Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    7. ரேவதபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    7. Revatabuddhavaṃso

    1.

    1.

    ஸுமனஸ்ஸ அபரேன, ரேவதோ நாம நாயகோ;

    Sumanassa aparena, revato nāma nāyako;

    அனூபமோ அஸதி³ஸோ, அதுலோ உத்தமோ ஜினோ.

    Anūpamo asadiso, atulo uttamo jino.

    2.

    2.

    ஸோபி த⁴ம்மங் பகாஸேஸி, ப்³ரஹ்முனா அபி⁴யாசிதோ;

    Sopi dhammaṃ pakāsesi, brahmunā abhiyācito;

    க²ந்த⁴தா⁴துவவத்தா²னங், அப்பவத்தங் ப⁴வாப⁴வே.

    Khandhadhātuvavatthānaṃ, appavattaṃ bhavābhave.

    3.

    3.

    தஸ்ஸாபி⁴ஸமயா தீணி, அஹேஸுங் த⁴ம்மதே³ஸனே;

    Tassābhisamayā tīṇi, ahesuṃ dhammadesane;

    க³ணனாய ந வத்தப்³போ³, பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Gaṇanāya na vattabbo, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    யதா³ அரிந்த³மங் ராஜங் 1, வினேஸி ரேவதோ முனி;

    Yadā arindamaṃ rājaṃ 2, vinesi revato muni;

    ததா³ கோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā koṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    ஸத்தாஹங் படிஸல்லானா, வுட்ட²ஹித்வா நராஸபோ⁴;

    Sattāhaṃ paṭisallānā, vuṭṭhahitvā narāsabho;

    கோடிஸதங் நரமரூனங், வினேஸி உத்தமே ப²லே.

    Koṭisataṃ naramarūnaṃ, vinesi uttame phale.

    6.

    6.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ரேவதஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, revatassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸுவிமுத்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, suvimuttāna tādinaṃ.

    7.

    7.

    அதிக்கந்தா க³ணனபத²ங், பட²மங் யே ஸமாக³தா;

    Atikkantā gaṇanapathaṃ, paṭhamaṃ ye samāgatā;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Koṭisatasahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    8.

    8.

    யோபி 3 பஞ்ஞாய அஸமோ, தஸ்ஸ சக்கானுவத்தகோ;

    Yopi 4 paññāya asamo, tassa cakkānuvattako;

    ஸோ ததா³ ப்³யாதி⁴தோ ஆஸி, பத்தோ ஜீவிதஸங்ஸயங்.

    So tadā byādhito āsi, patto jīvitasaṃsayaṃ.

    9.

    9.

    தஸ்ஸ கி³லானபுச்சா²ய, யே ததா³ உபக³தா முனீ;

    Tassa gilānapucchāya, ye tadā upagatā munī;

    கோடிஸஹஸ்ஸா அரஹந்தோ, ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Koṭisahassā arahanto, tatiyo āsi samāgamo.

    10.

    10.

    அஹங் தேன ஸமயேன, அதிதே³வோ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    Ahaṃ tena samayena, atidevo nāma brāhmaṇo;

    உபக³ந்த்வா ரேவதங் பு³த்³த⁴ங், ஸரணங் தஸ்ஸ க³ஞ்ச²ஹங்.

    Upagantvā revataṃ buddhaṃ, saraṇaṃ tassa gañchahaṃ.

    11.

    11.

    தஸ்ஸ ஸீலங் ஸமாதி⁴ஞ்ச, பஞ்ஞாகு³ணமனுத்தமங்;

    Tassa sīlaṃ samādhiñca, paññāguṇamanuttamaṃ;

    தோ²மயித்வா யதா²தா²மங், உத்தரீயமதா³ஸஹங்.

    Thomayitvā yathāthāmaṃ, uttarīyamadāsahaṃ.

    12.

    12.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ரேவதோ லோகனாயகோ;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, revato lokanāyako;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    13.

    13.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    14.

    14.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    15.

    15.

    ததா³பி தங் பு³த்³த⁴த⁴ம்மங், ஸரித்வா அனுப்³ரூஹயிங்;

    Tadāpi taṃ buddhadhammaṃ, saritvā anubrūhayiṃ;

    ஆஹரிஸ்ஸாமி தங் த⁴ம்மங், யங் மய்ஹங் அபி⁴பத்தி²தங்.

    Āharissāmi taṃ dhammaṃ, yaṃ mayhaṃ abhipatthitaṃ.

    16.

    16.

    நக³ரங் ஸுத⁴ஞ்ஞவதீ நாம 5, விபுலோ நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ sudhaññavatī nāma 6, vipulo nāma khattiyo;

    விபுலா நாம ஜனிகா, ரேவதஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Vipulā nāma janikā, revatassa mahesino.

    17.

    17.

    ச² ச வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி 7, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Cha ca vassasahassāni 8, agāraṃ ajjha so vasi;

    ஸுத³ஸ்ஸனோ ரதனக்³கி⁴, ஆவேளோ ச விபூ⁴ஸிதோ;

    Sudassano ratanagghi, āveḷo ca vibhūsito;

    புஞ்ஞகம்மாபி⁴னிப்³ப³த்தா, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Puññakammābhinibbattā, tayo pāsādamuttamā.

    18.

    18.

    தெத்திங்ஸ ச ஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tettiṃsa ca sahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸுத³ஸ்ஸனா நாம நாரீ, வருணோ நாம அத்ரஜோ.

    Sudassanā nāma nārī, varuṇo nāma atrajo.

    19.

    19.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ரத²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, rathayānena nikkhami;

    அனூனஸத்தமாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnasattamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    20.

    20.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ரேவதோ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, revato lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, வருணாராமே ஸிரீக⁴ரே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, varuṇārāme sirīghare.

    21.

    21.

    வருணோ ப்³ரஹ்மதே³வோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Varuṇo brahmadevo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    ஸம்ப⁴வோ நாமுபட்டா²கோ, ரேவதஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sambhavo nāmupaṭṭhāko, revatassa mahesino.

    22.

    22.

    ப⁴த்³தா³ சேவ ஸுப⁴த்³தா³ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Bhaddā ceva subhaddā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, நாக³மூலே அபு³ஜ்ஜ²த².

    Sopi buddho asamasamo, nāgamūle abujjhatha.

    23.

    23.

    பது³மோ குஞ்ஜரோ சேவ, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா;

    Padumo kuñjaro ceva, ahesuṃ aggupaṭṭhikā;

    ஸிரீமா சேவ யஸவதீ, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Sirīmā ceva yasavatī, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    24.

    24.

    உச்சத்தனேன ஸோ பு³த்³தோ⁴, அஸீதிஹத்த²முக்³க³தோ;

    Uccattanena so buddho, asītihatthamuggato;

    ஓபா⁴ஸேதி தி³ஸா ஸப்³பா³, இந்த³கேதுவ உக்³க³தோ.

    Obhāseti disā sabbā, indaketuva uggato.

    25.

    25.

    தஸ்ஸ ஸரீரே நிப்³ப³த்தா, பபா⁴மாலா அனுத்தரா;

    Tassa sarīre nibbattā, pabhāmālā anuttarā;

    தி³வா வா யதி³ வா ரத்திங், ஸமந்தா ப²ரதி யோஜனங்.

    Divā vā yadi vā rattiṃ, samantā pharati yojanaṃ.

    26.

    26.

    ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Saṭṭhivassasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    27.

    27.

    த³ஸ்ஸயித்வா பு³த்³த⁴ப³லங், அமதங் லோகே பகாஸயங்;

    Dassayitvā buddhabalaṃ, amataṃ loke pakāsayaṃ;

    நிப்³பா³யி அனுபாதா³னோ, யத²க்³கு³பாதா³னஸங்க²யா.

    Nibbāyi anupādāno, yathaggupādānasaṅkhayā.

    28.

    28.

    ஸோ ச காயோ ரதனநிபோ⁴, ஸோ ச த⁴ம்மோ அஸாதி³ஸோ;

    So ca kāyo ratananibho, so ca dhammo asādiso;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    29.

    29.

    ரேவதோ யஸத⁴ரோ பு³த்³தோ⁴, நிப்³பு³தோ ஸோ மஹாபுரே;

    Revato yasadharo buddho, nibbuto so mahāpure;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    ரேவதஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ பஞ்சமோ.

    Revatassa bhagavato vaṃso pañcamo.







    Footnotes:
    1. ராஜானங் (க॰)
    2. rājānaṃ (ka.)
    3. யோ ஸோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    4. yo so (syā. kaṃ. ka.)
    5. ஸுத⁴ம்மகங் நாம (ஸீ॰), ஸுத⁴ஞ்ஞகங் நாம (ஸ்யா॰)
    6. sudhammakaṃ nāma (sī.), sudhaññakaṃ nāma (syā.)
    7. ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. chabbassasahassāni (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 7. ரேவதபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 7. Revatabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact