O lume a cunoașterii
    Știri / Tehnologie

    Un nou record pentru încărcarea fără fir a vehiculelor electrice

    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie (ORNL) din Statele Unite, au realizat cu succes primul transfer de putere fără fir de 270 kW către un vehicul electric ușor. Demonstrația a folosit un Porsche Taycan și a fost realizată în colaborare cu Volkswagen Group of America, folosind sistemul de încărcare fără fir polifazat dezvoltat de ORNL.



    Cercetătorii ]ORNL au colaborat cu Volkswagen Group of America pentru a demonstra transferul wireless de putere de 270 kW către un Porsche Taycan. Foto: Carlos Jones/ORNL, Departamentul de Energie al SUA


    Fiind un vehicul de pasageri ușor, Porsche Taycan ar fi dificil de echipat folosind sisteme convenționale de încărcare, mari și grele. Vehiculul nu poate suporta echipamente de încărcare din cauza limitărilor de spațiu, greutate și volum.

    Sistemele de încărcare wireless existente pentru vehicule ușoare sunt în prezent în curs de dezvoltare pentru niveluri de putere de până la 11 kW, cu o eficiență de până la 92%.

    Standardele actuale din industrie acoperă niveluri de putere de până la 20 kW.

    Sistemul inventat de ORNL, care a transferat puterea către Porsche, utilizează bobine de cuplare electromagnetice polifazate ușoare, cu un diametru cu puțin peste 48 cm, care permit o densitate mai mare a puterii în cea mai mică bobină posibilă.

    Acest proces este similar cu încărcarea fără fir a dispozitivelor de consum mic, dar geometria și designul unic al bobinelor polifazate permit transferul de niveluri de putere extrem de ridicate folosind câmpuri magnetice rotative generate de înfășurările de fază ale bobinei.

    Sistemul de încărcare a fost integrat perfect în trenul de rulare al vehiculului.

    Tehnologia de transfer de putere wireless include și sisteme de protecție care împiedică depășirea limitelor de tensiune și curent, supraîncălzirea și scurtcircuitarea.

    Aceste sisteme pot iniția proceduri de oprire în cazul întreruperilor în alimentare sau a altor condiții neașteptate care ar interfera cu transferul de energie în siguranță.

    Pe kilowatt, acesta este și cel mai ușor sistem de încărcare din lume.

    Sistemul ORNL poate atinge o creștere cu 50% a stării de încărcare în 10 minute, cu o eficiență de peste 95%.

    Transferul de putere a fost efectuat pe un spațiu de 12 cm între sol și bobina montată pe partea inferioară a vehiculului.

    Încărcarea fără fir ar putea face alimentarea vehiculelor electrice mult mai ușoară pentru consumatori, cu timp de încărcare rapid care încurajează adoptarea de emisii zero și conduc la un sector de transport mai durabil.

    13 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un senzor de fibră optică nano-biotehnologică, capabil să detecteze contaminarea cu coliformi fecale în apă în doar 20 de minute.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă pentru a realiza senzori adaptabili și ecologici, care pot fi imprimați direct și imperceptibil pe o gamă largă de suprafețe biologice, fie că este un deget sau o petală de floare.
    Un proiect internațional dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Granada, Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (Aachen, Germania) și Universitatea Simon Fraser (Burnaby, Canada), a demonstrat pentru prima dată posibilitatea utilizării telurului bidimensional pentru dezvoltarea de aplicații electronice de înaltă frecvență menite să permită conexiuni wireless pentru viitoarele sisteme de comunicații 5G/6G.
    Cunoștințele clinice și abilitățile de raționament ale GPT-4 se apropie de nivelul oftalmologilor specialiști, a constatat un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact