Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Regele Richard al III-lea a fost probabil ucis de lovituri la cap

    Regele Angliei, Richard al III-lea, este faimos pentru replica redată în piesa lui Shakespeare, "regatul meu pentru un cal", înainte de moartea sa în luptă. Dar studiul realizat acum sugerează că el s-ar putea să fi strigat pentru o cască şi nu pentru un cal.



    Portret din secolul al 15-lea al regelui Richard al III-lea.


    Evaluarea medico-legală a scheletului ultimului rege Plantagenet, descoperit sub o parcare în 2012, sugerează că el a murit în urma mai multor lovituri brutale la cap. Rănile la craniu sugerează că el nu purta cască şi lipsa de răni pe braţe şi mâini indică că aici era protejat de armură.

    Folosirea razelor X şi a tomografiei computerizate a dus la concluzia că i s-au aplicat nouă lovituri la cap, dintre care două la partea inferioară a craniului, cu un obiect ascuţit, probabil o sabie sau o halebardă, care îl puteau ucide foarte repede. Avea de asemenea două răni la trunchi, probabil făcute post-mortem.

    Dovezile medico-legale susţin poveştile contemporane, imortalizate mai târziu de Shakespeare, că regele a abandonat calul blocat în noroi înainte de moartea sa.

    Regele Richard al III-lea a murit în bătălia de la Bosworth Field din Leicestershire, centrul Angliei, la 22 august 1485, după doar doi ani de domnie. Moartea şi înfrângerea lui au marcat punctul culminant al războiului civil de trei decenii numit Războiul Rozelor, între Casa de York a lui Richard şi Casa de Lancaster. Yorkshire avea ca emblemă un trandafir alb, iar Lancashire un trandafir roşu.

    17 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii italieni, care încearcă să rezolve misterul din spatele identităţii unuia dintre cele mai faimoase modele din lume, au declarat că au găsit fragmente de os care ar fi putut aparţine celebrei Mona Lisa.
    Norvegia, Groenlanda, Canada, Statele Unite şi Rusia au semnat un acord pe zece ani având ca scop menţinerea urşilor polari în toate habitatele lor actuale.
    Un studiu al abilităţilor vocale ale solistului trupei Queen, Freddie Mercury, a dezvăluit ce a stat în spatele stilului său deosebit de a cânta.
    Un zgomot misterios se aude în strâmtoarea Fury and Hecla, o zonă îndepărtată din nordul Canadei, iar specialiştii militari, chemaţi în ajutor, nu au găsit nici o explicaţie acestui fenomen.
    Un om de ştiinţă francez susţine că a găsit un alt portret sub cel mai celebru tablou al lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa.
    Cercetătorii de la Institute of Evolutionary Biology din Barcelona, Spania, au ajuns la concluzia că proba de sânge de pe o batistă păstrată într-o tărtăcuţă frumos decorată, care se crezuse mult timp că aparţine regelui francez Ludovic al XVI-lea decapitat prin ghilotinare de revoluţionarii de la 1793, nu este a lui.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact