Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [332] 2. ரத²லட்டி²ஜாதகவண்ணனா

    [332] 2. Rathalaṭṭhijātakavaṇṇanā

    அபி ஹந்த்வா ஹதோ ப்³ரூதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ புரோஹிதங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ரதே²ன அத்தனோ போ⁴க³கா³மங் க³ச்ச²ந்தோ ஸம்பா³தே⁴ மக்³கே³ ரத²ங் பாஜெந்தோ ஏகங் ஸகடஸத்த²ங் தி³ஸ்வா ‘‘தும்ஹாகங் ஸகடங் அபனேதா²’’தி க³ச்ச²ந்தோ ஸகடே அனபனீயமானே குஜ்ஜி²த்வா பதோத³லட்டி²யா புரிமஸகடே ஸாகடிகஸ்ஸ ரத²து⁴ரே பஹரி. ஸா ரத²து⁴ரே படிஹதா நிவத்தித்வா தஸ்ஸேவ நலாடங் பஹரி. தாவதே³வஸ்ஸ நலாடே க³ண்டோ³ உட்ட²ஹி. ஸோ நிவத்தித்வா ‘‘ஸாகடிகேஹி பஹடொம்ஹீ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ஸாகடிகே பக்கோஸாபெத்வா வினிச்சி²னந்தா தஸ்ஸேவ தோ³ஸங் அத்³த³ஸங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ரஞ்ஞோ கிர புரோஹிதோ ‘ஸாகடிகேஹி பஹடொம்ஹீ’தி அட்³ட³ங் கரொந்தோ ஸயமேவ பரஜ்ஜீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ ஏவரூபங் அகாஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Apihantvā hato brūtīti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño purohitaṃ ārabbha kathesi. So kira rathena attano bhogagāmaṃ gacchanto sambādhe magge rathaṃ pājento ekaṃ sakaṭasatthaṃ disvā ‘‘tumhākaṃ sakaṭaṃ apanethā’’ti gacchanto sakaṭe anapanīyamāne kujjhitvā patodalaṭṭhiyā purimasakaṭe sākaṭikassa rathadhure pahari. Sā rathadhure paṭihatā nivattitvā tasseva nalāṭaṃ pahari. Tāvadevassa nalāṭe gaṇḍo uṭṭhahi. So nivattitvā ‘‘sākaṭikehi pahaṭomhī’’ti rañño ārocesi. Sākaṭike pakkosāpetvā vinicchinantā tasseva dosaṃ addasaṃsu. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, rañño kira purohito ‘sākaṭikehi pahaṭomhī’ti aḍḍaṃ karonto sayameva parajjī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa evarūpaṃ akāsiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸேவ வினிச்ச²யாமச்சோ அஹோஸி. அத² ரஞ்ஞோ புரோஹிதோ ரதே²ன அத்தனோ போ⁴க³கா³மங் க³ச்ச²ந்தோதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ. இத⁴ பன தேன ரஞ்ஞோ ஆரோசிதே ராஜா ஸயங் வினிச்ச²யே நிஸீதி³த்வா ஸாகடிகே பக்கோஸாபெத்வா கம்மங் அஸோதெ⁴த்வாவ ‘‘தும்ஹேஹி மம புரோஹிதங் கொட்டெத்வா நலாடே க³ண்டோ³ உட்டா²பிதோ’’தி வத்வா ‘‘ஸப்³ப³ஸ்ஸஹரணங் தேஸங் கரோதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தும்ஹே, மஹாராஜ, கம்மங் அஸோதெ⁴த்வாவ ஏதேஸங் ஸப்³ப³ஸ்ஸங் ஹராபேத², ஏகச்சே பன அத்தனாவ அத்தானங் பஹரித்வாபி ‘பரேன பஹடம்ஹா’தி வத³ந்தி, தஸ்மா அவிசினித்வா காதுங் ந யுத்தங், ரஜ்ஜங் காரெந்தேன நாம நிஸாமெத்வா கம்மங் காதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tasseva vinicchayāmacco ahosi. Atha rañño purohito rathena attano bhogagāmaṃ gacchantoti sabbaṃ purimasadisameva. Idha pana tena rañño ārocite rājā sayaṃ vinicchaye nisīditvā sākaṭike pakkosāpetvā kammaṃ asodhetvāva ‘‘tumhehi mama purohitaṃ koṭṭetvā nalāṭe gaṇḍo uṭṭhāpito’’ti vatvā ‘‘sabbassaharaṇaṃ tesaṃ karothā’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto ‘‘tumhe, mahārāja, kammaṃ asodhetvāva etesaṃ sabbassaṃ harāpetha, ekacce pana attanāva attānaṃ paharitvāpi ‘parena pahaṭamhā’ti vadanti, tasmā avicinitvā kātuṃ na yuttaṃ, rajjaṃ kārentena nāma nisāmetvā kammaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vatvā imā gāthā abhāsi.

    125.

    125.

    ‘‘அபி ஹந்த்வா ஹதோ ப்³ரூதி, ஜெத்வா ஜிதோதி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Api hantvā hato brūti, jetvā jitoti bhāsati;

    புப்³ப³மக்கா²யினோ ராஜ, அஞ்ஞத³த்து² ந ஸத்³த³ஹே.

    Pubbamakkhāyino rāja, aññadatthu na saddahe.

    126.

    126.

    ‘‘தஸ்மா பண்டி³தஜாதியோ, ஸுணெய்ய இதரஸ்ஸபி;

    ‘‘Tasmā paṇḍitajātiyo, suṇeyya itarassapi;

    உபி⁴ன்னங் வசனங் ஸுத்வா, யதா² த⁴ம்மோ ததா² கரே.

    Ubhinnaṃ vacanaṃ sutvā, yathā dhammo tathā kare.

    127.

    127.

    ‘‘அலஸோ கி³ஹீ காமபோ⁴கீ³ ந ஸாது⁴, அஸஞ்ஞதோ பப்³ப³ஜிதோ ந ஸாது⁴;

    ‘‘Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;

    ராஜா ந ஸாது⁴ அனிஸம்மகாரீ, யோ பண்டி³தோ கோத⁴னோ தங் ந ஸாது⁴.

    Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.

    128.

    128.

    ‘‘நிஸம்ம க²த்தியோ கயிரா, நானிஸம்ம தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;

    நிஸம்மகாரினோ ராஜ, யஸோ கித்தி ச வட்³ட⁴தீ’’தி.

    Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhatī’’ti.

    தத்த² அபி ஹந்த்வாதி அபி ஏகோ அத்தனாவ அத்தானங் ஹந்த்வா ‘‘பரேன பஹடொம்ஹீ’’தி ப்³ரூதி கதே²தி. ஜெத்வா ஜிதோதி ஸயங் வா பன பரங் ஜித்வா ‘‘அஹங் ஜிதொம்ஹீ’’தி பா⁴ஸதி. அஞ்ஞத³த்தூ²தி மஹாராஜ, புப்³ப³மேவ ராஜகுலங் க³ந்த்வா அக்கா²யந்தஸ்ஸ புப்³ப³மக்கா²யினோ அஞ்ஞத³த்து² ந ஸத்³த³ஹே, ஏகங்ஸேன வசனங் ந ஸத்³த³ஹெய்ய. தஸ்மாதி யஸ்மா பட²மதரங் ஆக³ந்த்வா கதெ²ந்தஸ்ஸ ஏகங்ஸேன வசனங் ந ஸத்³த³ஹாதப்³ப³ங், தஸ்மா. யதா² த⁴ம்மோதி யதா² வினிச்ச²யஸபா⁴வோ டி²தோ, ததா² கரெய்ய.

    Tattha api hantvāti api eko attanāva attānaṃ hantvā ‘‘parena pahaṭomhī’’ti brūti katheti. Jetvā jitoti sayaṃ vā pana paraṃ jitvā ‘‘ahaṃ jitomhī’’ti bhāsati. Aññadatthūti mahārāja, pubbameva rājakulaṃ gantvā akkhāyantassa pubbamakkhāyino aññadatthu na saddahe, ekaṃsena vacanaṃ na saddaheyya. Tasmāti yasmā paṭhamataraṃ āgantvā kathentassa ekaṃsena vacanaṃ na saddahātabbaṃ, tasmā. Yathā dhammoti yathā vinicchayasabhāvo ṭhito, tathā kareyya.

    அஸஞ்ஞதோதி காயாதீ³ஹி அஸஞ்ஞதோ து³ஸ்ஸீலோ. தங் ந ஸாதூ⁴தி யங் தஸ்ஸ பண்டி³தஸ்ஸ ஞாணவதோ புக்³க³லஸ்ஸ ஆதா⁴னக்³கா³ஹிவஸேன த³ள்ஹகோபஸங்கா²தங் கோத⁴னங், தங் ந ஸாது⁴. நானிஸம்மாதி ந அனிஸாமெத்வா. தி³ஸம்பதீதி தி³ஸானங் பதி, மஹாராஜ. யஸோ கித்தி சாதி இஸ்ஸரியபரிவாரோ சேவ கித்திஸத்³தோ³ ச வட்³ட⁴தீதி.

    Asaññatoti kāyādīhi asaññato dussīlo. Taṃ na sādhūti yaṃ tassa paṇḍitassa ñāṇavato puggalassa ādhānaggāhivasena daḷhakopasaṅkhātaṃ kodhanaṃ, taṃ na sādhu. Nānisammāti na anisāmetvā. Disampatīti disānaṃ pati, mahārāja. Yaso kitti cāti issariyaparivāro ceva kittisaddo ca vaḍḍhatīti.

    ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா த⁴ம்மேன வினிச்சி²னி, த⁴ம்மேன வினிச்சி²யமானே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸேவ தோ³ஸோ ஜாதோதி.

    Rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā dhammena vinicchini, dhammena vinicchiyamāne brāhmaṇasseva doso jātoti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ப்³ராஹ்மணோ ஏதரஹி ப்³ராஹ்மணோவ அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brāhmaṇo etarahi brāhmaṇova ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    ரத²லட்டி²ஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Rathalaṭṭhijātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 332. ரத²லட்டி²ஜாதகங் • 332. Rathalaṭṭhijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact