Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ரோஜமல்லவத்து²கதா²வண்ணனா

    Rojamallavatthukathāvaṇṇanā

    301. ரோஜவத்து²ம்ஹி விஹாரோதி க³ந்த⁴குடிங் ஸந்தா⁴ய ஆஹங்ஸு. அதரமானோதி அதுரந்தோ, ஸணிகங் பத³ப்பமாணட்டா²னே பத³ங் நிக்கி²பந்தோ வத்தங் கத்வா ஸுஸம்மட்ட²ங் முத்தாத³லஸிந்து³வாரஸந்த²ரஸதி³ஸங் வாலிகங் அவினாஸெந்தோதி அத்தோ². ஆளிந்த³ந்தி பமுக²ங். உக்காஸித்வாதி உக்காஸிதஸத்³த³ங் கத்வா. அக்³க³ளந்தி கவாடங். ஆகோடேஹீதி அக்³க³னகே²ன ஈஸகங் குஞ்சிகசி²த்³த³ஸமீபே கோடேஹீதி வுத்தங் ஹோதி. த்³வாரங் கிர அதிஉபரி அமனுஸ்ஸா, அதிஹெட்டா² திரச்சா²னஜாதிகா கோடெந்தி, ததா² அகோடெத்வா மஜ்ஜே² சி²த்³த³ஸமீபே மனுஸ்ஸா கோடெந்தி, இத³ங் த்³வாரகோடகவத்தந்தி தீ³பெந்தா வத³ந்தி. விவரி ப⁴க³வா த்³வாரந்தி ந ப⁴க³வா உட்டா²ய த்³வாரங் விவரி, விவரதூதி பன ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. ததோ ‘‘ப⁴க³வா தும்ஹேஹி அனேகாஸு கப்பகோடீஸு தா³னங் த³த³மானேஹி ந ஸஹத்தா² த்³வாரவிவரணகம்மங் கத’’ந்தி ஸயமேவ த்³வாரங் விவடங். தங் பன யஸ்மா ப⁴க³வதோ மனேன விவடங், தஸ்மா ‘‘விவரி ப⁴க³வா த்³வார’’ந்தி வுத்தங்.

    301. Rojavatthumhi vihāroti gandhakuṭiṃ sandhāya āhaṃsu. Ataramānoti aturanto, saṇikaṃ padappamāṇaṭṭhāne padaṃ nikkhipanto vattaṃ katvā susammaṭṭhaṃ muttādalasinduvārasantharasadisaṃ vālikaṃ avināsentoti attho. Āḷindanti pamukhaṃ. Ukkāsitvāti ukkāsitasaddaṃ katvā. Aggaḷanti kavāṭaṃ. Ākoṭehīti agganakhena īsakaṃ kuñcikachiddasamīpe koṭehīti vuttaṃ hoti. Dvāraṃ kira atiupari amanussā, atiheṭṭhā tiracchānajātikā koṭenti, tathā akoṭetvā majjhe chiddasamīpe manussā koṭenti, idaṃ dvārakoṭakavattanti dīpentā vadanti. Vivaribhagavā dvāranti na bhagavā uṭṭhāya dvāraṃ vivari, vivaratūti pana hatthaṃ pasāresi. Tato ‘‘bhagavā tumhehi anekāsu kappakoṭīsu dānaṃ dadamānehi na sahatthā dvāravivaraṇakammaṃ kata’’nti sayameva dvāraṃ vivaṭaṃ. Taṃ pana yasmā bhagavato manena vivaṭaṃ, tasmā ‘‘vivari bhagavā dvāra’’nti vuttaṃ.

    ரோஜமல்லவத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Rojamallavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 183. ரோஜமல்லவத்து² • 183. Rojamallavatthu

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ரோஜமல்லாதி³வத்து²கதா² • Rojamallādivatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ரோஜமல்லாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Rojamallādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 183. ரோஜமல்லாதி³வத்து²கதா² • 183. Rojamallādivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact