Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    2. ரோஹினீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    2. Rohinītherīgāthāvaṇṇanā

    ஸமணாதி போ⁴தி ஸுபீதிஆதி³கா ரோஹினியா தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ இதோ ஏகனவுதிகப்பே விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா, ஏகதி³வஸங் ப³ந்து⁴மதீனக³ரே ப⁴க³வந்தங் பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா பத்தங் க³ஹெத்வா பூவஸ்ஸ பூரெத்வா ப⁴க³வதோ த³த்வா பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ அனுக்கமேன உபசிதவிமொக்க²ஸம்பா⁴ரா ஹுத்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் மஹாவிப⁴வஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா ரோஹினீதி லத்³த⁴னாமா விஞ்ஞுதங் பத்வா, ஸத்த²ரி வேஸாலியங் விஹரந்தே விஹாரங் க³ந்தவா த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோதாபன்னா ஹுத்வா மாதாபிதூனங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸாஸனே பஸாத³ங் உப்பாதெ³த்வா தே அனுஜானாபெத்வா ஸயங் பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தீ ந சிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் –

    Samaṇāti bhoti supītiādikā rohiniyā theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī ito ekanavutikappe vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā, ekadivasaṃ bandhumatīnagare bhagavantaṃ piṇḍāya carantaṃ disvā pattaṃ gahetvā pūvassa pūretvā bhagavato datvā pītisomanassajātā pañcapatiṭṭhitena vandi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī anukkamena upacitavimokkhasambhārā hutvā imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ mahāvibhavassa brāhmaṇassa gehe nibbattitvā rohinīti laddhanāmā viññutaṃ patvā, satthari vesāliyaṃ viharante vihāraṃ gantavā dhammaṃ sutvā sotāpannā hutvā mātāpitūnaṃ dhammaṃ desetvā sāsane pasādaṃ uppādetvā te anujānāpetvā sayaṃ pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karontī na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘நக³ரே ப³ந்து⁴மதியா, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, vipassissa mahesino;

    பிண்டா³ய விசரந்தஸ்ஸ, பூவேதா³ஸிமஹங் ததா³.

    Piṇḍāya vicarantassa, pūvedāsimahaṃ tadā.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    தத்த² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘ச²த்திங்ஸதே³வராஜூனங் , மஹேஸித்தமகாரயிங்;

    ‘‘Chattiṃsadevarājūnaṃ , mahesittamakārayiṃ;

    பஞ்ஞாஸசக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Paññāsacakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ‘‘மனஸா பத்தி²தா நாம, ஸப்³பா³ மய்ஹங் ஸமிஜ்ஜ²த²;

    ‘‘Manasā patthitā nāma, sabbā mayhaṃ samijjhatha;

    ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மனுஜேஸு ச.

    Sampattiṃ anubhotvāna, devesu manujesu ca.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வஸம்பத்தே, ஜாதோ விப்பகுலே அஹங்;

    ‘‘Pacchime bhavasampatte, jāto vippakule ahaṃ;

    ரோஹினீ நாம நாமேன, ஞாதகேஹி பியாயிதா.

    Rohinī nāma nāmena, ñātakehi piyāyitā.

    ‘‘பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா, த⁴ம்மங் ஸுத்வா யதா²தத²ங்;

    ‘‘Bhikkhūnaṃ santikaṃ gantvā, dhammaṃ sutvā yathātathaṃ;

    ஸங்விக்³க³மானஸா ஹுத்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Saṃviggamānasā hutvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘யோனிஸோ பத³ஹந்தீனங், அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Yoniso padahantīnaṃ, arahattamapāpuṇiṃ;

    ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    Ekanavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பூவதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pūvadānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா புப்³பே³ ஸோதாபன்னகாலே பிதரா அத்தனா ச வசனபடிவசனவஸேன வுத்தகா³தா² உதா³னவஸேன பா⁴ஸந்தீ –

    Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā pubbe sotāpannakāle pitarā attanā ca vacanapaṭivacanavasena vuttagāthā udānavasena bhāsantī –

    271.

    271.

    ‘‘ஸமணாதி போ⁴தி ஸுபி, ஸமணாதி பபு³ஜ்ஜ²ஸி;

    ‘‘Samaṇāti bhoti supi, samaṇāti pabujjhasi;

    ஸமணானேவ கித்தேஸி, ஸமணீ நூன ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Samaṇāneva kittesi, samaṇī nūna bhavissasi.

    272.

    272.

    ‘‘விபுலங் அன்னஞ்ச பானஞ்ச, ஸமணானங் பவெச்ச²ஸி;

    ‘‘Vipulaṃ annañca pānañca, samaṇānaṃ pavecchasi;

    ரோஹினீ தா³னி புச்சா²மி, கேன தே ஸமணா பியா.

    Rohinī dāni pucchāmi, kena te samaṇā piyā.

    273.

    273.

    ‘‘அகம்மகாமா அலஸா, பரத³த்தூபஜீவினோ;

    ‘‘Akammakāmā alasā, paradattūpajīvino;

    ஆஸங்ஸுகா ஸாது³காமா, கேன தே ஸமணா பியா.

    Āsaṃsukā sādukāmā, kena te samaṇā piyā.

    274.

    274.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத மங் தாத, ஸமணானங் பரிபுச்ச²ஸி;

    ‘‘Cirassaṃ vata maṃ tāta, samaṇānaṃ paripucchasi;

    தேஸங் தே கித்தயிஸ்ஸாமி, பஞ்ஞாஸீலபரக்கமங்.

    Tesaṃ te kittayissāmi, paññāsīlaparakkamaṃ.

    275.

    275.

    ‘‘கம்மகாமா அனலஸா, கம்மஸெட்ட²ஸ்ஸ காரகா;

    ‘‘Kammakāmā analasā, kammaseṭṭhassa kārakā;

    ராக³ங் தோ³ஸங் பஜஹந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Rāgaṃ dosaṃ pajahanti, tena me samaṇā piyā.

    276.

    276.

    ‘‘தீணி பாபஸ்ஸ மூலானி, து⁴னந்தி ஸுசிகாரினோ;

    ‘‘Tīṇi pāpassa mūlāni, dhunanti sucikārino;

    ஸப்³ப³ங் பாபங் பஹீனேஸங், தேன மே ஸமணா பியா.

    Sabbaṃ pāpaṃ pahīnesaṃ, tena me samaṇā piyā.

    277.

    277.

    ‘‘காயகம்மங் ஸுசி நேஸங், வசீகம்மஞ்ச தாதி³ஸங்;

    ‘‘Kāyakammaṃ suci nesaṃ, vacīkammañca tādisaṃ;

    மனோகம்மங் ஸுசி நேஸங், தேன மே ஸமணா பியா.

    Manokammaṃ suci nesaṃ, tena me samaṇā piyā.

    278.

    278.

    ‘‘விமலா ஸங்க²முத்தாவ, ஸுத்³தா⁴ ஸந்தரபா³ஹிரா;

    ‘‘Vimalā saṅkhamuttāva, suddhā santarabāhirā;

    புண்ணா ஸுக்கான த⁴ம்மானங், தேன மே ஸமணா பியா.

    Puṇṇā sukkāna dhammānaṃ, tena me samaṇā piyā.

    279.

    279.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, அரியா த⁴ம்மஜீவினோ;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, ariyā dhammajīvino;

    அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச தே³ஸெந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Atthaṃ dhammañca desenti, tena me samaṇā piyā.

    280.

    280.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, அரியா த⁴ம்மஜீவினோ;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, ariyā dhammajīvino;

    ஏகக்³க³சித்தா ஸதிமந்தோ, தேன மே ஸமணா பியா.

    Ekaggacittā satimanto, tena me samaṇā piyā.

    281.

    281.

    ‘‘தூ³ரங்க³மா ஸதிமந்தோ, மந்தபா⁴ணீ அனுத்³த⁴தா;

    ‘‘Dūraṅgamā satimanto, mantabhāṇī anuddhatā;

    து³க்க²ஸ்ஸந்தங் பஜானந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Dukkhassantaṃ pajānanti, tena me samaṇā piyā.

    282.

    282.

    ‘‘யஸ்மா கா³மா பக்கமந்தி, ந விலோகெந்தி கிஞ்சனங்;

    ‘‘Yasmā gāmā pakkamanti, na vilokenti kiñcanaṃ;

    அனபெக்கா²வ க³ச்ச²ந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Anapekkhāva gacchanti, tena me samaṇā piyā.

    283.

    283.

    ‘‘ந தே ஸங் கொட்டே² ஓபெந்தி, ந கும்பி⁴ங் ந க²ளோபியங்;

    ‘‘Na te saṃ koṭṭhe openti, na kumbhiṃ na khaḷopiyaṃ;

    பரினிட்டி²தமேஸானா, தேன மே ஸமணா பியா.

    Pariniṭṭhitamesānā, tena me samaṇā piyā.

    284.

    284.

    ‘‘ந தே ஹிரஞ்ஞங் க³ண்ஹந்தி, ந ஸுவண்ணங் ந ரூபியங்;

    ‘‘Na te hiraññaṃ gaṇhanti, na suvaṇṇaṃ na rūpiyaṃ;

    பச்சுப்பன்னேன யாபெந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Paccuppannena yāpenti, tena me samaṇā piyā.

    285.

    285.

    ‘‘நானாகுலா பப்³ப³ஜிதா, நானாஜனபதே³ஹி ச;

    ‘‘Nānākulā pabbajitā, nānājanapadehi ca;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் பிஹயந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Aññamaññaṃ pihayanti, tena me samaṇā piyā.

    286.

    286.

    ‘‘அத்தா²ய வத நோ போ⁴தி, குலே ஜாதாஸி ரோஹினீ;

    ‘‘Atthāya vata no bhoti, kule jātāsi rohinī;

    ஸத்³தா⁴ பு³த்³தே⁴ ச த⁴ம்மே ச, ஸங்கே⁴ ச திப்³ப³கா³ரவா.

    Saddhā buddhe ca dhamme ca, saṅghe ca tibbagāravā.

    287.

    287.

    ‘‘துவஞ்ஹேதங் பஜானாஸி, புஞ்ஞக்கெ²த்தங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Tuvañhetaṃ pajānāsi, puññakkhettaṃ anuttaraṃ;

    அம்ஹம்பி ஏதே ஸமணா, படிக்³க³ண்ஹந்தி த³க்கி²ணங்.

    Amhampi ete samaṇā, paṭiggaṇhanti dakkhiṇaṃ.

    288.

    288.

    ‘‘பதிட்டி²தோ ஹெத்த² யஞ்ஞோ, விபுலோ நோ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Patiṭṭhito hettha yañño, vipulo no bhavissati;

    ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே தே து³க்க²மப்பியங்.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    289.

    289.

    ‘‘உபேஹி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;

    ‘‘Upehi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    ஸமாதி³யாஹி ஸீலானி, தங் தே அத்தா²ய ஹேஹிதி.

    Samādiyāhi sīlāni, taṃ te atthāya hehiti.

    290.

    290.

    ‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    ஸமாதி³யாமி ஸீலானி, தங் மே அத்தா²ய ஹேஹிதி.

    Samādiyāmi sīlāni, taṃ me atthāya hehiti.

    291.

    291.

    ‘‘ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ புரே ஆஸிங், ஸோ இதா³னிம்ஹி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Brahmabandhu pure āsiṃ, so idānimhi brāhmaṇo;

    தேவிஜ்ஜோ ஸொத்தியோ சம்ஹி, வேத³கூ³ சம்ஹி ந்ஹாதகோ’’தி. –

    Tevijjo sottiyo camhi, vedagū camhi nhātako’’ti. –

    இமா கா³தா² பச்சுதா³ஹாஸி.

    Imā gāthā paccudāhāsi.

    தத்த² ஆதி³தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அத்தனோ தீ⁴து பி⁴க்கூ²ஸு ஸம்முதிங் அனிச்ச²ந்தேன வுத்தா. தத்த² ஸமணாதி போ⁴தி ஸுபீதி போ⁴தி த்வங் ஸுபனகாலேபி ‘‘ஸமணா ஸமணா’’தி கித்தெந்தீ ஸமணபடிப³த்³த⁴ங்யேவ கத²ங் கதெ²ந்தீ ஸுபஸி. ஸமணாதி பபு³ஜ்ஜ²ஸீதி ஸுபனதோ உட்ட²ஹந்தீபி ‘‘ஸமணா’’இச்சேவங் வத்வா பபு³ஜ்ஜ²ஸி நித்³தா³ய வுட்டா²ஸி. ஸமணானேவ கித்தேஸீதி ஸப்³ப³காலம்பி ஸமணே ஏவ ஸமணானமேவ வா கு³ணே கித்தேஸி அபி⁴த்த²வஸி. ஸமணீ நூன ப⁴விஸ்ஸஸீதி கி³ஹிரூபேன டி²தாபி சித்தேன ஸமணீ ஏவ மஞ்ஞே ப⁴விஸ்ஸஸி. அத² வா ஸமணீ நூன ப⁴விஸ்ஸஸீதி இதா³னி கி³ஹிரூபேன டி²தாபி ந சிரேனேவ ஸமணீ ஏவ மஞ்ஞே ப⁴விஸ்ஸஸி ஸமணேஸு ஏவ நின்னபோணபா⁴வதோ.

    Tattha ādito tisso gāthā attano dhītu bhikkhūsu sammutiṃ anicchantena vuttā. Tattha samaṇāti bhoti supīti bhoti tvaṃ supanakālepi ‘‘samaṇā samaṇā’’ti kittentī samaṇapaṭibaddhaṃyeva kathaṃ kathentī supasi. Samaṇāti pabujjhasīti supanato uṭṭhahantīpi ‘‘samaṇā’’iccevaṃ vatvā pabujjhasi niddāya vuṭṭhāsi. Samaṇāneva kittesīti sabbakālampi samaṇe eva samaṇānameva vā guṇe kittesi abhitthavasi. Samaṇī nūna bhavissasīti gihirūpena ṭhitāpi cittena samaṇī eva maññe bhavissasi. Atha vā samaṇī nūna bhavissasīti idāni gihirūpena ṭhitāpi na cireneva samaṇī eva maññe bhavissasi samaṇesu eva ninnapoṇabhāvato.

    பவெச்ச²ஸீதி தே³ஸி. ரோஹினீ தா³னி புச்சா²மீதி, அம்ம ரோஹினி, தங் அஹங் இதா³னி புச்சா²மீதி ப்³ராஹ்மணோ அத்தனோ தீ⁴தரங் புச்ச²ந்தோ ஆஹ. கேன தே ஸமணா பியாதி, அம்ம ரோஹினி, த்வங் ஸயந்தீபி பபு³ஜ்ஜ²ந்தீபி அஞ்ஞதா³பி ஸமணானமேவ கு³ணே கித்தயஸி, கேன நாம காரணேன துய்ஹங் ஸமணா பியாயிதப்³பா³ ஜாதாதி அத்தோ².

    Pavecchasīti desi. Rohinī dāni pucchāmīti, amma rohini, taṃ ahaṃ idāni pucchāmīti brāhmaṇo attano dhītaraṃ pucchanto āha. Kena te samaṇā piyāti, amma rohini, tvaṃ sayantīpi pabujjhantīpi aññadāpi samaṇānameva guṇe kittayasi, kena nāma kāraṇena tuyhaṃ samaṇā piyāyitabbā jātāti attho.

    இதா³னி ப்³ராஹ்மணோ ஸமணேஸு தோ³ஸங் தீ⁴து ஆசிக்க²ந்தோ ‘‘அகம்மகாமா’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² அகம்மகாமாதி ந கம்மகாமா, அத்தனோ பரேஸஞ்ச அத்தா²வஹங் கிஞ்சி கம்மங் ந காதுகாமா. அலஸாதி குஸீதா. பரத³த்தூபஜீவினோதி பரேஹி தி³ன்னேனேவ உபஜீவனஸீலா. ஆஸங்ஸுகாதி ததோ ஏவ கா⁴ஸச்சா²த³னாதீ³னங் ஆஸீஸனகா. ஸாது³காமாதி ஸாது³ங் மது⁴ரமேவ ஆஹாரங் இச்ச²னகா. ஸப்³ப³மேதங் ப்³ராஹ்மணோ ஸமணானங் கு³ணே அஜானந்தோ அத்தனாவ பரிகப்பிதங் தோ³ஸமாஹ.

    Idāni brāhmaṇo samaṇesu dosaṃ dhītu ācikkhanto ‘‘akammakāmā’’ti gāthamāha. Tattha akammakāmāti na kammakāmā, attano paresañca atthāvahaṃ kiñci kammaṃ na kātukāmā. Alasāti kusītā. Paradattūpajīvinoti parehi dinneneva upajīvanasīlā. Āsaṃsukāti tato eva ghāsacchādanādīnaṃ āsīsanakā. Sādukāmāti sāduṃ madhurameva āhāraṃ icchanakā. Sabbametaṃ brāhmaṇo samaṇānaṃ guṇe ajānanto attanāva parikappitaṃ dosamāha.

    தங் ஸுத்வா ரோஹினீ ‘‘லத்³தோ⁴ தா³னி மே ஓகாஸோ அய்யானங் கு³ணே கதே²து’’ந்தி துட்ட²மானஸா பி⁴க்கூ²னங் கு³ணே கித்தேதுகாமா பட²மங் தாவ தேஸங் கித்தனே ஸோமனஸ்ஸங் பவேதெ³ந்தீ ‘‘சீரஸ்ஸங் வத மங், தாதா’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² சிரஸ்ஸங் வதாதி சிரேன வத. தாதாதி பிதரங் ஆலபதி. ஸமணானந்தி ஸமணே ஸமணானங் வா மய்ஹங் பியாயிதப்³ப³ங் பரிபுச்ச²ஸி. தேஸந்தி ஸமணானங். பஞ்ஞாஸீலபரக்கமந்தி பஞ்ஞஞ்ச ஸீலஞ்ச உஸ்ஸாஹஞ்ச.

    Taṃ sutvā rohinī ‘‘laddho dāni me okāso ayyānaṃ guṇe kathetu’’nti tuṭṭhamānasā bhikkhūnaṃ guṇe kittetukāmā paṭhamaṃ tāva tesaṃ kittane somanassaṃ pavedentī ‘‘cīrassaṃ vata maṃ, tātā’’ti gāthamāha. Tattha cirassaṃ vatāti cirena vata. Tātāti pitaraṃ ālapati. Samaṇānanti samaṇe samaṇānaṃ vā mayhaṃ piyāyitabbaṃ paripucchasi. Tesanti samaṇānaṃ. Paññāsīlaparakkamanti paññañca sīlañca ussāhañca.

    கித்தயிஸ்ஸாமீதி கத²யிஸ்ஸாமி. படிஜானெத்வா தே கித்தெந்தீ ‘‘அகம்மகாமா அலஸா’’தி தேன வுத்தங் தோ³ஸங் தாவ நிப்³பே³டெ²த்வா தப்படிபக்க²பூ⁴தங் கு³ணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கம்மகாமா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கம்மகாமாதி வத்தபடிவத்தாதி³பே⁴த³ங் கம்மங் ஸமணகிச்சங் பரிபூரணவஸேன காமெந்தி இச்ச²ந்தீதி கம்மகாமா. தத்த² யுத்தப்பயுத்தா ஹுத்வா உட்டா²ய ஸமுட்டா²ய வாயமனதோ ந அலஸாதி அனலஸா. தங் பன கம்மங் ஸெட்ட²ங் உத்தமங் நிப்³பா³னாவஹமேவ கரொந்தீதி கம்மஸெட்ட²ஸ்ஸ காரகா. கரொந்தா பன தங் படிபத்தியா அனவஜ்ஜபா⁴வதோ ராக³ங் தோ³ஸங் பஜஹந்தி, யதா² ராக³தோ³ஸா பஹீயந்தி, ஏவங் ஸமணா கம்மங் கரொந்தி. தேன மே ஸமணா பியாதி தேன யதா²வுத்தேன ஸம்மாபடிபஜ்ஜனேன மய்ஹங் ஸமணா பியாயிதப்³பா³தி அத்தோ².

    Kittayissāmīti kathayissāmi. Paṭijānetvā te kittentī ‘‘akammakāmā alasā’’ti tena vuttaṃ dosaṃ tāva nibbeṭhetvā tappaṭipakkhabhūtaṃ guṇaṃ dassetuṃ ‘‘kammakāmā’’tiādimāha. Tattha kammakāmāti vattapaṭivattādibhedaṃ kammaṃ samaṇakiccaṃ paripūraṇavasena kāmenti icchantīti kammakāmā. Tattha yuttappayuttā hutvā uṭṭhāya samuṭṭhāya vāyamanato na alasāti analasā. Taṃ pana kammaṃ seṭṭhaṃ uttamaṃ nibbānāvahameva karontīti kammaseṭṭhassa kārakā. Karontā pana taṃ paṭipattiyā anavajjabhāvato rāgaṃ dosaṃ pajahanti, yathā rāgadosā pahīyanti, evaṃ samaṇā kammaṃ karonti. Tena me samaṇā piyāti tena yathāvuttena sammāpaṭipajjanena mayhaṃ samaṇā piyāyitabbāti attho.

    தீணி பாபஸ்ஸ மூலானீதி லோப⁴தோ³ஸமோஹஸங்கா²தானி அகுஸலஸ்ஸ தீணி மூலானி. து⁴னந்தீதி நிக்³கா⁴தெந்தி, பஜஹந்தீதி அத்தோ². ஸுசிகாரினோதி அனவஜ்ஜகம்மகாரினோ. ஸப்³ப³ங் பாபங் பஹீனேஸந்தி அக்³க³மக்³கா³தி⁴க³மேன ஏஸங் ஸப்³ப³ம்பி பாபங் பஹீனங்.

    Tīṇi pāpassa mūlānīti lobhadosamohasaṅkhātāni akusalassa tīṇi mūlāni. Dhunantīti nigghātenti, pajahantīti attho. Sucikārinoti anavajjakammakārino. Sabbaṃ pāpaṃ pahīnesanti aggamaggādhigamena esaṃ sabbampi pāpaṃ pahīnaṃ.

    ஏவங் ‘‘ஸமணா ஸுசிகாரினோ’’தி ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘காயகம்ம’’ந்தி கா³த²மாஹ. தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Evaṃ ‘‘samaṇā sucikārino’’ti saṅkhepato vuttamatthaṃ vibhajitvā dassetuṃ ‘‘kāyakamma’’nti gāthamāha. Taṃ suviññeyyameva.

    விமலா ஸங்க²முத்தாவாதி ஸுதோ⁴தஸங்கா² விய முத்தா விய ச விக³தமலா ராகா³தி³மலரஹிதா. ஸுத்³தா⁴ ஸந்தரபா³ஹிராதி ஸந்தரஞ்ச பா³ஹிரஞ்ச ஸந்தரபா³ஹிரங். ததோ ஸந்தரபா³ஹிரதோ ஸுத்³தா⁴, ஸுத்³தா⁴ஸயபயோகா³தி அத்தோ². புண்ணா ஸுக்கான த⁴ம்மானந்தி ஏகந்தஸுக்கேஹி அனவஜ்ஜத⁴ம்மேஹி பரிபுண்ணா, அஸேகே²ஹி ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³ஹி ஸமன்னாக³தாதி அத்தோ².

    Vimalā saṅkhamuttāvāti sudhotasaṅkhā viya muttā viya ca vigatamalā rāgādimalarahitā. Suddhā santarabāhirāti santarañca bāhirañca santarabāhiraṃ. Tato santarabāhirato suddhā, suddhāsayapayogāti attho. Puṇṇā sukkāna dhammānanti ekantasukkehi anavajjadhammehi paripuṇṇā, asekhehi sīlakkhandhādīhi samannāgatāti attho.

    ஸுத்தகெ³ய்யாதி³ப³ஹுங் ஸுதங் ஏதேஸங், ஸுதேன வா உப்பன்னாதி ப³ஹுஸ்ஸுதா, பரியத்திபா³ஹுஸச்சேன படிவேத⁴பா³ஹுஸச்சேன ச ஸமன்னாக³தாதி அத்தோ². தமேவ து³வித⁴ம்பி த⁴ம்மங் தா⁴ரெந்தீதி த⁴ம்மத⁴ரா. ஸத்தானங் ஆசாரஸமாசாரஸிக்கா²பதே³ன அரீயந்தீதி அரியா. த⁴ம்மேன ஞாயேன ஜீவந்தீதி த⁴ம்மஜீவினோ. அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச தே³ஸெந்தீதி பா⁴ஸிதத்த²ஞ்ச தே³ஸனாத⁴ம்மஞ்ச கதெ²ந்தி பகாஸெந்தி. அத² வா அத்த²தோ அனபேதங் த⁴ம்மதோ அனபேதஞ்ச தே³ஸெந்தி ஆசிக்க²ந்தி.

    Suttageyyādibahuṃ sutaṃ etesaṃ, sutena vā uppannāti bahussutā, pariyattibāhusaccena paṭivedhabāhusaccena ca samannāgatāti attho. Tameva duvidhampi dhammaṃ dhārentīti dhammadharā. Sattānaṃ ācārasamācārasikkhāpadena arīyantīti ariyā. Dhammena ñāyena jīvantīti dhammajīvino. Atthaṃ dhammañca desentīti bhāsitatthañca desanādhammañca kathenti pakāsenti. Atha vā atthato anapetaṃ dhammato anapetañca desenti ācikkhanti.

    ஏகக்³க³சித்தாதி ஸமாஹிதசித்தா. ஸதிமந்தோதி உபட்டி²தஸதினோ.

    Ekaggacittāti samāhitacittā. Satimantoti upaṭṭhitasatino.

    தூ³ரங்க³மாதி அரஞ்ஞக³தா, மனுஸ்ஸூபசாரங் முஞ்சித்வா தூ³ரங் க³ச்ச²ந்தா, இத்³தா⁴னுபா⁴வேன வா யதா²ருசிதங் தூ³ரங் டா²னங் க³ச்ச²ந்தீதி தூ³ரங்க³மா. மந்தா வுச்சதி பஞ்ஞா, தாய ப⁴ணனஸீலதாய மந்தபா⁴ணீ. ந உத்³த⁴தாதி அனுத்³த⁴தா, உத்³த⁴ச்சரஹிதா வூபஸந்தசித்தா. து³க்க²ஸ்ஸந்தங் பஜானந்தீதி வட்டது³க்க²ஸ்ஸ பரியந்தபூ⁴தங் நிப்³பா³னங் படிவிஜ்ஜ²ந்தி.

    Dūraṅgamāti araññagatā, manussūpacāraṃ muñcitvā dūraṃ gacchantā, iddhānubhāvena vā yathārucitaṃ dūraṃ ṭhānaṃ gacchantīti dūraṅgamā. Mantā vuccati paññā, tāya bhaṇanasīlatāya mantabhāṇī. Na uddhatāti anuddhatā, uddhaccarahitā vūpasantacittā. Dukkhassantaṃ pajānantīti vaṭṭadukkhassa pariyantabhūtaṃ nibbānaṃ paṭivijjhanti.

    ந விலோகெந்தி கிஞ்சனந்தி யதோ கா³மதோ பக்கமந்தி, தஸ்மிங் கா³மே கஞ்சி ஸத்தங் வா ஸங்கா²ரங் வா அபெக்கா²வஸேன ந ஓலோகெந்தி, அத² கோ² பன அனபெக்கா²வ க³ச்ச²ந்தி பக்கமந்தி.

    Na vilokenti kiñcananti yato gāmato pakkamanti, tasmiṃ gāme kañci sattaṃ vā saṅkhāraṃ vā apekkhāvasena na olokenti, atha kho pana anapekkhāva gacchanti pakkamanti.

    ந தே ஸங் கொட்டே² ஓபெந்தீதி தே ஸமணா ஸங் அத்தனோ ஸந்தகங் ஸாபதெய்யங் கொட்டே² ந ஓபெந்தி ந படிஸாமெத்வா ட²பெந்தி தாதி³ஸஸ்ஸ பரிக்³க³ஹஸ்ஸ அபா⁴வதோ. கும்பி⁴ந்தி கும்பி⁴யங். க²ளோபியந்தி பச்சி²யங். பரினிட்டி²தமேஸானாதி பரகுலேஸு பரேஸங் அத்தா²ய ஸித்³த⁴மேவ கா⁴ஸங் பரியேஸந்தா.

    Na te saṃ koṭṭhe opentīti te samaṇā saṃ attano santakaṃ sāpateyyaṃ koṭṭhe na openti na paṭisāmetvā ṭhapenti tādisassa pariggahassa abhāvato. Kumbhinti kumbhiyaṃ. Khaḷopiyanti pacchiyaṃ. Pariniṭṭhitamesānāti parakulesu paresaṃ atthāya siddhameva ghāsaṃ pariyesantā.

    ஹிரஞ்ஞந்தி கஹாபணங். ரூபியந்தி ரஜதங். பச்சுப்பன்னேன யாபெந்தீதி அதீதங் அனநுஸோசந்தா அனாக³தஞ்ச அபச்சாஸீஸந்தா பச்சுப்பன்னேன யாபெந்தி அத்தபா⁴வங் பவத்தெந்தி.

    Hiraññanti kahāpaṇaṃ. Rūpiyanti rajataṃ. Paccuppannena yāpentīti atītaṃ ananusocantā anāgatañca apaccāsīsantā paccuppannena yāpenti attabhāvaṃ pavattenti.

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் பிஹயந்தீதி அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்மிங் மெத்திங் கரொந்தி. ‘‘பிஹாயந்தி’’பி பாடோ², ஸோ ஏவ அத்தோ².

    Aññamaññaṃ pihayantīti aññamaññasmiṃ mettiṃ karonti. ‘‘Pihāyanti’’pi pāṭho, so eva attho.

    ஏவங் ஸோ ப்³ராஹ்மணோ தீ⁴துயா ஸந்திகே பி⁴க்கூ²னங் கு³ணே ஸுத்வா பஸன்னமானஸோ தீ⁴தரங் பஸங்ஸந்தோ ‘‘அத்தா²ய வதா’’திஆதி³மாஹ.

    Evaṃ so brāhmaṇo dhītuyā santike bhikkhūnaṃ guṇe sutvā pasannamānaso dhītaraṃ pasaṃsanto ‘‘atthāya vatā’’tiādimāha.

    அம்ஹம்பீதி அம்ஹாகம்பி. த³க்கி²ணந்தி தெ³ய்யத⁴ம்மங்.

    Amhampīti amhākampi. Dakkhiṇanti deyyadhammaṃ.

    எத்தா²தி ஏதேஸு ஸமணேஸு. யஞ்ஞோதி தா³னத⁴ம்மோ. விபுலோதி விபுலப²லோ. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Etthāti etesu samaṇesu. Yaññoti dānadhammo. Vipuloti vipulaphalo. Sesaṃ vuttanayameva.

    ஏவங் ப்³ராஹ்மணோ ஸரணேஸு ஸீலேஸு ச பதிட்டி²தோ அபரபா⁴கே³ ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தே பதிட்டா²ய அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னெந்தோ ‘‘ப்³ரஹ்மப³ந்தூ⁴’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோயேவ.

    Evaṃ brāhmaṇo saraṇesu sīlesu ca patiṭṭhito aparabhāge sañjātasaṃvego pabbajitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahatte patiṭṭhāya attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānento ‘‘brahmabandhū’’ti gāthamāha. Tassattho heṭṭhā vuttoyeva.

    ரோஹினீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Rohinītherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 2. ரோஹினீதே²ரீகா³தா² • 2. Rohinītherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact