News / Știință |
Un reziduu uscat de la prelucrarea trestiei de zahăr poate înlocui petrolul în producţia de plastic
Universitatea din São Paulo, Brazilia, a creat un compozit din reziduul uscat de la prelucrarea trestiei de zahăr, care poate înlocui petrolul în producţia de plastic.
Cercetarea este semnată de profesorul Antonio Burtoloso de la Institutul de Chimie din São Paulo, Brazilia. „Am construit o moleculă interesantă, un poliol, care este folosită pentru fabricarea anumitor tipuri de plastic”, a explicat savantul.
În cercetare s-a folosit reziduul fibros de pulpă uscată care rămâne după ce trestia de zahăr sau tulpinile de sorg sunt strivite pentru a se extrage sucul.
Substanţa obţinută, a spus Burtoloso, este ca cea utilizată la fabricarea tipurilor de plastic utilizate în tablourile de bord şi a unor tipuri de spumă tare.
Cercetarea a pornit de la căutarea de alternative la petrol în fabricarea acestui tip de materiale. „În loc să construim molecule din surse de carbon care nu sunt regenerabile - aşa cum se întâmplă astăzi, unde aproape sută la sută provin din petrol - am folosit o altă sursă de carbon, care este biomasă”.
Materia primă studiată în cercetare poate fi găsită în cantităţi mari. Conform unui studiu din 2017 realizat de Institutul de Economie Agricolă, Brazilia a generat aproximativ 166 de milioane de tone de reziduu pentru trestia de zahăr în recolta 2015/16.
O perioadă lungă de dezvoltare, probabil de cinci ani, este necesară pentru ca molecula să poată ajunge pe piaţă sub formă de materiale finite.
Doar după testarea industrială va fi posibilă estimarea costurilor de producţie la scară largă ale produselor bazate pe noua moleculă sau a timpului în care aceste elemente se vor descompune după ce sunt aruncate.