Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    ரேவதோ பு³த்³தோ⁴

    Revato buddho

    தஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ ரேவதோ நாம ஸத்தா² உத³பாதி³. தஸ்ஸாபி தயோ ஸாவகஸன்னிபாதா. பட²மஸன்னிபாதே க³ணனா நத்தி², து³தியே கோடிஸதஸஹஸ்ஸபி⁴க்கூ² அஹேஸுங், ததா² ததியே. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ அதிதே³வோ நாம ப்³ராஹ்மணோ ஹுத்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸரணேஸு பதிட்டா²ய ஸிரஸி அஞ்ஜலிங் ட²பெத்வா தஸ்ஸ ஸத்து²னோ கிலேஸப்பஹானே வண்ணங் ஸுத்வா உத்தராஸங்கே³ன பூஜங் அகாஸி. ஸோபி நங் ‘‘பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ நக³ரங் ஸுத⁴ஞ்ஞவதீ நாம அஹோஸி, பிதா விபுலோ நாம க²த்தியோ, மாதா விபுலா நாம, வருணோ ச ப்³ரஹ்மதே³வோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ஸம்ப⁴வோ நாமுபட்டா²கோ, ப⁴த்³தா³ ச ஸுப⁴த்³தா³ ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, நாக³ருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் அஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஆயு ஸட்டி² வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானீதி.

    Tassa aparabhāge revato nāma satthā udapādi. Tassāpi tayo sāvakasannipātā. Paṭhamasannipāte gaṇanā natthi, dutiye koṭisatasahassabhikkhū ahesuṃ, tathā tatiye. Tadā bodhisatto atidevo nāma brāhmaṇo hutvā satthu dhammadesanaṃ sutvā saraṇesu patiṭṭhāya sirasi añjaliṃ ṭhapetvā tassa satthuno kilesappahāne vaṇṇaṃ sutvā uttarāsaṅgena pūjaṃ akāsi. Sopi naṃ ‘‘buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tassa pana bhagavato nagaraṃ sudhaññavatī nāma ahosi, pitā vipulo nāma khattiyo, mātā vipulā nāma, varuṇo ca brahmadevo ca dve aggasāvakā, sambhavo nāmupaṭṭhāko, bhaddā ca subhaddā ca dve aggasāvikā, nāgarukkho bodhi, sarīraṃ asītihatthubbedhaṃ ahosi, āyu saṭṭhi vassasahassānīti.

    ‘‘ஸுமனஸ்ஸ அபரேன, ரேவதோ நாம நாயகோ;

    ‘‘Sumanassa aparena, revato nāma nāyako;

    அனூபமோ அஸதி³ஸோ, அதுலோ உத்தமோ ஜினோ’’தி. (பு³॰ வங்॰ 7.1);

    Anūpamo asadiso, atulo uttamo jino’’ti. (bu. vaṃ. 7.1);





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact