena ‘‘bārāṇasirañño aggamahesiyā pajā’’ti likhitvā bandhiṃsu. Tato taṃ bhājanaṃ ūmibhayādīhi anupaddutaṃ gaṅgāya sotena pāyāsi.
தேன ச ஸமயேன அஞ்ஞதரோ தாபஸோ கோ³பாலகுலங் நிஸ்ஸாய க³ங்கா³ய தீரே வஸதி. ஸோ பாதோவக³ங்க³ங் ஓதிண்ணோ தங் பா⁴ஜனங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பங்ஸுகூலஸஞ்ஞாய அக்³க³ஹேஸி. ததோ தத்த² தங் அக்க²ரபட்டிகங் ராஜமுத்³தி³காலஞ்ச²னஞ்ச தி³ஸ்வா முஞ்சித்வா தங் மங்ஸபேஸிங் அத்³த³ஸ. தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸியா க³ப்³போ⁴, ததா² ஹிஸ்ஸ து³க்³க³ந்த⁴பூதிபா⁴வோ நத்தீ²’’தி தங் அஸ்ஸமங் நெத்வா ஸுத்³தே⁴ ஓகாஸே ட²பேஸி. அத² அட்³ட⁴மாஸச்சயேன த்³வே மங்ஸபேஸியோ அஹேஸுங். தாபஸோ தி³ஸ்வா ஸாது⁴கதரங் ட²பேஸி. ததோ புன அத்³த⁴மாஸச்சயேன ஏகமேகிஸ்ஸா பேஸியா ஹத்த²பாத³ஸீஸானமத்தா²ய பஞ்ச பஞ்ச பிளகா உட்ட²ஹிங்ஸு. அத² ததோ அத்³த⁴மாஸச்சயேன ஏகா மங்ஸபேஸி ஸுவண்ணபி³ம்ப³ஸதி³ஸோ தா³ரகோ; ஏகா தா³ரிகா அஹோஸி. தேஸு தாபஸஸ்ஸ புத்தஸினேஹோ உப்பஜ்ஜி, அங்கு³ட்ட²தோ சஸ்ஸ கீ²ரங் நிப்³ப³த்தி, ததோ பபு⁴தி ச கீ²ரப⁴த்தங் லப⁴தி. ஸோ ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா கீ²ரங் தா³ரகானங் முகே² ஆஸிஞ்சதி. தேஸங் யங் யங் உத³ரங் பவிஸதி, தங் ஸப்³ப³ங் மணிபா⁴ஜனக³தங் விய தி³ஸ்ஸதி. ஏவங் நிச்ச²வீ அஹேஸுங். அபரே பன ஆஹு – ‘‘ஸிப்³பி³த்வா ட²பிதா விய நேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் லீனா ச²வி அஹோஸீ’’தி. ஏவங் தே நிச்ச²விதாய வா லீனச்ச²விதாய வா லிச்ச²வீதி பஞ்ஞாயிங்ஸு.
Tena ca samayena aññataro tāpaso gopālakulaṃ nissāya gaṅgāya tīre vasati. So pātovagaṅgaṃ otiṇṇo taṃ bhājanaṃ āgacchantaṃ disvā paṃsukūlasaññāya aggahesi. Tato tattha taṃ akkharapaṭṭikaṃ rājamuddikālañchanañca disvā muñcitvā taṃ maṃsapesiṃ addasa. Disvānassa etadahosi – ‘‘siyā gabbho, tathā hissa duggandhapūtibhāvo natthī’’ti taṃ assamaṃ netvā suddhe okāse ṭhapesi. Atha aḍḍhamāsaccayena dve maṃsapesiyo ahesuṃ. Tāpaso disvā sādhukataraṃ ṭhapesi. Tato puna addhamāsaccayena ekamekissā pesiyā hatthapādasīsānamatthāya pañca pañca piḷakā uṭṭhahiṃsu. Atha tato addhamāsaccayena ekā maṃsapesi suvaṇṇabimbasadiso dārako; ekā dārikā ahosi. Tesu tāpasassa puttasineho uppajji, aṅguṭṭhato cassa khīraṃ nibbatti, tato pabhuti ca khīrabhattaṃ labhati. So bhattaṃ bhuñjitvā khīraṃ dārakānaṃ mukhe āsiñcati. Tesaṃ yaṃ yaṃ udaraṃ pavisati, taṃ sabbaṃ maṇibhājanagataṃ viya dissati. Evaṃ nicchavī ahesuṃ. Apare pana āhu – ‘‘sibbitvā ṭhapitā viya nesaṃ aññamaññaṃ līnā chavi ahosī’’ti. Evaṃ te nicchavitāya vā līnacchavitāya vā licchavīti paññāyiṃsu.
தாபஸோ தா³ரகே போஸெந்தோ உஸ்ஸூரே கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி, அதிதி³வா படிக்கமதி. தஸ்ஸ தங் ப்³யாபாரங் ஞத்வா கோ³பாலகா ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, பப்³ப³ஜிதானங் தா³ரகபோஸனங் பலிபோ³தோ⁴, அம்ஹாகங் தா³ரகே தே³த², மயங் போஸெஸ்ஸாம, தும்ஹே அத்தனோ கம்மங் கரோதா²’’தி. தாபஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணி. கோ³பாலகா து³தியதி³வஸே மக்³க³ங் ஸமங் கத்வா, புப்பே²ஹி ஓகிரித்வா; த⁴ஜபடாகா உஸ்ஸாபெத்வா தூரியேஹி வஜ்ஜமானேஹி அஸ்ஸமங் ஆக³தா. தாபஸோ ‘‘மஹாபுஞ்ஞா தா³ரகா, அப்பமாதே³ன வட்³டே⁴த², வட்³டெ⁴த்வா ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆவாஹவிவாஹங் கரோத², பஞ்சகோ³ரஸேன ராஜானங் தோஸெத்வா பூ⁴மிபா⁴க³ங் க³ஹெத்வா நக³ரங் மாபேத², தத்ர குமாரங் அபி⁴ஸிஞ்சதா²’’தி வத்வா தா³ரகே அதா³ஸி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா தா³ரகே நெத்வா போஸேஸுங்.
Tāpaso dārake posento ussūre gāmaṃ piṇḍāya pavisati, atidivā paṭikkamati. Tassa taṃ byāpāraṃ ñatvā gopālakā āhaṃsu – ‘‘bhante, pabbajitānaṃ dārakaposanaṃ palibodho, amhākaṃ dārake detha, mayaṃ posessāma, tumhe attano kammaṃ karothā’’ti. Tāpaso ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇi. Gopālakā dutiyadivase maggaṃ samaṃ katvā, pupphehi okiritvā; dhajapaṭākā ussāpetvā tūriyehi vajjamānehi assamaṃ āgatā. Tāpaso ‘‘mahāpuññā dārakā, appamādena vaḍḍhetha, vaḍḍhetvā ca aññamaññaṃ āvāhavivāhaṃ karotha, pañcagorasena rājānaṃ tosetvā bhūmibhāgaṃ gahetvā nagaraṃ māpetha, tatra kumāraṃ abhisiñcathā’’ti vatvā dārake adāsi. Te ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā dārake netvā posesuṃ.
தா³ரகா வட்³டி⁴மன்வாய கீளந்தா விவாத³ட்டா²னேஸு அஞ்ஞே கோ³பாலதா³ரகே ஹத்தே²னபி பாதே³னபி பஹரந்தி, தே ரோத³ந்தி. ‘‘கிஸ்ஸ ரோத³தா²’’தி ச மாதாபிதூஹி வுத்தா ‘‘இமே நிம்மாதாபிதிகா தாபஸபோஸிதா அம்ஹே அதீவ பஹரந்தீ’’தி வத³ந்தி. ததோ தேஸங் மாதாபிதரோ ‘‘இமே தா³ரகா அஞ்ஞே தா³ரகே விஹேடெ²ந்தி து³க்கா²பெந்தி, ந இமே ஸங்க³ஹேதப்³பா³, வஜ்ஜேதப்³பா³ இமே’’தி ஆஹங்ஸு. ததோ பபு⁴தி கிர ஸோ பதே³ஸோ ‘‘வஜ்ஜீ’’தி வுச்சதி யோஜனஸதங் பரிமாணேன. அத² தங் பதே³ஸங் கோ³பாலகா ராஜானங் தோஸெத்வா அக்³க³ஹேஸுங். தத்தே²வ நக³ரங் மாபெத்வா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகங் குமாரங் அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ராஜானங் அகங்ஸு. தாய சஸ்ஸ தா³ரிகாய ஸத்³தி⁴ங் வாரெய்யங் கத்வா கதிகங் அகங்ஸு – ‘‘ந பா³ஹிரதோ தா³ரிகா ஆனேதப்³பா³, இதோ தா³ரிகா ந கஸ்ஸசி தா³தப்³பா³’’தி. தேஸங் பட²மஸங்வாஸேன த்³வே தா³ரகா ஜாதா தீ⁴தா ச புத்தோ ச, ஏவங் ஸோளஸக்க²த்துங் த்³வே த்³வே ஜாதா. ததோ தேஸங் தா³ரகானங் யதா²க்கமங் வட்³ட⁴ந்தானங் ஆராமுய்யானநிவாஸனட்டா²னபரிவாரஸம்பத்திங் க³ஹேதுங் அப்பஹொந்தங் தங் நக³ரங் திக்க²த்துங் கா³வுதந்தரேன கா³வுதந்தரேன பாகாரேன பரிக்கி²பிங்ஸு. தஸ்ஸ புனப்புனங் விஸாலீகதத்தா வேஸாலீத்வேவ நாமங் ஜாதங். இத³ங் வேஸாலீவத்து².
Dārakā vaḍḍhimanvāya kīḷantā vivādaṭṭhānesu aññe gopāladārake hatthenapi pādenapi paharanti, te rodanti. ‘‘Kissa rodathā’’ti ca mātāpitūhi vuttā ‘‘ime nimmātāpitikā tāpasapositā amhe atīva paharantī’’ti vadanti. Tato tesaṃ mātāpitaro ‘‘ime dārakā aññe dārake viheṭhenti dukkhāpenti, na ime saṅgahetabbā, vajjetabbā ime’’ti āhaṃsu. Tato pabhuti kira so padeso ‘‘vajjī’’ti vuccati yojanasataṃ parimāṇena. Atha taṃ padesaṃ gopālakā rājānaṃ tosetvā aggahesuṃ. Tattheva nagaraṃ māpetvā soḷasavassuddesikaṃ kumāraṃ abhisiñcitvā rājānaṃ akaṃsu. Tāya cassa dārikāya saddhiṃ vāreyyaṃ katvā katikaṃ akaṃsu – ‘‘na bāhirato dārikā ānetabbā, ito dārikā na kassaci dātabbā’’ti. Tesaṃ paṭhamasaṃvāsena dve dārakā jātā dhītā ca putto ca, evaṃ soḷasakkhattuṃ dve dve jātā. Tato tesaṃ dārakānaṃ yathākkamaṃ vaḍḍhantānaṃ ārāmuyyānanivāsanaṭṭhānaparivārasampattiṃ gahetuṃ appahontaṃ taṃ nagaraṃ tikkhattuṃ gāvutantarena gāvutantarena pākārena parikkhipiṃsu. Tassa punappunaṃ visālīkatattā vesālītveva nāmaṃ jātaṃ. Idaṃ vesālīvatthu.
அயங் பன வேஸாலீ ப⁴க³வதோ உப்பன்னகாலே இத்³தா⁴ வேபுல்லப்பத்தா அஹோஸி. தத்த² ஹி ராஜூனங்யேவ ஸத்த ஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச ஸதானி ஸத்த ச ராஜானோ அஹேஸுங், ததா² யுவராஜஸேனாபதிப⁴ண்டா³கா³ரிகப்பபு⁴தீனங். யதா²ஹ –
Ayaṃ pana vesālī bhagavato uppannakāle iddhā vepullappattā ahosi. Tattha hi rājūnaṃyeva satta sahassāni satta ca satāni satta ca rājāno ahesuṃ, tathā yuvarājasenāpatibhaṇḍāgārikappabhutīnaṃ. Yathāha –
‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன வேஸாலீ இத்³தா⁴ சேவ ஹோதி பீ²தா ச ப³ஹுஜனா ஆகிண்ணமனுஸ்ஸா ஸுபி⁴க்கா² ச, ஸத்த ச பாஸாத³ஸஹஸ்ஸானி, ஸத்த ச பாஸாத³ஸதானி, ஸத்த ச பாஸாதா³, ஸத்த ச கூடாகா³ரஸஹஸ்ஸானி, ஸத்த ச கூடாகா³ரஸதானி, ஸத்த ச கூடாகா³ரானி, ஸத்த ச ஆராமஸஹஸ்ஸானி, ஸத்த ச ஆராமஸதானி, ஸத்த ச ஆராமா, ஸத்த ச பொக்க²ரணிஸஹஸ்ஸானி, ஸத்த ச பொக்க²ரணிஸதானி, ஸத்த ச பொக்க²ரணியோ’’தி (மஹாவ॰ 326).
‘‘Tena kho pana samayena vesālī iddhā ceva hoti phītā ca bahujanā ākiṇṇamanussā subhikkhā ca, satta ca pāsādasahassāni, satta ca pāsādasatāni, satta ca pāsādā, satta ca kūṭāgārasahassāni, satta ca kūṭāgārasatāni, satta ca kūṭāgārāni, satta ca ārāmasahassāni, satta ca ārāmasatāni, satta ca ārāmā, satta ca pokkharaṇisahassāni, satta ca pokkharaṇisatāni, satta ca pokkharaṇiyo’’ti (mahāva. 326).
ஸா அபரேன ஸமயேன து³ப்³பி⁴க்கா² அஹோஸி து³ப்³பு³ட்டி²கா து³ஸ்ஸஸ்ஸா. பட²மங் து³க்³க³தமனுஸ்ஸா மரந்தி, தே ப³ஹித்³தா⁴ ச²ட்³டெ³ந்தி. மதமனுஸ்ஸானங் குணபக³ந்தே⁴ன அமனுஸ்ஸா நக³ரங் பவிஸிங்ஸு. ததோ ப³ஹுதரா மீயந்தி, தாய படிகூலதாய ச ஸத்தானங் அஹிவாதகரோகோ³ உப்பஜ்ஜி. இதி தீஹி து³ப்³பி⁴க்க²அமனுஸ்ஸரோக³ப⁴யேஹி உபத்³து³தாய வேஸாலியா நக³ரவாஸினோ உபஸங்கமித்வா ராஜானமாஹங்ஸு – ‘‘மஹாராஜ, இமஸ்மிங் நக³ரே திவித⁴ங் ப⁴யமுப்பன்னங், இதோ புப்³பே³ யாவ ஸத்தமா ராஜகுலபரிவட்டா ஏவரூபங் அனுப்பன்னபுப்³ப³ங், தும்ஹாகங் மஞ்ஞே அத⁴ம்மிகத்தேன ஏதரஹி உப்பன்ன’’ந்தி. ராஜா ஸப்³பே³ ஸந்தா²கா³ரே ஸன்னிபாதாபெத்வா, ‘‘மய்ஹங் அத⁴ம்மிகபா⁴வங் விசினதா²’’தி ஆஹ. தே ஸப்³ப³ங் பவேணிங் விசினந்தா ந கிஞ்சி அத்³த³ஸங்ஸு.
Sā aparena samayena dubbhikkhā ahosi dubbuṭṭhikā dussassā. Paṭhamaṃ duggatamanussā maranti, te bahiddhā chaḍḍenti. Matamanussānaṃ kuṇapagandhena amanussā nagaraṃ pavisiṃsu. Tato bahutarā mīyanti, tāya paṭikūlatāya ca sattānaṃ ahivātakarogo uppajji. Iti tīhi dubbhikkhaamanussarogabhayehi upaddutāya vesāliyā nagaravāsino upasaṅkamitvā rājānamāhaṃsu – ‘‘mahārāja, imasmiṃ nagare tividhaṃ bhayamuppannaṃ, ito pubbe yāva sattamā rājakulaparivaṭṭā evarūpaṃ anuppannapubbaṃ, tumhākaṃ maññe adhammikattena etarahi uppanna’’nti. Rājā sabbe santhāgāre sannipātāpetvā, ‘‘mayhaṃ adhammikabhāvaṃ vicinathā’’ti āha. Te sabbaṃ paveṇiṃ vicinantā na kiñci addasaṃsu.
ததோ ரஞ்ஞோ தோ³ஸங் அதி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் ப⁴யங் அம்ஹாகங் கத²ங் வூபஸமெய்யா’’தி சிந்தேஸுங். தத்த² ஏகச்சே ச² ஸத்தா²ரோ அபதி³ஸிங்ஸு – ‘‘ஏதேஹி ஓக்கந்தமத்தே வூபஸமிஸ்ஸதீ’’தி. ஏகச்சே ஆஹங்ஸு – ‘‘பு³த்³தோ⁴ கிர லோகே உப்பன்னோ, ஸோ ப⁴க³வா ஸப்³ப³ஸத்தஹிதாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ, தேன ஓக்கந்தமத்தே ஸப்³ப³ப⁴யானி வூபஸமெய்யு’’ந்தி. தேன தே அத்தமனா ஹுத்வா ‘‘கஹங் பன ஸோ ப⁴க³வா ஏதரஹி விஹரதி, அம்ஹேஹி வா பேஸிதே ஆக³ச்செ²ய்யா’’தி ஆஹங்ஸு. அதா²பரே ஆஹங்ஸு – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம அனுகம்பகா, கிஸ்ஸ நாக³ச்செ²ய்யுங், ஸோ பன ப⁴க³வா ஏதரஹி ராஜக³ஹே விஹரதி, ராஜா ச பி³ம்பி³ஸாரோ தங் உபட்ட²ஹதி, கதா³சி ஸோ ஆக³ந்துங் ந த³தெ³ய்யா’’தி. ‘‘தேன ஹி ராஜானங் ஸஞ்ஞாபெத்வா ஆனெஸ்ஸாமா’’தி த்³வே லிச்ச²விராஜானோ மஹதா ப³லகாயேன பஹூதங் பண்ணாகாரங் த³த்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் பேஸேஸுங் – ‘‘பி³ம்பி³ஸாரங் ஸஞ்ஞாபெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஆனேதா²’’தி. தே க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ பண்ணாகாரங் த³த்வா தங் பவத்திங் நிவேதெ³த்வா ‘‘மஹாராஜ, ப⁴க³வந்தங் அம்ஹாகங் நக³ரங் பேஸேஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ந ஸம்படிச்சி² – ‘‘தும்ஹே ஏவ ஜானாதா²’’தி ஆஹ. தே ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் நக³ரே தீணி ப⁴யானி உப்பன்னானி. ஸசே ப⁴க³வா ஆக³ச்செ²ய்ய, ஸொத்தி² நோ ப⁴வெய்யா’’தி. ப⁴க³வா ஆவஜ்ஜெத்வா ‘‘வேஸாலியங் ரதனஸுத்தே வுத்தே ஸா ரக்கா² கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளானி ப²ரிஸ்ஸதி, ஸுத்தபரியோஸானே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அதி⁴வாஸேஸி. அத² ராஜா பி³ம்பி³ஸாரோ ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴க³வதா வேஸாலிக³மனங் அதி⁴வாஸித’’ந்தி நக³ரே கோ⁴ஸனங் காராபெத்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ஸம்படிச்சி²த்த² வேஸாலிக³மன’’ந்தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, ஆக³மேத², யாவ மக்³க³ங் படியாதே³மீ’’தி.
Tato rañño dosaṃ adisvā ‘‘idaṃ bhayaṃ amhākaṃ kathaṃ vūpasameyyā’’ti cintesuṃ. Tattha ekacce cha satthāro apadisiṃsu – ‘‘etehi okkantamatte vūpasamissatī’’ti. Ekacce āhaṃsu – ‘‘buddho kira loke uppanno, so bhagavā sabbasattahitāya dhammaṃ deseti mahiddhiko mahānubhāvo, tena okkantamatte sabbabhayāni vūpasameyyu’’nti. Tena te attamanā hutvā ‘‘kahaṃ pana so bhagavā etarahi viharati, amhehi vā pesite āgaccheyyā’’ti āhaṃsu. Athāpare āhaṃsu – ‘‘buddhā nāma anukampakā, kissa nāgaccheyyuṃ, so pana bhagavā etarahi rājagahe viharati, rājā ca bimbisāro taṃ upaṭṭhahati, kadāci so āgantuṃ na dadeyyā’’ti. ‘‘Tena hi rājānaṃ saññāpetvā ānessāmā’’ti dve licchavirājāno mahatā balakāyena pahūtaṃ paṇṇākāraṃ datvā rañño santikaṃ pesesuṃ – ‘‘bimbisāraṃ saññāpetvā bhagavantaṃ ānethā’’ti. Te gantvā rañño paṇṇākāraṃ datvā taṃ pavattiṃ nivedetvā ‘‘mahārāja, bhagavantaṃ amhākaṃ nagaraṃ pesehī’’ti āhaṃsu. Rājā na sampaṭicchi – ‘‘tumhe eva jānāthā’’ti āha. Te bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā evamāhaṃsu – ‘‘bhante, amhākaṃ nagare tīṇi bhayāni uppannāni. Sace bhagavā āgaccheyya, sotthi no bhaveyyā’’ti. Bhagavā āvajjetvā ‘‘vesāliyaṃ ratanasutte vutte sā rakkhā koṭisatasahassacakkavāḷāni pharissati, suttapariyosāne caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayo bhavissatī’’ti adhivāsesi. Atha rājā bimbisāro bhagavato adhivāsanaṃ sutvā ‘‘bhagavatā vesāligamanaṃ adhivāsita’’nti nagare ghosanaṃ kārāpetvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘kiṃ, bhante, sampaṭicchittha vesāligamana’’nti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, āgametha, yāva maggaṃ paṭiyādemī’’ti.
அத² கோ² ராஜா பி³ம்பி³ஸாரோ ராஜக³ஹஸ்ஸ ச க³ங்கா³ய ச அந்தரா பஞ்சயோஜனங் பூ⁴மிங் ஸமங் கத்வா, யோஜனே யோஜனே விஹாரங் மாபெத்வா, ப⁴க³வதோ க³மனகாலங் படிவேதே³ஸி. ப⁴க³வா பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி பரிவுதோ பாயாஸி. ராஜா பஞ்சயோஜனங் மக்³க³ங் பஞ்சவண்ணேஹி புப்பே²ஹி ஜாணுமத்தங் ஓகிராபெத்வா த⁴ஜபடாகாபுண்ணக⁴டகத³லிஆதீ³னி உஸ்ஸாபெத்வா ப⁴க³வதோ த்³வே ஸேதச்ச²த்தானி, ஏகேகஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஏகமேகங் உக்கி²பாபெத்வா ஸத்³தி⁴ங் அத்தனோ பரிவாரேன புப்ப²க³ந்தா⁴தீ³ஹி பூஜங் கரொந்தோ ஏகேகஸ்மிங் விஹாரே ப⁴க³வந்தங் வஸாபெத்வா மஹாதா³னானி த³த்வா பஞ்சஹி தி³வஸேஹி க³ங்கா³தீரங் நேஸி. தத்த² ஸப்³பா³லங்காரேஹி நாவங் அலங்கரொந்தோ வேஸாலிகானங் ஸாஸனங் பேஸேஸி – ‘‘ஆக³தோ ப⁴க³வா, மக்³க³ங் படியாதெ³த்வா ஸப்³பே³ ப⁴க³வதோ பச்சுக்³க³மனங் கரோதா²’’தி. தே ‘‘தி³கு³ணங் பூஜங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வேஸாலியா ச க³ங்கா³ய ச அந்தரா தியோஜனங் பூ⁴மிங் ஸமங் கத்வா ப⁴க³வதோ சத்தாரி, ஏகேகஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னோ த்³வே த்³வே ஸேதச்ச²த்தானி ஸஜ்ஜெத்வா பூஜங் குருமானா க³ங்கா³தீரே ஆக³ந்த்வா அட்ட²ங்ஸு.
Atha kho rājā bimbisāro rājagahassa ca gaṅgāya ca antarā pañcayojanaṃ bhūmiṃ samaṃ katvā, yojane yojane vihāraṃ māpetvā, bhagavato gamanakālaṃ paṭivedesi. Bhagavā pañcahi bhikkhusatehi parivuto pāyāsi. Rājā pañcayojanaṃ maggaṃ pañcavaṇṇehi pupphehi jāṇumattaṃ okirāpetvā dhajapaṭākāpuṇṇaghaṭakadaliādīni ussāpetvā bhagavato dve setacchattāni, ekekassa ca bhikkhussa ekamekaṃ ukkhipāpetvā saddhiṃ attano parivārena pupphagandhādīhi pūjaṃ karonto ekekasmiṃ vihāre bhagavantaṃ vasāpetvā mahādānāni datvā pañcahi divasehi gaṅgātīraṃ nesi. Tattha sabbālaṅkārehi nāvaṃ alaṅkaronto vesālikānaṃ sāsanaṃ pesesi – ‘‘āgato bhagavā, maggaṃ paṭiyādetvā sabbe bhagavato paccuggamanaṃ karothā’’ti. Te ‘‘diguṇaṃ pūjaṃ karissāmā’’ti vesāliyā ca gaṅgāya ca antarā tiyojanaṃ bhūmiṃ samaṃ katvā bhagavato cattāri, ekekassa ca bhikkhuno dve dve setacchattāni sajjetvā pūjaṃ kurumānā gaṅgātīre āgantvā aṭṭhaṃsu.
பி³ம்பி³ஸாரோ த்³வே நாவாயோ ஸங்கா⁴டெத்வா, மண்ட³பங் கத்வா, புப்ப²தா³மாதீ³ஹி அலங்கரித்வா தத்த² ஸப்³ப³ரதனமயங் பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞாபேஸி. ப⁴க³வா தஸ்மிங் நிஸீதி³. பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ²பி நாவங் அபி⁴ருஹித்வா யதா²னுரூபங் நிஸீதி³ங்ஸு. ராஜா ப⁴க³வந்தங் அனுக³ச்ச²ந்தோ க³லப்பமாணங் உத³கங் ஓரோஹித்வா ‘‘யாவ, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஆக³ச்ச²தி, தாவாஹங் இதே⁴வ க³ங்கா³தீரே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா நிவத்தோ. உபரி தே³வதா யாவ அகனிட்ட²ப⁴வனா பூஜமகங்ஸு, ஹெட்டா² க³ங்கா³னிவாஸினோ கம்ப³லஸ்ஸதராத³யோ நாகா³ பூஜமகங்ஸு. ஏவங் மஹதியா பூஜாய ப⁴க³வா யோஜனமத்தங் அத்³தா⁴னங் க³ங்கா³ய க³ந்த்வா வேஸாலிகானங் ஸீமந்தரங் பவிட்டோ².
Bimbisāro dve nāvāyo saṅghāṭetvā, maṇḍapaṃ katvā, pupphadāmādīhi alaṅkaritvā tattha sabbaratanamayaṃ buddhāsanaṃ paññāpesi. Bhagavā tasmiṃ nisīdi. Pañcasatā bhikkhūpi nāvaṃ abhiruhitvā yathānurūpaṃ nisīdiṃsu. Rājā bhagavantaṃ anugacchanto galappamāṇaṃ udakaṃ orohitvā ‘‘yāva, bhante, bhagavā āgacchati, tāvāhaṃ idheva gaṅgātīre vasissāmī’’ti vatvā nivatto. Upari devatā yāva akaniṭṭhabhavanā pūjamakaṃsu, heṭṭhā gaṅgānivāsino kambalassatarādayo nāgā pūjamakaṃsu. Evaṃ mahatiyā pūjāya bhagavā yojanamattaṃ addhānaṃ gaṅgāya gantvā vesālikānaṃ sīmantaraṃ paviṭṭho.
ததோ லிச்ச²விராஜானோ தேன பி³ம்பி³ஸாரேன கதபூஜாய தி³கு³ணங் கரொந்தா க³லப்பமாணே உத³கே ப⁴க³வந்தங் பச்சுக்³க³ச்சி²ங்ஸு. தேனேவ க²ணேன தேன முஹுத்தேன விஜ்ஜுப்பபா⁴வினத்³த⁴ந்த⁴காரவிஸடகூடோ க³ளக³ளாயந்தோ சதூஸு தி³ஸாஸு மஹாமேகோ⁴ வுட்டா²ஸி. அத² ப⁴க³வதா பட²மபாதே³ க³ங்கா³தீரே நிக்கி²த்தமத்தே பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸி. யே தேமேதுகாமா, தே ஏவ தேமெந்தி, அதேமேதுகாமா ந தேமெந்தி. ஸப்³ப³த்த² ஜாணுமத்தங் ஊருமத்தங் கடிமத்தங் க³லப்பமாணங் உத³கங் வஹதி, ஸப்³ப³குணபானி உத³கேன க³ங்க³ங் பவேஸிதானி பரிஸுத்³தோ⁴ பூ⁴மிபா⁴கோ³ அஹோஸி.
Tato licchavirājāno tena bimbisārena katapūjāya diguṇaṃ karontā galappamāṇe udake bhagavantaṃ paccuggacchiṃsu. Teneva khaṇena tena muhuttena vijjuppabhāvinaddhandhakāravisaṭakūṭo gaḷagaḷāyanto catūsu disāsu mahāmegho vuṭṭhāsi. Atha bhagavatā paṭhamapāde gaṅgātīre nikkhittamatte pokkharavassaṃ vassi. Ye temetukāmā, te eva tementi, atemetukāmā na tementi. Sabbattha jāṇumattaṃ ūrumattaṃ kaṭimattaṃ galappamāṇaṃ udakaṃ vahati, sabbakuṇapāni udakena gaṅgaṃ pavesitāni parisuddho bhūmibhāgo ahosi.
லிச்ச²விராஜானோ ப⁴க³வந்தங் அந்தரா யோஜனே யோஜனே வாஸாபெத்வா மஹாதா³னானி த³த்வா தீஹி தி³வஸேஹி தி³கு³ணங் பூஜங் கரொந்தா வேஸாலிங் நயிங்ஸு. வேஸாலிங் ஸம்பத்தே ப⁴க³வதி ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ தே³வஸங்க⁴புரக்க²தோ ஆக³ச்சி², மஹேஸக்கா²னங் தே³வானங் ஸன்னிபாதேன அமனுஸ்ஸா யேபு⁴ய்யேன பலாயிங்ஸு. ப⁴க³வா நக³ரத்³வாரே ட²த்வா ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘இமங் ஆனந்த³, ரதனஸுத்தங் உக்³க³ஹெத்வா ப³லிகம்மூபகரணானி க³ஹெத்வா லிச்ச²விகுமாரேஹி ஸத்³தி⁴ங் வேஸாலியா தீஸு பாகாரந்தரேஸு விசரந்தோ பரித்தங் கரோஹீ’’தி ரதனஸுத்தங் அபா⁴ஸி. ஏவங் ‘‘கேன பனேதங் ஸுத்தங், கதா³, கத்த², கஸ்மா ச வுத்த’’ந்தி ஏதேஸங் பஞ்ஹானங் விஸ்ஸஜ்ஜனா வித்தா²ரேன வேஸாலிவத்து²தோ பபு⁴தி போராணேஹி வண்ணியதி.
Licchavirājāno bhagavantaṃ antarā yojane yojane vāsāpetvā mahādānāni datvā tīhi divasehi diguṇaṃ pūjaṃ karontā vesāliṃ nayiṃsu. Vesāliṃ sampatte bhagavati sakko devānamindo devasaṅghapurakkhato āgacchi, mahesakkhānaṃ devānaṃ sannipātena amanussā yebhuyyena palāyiṃsu. Bhagavā nagaradvāre ṭhatvā ānandattheraṃ āmantesi – ‘‘imaṃ ānanda, ratanasuttaṃ uggahetvā balikammūpakaraṇāni gahetvā licchavikumārehi saddhiṃ vesāliyā tīsu pākārantaresu vicaranto parittaṃ karohī’’ti ratanasuttaṃ abhāsi. Evaṃ ‘‘kena panetaṃ suttaṃ, kadā, kattha, kasmā ca vutta’’nti etesaṃ pañhānaṃ vissajjanā vitthārena vesālivatthuto pabhuti porāṇehi vaṇṇiyati.
ஏவங் ப⁴க³வதோ வேஸாலிங் அனுப்பத்ததி³வஸேயேவ வேஸாலினக³ரத்³வாரே தேஸங் உபத்³த³வானங் படிகா⁴தத்தா²ய வுத்தமித³ங் ரதனஸுத்தங் உக்³க³ஹெத்வா ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ பரித்தத்தா²ய பா⁴ஸமானோ ப⁴க³வதோ பத்தேன உத³கங் ஆதா³ய ஸப்³ப³னக³ரங் அப்³பு⁴க்கிரந்தோ அனுவிசரி. ‘‘யங் கிஞ்சீ’’தி வுத்தமத்தேயேவ ச தே²ரேன யே புப்³பே³ அபலாதா ஸங்காரகூடபி⁴த்திப்பதே³ஸாதி³னிஸ்ஸிதா அமனுஸ்ஸா, தே சதூஹி த்³வாரேஹி பலாயிங்ஸு, த்³வாரானி அனோகாஸானி அஹேஸுங். ததோ ஏகச்சே த்³வாரேஸு ஓகாஸங் அலப⁴மானா பாகாரங் பி⁴ந்தி³த்வா பலாதா. அமனுஸ்ஸேஸு க³தமத்தேஸு மனுஸ்ஸானங் க³த்தேஸு ரோகோ³ வூபஸந்தோ, தே நிக்க²மித்வா ஸப்³ப³க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி தே²ரங் பூஜேஸுங். மஹாஜனோ நக³ரமஜ்ஜே² ஸந்தா²கா³ரங் ஸப்³ப³க³ந்தே⁴ஹி லிம்பித்வா விதானங் கத்வா ஸப்³பா³லங்காரேஹி அலங்கரித்வா தத்த² பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஆனேஸி.
Evaṃ bhagavato vesāliṃ anuppattadivaseyeva vesālinagaradvāre tesaṃ upaddavānaṃ paṭighātatthāya vuttamidaṃ ratanasuttaṃ uggahetvā āyasmā ānando parittatthāya bhāsamāno bhagavato pattena udakaṃ ādāya sabbanagaraṃ abbhukkiranto anuvicari. ‘‘Yaṃ kiñcī’’ti vuttamatteyeva ca therena ye pubbe apalātā saṅkārakūṭabhittippadesādinissitā amanussā, te catūhi dvārehi palāyiṃsu, dvārāni anokāsāni ahesuṃ. Tato ekacce dvāresu okāsaṃ alabhamānā pākāraṃ bhinditvā palātā. Amanussesu gatamattesu manussānaṃ gattesu rogo vūpasanto, te nikkhamitvā sabbagandhapupphādīhi theraṃ pūjesuṃ. Mahājano nagaramajjhe santhāgāraṃ sabbagandhehi limpitvā vitānaṃ katvā sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā tattha buddhāsanaṃ paññāpetvā bhagavantaṃ ānesi.
ப⁴க³வா ஸந்தா²கா³ரங் பவிஸித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி கோ² ராஜானோ மனுஸ்ஸா ச பதிரூபே ஓகாஸே நிஸீதி³ங்ஸு. ஸக்கோபி தே³வானமிந்தோ³ த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வபரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் உபனிஸீதி³ அஞ்ஞே ச தே³வா. ஆனந்த³த்தே²ரோபி ஸப்³ப³ங் வேஸாலிங் அனுவிசரந்தோ ஆரக்க²ங் கத்வா வேஸாலினக³ரவாஸீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ந்த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. தத்த² ப⁴க³வா ஸப்³பே³ஸங் ததே³வ ரதனஸுத்தங் அபா⁴ஸீதி.
Bhagavā santhāgāraṃ pavisitvā paññatte āsane nisīdi. Bhikkhusaṅghopi kho rājāno manussā ca patirūpe okāse nisīdiṃsu. Sakkopi devānamindo dvīsu devalokesu devaparisāya saddhiṃ upanisīdi aññe ca devā. Ānandattheropi sabbaṃ vesāliṃ anuvicaranto ārakkhaṃ katvā vesālinagaravāsīhi saddhiṃ āgantvā ekamantaṃ nisīdi. Tattha bhagavā sabbesaṃ tadeva ratanasuttaṃ abhāsīti.
224. தத்த² யானீத⁴ பூ⁴தானீதி பட²மகா³தா²யங் யானீதி யாதி³ஸானி அப்பேஸக்கா²னி வா மஹேஸக்கா²னி வா. இதா⁴தி இமஸ்மிங் பதே³ஸே, தஸ்மிங் க²ணே ஸன்னிபதிதட்டா²னங் ஸந்தா⁴யாஹ. பூ⁴தானீதி கிஞ்சாபி பூ⁴தஸத்³தோ³ ‘‘பூ⁴தஸ்மிங் பாசித்திய’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (பாசி॰ 69) விஜ்ஜமானே, ‘‘பூ⁴தமித³ந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸமனுபஸ்ஸதா²’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.401) க²ந்த⁴பஞ்சகே, ‘‘சத்தாரோ கோ², பி⁴க்கு², மஹாபூ⁴தா ஹேதூ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.86) சதுப்³பி³தே⁴ பத²வீதா⁴த்வாதி³ரூபே, ‘‘யோ ச காலக⁴ஸோ பூ⁴தோ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஜா॰ 1.2.190) கீ²ணாஸவே, ‘‘ஸப்³பே³வ நிக்கி²பிஸ்ஸந்தி, பூ⁴தா லோகே ஸமுஸ்ஸய’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.220) ஸப்³ப³ஸத்தே, ‘‘பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாயா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (பாசி॰ 90) ருக்கா²தி³கே, ‘‘பூ⁴தங் பூ⁴ததோ ஸஞ்ஜானாதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.3) சாதுமஹாராஜிகானங் ஹெட்டா² ஸத்தனிகாயங் உபாதா³ய வத்ததி. இத⁴ பன அவிஸேஸதோ அமனுஸ்ஸேஸு த³ட்ட²ப்³போ³.
224. Tattha yānīdha bhūtānīti paṭhamagāthāyaṃ yānīti yādisāni appesakkhāni vā mahesakkhāni vā. Idhāti imasmiṃ padese, tasmiṃ khaṇe sannipatitaṭṭhānaṃ sandhāyāha. Bhūtānīti kiñcāpi bhūtasaddo ‘‘bhūtasmiṃ pācittiya’’nti evamādīsu (pāci. 69) vijjamāne, ‘‘bhūtamidanti, bhikkhave, samanupassathā’’ti evamādīsu (ma. ni. 1.401) khandhapañcake, ‘‘cattāro kho, bhikkhu, mahābhūtā hetū’’ti evamādīsu (ma. ni. 3.86) catubbidhe pathavīdhātvādirūpe, ‘‘yo ca kālaghaso bhūto’’ti evamādīsu (jā. 1.2.190) khīṇāsave, ‘‘sabbeva nikkhipissanti, bhūtā loke samussaya’’nti evamādīsu (dī. ni. 2.220) sabbasatte, ‘‘bhūtagāmapātabyatāyā’’ti evamādīsu (pāci. 90) rukkhādike, ‘‘bhūtaṃ bhūtato sañjānātī’’ti evamādīsu (ma. ni. 1.3) cātumahārājikānaṃ heṭṭhā sattanikāyaṃ upādāya vattati. Idha pana avisesato amanussesu daṭṭhabbo.
ஸமாக³தானீதி ஸன்னிபதிதானி. பு⁴ம்மானீதி பூ⁴மியங் நிப்³ப³த்தானி. வாதி விகப்பனே. தேன யானீத⁴ பு⁴ம்மானி வா பூ⁴தானி ஸமாக³தானீதி இமமேகங் விகப்பங் கத்வா புன து³தியங் விகப்பங் காதுங் ‘‘யானி வா அந்தலிக்கே²’’தி ஆஹ. அந்தலிக்கே² வா யானி பூ⁴தானி நிப்³ப³த்தானி, தானி ஸப்³பா³னி இத⁴ ஸமாக³தானீதி அத்தோ². எத்த² ச யாமதோ யாவ அகனிட்ட²ங், தாவ நிப்³ப³த்தானி பூ⁴தானி ஆகாஸே பாதுபூ⁴தவிமானேஸு நிப்³ப³த்தத்தா ‘‘அந்தலிக்கே² பூ⁴தானீ’’தி வேதி³தப்³பா³னி. ததோ ஹெட்டா² ஸினேருதோ பபு⁴தி யாவ பூ⁴மியங் ருக்க²லதாதீ³ஸு அதி⁴வத்தா²னி பத²வியஞ்ச நிப்³ப³த்தானி பூ⁴தானி, தானி ஸப்³பா³னி பூ⁴மியங் பூ⁴மிபடிப³த்³தே⁴ஸு ச ருக்க²லதாபப்³ப³தாதீ³ஸு நிப்³ப³த்தத்தா ‘‘பு⁴ம்மானி பூ⁴தானீ’’தி வேதி³தப்³பா³னி.
Samāgatānīti sannipatitāni. Bhummānīti bhūmiyaṃ nibbattāni. Vāti vikappane. Tena yānīdha bhummāni vā bhūtāni samāgatānīti imamekaṃ vikappaṃ katvā puna dutiyaṃ vikappaṃ kātuṃ ‘‘yāni vā antalikkhe’’ti āha. Antalikkhe vā yāni bhūtāni nibbattāni, tāni sabbāni idha samāgatānīti attho. Ettha ca yāmato yāva akaniṭṭhaṃ, tāva nibbattāni bhūtāni ākāse pātubhūtavimānesu nibbattattā ‘‘antalikkhe bhūtānī’’ti veditabbāni. Tato heṭṭhā sineruto pabhuti yāva bhūmiyaṃ rukkhalatādīsu adhivatthāni pathaviyañca nibbattāni bhūtāni, tāni sabbāni bhūmiyaṃ bhūmipaṭibaddhesu ca rukkhalatāpabbatādīsu nibbattattā ‘‘bhummāni bhūtānī’’ti veditabbāni.
ஏவங் ப⁴க³வா ஸப்³பா³னேவ அமனுஸ்ஸபூ⁴தானி ‘‘பு⁴ம்மானி வா யானி வ அந்தலிக்கே²’’தி த்³வீஹி பதே³ஹி விகப்பெத்வா புன ஏகேன பதே³ன பரிக்³க³ஹெத்வா ‘‘ஸப்³பே³வ பூ⁴தா ஸுமனா ப⁴வந்தூ’’தி ஆஹ. ஸப்³பே³தி அனவஸேஸா. ஏவாதி அவதா⁴ரணே, ஏகம்பி அனபனெத்வாதி அதி⁴ப்பாயோ. பூ⁴தாதி அமனுஸ்ஸா. ஸுமனா ப⁴வந்தூதி ஸுகி²தமனா, பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதா ப⁴வந்தூதி அத்தோ². அதோ²பீதி கிச்சந்தரஸன்னியோஜனத்த²ங் வாக்யோபாதா³னே நிபாதத்³வயங். ஸக்கச்ச ஸுணந்து பா⁴ஸிதந்தி அட்டி²ங் கத்வா, மனஸி கத்வா, ஸப்³ப³சேதஸோ ஸமன்னாஹரித்வா தி³ப்³ப³ஸம்பத்திலோகுத்தரஸுகா²வஹங் மம தே³ஸனங் ஸுணந்து.
Evaṃ bhagavā sabbāneva amanussabhūtāni ‘‘bhummāni vā yāni va antalikkhe’’ti dvīhi padehi vikappetvā puna ekena padena pariggahetvā ‘‘sabbeva bhūtā sumanā bhavantū’’ti āha. Sabbeti anavasesā. Evāti avadhāraṇe, ekampi anapanetvāti adhippāyo. Bhūtāti amanussā. Sumanā bhavantūti sukhitamanā, pītisomanassajātā bhavantūti attho. Athopīti kiccantarasanniyojanatthaṃ vākyopādāne nipātadvayaṃ. Sakkacca suṇantu bhāsitanti aṭṭhiṃ katvā, manasi katvā, sabbacetaso samannāharitvā dibbasampattilokuttarasukhāvahaṃ mama desanaṃ suṇantu.
ஏவமெத்த² ப⁴க³வா ‘‘யானீத⁴ பூ⁴தானி ஸமாக³தானீ’’தி அனியமிதவசனேன பூ⁴தானி பரிக்³க³ஹெத்வா புன ‘‘பு⁴ம்மானி வா யானி வ அந்தலிக்கே²’’தி த்³விதா⁴ விகப்பெத்வா ததோ ‘‘ஸப்³பே³வ பூ⁴தா’’தி புன ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா ‘‘ஸுமனா ப⁴வந்தூ’’தி இமினா வசனேன ஆஸயஸம்பத்தியங் நியோஜெந்தோ ‘‘ஸக்கச்ச ஸுணந்து பா⁴ஸித’’ந்தி பயோக³ஸம்பத்தியங், ததா² யோனிஸோமனஸிகாரஸம்பத்தியங் பரதோகோ⁴ஸஸம்பத்தியஞ்ச, ததா² அத்தஸம்மாபணிதி⁴ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயஸம்பத்தீஸு ஸமாதி⁴பஞ்ஞாஹேதுஸம்பத்தீஸு ச நியோஜெந்தோ கா³த²ங் ஸமாபேஸி.
Evamettha bhagavā ‘‘yānīdha bhūtāni samāgatānī’’ti aniyamitavacanena bhūtāni pariggahetvā puna ‘‘bhummāni vā yāni va antalikkhe’’ti dvidhā vikappetvā tato ‘‘sabbeva bhūtā’’ti puna ekajjhaṃ katvā ‘‘sumanā bhavantū’’ti iminā vacanena āsayasampattiyaṃ niyojento ‘‘sakkacca suṇantu bhāsita’’nti payogasampattiyaṃ, tathā yonisomanasikārasampattiyaṃ paratoghosasampattiyañca, tathā attasammāpaṇidhisappurisūpanissayasampattīsu samādhipaññāhetusampattīsu ca niyojento gāthaṃ samāpesi.
225. தஸ்மா ஹி பூ⁴தாதி து³தியகா³தா². தத்த² தஸ்மாதி காரணவசனங். பூ⁴தாதி ஆமந்தனவசனங். நிஸாமேதா²தி ஸுணாத². ஸப்³பே³தி அனவஸேஸா . கிங் வுத்தங் ஹோதி? யஸ்மா தும்ஹே தி³ப்³ப³ட்டா²னானி தத்த² உபபோ⁴க³ஸம்பத³ஞ்ச பஹாய த⁴ம்மஸ்ஸவனத்த²ங் இத⁴ ஸமாக³தா, ந நடனச்சனாதி³த³ஸ்ஸனத்த²ங், தஸ்மா ஹி பூ⁴தா நிஸாமேத² ஸப்³பே³தி. அத² வா ‘‘ஸுமனா ப⁴வந்து ஸக்கச்ச ஸுணந்தூ’’தி வசனேன தேஸங் ஸுமனபா⁴வங் ஸக்கச்சங் ஸோதுகம்யதஞ்ச தி³ஸ்வா ஆஹ – யஸ்மா தும்ஹே ஸுமனபா⁴வேன அத்தஸம்மாபணிதி⁴யோனிஸோமனஸிகாராஸயஸுத்³தீ⁴ஹி ஸக்கச்சங் ஸோதுகம்யதாய ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயபரதோகோ⁴ஸபத³ட்டா²னதோ பயோக³ஸுத்³தீ⁴ஹி ச யுத்தா, தஸ்மா ஹி பூ⁴தா நிஸாமேத² ஸப்³பே³தி. அத² வா யங் புரிமகா³தா²ய அந்தே ‘‘பா⁴ஸித’’ந்தி வுத்தங், தங் காரணபா⁴வேன அபதி³ஸந்தோ ஆஹ – ‘‘யஸ்மா மம பா⁴ஸிதங் நாம அதிது³ல்லப⁴ங் அட்ட²க்க²ணபரிவஜ்ஜிதஸ்ஸ க²ணஸ்ஸ து³ல்லப⁴த்தா, அனேகானிஸங்ஸஞ்ச பஞ்ஞாகருணாகு³ணேன பவத்தத்தா, தஞ்சாஹங் வத்துகாமோ ‘ஸுணந்து பா⁴ஸித’ந்தி அவோசங். தஸ்மா ஹி பூ⁴தா நிஸாமேத² ஸப்³பே³’’தி இத³ங் இமினா கா³தா²பதே³ன வுத்தங் ஹோதி.
225.Tasmā hi bhūtāti dutiyagāthā. Tattha tasmāti kāraṇavacanaṃ. Bhūtāti āmantanavacanaṃ. Nisāmethāti suṇātha. Sabbeti anavasesā . Kiṃ vuttaṃ hoti? Yasmā tumhe dibbaṭṭhānāni tattha upabhogasampadañca pahāya dhammassavanatthaṃ idha samāgatā, na naṭanaccanādidassanatthaṃ, tasmā hi bhūtā nisāmetha sabbeti. Atha vā ‘‘sumanā bhavantu sakkacca suṇantū’’ti vacanena tesaṃ sumanabhāvaṃ sakkaccaṃ sotukamyatañca disvā āha – yasmā tumhe sumanabhāvena attasammāpaṇidhiyonisomanasikārāsayasuddhīhi sakkaccaṃ sotukamyatāya sappurisūpanissayaparatoghosapadaṭṭhānato payogasuddhīhi ca yuttā, tasmā hi bhūtā nisāmetha sabbeti. Atha vā yaṃ purimagāthāya ante ‘‘bhāsita’’nti vuttaṃ, taṃ kāraṇabhāvena apadisanto āha – ‘‘yasmā mama bhāsitaṃ nāma atidullabhaṃ aṭṭhakkhaṇaparivajjitassa khaṇassa dullabhattā, anekānisaṃsañca paññākaruṇāguṇena pavattattā, tañcāhaṃ vattukāmo ‘suṇantu bhāsita’nti avocaṃ. Tasmā hi bhūtā nisāmetha sabbe’’ti idaṃ iminā gāthāpadena vuttaṃ hoti.
ஏவமேதங் காரணங் நிரோபெந்தோ அத்தனோ பா⁴ஸிதனிஸாமனே நியோஜெத்வா நிஸாமேதப்³ப³ங் வத்துமாரத்³தோ⁴ ‘‘மெத்தங் கரோத² மானுஸியா பஜாயா’’தி. தஸ்ஸத்தோ² – யாயங் தீஹி உபத்³த³வேஹி உபத்³து³தா மானுஸீ பஜா, தஸ்ஸா மானுஸியா பஜாய மித்தபா⁴வங் ஹிதஜ்ஜா²ஸயதங் பச்சுபட்டா²பேதா²தி. கேசி பன ‘‘மானுஸியங் பஜ’’ந்தி பட²ந்தி, தங் பு⁴ம்மத்தா²ஸம்ப⁴வா ந யுஜ்ஜதி. யம்பி சஞ்ஞே அத்த²ங் வண்ணயந்தி, ஸோபி ந யுஜ்ஜதி. அதி⁴ப்பாயோ பனெத்த² – நாஹங் பு³த்³தோ⁴தி இஸ்ஸரியப³லேன வதா³மி, அபிச பன தும்ஹாகஞ்ச இமிஸ்ஸா ச மானுஸியா பஜாய ஹிதத்த²ங் வதா³மி – ‘‘மெத்தங் கரோத² மானுஸியா பஜாயா’’தி. எத்த² ச –
Evametaṃ kāraṇaṃ niropento attano bhāsitanisāmane niyojetvā nisāmetabbaṃ vattumāraddho ‘‘mettaṃ karotha mānusiyā pajāyā’’ti. Tassattho – yāyaṃ tīhi upaddavehi upaddutā mānusī pajā, tassā mānusiyā pajāya mittabhāvaṃ hitajjhāsayataṃ paccupaṭṭhāpethāti. Keci pana ‘‘mānusiyaṃ paja’’nti paṭhanti, taṃ bhummatthāsambhavā na yujjati. Yampi caññe atthaṃ vaṇṇayanti, sopi na yujjati. Adhippāyo panettha – nāhaṃ buddhoti issariyabalena vadāmi, apica pana tumhākañca imissā ca mānusiyā pajāya hitatthaṃ vadāmi – ‘‘mettaṃ karotha mānusiyā pajāyā’’ti. Ettha ca –
‘‘யே ஸத்தஸண்ட³ங் பத²விங் விஜெத்வா, ராஜிஸயோ யஜமானா அனுபரியகா³;
‘‘Ye sattasaṇḍaṃ pathaviṃ vijetvā, rājisayo yajamānā anupariyagā;
அஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ங், ஸம்மாபாஸங் வாஜபெய்யங் நிரக்³க³ளங்.
Assamedhaṃ purisamedhaṃ, sammāpāsaṃ vājapeyyaṃ niraggaḷaṃ.
‘‘மெத்தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ ஸுபா⁴விதஸ்ஸ, கலம்பி தே நானுப⁴வந்தி ஸோளஸிங்.
‘‘Mettassa cittassa subhāvitassa, kalampi te nānubhavanti soḷasiṃ.
‘‘ஏகம்பி சே பாணமது³ட்ட²சித்தோ, மெத்தாயதி குஸலீ தேன ஹோதி;
‘‘Ekampi ce pāṇamaduṭṭhacitto, mettāyati kusalī tena hoti;
ஸப்³பே³ ச பாணே மனஸானுகம்பீ, பஹூதமரியோ பகரோதி புஞ்ஞ’’ந்தி. (அ॰ நி॰ 8.1) –
Sabbe ca pāṇe manasānukampī, pahūtamariyo pakaroti puñña’’nti. (a. ni. 8.1) –
ஏவமாதீ³னங் ஸுத்தானங் ஏகாத³ஸானிஸங்ஸானஞ்ச வஸேன யே மெத்தங் கரொந்தி, தேஸங் மெத்தா ஹிதாதி வேதி³தப்³பா³.
Evamādīnaṃ suttānaṃ ekādasānisaṃsānañca vasena ye mettaṃ karonti, tesaṃ mettā hitāti veditabbā.
‘‘தே³வதானுகம்பிதோ போஸோ, ஸதா³ ப⁴த்³ரானி பஸ்ஸதீ’’தி. (தீ³॰ நி॰ 2.153; உதா³॰ 76; மஹாவ॰ 286) –
‘‘Devatānukampito poso, sadā bhadrāni passatī’’ti. (dī. ni. 2.153; udā. 76; mahāva. 286) –
ஏவமாதீ³னங் வஸேன யேஸு கரீயதி, தேஸம்பி ஹிதாதி வேதி³தப்³பா³.
Evamādīnaṃ vasena yesu karīyati, tesampi hitāti veditabbā.