News / Sănătate |
Riscul de autism reperat la nastere in placente anormale
Cercetatorii de la Yale School of Medicine au descoperit cum se poate masura riscul ca un copil sa dezvolte autism, prin cautarea la nastere a unor anomalii in placenta. Aceasta permite un diagnostic timpuriu al acestei afectiuni.
De regula, diagnosticarea se face cand copilul are 3-4 ani sau mai mult si cand au aparut deja primele manifestari, pierzandu-se astfel oportunitatea unei interventii, deoarece creierul este receptiv la tratament in primul an de viata.
Studiile au aratat ca faldurile placentare anormale si celulele crescute anormal, numite incluziuni trofoblastice, sunt markeri-cheie pentru a identifica nou-nascutii ce prezinta risc de a dezvolta autism.
Cercetatorii au examinat 117 placente de la copii din familii cu risc, acele familii in care unul sau mai multi copii anteriori au autism si le-au comparat cu 100 de placente de control, colectate din aceeasi zona geografica, de la femei ce mai aveau copii anteriori, dar fara probleme.
Placentele cu risc au avut mai mult de 15 incluziuni trofoblastice, in timp ce nici una dintre placentele de control nu a avut mai mult de doua. Cercetatorii au stabilit ca o placenta cu patru sau mai multe intruziuni trofoblastice da o probabilitate de 74% pentru dezvoltarea autismului la copil.
Pana acum, cel mai bun marker precoce al riscului de autism era istoria familiei. Cuplurile cu un copil cu autism au de noua ori mai multe sanse de a avea un alt copil cu autism.