Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    16. ஸோளஸமவக்³கோ³

    16. Soḷasamavaggo

    (161) 6. ரூபங் ஸஹேதுகந்திகதா²

    (161) 6. Rūpaṃ sahetukantikathā

    757. ரூபங் ஸஹேதுகந்தி? ஆமந்தா. அலோப⁴ஹேதுனாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அதோ³ஸஹேதுனாதி …பே॰… அமோஹஹேதுனாதி…பே॰… லோப⁴ஹேதுனா…பே॰… தோ³ஸஹேதுனா…பே॰… மோஹஹேதுனாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    757. Rūpaṃ sahetukanti? Āmantā. Alobhahetunāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… adosahetunāti …pe… amohahetunāti…pe… lobhahetunā…pe… dosahetunā…pe… mohahetunāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ரூபங் ஸஹேதுகந்தி? ஆமந்தா. ஸாரம்மணங், அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு அனாரம்மணங், நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அனாரம்மணங், நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ரூபங் ஸஹேதுக’’ந்தி.

    Rūpaṃ sahetukanti? Āmantā. Sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘rūpaṃ sahetuka’’nti.

    758. அலோபோ⁴ ஸஹேதுகோ ஸாரம்மணோ, அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ரூபங் ஸஹேதுகங் ஸாரம்மணங், அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அதோ³ஸோ ஸஹேதுகோ…பே॰… அமோஹோ… ஸத்³தா⁴… வீரியங்… ஸதி… ஸமாதி⁴… பஞ்ஞா… லோபோ⁴… தோ³ஸோ… மோஹோ… மானோ… தி³ட்டி²… விசிகிச்சா²… தி²னங்… உத்³த⁴ச்சங்… அஹிரிகங்… அனொத்தப்பங் ஸஹேதுகங் ஸாரம்மணங், அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ரூபங் ஸஹேதுகங் ஸாரம்மணங், அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    758. Alobho sahetuko sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Rūpaṃ sahetukaṃ sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… adoso sahetuko…pe… amoho… saddhā… vīriyaṃ… sati… samādhi… paññā… lobho… doso… moho… māno… diṭṭhi… vicikicchā… thinaṃ… uddhaccaṃ… ahirikaṃ… anottappaṃ sahetukaṃ sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Rūpaṃ sahetukaṃ sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ரூபங் ஸஹேதுகங் அனாரம்மணங், நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. அலோபோ⁴ ஸஹேதுகோ அனாரம்மணோ, நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ரூபங் ஸஹேதுகங் அனாரம்மணங், நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. அதோ³ஸோ ஸஹேதுகோ…பே॰… அனொத்தப்பங் ஸஹேதுகங் அனாரம்மணங், நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Rūpaṃ sahetukaṃ anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Alobho sahetuko anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpaṃ sahetukaṃ anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Adoso sahetuko…pe… anottappaṃ sahetukaṃ anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    759. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ரூபங் ஸஹேதுக’’ந்தி? ஆமந்தா. நனு ரூபங் ஸப்பச்சயந்தி ? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ரூபங் ஸப்பச்சயங், தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ரூபங் ஸஹேதுக’’ந்தி.

    759. Na vattabbaṃ – ‘‘rūpaṃ sahetuka’’nti? Āmantā. Nanu rūpaṃ sappaccayanti ? Āmantā. Hañci rūpaṃ sappaccayaṃ, tena vata re vattabbe – ‘‘rūpaṃ sahetuka’’nti.

    ரூபங் ஸஹேதுகந்திகதா² நிட்டி²தா.

    Rūpaṃ sahetukantikathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 5. ரூபங் ஹேதூதிகதா²வண்ணனா • 5. Rūpaṃ hetūtikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact