Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
12. ரூபியாதி³படிக்³க³ஹணவினிச்ச²யகதா²
12. Rūpiyādipaṭiggahaṇavinicchayakathā
59. ரூபியாதி³படிக்³க³ஹோதி ஜாதரூபாதி³படிக்³க³ண்ஹனங். தத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.583-4) ஜாதரூபங் ரஜதங் ஜாதரூபமாஸகோ ரஜதமாஸகோதி சதுப்³பி³த⁴ங் நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து². தம்ப³லோஹாதீ³ஹி கதோ லோஹமாஸகோ. ஸாரதா³ருனா வா வேளுபேஸிகாய வா அந்தமஸோ தாலபண்ணேனபி ரூபங் சி²ந்தி³த்வா கதோ தா³ருமாஸகோ. லாகா²ய வா நிய்யாஸேன வா ரூபங் ஸமுட்டா²பெத்வா கதோ ஜதுமாஸகோ. யோ யோ யத்த² யத்த² ஜனபதே³ யதா³ யதா³ வோஹாரங் க³ச்ச²தி, அந்தமஸோ அட்டி²மயோபி சம்மமயோபி ருக்க²ப²லபீ³ஜமயோபி ஸமுட்டா²பிதரூபோபி அஸமுட்டா²பிதரூபோபீதி அயங் ஸப்³போ³பி ரஜதமாஸகேனேவ ஸங்க³ஹிதோ. முத்தா மணி வேளுரியோ ஸங்கோ² ஸிலா பவாளங் லோஹிதங்கோ மஸாரக³ல்லங் ஸத்த த⁴ஞ்ஞானி தா³ஸிதா³ஸகெ²த்தவத்து²புப்பா²ராமப²லாராமாத³யோதி இத³ங் து³க்கடவத்து². தத்த² நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ங் அத்தனோ வா ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லசேதியானங் வா அத்தா²ய ஸம்படிச்சி²துங் ந வட்டதி. அத்தனோ அத்தா²ய ஸம்படிச்ச²தோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் ஹோதி, ஸேஸானங் அத்தா²ய து³க்கடங். து³க்கடவத்து²ங் ஸப்³பே³ஸம்பி அத்தா²ய ஸம்படிச்ச²தோ து³க்கடமேவ.
59.Rūpiyādipaṭiggahoti jātarūpādipaṭiggaṇhanaṃ. Tattha (pārā. aṭṭha. 2.583-4) jātarūpaṃ rajataṃ jātarūpamāsako rajatamāsakoti catubbidhaṃ nissaggiyavatthu. Tambalohādīhi kato lohamāsako. Sāradārunā vā veḷupesikāya vā antamaso tālapaṇṇenapi rūpaṃ chinditvā kato dārumāsako. Lākhāya vā niyyāsena vā rūpaṃ samuṭṭhāpetvā kato jatumāsako. Yo yo yattha yattha janapade yadā yadā vohāraṃ gacchati, antamaso aṭṭhimayopi cammamayopi rukkhaphalabījamayopi samuṭṭhāpitarūpopi asamuṭṭhāpitarūpopīti ayaṃ sabbopi rajatamāsakeneva saṅgahito. Muttā maṇi veḷuriyo saṅkho silā pavāḷaṃ lohitaṅko masāragallaṃ satta dhaññāni dāsidāsakhettavatthupupphārāmaphalārāmādayoti idaṃ dukkaṭavatthu. Tattha nissaggiyavatthuṃ attano vā saṅghagaṇapuggalacetiyānaṃ vā atthāya sampaṭicchituṃ na vaṭṭati. Attano atthāya sampaṭicchato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ hoti, sesānaṃ atthāya dukkaṭaṃ. Dukkaṭavatthuṃ sabbesampi atthāya sampaṭicchato dukkaṭameva.
தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.538-9) – ஸசே கோசி ஜாதரூபரஜதங் ஆஹரித்வா ‘‘இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மி, ஆராமங் வா கரோத² சேதியங் வா போ⁴ஜனஸாலாதீ³னங் வா அஞ்ஞதர’’ந்தி வத³தி, இத³ங் ஸம்படிச்சி²துங் ந வட்டதி. ஸசே பன ‘‘நயித³ங் பி⁴க்கூ²னங் ஸம்படிச்சி²துங் வட்டதீ’’தி படிக்கி²த்தே ‘‘வட்³ட⁴கீனங் வா கம்மகாரானங் வா ஹத்தே² ப⁴விஸ்ஸதி , கேவலங் தும்ஹே ஸுகதது³க்கடங் ஜானாதா²’’தி வத்வா தேஸங் ஹத்தே² த³த்வா பக்கமதி, வட்டதி. அதா²பி ‘‘மம மனுஸ்ஸானங் ஹத்தே² ப⁴விஸ்ஸதி, மய்ஹமேவ வா ஹத்தே² ப⁴விஸ்ஸதி, கேவலங் தும்ஹே யங் யஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங், தத³த்தா²ய பேஸேதா²’’தி வத³தி, ஏவம்பி வட்டதி. ஸசே பன ஸங்க⁴ங் வா க³ணங் வா புக்³க³லங் வா அனாமஸித்வா ‘‘இத³ங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் சேதியஸ்ஸ தே³ம, விஹாரஸ்ஸ தே³ம, நவகம்மஸ்ஸ தே³மா’’தி வத³ந்தி, படிக்கி²பிதுங் ந வட்டதி, ‘‘இமே இத³ங் ப⁴ணந்தீ’’தி கப்பியகாரகானங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். ‘‘சேதியாதீ³னங் அத்தா²ய தும்ஹே க³ஹெத்வா ட²பெத்வா’’தி வுத்தே பன ‘‘அம்ஹாகங் க³ஹேதுங் ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²பிதப்³ப³ங்.
Tatrāyaṃ vinicchayo (pārā. aṭṭha. 2.538-9) – sace koci jātarūparajataṃ āharitvā ‘‘idaṃ saṅghassa dammi, ārāmaṃ vā karotha cetiyaṃ vā bhojanasālādīnaṃ vā aññatara’’nti vadati, idaṃ sampaṭicchituṃ na vaṭṭati. Sace pana ‘‘nayidaṃ bhikkhūnaṃ sampaṭicchituṃ vaṭṭatī’’ti paṭikkhitte ‘‘vaḍḍhakīnaṃ vā kammakārānaṃ vā hatthe bhavissati , kevalaṃ tumhe sukatadukkaṭaṃ jānāthā’’ti vatvā tesaṃ hatthe datvā pakkamati, vaṭṭati. Athāpi ‘‘mama manussānaṃ hatthe bhavissati, mayhameva vā hatthe bhavissati, kevalaṃ tumhe yaṃ yassa dātabbaṃ, tadatthāya pesethā’’ti vadati, evampi vaṭṭati. Sace pana saṃghaṃ vā gaṇaṃ vā puggalaṃ vā anāmasitvā ‘‘idaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ cetiyassa dema, vihārassa dema, navakammassa demā’’ti vadanti, paṭikkhipituṃ na vaṭṭati, ‘‘ime idaṃ bhaṇantī’’ti kappiyakārakānaṃ ācikkhitabbaṃ. ‘‘Cetiyādīnaṃ atthāya tumhe gahetvā ṭhapetvā’’ti vutte pana ‘‘amhākaṃ gahetuṃ na vaṭṭatī’’ti paṭikkhipitabbaṃ.
ஸசே பன கோசி ப³ஹுங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஆனெத்வா ‘‘இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மி, சத்தாரோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத³தி, தஞ்சே ஸங்கோ⁴ ஸம்படிச்ச²தி, படிக்³க³ஹணேபி பரிபோ⁴கே³பி ஆபத்தி. தத்ர சேகோ பி⁴க்கு² ‘‘நயித³ங் கப்பதீ’’தி படிக்கி²பதி, உபாஸகோ ச ‘‘யதி³ன கப்பதி, மய்ஹமேவ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தங் ஆதா³ய க³ச்ச²தி. ஸோ பி⁴க்கு² ‘‘தயா ஸங்க⁴ஸ்ஸ லாப⁴ந்தராயோ கதோ’’தி ந கேனசி கிஞ்சி வத்தப்³போ³. யோ ஹி தங் சோதே³தி, ஸ்வேவ ஸாபத்திகோ ஹோதி. தேன பனேகேன ப³ஹூ அனாபத்திகா கதா. ஸசே பன பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²த்தே ‘‘கப்பியகாரகானங் வா ஹத்தே² ப⁴விஸ்ஸதி, மம புரிஸானங் வா மய்ஹங் வா ஹத்தே² ப⁴விஸ்ஸதி, கேவலங் தும்ஹே பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத³தி, வட்டதி.
Sace pana koci bahuṃ hiraññasuvaṇṇaṃ ānetvā ‘‘idaṃ saṃghassa dammi, cattāro paccaye paribhuñjathā’’ti vadati, tañce saṃgho sampaṭicchati, paṭiggahaṇepi paribhogepi āpatti. Tatra ceko bhikkhu ‘‘nayidaṃ kappatī’’ti paṭikkhipati, upāsako ca ‘‘yadina kappati, mayhameva bhavissatī’’ti taṃ ādāya gacchati. So bhikkhu ‘‘tayā saṃghassa lābhantarāyo kato’’ti na kenaci kiñci vattabbo. Yo hi taṃ codeti, sveva sāpattiko hoti. Tena panekena bahū anāpattikā katā. Sace pana bhikkhūhi ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhitte ‘‘kappiyakārakānaṃ vā hatthe bhavissati, mama purisānaṃ vā mayhaṃ vā hatthe bhavissati, kevalaṃ tumhe paccaye paribhuñjathā’’ti vadati, vaṭṭati.
சதுபச்சயத்தா²ய ச தி³ன்னங் யேன யேன பச்சயேன அத்தோ² ஹோதி, தங் தத³த்த²ங் உபனேதப்³ப³ங். சிவரத்தா²ய தி³ன்னங் சீவரேயேவ உபனேதப்³ப³ங். ஸசே சீவரேன தாதி³ஸோ அத்தோ² நத்தி², பிண்ட³பாதாதீ³ஹி ஸங்கோ⁴ கிலமதி, ஸங்க⁴ஸுட்டு²தாய அபலோகெத்வா தத³த்தா²யபி உபனேதப்³ப³ங். ஏஸ நயோ பிண்ட³பாதகி³லானபச்சயத்தா²ய தி³ன்னேபி. ஸேனாஸனத்தா²ய தி³ன்னங் பன ஸேனாஸனஸ்ஸ க³ருப⁴ண்ட³த்தா ஸேனாஸனேயேவ உபனேதப்³ப³ங். ஸசே பன பி⁴க்கூ²ஸு ஸேனாஸனங் ச²ட்³டெ³த்வா க³தேஸு ஸேனாஸனங் வினஸ்ஸதி, ஈதி³ஸே காலே ஸேனாஸனங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வாபி பி⁴க்கூ²னங் பரிபோ⁴கோ³ அனுஞ்ஞாதோ, தஸ்மா ஸேனாஸனஜக்³க³னத்த²ங் மூலச்சே²ஜ்ஜங் அகத்வா யாபனமத்தங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.
Catupaccayatthāya ca dinnaṃ yena yena paccayena attho hoti, taṃ tadatthaṃ upanetabbaṃ. Civaratthāya dinnaṃ cīvareyeva upanetabbaṃ. Sace cīvarena tādiso attho natthi, piṇḍapātādīhi saṃgho kilamati, saṃghasuṭṭhutāya apaloketvā tadatthāyapi upanetabbaṃ. Esa nayo piṇḍapātagilānapaccayatthāya dinnepi. Senāsanatthāya dinnaṃ pana senāsanassa garubhaṇḍattā senāsaneyeva upanetabbaṃ. Sace pana bhikkhūsu senāsanaṃ chaḍḍetvā gatesu senāsanaṃ vinassati, īdise kāle senāsanaṃ vissajjetvāpi bhikkhūnaṃ paribhogo anuññāto, tasmā senāsanajagganatthaṃ mūlacchejjaṃ akatvā yāpanamattaṃ paribhuñjitabbaṃ.
60. ஸசே கோசி ‘‘மய்ஹங் திஸஸ்ஸஸம்பாத³னகங் மஹாதளாகங் அத்தி², தங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி வத³தி, தஞ்சே ஸங்கோ⁴ ஸம்படிச்ச²தி, படிக்³க³ஹணேபி பரிபோ⁴கே³பி ஆபத்தியேவ. யோ பன தங் படிக்கி²பதி, ஸோ புரிமனயேனேவ ந கேனசி கிஞ்சி வத்தப்³போ³. யோ ஹி தங் சோதே³தி, ஸ்வேவ ஸாபத்திகோ ஹோதி . தேன பனேகேன ப³ஹூ அனாபத்திகா கதா. யோ பன ‘‘தாதி³ஸங்யேவ தளாகங் த³ம்மீ’’தி வத்வா பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²த்தோ வத³தி ‘‘அஸுகஞ்ச அஸுகஞ்ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ தளாகங் அத்தி², தங் கத²ங் வட்டதீ’’தி. ஸோ வத்தப்³போ³ ‘‘கப்பியங் கத்வா தி³ன்னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. கத²ங் தி³ன்னங் கப்பியங் ஹோதீதி. ‘‘சத்தாரோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத்வா தி³ன்னந்தி. ஸோ ஸசே ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே சத்தாரோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி தே³தி, வட்டதி. அதா²பி ‘‘தளாகங் க³ண்ஹதா²’’தி வத்வா ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²த்தோ ‘‘கப்பியகாரகோ அத்தீ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘நத்தீ²’’தி வுத்தே ‘‘இத³ங் அஸுகோ நாம விசாரெஸ்ஸதி, அஸுகஸ்ஸ வா ஹத்தே² மய்ஹங் வா ஹத்தே² ப⁴விஸ்ஸதி, ஸங்கோ⁴ கப்பியப⁴ண்ட³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதூ’’தி வத³தி, வட்டதி. ஸசேபி ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²த்தோ ‘‘உத³கங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி, ப⁴ண்ட³கங் தோ⁴விஸ்ஸதி, மிக³பக்கி²னோ பிவிஸ்ஸந்தீ’’தி வத³தி, ஏவம்பி வட்டதி. அதா²பி ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²த்தோ வத³தி ‘‘கப்பியஸீஸேன க³ண்ஹதா²’’தி. ‘‘ஸாது⁴ உபாஸக, ஸங்கோ⁴ பானீயங் பிவிஸ்ஸதி, ப⁴ண்ட³கங் தோ⁴விஸ்ஸதி, மிக³பக்கி²னோ பிவிஸ்ஸந்தீ’’தி வத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. அதா²பி ‘‘மம தளாகங் வா பொக்க²ரணிங் வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴ உபாஸக, ஸங்கோ⁴ பானீயங் பிவிஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி வத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதியேவ.
60. Sace koci ‘‘mayhaṃ tisassasampādanakaṃ mahātaḷākaṃ atthi, taṃ saṃghassa dammī’’ti vadati, tañce saṃgho sampaṭicchati, paṭiggahaṇepi paribhogepi āpattiyeva. Yo pana taṃ paṭikkhipati, so purimanayeneva na kenaci kiñci vattabbo. Yo hi taṃ codeti, sveva sāpattiko hoti . Tena panekena bahū anāpattikā katā. Yo pana ‘‘tādisaṃyeva taḷākaṃ dammī’’ti vatvā bhikkhūhi ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhitto vadati ‘‘asukañca asukañca saṅghassa taḷākaṃ atthi, taṃ kathaṃ vaṭṭatī’’ti. So vattabbo ‘‘kappiyaṃ katvā dinnaṃ bhavissatī’’ti. Kathaṃ dinnaṃ kappiyaṃ hotīti. ‘‘Cattāro paccaye paribhuñjathā’’ti vatvā dinnanti. So sace ‘‘sādhu, bhante cattāro paccaye paribhuñjathā’’ti deti, vaṭṭati. Athāpi ‘‘taḷākaṃ gaṇhathā’’ti vatvā ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhitto ‘‘kappiyakārako atthī’’ti pucchitvā ‘‘natthī’’ti vutte ‘‘idaṃ asuko nāma vicāressati, asukassa vā hatthe mayhaṃ vā hatthe bhavissati, saṅgho kappiyabhaṇḍaṃ paribhuñjatū’’ti vadati, vaṭṭati. Sacepi ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhitto ‘‘udakaṃ paribhuñjissati, bhaṇḍakaṃ dhovissati, migapakkhino pivissantī’’ti vadati, evampi vaṭṭati. Athāpi ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhitto vadati ‘‘kappiyasīsena gaṇhathā’’ti. ‘‘Sādhu upāsaka, saṅgho pānīyaṃ pivissati, bhaṇḍakaṃ dhovissati, migapakkhino pivissantī’’ti vatvā paribhuñjituṃ vaṭṭati. Athāpi ‘‘mama taḷākaṃ vā pokkharaṇiṃ vā saṅghassa dammī’’ti vutte ‘‘sādhu upāsaka, saṅgho pānīyaṃ pivissatī’’tiādīni vatvā paribhuñjituṃ vaṭṭatiyeva.
யதி³ பன பி⁴க்கூ²ஹி ஹத்த²கம்மங் யாசித்வா ஸஹத்தே²ன ச கப்பியபத²விங் க²ணித்வா உத³கபரிபோ⁴க³த்தா²ய தளாகங் காரிதங் ஹோதி, தஞ்சே நிஸ்ஸாய ஸஸ்ஸங் நிப்பா²தெ³த்வா மனுஸ்ஸா விஹாரே கப்பியப⁴ண்ட³ங் தெ³ந்தி, வட்டதி. அத² மனுஸ்ஸா ஏவ ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபகாரத்தா²ய ஸங்கி⁴கபூ⁴மிங் க²ணித்வா தங் நிஸ்ஸாய நிப்ப²ன்னஸஸ்ஸதோ கப்பியப⁴ண்ட³ங் தெ³ந்தி, ஏதம்பி வட்டதி. ‘‘அம்ஹாகங் ஏகங் கப்பியகாரகங் ட²பேதா²’’தி வுத்தே ச ட²பேதும்பி லப்³ப⁴தி. அத² தே மனுஸ்ஸா ராஜப³லினா உபத்³து³தா பக்கமந்தி, அஞ்ஞே படிபஜ்ஜந்தி, ந ச பி⁴க்கூ²னங் கிஞ்சி தெ³ந்தி, உத³கங் வாரேதுங் லப்³ப⁴தி, தஞ்ச கோ² கஸிகம்மகாலேயேவ, ந ஸஸ்ஸகாலே. ஸசே தே வத³ந்தி ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, புப்³பே³பி மனுஸ்ஸா இமங் நிஸ்ஸாய ஸஸ்ஸங் அகங்ஸூ’’தி, ததோ வத்தப்³பா³ ‘‘தே ஸங்க⁴ஸ்ஸ இமஞ்ச இமஞ்ச உபகாரங் அகங்ஸு, இத³ஞ்சித³ஞ்ச கப்பியப⁴ண்ட³கங் அத³ங்ஸூ’’தி. ஸசே தே வத³ந்தி ‘‘மயம்பி த³ஸ்ஸாமா’’தி, ஏவம்பி வட்டதி.
Yadi pana bhikkhūhi hatthakammaṃ yācitvā sahatthena ca kappiyapathaviṃ khaṇitvā udakaparibhogatthāya taḷākaṃ kāritaṃ hoti, tañce nissāya sassaṃ nipphādetvā manussā vihāre kappiyabhaṇḍaṃ denti, vaṭṭati. Atha manussā eva saṅghassa upakāratthāya saṅghikabhūmiṃ khaṇitvā taṃ nissāya nipphannasassato kappiyabhaṇḍaṃ denti, etampi vaṭṭati. ‘‘Amhākaṃ ekaṃ kappiyakārakaṃ ṭhapethā’’ti vutte ca ṭhapetumpi labbhati. Atha te manussā rājabalinā upaddutā pakkamanti, aññe paṭipajjanti, na ca bhikkhūnaṃ kiñci denti, udakaṃ vāretuṃ labbhati, tañca kho kasikammakāleyeva, na sassakāle. Sace te vadanti ‘‘nanu, bhante, pubbepi manussā imaṃ nissāya sassaṃ akaṃsū’’ti, tato vattabbā ‘‘te saṅghassa imañca imañca upakāraṃ akaṃsu, idañcidañca kappiyabhaṇḍakaṃ adaṃsū’’ti. Sace te vadanti ‘‘mayampi dassāmā’’ti, evampi vaṭṭati.
ஸசே பன கோசி அப்³யத்தோ அகப்பியவோஹாரேன தளாகங் படிக்³க³ண்ஹாதி வா காரேதி வா, தங் பி⁴க்கூ²ஹி ந பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், தங் நிஸ்ஸாய லத்³த⁴கப்பியப⁴ண்ட³ம்பி அகப்பியமேவ . ஸசே பி⁴க்கூ²ஹி பரிச்சத்தபா⁴வங் ஞத்வா ஸாமிகோ வா தஸ்ஸ புத்ததீ⁴தரோ வா அஞ்ஞோ வா கோசி வங்ஸே உப்பன்னோ புன கப்பியவோஹாரேன தே³தி, வட்டதி. பச்சி²ன்னே குலவங்ஸே யோ தஸ்ஸ ஜனபத³ஸ்ஸ ஸாமிகோ, ஸோ அச்சி²ந்தி³த்வா கப்பியவோஹாரேன புன தே³தி சித்தலபப்³ப³தே பி⁴க்கு²னா நீஹடஉத³கவாஹகங் அளனாக³ராஜமஹேஸீ விய, ஏவம்பி வட்டதி. கப்பியவோஹாரேபி உத³கவஸேன படிக்³க³ஹிததளாகே ஸுத்³த⁴சித்தானங் மத்திகுத்³த⁴ரணபாளிப³ந்த⁴னாதீ³னி ச காதுங் வட்டதி. தங் நிஸ்ஸாய பன ஸஸ்ஸங் கரொந்தே தி³ஸ்வா கப்பியகாரகங் ட²பேதுங் ந வட்டதி. யதி³ தே ஸயமேவ கப்பியப⁴ண்ட³ங் தெ³ந்தி, க³ஹேதப்³ப³ங். நோ சே தெ³ந்தி, ந சோதே³தப்³ப³ங். பச்சயவஸேன படிக்³க³ஹிததளாகே கப்பியகாரகங் ட²பேதுங் வட்டதி, மத்திகுத்³த⁴ரணபாளிப³ந்த⁴னாதீ³னி காரேதுங் ந வட்டதி. ஸசே கப்பியகாரகா ஸயமேவ கரொந்தி, வட்டதி. அப்³யத்தேன பன லஜ்ஜிபி⁴க்கு²னா காராபிதேஸு கிஞ்சாபி படிக்³க³ஹணங் கப்பியங், பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பன பயோக³பச்சயா உப்பன்னேன மிஸ்ஸத்தா விஸக³தபிண்ட³பாதோ விய அகப்பியமங்ஸரஸமிஸ்ஸபோ⁴ஜனங் விய ச து³ப்³பி³னிபோ⁴க³ங் ஹோதி, ஸப்³பே³ஸங் அகப்பியமேவ.
Sace pana koci abyatto akappiyavohārena taḷākaṃ paṭiggaṇhāti vā kāreti vā, taṃ bhikkhūhi na paribhuñjitabbaṃ, taṃ nissāya laddhakappiyabhaṇḍampi akappiyameva . Sace bhikkhūhi pariccattabhāvaṃ ñatvā sāmiko vā tassa puttadhītaro vā añño vā koci vaṃse uppanno puna kappiyavohārena deti, vaṭṭati. Pacchinne kulavaṃse yo tassa janapadassa sāmiko, so acchinditvā kappiyavohārena puna deti cittalapabbate bhikkhunā nīhaṭaudakavāhakaṃ aḷanāgarājamahesī viya, evampi vaṭṭati. Kappiyavohārepi udakavasena paṭiggahitataḷāke suddhacittānaṃ mattikuddharaṇapāḷibandhanādīni ca kātuṃ vaṭṭati. Taṃ nissāya pana sassaṃ karonte disvā kappiyakārakaṃ ṭhapetuṃ na vaṭṭati. Yadi te sayameva kappiyabhaṇḍaṃ denti, gahetabbaṃ. No ce denti, na codetabbaṃ. Paccayavasena paṭiggahitataḷāke kappiyakārakaṃ ṭhapetuṃ vaṭṭati, mattikuddharaṇapāḷibandhanādīni kāretuṃ na vaṭṭati. Sace kappiyakārakā sayameva karonti, vaṭṭati. Abyattena pana lajjibhikkhunā kārāpitesu kiñcāpi paṭiggahaṇaṃ kappiyaṃ, bhikkhussa pana payogapaccayā uppannena missattā visagatapiṇḍapāto viya akappiyamaṃsarasamissabhojanaṃ viya ca dubbinibhogaṃ hoti, sabbesaṃ akappiyameva.
61. ஸசே பன உத³கஸ்ஸ ஓகாஸோ அத்தி², தளாகஸ்ஸ பாளி தி²ரா, ‘‘யதா² ப³ஹுங் உத³கங் க³ண்ஹாதி, ஏவங் கரோஹி, தீரஸமீபே உத³கங் கரோஹீ’’தி ஏவங் உத³கமேவ விசாரேதி, வட்டதி. உத்³த⁴னே அக்³கி³ங் ந பாதெந்தி, ‘‘உத³ககம்மங் லப்³ப⁴து உபாஸகா’’தி வத்துங் வட்டதி, ‘‘ஸஸ்ஸங் கத்வா ஆஹரதா²’’தி வத்துங் பன ந வட்டதி. ஸசே பன தளாகே அதிப³ஹுங் உத³கங் தி³ஸ்வா பஸ்ஸதோ வா பிட்டி²தோ வா மாதிகங் நீஹராபேதி, வனங் சி²ந்தா³பெத்வா கேதா³ரே காராபேதி, போராணகேதா³ரேஸு வா பகதிபா⁴க³ங் அக்³க³ஹெத்வா அதிரேகங் க³ண்ஹாதி, நவஸஸ்ஸே வா அபரிச்சி²ன்னபா⁴கே³ ‘‘எத்தகே கஹாபணே தே³தா²’’தி கஹாபணே உட்டா²பேதி, ஸப்³பே³ஸங் அகப்பியங்.
61. Sace pana udakassa okāso atthi, taḷākassa pāḷi thirā, ‘‘yathā bahuṃ udakaṃ gaṇhāti, evaṃ karohi, tīrasamīpe udakaṃ karohī’’ti evaṃ udakameva vicāreti, vaṭṭati. Uddhane aggiṃ na pātenti, ‘‘udakakammaṃ labbhatu upāsakā’’ti vattuṃ vaṭṭati, ‘‘sassaṃ katvā āharathā’’ti vattuṃ pana na vaṭṭati. Sace pana taḷāke atibahuṃ udakaṃ disvā passato vā piṭṭhito vā mātikaṃ nīharāpeti, vanaṃ chindāpetvā kedāre kārāpeti, porāṇakedāresu vā pakatibhāgaṃ aggahetvā atirekaṃ gaṇhāti, navasasse vā aparicchinnabhāge ‘‘ettake kahāpaṇe dethā’’ti kahāpaṇe uṭṭhāpeti, sabbesaṃ akappiyaṃ.
யோ பன ‘‘கஸத² வபதா²’’தி அவத்வா ‘‘எத்தகாய பூ⁴மியா எத்தகோ நாம பா⁴கோ³’’தி ஏவங் பூ⁴மிங் வா பதிட்டா²பேதி, ‘‘எத்தகே பூ⁴மிபா⁴கே³ அம்ஹேஹி ஸஸ்ஸங் கதங், எத்தகங் நாம பா⁴க³ங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தேஸு கஸ்ஸகேஸு பூ⁴மிப்பமாணக³ஹணத்த²ங் ரஜ்ஜுயா வா த³ண்டே³ன வா மினாதி, க²லே வா ட²த்வா ரக்க²தி, க²லதோ வா நீஹராபேதி, கொட்டா²கா³ரே வா படிஸாமேதி, தஸ்ஸேவ தங் அகப்பியங். ஸசே கஸ்ஸகா கஹாபணே ஆஹரித்வா ‘‘இமே ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆஹடா’’தி வத³ந்தி, அஞ்ஞதரோ ச பி⁴க்கு² ‘‘ந ஸங்கோ⁴ கஹாபணே கா²த³தீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘எத்தகேஹி கஹாபணேஹி ஸாடகே ஆஹரத² , எத்தகேஹி யாகு³ஆதீ³னி ஸம்பாதே³தா²’’தி வத³தி, யங் தே ஆஹரந்தி, தங் ஸப்³பே³ஸங் அகப்பியங். கஸ்மா? கஹாபணானங் விசாரிதத்தா. ஸசே த⁴ஞ்ஞங் ஆஹரித்வா ‘‘இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆஹட’’ந்தி வத³ந்தி, அஞ்ஞதரோ ச பி⁴க்கு² புரிமனயேனேவ ‘‘எத்தகேஹி வீஹீஹி இத³ஞ்சித³ஞ்ச ஆஹரதா²’’தி வத³தி, யங் தே ஆஹரந்தி, தங் தஸ்ஸேவ அகப்பியங். கஸ்மா? த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ விசாரிதத்தா. ஸசே தண்டு³லங் வா அபரண்ணங் வா ஆஹரித்வா ‘‘இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆஹட’’ந்தி வத³ந்தி, அஞ்ஞதரோ ச பி⁴க்கு² புரிமனயேனேவ ‘‘எத்தகேஹி தண்டு³லேஹி இத³ஞ்சித³ஞ்ச ஆஹரதா²’’தி வத³தி, யங் தே ஆஹரந்தி, தங் ஸப்³பே³ஸங் கப்பியங். கஸ்மா? கப்பியானங் தண்டு³லாதீ³னங் விசாரிதத்தா. கயவிக்கயேபி அனாபத்தி கப்பியகாரகஸ்ஸ ஆசிக்கி²தத்தா.
Yo pana ‘‘kasatha vapathā’’ti avatvā ‘‘ettakāya bhūmiyā ettako nāma bhāgo’’ti evaṃ bhūmiṃ vā patiṭṭhāpeti, ‘‘ettake bhūmibhāge amhehi sassaṃ kataṃ, ettakaṃ nāma bhāgaṃ gaṇhathā’’ti vadantesu kassakesu bhūmippamāṇagahaṇatthaṃ rajjuyā vā daṇḍena vā mināti, khale vā ṭhatvā rakkhati, khalato vā nīharāpeti, koṭṭhāgāre vā paṭisāmeti, tasseva taṃ akappiyaṃ. Sace kassakā kahāpaṇe āharitvā ‘‘ime saṅghassa āhaṭā’’ti vadanti, aññataro ca bhikkhu ‘‘na saṅgho kahāpaṇe khādatī’’ti saññāya ‘‘ettakehi kahāpaṇehi sāṭake āharatha , ettakehi yāguādīni sampādethā’’ti vadati, yaṃ te āharanti, taṃ sabbesaṃ akappiyaṃ. Kasmā? Kahāpaṇānaṃ vicāritattā. Sace dhaññaṃ āharitvā ‘‘idaṃ saṅghassa āhaṭa’’nti vadanti, aññataro ca bhikkhu purimanayeneva ‘‘ettakehi vīhīhi idañcidañca āharathā’’ti vadati, yaṃ te āharanti, taṃ tasseva akappiyaṃ. Kasmā? Dhaññassa vicāritattā. Sace taṇḍulaṃ vā aparaṇṇaṃ vā āharitvā ‘‘idaṃ saṅghassa āhaṭa’’nti vadanti, aññataro ca bhikkhu purimanayeneva ‘‘ettakehi taṇḍulehi idañcidañca āharathā’’ti vadati, yaṃ te āharanti, taṃ sabbesaṃ kappiyaṃ. Kasmā? Kappiyānaṃ taṇḍulādīnaṃ vicāritattā. Kayavikkayepi anāpatti kappiyakārakassa ācikkhitattā.
62. புப்³பே³ பன சித்தலபப்³ப³தே ஏகோ பி⁴க்கு² சதுஸாலத்³வாரே ‘‘அஹோ வத ஸ்வே ஸங்க⁴ஸ்ஸ எத்தகப்பமாணே பூவே பசெய்யு’’ந்தி ஆராமிகானங் ஸஞ்ஞாஜனநத்த²ங் பூ⁴மியங் மண்ட³லங் அகாஸி. தங் தி³ஸ்வா சே²கோ ஆராமிகோ ததே²வ கத்வா து³தியதி³வஸே பே⁴ரியா ஆகோடிதாய ஸன்னிபதிதே ஸங்கே⁴ பூவங் க³ஹெத்வா ஸங்க⁴த்தே²ரங் ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹேஹி இதோ புப்³பே³ நேவ பிதூனங், ந பிதாமஹானங் ஏவரூபங் ஸுதபுப்³ப³ங், ஏகேன அய்யேன சதுஸாலத்³வாரே பூவத்தா²ய ஸஞ்ஞா கதா, இதோ தா³னி பபு⁴தி அய்யா அத்தனோ அத்தனோ சித்தானுரூபங் வத³ந்து, அம்ஹாகம்பி பா²ஸுவிஹாரோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. மஹாதே²ரோ ததோவ நிவத்தி, ஏகபி⁴க்கு²னாபி பூவோ ந க³ஹிதோ. ஏவங் புப்³பே³ தத்ருப்பாத³ங் ந பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. தஸ்மா –
62. Pubbe pana cittalapabbate eko bhikkhu catusāladvāre ‘‘aho vata sve saṅghassa ettakappamāṇe pūve paceyyu’’nti ārāmikānaṃ saññājananatthaṃ bhūmiyaṃ maṇḍalaṃ akāsi. Taṃ disvā cheko ārāmiko tatheva katvā dutiyadivase bheriyā ākoṭitāya sannipatite saṅghe pūvaṃ gahetvā saṅghattheraṃ āha – ‘‘bhante, amhehi ito pubbe neva pitūnaṃ, na pitāmahānaṃ evarūpaṃ sutapubbaṃ, ekena ayyena catusāladvāre pūvatthāya saññā katā, ito dāni pabhuti ayyā attano attano cittānurūpaṃ vadantu, amhākampi phāsuvihāro bhavissatī’’ti. Mahāthero tatova nivatti, ekabhikkhunāpi pūvo na gahito. Evaṃ pubbe tatruppādaṃ na paribhuñjiṃsu. Tasmā –
ஸல்லேக²ங் அச்சஜந்தேன, அப்பமத்தேன பி⁴க்கு²னா;
Sallekhaṃ accajantena, appamattena bhikkhunā;
கப்பியேபி ந காதப்³பா³, ஆமிஸத்தா²ய லோலதாதி. (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.538-9);
Kappiyepi na kātabbā, āmisatthāya lolatāti. (pārā. aṭṭha. 2.538-9);
யோ சாயங் தளாகே வுத்தோ, பொக்க²ரணீஉத³கவாஹகமாதிகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Yo cāyaṃ taḷāke vutto, pokkharaṇīudakavāhakamātikādīsupi eseva nayo.
63. புப்³ப³ண்ணாபரண்ணஉச்சு²ப²லாப²லாதீ³னங் விருஹனட்டா²னங் யங் கிஞ்சி கெ²த்தங் வா வத்து²ங் வா ‘‘த³ம்மீ’’தி வுத்தேபி ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²பித்வா தளாகே வுத்தனயேனேவ யதா³ கப்பியவோஹாரேன ‘‘சதுபச்சயபரிபோ⁴க³த்தா²ய த³ம்மீ’’தி வத³தி, ததா³ ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ங், ‘‘வனங் த³ம்மி அரஞ்ஞங் த³ம்மீ’’தி வுத்தே பன வட்டதி. ஸசே மனுஸ்ஸா பி⁴க்கூ²ஹி அனாணத்தாயேவ தத்த² ருக்கே² சி²ந்தி³த்வா அபரண்ணாதீ³னி ஸம்பாதெ³த்வா பி⁴க்கூ²னங் பா⁴க³ங் தெ³ந்தி, வட்டதி, அதெ³ந்தா ந சோதே³தப்³பா³. ஸசே கேனசிதே³வ அந்தராயேன தேஸு பக்கந்தேஸு அஞ்ஞே கரொந்தி, ந ச பி⁴க்கூ²னங் கிஞ்சி தெ³ந்தி, தே வாரேதப்³பா³. ஸசே வத³ந்தி ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, புப்³பே³ மனுஸ்ஸா இத⁴ ஸஸ்ஸானி அகங்ஸூ’’தி, ததோ வத்தப்³பா³ ‘‘தே ஸங்க⁴ஸ்ஸ இத³ஞ்சித³ஞ்ச கப்பியப⁴ண்ட³ங் அத³ங்ஸூ’’தி. ஸசே வத³ந்தி ‘‘மயம்பி த³ஸ்ஸாமா’’தி, ஏவங் வட்டதி.
63. Pubbaṇṇāparaṇṇaucchuphalāphalādīnaṃ viruhanaṭṭhānaṃ yaṃ kiñci khettaṃ vā vatthuṃ vā ‘‘dammī’’ti vuttepi ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhipitvā taḷāke vuttanayeneva yadā kappiyavohārena ‘‘catupaccayaparibhogatthāya dammī’’ti vadati, tadā sampaṭicchitabbaṃ, ‘‘vanaṃ dammi araññaṃ dammī’’ti vutte pana vaṭṭati. Sace manussā bhikkhūhi anāṇattāyeva tattha rukkhe chinditvā aparaṇṇādīni sampādetvā bhikkhūnaṃ bhāgaṃ denti, vaṭṭati, adentā na codetabbā. Sace kenacideva antarāyena tesu pakkantesu aññe karonti, na ca bhikkhūnaṃ kiñci denti, te vāretabbā. Sace vadanti ‘‘nanu, bhante, pubbe manussā idha sassāni akaṃsū’’ti, tato vattabbā ‘‘te saṅghassa idañcidañca kappiyabhaṇḍaṃ adaṃsū’’ti. Sace vadanti ‘‘mayampi dassāmā’’ti, evaṃ vaṭṭati.
கிஞ்சி ஸஸ்ஸுட்டா²னகங் பூ⁴மிப்பதே³ஸங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸீமங் தே³மா’’தி வத³ந்தி, வட்டதி. ஸீமபரிச்சே²த³னத்த²ங் பன த²ம்பா⁴ வா பாஸாணா வா ஸயங் ந ட²பேதப்³பா³, பூ⁴மி நாம அனக்³கா⁴, அப்பகேனபி பாராஜிகோ ப⁴வெய்ய. ஆராமிகானங் பன வத்தப்³ப³ங் ‘‘இமினா டா²னேன அம்ஹாகங் ஸீமா க³தா’’தி. ஸசேபி ஹி தே அதி⁴கங் க³ண்ஹந்தி, பரியாயேன கதி²தத்தா அனாபத்தி. யதி³ பன ராஜராஜமஹாமத்தாத³யோ ஸயமேவ த²ம்பே⁴ ட²பாபெத்வா ‘‘சத்தாரோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி தெ³ந்தி, வட்டதியேவ.
Kiñci sassuṭṭhānakaṃ bhūmippadesaṃ sandhāya ‘‘sīmaṃ demā’’ti vadanti, vaṭṭati. Sīmaparicchedanatthaṃ pana thambhā vā pāsāṇā vā sayaṃ na ṭhapetabbā, bhūmi nāma anagghā, appakenapi pārājiko bhaveyya. Ārāmikānaṃ pana vattabbaṃ ‘‘iminā ṭhānena amhākaṃ sīmā gatā’’ti. Sacepi hi te adhikaṃ gaṇhanti, pariyāyena kathitattā anāpatti. Yadi pana rājarājamahāmattādayo sayameva thambhe ṭhapāpetvā ‘‘cattāro paccaye paribhuñjathā’’ti denti, vaṭṭatiyeva.
ஸசே கோசி அந்தோஸீமாயங் தளாகங் வா க²ணதி, விஹாரமஜ்ஜே²ன வா மாதிகங் நேதி, சேதியங்க³ணபோ³தி⁴யங்க³ணாதீ³னி து³ஸ்ஸந்தி, வாரேதப்³போ³. ஸசே ஸங்கோ⁴ கிஞ்சி லபி⁴த்வா ஆமிஸக³ருகதாய ந வாரேதி, ஏகோ பி⁴க்கு² வாரேதி, ஸோவ பி⁴க்கு² இஸ்ஸரோ. ஸசே ஏகோ பி⁴க்கு² ந வாரேதி ‘‘நேத² தும்ஹே’’தி, தேஸங்யேவ பக்கோ² ஹோதி. ஸங்கோ⁴ வாரேதி, ஸங்கோ⁴வ இஸ்ஸரோ. ஸங்கி⁴கேஸு ஹி கம்மேஸு யோ த⁴ம்மகம்மங் கரோதி, ஸோவ இஸ்ஸரோ. ஸசே வாரியமானோபி கரோதி, ஹெட்டா² க³ஹிதங் பங்ஸுங் ஹெட்டா² பக்கி²பித்வா, உபரி க³ஹிதங் பங்ஸுங் உபரி பக்கி²பித்வா பூரேதப்³பா³.
Sace koci antosīmāyaṃ taḷākaṃ vā khaṇati, vihāramajjhena vā mātikaṃ neti, cetiyaṅgaṇabodhiyaṅgaṇādīni dussanti, vāretabbo. Sace saṅgho kiñci labhitvā āmisagarukatāya na vāreti, eko bhikkhu vāreti, sova bhikkhu issaro. Sace eko bhikkhu na vāreti ‘‘netha tumhe’’ti, tesaṃyeva pakkho hoti. Saṅgho vāreti, saṅghova issaro. Saṅghikesu hi kammesu yo dhammakammaṃ karoti, sova issaro. Sace vāriyamānopi karoti, heṭṭhā gahitaṃ paṃsuṃ heṭṭhā pakkhipitvā, upari gahitaṃ paṃsuṃ upari pakkhipitvā pūretabbā.
ஸசே கோசி யதா²ஜாதமேவ உச்சு²ங் வா அபரண்ணங் வா அலாபு³கும்ப⁴ண்டா³தி³கங் வா வல்லிப²லங் தா³துகாமோ ‘‘ஏதங் ஸப்³ப³ங் உச்சு²கெ²த்தங் அபரண்ணவத்து²ங் வல்லிப²லாவாடங் த³ம்மீ’’தி வத³தி, ஸஹ வத்து²னா பராமட்ட²த்தா ந வட்டதீதி மஹாஸுமத்தே²ரோ ஆஹ. மஹாபது³மத்தே²ரோ பன ‘‘அபி⁴லாபமத்தமேதங், ஸாமிகானங்யேவ ஹி ஸோ பூ⁴மிபா⁴கோ³, தஸ்மா வட்டதீ’’தி ஆஹ. ‘‘தா³ஸங் த³ம்மீ’’தி வத³தி, ந வட்டதி. ‘‘ஆராமிகங் த³ம்மி, வெய்யாவச்சகரங் த³ம்மி, கப்பியகாரகங் த³ம்மீ’’தி வுத்தே வட்டதி. ஸசே ஆராமிகோ புரேப⁴த்தம்பி பச்சா²ப⁴த்தம்பி ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ கம்மங் கரோதி, ஸாமணேரஸ்ஸ விய ஸப்³ப³ங் பே⁴ஸஜ்ஜங் படிஜக்³க³னம்பி தஸ்ஸ காதப்³ப³ங். ஸசே புரேப⁴த்தமேவ ஸங்க⁴ஸ்ஸ கம்மங் கரோதி, பச்சா²ப⁴த்தங் அத்தனோ கரோதி, ஸாயங் நிவாபோ ந தா³தப்³போ³. யேபி பஞ்சதி³வஸவாரேன வா பக்க²வாரேன வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ கம்மங் கத்வா ஸேஸகாலே அத்தனோ கம்மங் கரொந்தி, தேஸம்பி கரணகாலேயேவ ப⁴த்தஞ்ச நிவாபோ ச தா³தப்³போ³. ஸசே ஸங்க⁴ஸ்ஸ கம்மங் நத்தி², அத்தனோயேவ கம்மங் கத்வா ஜீவந்தி, தே சே ஹத்த²கம்மமூலங் ஆனெத்வா தெ³ந்தி, க³ஹேதப்³ப³ங். நோ சே தெ³ந்தி, ந கிஞ்சி வத்தப்³பா³. யங் கிஞ்சி ரஜகதா³ஸம்பி பேஸகாரதா³ஸம்பி ஆராமிகனாமேன ஸம்படிச்சி²துங் வட்டதி.
Sace koci yathājātameva ucchuṃ vā aparaṇṇaṃ vā alābukumbhaṇḍādikaṃ vā valliphalaṃ dātukāmo ‘‘etaṃ sabbaṃ ucchukhettaṃ aparaṇṇavatthuṃ valliphalāvāṭaṃ dammī’’ti vadati, saha vatthunā parāmaṭṭhattā na vaṭṭatīti mahāsumatthero āha. Mahāpadumatthero pana ‘‘abhilāpamattametaṃ, sāmikānaṃyeva hi so bhūmibhāgo, tasmā vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Dāsaṃ dammī’’ti vadati, na vaṭṭati. ‘‘Ārāmikaṃ dammi, veyyāvaccakaraṃ dammi, kappiyakārakaṃ dammī’’ti vutte vaṭṭati. Sace ārāmiko purebhattampi pacchābhattampi saṅghasseva kammaṃ karoti, sāmaṇerassa viya sabbaṃ bhesajjaṃ paṭijagganampi tassa kātabbaṃ. Sace purebhattameva saṅghassa kammaṃ karoti, pacchābhattaṃ attano karoti, sāyaṃ nivāpo na dātabbo. Yepi pañcadivasavārena vā pakkhavārena vā saṅghassa kammaṃ katvā sesakāle attano kammaṃ karonti, tesampi karaṇakāleyeva bhattañca nivāpo ca dātabbo. Sace saṅghassa kammaṃ natthi, attanoyeva kammaṃ katvā jīvanti, te ce hatthakammamūlaṃ ānetvā denti, gahetabbaṃ. No ce denti, na kiñci vattabbā. Yaṃ kiñci rajakadāsampi pesakāradāsampi ārāmikanāmena sampaṭicchituṃ vaṭṭati.
ஸசே ‘‘கா³வோ தே³மா’’தி வத³ந்தி, ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²பிதப்³பா³. இமா கா³வோ குதோதி. பண்டி³தேஹி பஞ்சகோ³ரஸபரிபோ⁴க³த்தா²ய தி³ன்னாதி. ‘‘மயம்பி பஞ்சகோ³ரஸபரிபோ⁴க³த்தா²ய தே³மா’’தி வுத்தே வட்டந்தி. அஜிகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ‘‘ஹத்தி²ங் தே³ம, அஸ்ஸங், மஹிங்ஸங், குக்குடங், ஸூகரங் தே³மா’’தி வத³ந்தி, ஸம்படிச்சி²துங் ந வட்டதி. ஸசே கேசி மனுஸ்ஸா ‘‘அப்பொஸ்ஸுக்கா, ப⁴ந்தே, தும்ஹே ஹோத², மயங் இமே க³ஹெத்வா தும்ஹாகங் கப்பியப⁴ண்ட³ங் த³ஸ்ஸாமா’’தி க³ண்ஹந்தி, வட்டதி. குக்குடஸூகரே ‘‘ஸுக²ங் ஜீவந்தூ’’தி அரஞ்ஞே விஸ்ஸஜ்ஜாபேதுங் வட்டதி. ‘‘இமங் தளாகங், இமங் கெ²த்தங், இமங் வத்து²ங் விஹாரஸ்ஸ தே³மா’’தி வுத்தே படிக்கி²பிதுங் ந லப்³ப⁴தி.
Sace ‘‘gāvo demā’’ti vadanti, ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhipitabbā. Imā gāvo kutoti. Paṇḍitehi pañcagorasaparibhogatthāya dinnāti. ‘‘Mayampi pañcagorasaparibhogatthāya demā’’ti vutte vaṭṭanti. Ajikādīsupi eseva nayo. ‘‘Hatthiṃ dema, assaṃ, mahiṃsaṃ, kukkuṭaṃ, sūkaraṃ demā’’ti vadanti, sampaṭicchituṃ na vaṭṭati. Sace keci manussā ‘‘appossukkā, bhante, tumhe hotha, mayaṃ ime gahetvā tumhākaṃ kappiyabhaṇḍaṃ dassāmā’’ti gaṇhanti, vaṭṭati. Kukkuṭasūkare ‘‘sukhaṃ jīvantū’’ti araññe vissajjāpetuṃ vaṭṭati. ‘‘Imaṃ taḷākaṃ, imaṃ khettaṃ, imaṃ vatthuṃ vihārassa demā’’ti vutte paṭikkhipituṃ na labbhati.
64. ஸசே கோசி பி⁴க்கு²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ தூ³தேன ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³சீவரசேதாபன்னங் பஹிணெய்ய ‘‘இமினா சீவரசேதாபன்னேன சீவரங் சேதாபெத்வா இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் சீவரேன அச்சா²தே³ஹீ’’தி, ஸோ சே தூ³தோ தங் பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘இத³ங் கோ², ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ சீவரசேதாபன்னங் ஆப⁴தங், படிக்³க³ண்ஹது ஆயஸ்மா சீவரசேதாபன்ன’’ந்தி, தேன பி⁴க்கு²னா ஸோ தூ³தோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ ‘‘ந கோ² மயங், ஆவுஸோ, சீவரசேதாபன்னங் படிக்³க³ண்ஹாம, சீவரஞ்ச கோ² மயங் படிக்³க³ண்ஹாம காலேன கப்பிய’’ந்தி. ஸோ சே தூ³தோ தங் பி⁴க்கு²ங் ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘அத்தி² பனாயஸ்மதோ கோசி வெய்யாவச்சகரோ’’தி, சீவரத்தி²கேன பி⁴க்கு²னா வெய்யாவச்சகரோ நித்³தி³ஸிதப்³போ³ ஆராமிகோ வா உபாஸகோ வா ‘‘ஏஸோ கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கூ²னங் வெய்யாவச்சகரோ’’தி. ந வத்தப்³போ³ ‘‘தஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி வா ‘‘ஸோ வா நிக்கி²பிஸ்ஸதி, ஸோ வா பரிவத்தெஸ்ஸதி, ஸோ வா சேதாபெஸ்ஸதீ’’தி . ஸோ சே தூ³தோ தங் வெய்யாவச்சகரங் ஸஞ்ஞாபெத்வா தங் பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘யங் கோ², ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா வெய்யாவச்சகரங் நித்³தி³ஸி, ஆணத்தோ ஸோ மயா, உபஸங்கமது ஆயஸ்மா காலேன, சீவரேன தங் அச்சா²தெ³ஸ்ஸதீ’’தி. சீவரத்தி²கேன பி⁴க்கு²னா வெய்யாவச்சகரோ உபஸங்கமித்வா த்³வத்திக்க²த்துங் சோதே³தப்³போ³ ஸாரேதப்³போ³ ‘‘அத்தோ² மே, ஆவுஸோ, சீவரேனா’’தி. ந வத்தப்³போ³ ‘‘தே³ஹி மே சீவரங், ஆஹர மே சீவரங், பரிவத்தேஹி மே சீவரங், சேதாபேஹி மே சீவர’’ந்தி. ஸசே த்³வத்திக்க²த்துங் சோத³யமானோ ஸாரயமானோ தங் சீவரங் அபி⁴னிப்பா²தே³தி, இச்சேதங் குஸலங். நோ சே அபி⁴னிப்பா²தே³தி, தத்த² க³ந்த்வா சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துங் ச²க்க²த்துபரமங் துண்ஹீபூ⁴தேன உத்³தி³ஸ்ஸ டா²தப்³ப³ங், ந ஆஸனே நிஸீதி³தப்³ப³ங், ந ஆமிஸங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங், ந த⁴ம்மோ பா⁴ஸிதப்³போ³. ‘‘கிங் காரணா ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி²யமானேன ‘‘ஜானாஹி, ஆவுஸோ’’தி எத்தகமேவ வத்தப்³ப³ங்.
64. Sace koci bhikkhuṃ uddissa dūtena hiraññasuvaṇṇādicīvaracetāpannaṃ pahiṇeyya ‘‘iminā cīvaracetāpannena cīvaraṃ cetāpetvā itthannāmaṃ bhikkhuṃ cīvarena acchādehī’’ti, so ce dūto taṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadeyya ‘‘idaṃ kho, bhante, āyasmantaṃ uddissa cīvaracetāpannaṃ ābhataṃ, paṭiggaṇhatu āyasmā cīvaracetāpanna’’nti, tena bhikkhunā so dūto evamassa vacanīyo ‘‘na kho mayaṃ, āvuso, cīvaracetāpannaṃ paṭiggaṇhāma, cīvarañca kho mayaṃ paṭiggaṇhāma kālena kappiya’’nti. So ce dūto taṃ bhikkhuṃ evaṃ vadeyya ‘‘atthi panāyasmato koci veyyāvaccakaro’’ti, cīvaratthikena bhikkhunā veyyāvaccakaro niddisitabbo ārāmiko vā upāsako vā ‘‘eso kho, āvuso, bhikkhūnaṃ veyyāvaccakaro’’ti. Na vattabbo ‘‘tassa dehī’’ti vā ‘‘so vā nikkhipissati, so vā parivattessati, so vā cetāpessatī’’ti . So ce dūto taṃ veyyāvaccakaraṃ saññāpetvā taṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadeyya ‘‘yaṃ kho, bhante, āyasmā veyyāvaccakaraṃ niddisi, āṇatto so mayā, upasaṅkamatu āyasmā kālena, cīvarena taṃ acchādessatī’’ti. Cīvaratthikena bhikkhunā veyyāvaccakaro upasaṅkamitvā dvattikkhattuṃ codetabbo sāretabbo ‘‘attho me, āvuso, cīvarenā’’ti. Na vattabbo ‘‘dehi me cīvaraṃ, āhara me cīvaraṃ, parivattehi me cīvaraṃ, cetāpehi me cīvara’’nti. Sace dvattikkhattuṃ codayamāno sārayamāno taṃ cīvaraṃ abhinipphādeti, iccetaṃ kusalaṃ. No ce abhinipphādeti, tattha gantvā catukkhattuṃ pañcakkhattuṃ chakkhattuparamaṃ tuṇhībhūtena uddissa ṭhātabbaṃ, na āsane nisīditabbaṃ, na āmisaṃ paṭiggahetabbaṃ, na dhammo bhāsitabbo. ‘‘Kiṃ kāraṇā āgatosī’’ti pucchiyamānena ‘‘jānāhi, āvuso’’ti ettakameva vattabbaṃ.
ஸசே ஆஸனே வா நிஸீத³தி, ஆமிஸங் வா படிக்³க³ண்ஹாதி, த⁴ம்மங் வா பா⁴ஸதி, டா²னங் ப⁴ஞ்ஜதி. ஸசே சதுக்க²த்துங் சோதே³தி, சதுக்க²த்துங் டா²தப்³ப³ங். பஞ்சக்க²த்துங் சோதே³தி, த்³விக்க²த்துங் டா²தப்³ப³ங். ச²க்க²த்துங் சோதே³தி, ந டா²தப்³ப³ங். ஏகாய ஹி சோத³னாய டா²னத்³வயங் ப⁴ஞ்ஜதி. யதா² ச²க்க²த்துங் சோதெ³த்வா ந டா²தப்³ப³ங், ஏவங் த்³வாத³ஸக்க²த்துங் ட²த்வா ந சோதே³தப்³ப³ங். தஸ்மா ஸசே சோதே³தியேவ ந திட்ட²தி, ச² சோத³னா லப்³ப⁴ந்தி. ஸசே திட்ட²தியேவ ந சோதே³தி, த்³வாத³ஸ டா²னானி லப்³ப⁴ந்தி. ஸசே சோதே³திபி திட்ட²திபி, ஏகாய சோத³னாய த்³வே டா²னானி ஹாபேதப்³பா³னி. தத்த² யோ ஏகதி³வஸமேவ புனப்புனங் க³ந்த்வா ச²க்க²த்துங் சோதே³தி, ஸகிங்யேவ வா க³ந்த்வா ‘‘அத்தோ² மே, ஆவுஸோ, சீவரேனா’’தி ச²க்க²த்துங் வத³தி, தத்த² ஏகதி³வஸமேவ புனப்புனங் க³ந்த்வா த்³வாத³ஸக்க²த்துங் திட்ட²தி, ஸகிமேவ வா க³ந்த்வா தத்ர தத்ர டா²னே திட்ட²தி, ஸோபி ஸப்³ப³சோத³னாயோ ஸப்³ப³ட்டா²னானி ச ப⁴ஞ்ஜதி, கோ பன வாதோ³ நானாதி³வஸேஸு. ததோ சே உத்தரி வாயமமானோ தங் சீவரங் அபி⁴னிப்பா²தே³தி, பயோகே³ து³க்கடங், படிலாபே⁴ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. நோ சே ஸக்கோதி தங் அபி⁴னிப்பா²தே³துங், யதோ ராஜதோ ராஜமஹாமத்ததோ வா அஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தங் சீவரசேதாபன்னங் ஆனீதங், தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஸாமங் வா க³ந்தப்³ப³ங், தூ³தோ வா பாஹேதப்³போ³ ‘‘யங் கோ² தும்ஹே ஆயஸ்மந்தோ பி⁴க்கு²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ சீவரசேதாபன்னங் பஹிணித்த², ந தங் தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கிஞ்சி அத்த²ங் அனுபோ⁴தி, யுஞ்ஜந்தாயஸ்மந்தோ ஸகங், மா தும்ஹாகங் ஸந்தகங் வினஸ்ஸதூ’’தி. அயங் தத்த² ஸாமீசி. யோ பன நேவ ஸாமங் க³ச்ச²தி, ந தூ³தங் பாஹேதி, வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதி.