Mapamond |
Ritualuri funerare la neandertalieni?
O echipă internaţională de arheologi a studiat timp de 13 ani rămăşiţele funerare descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii.
Mormântul a fost descoperit în 1908 în grota Chapelle-aux-Saints, în sud-vestul Franţei. Deşi au fost cercetători care au declarat, încă de atunci, pe baza oaselor bine conservate, că au în faţă un mormânt, comunitatea ştiinţifică nu s-a pus de acord cu acest fapt la vremea respectivă.
Începând cu 1999, arheologii au început excavări în alte şapte peşteri din zonă şi până în 2012 au descoperit rămăşiţele a doi copii şi un adult, alături de oase de bizoni şi reni. Analiza geologică a gropii unde au fost găsite rămăşiţele arată că nu a fost o trăsătură naturală a podelei peşterii.
Natura relativ curată a acestor vestigii vechi de 50000 de ani şi lipsa urmelor de animale, indică faptul că au fost acoperite imediat după moarte. Deşi nu se poate şti dacă a fost un ritual sau o necesitate, descoperirea reduce distanţa de comportament dintre neandertalieni şi oamenii moderni.
Neandertalienii, consideraţi de unii paleontologişti ca o specie aparte, de alţii ca o subspecie a lui Homo sapiens, au trăit în Europa acum 600000 - 350000 de ani, iar data extincţiei lor este controversată, fiind estimată acum 30000 de ani.
GH. MANOIU | 4 IANUARIE 2014