Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    4. ரட்ட²பாலத்தே²ரகா³தா²

    4. Raṭṭhapālattheragāthā

    769.

    769.

    1 ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங், அருகாயங் ஸமுஸ்ஸிதங்;

    2 ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    ஆதுரங் ப³ஹுஸங்கப்பங், யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தி.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    770.

    770.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் ரூபங், மணினா குண்ட³லேன ச;

    ‘‘Passa cittakataṃ rūpaṃ, maṇinā kuṇḍalena ca;

    அட்டி²ங் தசேன ஓனத்³த⁴ங், ஸஹ வத்தே²ஹி ஸோப⁴தி.

    Aṭṭhiṃ tacena onaddhaṃ, saha vatthehi sobhati.

    771.

    771.

    ‘‘அலத்தககதா பாதா³, முக²ங் சுண்ணகமக்கி²தங்;

    ‘‘Alattakakatā pādā, mukhaṃ cuṇṇakamakkhitaṃ;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    772.

    772.

    ‘‘அட்ட²பத³கதா கேஸா, நெத்தா அஞ்ஜனமக்கி²தா;

    ‘‘Aṭṭhapadakatā kesā, nettā añjanamakkhitā;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    773.

    773.

    ‘‘அஞ்ஜனீவ நவா சித்தா, பூதிகாயோ அலங்கதோ;

    ‘‘Añjanīva navā cittā, pūtikāyo alaṅkato;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    774.

    774.

    ‘‘ஓத³ஹி மிக³வோ பாஸங், நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;

    ‘‘Odahi migavo pāsaṃ, nāsadā vāguraṃ migo;

    பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, கந்த³ந்தே மிக³ப³ந்த⁴கே.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, kandante migabandhake.

    775.

    775.

    ‘‘சி²ன்னோ பாஸோ மிக³வஸ்ஸ, நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;

    ‘‘Chinno pāso migavassa, nāsadā vāguraṃ migo;

    பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, ஸோசந்தே மிக³லுத்³த³கே.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, socante migaluddake.

    776.

    776.

    ‘‘பஸ்ஸாமி லோகே ஸத⁴னே மனுஸ்ஸே, லத்³தா⁴ன வித்தங் ந த³த³ந்தி மோஹா;

    ‘‘Passāmi loke sadhane manusse, laddhāna vittaṃ na dadanti mohā;

    லுத்³தா⁴ த⁴னங் ஸன்னிசயங் கரொந்தி, பி⁴ய்யோவ காமே அபி⁴பத்த²யந்தி.

    Luddhā dhanaṃ sannicayaṃ karonti, bhiyyova kāme abhipatthayanti.

    777.

    777.

    ‘‘ராஜா பஸய்ஹப்பத²விங் விஜெத்வா, ஸஸாக³ரந்தங் மஹிமாவஸந்தோ;

    ‘‘Rājā pasayhappathaviṃ vijetvā, sasāgarantaṃ mahimāvasanto;

    ஓரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ அதித்தரூபோ, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸபி பத்த²யேத².

    Oraṃ samuddassa atittarūpo, pāraṃ samuddassapi patthayetha.

    778.

    778.

    ‘‘ராஜா ச அஞ்ஞே ச ப³ஹூ மனுஸ்ஸா, அவீததண்ஹா மரணங் உபெந்தி;

    ‘‘Rājā ca aññe ca bahū manussā, avītataṇhā maraṇaṃ upenti;

    ஊனாவ ஹுத்வான ஜஹந்தி தே³ஹங், காமேஹி லோகம்ஹி ந ஹத்தி² தித்தி.

    Ūnāva hutvāna jahanti dehaṃ, kāmehi lokamhi na hatthi titti.

    779.

    779.

    ‘‘கந்த³ந்தி நங் ஞாதீ பகிரிய கேஸே, அஹோ வதா நோ அமராதி சாஹு;

    ‘‘Kandanti naṃ ñātī pakiriya kese, aho vatā no amarāti cāhu;

    வத்தே²ன நங் பாருதங் நீஹரித்வா, சிதங் ஸமோதா⁴ய ததோ ட³ஹந்தி.

    Vatthena naṃ pārutaṃ nīharitvā, citaṃ samodhāya tato ḍahanti.

    780.

    780.

    ‘‘ஸோ ட³ய்ஹதி ஸூலேஹி துஜ்ஜமானோ, ஏகேன வத்தே²ன 3 பஹாய போ⁴கே³;

    ‘‘So ḍayhati sūlehi tujjamāno, ekena vatthena 4 pahāya bhoge;

    ந மீயமானஸ்ஸ ப⁴வந்தி தாணா, ஞாதீ ச மித்தா அத² வா ஸஹாயா.

    Na mīyamānassa bhavanti tāṇā, ñātī ca mittā atha vā sahāyā.

    781.

    781.

    ‘‘தா³யாத³கா தஸ்ஸ த⁴னங் ஹரந்தி, ஸத்தோ பன க³ச்ச²தி யேன கம்மங்;

    ‘‘Dāyādakā tassa dhanaṃ haranti, satto pana gacchati yena kammaṃ;

    ந மீயமானங் த⁴னமன்வேதி 5 கிஞ்சி, புத்தா ச தா³ரா ச த⁴னஞ்ச ரட்ட²ங்.

    Na mīyamānaṃ dhanamanveti 6 kiñci, puttā ca dārā ca dhanañca raṭṭhaṃ.

    782.

    782.

    ‘‘ந தீ³க⁴மாயுங் லப⁴தே த⁴னேன, ந சாபி வித்தேன ஜரங் விஹந்தி;

    ‘‘Na dīghamāyuṃ labhate dhanena, na cāpi vittena jaraṃ vihanti;

    அப்பப்பங் ஹித³ங் ஜீவிதமாஹு தீ⁴ரா, அஸஸ்ஸதங் விப்பரிணாமத⁴ம்மங்.

    Appappaṃ hidaṃ jīvitamāhu dhīrā, asassataṃ vippariṇāmadhammaṃ.

    783.

    783.

    ‘‘அட்³டா⁴ த³லித்³தா³ ச பு²ஸந்தி ப²ஸ்ஸங், பா³லோ ச தீ⁴ரோ ச ததே²வ பு²ட்டோ²;

    ‘‘Aḍḍhā daliddā ca phusanti phassaṃ, bālo ca dhīro ca tatheva phuṭṭho;

    பா³லோ ஹி பா³ல்யா வதி⁴தோவ ஸேதி, தீ⁴ரோ ச நோ வேத⁴தி ப²ஸ்ஸபு²ட்டோ².

    Bālo hi bālyā vadhitova seti, dhīro ca no vedhati phassaphuṭṭho.

    784.

    784.

    ‘‘தஸ்மா ஹி பஞ்ஞாவ த⁴னேன ஸெய்யா, யாய வோஸானமிதா⁴தி⁴க³ச்ச²தி;

    ‘‘Tasmā hi paññāva dhanena seyyā, yāya vosānamidhādhigacchati;

    அப்³யோஸிதத்தா ஹி ப⁴வாப⁴வேஸு, பாபானி கம்மானி கரோதி மோஹா.

    Abyositattā hi bhavābhavesu, pāpāni kammāni karoti mohā.

    785.

    785.

    ‘‘உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங், ஸங்ஸாரமாபஜ்ஜ பரம்பராய;

    ‘‘Upeti gabbhañca parañca lokaṃ, saṃsāramāpajja paramparāya;

    தஸ்ஸப்பபஞ்ஞோ அபி⁴ஸத்³த³ஹந்தோ, உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங்.

    Tassappapañño abhisaddahanto, upeti gabbhañca parañca lokaṃ.

    786.

    786.

    ‘‘சோரோ யதா² ஸந்தி⁴முகே² க³ஹீதோ, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி பாபத⁴ம்மோ;

    ‘‘Coro yathā sandhimukhe gahīto, sakammunā haññati pāpadhammo;

    ஏவங் பஜா பேச்ச பரம்ஹி லோகே, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி பாபத⁴ம்மோ.

    Evaṃ pajā pecca paramhi loke, sakammunā haññati pāpadhammo.

    787.

    787.

    ‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, விரூபரூபேன மதெ²ந்தி சித்தங்;

    ‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, virūparūpena mathenti cittaṃ;

    ஆதீ³னவங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, தஸ்மா அஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ.

    Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, tasmā ahaṃ pabbajitomhi rāja.

    788.

    788.

    ‘‘து³மப்ப²லானீவ பதந்தி மாணவா, த³ஹரா ச வுட்³டா⁴ ச ஸரீரபே⁴தா³;

    ‘‘Dumapphalānīva patanti māṇavā, daharā ca vuḍḍhā ca sarīrabhedā;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ, அபண்ணகங் ஸாமஞ்ஞமேவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvā pabbajitomhi rāja, apaṇṇakaṃ sāmaññameva seyyo.

    789.

    789.

    ‘‘ஸத்³தா⁴யாஹங் பப்³ப³ஜிதோ, உபேதோ ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Saddhāyāhaṃ pabbajito, upeto jinasāsane;

    அவஜ்ஜா² மய்ஹங் பப்³ப³ஜ்ஜா, அனணோ பு⁴ஞ்ஜாமி போ⁴ஜனங்.

    Avajjhā mayhaṃ pabbajjā, anaṇo bhuñjāmi bhojanaṃ.

    790.

    790.

    ‘‘காமே ஆதி³த்ததோ தி³ஸ்வா, ஜாதரூபானி ஸத்த²தோ;

    ‘‘Kāme ādittato disvā, jātarūpāni satthato;

    க³ப்³ப⁴வோக்கந்திதோ து³க்க²ங், நிரயேஸு மஹப்³ப⁴யங்.

    Gabbhavokkantito dukkhaṃ, nirayesu mahabbhayaṃ.

    791.

    791.

    ‘‘ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா, ஸங்வேக³ங் அலபி⁴ங் ததா³;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, saṃvegaṃ alabhiṃ tadā;

    ஸோஹங் வித்³தோ⁴ ததா³ ஸந்தோ, ஸம்பத்தோ ஆஸவக்க²யங்.

    Sohaṃ viddho tadā santo, sampatto āsavakkhayaṃ.

    792.

    792.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    793.

    793.

    ‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதோ, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassatthāya pabbajito, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ’’தி.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo’’ti.

    … ரட்ட²பாலோ தே²ரோ….

    … Raṭṭhapālo thero….







    Footnotes:
    1. ம॰ நி॰ 2.302
    2. ma. ni. 2.302
    3. ஏதேன க³த்தே²ன (க॰)
    4. etena gatthena (ka.)
    5. மன்விதி (க॰)
    6. manviti (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 4. ரட்ட²பாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 4. Raṭṭhapālattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact