Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [275] 5. ருசிரஜாதகவண்ணனா

    [275] 5. Rucirajātakavaṇṇanā

    காயங் ப³லாகா ருசிராதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. த்³வேபி வத்தூ²னி புரிமஸதி³ஸானேவ கா³தா²பி.

    Kāyaṃbalākā rucirāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Dvepi vatthūni purimasadisāneva gāthāpi.

    73.

    73.

    ‘‘காயங் ப³லாகா ருசிரா, காகனீளஸ்மிமச்ச²தி;

    ‘‘Kāyaṃ balākā rucirā, kākanīḷasmimacchati;

    சண்டோ³ காகோ ஸகா² மய்ஹங், யஸ்ஸ சேதங் குலாவகங்.

    Caṇḍo kāko sakhā mayhaṃ, yassa cetaṃ kulāvakaṃ.

    74.

    74.

    ‘‘நனு மங் ஸம்ம ஜானாஸி, தி³ஜ ஸாமாகபோ⁴ஜன;

    ‘‘Nanu maṃ samma jānāsi, dija sāmākabhojana;

    அகத்வா வசனங் துய்ஹங், பஸ்ஸ லூனொஸ்மி ஆக³தோ.

    Akatvā vacanaṃ tuyhaṃ, passa lūnosmi āgato.

    75.

    75.

    ‘‘புனபாபஜ்ஜஸீ ஸம்ம, ஸீலஞ்ஹி தவ தாதி³ஸங்;

    ‘‘Punapāpajjasī samma, sīlañhi tava tādisaṃ;

    ந ஹி மானுஸகா போ⁴கா³, ஸுபு⁴ஞ்ஜா ஹொந்தி பக்கி²னா’’தி. –

    Na hi mānusakā bhogā, subhuñjā honti pakkhinā’’ti. –

    கா³தா² ஹி ஏகந்தரிகாயேவ.

    Gāthā hi ekantarikāyeva.

    தத்த² ‘‘ருசிரா’’தி தக்கமக்கி²தஸரீரதாய ஸேதவண்ணதங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ருசிரா பியத³ஸ்ஸனா, பண்ட³ராதி அத்தோ². காகனீளஸ்மிந்தி காககுலாவகே. ‘‘காகனிட்³ட⁴ஸ்மி’’ந்திபி பாடோ². தி³ஜாதி காகோ பாரேவதங் ஆலபதி. ஸாமாகபோ⁴ஜனாதி திணபீ³ஜபோ⁴ஜன. ஸாமாகக்³க³ஹணேன ஹெத்த² ஸப்³ப³ம்பி திணபீ³ஜங் க³ஹிதங். இதா⁴பி போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ந இதா³னி ஸக்கா இதோ பட்டா²ய மயா எத்த² வஸிது’’ந்தி உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² க³தோ.

    Tattha ‘‘rucirā’’ti takkamakkhitasarīratāya setavaṇṇataṃ sandhāya vadati. Rucirā piyadassanā, paṇḍarāti attho. Kākanīḷasminti kākakulāvake. ‘‘Kākaniḍḍhasmi’’ntipi pāṭho. Dijāti kāko pārevataṃ ālapati. Sāmākabhojanāti tiṇabījabhojana. Sāmākaggahaṇena hettha sabbampi tiṇabījaṃ gahitaṃ. Idhāpi bodhisatto ‘‘na idāni sakkā ito paṭṭhāya mayā ettha vasitu’’nti uppatitvā aññattha gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ லோலகாகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, பாராவதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā lolakāko lolabhikkhu ahosi, pārāvato pana ahameva ahosi’’nti.

    ருசிரஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Rucirajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 275. ருசிரஜாதகங் • 275. Rucirajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact