Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
4. ரட்ட²பாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
4. Raṭṭhapālattheragāthāvaṇṇanā
பஸ்ஸ சித்தகதந்திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ரட்ட²பாலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உப்பத்திதோ புரேதரமேவ ஹங்ஸவதீனக³ரே க³ஹபதிமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ பிது அச்சயேன க⁴ராவாஸே பதிட்டி²தோ ரதனகொட்டா²கா³ரகம்மிகேன த³ஸ்ஸிதங் அபரிமாணங் குலவங்ஸானுக³தங் த⁴னங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் எத்தகங் த⁴னராஸிங் மய்ஹங் பிதுஅய்யகபய்யகாத³யோ அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா க³ந்துங் நாஸக்கி²ங்ஸு, மயா பன க³ஹெத்வா க³ந்துங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா கபணத்³தி⁴காதீ³னங் மஹாதா³னங் அதா³ஸி. ஸோ அபி⁴ஞ்ஞாலாபி⁴ங் ஏகங் தாபஸங் உபட்ட²ஹந்தோ தேன தே³வலோகாதி⁴பச்சே நியோஜிதோ யாவஜீவங் புஞ்ஞானி கத்வா ததோ சுதோ தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தோ தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதோ மனுஸ்ஸலோகே பி⁴ன்னங் ரட்ட²ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் ஸமத்த²ஸ்ஸ குலஸ்ஸ ஏகபுத்தகோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி.
Passacittakatantiādikā āyasmato raṭṭhapālattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato uppattito puretarameva haṃsavatīnagare gahapatimahāsālakule nibbattitvā vayappatto pitu accayena gharāvāse patiṭṭhito ratanakoṭṭhāgārakammikena dassitaṃ aparimāṇaṃ kulavaṃsānugataṃ dhanaṃ disvā ‘‘imaṃ ettakaṃ dhanarāsiṃ mayhaṃ pituayyakapayyakādayo attanā saddhiṃ gahetvā gantuṃ nāsakkhiṃsu, mayā pana gahetvā gantuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā kapaṇaddhikādīnaṃ mahādānaṃ adāsi. So abhiññālābhiṃ ekaṃ tāpasaṃ upaṭṭhahanto tena devalokādhipacce niyojito yāvajīvaṃ puññāni katvā tato cuto devaloke nibbattitvā dibbasampattiṃ anubhavanto tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto manussaloke bhinnaṃ raṭṭhaṃ sandhāretuṃ samatthassa kulassa ekaputtako hutvā nibbatti.
தேன ச ஸமயேன பது³முத்தரோ ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ வேனெய்யஸத்தே நிப்³பா³னமஹானக³ரஸங்கா²தங் கே²மந்தபூ⁴மிங் ஸம்பாபேஸி. அத² ஸோ குலபுத்தோ அனுக்கமேன விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ பரிஸபரியந்தே நிஸீதி³. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸத்தா² ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸோ பஸன்னமானஸோ தத³த்தா²ய சித்தங் ட²பெத்வா ஸதஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²பரிவுதஸ்ஸ ப⁴க³வதோ மஹதா ஸக்காரேன ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா பணிதா⁴னங் அகாஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ அனந்தராயேன இஜ்ஜ²னபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘அனாக³தே கோ³தமஸ்ஸ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதானங் அக்³கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. ஸோ ஸத்தா²ரங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச வந்தி³த்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. ஸோ தத்த² யாவதாயுகங் புஞ்ஞானி கத்வா ததோ சவித்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இதோ த்³வேனவுதே கப்பே பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸத்து² வேமாதிகபா⁴திகேஸு தீஸு ராஜபுத்தேஸு ஸத்தா²ரங் உபட்ட²ஹந்தேஸு தேஸங் புஞ்ஞகிரியாய கிச்சங் அகாஸி.
Tena ca samayena padumuttaro bhagavā loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakko veneyyasatte nibbānamahānagarasaṅkhātaṃ khemantabhūmiṃ sampāpesi. Atha so kulaputto anukkamena viññutaṃ patto ekadivasaṃ upāsakehi saddhiṃ vihāraṃ gantvā satthāraṃ dhammaṃ desentaṃ disvā pasannacitto parisapariyante nisīdi. Tena kho pana samayena satthā ekaṃ bhikkhuṃ saddhāpabbajitānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Taṃ disvā so pasannamānaso tadatthāya cittaṃ ṭhapetvā satasahassabhikkhuparivutassa bhagavato mahatā sakkārena sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā paṇidhānaṃ akāsi. Satthā tassa anantarāyena ijjhanabhāvaṃ disvā ‘‘anāgate gotamassa nāma sammāsambuddhassa sāsane saddhāpabbajitānaṃ aggo bhavissatī’’ti byākāsi. So satthāraṃ bhikkhusaṅghañca vanditvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. So tattha yāvatāyukaṃ puññāni katvā tato cavitvā devamanussesu saṃsaranto ito dvenavute kappe phussassa bhagavato kāle satthu vemātikabhātikesu tīsu rājaputtesu satthāraṃ upaṭṭhahantesu tesaṃ puññakiriyāya kiccaṃ akāsi.
ஏவங் தத்த² தத்த² ப⁴வே தங் தங் ப³ஹுங் குஸலங் உபசினித்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ குருரட்டே² து²ல்லகொட்டி²கனிக³மே ரட்ட²பாலஸெட்டி²னோ கே³ஹே நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ பி⁴ன்னங் ரட்ட²ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் ஸமத்தே² குலே நிப்³ப³த்தத்தா ரட்ட²பாலோதி வங்ஸானுக³தமேவ நாமங் அஹோஸி. ஸோ மஹதா பரிவாரேன வட்³ட⁴ந்தோ அனுக்கமேன யொப்³ப³னபத்தோ மாதாபிதூஹி பதிரூபேன தா³ரேன ஸங்யோஜிதோ மஹந்தே ச யஸே பதிட்டா²பிதோ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திஸதி³ஸங் ஸம்பத்திங் பச்சனுபோ⁴தி. அத² ப⁴க³வா குருரட்டே² ஜனபத³சாரிகங் சரந்தோ து²ல்லகொட்டி²கங் அனுபாபுணி. தங் ஸுத்வா ரட்ட²பாலோ குலபுத்தோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜிதுகாமோ ஸத்தாஹங் ப⁴த்தச்சே²த³ங் கத்வா கிச்சே²ன கஸிரேன மாதாபிதரோ அனுஜானாபெத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா ஸத்து² ஆணத்தியா அஞ்ஞதரஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா யோனிஸோமனஸிகாரேன கம்மங் கரொந்தோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.2.97-111) –
Evaṃ tattha tattha bhave taṃ taṃ bahuṃ kusalaṃ upacinitvā sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kururaṭṭhe thullakoṭṭhikanigame raṭṭhapālaseṭṭhino gehe nibbatti, tassa bhinnaṃ raṭṭhaṃ sandhāretuṃ samatthe kule nibbattattā raṭṭhapāloti vaṃsānugatameva nāmaṃ ahosi. So mahatā parivārena vaḍḍhanto anukkamena yobbanapatto mātāpitūhi patirūpena dārena saṃyojito mahante ca yase patiṭṭhāpito dibbasampattisadisaṃ sampattiṃ paccanubhoti. Atha bhagavā kururaṭṭhe janapadacārikaṃ caranto thullakoṭṭhikaṃ anupāpuṇi. Taṃ sutvā raṭṭhapālo kulaputto satthāraṃ upasaṅkamitvā satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitukāmo sattāhaṃ bhattacchedaṃ katvā kicchena kasirena mātāpitaro anujānāpetvā satthāraṃ upasaṅkamitvā pabbajjaṃ yācitvā satthu āṇattiyā aññatarassa therassa santike pabbajitvā yonisomanasikārena kammaṃ karonto vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.2.97-111) –
‘‘பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;
‘‘Padumuttarassa bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;
வரனாகோ³ மயா தி³ன்னோ, ஈஸாத³ந்தோ உரூள்ஹவா.
Varanāgo mayā dinno, īsādanto urūḷhavā.
‘‘ஸேதச்ச²த்தோ பஸோபி⁴தோ, ஸகப்பனோ ஸஹத்தி²போ;
‘‘Setacchatto pasobhito, sakappano sahatthipo;
அக்³கா⁴பெத்வான தங் ஸப்³ப³ங், ஸங்கா⁴ராமங் அகாரயிங்.
Agghāpetvāna taṃ sabbaṃ, saṅghārāmaṃ akārayiṃ.
‘‘சதுபஞ்ஞாஸஸஹஸ்ஸானி, பாஸாதே³ காரயிங் அஹங்;
‘‘Catupaññāsasahassāni, pāsāde kārayiṃ ahaṃ;
மஹோக⁴தா³னங் கரித்வான, நிய்யாதே³ஸிங் மஹேஸினோ.
Mahoghadānaṃ karitvāna, niyyādesiṃ mahesino.
‘‘அனுமோதி³ மஹாவீரோ, ஸயம்பூ⁴ அக்³க³புக்³க³லோ;
‘‘Anumodi mahāvīro, sayambhū aggapuggalo;
ஸப்³பே³ ஜனே ஹாஸயந்தோ, தே³ஸேஸி அமதங் பத³ங்.
Sabbe jane hāsayanto, desesi amataṃ padaṃ.
‘‘தங் மே பு³த்³தோ⁴ வியாகாஸி, ஜலஜுத்தரனாமகோ;
‘‘Taṃ me buddho viyākāsi, jalajuttaranāmako;
பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².
Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.
‘‘சதுபஞ்ஞாஸஸஹஸ்ஸானி, பாஸாதே³ காரயீ அயங்;
‘‘Catupaññāsasahassāni, pāsāde kārayī ayaṃ;
கத²யிஸ்ஸாமி விபாகங், ஸுணோத² மம பா⁴ஸதோ.
Kathayissāmi vipākaṃ, suṇotha mama bhāsato.
‘‘அட்டா²ரஸஸஹஸ்ஸானி, கூடாகா³ரா ப⁴விஸ்ஸரே;
‘‘Aṭṭhārasasahassāni, kūṭāgārā bhavissare;
ப்³யம்ஹுத்தமம்ஹி நிப்³ப³த்தா, ஸப்³ப³ஸொண்ணமயா ச தே.
Byamhuttamamhi nibbattā, sabbasoṇṇamayā ca te.
‘‘பஞ்ஞாஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;
‘‘Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;
அட்ட²பஞ்ஞாஸக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.
Aṭṭhapaññāsakkhattuñca, cakkavattī bhavissati.
‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;
‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;
கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
‘‘தே³வலோகா சவித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;
‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;
அட்³டே⁴ குலே மஹாபோ⁴கே³, நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி தாவதே³.
Aḍḍhe kule mahābhoge, nibbattissati tāvade.
‘‘ஸோ பச்சா² பப்³ப³ஜித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;
‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;
ரட்ட²பாலோதி நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.
Raṭṭhapāloti nāmena, hessati satthu sāvako.
‘‘பதா⁴னபஹிதத்தோ ஸோ, உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;
‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;
ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.
‘‘உட்டா²ய அபி⁴னிக்க²ம்ம, ஜஹிதா போ⁴க³ஸம்பதா³;
‘‘Uṭṭhāya abhinikkhamma, jahitā bhogasampadā;
கே²ளபிண்டே³வ போ⁴க³ம்ஹி, பேமங் மய்ஹங் ந விஜ்ஜதி.
Kheḷapiṇḍeva bhogamhi, pemaṃ mayhaṃ na vijjati.
‘‘வீரியங் மே து⁴ரதோ⁴ரய்ஹங், யோக³க்கே²மாதி⁴வாஹனங்;
‘‘Vīriyaṃ me dhuradhorayhaṃ, yogakkhemādhivāhanaṃ;
தா⁴ரேமி அந்திமங் தே³ஹங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனே.
Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.
‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா ஸத்தா²ரங் அனுஜானாபெத்வா மாதாபிதரோ பஸ்ஸிதுங் து²ல்லகொட்டி²கங் க³ந்த்வா, தத்த² ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரந்தோ பிது நிவேஸனே ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் லபி⁴த்வா தங் அமதங் விய பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோ, பிதரா நிமந்திதோ ஸ்வாதனாய அதி⁴வாஸெத்வா, து³தியதி³வஸே பிது நிவேஸனே பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அலங்கதபடியத்தே இத்தா²கா³ரஜனே உபக³ந்த்வா ‘‘கீதி³ஸா நாம தா, அய்யபுத்த, அச்ச²ராயோ, யாஸங் த்வங் ஹேது ப்³ரஹ்மசரியங் சரஸீ’’திஆதீ³னி (ம॰ நி॰ 2.301) வத்வா, பலோப⁴னகம்மங் காதுங் ஆரத்³தே⁴ தஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயங் பரிவத்தெத்வா அனிச்சதாதி³படிஸங்யுத்தங் த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ –
Arahattaṃ pana patvā satthāraṃ anujānāpetvā mātāpitaro passituṃ thullakoṭṭhikaṃ gantvā, tattha sapadānaṃ piṇḍāya caranto pitu nivesane ābhidosikaṃ kummāsaṃ labhitvā taṃ amataṃ viya paribhuñjanto, pitarā nimantito svātanāya adhivāsetvā, dutiyadivase pitu nivesane piṇḍapātaṃ paribhuñjitvā alaṅkatapaṭiyatte itthāgārajane upagantvā ‘‘kīdisā nāma tā, ayyaputta, accharāyo, yāsaṃ tvaṃ hetu brahmacariyaṃ carasī’’tiādīni (ma. ni. 2.301) vatvā, palobhanakammaṃ kātuṃ āraddhe tassa adhippāyaṃ parivattetvā aniccatādipaṭisaṃyuttaṃ dhammaṃ kathento –
769.
769.
‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங், அருகாயங் ஸமுஸ்ஸிதங்;
‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;
ஆதுரங் ப³ஹுஸங்கப்பங், யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தி.
Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.
770.
770.
‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் ரூபங், மணினா குண்ட³லேன ச;
‘‘Passa cittakataṃ rūpaṃ, maṇinā kuṇḍalena ca;
அட்டி²ங் தசேன ஓனத்³த⁴ங், ஸஹ வத்தே²ஹி ஸோப⁴தி.
Aṭṭhiṃ tacena onaddhaṃ, saha vatthehi sobhati.
771.
771.
‘‘அலத்தககதா பாதா³, முக²ங் சுண்ணகமக்கி²தங்;
‘‘Alattakakatā pādā, mukhaṃ cuṇṇakamakkhitaṃ;
அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.
Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.
772.
772.
‘‘அட்டா²பத³கதா கேஸா, நெத்தா அஞ்ஜனமக்கி²தா;
‘‘Aṭṭhāpadakatā kesā, nettā añjanamakkhitā;
அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.
Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.
773.
773.
‘‘அஞ்ஜனீவ நவா சித்தா, பூதிகாயோ அலங்கதோ;
‘‘Añjanīva navā cittā, pūtikāyo alaṅkato;
அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.
Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.
774.
774.
‘‘ஓத³ஹி மிக³வோ பாஸங், நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;
‘‘Odahi migavo pāsaṃ, nāsadā vāguraṃ migo;
பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, கந்த³ந்தே மிக³ப³ந்த⁴கே.
Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, kandante migabandhake.
775.
775.
‘‘சி²ன்னோ பாஸோ மிக³வஸ்ஸ, நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;
‘‘Chinno pāso migavassa, nāsadā vāguraṃ migo;
பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, ஸோசந்தே மிக³லுத்³த³கே’’தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;
Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, socante migaluddake’’ti. – imā gāthā abhāsi;
தத்த² சித்தகதந்தி சித்தங் கதங் சித்தகதங், வத்தா²ப⁴ரணமாலாதீ³ஹி விசித்தங் கதந்தி அத்தோ². பி³ம்ப³ந்தி தீ³கா⁴தி³பா⁴வேன யுத்தட்டா²னேஸு தீ³கா⁴தீ³ஹி அங்க³பச்சங்கே³ஹி மண்டி³தங் அத்தபா⁴வங். அருகாயந்தி நவன்னங் வணமுகா²னங் லோமகூபானஞ்ச வஸேன விஸ்ஸந்த³மானஅஸுசிங், ஸப்³ப³ஸோ ச அருபூ⁴தங் வணபூ⁴தங் அரூனங் வா காயங். ஸமுஸ்ஸிதந்தி தீஹி அட்டி²ஸதேஹி ஸமுஸ்ஸிதங். ஆதுரந்தி ஸப்³ப³காலங் இரியாபத²ந்தராதீ³ஹி பரிஹரிதப்³ப³தாய நிச்சங் கி³லானங். ப³ஹுஸங்கப்பந்தி பா³லஜனேன அபூ⁴தங் ஆரோபெத்வா ப³ஹுதா⁴ ஸங்கப்பிதப்³ப³ங். யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தீதி யஸ்ஸ காயஸ்ஸ து⁴வபா⁴வோ டி²திஸபா⁴வோ நத்தி², ஏகங்ஸதோ பே⁴த³னவிகிரணவித்³த⁴ங்ஸனத⁴ம்மோயேவ. தங் பஸ்ஸாதி ஸமீபே டி²தங் ஜனங், அத்தானமேவ வா ஸந்தா⁴ய வத³தி.
Tattha cittakatanti cittaṃ kataṃ cittakataṃ, vatthābharaṇamālādīhi vicittaṃ katanti attho. Bimbanti dīghādibhāvena yuttaṭṭhānesu dīghādīhi aṅgapaccaṅgehi maṇḍitaṃ attabhāvaṃ. Arukāyanti navannaṃ vaṇamukhānaṃ lomakūpānañca vasena vissandamānaasuciṃ, sabbaso ca arubhūtaṃ vaṇabhūtaṃ arūnaṃ vā kāyaṃ. Samussitanti tīhi aṭṭhisatehi samussitaṃ. Āturanti sabbakālaṃ iriyāpathantarādīhi pariharitabbatāya niccaṃ gilānaṃ. Bahusaṅkappanti bālajanena abhūtaṃ āropetvā bahudhā saṅkappitabbaṃ. Yassa natthi dhuvaṃ ṭhitīti yassa kāyassa dhuvabhāvo ṭhitisabhāvo natthi, ekaṃsato bhedanavikiraṇaviddhaṃsanadhammoyeva. Taṃ passāti samīpe ṭhitaṃ janaṃ, attānameva vā sandhāya vadati.
ரூபந்தி ஸரீரங். ஸரீரம்பி ஹி ‘‘அட்டி²ஞ்ச படிச்ச, ந்ஹாருஞ்ச படிச்ச, மங்ஸஞ்ச படிச்ச, சம்மஞ்ச படிச்ச, ஆகாஸோ பரிவாரிதோ ‘ரூபந்த்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.306) ரூபந்தி வுச்சதி. மணினா குண்ட³லேன சாதி ஸீஸூபகா³தி³ஆப⁴ரணக³தேன மணினா குண்ட³லேன சித்தகதங். அட்டி²ங் தசேன ஓனத்³த⁴ந்தி அல்லசம்மேன பரியோனத்³த⁴ங் அதிரேகதிஸதபபே⁴த³ங் அட்டி²ங் பஸ்ஸாதி யோஜனா. குண்ட³லேன சாதி ச-ஸத்³தே³ன ஸேஸாப⁴ரணாலங்காரே ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸஹ வத்தே²ஹி ஸோப⁴தீதி தயித³ங் ரூபங் மணினா சித்தகதம்பி வத்தே²ஹி படிச்சா²தி³தமேவ ஸோப⁴தி, ந அபடிச்சா²தி³தந்தி அத்தோ². யே பன ‘‘அட்டி²தசேனா’’தி பட²ந்தி, தேஸங் அட்டி²தசேனங் ஓனத்³த⁴ங் ஸோப⁴தி, ஓனத்³த⁴த்தா அட்டி²தசேனாதி அத்தோ².
Rūpanti sarīraṃ. Sarīrampi hi ‘‘aṭṭhiñca paṭicca, nhāruñca paṭicca, maṃsañca paṭicca, cammañca paṭicca, ākāso parivārito ‘rūpantveva saṅkhaṃ gacchatī’’tiādīsu (ma. ni. 1.306) rūpanti vuccati. Maṇinā kuṇḍalena cāti sīsūpagādiābharaṇagatena maṇinā kuṇḍalena cittakataṃ. Aṭṭhiṃ tacena onaddhanti allacammena pariyonaddhaṃ atirekatisatapabhedaṃ aṭṭhiṃ passāti yojanā. Kuṇḍalena cāti ca-saddena sesābharaṇālaṅkāre saṅgaṇhāti. Saha vatthehi sobhatīti tayidaṃ rūpaṃ maṇinā cittakatampi vatthehi paṭicchāditameva sobhati, na apaṭicchāditanti attho. Ye pana ‘‘aṭṭhitacenā’’ti paṭhanti, tesaṃ aṭṭhitacenaṃ onaddhaṃ sobhati, onaddhattā aṭṭhitacenāti attho.
அலத்தககதாதி அலத்தகேன கதரஞ்ஜனா லாகா²ய ஸங்ரஞ்ஜிதா. பாதா³தி சரணா. முக²ங் சுண்ணகமக்கி²தந்தி முக²ங் சுண்ணகேன மக்கி²தங், யங் மண்ட³னமனுயுத்தா ஸாஸபகக்கேன முக²பீளகாதீ³னி ஹரித்வா லோணமத்திகாய து³ட்ட²லோஹிதங் ஹரித்வா முக²சுண்ணகவிலேபனங் கரொந்தி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அலந்தி பா³லஸ்ஸ அந்த⁴புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ நோ ச பாரக³வேஸினோ வட்டாபி⁴ரதஸ்ஸ மோஹாய ஸம்மோஹனாய ஸமத்த²ங் தஸ்ஸ சித்தங் மோஹேதுங் பரியத்தங், பாரக³வேஸினோ பன விவட்டாபி⁴ரதஸ்ஸ நோ அலங் ந பரியத்தங்.
Alattakakatāti alattakena katarañjanā lākhāya saṃrañjitā. Pādāti caraṇā. Mukhaṃ cuṇṇakamakkhitanti mukhaṃ cuṇṇakena makkhitaṃ, yaṃ maṇḍanamanuyuttā sāsapakakkena mukhapīḷakādīni haritvā loṇamattikāya duṭṭhalohitaṃ haritvā mukhacuṇṇakavilepanaṃ karonti, taṃ sandhāya vuttaṃ. Alanti bālassa andhaputhujjanassa noca pāragavesino vaṭṭābhiratassa mohāya sammohanāya samatthaṃ tassa cittaṃ mohetuṃ pariyattaṃ, pāragavesino pana vivaṭṭābhiratassa no alaṃ na pariyattaṃ.
அட்டா²பத³கதாதி அட்ட²பதா³காரேன கதா ஸஞ்சிதா புரிமபா⁴கே³ கேஸே கப்பெத்வா நலாடஸ்ஸ படிச்சா²த³னவஸேன கதா கேஸரசனா அட்ட²பத³ங் நாம, யங் ‘‘அலக’’ந்திபி வுச்சதி. நெத்தா அஞ்ஜனமக்கி²தாதி உபோ⁴பி நயனானி அந்தோ த்³வீஸு அந்தேஸு ச யதா² அஞ்ஜனச்சா²யா தி³ஸ்ஸதி, ஏவங் அஞ்ஜிதஞ்ஜனானி.
Aṭṭhāpadakatāti aṭṭhapadākārena katā sañcitā purimabhāge kese kappetvā nalāṭassa paṭicchādanavasena katā kesaracanā aṭṭhapadaṃ nāma, yaṃ ‘‘alaka’’ntipi vuccati. Nettā añjanamakkhitāti ubhopi nayanāni anto dvīsu antesu ca yathā añjanacchāyā dissati, evaṃ añjitañjanāni.
அஞ்ஜனீவ நவா சித்தா, பூதிகாயோ அலங்கதோதி யதா² அஞ்ஜனீ அஞ்ஜனநாளிகா நவா அபி⁴னவா மாலாகம்மமகரத³ந்தாதி³வஸேன சித்தா ப³ஹி மட்டா² உஜ்ஜலா த³ஸ்ஸனீயா, அந்தோ பன ந த³ஸ்ஸனீயா ஹோதி, ஏவமேவ தாஸங் காயோ ந்ஹானப்³ப⁴ஞ்ஜனவத்தா²லங்காரேஹி அலங்கதோ ப³ஹி உஜ்ஜலோ, அந்தோ பன பூதி நானப்பகாரஅஸுசீஹி ப⁴ரிதோ திட்ட²தீதி அத்தோ².
Añjanīva navā cittā, pūtikāyo alaṅkatoti yathā añjanī añjananāḷikā navā abhinavā mālākammamakaradantādivasena cittā bahi maṭṭhā ujjalā dassanīyā, anto pana na dassanīyā hoti, evameva tāsaṃ kāyo nhānabbhañjanavatthālaṅkārehi alaṅkato bahi ujjalo, anto pana pūti nānappakāraasucīhi bharito tiṭṭhatīti attho.
ஓத³ஹீதி ஒட்³டே³ஸி. மிக³வோதி, மிக³லுத்³த³கோ. பாஸந்தி, த³ண்ட³வாகு³ரங். நாஸதா³தி ந ஸங்க⁴ட்டேஸி. வாகு³ரந்தி பாஸங். நிவாபந்தி மிகா³னங் கா²த³னத்தா²ய கி²த்தங் திணாதி³கா⁴ஸங். உபமா கோ² அயங் தே²ரேன கதா அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனாய. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யதா² மிகா³னங் மாரணத்தா²ய த³ண்ட³வாகு³ரங் ஒட்³டெ³த்வா தத்த² நிவாபங் விகிரிய மிக³லுத்³த³கே நிலீனே டி²தே தத்தே²கோ ஜவபரக்கமஸம்பன்னோ சே²கோ மிகோ³ பாஸங் அபு²ஸந்தோ ஏவ யதா²ஸுக²ங் நிவாபங் கா²தி³த்வா, ‘‘வஞ்சேஸி வத மிகோ³’’தி மிக³லுத்³த³கே விரவந்தே ஏவ க³ச்ச²தி. அபரோ மிகோ³ ப³லவா சே²கோ ஜவஸம்பன்னோவ தத்த² க³ந்த்வா நிவாபங் கா²தி³த்வா தத்த² தத்த² பாஸங் சி²ந்தி³த்வா, ‘‘வஞ்சேஸி வத மிகோ³, பாஸோ சி²ன்னோ’’தி மிக³லுத்³த³கே ஸோசந்தே ஏவ க³ச்ச²தி, ஏவங் மயம்பி புப்³பே³ புது²ஜ்ஜனகாலே மாதாபிதூஹி ஆஸஜ்ஜனத்தா²ய நிய்யாதி³தே போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜித்வா தத்த² தத்த² அஸஜ்ஜமானா நிக்க²ந்தா. இதா³னி பன ஸப்³ப³ஸோ சி²ன்னகிலேஸா அபாஸா ஹுத்வா டி²தா, தேஹி தி³ன்னபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா தேஸு ஸோசந்தேஸு ஏவ க³ச்சா²மாதி.
Odahīti oḍḍesi. Migavoti, migaluddako. Pāsanti, daṇḍavāguraṃ. Nāsadāti na saṅghaṭṭesi. Vāguranti pāsaṃ. Nivāpanti migānaṃ khādanatthāya khittaṃ tiṇādighāsaṃ. Upamā kho ayaṃ therena katā atthassa viññāpanāya. Ayañhettha attho – yathā migānaṃ māraṇatthāya daṇḍavāguraṃ oḍḍetvā tattha nivāpaṃ vikiriya migaluddake nilīne ṭhite tattheko javaparakkamasampanno cheko migo pāsaṃ aphusanto eva yathāsukhaṃ nivāpaṃ khāditvā, ‘‘vañcesi vata migo’’ti migaluddake viravante eva gacchati. Aparo migo balavā cheko javasampannova tattha gantvā nivāpaṃ khāditvā tattha tattha pāsaṃ chinditvā, ‘‘vañcesi vata migo, pāso chinno’’ti migaluddake socante eva gacchati, evaṃ mayampi pubbe puthujjanakāle mātāpitūhi āsajjanatthāya niyyādite bhoge bhuñjitvā tattha tattha asajjamānā nikkhantā. Idāni pana sabbaso chinnakilesā apāsā hutvā ṭhitā, tehi dinnabhojanaṃ bhuñjitvā tesu socantesu eva gacchāmāti.
ஏவங் தே²ரோ மிக³லுத்³த³கங் விய மாதாபிதரோ, ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் இத்தா²கா³ரஞ்ச வாகு³ரஜாலங் விய, அத்தனா புப்³பே³ பு⁴த்தபோ⁴கே³ ச இதா³னி பு⁴த்தபோ⁴ஜனஞ்ச நிவாபதிணங் விய, அத்தானங் மஹாமிக³ங் விய ச கத்வா த³ஸ்ஸேதி. இமா கா³தா² வத்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ கோரப்³யஸ்ஸ மிகா³ஜினஉய்யானே மங்க³லஸிலாபட்டே நிஸீதி³. தே²ரஸ்ஸ கிர பிதா ஸத்தஸு த்³வாரகொட்ட²கேஸு அக்³க³ளங் தா³பெத்வா மல்லே ஆணாபேஸி ‘‘நிக்க²மிதுங் மா தே³த², காஸாயானி அபனெத்வா ஸேதகானி நிவாஸேதா²’’தி, தஸ்மா தே²ரோ ஆகாஸேன அக³மாஸி. அத² ராஜா கோரப்³யோ தே²ரஸ்ஸ தத்த² நிஸின்னபா⁴வங் ஸுத்வா தங் உபஸங்கமித்வா ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ‘‘இத⁴, போ⁴ ரட்ட²பால, பப்³ப³ஜந்தோ ப்³யாதி⁴பாரிஜுஞ்ஞங் வா ஜராபோ⁴க³ஞாதிபாரிஜுஞ்ஞங் வா பத்தோ பப்³ப³ஜதி. த்வங் பன கிஞ்சிபி பாரிஜுஞ்ஞங் அனுபக³தோ ஏவ கஸ்மா பப்³ப³ஜிதோ’’தி புச்சி². அத²ஸ்ஸ தே²ரோ, ‘‘உபனிய்யதி லோகோ அத்³து⁴வோ, அதாணோ லோகோ அனபி⁴ஸ்ஸரோ, அஸ்ஸகோ லோகோ ஸப்³ப³ங் பஹாய க³மனீயங், ஊனோ லோகோ அதித்தோ தண்ஹாதா³ஸோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.305) இமேஸங் சதுன்னங் த⁴ம்முத்³தே³ஸானங் அத்தானங் விவித்தபா⁴வங் கதெ²த்வா தஸ்ஸா தே³ஸனாய அனுகீ³திங் கதெ²ந்தோ –
Evaṃ thero migaluddakaṃ viya mātāpitaro, hiraññasuvaṇṇaṃ itthāgārañca vāgurajālaṃ viya, attanā pubbe bhuttabhoge ca idāni bhuttabhojanañca nivāpatiṇaṃ viya, attānaṃ mahāmigaṃ viya ca katvā dasseti. Imā gāthā vatvā vehāsaṃ abbhuggantvā rañño korabyassa migājinauyyāne maṅgalasilāpaṭṭe nisīdi. Therassa kira pitā sattasu dvārakoṭṭhakesu aggaḷaṃ dāpetvā malle āṇāpesi ‘‘nikkhamituṃ mā detha, kāsāyāni apanetvā setakāni nivāsethā’’ti, tasmā thero ākāsena agamāsi. Atha rājā korabyo therassa tattha nisinnabhāvaṃ sutvā taṃ upasaṅkamitvā sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ‘‘idha, bho raṭṭhapāla, pabbajanto byādhipārijuññaṃ vā jarābhogañātipārijuññaṃ vā patto pabbajati. Tvaṃ pana kiñcipi pārijuññaṃ anupagato eva kasmā pabbajito’’ti pucchi. Athassa thero, ‘‘upaniyyati loko addhuvo, atāṇo loko anabhissaro, assako loko sabbaṃ pahāya gamanīyaṃ, ūno loko atitto taṇhādāso’’ti (ma. ni. 2.305) imesaṃ catunnaṃ dhammuddesānaṃ attānaṃ vivittabhāvaṃ kathetvā tassā desanāya anugītiṃ kathento –
776.
776.
‘‘பஸ்ஸாமி லோகே ஸத⁴னே மனுஸ்ஸே, லத்³தா⁴ன வித்தங் ந த³த³ந்தி மோஹா;
‘‘Passāmi loke sadhane manusse, laddhāna vittaṃ na dadanti mohā;
லுத்³தா⁴ த⁴னங் ஸன்னிசயங் கரொந்தி, பி⁴ய்யோவ காமே அபி⁴பத்த²யந்தி.
Luddhā dhanaṃ sannicayaṃ karonti, bhiyyova kāme abhipatthayanti.
777.
777.
‘‘ராஜா பஸய்ஹப்பத²விங் விஜெத்வா, ஸஸாக³ரந்தங் மஹிமாவஸந்தோ;
‘‘Rājā pasayhappathaviṃ vijetvā, sasāgarantaṃ mahimāvasanto;
ஓரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ அதித்தரூபோ, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸபி பத்த²யேத².
Oraṃ samuddassa atittarūpo, pāraṃ samuddassapi patthayetha.
778.
778.
‘‘ராஜா ச அஞ்ஞே ச ப³ஹூ மனுஸ்ஸா, அவீததண்ஹா மரணங் உபெந்தி;
‘‘Rājā ca aññe ca bahū manussā, avītataṇhā maraṇaṃ upenti;
ஊனாவ ஹுத்வான ஜஹந்தி தே³ஹங், காமேஹி லோகம்ஹி ந ஹத்தி² தித்தி.
Ūnāva hutvāna jahanti dehaṃ, kāmehi lokamhi na hatthi titti.
779.
779.
‘‘கந்த³ந்தி நங் ஞாதீ பகிரிய கேஸே, ‘அஹோ வதா நோ அமரா’தி சாஹு;
‘‘Kandanti naṃ ñātī pakiriya kese, ‘aho vatā no amarā’ti cāhu;
வத்தே²ன நங் பாருதங் நீஹரித்வா, சிதங் ஸமோதா⁴ய ததோ ட³ஹந்தி.
Vatthena naṃ pārutaṃ nīharitvā, citaṃ samodhāya tato ḍahanti.
780.
780.
‘‘ஸோ ட³ய்ஹதி ஸூலேஹி துஜ்ஜமானோ, ஏகேன வத்தே²ன பஹாய போ⁴கே³;
‘‘So ḍayhati sūlehi tujjamāno, ekena vatthena pahāya bhoge;
ந மீயமானஸ்ஸ ப⁴வந்தி தாணா, ஞாதீ ச மித்தா அத² வா ஸஹாயா.
Na mīyamānassa bhavanti tāṇā, ñātī ca mittā atha vā sahāyā.
781.
781.
‘‘தா³யாத³கா தஸ்ஸ த⁴னங் ஹரந்தி, ஸத்தோ பன க³ச்ச²தி யேனகம்மங்;
‘‘Dāyādakā tassa dhanaṃ haranti, satto pana gacchati yenakammaṃ;
ந மீயமானங் த⁴னமன்வேதி கிஞ்சி, புத்தா ச தா³ரா ச த⁴னஞ்ச ரட்ட²ங்.
Na mīyamānaṃ dhanamanveti kiñci, puttā ca dārā ca dhanañca raṭṭhaṃ.
782.
782.
‘‘ந தீ³க⁴மாயுங் லப⁴தே த⁴னேன, ந சாபி வித்தேன ஜரங் விஹந்தி;
‘‘Na dīghamāyuṃ labhate dhanena, na cāpi vittena jaraṃ vihanti;
அப்பங் ஹித³ங் ஜீவிதமாஹு தீ⁴ரா, அஸஸ்ஸதங் விப்பரிணாமத⁴ம்மங்.
Appaṃ hidaṃ jīvitamāhu dhīrā, asassataṃ vippariṇāmadhammaṃ.
783.
783.
‘‘அட்³டா⁴ த³லித்³தா³ ச பு²ஸந்தி ப²ஸ்ஸங், பா³லோ ச தீ⁴ரோ ச ததே²வ பு²ட்டோ²;
‘‘Aḍḍhā daliddā ca phusanti phassaṃ, bālo ca dhīro ca tatheva phuṭṭho;
பா³லோ ஹி பா³ல்யா வதி⁴தோவ ஸேதி, தீ⁴ரோ ச நோ வேத⁴தி ப²ஸ்ஸபு²ட்டோ².
Bālo hi bālyā vadhitova seti, dhīro ca no vedhati phassaphuṭṭho.
784.
784.
‘‘தஸ்மா ஹி பஞ்ஞாவ த⁴னேன ஸெய்யா, யாய வோஸானமிதா⁴தி⁴க³ச்ச²தி;
‘‘Tasmā hi paññāva dhanena seyyā, yāya vosānamidhādhigacchati;
அப்³யோஸிதத்தா ஹி ப⁴வாப⁴வேஸு, பாபானி கம்மானி கரோதி மோஹா.
Abyositattā hi bhavābhavesu, pāpāni kammāni karoti mohā.
785.
785.
‘‘உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங், ஸங்ஸாரமாபஜ்ஜ பரம்பராய;
‘‘Upeti gabbhañca parañca lokaṃ, saṃsāramāpajja paramparāya;
தஸ்ஸப்பபஞ்ஞோ அபி⁴ஸத்³த³ஹந்தோ, உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங்.
Tassappapañño abhisaddahanto, upeti gabbhañca parañca lokaṃ.
786.
786.
‘‘சோரோ யதா² ஸந்தி⁴முகே² க³ஹீதோ, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி பாபத⁴ம்மோ;
‘‘Coro yathā sandhimukhe gahīto, sakammunā haññati pāpadhammo;
ஏவங் பஜா பேச்ச பரம்ஹி லோகே, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி பாபத⁴ம்மோ.
Evaṃ pajā pecca paramhi loke, sakammunā haññati pāpadhammo.
787.
787.
‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, விரூபரூபேன மதெ²ந்தி சித்தங்;
‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, virūparūpena mathenti cittaṃ;
ஆதீ³னவங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, தஸ்மா அஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ.
Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, tasmā ahaṃ pabbajitomhi rāja.
788.
788.
‘‘து³மப்ப²லானீவ பதந்தி மாணவா, த³ஹரா ச வுட்³டா⁴ ச ஸரீரபே⁴தா³;
‘‘Dumapphalānīva patanti māṇavā, daharā ca vuḍḍhā ca sarīrabhedā;
ஏதம்பி தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ, அபண்ணகங் ஸாமஞ்ஞமேவ ஸெய்யோ.
Etampi disvā pabbajitomhi rāja, apaṇṇakaṃ sāmaññameva seyyo.
789.
789.
‘‘ஸத்³தா⁴யாஹங் பப்³ப³ஜிதோ, உபேதோ ஜினஸாஸனே;
‘‘Saddhāyāhaṃ pabbajito, upeto jinasāsane;
அவஞ்ஜா² மய்ஹங் பப்³ப³ஜ்ஜா, அனணோ பு⁴ஞ்ஜாமி போ⁴ஜனங்.
Avañjhā mayhaṃ pabbajjā, anaṇo bhuñjāmi bhojanaṃ.
790.
790.
‘‘காமே ஆதி³த்ததோ தி³ஸ்வா, ஜாதரூபானி ஸத்த²தோ;
‘‘Kāme ādittato disvā, jātarūpāni satthato;
க³ப்³ப⁴வோக்கந்திதோ து³க்க²ங், நிரயேஸு மஹப்³ப⁴யங்.
Gabbhavokkantito dukkhaṃ, nirayesu mahabbhayaṃ.
791.
791.
‘‘ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா, ஸங்வேக³ங் அலபி⁴ங் ததா³;
‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, saṃvegaṃ alabhiṃ tadā;
ஸோஹங் வித்³தோ⁴ ததா³ ஸந்தோ, ஸம்பத்தோ ஆஸவக்க²யங்.
Sohaṃ viddho tadā santo, sampatto āsavakkhayaṃ.
792.
792.
‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;
‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;
ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.
Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.
793.
793.
‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதோ, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;
‘‘Yassatthāya pabbajito, agārasmānagāriyaṃ;
ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ’’தி. – இமா கா³தா² அவோச;
So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo’’ti. – imā gāthā avoca;
தத்த² பஸ்ஸாமி லோகேதி அஹங், மஹாராஜ, இமஸ்மிங் லோகே ஸத⁴னே த⁴னஸம்பன்னே அட்³டே⁴ மனுஸ்ஸே பஸ்ஸாமி, தே பன லத்³தா⁴ன வித்தங் த⁴னங் லபி⁴த்வா போ⁴க³ஸம்பத்தியங் டி²தா ஸமணப்³ராஹ்மணாதீ³ஸு கஸ்ஸசி கிஞ்சிபி ந த³த³ந்தி. கஸ்மா? மோஹா கம்மஸ்ஸகதாபஞ்ஞாய அபா⁴வதோ. லுத்³தா⁴ லோபா⁴பி⁴பூ⁴தா யதா²லத்³த⁴ங் த⁴னங் ஸன்னிசயங் ஸப்³ப³ஸோ நிசேதப்³ப³ங் நிதே⁴தப்³ப³ங் கரொந்தி. பி⁴ய்யோவ யதா²தி⁴க³தகாமதோ உபரி காமே காமகு³ணே ‘‘ததா²ஹங் ஏதி³ஸே ச போ⁴கே³ படிலபெ⁴ய்ய’’ந்தி அபி⁴பத்த²யந்தி பச்சாஸீஸந்தி தஜ்ஜஞ்ச வாயாமங் கரொந்தி.
Tattha passāmi loketi ahaṃ, mahārāja, imasmiṃ loke sadhane dhanasampanne aḍḍhe manusse passāmi, te pana laddhāna vittaṃ dhanaṃ labhitvā bhogasampattiyaṃ ṭhitā samaṇabrāhmaṇādīsu kassaci kiñcipi na dadanti. Kasmā? Mohā kammassakatāpaññāya abhāvato. Luddhā lobhābhibhūtā yathāladdhaṃ dhanaṃ sannicayaṃ sabbaso nicetabbaṃ nidhetabbaṃ karonti. Bhiyyova yathādhigatakāmato upari kāme kāmaguṇe ‘‘tathāhaṃ edise ca bhoge paṭilabheyya’’nti abhipatthayanti paccāsīsanti tajjañca vāyāmaṃ karonti.
பி⁴ய்யோ காமபத்த²னாய உதா³ஹரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ராஜா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பஸய்ஹப்பத²விங் விஜெத்வாதி அத்தனோ வங்ஸானுக³தங் பத²விங் ப³லக்காரேன அபி⁴விஜிய. ஆவஸந்தோதி பஸாஸெந்தோ. ஓரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸாதி அனவஸேஸங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஓரபா⁴க³ங் லபி⁴த்வாபி தேன அதித்தரூபோ பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ தீ³பந்தரம்பி பத்த²யெய்ய.
Bhiyyo kāmapatthanāya udāharaṇaṃ dassento ‘‘rājā’’tiādimāha. Tattha pasayhappathaviṃ vijetvāti attano vaṃsānugataṃ pathaviṃ balakkārena abhivijiya. Āvasantoti pasāsento. Oraṃ samuddassāti anavasesaṃ samuddassa orabhāgaṃ labhitvāpi tena atittarūpo pāraṃ samuddassa dīpantarampi patthayeyya.
அவீததண்ஹாதி அவிக³ததண்ஹா. ஊனாவாதி அபரிபுண்ணமனோரதா²வ. காமேஹி லோகம்ஹி ந ஹத்தி² தித்தீதி தண்ஹாவிபன்னானங் இமஸ்மிங் லோகே வத்து²காமேஹி தித்தி நாம நத்தி².
Avītataṇhāti avigatataṇhā. Ūnāvāti aparipuṇṇamanorathāva. Kāmehi lokamhi na hatthi tittīti taṇhāvipannānaṃ imasmiṃ loke vatthukāmehi titti nāma natthi.
கந்த³ந்தி நந்தி மதபுரிஸங் உத்³தி³ஸ்ஸ தஸ்ஸ கு³ணே கித்தெந்தா கந்த³னங் கரொந்தி. அஹோ வதா நோ அமராதி சாஹூதி அஹோ வத அம்ஹாகங் ஞாதீ அமரா ஸியுந்தி ச கதெ²ந்தி, கா³தா²ஸுக²த்த²ஞ்ஹெத்த² வதா-இதி தீ³க⁴ங் கத்வா வுத்தங்.
Kandanti nanti matapurisaṃ uddissa tassa guṇe kittentā kandanaṃ karonti. Aho vatā no amarāti cāhūti aho vata amhākaṃ ñātī amarā siyunti ca kathenti, gāthāsukhatthañhettha vatā-iti dīghaṃ katvā vuttaṃ.
ஸோ ட³ய்ஹதி ஸூலேஹி துஜ்ஜமானோதி ஸோ மதஸத்தோ ச²வடா³ஹகேஹி ஸம்மா ஜா²பேதுங் ஸூலேஹி துஜ்ஜமானோ. தாணாதி பரித்தாணகரா.
So ḍayhati sūlehi tujjamānoti so matasatto chavaḍāhakehi sammā jhāpetuṃ sūlehi tujjamāno. Tāṇāti parittāṇakarā.
யேனகம்மந்தி யதா²கம்மங். த⁴னந்தி த⁴னாயிதப்³ப³ங் யங்கிஞ்சி வத்து². புன த⁴னந்தி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.
Yenakammanti yathākammaṃ. Dhananti dhanāyitabbaṃ yaṃkiñci vatthu. Puna dhananti hiraññasuvaṇṇaṃ sandhāya vadati.
‘‘ந தீ³க⁴மாயு’’ந்திஆதி³னா காமகு³ணஸ்ஸ ஜராய ச படிகாராபா⁴வங் வத்வா புன தஸ்ஸ ஏகந்திகபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அப்பங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். பு²ஸந்தீதி அனிட்ட²ப²ஸ்ஸங் பு²ஸந்தி பாபுணந்தி, தத்த² அட்³ட⁴த³லித்³த³தா அகாரணந்தி த³ஸ்ஸேதி. ப²ஸ்ஸங் பா³லோ ச தீ⁴ரோ ச ததே²வ பு²ட்டோ²தி யதா² பா³லோ இட்டா²னிட்ட²ஸம்ப²ஸ்ஸங் பு²ட்டோ², ததே²வ தீ⁴ரோ இட்டா²னிட்ட²ப²ஸ்ஸங் பு²ட்டோ² ஹோதி, ந எத்த² பா³லபண்டி³தானங் கோசி விஸேஸோ. அயங் பன விஸேஸோ, பா³லோ ஹி பா³ல்யா வதி⁴தோவ ஸேதீதி பா³லபுக்³க³லோ கேனசி து³க்க²த⁴ம்மேன பு²ட்டோ² ஸோசந்தோ கிலமந்தோ உரத்தாளிங் கந்த³ந்தோ பா³லபா⁴வேன வதி⁴தோ பீளிதோவ ஹுத்வா ஸேதி ஸயதி. இதோ சிதோ ச ஆவட்டந்தோ விவட்டந்தோ விரோதெ⁴ந்தோ வேத⁴தி ப²ஸ்ஸபு²ட்டோ²தி தீ⁴ரோ பன பண்டி³தோ து³க்க²ஸம்ப²ஸ்ஸேன ஸம்பு²ட்டோ² ந வேத⁴தி கம்பனமத்தம்பி தஸ்ஸ ந ஹோதீதி.
‘‘Na dīghamāyu’’ntiādinā kāmaguṇassa jarāya ca paṭikārābhāvaṃ vatvā puna tassa ekantikabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘appaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Phusantīti aniṭṭhaphassaṃ phusanti pāpuṇanti, tattha aḍḍhadaliddatā akāraṇanti dasseti. Phassaṃ bālo ca dhīro ca tatheva phuṭṭhoti yathā bālo iṭṭhāniṭṭhasamphassaṃ phuṭṭho, tatheva dhīro iṭṭhāniṭṭhaphassaṃ phuṭṭho hoti, na ettha bālapaṇḍitānaṃ koci viseso. Ayaṃ pana viseso, bālo hi bālyā vadhitova setīti bālapuggalo kenaci dukkhadhammena phuṭṭho socanto kilamanto urattāḷiṃ kandanto bālabhāvena vadhito pīḷitova hutvā seti sayati. Ito cito ca āvaṭṭanto vivaṭṭanto virodhento vedhati phassaphuṭṭhoti dhīro pana paṇḍito dukkhasamphassena samphuṭṭho na vedhati kampanamattampi tassa na hotīti.
தஸ்மாதி யஸ்மா பா³லபண்டி³தானங் லோகத⁴ம்மே ஏதி³ஸீ பவத்தி, தஸ்மா ஹி பஞ்ஞாவ த⁴னேன ஸெய்யா, யாய வோஸானமிதா⁴தி⁴க³ச்ச²தீதி பஞ்ஞாவ த⁴னதோ பாஸங்ஸதரா, யாய பஞ்ஞாய வோஸானங் ப⁴வஸ்ஸ பரியோஸானபூ⁴தங் நிப்³பா³னங் அதி⁴க³ச்ச²தி. அப்³யோஸிதத்தா ஹீதி அனதி⁴க³தனிட்ட²த்தா. ப⁴வாப⁴வேஸூதி மஹந்தாமஹந்தேஸு ப⁴வேஸு.
Tasmāti yasmā bālapaṇḍitānaṃ lokadhamme edisī pavatti, tasmā hi paññāva dhanena seyyā, yāya vosānamidhādhigacchatīti paññāva dhanato pāsaṃsatarā, yāya paññāya vosānaṃ bhavassa pariyosānabhūtaṃ nibbānaṃ adhigacchati. Abyositattā hīti anadhigataniṭṭhattā. Bhavābhavesūti mahantāmahantesu bhavesu.
உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங், ஸங்ஸாரமாபஜ்ஜ பரம்பராயாதி யோ பாபானி கத்வா அபராபரங் ஸங்ஸரணமாபஜ்ஜித்வா உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங் க³ப்³ப⁴ஸெய்யாய பரலோகுப்பத்தியா ச ந முச்சதி, தஸ்ஸ பாபகம்மகாரினோ புக்³க³லஸ்ஸ கிரியங் அபி⁴ஸத்³த³ஹந்தோ ‘‘அத்தா ச மே ஹோதீ’’தி பத்தியாயந்தோ அஞ்ஞோபி அப்பபஞ்ஞோ பா³லோ யதா² படிபஜ்ஜித்வா உபேதி க³ப்³ப⁴ஞ்ச பரஞ்ச லோகங், ந ததோ பரிமுச்சதி.
Upeti gabbhañca parañca lokaṃ, saṃsāramāpajja paramparāyāti yo pāpāni katvā aparāparaṃ saṃsaraṇamāpajjitvā upeti gabbhañca parañca lokaṃ gabbhaseyyāya paralokuppattiyā ca na muccati, tassa pāpakammakārino puggalassa kiriyaṃ abhisaddahanto ‘‘attā ca me hotī’’ti pattiyāyanto aññopi appapañño bālo yathā paṭipajjitvā upeti gabbhañca parañca lokaṃ, na tato parimuccati.
சோரோ யதா²தி யதா² சோரோ பாபத⁴ம்மோ க⁴ரஸந்தி⁴ங் சி²ந்த³ந்தோ ஸந்தி⁴முகே² ஆரக்க²கபுரிஸேஹி க³ஹிதோ ஸகம்முனா தேன அத்தனோ ஸந்தி⁴ச்சே²த³கம்முனா காரணபூ⁴தேன கஸாதீ³ஹி தாளனாதி³வஸேன ஹஞ்ஞதி ராஜபுரிஸேஹி பா³தி⁴ய்யதி ப³ஜ்ஜ²தி ச. ஏவங் பஜாதி ஏவமயங் ஸத்தலோகோ இத⁴ பாபானி கரித்வா பேச்ச பத்வா தேன கம்முனா பரம்ஹி லோகே நிரயாதீ³ஸு ஹஞ்ஞதி, பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னகம்மகாரணாதி³வஸேன பா³தி⁴ய்யதி.
Coro yathāti yathā coro pāpadhammo gharasandhiṃ chindanto sandhimukhe ārakkhakapurisehi gahito sakammunā tena attano sandhicchedakammunā kāraṇabhūtena kasādīhi tāḷanādivasena haññati rājapurisehi bādhiyyati bajjhati ca. Evaṃ pajāti evamayaṃ sattaloko idha pāpāni karitvā pecca patvā tena kammunā paramhi loke nirayādīsu haññati, pañcavidhabandhanakammakāraṇādivasena bādhiyyati.