Știință

    Rozatoarele au o vedere dubla a lumii


    Cercetatorii de la Max Planck Institute for Biological Cybernetics au ajuns la concluzia ca rozatoarele isi muta ochii in directii opuse, astfel incat sa pastreze mereu un ochi indreptat asupra spatiului aerian de deasupra lor.


    Ei au folosit camere miniaturale de mare viteza pentru urmarirea comportamentului acestora, fixate pe capul animalelor si au descoperit ca isi muta ochii in directii opuse, atat in plan orizontal cat si vertical. Fiecare ochi se misca intr-o directie diferita, in functie de schimbarea capului animalului, desi acesta proceseaza informatiile vizuale de la ochi intr-un mod similar cu al altor mamifere.

    Analiza campului vizual al ambilor ochi a concluzionat ca miscarile ochilor exclude posibilitatea ca rozatoarele sa fuzioneze informatiile vizuale intr-o singura imagine, asa cum fac oamenii. In schimb, ochii lor se misca intr-un mod ce le da posibilitatea ca spatiul de deasupra lor sa fie permanent supravegheat. Aceasta este, probabil, o adaptare pentru a-i ajuta sa scape de pasarile de prada, o amenintare majora cu care rozatoarele se confrunta in mediul lor natural.

    Ca multe mamifere, sobolanii au ochii dispusi pe partile laterale ale capului, ceea ce le ofera un camp vizual foarte larg. Vederea tridimensionala necesita insa suprapunerea campurilor vizuale ale celor doi ochi, asa incat, sistemul vizual al acestor animale trebuie sa indeplineasca doua cerinte contradictorii in acelasi timp: pe de o parte sa asigure o supraveghere maxima, pe de alta parte sa fie o vedere detaliata binoculara.

    Intr-o serie de experimente comportamentale, s-a descoperit ca miscarile ochilor depind de pozitia capului. Cand capul se misca in jos, ochii se misca inapoi, departe de varful nasului. Cand sobolanul ridica capul, ochii se misca inainte, ca si cand s-ar uita sasiu. Daca pune capul pe o parte, un ochi se misca in sus, iar celalalt in jos.

    La oamenii, directia in care ochii se uita trebuie sa fie aliniata cu precizie, altfel un obiect nu poate fi fixat. O abatere mai mica de un grad al campului vizual duce la vedere dubla.

    La sobolani, miscarea opusa a ochilor stang si drept inseamna ca linia de vizibilitate variaza cu 40 grade in plan orizontal si cu mai mult de 60 de grade in plan vertical. Consecinta acestor miscari neobisnuite ale ochilor este ca, indiferent de miscarile capului, oricat de ample in toate planurile, animalul are in vedere zona de deasupra sa.

    De unde si vorba veche "cu un ochi la gae si cu unul la tigae".

    GH. MANOIU | 16 AUGUST 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Apigenina, o substanţă găsită în patrunjel, cimbru, muşeţel şi ardei roşu, îmbunătăţeşte formarea neuronilor şi întăreşte conexiunile dintre celulele creierului, un posibil tratament pentru boli cum ar fi schizofrenia, depresia, Alzheimer şi Parkinson.
    Oamenii de ştiinţă americani au descoperit un hormon sintetizat de ficat, care ar putea reduce pofta de zahăr şi alcool şi i-ar ajuta pe cei care suferă de diabet sau obezitate.
    Un grup international de cercetatori au descoperit sapte regiuni noi ale genomului uman – numite loci – asociate cu un risc crescut de a face o boala de ochi, cunoscuta ca degenerescenta maculara legata de varsta, una dintre principalele cauze de orbire.
    Regiunea din creier, cunoscuta sub numele de hipotalamus ar putea fi sursa imbatranirii organismului. Este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University din Statele Unite. Descoperirea lor ar putea deschide strategii noi pentru combaterea maladiilor specifice varstei inaintate si pentru marirea duratei de viata.
    Cercetatorii de la Universidad de Alicante au dezvoltat o noua familie de molecule ce pot fi utilizate la prepararea medicamentelor folosite in tratamentul infectiilor cu bacterii Gram-negative (E Coli), virus (herpes simplex) si cancer mamar.
    Oamenii de ştiinţă de la Leiden University Medical Centre din Olanda au căzut de acord că filmele de groază într-adevăr îngheaţă sângele în vene, sau mai corect, îl coagulează.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact