Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[277] 7. ரோமகஜாதகவண்ணனா
[277] 7. Romakajātakavaṇṇanā
வஸ்ஸானி பஞ்ஞாஸ ஸமாதி⁴கானீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ப⁴க³வதோ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² உத்தானமேவ.
Vassānipaññāsa samādhikānīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto bhagavato vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu uttānameva.
அதீதே பன பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பாராவதோ ஹுத்வா ப³ஹுபாராவதபரிவுதோ அரஞ்ஞே பப்³ப³தகு³ஹாயங் வாஸங் கப்பேஸி. அஞ்ஞதரோபி கோ² தாபஸோ ஸீலஸம்பன்னோ தேஸங் பாராவதானங் வஸனட்டா²னதோ அவிதூ³ரே ஏகங் பச்சந்தகா³மங் உபனிஸ்ஸாய அஸ்ஸமபத³ங் மாபெத்வா பப்³ப³தகு³ஹாயங் வாஸங் கப்பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ அந்தரந்தரா தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா ஸோதப்³ப³யுத்தகங் ஸுணாதி. தாபஸோ தத்த² சிரங் வஸித்வா பக்காமி, அத²ஞ்ஞோ கூடஜடிலோ ஆக³ந்த்வா தத்த² வாஸங் கப்பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ பாராவதபரிவுதோ தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா அஸ்ஸமபதே³ விசரித்வா கி³ரிகந்த³ரஸமீபே கோ³சரங் க³ஹெத்வா ஸாயங் அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²தி. கூடதாபஸோ தத்த² அதிரேகபண்ணாஸவஸ்ஸானி வஸி.
Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto pārāvato hutvā bahupārāvataparivuto araññe pabbataguhāyaṃ vāsaṃ kappesi. Aññataropi kho tāpaso sīlasampanno tesaṃ pārāvatānaṃ vasanaṭṭhānato avidūre ekaṃ paccantagāmaṃ upanissāya assamapadaṃ māpetvā pabbataguhāyaṃ vāsaṃ kappesi. Bodhisatto antarantarā tassa santikaṃ āgantvā sotabbayuttakaṃ suṇāti. Tāpaso tattha ciraṃ vasitvā pakkāmi, athañño kūṭajaṭilo āgantvā tattha vāsaṃ kappesi. Bodhisatto pārāvataparivuto taṃ upasaṅkamitvā vanditvā paṭisanthāraṃ katvā assamapade vicaritvā girikandarasamīpe gocaraṃ gahetvā sāyaṃ attano vasanaṭṭhānaṃ gacchati. Kūṭatāpaso tattha atirekapaṇṇāsavassāni vasi.
அத²ஸ்ஸ ஏகதி³வஸங் பச்சந்தகா³மவாஸினோ மனுஸ்ஸா பாராவதமங்ஸங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா அத³ங்ஸு. ஸோ தத்த² ரஸதண்ஹாய ப³ஜ்ஜி²த்வா ‘‘கிங் மங்ஸங் நாமேத’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘பாராவதமங்ஸ’’ந்தி ஸுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் அஸ்ஸமபத³ங் ப³ஹூ பாராவதா ஆக³ச்ச²ந்தி, தே மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தண்டு³லஸப்பித³தி⁴கீ²ரமரிசாதீ³னி ஆஹரித்வா ஏகமந்தே ட²பெத்வா முக்³க³ரங் சீவரகண்ணேன படிச்சா²தெ³த்வா பாராவதானங் ஆக³மனங் ஓலோகெந்தோ பண்ணஸாலத்³வாரே நிஸீதி³. போ³தி⁴ஸத்தோ பாராவதபரிவுதோ ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸ கூடஜடிலஸ்ஸ து³ட்ட²கிரியங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் து³ட்ட²தாபஸோ அஞ்ஞேனாகாரேன நிஸின்னோ, கச்சி நு கோ² அம்ஹாகங் ஸமானஜாதீனங் மங்ஸங் கா²தி³, பரிக³ண்ஹிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி அனுவாதே ட²த்வா தஸ்ஸ ஸரீரக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா ‘‘அயங் அம்ஹே மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³துகாமோ, ந தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்துங் வட்டதீ’’தி பாராவதே ஆதா³ய படிக்கமித்வா சரி. தாபஸோ தங் அனாக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மது⁴ரகத²ங் தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதெ²த்வா விஸ்ஸாஸேன உபக³தே மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³துங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா புரிமா த்³வே கா³தா² அவோச –
Athassa ekadivasaṃ paccantagāmavāsino manussā pārāvatamaṃsaṃ abhisaṅkharitvā adaṃsu. So tattha rasataṇhāya bajjhitvā ‘‘kiṃ maṃsaṃ nāmeta’’nti pucchitvā ‘‘pārāvatamaṃsa’’nti sutvā cintesi – ‘‘mayhaṃ assamapadaṃ bahū pārāvatā āgacchanti, te māretvā maṃsaṃ khādituṃ vaṭṭatī’’ti. So taṇḍulasappidadhikhīramaricādīni āharitvā ekamante ṭhapetvā muggaraṃ cīvarakaṇṇena paṭicchādetvā pārāvatānaṃ āgamanaṃ olokento paṇṇasāladvāre nisīdi. Bodhisatto pārāvataparivuto āgantvā tassa kūṭajaṭilassa duṭṭhakiriyaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ duṭṭhatāpaso aññenākārena nisinno, kacci nu kho amhākaṃ samānajātīnaṃ maṃsaṃ khādi, parigaṇhissāmi na’’nti anuvāte ṭhatvā tassa sarīragandhaṃ ghāyitvā ‘‘ayaṃ amhe māretvā maṃsaṃ khāditukāmo, na tassa santikaṃ gantuṃ vaṭṭatī’’ti pārāvate ādāya paṭikkamitvā cari. Tāpaso taṃ anāgacchantaṃ disvā ‘‘madhurakathaṃ tehi saddhiṃ kathetvā vissāsena upagate māretvā maṃsaṃ khādituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā purimā dve gāthā avoca –
79.
79.
‘‘வஸ்ஸானி பஞ்ஞாஸ ஸமாதி⁴கானி, வஸிம்ஹ ஸேலஸ்ஸ கு³ஹாய ரோமக;
‘‘Vassāni paññāsa samādhikāni, vasimha selassa guhāya romaka;
அஸங்கமானா அபி⁴னிப்³பு³தத்தா, ஹத்த²த்தமாயந்தி மமண்ட³ஜா புரே.
Asaṅkamānā abhinibbutattā, hatthattamāyanti mamaṇḍajā pure.
80.
80.
‘‘தேதா³னி வக்கங்க³ கிமத்த²முஸ்ஸுகா, ப⁴ஜந்தி அஞ்ஞங் கி³ரிகந்த³ரங் தி³ஜா;
‘‘Tedāni vakkaṅga kimatthamussukā, bhajanti aññaṃ girikandaraṃ dijā;
ந நூன மஞ்ஞந்தி மமங் யதா² புரே, சிரப்பவுத்தா² அத² வா ந தே இமே’’தி.
Na nūna maññanti mamaṃ yathā pure, cirappavutthā atha vā na te ime’’ti.
தத்த² ஸமாதி⁴கானீதி ஸமஅதி⁴கானி. ரோமகாதி ருமாய உப்பன்ன, ஸுதோ⁴தபவாளேன ஸமானவண்ணனெத்தபாத³தாய போ³தி⁴ஸத்தங் பாராவதங் ஆலபதி. அஸங்கமானாதி ஏவங் அதிரேகபஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி இமிஸ்ஸா பப்³ப³தகு³ஹாய வஸந்தேஸு அம்ஹேஸு ஏதே அண்ட³ஜா ஏகதி³வஸம்பி மயி ஆஸங்கங் அகத்வா அபி⁴னிப்³பு³தசித்தாவ ஹுத்வா புப்³பே³ மம ஹத்த²த்தங் ஹத்த²ப்பஸாரணோகாஸங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ².
Tattha samādhikānīti samaadhikāni. Romakāti rumāya uppanna, sudhotapavāḷena samānavaṇṇanettapādatāya bodhisattaṃ pārāvataṃ ālapati. Asaṅkamānāti evaṃ atirekapaññāsavassāni imissā pabbataguhāya vasantesu amhesu ete aṇḍajā ekadivasampi mayi āsaṅkaṃ akatvā abhinibbutacittāva hutvā pubbe mama hatthattaṃ hatthappasāraṇokāsaṃ āgacchantīti attho.
தேதா³னீதி தே இதா³னி. வக்கங்கா³தி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆலபதி, ஸப்³பே³பி பன பக்கி²னோ உப்பதனகாலே கீ³வங் வக்கங் கத்வா உப்பதனதோ ‘‘வக்கங்கா³’’தி வுச்சந்தி. கிமத்த²ந்தி கிங்காரணங் ஸம்பஸ்ஸமானா? உஸ்ஸுகாதி உக்கண்டி²தரூபா ஹுத்வா. கி³ரிகந்த³ரந்தி கி³ரிதோ அஞ்ஞங் பப்³ப³தகந்த³ரங். யதா² புரேதி யதா² புப்³பே³ ஏதே பக்கி²னோ மங் க³ருங் கத்வா பியங் கத்வா மஞ்ஞந்தி, ததா² இதா³னி ந நூன மஞ்ஞந்தி, புப்³பே³ இத⁴ நிவுத்த²தாபஸோ அஞ்ஞோ, அயங் அஞ்ஞோ, ஏவங் மஞ்ஞே ஏதே மங் மஞ்ஞந்தீதி தீ³பேதி. சிரப்பவுத்தா² அத² வா ந தே இமேதி கிங் நு கோ² இமே சிரங் விப்பவஸித்வா தீ³க⁴ஸ்ஸ அத்³து⁴னோ அச்சயேன ஆக³தத்தா மங் ‘‘ஸோயேவ அய’’ந்தி ந ஸஞ்ஜானந்தி, உதா³ஹு யே அம்ஹேஸு அபி⁴னிப்³பு³தசித்தா, ந தே இமே, அஞ்ஞேவ ஆக³ந்துகபக்கி²னோ, இமே கேன மங் ந உபஸங்கமந்தீதி புச்ச²தி.
Tedānīti te idāni. Vakkaṅgāti bodhisattaṃ ālapati, sabbepi pana pakkhino uppatanakāle gīvaṃ vakkaṃ katvā uppatanato ‘‘vakkaṅgā’’ti vuccanti. Kimatthanti kiṃkāraṇaṃ sampassamānā? Ussukāti ukkaṇṭhitarūpā hutvā. Girikandaranti girito aññaṃ pabbatakandaraṃ. Yathā pureti yathā pubbe ete pakkhino maṃ garuṃ katvā piyaṃ katvā maññanti, tathā idāni na nūna maññanti, pubbe idha nivutthatāpaso añño, ayaṃ añño, evaṃ maññe ete maṃ maññantīti dīpeti. Cirappavutthā atha vā na te imeti kiṃ nu kho ime ciraṃ vippavasitvā dīghassa addhuno accayena āgatattā maṃ ‘‘soyeva aya’’nti na sañjānanti, udāhu ye amhesu abhinibbutacittā, na te ime, aññeva āgantukapakkhino, ime kena maṃ na upasaṅkamantīti pucchati.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ பக்கமித்வா டி²தோவ ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā bodhisatto pakkamitvā ṭhitova tatiyaṃ gāthamāha –
81.
81.
‘‘ஜானாம தங் ந மயங் ஸம்பமூள்ஹா, ஸோயேவ த்வங் தே மயமஸ்ம நாஞ்ஞே;
‘‘Jānāma taṃ na mayaṃ sampamūḷhā, soyeva tvaṃ te mayamasma nāññe;
சித்தஞ்ச தே அஸ்மிங் ஜனே பது³ட்ட²ங், ஆஜீவிகா தேன தமுத்தஸாமா’’தி.
Cittañca te asmiṃ jane paduṭṭhaṃ, ājīvikā tena tamuttasāmā’’ti.
தத்த² ந மயங் ஸம்பமூள்ஹாதி மயங் மூள்ஹா பமத்தா ந ஹோம. சித்தஞ்ச தே அஸ்மிங் ஜனே பது³ட்ட²ந்தி த்வங், ஸோயேவ மயம்பி தேயேவ, ந தங் ஸஞ்ஜானாம, அபிச கோ² பன தவ சித்தங் அஸ்மிங் ஜனே பது³ட்ட²ங் அம்ஹே மாரேதுங் உப்பன்னங். ஆஜீவிகாதி ஆஜீவஹேது பப்³ப³ஜித பது³ட்ட²தாபஸ. தேன தமுத்தஸாமாதி தேன காரணேன தங் உத்தஸாம பா⁴யாம ந உபஸங்கமாம.
Tattha na mayaṃ sampamūḷhāti mayaṃ mūḷhā pamattā na homa. Cittañca te asmiṃ jane paduṭṭhanti tvaṃ, soyeva mayampi teyeva, na taṃ sañjānāma, apica kho pana tava cittaṃ asmiṃ jane paduṭṭhaṃ amhe māretuṃ uppannaṃ. Ājīvikāti ājīvahetu pabbajita paduṭṭhatāpasa. Tena tamuttasāmāti tena kāraṇena taṃ uttasāma bhāyāma na upasaṅkamāma.
கூடதாபஸோ ‘‘ஞாதோ அஹங் இமேஹீ’’தி முக்³க³ரங் கி²பித்வா விரஜ்ஜி²த்வா ‘‘க³ச்ச² தாவ த்வங் விரத்³தொ⁴ம்ஹீ’’தி ஆஹ. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மங் தாவ விரத்³தோ⁴ஸி, சத்தாரோ பன அபாயே ந விரஜ்ஜ²ஸி. ஸசே இத⁴ வஸிஸ்ஸஸி, கா³மவாஸீனங் ‘சோரோ அய’ந்தி ஆசிக்கி²த்வா தங் கா³ஹாபெஸ்ஸாமி ஸீக⁴ங் பலாயஸ்ஸூ’’தி தங் தஜ்ஜெத்வா பக்காமி. கூடஜடிலோ தத்த² வஸிதுங் நாஸக்கி², அஞ்ஞத்த² அக³மாஸி.
Kūṭatāpaso ‘‘ñāto ahaṃ imehī’’ti muggaraṃ khipitvā virajjhitvā ‘‘gaccha tāva tvaṃ viraddhomhī’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto ‘‘maṃ tāva viraddhosi, cattāro pana apāye na virajjhasi. Sace idha vasissasi, gāmavāsīnaṃ ‘coro aya’nti ācikkhitvā taṃ gāhāpessāmi sīghaṃ palāyassū’’ti taṃ tajjetvā pakkāmi. Kūṭajaṭilo tattha vasituṃ nāsakkhi, aññattha agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கூடதாபஸோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, புரிமோ ஸீலவந்ததாபஸோ ஸாரிபுத்தோ, பாராவதஜெட்ட²கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kūṭatāpaso devadatto ahosi, purimo sīlavantatāpaso sāriputto, pārāvatajeṭṭhako pana ahameva ahosi’’nti.
ரோமகஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Romakajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 277. ரோமகஜாதகங் • 277. Romakajātakaṃ