Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā

    582. தேன ஸமயேனாதி ரூபியஸிக்கா²பத³ங். தத்த² படிவிஸோதி கொட்டா²ஸோ.

    582.Tena samayenāti rūpiyasikkhāpadaṃ. Tattha paṭivisoti koṭṭhāso.

    583-4. ஜாதரூபரஜதந்தி எத்த² ஜாதரூபந்தி ஸுவண்ணஸ்ஸ நாமங். தங் பன யஸ்மா ததா²க³தஸ்ஸ வண்ணஸதி³ஸங் ஹோதி, தஸ்மா ‘‘ஸத்து²வண்ணோ வுச்சதீ’’தி பத³பா⁴ஜனே வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² – ‘‘யோ ஸத்து²வண்ணோ லோஹவிஸேஸோ, இத³ங் ஜாதரூபங் நாமா’’தி ரஜதங் பன ‘‘ஸங்கோ², ஸிலா, பவால, ரஜதங், ஜாதரூப’’ந்திஆதீ³ஸு (பாசி॰ 506) ரூபியங் வுத்தங். இத⁴ பன யங் கிஞ்சி வோஹாரக³மனீயங் கஹாபணாதி³ அதி⁴ப்பேதங். தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ‘‘கஹாபணோ லோஹமாஸகோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² கஹாபணோதி ஸோவண்ணமயோ வா ரூபியமயோ வா பாகதிகோ வா. லோஹமாஸகோதி தம்ப³லோஹாதீ³ஹி கதமாஸகோ. தா³ருமாஸகோதி ஸாரதா³ருனா வா வேளுபேஸிகாய வா அந்தமஸோ தாலபண்ணேனாபி ரூபங் சி²ந்தி³த்வா கதமாஸகோ. ஜதுமாஸகோதி லாகா²ய வா நிய்யாஸேன வா ரூபங் ஸமுட்டா²பெத்வா கதமாஸகோ. ‘‘யே வோஹாரங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி இமினா பன பதே³ன யோ யோ யத்த² யத்த² ஜனபதே³ யதா³ யதா³ வோஹாரங் க³ச்ச²தி, அந்தமஸோ அட்டி²மயோபி சம்மமயோபி ருக்க²ப²லபீ³ஜமயோபி ஸமுட்டா²பிதரூபோபி அஸமுட்டா²பிதரூபோபி ஸப்³போ³ ஸங்க³ஹிதோ.

    583-4.Jātarūparajatanti ettha jātarūpanti suvaṇṇassa nāmaṃ. Taṃ pana yasmā tathāgatassa vaṇṇasadisaṃ hoti, tasmā ‘‘satthuvaṇṇo vuccatī’’ti padabhājane vuttaṃ. Tassattho – ‘‘yo satthuvaṇṇo lohaviseso, idaṃ jātarūpaṃ nāmā’’ti rajataṃ pana ‘‘saṅkho, silā, pavāla, rajataṃ, jātarūpa’’ntiādīsu (pāci. 506) rūpiyaṃ vuttaṃ. Idha pana yaṃ kiñci vohāragamanīyaṃ kahāpaṇādi adhippetaṃ. Tenevassa padabhājane ‘‘kahāpaṇo lohamāsako’’tiādi vuttaṃ. Tattha kahāpaṇoti sovaṇṇamayo vā rūpiyamayo vā pākatiko vā. Lohamāsakoti tambalohādīhi katamāsako. Dārumāsakoti sāradārunā vā veḷupesikāya vā antamaso tālapaṇṇenāpi rūpaṃ chinditvā katamāsako. Jatumāsakoti lākhāya vā niyyāsena vā rūpaṃ samuṭṭhāpetvā katamāsako. ‘‘Ye vohāraṃ gacchantī’’ti iminā pana padena yo yo yattha yattha janapade yadā yadā vohāraṃ gacchati, antamaso aṭṭhimayopi cammamayopi rukkhaphalabījamayopi samuṭṭhāpitarūpopi asamuṭṭhāpitarūpopi sabbo saṅgahito.

    இச்சேதங் ஸப்³ப³ம்பி ரஜதங் ஜாதரூபங் ஜாதரூபமாஸகோ, வுத்தப்பபே⁴தோ³ ஸப்³போ³பி ரஜதமாஸகோதி சதுப்³பி³த⁴ங் நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து² ஹோதி. முத்தா, மணி, வேளுரியோ, ஸங்கோ², ஸிலா, பவால, லோஹிதங்கோ, மஸாரக³ல்லங், ஸத்த த⁴ஞ்ஞானி, தா³ஸிதா³ஸகெ²த்தவத்து²புப்பா²ராமப²லாராமாத³யோதி இத³ங் து³க்கடவத்து². ஸுத்தங் பா²லோ படகோ கப்பாஸோ அனேகப்பகாரங் அபரண்ணங் ஸப்பினவனீததேலமது⁴பா²ணிதாதி³பே⁴ஸஜ்ஜஞ்ச இத³ங் கப்பியவத்து². தத்த² நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ங் அத்தனோ வா ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லசேதியானங் வா அத்தா²ய ஸம்படிச்சி²துங் ந வட்டதி. அத்தனோ அத்தா²ய ஸம்படிச்ச²தோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் ஹோதி, ஸேஸானங் அத்தா²ய து³க்கடங். து³க்கடவத்து²ங் ஸப்³பே³ஸம்பி அத்தா²ய ஸம்படிச்ச²தோ து³க்கடமேவ. கப்பியவத்து²ம்ஹி அனாபத்தி. ஸப்³ப³ம்பி நிக்கி²பனத்தா²ய ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸீஸேன ஸம்படிச்ச²தோ உபரி ரதனஸிக்கா²பதே³ ஆக³தவஸேன பாசித்தியங்.

    Iccetaṃ sabbampi rajataṃ jātarūpaṃ jātarūpamāsako, vuttappabhedo sabbopi rajatamāsakoti catubbidhaṃ nissaggiyavatthu hoti. Muttā, maṇi, veḷuriyo, saṅkho, silā, pavāla, lohitaṅko, masāragallaṃ, satta dhaññāni, dāsidāsakhettavatthupupphārāmaphalārāmādayoti idaṃ dukkaṭavatthu. Suttaṃ phālo paṭako kappāso anekappakāraṃ aparaṇṇaṃ sappinavanītatelamadhuphāṇitādibhesajjañca idaṃ kappiyavatthu. Tattha nissaggiyavatthuṃ attano vā saṅghagaṇapuggalacetiyānaṃ vā atthāya sampaṭicchituṃ na vaṭṭati. Attano atthāya sampaṭicchato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ hoti, sesānaṃ atthāya dukkaṭaṃ. Dukkaṭavatthuṃ sabbesampi atthāya sampaṭicchato dukkaṭameva. Kappiyavatthumhi anāpatti. Sabbampi nikkhipanatthāya bhaṇḍāgārikasīsena sampaṭicchato upari ratanasikkhāpade āgatavasena pācittiyaṃ.

    உக்³க³ண்ஹெய்யாதி க³ண்ஹெய்ய. யஸ்மா பன க³ண்ஹந்தோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, தேனஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ‘‘ஸயங் க³ண்ஹாதி நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி வுத்தங். ஏஸ நயோ ஸேஸபதே³ஸுபி.

    Uggaṇheyyāti gaṇheyya. Yasmā pana gaṇhanto āpattiṃ āpajjati, tenassa padabhājane ‘‘sayaṃ gaṇhāti nissaggiyaṃ pācittiya’’nti vuttaṃ. Esa nayo sesapadesupi.

    தத்த² ஜாதரூபரஜதப⁴ண்டே³ஸு கஹாபணமாஸகேஸு ச ஏகங் க³ண்ஹதோ வா க³ண்ஹாபயதோ வா ஏகா ஆபத்தி. ஸஹஸ்ஸங் சேபி ஏகதோ க³ண்ஹாதி, க³ண்ஹாபேதி, வத்து²க³ணனாய ஆபத்தியோ. மஹாபச்சரியங் பன குருந்தி³யஞ்ச ஸிதி²லப³த்³தா⁴ய த²விகாய ஸிதி²லபூரிதே வா பா⁴ஜனே ரூபக³ணனாய ஆபத்தி. க⁴னப³த்³தே⁴ பன க⁴னபூரிதே வா ஏகாவ ஆபத்தீதி வுத்தங்.

    Tattha jātarūparajatabhaṇḍesu kahāpaṇamāsakesu ca ekaṃ gaṇhato vā gaṇhāpayato vā ekā āpatti. Sahassaṃ cepi ekato gaṇhāti, gaṇhāpeti, vatthugaṇanāya āpattiyo. Mahāpaccariyaṃ pana kurundiyañca sithilabaddhāya thavikāya sithilapūrite vā bhājane rūpagaṇanāya āpatti. Ghanabaddhe pana ghanapūrite vā ekāva āpattīti vuttaṃ.

    உபனிக்கி²த்தஸாதி³யனே பன ‘‘இத³ங் அய்யஸ்ஸ ஹோதூ’’தி வுத்தே ஸசேபி சித்தேன ஸாதி³யதி, க³ண்ஹிதுகாமோ ஹோதி, காயேன வா வாசாய வா ‘‘நயித³ங் கப்பதீ’’தி படிக்கி²பதி, அனாபத்தி. காயவாசாஹி வா அப்படிக்கி²பித்வாபி ஸுத்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா ‘‘நயித³ங் அம்ஹாகங் கப்பதீ’’தி ந ஸாதி³யதி, அனாபத்தியேவ. தீஸு த்³வாரேஸு ஹி யேன கேனசி படிக்கி²த்தங் படிக்கி²த்தமேவ ஹோதி. ஸசே பன காயவாசாஹி அப்படிக்கி²பித்வா சித்தேன அதி⁴வாஸேதி, காயவாசாஹி கத்தப்³ப³ஸ்ஸ படிக்கே²பஸ்ஸ அகரணதோ அகிரியஸமுட்டா²னங் காயத்³வாரே ச வசீத்³வாரே ச ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, மனொத்³வாரே பன ஆபத்தி நாம நத்தி².

    Upanikkhittasādiyane pana ‘‘idaṃ ayyassa hotū’’ti vutte sacepi cittena sādiyati, gaṇhitukāmo hoti, kāyena vā vācāya vā ‘‘nayidaṃ kappatī’’ti paṭikkhipati, anāpatti. Kāyavācāhi vā appaṭikkhipitvāpi suddhacitto hutvā ‘‘nayidaṃ amhākaṃ kappatī’’ti na sādiyati, anāpattiyeva. Tīsu dvāresu hi yena kenaci paṭikkhittaṃ paṭikkhittameva hoti. Sace pana kāyavācāhi appaṭikkhipitvā cittena adhivāseti, kāyavācāhi kattabbassa paṭikkhepassa akaraṇato akiriyasamuṭṭhānaṃ kāyadvāre ca vacīdvāre ca āpattiṃ āpajjati, manodvāre pana āpatti nāma natthi.

    ஏகோ ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா பாத³மூலே ட²பேதி ‘‘துய்ஹித³ங் ஹோதூ’’தி, பி⁴க்கூ² ‘‘நயித³ங் கப்பதீ’’தி படிக்கி²பதி, உபாஸகோ பரிச்சத்தங் மயா தும்ஹாகந்தி க³தோ, அஞ்ஞோ தத்த² ஆக³ந்த்வா புச்ச²தி – ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, இத³’’ந்தி? யங் தேன அத்தனா ச வுத்தங், தங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். ஸோ சே வத³தி – ‘‘கோ³பயிஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தே, கு³த்தட்டா²னங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி, ஸத்தபூ⁴மிகம்பி பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹித்வா ‘‘இத³ங் கு³த்தட்டா²ன’’ந்தி ஆசிக்கி²தப்³ப³ங், ‘‘இத⁴ நிக்கி²பாஹீ’’தி ந வத்தப்³ப³ங். எத்தாவதா கப்பியஞ்ச அகப்பியஞ்ச நிஸ்ஸாய டி²தங் ஹோதி. த்³வாரங் பித³ஹித்வா ரக்க²ந்தேன வஸிதப்³ப³ங். ஸசே கிஞ்சி விக்காயிகப⁴ண்ட³ங் பத்தங் வா சீவரங் வா ஆக³ச்ச²தி, ‘‘இத³ங் க³ஹெஸ்ஸத² ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘உபாஸக அத்தி² அம்ஹாகங் இமினா அத்தோ², வத்து² ச ஏவரூபங் நாம ஸங்விஜ்ஜதி, கப்பியகாரகோ நத்தீ²’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே ஸோ வத³தி, ‘‘அஹங் கப்பியகாரகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, த்³வாரங் விவரித்வா தே³தா²’’தி, த்³வாரங் விவரித்வா ‘‘இமஸ்மிங் ஓகாஸே ட²பித’’ந்தி வத்தப்³ப³ங், ‘‘இத³ங் க³ண்ஹா’’தி ந வத்தப்³ப³ங். ஏவம்பி கப்பியஞ்ச அகப்பியஞ்ச நிஸ்ஸாய டி²தமேவ ஹோதி, ஸோ சே தங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ கப்பியப⁴ண்ட³ங் தே³தி, வட்டதி. ஸசே அதி⁴கங் க³ண்ஹாதி, ‘‘ந மயங் தவ ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹாம, ‘‘நிக்க²மாஹீ’’தி வத்தப்³போ³.

    Eko sataṃ vā sahassaṃ vā pādamūle ṭhapeti ‘‘tuyhidaṃ hotū’’ti, bhikkhū ‘‘nayidaṃ kappatī’’ti paṭikkhipati, upāsako pariccattaṃ mayā tumhākanti gato, añño tattha āgantvā pucchati – ‘‘kiṃ, bhante, ida’’nti? Yaṃ tena attanā ca vuttaṃ, taṃ ācikkhitabbaṃ. So ce vadati – ‘‘gopayissāmi, bhante, guttaṭṭhānaṃ dassethā’’ti, sattabhūmikampi pāsādaṃ abhiruhitvā ‘‘idaṃ guttaṭṭhāna’’nti ācikkhitabbaṃ, ‘‘idha nikkhipāhī’’ti na vattabbaṃ. Ettāvatā kappiyañca akappiyañca nissāya ṭhitaṃ hoti. Dvāraṃ pidahitvā rakkhantena vasitabbaṃ. Sace kiñci vikkāyikabhaṇḍaṃ pattaṃ vā cīvaraṃ vā āgacchati, ‘‘idaṃ gahessatha bhante’’ti vutte ‘‘upāsaka atthi amhākaṃ iminā attho, vatthu ca evarūpaṃ nāma saṃvijjati, kappiyakārako natthī’’ti vattabbaṃ. Sace so vadati, ‘‘ahaṃ kappiyakārako bhavissāmi, dvāraṃ vivaritvā dethā’’ti, dvāraṃ vivaritvā ‘‘imasmiṃ okāse ṭhapita’’nti vattabbaṃ, ‘‘idaṃ gaṇhā’’ti na vattabbaṃ. Evampi kappiyañca akappiyañca nissāya ṭhitameva hoti, so ce taṃ gahetvā tassa kappiyabhaṇḍaṃ deti, vaṭṭati. Sace adhikaṃ gaṇhāti, ‘‘na mayaṃ tava bhaṇḍaṃ gaṇhāma, ‘‘nikkhamāhī’’ti vattabbo.

    ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி எத்த² யஸ்மா ரூபியங் நாம அகப்பியங், ‘‘தஸ்மா நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா’’தி ந வுத்தங். யஸ்மா பன தங் படிக்³க³ஹிதமத்தமேவ ந தேன கிஞ்சி கப்பியப⁴ண்ட³ங் சேதாபிதங், தஸ்மா உபாயேன பரிபோ⁴க³த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். கப்பியங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங் ஸப்பி வாதி ‘‘பப்³ப³ஜிதானங் ஸப்பி வா தேலங் வா வட்டதி உபாஸகா’’தி ஏவங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங்.

    Saṅghamajjhe nissajjitabbanti ettha yasmā rūpiyaṃ nāma akappiyaṃ, ‘‘tasmā nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā’’ti na vuttaṃ. Yasmā pana taṃ paṭiggahitamattameva na tena kiñci kappiyabhaṇḍaṃ cetāpitaṃ, tasmā upāyena paribhogadassanatthaṃ ‘‘saṅghamajjhe nissajjitabba’’nti vuttaṃ. Kappiyaṃ ācikkhitabbaṃ sappi vāti ‘‘pabbajitānaṃ sappi vā telaṃ vā vaṭṭati upāsakā’’ti evaṃ ācikkhitabbaṃ.

    ரூபியபடிக்³கா³ஹகங் ட²பெத்வா ஸப்³பே³ஹேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி ஸப்³பே³ஹி பா⁴ஜெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ரூபியபடிக்³கா³ஹகேன பா⁴கோ³ ந க³ஹேதப்³போ³. அஞ்ஞேஸங் பி⁴க்கூ²னங் வா ஆராமிகானங் வா பத்தபா⁴க³ம்பி லபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி, அந்தமஸோ மக்கடாதீ³ஹி ததோ ஹரித்வா அரஞ்ஞே ட²பிதங் வா தேஸங் ஹத்த²தோ க³ளிதங் வா திரச்சா²னக³தபரிக்³க³ஹிதம்பி பங்ஸுகூலம்பி ந வட்டதியேவ, ததோ ஆஹடேன பா²ணிதேன ஸேனாஸனதூ⁴பனம்பி ந வட்டதி. ஸப்பினா வா தேலேன வா பதீ³பங் கத்வா தீ³பாலோகே நிபஜ்ஜிதுங் கஸிணபரிகம்மம்பி காதுங், பொத்த²கம்பி வாசேதுங் ந வட்டதி. தேலமது⁴பா²ணிதேஹி பன ஸரீரே வணங் மக்கே²துங் ந வட்டதியேவ. தேன வத்து²னா மஞ்சபீடா²தீ³னி வா க³ண்ஹந்தி, உபோஸதா²கா³ரங் வா போ⁴ஜனஸாலங் வா கரொந்தி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி. சா²யாபி கே³ஹபரிச்சே²தே³ன டி²தா ந வட்டதி, பரிச்சே²தா³திக்கந்தா ஆக³ந்துகத்தா வட்டதி. தங் வத்து²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா கதேன மக்³கே³னபி ஸேதுனாபி நாவாயபி உளும்பேனபி க³ந்துங் ந வட்டதி, தேன வத்து²னா க²னாபிதாய பொக்க²ரணியா உப்³பி⁴தோ³த³கங் பாதுங் வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வா ந வட்டதி. அந்தோ உத³கே பன அஸதி அஞ்ஞங் ஆக³ந்துகங் உத³கங் வா வஸ்ஸோத³கங் வா பவிட்ட²ங் வட்டதி. கீதாய யேன உத³கேன ஸத்³தி⁴ங் கீதா தங் ஆக³ந்துகம்பி ந வட்டதி, தங் வத்து²ங் உபனிக்கே²பங் ட²பெத்வா ஸங்கோ⁴ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதி, தேபி பச்சயா தஸ்ஸ ந வட்டந்தி. ஆராமோ க³ஹிதோ ஹோதி, ஸோபி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி. யதி³ பூ⁴மிபி பீ³ஜம்பி அகப்பியங் நேவ பூ⁴மிங் ந ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸசே பூ⁴மிங்யேவ கிணித்வா அஞ்ஞானி பீ³ஜானி ரோபிதானி ப²லங் வட்டதி, அத² பீ³ஜானி கிணித்வா கப்பியபூ⁴மியங் ரோபிதானி, ப²லங் ந வட்டதி, பூ⁴மியங் நிஸீதி³துங் வா நிபஜ்ஜிதுங் வா வட்டதி.

    Rūpiyapaṭiggāhakaṃ ṭhapetvā sabbeheva paribhuñjitabbanti sabbehi bhājetvā paribhuñjitabbaṃ. Rūpiyapaṭiggāhakena bhāgo na gahetabbo. Aññesaṃ bhikkhūnaṃ vā ārāmikānaṃ vā pattabhāgampi labhitvā paribhuñjituṃ na vaṭṭati, antamaso makkaṭādīhi tato haritvā araññe ṭhapitaṃ vā tesaṃ hatthato gaḷitaṃ vā tiracchānagatapariggahitampi paṃsukūlampi na vaṭṭatiyeva, tato āhaṭena phāṇitena senāsanadhūpanampi na vaṭṭati. Sappinā vā telena vā padīpaṃ katvā dīpāloke nipajjituṃ kasiṇaparikammampi kātuṃ, potthakampi vācetuṃ na vaṭṭati. Telamadhuphāṇitehi pana sarīre vaṇaṃ makkhetuṃ na vaṭṭatiyeva. Tena vatthunā mañcapīṭhādīni vā gaṇhanti, uposathāgāraṃ vā bhojanasālaṃ vā karonti, paribhuñjituṃ na vaṭṭati. Chāyāpi gehaparicchedena ṭhitā na vaṭṭati, paricchedātikkantā āgantukattā vaṭṭati. Taṃ vatthuṃ vissajjetvā katena maggenapi setunāpi nāvāyapi uḷumpenapi gantuṃ na vaṭṭati, tena vatthunā khanāpitāya pokkharaṇiyā ubbhidodakaṃ pātuṃ vā paribhuñjituṃ vā na vaṭṭati. Anto udake pana asati aññaṃ āgantukaṃ udakaṃ vā vassodakaṃ vā paviṭṭhaṃ vaṭṭati. Kītāya yena udakena saddhiṃ kītā taṃ āgantukampi na vaṭṭati, taṃ vatthuṃ upanikkhepaṃ ṭhapetvā saṅgho paccaye paribhuñjati, tepi paccayā tassa na vaṭṭanti. Ārāmo gahito hoti, sopi paribhuñjituṃ na vaṭṭati. Yadi bhūmipi bījampi akappiyaṃ neva bhūmiṃ na phalaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭati. Sace bhūmiṃyeva kiṇitvā aññāni bījāni ropitāni phalaṃ vaṭṭati, atha bījāni kiṇitvā kappiyabhūmiyaṃ ropitāni, phalaṃ na vaṭṭati, bhūmiyaṃ nisīdituṃ vā nipajjituṃ vā vaṭṭati.

    ஸசே ஸோ ச²ட்³டே³தீதி யத்த² கத்த²சி கி²பதி, அதா²பி ந ச²ட்³டே³தி, ஸயங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, ந வாரேதப்³போ³. நோ சே ச²ட்³டே³தீதி அத² நேவ க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, ந ச²ட்³டே³தி, கிங் மய்ஹங் இமினா ப்³யாபாரேனாதி யேன காமங் பக்கமதி, ததோ யதா²வுத்தலக்க²ணோ ரூபியச²ட்³ட³கோ ஸம்மன்னிதப்³போ³.

    Sace so chaḍḍetīti yattha katthaci khipati, athāpi na chaḍḍeti, sayaṃ gahetvā gacchati, na vāretabbo. No ce chaḍḍetīti atha neva gahetvā gacchati, na chaḍḍeti, kiṃ mayhaṃ iminā byāpārenāti yena kāmaṃ pakkamati, tato yathāvuttalakkhaṇo rūpiyachaḍḍako sammannitabbo.

    யோ ந ச²ந்தா³க³திந்திஆதீ³ஸு லோப⁴வஸேன தங் வத்து²ங் அத்தனோ வா கரொந்தோ அத்தானங் வா உக்கங்ஸெந்தோ ச²ந்தா³க³திங் நாம க³ச்ச²தி . தோ³ஸவஸேன ‘‘நேவாயங் மாதிகங் ஜானாதி, ந வினய’’ந்தி பரங் அபஸாதெ³ந்தோ தோ³ஸாக³திங் நாம க³ச்ச²தி. மோஹவஸேன முட்ட²பமுட்ட²ஸ்ஸதிபா⁴வங் ஆபஜ்ஜந்தோ மோஹாக³திங் நாம க³ச்ச²தி. ரூபியபடிக்³கா³ஹகஸ்ஸ ப⁴யேன ச²ட்³டே³துங் அவிஸஹந்தோ ப⁴யாக³திங் நாம க³ச்ச²தி. ஏவங் அகரொந்தோ ந ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²தி, ந தோ³ஸாக³திங் க³ச்ச²தி, ந மோஹாக³திங் க³ச்ச²தி, ந ப⁴யாக³திங் க³ச்ச²தீதி வேதி³தப்³போ³.

    Yona chandāgatintiādīsu lobhavasena taṃ vatthuṃ attano vā karonto attānaṃ vā ukkaṃsento chandāgatiṃ nāma gacchati . Dosavasena ‘‘nevāyaṃ mātikaṃ jānāti, na vinaya’’nti paraṃ apasādento dosāgatiṃ nāma gacchati. Mohavasena muṭṭhapamuṭṭhassatibhāvaṃ āpajjanto mohāgatiṃ nāma gacchati. Rūpiyapaṭiggāhakassa bhayena chaḍḍetuṃ avisahanto bhayāgatiṃ nāma gacchati. Evaṃ akaronto na chandāgatiṃ gacchati, na dosāgatiṃ gacchati, na mohāgatiṃ gacchati, na bhayāgatiṃ gacchatīti veditabbo.

    585. அனிமித்தங் கத்வாதி நிமித்தங் அகத்வா, அக்கீ²னி நிம்மீலெத்வா நதி³யா வா பபாதே வா வனக³ஹனே வா கூ³த²ங் விய அனபெக்கே²ன பதிதோகாஸங் அஸமன்னாஹரந்தேன பாதேதப்³ப³ந்தி அத்தோ². ஏவங் ஜிகு³ச்சி²தப்³பே³பி ரூபியே ப⁴க³வா பரியாயேன பி⁴க்கூ²னங் பரிபோ⁴க³ங் ஆசிக்கி². ரூபியபடிக்³கா³ஹகஸ்ஸ பன கேனசி பரியாயேன ததோ உப்பன்னபச்சயபரிபோ⁴கோ³ ந வட்டதி. யதா² சாயங் ஏதஸ்ஸ ந வட்டதி, ஏவங் அஸந்தஸம்பா⁴வனாய வா குலதூ³ஸககம்மேன வா குஹனாதீ³ஹி வா உப்பன்னபச்சயா நேவ தஸ்ஸ ந அஞ்ஞஸ்ஸ வட்டந்தி, த⁴ம்மேன ஸமேன உப்பன்னாபி அப்பச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டந்தி.

    585.Animittaṃ katvāti nimittaṃ akatvā, akkhīni nimmīletvā nadiyā vā papāte vā vanagahane vā gūthaṃ viya anapekkhena patitokāsaṃ asamannāharantena pātetabbanti attho. Evaṃ jigucchitabbepi rūpiye bhagavā pariyāyena bhikkhūnaṃ paribhogaṃ ācikkhi. Rūpiyapaṭiggāhakassa pana kenaci pariyāyena tato uppannapaccayaparibhogo na vaṭṭati. Yathā cāyaṃ etassa na vaṭṭati, evaṃ asantasambhāvanāya vā kuladūsakakammena vā kuhanādīhi vā uppannapaccayā neva tassa na aññassa vaṭṭanti, dhammena samena uppannāpi appaccavekkhitvā paribhuñjituṃ na vaṭṭanti.

    சத்தாரோ ஹி பரிபோ⁴கா³ – தெ²ய்யபரிபோ⁴கோ³, இணபரிபோ⁴கோ³, தா³யஜ்ஜபரிபோ⁴கோ³, ஸாமிபரிபோ⁴கோ³தி. தத்த² ஸங்க⁴மஜ்ஜே²பி நிஸீதி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ பரிபோ⁴கோ³ ‘‘தெ²ய்யபரிபோ⁴கோ³’’ நாம. ஸீலவதோ அப்பச்சவெக்கி²தபரிபோ⁴கோ³ ‘‘இணபரிபோ⁴கோ³’’ நாம. தஸ்மா சீவரங் பரிபோ⁴கே³ பரிபோ⁴கே³ பச்சவெக்கி²தப்³ப³ங், பிண்ட³பாதோ ஆலோபே ஆலோபே. ததா² அஸக்கொந்தேன புரேப⁴த்தபச்சா²ப⁴த்தபுரிமயாமபச்சி²மயாமேஸு. ஸசஸ்ஸ அப்பச்சவெக்க²தோவ அருணோ உக்³க³ச்ச²தி, இணபரிபோ⁴க³ட்டா²னே திட்ட²தி. ஸேனாஸனம்பி பரிபோ⁴கே³ பரிபோ⁴கே³ பச்சவெக்கி²தப்³ப³ங், பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸ படிக்³க³ஹணேபி பரிபோ⁴கே³பி ஸதிபச்சயதா வட்டதி, ஏவங் ஸந்தேபி படிக்³க³ஹணே ஸதிங் கத்வா பரிபோ⁴கே³ அகரொந்தஸ்ஸேவ ஆபத்தி, படிக்³க³ஹணே பன ஸதிங் அகத்வா பரிபோ⁴கே³ கரொந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.

    Cattāro hi paribhogā – theyyaparibhogo, iṇaparibhogo, dāyajjaparibhogo, sāmiparibhogoti. Tattha saṅghamajjhepi nisīditvā paribhuñjantassa dussīlassa paribhogo ‘‘theyyaparibhogo’’ nāma. Sīlavato appaccavekkhitaparibhogo ‘‘iṇaparibhogo’’ nāma. Tasmā cīvaraṃ paribhoge paribhoge paccavekkhitabbaṃ, piṇḍapāto ālope ālope. Tathā asakkontena purebhattapacchābhattapurimayāmapacchimayāmesu. Sacassa appaccavekkhatova aruṇo uggacchati, iṇaparibhogaṭṭhāne tiṭṭhati. Senāsanampi paribhoge paribhoge paccavekkhitabbaṃ, bhesajjassa paṭiggahaṇepi paribhogepi satipaccayatā vaṭṭati, evaṃ santepi paṭiggahaṇe satiṃ katvā paribhoge akarontasseva āpatti, paṭiggahaṇe pana satiṃ akatvā paribhoge karontassa anāpatti.

    சதுப்³பி³தா⁴ ஹி ஸுத்³தி⁴ – தே³ஸனாஸுத்³தி⁴, ஸங்வரஸுத்³தி⁴, பரியெட்டி²ஸுத்³தி⁴, பச்சவெக்க²ணஸுத்³தீ⁴தி. தத்த² தே³ஸனாஸுத்³தி⁴ நாம பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங் , தஞ்ஹி தே³ஸனாய ஸுஜ்ஜ²னதோ ‘‘தே³ஸனாஸுத்³தீ⁴’’தி வுச்சதி. ஸங்வரஸுத்³தி⁴ நாம இந்த்³ரியஸங்வரஸீலங், தஞ்ஹி ந புன ஏவங் கரிஸ்ஸாமீதி சித்தாதி⁴ட்டா²னஸங்வரேனேவ ஸுஜ்ஜ²னதோ ‘‘ஸங்வரஸுத்³தீ⁴’’தி வுச்சதி. பரியெட்டி²ஸுத்³தி⁴ நாம ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங், தஞ்ஹி அனேஸனங் பஹாய த⁴ம்மேன ஸமேன பச்சயே உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ பரியேஸனாய ஸுத்³த⁴த்தா ‘‘பரியெட்டி²ஸுத்³தீ⁴’’தி வுச்சதி. பச்சவெக்க²ணஸுத்³தி⁴ நாம பச்சயபரிபோ⁴க³ஸன்னிஸ்ஸிதஸீலங், தஞ்ஹி ‘‘படிஸங்கா² யோனிஸோ சீவரங் படிஸேவதீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.23; அ॰ நி॰ 6.58) நயேன வுத்தேன பச்சவெக்க²ணேன ஸுஜ்ஜ²னதோ ‘‘பச்சவெக்க²ணஸுத்³தீ⁴’’தி வுச்சதி. தேன வுத்தங் – ‘‘படிக்³க³ஹணே பன ஸதிங் அகத்வா பரிபோ⁴கே³ கரொந்தஸ்ஸ அனாபத்தீ’’தி.

    Catubbidhā hi suddhi – desanāsuddhi, saṃvarasuddhi, pariyeṭṭhisuddhi, paccavekkhaṇasuddhīti. Tattha desanāsuddhi nāma pātimokkhasaṃvarasīlaṃ , tañhi desanāya sujjhanato ‘‘desanāsuddhī’’ti vuccati. Saṃvarasuddhi nāma indriyasaṃvarasīlaṃ, tañhi na puna evaṃ karissāmīti cittādhiṭṭhānasaṃvareneva sujjhanato ‘‘saṃvarasuddhī’’ti vuccati. Pariyeṭṭhisuddhi nāma ājīvapārisuddhisīlaṃ, tañhi anesanaṃ pahāya dhammena samena paccaye uppādentassa pariyesanāya suddhattā ‘‘pariyeṭṭhisuddhī’’ti vuccati. Paccavekkhaṇasuddhi nāma paccayaparibhogasannissitasīlaṃ, tañhi ‘‘paṭisaṅkhā yoniso cīvaraṃ paṭisevatī’’tiādinā (ma. ni. 1.23; a. ni. 6.58) nayena vuttena paccavekkhaṇena sujjhanato ‘‘paccavekkhaṇasuddhī’’ti vuccati. Tena vuttaṃ – ‘‘paṭiggahaṇe pana satiṃ akatvā paribhoge karontassa anāpattī’’ti.

    ஸத்தன்னங் ஸெக்கா²னங் பச்சயபரிபோ⁴கோ³ தா³யஜ்ஜபரிபோ⁴கோ³ நாம, தே ஹி ப⁴க³வதோ புத்தா, தஸ்மா பிதுஸந்தகானங் பச்சயானங் தா³யாதா³ ஹுத்வா தே பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. கிங் பன தே ப⁴க³வதோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, கி³ஹீனங் பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி? கி³ஹீஹி தி³ன்னாபி ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதத்தா ப⁴க³வதோ ஸந்தகா ஹொந்தி, தஸ்மா தே ப⁴க³வதோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி (ம॰ நி॰ 1.29) வேதி³தப்³ப³ங், த⁴ம்மதா³யாத³ஸுத்தஞ்செத்த² ஸாத⁴கங்.

    Sattannaṃ sekkhānaṃ paccayaparibhogo dāyajjaparibhogo nāma, te hi bhagavato puttā, tasmā pitusantakānaṃ paccayānaṃ dāyādā hutvā te paccaye paribhuñjanti. Kiṃ pana te bhagavato paccaye paribhuñjanti, gihīnaṃ paccaye paribhuñjantīti? Gihīhi dinnāpi bhagavatā anuññātattā bhagavato santakā honti, tasmā te bhagavato paccaye paribhuñjantīti (ma. ni. 1.29) veditabbaṃ, dhammadāyādasuttañcettha sādhakaṃ.

    கீ²ணாஸவானங் பரிபோ⁴கோ³ ஸாமிபரிபோ⁴கோ³ நாம, தே ஹி தண்ஹாய தா³ஸப்³யங் அதீதத்தா ஸாமினோ ஹுத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி. இமேஸு பரிபோ⁴கே³ஸு ஸாமிபரிபோ⁴கோ³ ச தா³யஜ்ஜபரிபோ⁴கோ³ ச ஸப்³பே³ஸம்பி வட்டதி. இணபரிபோ⁴கோ³ ந வட்டதி, தெ²ய்யபரிபோ⁴கே³ கதா²யேவ நத்தி².

    Khīṇāsavānaṃ paribhogo sāmiparibhogo nāma, te hi taṇhāya dāsabyaṃ atītattā sāmino hutvā paribhuñjantīti. Imesu paribhogesu sāmiparibhogo ca dāyajjaparibhogo ca sabbesampi vaṭṭati. Iṇaparibhogo na vaṭṭati, theyyaparibhoge kathāyeva natthi.

    அபரேபி சத்தாரோ பரிபோ⁴கா³ – லஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³, அலஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³, த⁴ம்மியபரிபோ⁴கோ³, அத⁴ம்மியபரிபோ⁴கோ³தி.

    Aparepi cattāro paribhogā – lajjiparibhogo, alajjiparibhogo, dhammiyaparibhogo, adhammiyaparibhogoti.

    தத்த² அலஜ்ஜினோ லஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴கோ³ வட்டதி, ஆபத்தியா ந காரேதப்³போ³. லஜ்ஜினோ அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் யாவ ந ஜானாதி, தாவ வட்டதி. ஆதி³தோ பட்டா²ய ஹி அலஜ்ஜீ நாம நத்தி², தஸ்மா யதா³ஸ்ஸ அலஜ்ஜீபா⁴வங் ஜானாதி ததா³ வத்தப்³போ³ ‘‘தும்ஹே காயத்³வாரே ச வசீத்³வாரே ச வீதிக்கமங் கரோத², தங் அப்பதிரூபங் மா ஏவமகத்தா²’’தி. ஸசே அனாதி³யித்வா கரோதியேவ, யதி³ தேன ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴க³ங் கரோதி, ஸோபி அலஜ்ஜீயேவ ஹோதி. யோபி அத்தனோ பா⁴ரபூ⁴தேன அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴க³ங் கரோதி, ஸோபி நிவாரேதப்³போ³. ஸசே ந ஓரமதி, அயம்பி அலஜ்ஜீயேவ ஹோதி. ஏவங் ஏகோ அலஜ்ஜீ அலஜ்ஜீஸதம்பி கரோதி. அலஜ்ஜினோ பன அலஜ்ஜினாவ ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴கே³ ஆபத்தி நாம நத்தி². லஜ்ஜினோ லஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴கோ³ த்³வின்னங் க²த்தியகுமாரானங் ஸுவண்ணபாதியங் போ⁴ஜனஸதி³ஸோதி.

    Tattha alajjino lajjinā saddhiṃ paribhogo vaṭṭati, āpattiyā na kāretabbo. Lajjino alajjinā saddhiṃ yāva na jānāti, tāva vaṭṭati. Ādito paṭṭhāya hi alajjī nāma natthi, tasmā yadāssa alajjībhāvaṃ jānāti tadā vattabbo ‘‘tumhe kāyadvāre ca vacīdvāre ca vītikkamaṃ karotha, taṃ appatirūpaṃ mā evamakatthā’’ti. Sace anādiyitvā karotiyeva, yadi tena saddhiṃ paribhogaṃ karoti, sopi alajjīyeva hoti. Yopi attano bhārabhūtena alajjinā saddhiṃ paribhogaṃ karoti, sopi nivāretabbo. Sace na oramati, ayampi alajjīyeva hoti. Evaṃ eko alajjī alajjīsatampi karoti. Alajjino pana alajjināva saddhiṃ paribhoge āpatti nāma natthi. Lajjino lajjinā saddhiṃ paribhogo dvinnaṃ khattiyakumārānaṃ suvaṇṇapātiyaṃ bhojanasadisoti.

    த⁴ம்மியாத⁴ம்மியபரிபோ⁴கோ³ பச்சயவஸேன வேதி³தப்³போ³. தத்த² ஸசே புக்³க³லோபி அலஜ்ஜீ பிண்ட³பாதோபி அத⁴ம்மியோ, உபோ⁴ ஜேகு³ச்சா². புக்³க³லோ அலஜ்ஜீ பிண்ட³பாதோ த⁴ம்மியோ, புக்³க³லங் ஜிகு³ச்சி²த்வா பிண்ட³பாதோ ந க³ஹேதப்³போ³. மஹாபச்சரியங் பன து³ஸ்ஸீலோ ஸங்க⁴தோ உத்³தே³ஸப⁴த்தாதீ³னி லபி⁴த்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ தே³தி, ஏதானி யதா²தா³னமேவ க³தத்தா வட்டந்தீதி வுத்தங். புக்³க³லோ லஜ்ஜீ பிண்ட³பாதோ அத⁴ம்மியோ, பிண்ட³பாதோ ஜேகு³ச்சோ² ந க³ஹேதப்³போ³. புக்³க³லோ லஜ்ஜீ, பிண்ட³பாதோபி த⁴ம்மியோ, வட்டதி.

    Dhammiyādhammiyaparibhogo paccayavasena veditabbo. Tattha sace puggalopi alajjī piṇḍapātopi adhammiyo, ubho jegucchā. Puggalo alajjī piṇḍapāto dhammiyo, puggalaṃ jigucchitvā piṇḍapāto na gahetabbo. Mahāpaccariyaṃ pana dussīlo saṅghato uddesabhattādīni labhitvā saṅghasseva deti, etāni yathādānameva gatattā vaṭṭantīti vuttaṃ. Puggalo lajjī piṇḍapāto adhammiyo, piṇḍapāto jeguccho na gahetabbo. Puggalo lajjī, piṇḍapātopi dhammiyo, vaṭṭati.

    அபரே த்³வே பக்³க³ஹா; த்³வே ச பரிபோ⁴கா³ – லஜ்ஜிபக்³க³ஹோ, அலஜ்ஜிபக்³க³ஹோ; த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³ ஆமிஸபரிபோ⁴கோ³தி.

    Apare dve paggahā; dve ca paribhogā – lajjipaggaho, alajjipaggaho; dhammaparibhogo āmisaparibhogoti.

    தத்த² அலஜ்ஜினோ லஜ்ஜிங் பக்³க³ஹேதுங் வட்டதி, ந ஸோ ஆபத்தியா காரேதப்³போ³. ஸசே பன லஜ்ஜீ அலஜ்ஜிங் பக்³க³ண்ஹாதி, அனுமோத³னாய அஜ்ஜே²ஸதி, த⁴ம்மகதா²ய அஜ்ஜே²ஸதி, குலேஸு உபத்த²ம்பே⁴தி . இதரோபி ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ ஈதி³ஸோ ச ஈதி³ஸோ சா’’தி தஸ்ஸ பரிஸதி வண்ணங் பா⁴ஸதி, அயங் ஸாஸனங் ஓஸக்காபேதி அந்தரதா⁴பேதீதி வேதி³தப்³போ³.

    Tattha alajjino lajjiṃ paggahetuṃ vaṭṭati, na so āpattiyā kāretabbo. Sace pana lajjī alajjiṃ paggaṇhāti, anumodanāya ajjhesati, dhammakathāya ajjhesati, kulesu upatthambheti . Itaropi ‘‘amhākaṃ ācariyo īdiso ca īdiso cā’’ti tassa parisati vaṇṇaṃ bhāsati, ayaṃ sāsanaṃ osakkāpeti antaradhāpetīti veditabbo.

    த⁴ம்மபரிபோ⁴க³-ஆமிஸபரிபோ⁴கே³ஸு பன யத்த² ஆமிஸபரிபோ⁴கோ³ வட்டதி, தத்த² த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³பி வட்டதி. யோ பன கோடியங் டி²தோ க³ந்தோ² தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அச்சயேன நஸ்ஸிஸ்ஸதி, தங் த⁴ம்மானுக்³க³ஹேன உக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதீதி வுத்தங்.

    Dhammaparibhoga-āmisaparibhogesu pana yattha āmisaparibhogo vaṭṭati, tattha dhammaparibhogopi vaṭṭati. Yo pana koṭiyaṃ ṭhito gantho tassa puggalassa accayena nassissati, taṃ dhammānuggahena uggaṇhituṃ vaṭṭatīti vuttaṃ.

    தத்ரித³ங் வத்து² – மஹாப⁴யே கிர ஏகஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ மஹானித்³தே³ஸோ பகு³ணோ அஹோஸி. அத² சதுனிகாயிகதிஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ மஹாதிபிடகத்தே²ரோ நாம மஹாரக்கி²தத்தே²ரங் ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ மஹாரக்கி²த, ஏதஸ்ஸ ஸந்திகே மஹானித்³தே³ஸங் க³ண்ஹாஹீ’’தி. ‘‘பாபோ கிராயங், ப⁴ந்தே, ந க³ண்ஹாமீ’’தி. ‘‘க³ண்ஹாவுஸோ, அஹங் தே ஸந்திகே நிஸீதி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, தும்ஹேஸு நிஸின்னேஸு க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பட்ட²பெத்வா ரத்திந்தி³வங் நிரந்தரங் பரியாபுணந்தோ ஓஸானதி³வஸே ஹெட்டா²மஞ்சே இத்தி²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ஸுதங்யேவ மே புப்³பே³, ஸசாஹங் ஏவங் ஜானெய்யங், ந ஈதி³ஸஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் பரியாபுணெய்ய’’ந்தி ஆஹ. தஸ்ஸ பன ஸந்திகே ப³ஹூ மஹாதே²ரா உக்³க³ண்ஹித்வா மஹானித்³தே³ஸங் பதிட்டா²பேஸுங்.

    Tatridaṃ vatthu – mahābhaye kira ekasseva bhikkhuno mahāniddeso paguṇo ahosi. Atha catunikāyikatissattherassa upajjhāyo mahātipiṭakatthero nāma mahārakkhitattheraṃ āha – ‘‘āvuso mahārakkhita, etassa santike mahāniddesaṃ gaṇhāhī’’ti. ‘‘Pāpo kirāyaṃ, bhante, na gaṇhāmī’’ti. ‘‘Gaṇhāvuso, ahaṃ te santike nisīdissāmī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante, tumhesu nisinnesu gaṇhissāmī’’ti paṭṭhapetvā rattindivaṃ nirantaraṃ pariyāpuṇanto osānadivase heṭṭhāmañce itthiṃ disvā ‘‘bhante, sutaṃyeva me pubbe, sacāhaṃ evaṃ jāneyyaṃ, na īdisassa santike dhammaṃ pariyāpuṇeyya’’nti āha. Tassa pana santike bahū mahātherā uggaṇhitvā mahāniddesaṃ patiṭṭhāpesuṃ.

    586. ரூபியே ரூபியஸஞ்ஞீதி எத்த² ஸப்³ப³ம்பி ஜாதரூபரஜதங் ரூபியஸங்க³ஹமேவ க³தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    586.Rūpiye rūpiyasaññīti ettha sabbampi jātarūparajataṃ rūpiyasaṅgahameva gatanti veditabbaṃ.

    ரூபியே வேமதிகோதி ‘‘ஸுவண்ணங் நு கோ², க²ரபத்தங் நு கோ²’’திஆதி³னா நயேன ஸங்ஸயஜாதோ.

    Rūpiye vematikoti ‘‘suvaṇṇaṃ nu kho, kharapattaṃ nu kho’’tiādinā nayena saṃsayajāto.

    ரூபியே அரூபியஸஞ்ஞீதி ஸுவண்ணாதீ³ஸு க²ரபத்தாதி³ஸஞ்ஞீ. அபிச புஞ்ஞகாமா ராஜோரோதா⁴த³யோ ப⁴த்தக²ஜ்ஜகக³ந்த⁴பிண்டா³தீ³ஸு பக்கி²பித்வா ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் தெ³ந்தி, சோளபி⁴க்கா²ய சரந்தானங் த³ஸ்ஸந்தே ப³த்³த⁴கஹாபணாதீ³ஹியேவ ஸத்³தி⁴ங் சோளகானி தெ³ந்தி, பி⁴க்கூ² ப⁴த்தாதி³ஸஞ்ஞாய வா சோளகஸஞ்ஞாய வா படிக்³க³ண்ஹந்தி, ஏவம்பி ரூபியே அரூபியஸஞ்ஞீ ரூபியங் க³ண்ஹாதீதி வேதி³தப்³போ³. படிக்³க³ண்ஹந்தேன பன ‘‘இமஸ்மிங் கே³ஹே இத³ங் லத்³த⁴’’ந்தி ஸல்லக்கே²தப்³ப³ங். யேன ஹி அஸ்ஸதியா தி³ன்னங் ஹோதி, ஸோ ஸதிங் படிலபி⁴த்வா புன ஆக³ச்ச²தி, அத²ஸ்ஸ வத்தப்³ப³ங் – ‘‘தவ சோளகங் பஸ்ஸாஹீ’’தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவ.

    Rūpiye arūpiyasaññīti suvaṇṇādīsu kharapattādisaññī. Apica puññakāmā rājorodhādayo bhattakhajjakagandhapiṇḍādīsu pakkhipitvā hiraññasuvaṇṇaṃ denti, coḷabhikkhāya carantānaṃ dassante baddhakahāpaṇādīhiyeva saddhiṃ coḷakāni denti, bhikkhū bhattādisaññāya vā coḷakasaññāya vā paṭiggaṇhanti, evampi rūpiye arūpiyasaññī rūpiyaṃ gaṇhātīti veditabbo. Paṭiggaṇhantena pana ‘‘imasmiṃ gehe idaṃ laddha’’nti sallakkhetabbaṃ. Yena hi assatiyā dinnaṃ hoti, so satiṃ paṭilabhitvā puna āgacchati, athassa vattabbaṃ – ‘‘tava coḷakaṃ passāhī’’ti. Sesamettha uttānatthameva.

    ஸமுட்டா²னாதீ³ஸு ச²ஸமுட்டா²னங், ஸியா கிரியங் க³ஹணேன ஆபஜ்ஜனதோ, ஸியா அகிரியங் படிக்கே²பஸ்ஸ அகரணதோ ரூபியஅஞ்ஞவாத³கஉபஸ்ஸுதிஸிக்கா²பதா³னி ஹி தீணி ஏகபரிச்சே²தா³னி, நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மவசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Samuṭṭhānādīsu chasamuṭṭhānaṃ, siyā kiriyaṃ gahaṇena āpajjanato, siyā akiriyaṃ paṭikkhepassa akaraṇato rūpiyaaññavādakaupassutisikkhāpadāni hi tīṇi ekaparicchedāni, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammavacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³ங் • 8. Rūpiyasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact