Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā
583-4. அட்ட²மே ஸுவண்ணமயகஹாபணேன கஹாபணோபி ரஜதே ஏவ ஸங்க³ய்ஹதீதி ஆஹ ‘‘ஸோவண்ணமயோ வா’’தி. ரூபியமயோ வாதி ரஜதேன ரூபங் ஸமுட்ட²பெத்வா கதகஹாபணோ. பாகதிகோ நாம ஏதரஹி பகதிகஹாபணோ.
583-4. Aṭṭhame suvaṇṇamayakahāpaṇena kahāpaṇopi rajate eva saṅgayhatīti āha ‘‘sovaṇṇamayo vā’’ti. Rūpiyamayo vāti rajatena rūpaṃ samuṭṭhapetvā katakahāpaṇo. Pākatiko nāma etarahi pakatikahāpaṇo.
இச்சேதங் ஸப்³ப³ம்பீதி ஸிக்கா²பதே³ன, விப⁴ங்கே³ன ச வுத்தங் ஸப்³ப³ம்பி நித³ஸ்ஸேதி. தஸ்ஸ சதுப்³பி³த⁴ங் நிஸ்ஸக்³கி³யவத்தூ²தி இமினாவ ஸம்ப³ந்தோ⁴, ந பன அனந்தரேன ‘‘ரஜத’’ந்தி பதே³ன. இதா³னி தங் சதுப்³பி³த⁴ங் நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ரஜத’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² கிஞ்சாபி ஹெட்டா² ரஜதமாஸகோவ வுத்தோ, ந கேவலங் ரஜதங், ததா²பி ஸிக்கா²பதே³ ‘‘ஜாதரூபரஜத’’ந்தி பதே³னேவ வுத்தந்தி தம்பி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரஜத’’ந்தி இத³ங் விஸுங் வுத்தங். பத³பா⁴ஜனே பன மாதிகாபதே³னேவ ஸித்³த⁴த்தா தங் அவத்வா தேன ஸஹ ஸங்க³ய்ஹமானமேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரஜதங் நாம கஹாபணோ’’திஆதி³ வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஜாதரூபமாஸகோதி ஸுவண்ணமயகஹாபணோ. வுத்தப்பபே⁴தோ³தி ‘‘ரூபியமயோ வா பாகதிகோ வா’’திஆதி³னா வுத்தப்பபே⁴தோ³. படோவ படகோ, வத்த²ங். து³க்கடமேவாதி படிக்³கா³ஹகஸ்ஸேவ படிக்³க³ஹணபச்சயா து³க்கடங், பரிபோ⁴கே³ பன பஞ்சஸஹத⁴ம்மிகேஹி படிக்³க³ஹிதானங் த⁴ஞ்ஞவிரஹிதமுத்தாதீ³னங் காரணா உப்பன்னபச்சயங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தானங் ஸப்³பே³ஸம்பி து³க்கடமேவ. கேசி பன ‘‘த⁴ஞ்ஞம்பி பஞ்சஸஹத⁴ம்மிகேஹி படிக்³க³ஹிதங் முத்தாதி³கெ²த்தாதி³ விய ஸப்³பே³ஸம்பி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி, கேவலங் ஸங்கி⁴கபூ⁴மியங் கப்பியவோஹாரேன ச உப்பன்னஸ்ஸ த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ விசாரணமேவ ஸந்தா⁴ய ‘தஸ்ஸேவேதங் அகப்பிய’ந்தி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி.
Iccetaṃ sabbampīti sikkhāpadena, vibhaṅgena ca vuttaṃ sabbampi nidasseti. Tassa catubbidhaṃ nissaggiyavatthūti imināva sambandho, na pana anantarena ‘‘rajata’’nti padena. Idāni taṃ catubbidhaṃ nissaggiyavatthuṃ sarūpato dassento ‘‘rajata’’ntiādimāha. Tattha kiñcāpi heṭṭhā rajatamāsakova vutto, na kevalaṃ rajataṃ, tathāpi sikkhāpade ‘‘jātarūparajata’’nti padeneva vuttanti tampi dassetuṃ ‘‘rajata’’nti idaṃ visuṃ vuttaṃ. Padabhājane pana mātikāpadeneva siddhattā taṃ avatvā tena saha saṅgayhamānameva dassetuṃ ‘‘rajataṃ nāma kahāpaṇo’’tiādi vuttanti veditabbaṃ. Jātarūpamāsakoti suvaṇṇamayakahāpaṇo. Vuttappabhedoti ‘‘rūpiyamayo vā pākatiko vā’’tiādinā vuttappabhedo. Paṭova paṭako, vatthaṃ. Dukkaṭamevāti paṭiggāhakasseva paṭiggahaṇapaccayā dukkaṭaṃ, paribhoge pana pañcasahadhammikehi paṭiggahitānaṃ dhaññavirahitamuttādīnaṃ kāraṇā uppannapaccayaṃ paribhuñjantānaṃ sabbesampi dukkaṭameva. Keci pana ‘‘dhaññampi pañcasahadhammikehi paṭiggahitaṃ muttādikhettādi viya sabbesampi paribhuñjituṃ na vaṭṭati, kevalaṃ saṅghikabhūmiyaṃ kappiyavohārena ca uppannassa dhaññassa vicāraṇameva sandhāya ‘tassevetaṃ akappiya’nti vutta’’nti vadanti.
ஏகோ ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வாதிஆதி³ ரூபியே ஹெட்டி²மகோடியா பவத்தனாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங், ந பன ‘‘ஏவங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³மேவா’’தி த³ஸ்ஸேதுங். ‘‘இத⁴ நிக்கி²பாஹீ’’தி வுத்தே உக்³க³ண்ஹாபனங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘இத⁴ நிக்கி²பாஹீதி ந வத்தப்³ப³’’ந்தி. கப்பியஞ்ச…பே॰… ஹோதீதி யஸ்மா அஸாதி³தத்தா ததோ உப்பன்னபச்சயா வட்டந்தி, தஸ்மா கப்பியங் நிஸ்ஸாய டி²தங். யஸ்மா பன து³ப்³பி³சாரணாய ஸதி ததோ உப்பன்னம்பி ந கப்பதி, தஸ்மா அகப்பியங் நிஸ்ஸாய டி²தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Eko sataṃ vā sahassaṃ vātiādi rūpiye heṭṭhimakoṭiyā pavattanākāraṃ dassetuṃ vuttaṃ, na pana ‘‘evaṃ paṭipajjitabbamevā’’ti dassetuṃ. ‘‘Idha nikkhipāhī’’ti vutte uggaṇhāpanaṃ hotīti āha ‘‘idha nikkhipāhīti na vattabba’’nti. Kappiyañca…pe… hotīti yasmā asāditattā tato uppannapaccayā vaṭṭanti, tasmā kappiyaṃ nissāya ṭhitaṃ. Yasmā pana dubbicāraṇāya sati tato uppannampi na kappati, tasmā akappiyaṃ nissāya ṭhitanti veditabbaṃ.
‘‘ந தேன கிஞ்சி கப்பியப⁴ண்ட³ங் சேதாபித’’ந்தி இமினா சேதாபிதங் சே, நத்தி² பரிபோ⁴கூ³பாயோ உக்³க³ஹெத்வா அனிஸ்ஸட்ட²ரூபியேன சேதாபிதத்தா. ஈதி³ஸஞ்ஹி ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸ்ஸஜ்ஜனங் கத்வாவ ச²ட்³டெ³த்வா பாசித்தியங் தே³ஸேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. கேசி பன ‘‘யஸ்மா நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ங் படிக்³க³ஹெத்வாபி சேதாபிதங் கப்பியப⁴ண்ட³ங் ஸங்கே⁴ நிஸ்ஸட்ட²ங் கப்பியகாரகேஹி நிஸ்ஸட்ட²ரூபியங் பரிவத்தெத்வா ஆனீதகப்பியப⁴ண்ட³ஸதி³ஸங் ஹோதி, தஸ்மா வினாவ உபாயங் பா⁴ஜெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தங் பத்தசதுக்காதி³கதா²ய (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.589) ந ஸமேதி. தத்த² ரூபியேன பரிவத்திதபத்தஸ்ஸ அபரிபோ⁴கோ³வ த³ஸ்ஸிதோ, ந நிஸ்ஸஜ்ஜனவிதா⁴னந்தி. உபனிக்கே²பங் ட²பெத்வாதி கப்பியகாரகேஹி வட்³டி⁴யா பயோஜனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அகப்பியந்தி தேன வத்து²னா க³ஹிதத்தா வுத்தங்.
‘‘Na tena kiñci kappiyabhaṇḍaṃ cetāpita’’nti iminā cetāpitaṃ ce, natthi paribhogūpāyo uggahetvā anissaṭṭharūpiyena cetāpitattā. Īdisañhi saṅghamajjhe nissajjanaṃ katvāva chaḍḍetvā pācittiyaṃ desetabbanti dasseti. Keci pana ‘‘yasmā nissaggiyavatthuṃ paṭiggahetvāpi cetāpitaṃ kappiyabhaṇḍaṃ saṅghe nissaṭṭhaṃ kappiyakārakehi nissaṭṭharūpiyaṃ parivattetvā ānītakappiyabhaṇḍasadisaṃ hoti, tasmā vināva upāyaṃ bhājetvā paribhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ pattacatukkādikathāya (pārā. aṭṭha. 2.589) na sameti. Tattha rūpiyena parivattitapattassa aparibhogova dassito, na nissajjanavidhānanti. Upanikkhepaṃ ṭhapetvāti kappiyakārakehi vaḍḍhiyā payojanaṃ sandhāya vuttaṃ. Akappiyanti tena vatthunā gahitattā vuttaṃ.
585. ‘‘பதிதோகாஸங் அஸமன்னாஹரந்தேனா’’தி இத³ங் நிரபெக்க²பா⁴வத³ஸ்ஸனபரந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அஸந்தஸம்பா⁴வனாயாதி பரியாயாதி³னா அபூ⁴தாரோசனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தெ²ய்யபரிபோ⁴கோ³தி பச்சயஸாமினா ப⁴க³வதா அனநுஞ்ஞாதத்தா வுத்தங். இணபரிபோ⁴கோ³தி ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதம்பி கத்தப்³ப³ங் அகத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனதோ வுத்தங், தேன ச பச்சயஸன்னிஸ்ஸிதஸீலங் விபஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸேதி. பரிபோ⁴கே³ பரிபோ⁴கே³தி காயதோ மோசெத்வா மோசெத்வா பரிபோ⁴கே³. பச்சி²மயாமேஸு பச்சவெக்கி²தப்³ப³ந்தி யோஜனா. இணபரிபோ⁴க³ட்டா²னே திட்ட²தீதி எத்த² ‘‘ஹிய்யோ யங் மயா சீவரங் பரிபு⁴த்த’’ந்திஆதி³னாபி அதீதபச்சவெக்க²ணா வட்டதீதி வத³ந்தி. பரிபோ⁴கே³ பரிபோ⁴கே³தி உத³கபதனட்டா²னதோ அந்தோபவேஸனேஸு, நிஸீத³னஸயனேஸு ச. ஸதிபச்சயதா வட்டதீதி பச்சவெக்க²ணஸதியா பச்சயத்தங் லத்³து⁴ங் வட்டதி. படிக்³க³ஹணே ச பரிபோ⁴கே³ ச பச்சவெக்க²ணாஸதி அவஸ்ஸங் லத்³த⁴ப்³பா³தி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘ஸதிங் கத்வா’’திஆதி³. கேசி பன ‘‘ஸதிபச்சயதா பச்சயே ஸதி பே⁴ஸஜ்ஜபரிபோ⁴க³ஸ்ஸ காரணே ஸதீ’’தி ஏவம்பி அத்த²ங் வத³ந்தி, தேஸம்பி பச்சயே ஸதீதி பச்சயஸப்³பா⁴வஸல்லக்க²ணே ஸதீதி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³ பச்சயஸப்³பா⁴வமத்தேன ஸீலஸ்ஸ அஸுஜ்ஜ²னதோ. ‘‘பரிபோ⁴கே³ அகரொந்தஸ்ஸேவ ஆபத்தீ’’தி இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலஸ்ஸ பே⁴தோ³ த³ஸ்ஸிதோ, ந பச்சயஸன்னிஸ்ஸ்ஸிஸீலஸ்ஸ, தஸ்ஸ அதீதபச்சவெக்க²ணாய விஸுஜ்ஜ²னதோ. ஏதஸ்மிங், பன ஸேஸபச்சயேஸு ச இணபரிபோ⁴கா³தி³வசனேன பச்சயஸன்னிஸ்ஸிதஸீலஸ்ஸேவ பே⁴தோ³தி ஏவமிமேஸங் நானாகரணங் வேதி³தப்³ப³ங்.
585.‘‘Patitokāsaṃ asamannāharantenā’’ti idaṃ nirapekkhabhāvadassanaparanti veditabbaṃ. Asantasambhāvanāyāti pariyāyādinā abhūtārocanaṃ sandhāya vuttaṃ. Theyyaparibhogoti paccayasāminā bhagavatā ananuññātattā vuttaṃ. Iṇaparibhogoti bhagavatā anuññātampi kattabbaṃ akatvā paribhuñjanato vuttaṃ, tena ca paccayasannissitasīlaṃ vipajjatīti dasseti. Paribhoge paribhogeti kāyato mocetvā mocetvā paribhoge. Pacchimayāmesu paccavekkhitabbanti yojanā. Iṇaparibhogaṭṭhāne tiṭṭhatīti ettha ‘‘hiyyo yaṃ mayā cīvaraṃ paribhutta’’ntiādināpi atītapaccavekkhaṇā vaṭṭatīti vadanti. Paribhoge paribhogeti udakapatanaṭṭhānato antopavesanesu, nisīdanasayanesu ca. Satipaccayatā vaṭṭatīti paccavekkhaṇasatiyā paccayattaṃ laddhuṃ vaṭṭati. Paṭiggahaṇe ca paribhoge ca paccavekkhaṇāsati avassaṃ laddhabbāti dasseti. Tenāha ‘‘satiṃ katvā’’tiādi. Keci pana ‘‘satipaccayatā paccaye sati bhesajjaparibhogassa kāraṇe satī’’ti evampi atthaṃ vadanti, tesampi paccaye satīti paccayasabbhāvasallakkhaṇe satīti evamattho gahetabbo paccayasabbhāvamattena sīlassa asujjhanato. ‘‘Paribhoge akarontasseva āpattī’’ti iminā pātimokkhasaṃvarasīlassa bhedo dassito, na paccayasannisssisīlassa, tassa atītapaccavekkhaṇāya visujjhanato. Etasmiṃ, pana sesapaccayesu ca iṇaparibhogādivacanena paccayasannissitasīlasseva bhedoti evamimesaṃ nānākaraṇaṃ veditabbaṃ.
ஏவங் பச்சயஸன்னிஸ்ஸிதஸீலஸ்ஸ விஸுத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸெத்வா தேனேவ பஸங்கே³ன ஸப்³பா³பி விஸுத்³தி⁴யோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சதுப்³பி³தா⁴ ஹி ஸுத்³தீ⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸுஜ்ஜ²தி தே³ஸனாதீ³ஹி, ஸோதீ⁴யதீதி வா ஸுத்³தி⁴, சதுப்³பி³த⁴ஸீலங். தேனாஹ ‘‘தே³ஸனாய ஸுஜ்ஜ²னதோ’’திஆதி³. எத்த² தே³ஸனாக்³க³ஹணேன வுட்டா²னம்பி சி²ன்னமூலானங் அபி⁴க்கு²தாபடிஞ்ஞாபி ஸங்க³ஹிதா. சி²ன்னமூலானம்பி ஹி பாராஜிகாபத்திவுட்டா²னேன ஹெட்டா² பரிரக்கி²தங் பி⁴க்கு²ஸீலங் விஸுத்³த⁴ங் நாம ஹோதி, தேன தேஸங் மக்³க³படிலாபோ⁴பி ஸம்பஜ்ஜதி.
Evaṃ paccayasannissitasīlassa visuddhiṃ dassetvā teneva pasaṅgena sabbāpi visuddhiyo dassetuṃ ‘‘catubbidhā hi suddhī’’tiādimāha. Tattha sujjhati desanādīhi, sodhīyatīti vā suddhi, catubbidhasīlaṃ. Tenāha ‘‘desanāya sujjhanato’’tiādi. Ettha desanāggahaṇena vuṭṭhānampi chinnamūlānaṃ abhikkhutāpaṭiññāpi saṅgahitā. Chinnamūlānampi hi pārājikāpattivuṭṭhānena heṭṭhā parirakkhitaṃ bhikkhusīlaṃ visuddhaṃ nāma hoti, tena tesaṃ maggapaṭilābhopi sampajjati.
தா³தப்³ப³ட்டே²ன தா³யங், தங் ஆதி³யந்தீதி தா³யாதா³. ஸத்தன்னங் ஸெக்கா²னந்தி எத்த² கல்யாணபுது²ஜ்ஜனாபி ஸங்க³ஹிதா தேஸங் ஆணண்யபரிபோ⁴க³ஸ்ஸ தா³யஜ்ஜபரிபோ⁴கே³ ஸங்க³ஹிதத்தாதி வேதி³தப்³ப³ங் . த⁴ம்மதா³யாத³ஸுத்தந்தி ‘‘த⁴ம்மதா³யாதா³ மே, பி⁴க்க²வே, ப⁴வத², மா ஆமிஸதா³யாதா³’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.29) பவத்தங் ஸுத்தங். தத்த² மா மே ஆமிஸதா³யாதா³தி ஏவங் மே-ஸத்³த³ங் ஆனெத்வா அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ஏவஞ்ஹி ததா² வுத்தத்த²ஸாத⁴கங் ஹோதி.
Dātabbaṭṭhena dāyaṃ, taṃ ādiyantīti dāyādā. Sattannaṃ sekkhānanti ettha kalyāṇaputhujjanāpi saṅgahitā tesaṃ āṇaṇyaparibhogassa dāyajjaparibhoge saṅgahitattāti veditabbaṃ . Dhammadāyādasuttanti ‘‘dhammadāyādā me, bhikkhave, bhavatha, mā āmisadāyādā’’tiādinā (ma. ni. 1.29) pavattaṃ suttaṃ. Tattha mā me āmisadāyādāti evaṃ me-saddaṃ ānetvā attho gahetabbo. Evañhi tathā vuttatthasādhakaṃ hoti.
லஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴கோ³தி த⁴ம்மாமிஸவஸேன மிஸ்ஸபா⁴வோ. அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘ஆதி³தோ பட்டா²ய ஹி அலஜ்ஜீ நாம நத்தீ²’’தி இமினா தி³ட்ட²தி³ட்டே²ஸு ஆஸங்கா நாம ந காதப்³பா³, தி³ட்ட²ஸுதாதி³காரணே ஸதி ஏவ காதப்³பா³தி த³ஸ்ஸேதி. அத்தனோ பா⁴ரபூ⁴தா ஸத்³தி⁴விஹாரிகாத³யோ. ஸசே ந ஓரமதீதி அக³திக³மனேன த⁴ம்மாமிஸபரிபோ⁴க³தோ ந ஓரமதி. ‘‘ஆபத்தி நாம நத்தீ²’’தி இத³ங் அலஜ்ஜீனங் த⁴ம்மேன உப்பன்னபச்சயங், த⁴ம்மகம்மஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேஸம்பி ஹி குலதூ³ஸனாதி³ஸமுப்பன்னபச்சயங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தானங், வக்³க³கம்மாதி³ங் கரொந்தானஞ்ச ஆபத்தி ஏவ.
Lajjinā saddhiṃ paribhogoti dhammāmisavasena missabhāvo. Alajjinā saddhinti etthāpi eseva nayo. ‘‘Ādito paṭṭhāya hi alajjī nāma natthī’’ti iminā diṭṭhadiṭṭhesu āsaṅkā nāma na kātabbā, diṭṭhasutādikāraṇe sati eva kātabbāti dasseti. Attano bhārabhūtā saddhivihārikādayo. Sace na oramatīti agatigamanena dhammāmisaparibhogato na oramati. ‘‘Āpatti nāma natthī’’ti idaṃ alajjīnaṃ dhammena uppannapaccayaṃ, dhammakammañca sandhāya vuttaṃ. Tesampi hi kuladūsanādisamuppannapaccayaṃ paribhuñjantānaṃ, vaggakammādiṃ karontānañca āpatti eva.
‘‘த⁴ம்மியாத⁴ம்மியபரிபோ⁴கோ³ பச்சயவஸேன வேதி³தப்³போ³’’தி வுத்தத்தா ஹெட்டா² லஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³ பச்சயவஸேன ச ஏககம்மாதி³வஸேன ச வுத்தோ ஏவாதி வேதி³தப்³ப³ங். தேனேவ து³ட்ட²தோ³ஸஸிக்கா²பத³ட்ட²கதா²யங் சோத³கசுதி³தகபா⁴வே டி²தா த்³வே அலஜ்ஜினோ த⁴ம்மபரிபோ⁴க³ம்பி ஸந்தா⁴ய ‘‘ஏகஸம்போ⁴க³பரிபோ⁴கா³ ஹுத்வா ஜீவதா²’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.385-386) வுத்தா தேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் த⁴ம்மாமிஸபரிபோ⁴கே³ விரோதா⁴பா⁴வா. லஜ்ஜீனமேவ ஹி அலஜ்ஜினா ஸஹ தது³ப⁴யபரிபோ⁴கா³ ந வட்டந்தீதி.
‘‘Dhammiyādhammiyaparibhogo paccayavasena veditabbo’’ti vuttattā heṭṭhā lajjiparibhogo paccayavasena ca ekakammādivasena ca vutto evāti veditabbaṃ. Teneva duṭṭhadosasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ codakacuditakabhāve ṭhitā dve alajjino dhammaparibhogampi sandhāya ‘‘ekasambhogaparibhogā hutvā jīvathā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.385-386) vuttā tesaṃ aññamaññaṃ dhammāmisaparibhoge virodhābhāvā. Lajjīnameva hi alajjinā saha tadubhayaparibhogā na vaṭṭantīti.
த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³தி ‘‘ஏககம்மங் ஏகுத்³தே³ஸோ’’திஆதி³னா (பாரா॰ 55, 92, 172) வுத்தஸங்வாஸோ சேவ நிஸ்ஸயக்³க³ஹணதா³னாதி³கோ ஸப்³போ³ நிராமிஸபரிபோ⁴கோ³ ச வேதி³தப்³போ³ . ‘‘ந ஸோ ஆபத்தியா காரேதப்³போ³’’தி வுத்தத்தா லஜ்ஜினோ அலஜ்ஜிபக்³க³ஹே ஆபத்தீதி வேதி³தப்³ப³ங். இதரோபீதி லஜ்ஜீபி. தஸ்ஸாபி அத்தானங் பக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ அலஜ்ஜினோ, இமினா ச லஜ்ஜினோ வண்ணப⁴ணனாதி³லாப⁴ங் படிச்ச ஆமிஸக³ருகதாய வா கே³ஹஸிதபேமேன வா தங் அலஜ்ஜிங் பக்³க³ண்ஹந்தோ லஜ்ஜீ ஸாஸனங் அந்தரதா⁴பேதி நாமாதி த³ஸ்ஸேதி. ஏவங் க³ஹட்டா²தீ³ஸு உபத்த²ம்பி⁴தோ அலஜ்ஜீ ப³லங் லபி⁴த்வா பேஸலே அபி⁴ப⁴வித்வா நசிரஸ்ஸேவ ஸாஸனங் உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் கரோதீதி.
Dhammaparibhogoti ‘‘ekakammaṃ ekuddeso’’tiādinā (pārā. 55, 92, 172) vuttasaṃvāso ceva nissayaggahaṇadānādiko sabbo nirāmisaparibhogo ca veditabbo . ‘‘Na so āpattiyā kāretabbo’’ti vuttattā lajjino alajjipaggahe āpattīti veditabbaṃ. Itaropīti lajjīpi. Tassāpi attānaṃ paggaṇhantassa alajjino, iminā ca lajjino vaṇṇabhaṇanādilābhaṃ paṭicca āmisagarukatāya vā gehasitapemena vā taṃ alajjiṃ paggaṇhanto lajjī sāsanaṃ antaradhāpeti nāmāti dasseti. Evaṃ gahaṭṭhādīsu upatthambhito alajjī balaṃ labhitvā pesale abhibhavitvā nacirasseva sāsanaṃ uddhammaṃ ubbinayaṃ karotīti.
‘‘த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³பி தத்த² வட்டதீ’’தி இமினா ஆமிஸபரிபோ⁴க³தோ த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³வ க³ருகோ, தஸ்மா அதிவிய அலஜ்ஜிவிவேகேன காதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘த⁴ம்மானுக்³க³ஹேன உக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தத்தா அலஜ்ஜுஸ்ஸன்னதாய ஸாஸனே ஓஸக்கந்தே, லஜ்ஜீஸு ச அப்பஹொந்தேஸு அலஜ்ஜிம்பி பகதத்தங் க³ணபூரகங் க³ஹெத்வா உபஸம்பதா³தி³கரணேன சேவ கேசி அலஜ்ஜினோ த⁴ம்மாமிஸபரிபோ⁴கே³ன ஸங்க³ஹெத்வா ஸேஸாலஜ்ஜிக³ணஸ்ஸ நிக்³க³ஹேன ச ஸாஸனங் பக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதி ஏவ.
‘‘Dhammaparibhogopi tattha vaṭṭatī’’ti iminā āmisaparibhogato dhammaparibhogova garuko, tasmā ativiya alajjivivekena kātabboti dasseti. ‘‘Dhammānuggahena uggaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti vuttattā alajjussannatāya sāsane osakkante, lajjīsu ca appahontesu alajjimpi pakatattaṃ gaṇapūrakaṃ gahetvā upasampadādikaraṇena ceva keci alajjino dhammāmisaparibhogena saṅgahetvā sesālajjigaṇassa niggahena ca sāsanaṃ paggaṇhituṃ vaṭṭati eva.
கேசி பன ‘‘கோடியங் டி²தோ க³ந்தோ²தி வுத்தத்தா க³ந்த²பரியாபுணனமேவ த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³, ந ஏககம்மாதி³. தஸ்மா அலஜ்ஜீஹிபி ஸத்³தி⁴ங் உபோஸதா²தி³கங் கம்மங் காதுங் வட்டதி, ஆபத்தி நத்தீ²’’தி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங், ஏககம்மாதீ³ஸு ப³ஹூஸு த⁴ம்மபரிபோ⁴கே³ஸு அலஜ்ஜினாபி ஸத்³தி⁴ங் கத்தப்³பா³வத்தா²யுத்தங் த⁴ம்மபரிபோ⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதுங் இத⁴ நித³ஸ்ஸனவஸேன க³ந்த²ஸ்ஸேவ ஸமுத்³த⁴டத்தா. ந ஹி ஏககம்மாதி³கோ விதி⁴ த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³ ந ஹோதீதி ஸக்கா வத்துங் அனாமிஸத்தா த⁴ம்மாமிஸேஸு அபரியாபன்னஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபா⁴வா. தேனேவ அட்ட²ஸாலினியங் த⁴ம்மபடிஸந்தா⁴ரகதா²யங் (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 1351)‘‘கம்மட்டா²னங் கதே²தப்³ப³ங், த⁴ம்மோ வாசேதப்³போ³…பே॰… அப்³பா⁴னவுட்டா²னமானத்தபரிவாஸா தா³தப்³பா³, பப்³ப³ஜ்ஜாரஹோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, உபஸம்பதா³ரஹோ உபஸம்பாதே³தப்³போ³…பே॰… அயங் த⁴ம்மபடிஸந்தா⁴ரோ நாமா’’தி ஏவங் ஸங்க⁴கம்மாதி³பி த⁴ம்மகொட்டா²ஸே த³ஸ்ஸிதங். தேஸு பன த⁴ம்மகொட்டா²ஸேஸு யங் க³ணபூரணாதி³வஸேன அலஜ்ஜினோ அபெக்கி²த்வா உபோஸதா²தி³ வா தேஸங் ஸந்திகா த⁴ம்முக்³க³ஹணனிஸ்ஸயக்³க³ஹணாதி³ வா கரீயதி, தங் த⁴ம்மோ சேவ பரிபோ⁴கோ³ சாதி த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³தி வுச்சதி, ஏதங் ததா²ரூபபச்சயங் வினா காதுங் ந வட்டதி, கரொந்தஸ்ஸ அலஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³ ச ஹோதி து³க்கடஞ்ச. யங் பன அலஜ்ஜிஸதங் அனபெக்கி²த்வா தஜ்ஜனீயாதி³னிக்³க³ஹகம்மங் வா பரிவாஸாதி³உபகாரகம்மங் வா உக்³க³ஹபரிபுச்சா²தா³னாதி³ வா கரீயதி, தங் த⁴ம்மோ ஏவ, நோ பரிபோ⁴கோ³. ஏதங் அனுரூபானங் காதுங் வட்டதி, ஆமிஸதா³னங் விய ஆபத்தி நத்தி². நிஸ்ஸயதா³னம்பி தேரஸஸம்முதிதா³னாதி³ ச வத்தபடிவத்தஸாதி³யனாதி³பரிபோ⁴க³ஸ்ஸாபி ஹேதுத்தா ந வட்டதி.
Keci pana ‘‘koṭiyaṃ ṭhito ganthoti vuttattā ganthapariyāpuṇanameva dhammaparibhogo, na ekakammādi. Tasmā alajjīhipi saddhiṃ uposathādikaṃ kammaṃ kātuṃ vaṭṭati, āpatti natthī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ, ekakammādīsu bahūsu dhammaparibhogesu alajjināpi saddhiṃ kattabbāvatthāyuttaṃ dhammaparibhogaṃ dassetuṃ idha nidassanavasena ganthasseva samuddhaṭattā. Na hi ekakammādiko vidhi dhammaparibhogo na hotīti sakkā vattuṃ anāmisattā dhammāmisesu apariyāpannassa kassaci abhāvā. Teneva aṭṭhasāliniyaṃ dhammapaṭisandhārakathāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 1351)‘‘kammaṭṭhānaṃ kathetabbaṃ, dhammo vācetabbo…pe… abbhānavuṭṭhānamānattaparivāsā dātabbā, pabbajjāraho pabbājetabbo, upasampadāraho upasampādetabbo…pe… ayaṃ dhammapaṭisandhāro nāmā’’ti evaṃ saṅghakammādipi dhammakoṭṭhāse dassitaṃ. Tesu pana dhammakoṭṭhāsesu yaṃ gaṇapūraṇādivasena alajjino apekkhitvā uposathādi vā tesaṃ santikā dhammuggahaṇanissayaggahaṇādi vā karīyati, taṃ dhammo ceva paribhogo cāti dhammaparibhogoti vuccati, etaṃ tathārūpapaccayaṃ vinā kātuṃ na vaṭṭati, karontassa alajjiparibhogo ca hoti dukkaṭañca. Yaṃ pana alajjisataṃ anapekkhitvā tajjanīyādiniggahakammaṃ vā parivāsādiupakārakammaṃ vā uggahaparipucchādānādi vā karīyati, taṃ dhammo eva, no paribhogo. Etaṃ anurūpānaṃ kātuṃ vaṭṭati, āmisadānaṃ viya āpatti natthi. Nissayadānampi terasasammutidānādi ca vattapaṭivattasādiyanādiparibhogassāpi hetuttā na vaṭṭati.
யோ பன மஹாஅலஜ்ஜீ உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் ஸத்து² ஸாஸனங் கரோதி, தஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகாதீ³னங் உபஸம்பதா³தி³உபகாரகம்மம்பி உக்³க³ஹபரிபுச்சா²தா³னாதி³ ச காதுங் ந வட்டதி, ஆபத்தி ஏவ ஹோதி, நிக்³க³ஹகம்மமேவ காதப்³ப³ங். தேனேவ அலஜ்ஜிபக்³க³ஹோபி படிக்கி²த்தோ. த⁴ம்மாமிஸபரிபோ⁴க³விவஜ்ஜனேனாபி ஹி து³ம்மங்கூனங் புக்³க³லானங் நிக்³க³ஹோ அதி⁴ப்பேதோ, ஸோ ச பேஸலானங் பா²ஸுவிஹாரஸத்³த⁴ம்மட்டி²திவினயானுக்³க³ஹாதி³அத்தா²ய ஏதத³த்த²த்தா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா. தஸ்மா யங் யங் து³ம்மங்கூனங் உபத்த²ம்பா⁴ய பேஸலானங் அபா²ஸுவிஹாராய ஸத்³த⁴ம்மபரிஹானாதி³அத்தா²ய ஹோதி, தங் ஸப்³ப³ம்பி பரிபோ⁴கோ³ வா ஹோது அபரிபோ⁴கோ³ வா காதுங் ந வட்டதி, ஏவங் கரொந்தா ஸாஸனங் அந்தரதா⁴பெந்தி, ஆபத்திஞ்ச ஆபஜ்ஜந்தி. த⁴ம்மாமிஸபரிபோ⁴கே³ஸு செத்த² அலஜ்ஜீஹி ஏககம்மாதி³த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³ ஏவ பேஸலானங் அபா²ஸுவிஹாரஸத்³த⁴ம்மபரிஹானாதி³அத்தா²ய ஹோதி, ந ததா² ஆமிஸபரிபோ⁴கோ³. ந ஹி அலஜ்ஜீனங் பச்சயபரிபோ⁴க³மத்தேன பேஸலானங் அபா²ஸுவிஹாராதி³ ஹோதி, யதா²வுத்தத⁴ம்மபரிபோ⁴கே³ன பன ஹோதி , தப்பரிவஜ்ஜனேன ச பா²ஸுவிஹாராத³யோ. ததா² ஹி கதஸிக்கா²பத³வீதிக்கமா அலஜ்ஜிபுக்³க³லா உபோஸதா²தீ³ஸு பவிட்டா² ‘‘தும்ஹே காயத்³வாரே, வசீத்³வாரே ச வீதிக்கமங் கரோதா²’’திஆதி³னா பி⁴க்கூ²ஹி வத்தப்³பா³ ஹொந்தி, யதா² வினயஞ்ச அதிட்ட²ந்தா ஸங்க⁴தோ ப³ஹிகரணாதி³வஸேன ஸுட்டு² நிக்³க³ஹேதப்³பா³, ததா² அகத்வா தேஹி ஸஹ ஸங்வஸந்தாபி அலஜ்ஜினோவ ஹொந்தி ‘‘ஏகோபி அலஜ்ஜீ அலஜ்ஜிஸதம்பி கரோதீ’’திஆதி³வசனதோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.585). யதி³ ஹி தே ஏவங் ந நிக்³க³ஹிதா ஸியுங், ஸங்கே⁴ கலஹாதி³ங் வட்³டெ⁴த்வா உபோஸதா²தி³ஸாமக்³கீ³கம்மபடிபா³ஹனாதி³னா பேஸலானங் அபா²ஸுங் கத்வா கமேன தே தே³வத³த்தவஜ்ஜிபுத்தகாத³யோ விய பரிஸங் வட்³டெ⁴த்வா அத்தனோ விப்படிபத்திங் த⁴ம்மதோ வினயதோ தீ³பெந்தா ஸங்க⁴பே⁴தா³தி³ம்பி கத்வா நசிரஸ்ஸேவ ஸாஸனங் அந்தரதா⁴பெய்யுங், தேஸு பன ஸங்க⁴தோ ப³ஹிகரணாதி³வஸேன நிக்³க³ஹிதேஸு ஸப்³போ³பாயங் உபத்³த³வோ ந ஹோதி. வுத்தஞ்ஹி –
Yo pana mahāalajjī uddhammaṃ ubbinayaṃ satthu sāsanaṃ karoti, tassa saddhivihārikādīnaṃ upasampadādiupakārakammampi uggahaparipucchādānādi ca kātuṃ na vaṭṭati, āpatti eva hoti, niggahakammameva kātabbaṃ. Teneva alajjipaggahopi paṭikkhitto. Dhammāmisaparibhogavivajjanenāpi hi dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggaho adhippeto, so ca pesalānaṃ phāsuvihārasaddhammaṭṭhitivinayānuggahādiatthāya etadatthattā sikkhāpadapaññattiyā. Tasmā yaṃ yaṃ dummaṅkūnaṃ upatthambhāya pesalānaṃ aphāsuvihārāya saddhammaparihānādiatthāya hoti, taṃ sabbampi paribhogo vā hotu aparibhogo vā kātuṃ na vaṭṭati, evaṃ karontā sāsanaṃ antaradhāpenti, āpattiñca āpajjanti. Dhammāmisaparibhogesu cettha alajjīhi ekakammādidhammaparibhogo eva pesalānaṃ aphāsuvihārasaddhammaparihānādiatthāya hoti, na tathā āmisaparibhogo. Na hi alajjīnaṃ paccayaparibhogamattena pesalānaṃ aphāsuvihārādi hoti, yathāvuttadhammaparibhogena pana hoti , tapparivajjanena ca phāsuvihārādayo. Tathā hi katasikkhāpadavītikkamā alajjipuggalā uposathādīsu paviṭṭhā ‘‘tumhe kāyadvāre, vacīdvāre ca vītikkamaṃ karothā’’tiādinā bhikkhūhi vattabbā honti, yathā vinayañca atiṭṭhantā saṅghato bahikaraṇādivasena suṭṭhu niggahetabbā, tathā akatvā tehi saha saṃvasantāpi alajjinova honti ‘‘ekopi alajjī alajjisatampi karotī’’tiādivacanato (pārā. aṭṭha. 2.585). Yadi hi te evaṃ na niggahitā siyuṃ, saṅghe kalahādiṃ vaḍḍhetvā uposathādisāmaggīkammapaṭibāhanādinā pesalānaṃ aphāsuṃ katvā kamena te devadattavajjiputtakādayo viya parisaṃ vaḍḍhetvā attano vippaṭipattiṃ dhammato vinayato dīpentā saṅghabhedādimpi katvā nacirasseva sāsanaṃ antaradhāpeyyuṃ, tesu pana saṅghato bahikaraṇādivasena niggahitesu sabbopāyaṃ upaddavo na hoti. Vuttañhi –
‘‘து³ஸ்ஸீலபுக்³க³லே நிஸ்ஸாய உபோஸதோ² ந திட்ட²தி, பவாரணா ந திட்ட²தி, ஸங்க⁴கம்மானி நப்பவத்தந்தி, ஸாமக்³கீ³ ந ஹோதி…பே॰… து³ஸ்ஸீலேஸு பன நிக்³க³ஹிதேஸு ஸப்³போ³பி அயங் உபத்³த³வோ ந ஹோதி, ததோ பேஸலா பி⁴க்கூ² பா²ஸு விஹரந்தீ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.39).
‘‘Dussīlapuggale nissāya uposatho na tiṭṭhati, pavāraṇā na tiṭṭhati, saṅghakammāni nappavattanti, sāmaggī na hoti…pe… dussīlesu pana niggahitesu sabbopi ayaṃ upaddavo na hoti, tato pesalā bhikkhū phāsu viharantī’’ti (pārā. aṭṭha. 1.39).
தஸ்மா ஏககம்மாதி³த⁴ம்மபரிபோ⁴கோ³வ ஆமிஸபரிபோ⁴க³தோபி அதிவிய அலஜ்ஜிவிவேகேன காதப்³போ³, ஆபத்திகரோ ச ஸத்³த⁴ம்மபரிஹானிஹேதுத்தாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Tasmā ekakammādidhammaparibhogova āmisaparibhogatopi ativiya alajjivivekena kātabbo, āpattikaro ca saddhammaparihānihetuttāti veditabbaṃ.
அபிச உபோஸதோ² ந திட்ட²தி, பவாரணா ந திட்ட²தி, ஸங்க⁴கம்மானி நப்பவத்தந்தீதி ஏவங் அலஜ்ஜீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்க⁴கம்மாகரணஸ்ஸ அட்ட²கதா²யங் பகாஸிதத்தாபி சேதங் ஸிஜ்ஜ²தி, ததா² பரிவத்தலிங்க³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ படிபத்திகதா²யங் ‘‘ஆராதி⁴கா ச ஹொந்தி ஸங்கா³ஹிகா லஜ்ஜினியோ, தா கோபெத்வா அஞ்ஞத்த² ந க³ந்தப்³ப³ங். க³ச்ச²தி சே, கா³மந்தரனதீ³பாரரத்திவிப்பவாஸக³ணஓஹீயனாபத்தீஹி ந முச்சதி…பே॰… அலஜ்ஜினியோ ஹொந்தி, ஸங்க³ஹங் பன கரொந்தி, தாபி பரிச்சஜித்வா அஞ்ஞத்த² க³ந்துங் லப்³ப⁴தீ’’தி ஏவங் அலஜ்ஜினீஸு து³தியிகாக³ஹணாதீ³ஸு ஸங்வாஸாபத்திபரிஹாராய நதீ³பாரக³மனாதி³க³ருகாபத்திட்டா²னானங் அனுஞ்ஞாதத்தா ததோபி அலஜ்ஜிஸங்வாஸாபத்தி ஏவ ஸத்³த⁴ம்மபரிஹானிஹேதுதோ க³ருகதராதி விஞ்ஞாயதி. ந ஹி லஹுகாபத்திட்டா²னங், அனாபத்திட்டா²னங் வா பரிஹரிதுங் க³ருகாபத்திட்டா²னவீதிக்கமங் ஆசரியா அனுஜானந்தி, ததா² அஸங்வாஸபத³ஸ்ஸ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸப்³பே³ஹிபி லஜ்ஜிபுக்³க³லேஹி ஸமங் ஸிக்கி²தப்³ப³பா⁴வதோ ஸமஸிக்கா²தா நாம. எத்த² யஸ்மா ஸப்³பே³பி லஜ்ஜினோ ஏதேஸு கம்மாதீ³ஸு ஸஹ வஸந்தி, ந ஏகோபி ததோ ப³ஹித்³தா⁴ ஸந்தி³ஸ்ஸதி, தஸ்மா தானி ஸப்³பா³னிபி க³ஹெத்வா ஏஸோ ஸங்வாஸோ நாமா’’தி ஏவங் லஜ்ஜீஹேவ ஏககம்மாதி³ஸங்வாஸோ வட்டதீதி பகாஸிதோ.
Apica uposatho na tiṭṭhati, pavāraṇā na tiṭṭhati, saṅghakammāni nappavattantīti evaṃ alajjīhi saddhiṃ saṅghakammākaraṇassa aṭṭhakathāyaṃ pakāsitattāpi cetaṃ sijjhati, tathā parivattaliṅgassa bhikkhuno bhikkhunupassayaṃ gacchantassa paṭipattikathāyaṃ ‘‘ārādhikā ca honti saṅgāhikā lajjiniyo, tā kopetvā aññattha na gantabbaṃ. Gacchati ce, gāmantaranadīpārarattivippavāsagaṇaohīyanāpattīhi na muccati…pe… alajjiniyo honti, saṅgahaṃ pana karonti, tāpi pariccajitvā aññattha gantuṃ labbhatī’’ti evaṃ alajjinīsu dutiyikāgahaṇādīsu saṃvāsāpattiparihārāya nadīpāragamanādigarukāpattiṭṭhānānaṃ anuññātattā tatopi alajjisaṃvāsāpatti eva saddhammaparihānihetuto garukatarāti viññāyati. Na hi lahukāpattiṭṭhānaṃ, anāpattiṭṭhānaṃ vā pariharituṃ garukāpattiṭṭhānavītikkamaṃ ācariyā anujānanti, tathā asaṃvāsapadassa aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sabbehipi lajjipuggalehi samaṃ sikkhitabbabhāvato samasikkhātā nāma. Ettha yasmā sabbepi lajjino etesu kammādīsu saha vasanti, na ekopi tato bahiddhā sandissati, tasmā tāni sabbānipi gahetvā eso saṃvāso nāmā’’ti evaṃ lajjīheva ekakammādisaṃvāso vaṭṭatīti pakāsito.
யதி³ ஏவங், கஸ்மா அஸங்வாஸிகேஸு அலஜ்ஜீ ந க³ணிதோதி? நாயங் விரோதோ⁴, யே க³ணபூரகே கத்வா கதங் கம்மங் குப்பதி, தேஸங் பாராஜிகாதி³அபகதத்தானஞ்ஞேவ அஸங்வாஸிகத்தே க³ஹிதத்தா. அலஜ்ஜினோ பன பகதத்தபூ⁴தாபி ஸந்தி, தே சே க³ணபூரணா ஹுத்வா கம்மங் ஸாதெ⁴ந்தி, கேவலங் கத்வா அக³திக³மனேன கரொந்தானங் ஆபத்திகரா ஹொந்தி ஸபா⁴கா³பத்திஆபன்னா விய அஞ்ஞமஞ்ஞங். யஸ்மா அலஜ்ஜிதஞ்ச லஜ்ஜிதஞ்ச புது²ஜ்ஜனானங் சித்தக்க²ணபடிப³த்³த⁴ங், ந ஸப்³ப³காலிகங். ஸஞ்சிச்ச ஹி வீதிக்கமசித்தே உப்பன்னே அலஜ்ஜினோ ‘‘ந புன ஈதி³ஸங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தேன லஜ்ஜினோ ச ஹொந்தி, தேஸு ச யே பேஸலேஹி ஓவதி³யமானாபி ந ஓரமந்தி, புனப்புனங் வீதிக்கமந்தி, தே ஏவ அஸங்வஸிதப்³பா³, ந இதரே லஜ்ஜித⁴ம்மே ஓக்கந்தத்தா. தஸ்மாபி அலஜ்ஜினோ அஸங்வாஸிகேஸு அக³ணெத்வா தப்பரிவஜ்ஜனத்த²ங் ஸோதெ⁴த்வாவ உபோஸதா²தி³கரணங் அனுஞ்ஞாதங். ததா² ஹி ‘‘பாரிஸுத்³தி⁴ங் ஆயஸ்மந்தோ ஆரோசேத², பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 134) அபரிஸுத்³தா⁴ய பரிஸாய உபோஸத²கரணஸ்ஸ அயுத்ததா பகாஸிதா, ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தி ஸோ ஆவிகரெய்ய…பே॰… பா²ஸு ஹோதீ’’தி (மஹாவ॰ 134) ஏவங் அலஜ்ஜிம்பி லஜ்ஜித⁴ம்மே பதிட்டா²பெத்வா உபோஸத²கரணப்பகாரோ ச வுத்தோ, ‘‘கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴…பே॰… பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ’’தி (பாரா॰ 442, 458, 662; பாசி॰ 551, 575, 655) ச பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸதே² ‘‘பரிஸுத்³தோ⁴ அஹங் ப⁴ந்தே, பரிஸுத்³தோ⁴தி மங் தா⁴ரேதா²’’தி (மஹாவ॰ 168) ச ஏவங் உபோஸத²ங் கரொந்தானங் பரிஸுத்³த⁴தா ச பகாஸிதா, வசனமத்தேன அனோரமந்தானஞ்ச உபோஸத²பவஆரணட்ட²பனவிதி⁴ ச வுத்தா, ஸப்³ப³தா² லஜ்ஜித⁴ம்மங் அனோக்கமந்தேஹி ஸங்வாஸஸ்ஸ அயுத்ததாய நிஸ்ஸயதா³னக்³க³ஹணபடிக்கே²போ, தஜ்ஜனீயாதி³னிக்³க³ஹகம்மகரணஞ்ச உக்கே²பனீயகம்மகரணேன ஸானுவத்தகபரிஸஸ்ஸ அலஜ்ஜிஸ்ஸ அஸங்வாஸிகத்தபாபனவிதி⁴ ச வுத்தா. தஸ்மா யதா²வுத்தேஹி ஸுத்தனயேஹி, அட்ட²கதா²வசனேஹி ச பகதத்தேஹிபி அபகதத்தேஹிபி ஸப்³பே³ஹி அலஜ்ஜீஹி ஏககம்மாதி³ஸங்வாஸோ ந வட்டதி, கரொந்தானங் ஆபத்தி ஏவ து³ம்மங்கூனங் புக்³க³லானங் நிக்³க³ஹத்தா²யேவ ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னங் பஞ்ஞத்தத்தாதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங். தேனேவ து³தியஸங்கீ³தியங் பகதத்தாபி அலஜ்ஜினோ வஜ்ஜிபுத்தகா யஸத்தே²ராதீ³ஹி மஹந்தேன வாயாமேன ஸங்க⁴தோ வியோஜிதா. ந ஹி தேஸு பாராஜிகாதி³அஸங்வாஸிகா அத்தி² தேஹி தீ³பிதானங் த³ஸன்னங் வத்தூ²னங் (சூளவ॰ 452) லஹுகாபத்திவிஸயத்தா.
Yadi evaṃ, kasmā asaṃvāsikesu alajjī na gaṇitoti? Nāyaṃ virodho, ye gaṇapūrake katvā kataṃ kammaṃ kuppati, tesaṃ pārājikādiapakatattānaññeva asaṃvāsikatte gahitattā. Alajjino pana pakatattabhūtāpi santi, te ce gaṇapūraṇā hutvā kammaṃ sādhenti, kevalaṃ katvā agatigamanena karontānaṃ āpattikarā honti sabhāgāpattiāpannā viya aññamaññaṃ. Yasmā alajjitañca lajjitañca puthujjanānaṃ cittakkhaṇapaṭibaddhaṃ, na sabbakālikaṃ. Sañcicca hi vītikkamacitte uppanne alajjino ‘‘na puna īdisaṃ karissāmī’’ti cittena lajjino ca honti, tesu ca ye pesalehi ovadiyamānāpi na oramanti, punappunaṃ vītikkamanti, te eva asaṃvasitabbā, na itare lajjidhamme okkantattā. Tasmāpi alajjino asaṃvāsikesu agaṇetvā tapparivajjanatthaṃ sodhetvāva uposathādikaraṇaṃ anuññātaṃ. Tathā hi ‘‘pārisuddhiṃ āyasmanto ārocetha, pātimokkhaṃ uddisissāmī’’tiādinā (mahāva. 134) aparisuddhāya parisāya uposathakaraṇassa ayuttatā pakāsitā, ‘‘yassa siyā āpatti so āvikareyya…pe… phāsu hotī’’ti (mahāva. 134) evaṃ alajjimpi lajjidhamme patiṭṭhāpetvā uposathakaraṇappakāro ca vutto, ‘‘kaccittha parisuddhā…pe… parisuddhetthāyasmanto’’ti (pārā. 442, 458, 662; pāci. 551, 575, 655) ca pārisuddhiuposathe ‘‘parisuddho ahaṃ bhante, parisuddhoti maṃ dhārethā’’ti (mahāva. 168) ca evaṃ uposathaṃ karontānaṃ parisuddhatā ca pakāsitā, vacanamattena anoramantānañca uposathapavaāraṇaṭṭhapanavidhi ca vuttā, sabbathā lajjidhammaṃ anokkamantehi saṃvāsassa ayuttatāya nissayadānaggahaṇapaṭikkhepo, tajjanīyādiniggahakammakaraṇañca ukkhepanīyakammakaraṇena sānuvattakaparisassa alajjissa asaṃvāsikattapāpanavidhi ca vuttā. Tasmā yathāvuttehi suttanayehi, aṭṭhakathāvacanehi ca pakatattehipi apakatattehipi sabbehi alajjīhi ekakammādisaṃvāso na vaṭṭati, karontānaṃ āpatti eva dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahatthāyeva sabbasikkhāpadānaṃ paññattattāti niṭṭhamettha gantabbaṃ. Teneva dutiyasaṅgītiyaṃ pakatattāpi alajjino vajjiputtakā yasattherādīhi mahantena vāyāmena saṅghato viyojitā. Na hi tesu pārājikādiasaṃvāsikā atthi tehi dīpitānaṃ dasannaṃ vatthūnaṃ (cūḷava. 452) lahukāpattivisayattā.
தஸ்ஸ பன ஸந்திகேதி மஹாரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே. க²ரபத்தந்தி க²ரஸங்கா²தங் ஸுவண்ணபதிரூபகங் வத்து². தா³யகேஹி அஸதியா தி³ன்னங் ரூபியங் தேஹி புன ஸகஸஞ்ஞாய க³ண்ஹந்தே அதா³துங், நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ங் க³ண்ஹாஹீதி தா³துஞ்ச ந வட்டதீதி ஆஹ ‘‘தவ சோளகங் பஸ்ஸாஹீ’’தி. ஏவங் வத்வாபி பன நட்ட²வத்து²ஸ்மிங் விய நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³பா³பா⁴வேபி ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³வ. அஸதியாபி ஹி தங் வத்து²ங் வத்தா²தி³னா ஸஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ‘‘இத³ங் தே³மீ’’தி தி³ன்னங், ததா³ பரிச்சாக³ஸப்³பா⁴வதோ தா³னமேவ ஹோதி ‘‘அப்பக்³க⁴ங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி மஹக்³க⁴ஸ்ஸ தா³னே விய. படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ச அஸதியா தி³ய்யமானத்தே ஞாதேபி அதி³ன்னாதா³னங் ந ஹோதி தா³யகேஹி தி³ன்னத்தா, தஸ்மா ரூபியங் நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ ஹோதி. கேசி பன ‘‘ஈதி³ஸங் நாம ந ஹோதி, தேனேவ செத்த² ‘தவ சோளகங் பஸ்ஸா’தி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி, தங் நோ நக்க²மதி, வீமங்ஸிதப்³ப³ங்.
Tassa pana santiketi mahārakkhitattherassa santike. Kharapattanti kharasaṅkhātaṃ suvaṇṇapatirūpakaṃ vatthu. Dāyakehi asatiyā dinnaṃ rūpiyaṃ tehi puna sakasaññāya gaṇhante adātuṃ, nissaggiyavatthuṃ gaṇhāhīti dātuñca na vaṭṭatīti āha ‘‘tava coḷakaṃ passāhī’’ti. Evaṃ vatvāpi pana naṭṭhavatthusmiṃ viya nissajjitabbābhāvepi āpatti desetabbāva. Asatiyāpi hi taṃ vatthuṃ vatthādinā sahatthena gahetvā ‘‘idaṃ demī’’ti dinnaṃ, tadā pariccāgasabbhāvato dānameva hoti ‘‘appagghaṃ dassāmī’’ti mahagghassa dāne viya. Paṭiggaṇhantassa ca asatiyā diyyamānatte ñātepi adinnādānaṃ na hoti dāyakehi dinnattā, tasmā rūpiyaṃ nissaggiyameva hoti. Keci pana ‘‘īdisaṃ nāma na hoti, teneva cettha ‘tava coḷakaṃ passā’ti vutta’’nti vadanti, taṃ no nakkhamati, vīmaṃsitabbaṃ.
586. ஏகபரிச்சே²தா³னீதி ஸியா கிரியத்தங், ஸியா அகிரியத்தஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஜாதரூபரஜதபா⁴வோ, அத்துத்³தே³ஸிகதா, க³ஹணாதீ³ஸு அஞ்ஞதரபா⁴வோதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.
586.Ekaparicchedānīti siyā kiriyattaṃ, siyā akiriyattañca sandhāya vuttaṃ. Jātarūparajatabhāvo, attuddesikatā, gahaṇādīsu aññatarabhāvoti imānettha tīṇi aṅgāni.
ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³ங் • 8. Rūpiyasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. ரூபியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Rūpiyasikkhāpadavaṇṇanā