Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
6. ருருமிக³ராஜசரியாவண்ணனா
6. Rurumigarājacariyāvaṇṇanā
48. ச²ட்டே² ஸுதத்தகனகஸன்னிபோ⁴தி யதா² ஸுட்டு² அபக³தஸப்³ப³காளகோ ஹோதி, ஏவங் அக்³கி³ம்ஹி பக்கி²பித்வா ஸுதத்தகனகஸன்னிபோ⁴. மிக³ராஜா ருரு நாமாதி ஜாதிஸித்³தே⁴ன நாமேன ருரு நாம மிக³ராஜா, ஜாதிதோ ருரு, மிகா³னஞ்ச ராஜாதி அத்தோ². பரமஸீலஸமாஹிதோதி உத்தமஸீலஸமாஹிதோ, விஸுத்³த⁴ஸீலோ சேவ ஸமாஹிதசித்தோ ச, விஸுத்³த⁴ஸீலே வா ஸம்மா ஆஹிதசித்தோதி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
48. Chaṭṭhe sutattakanakasannibhoti yathā suṭṭhu apagatasabbakāḷako hoti, evaṃ aggimhi pakkhipitvā sutattakanakasannibho. Migarājā ruru nāmāti jātisiddhena nāmena ruru nāma migarājā, jātito ruru, migānañca rājāti attho. Paramasīlasamāhitoti uttamasīlasamāhito, visuddhasīlo ceva samāhitacitto ca, visuddhasīle vā sammā āhitacittoti evamettha attho veditabbo.
ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ருருமிக³யோனியங் நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ ஸரீரச்ச²வி ஸுட்டு² தாபெத்வா மஜ்ஜிதகஞ்சனபட்டவண்ணோ அஹோஸி, ஹத்த²பாதா³ லாகா²ரஸபரிகம்மகதா விய, நங்கு³ட்ட²ங் சமரீனங்கு³ட்ட²ங் விய, ஸிங்கா³னி ரஜததா³மவண்ணானி அக்கீ²னி ஸுமஜ்ஜிதமணிகு³ளிகா விய, முக²ங் ஓத³ஹித்வா ட²பிதரத்தகம்ப³லகெ³ண்டு³கா விய. ஸோ ஜனஸங்ஸக்³க³ங் பஹாய விவேகவாஸங் வஸிதுகாமோ பரிவாரங் ச²ட்³டெ³த்வா ஏககோவ க³ங்கா³னிவத்தனே ரமணீயே ஸாலமிஸ்ஸகே ஸுபுப்பி²தபவனே வஸதி. தேன வுத்தங் –
Tadā bodhisatto rurumigayoniyaṃ nibbatti. Tassa sarīracchavi suṭṭhu tāpetvā majjitakañcanapaṭṭavaṇṇo ahosi, hatthapādā lākhārasaparikammakatā viya, naṅguṭṭhaṃ camarīnaṅguṭṭhaṃ viya, siṅgāni rajatadāmavaṇṇāni akkhīni sumajjitamaṇiguḷikā viya, mukhaṃ odahitvā ṭhapitarattakambalageṇḍukā viya. So janasaṃsaggaṃ pahāya vivekavāsaṃ vasitukāmo parivāraṃ chaḍḍetvā ekakova gaṅgānivattane ramaṇīye sālamissake supupphitapavane vasati. Tena vuttaṃ –
49.
49.
‘‘ரம்மே பதே³ஸே ரமணீயே, விவித்தே அமனுஸ்ஸகே;
‘‘Ramme padese ramaṇīye, vivitte amanussake;
தத்த² வாஸங் உபக³ஞ்சி²ங், க³ங்கா³கூலே மனோரமே’’தி.
Tattha vāsaṃ upagañchiṃ, gaṅgākūle manorame’’ti.
தத்த² ரம்மே பதே³ஸேதி முத்தாதலஸதி³ஸவாலுகாசுண்ணபண்ட³ரேஹி பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி ஸினித்³த⁴ஹரிததிணஸஞ்சரிதேஹி வனத்த²லேஹி சித்தத்த²ரணேஹி விய நானாவண்ணவிசித்தேஹி ஸிலாதலேஹி மணிக்க²ந்த⁴னிம்மலஸலிலேஹி ஜலாஸயேஹி ச ஸமன்னாக³தத்தா யேபு⁴ய்யேன ச இந்த³கோ³பகவண்ணாய ரத்தாய ஸுக²ஸம்ப²ஸ்ஸாய திணஜாதியா ஸஞ்ச²ன்னத்தா ரம்மே அரஞ்ஞப்பதே³ஸே. ரம்மணீயேதி புப்ப²ப²லபல்லவாலங்கதவிபுலஸாகா²வினத்³தே⁴ஹி நானாவித⁴தி³ஜக³ணூபகூஜிதேஹி விவித⁴தருலதாவனவிராஜிதேஹி யேபு⁴ய்யேன அம்ப³ஸாலவனஸண்ட³மண்டி³தேஹி வனக³ஹனேஹி உபஸோபி⁴தத்தா தத்த² பவிட்ட²ஸ்ஸ ஜனஸ்ஸ ரதிஜனநட்டே²ன ரமணீயே. வுத்தம்பி சேதங் ருருமிக³ராஜஜாதகே –
Tattha ramme padeseti muttātalasadisavālukācuṇṇapaṇḍarehi bhūmibhāgehi siniddhaharitatiṇasañcaritehi vanatthalehi cittattharaṇehi viya nānāvaṇṇavicittehi silātalehi maṇikkhandhanimmalasalilehi jalāsayehi ca samannāgatattā yebhuyyena ca indagopakavaṇṇāya rattāya sukhasamphassāya tiṇajātiyā sañchannattā ramme araññappadese. Rammaṇīyeti pupphaphalapallavālaṅkatavipulasākhāvinaddhehi nānāvidhadijagaṇūpakūjitehi vividhatarulatāvanavirājitehi yebhuyyena ambasālavanasaṇḍamaṇḍitehi vanagahanehi upasobhitattā tattha paviṭṭhassa janassa ratijananaṭṭhena ramaṇīye. Vuttampi cetaṃ rurumigarājajātake –
‘‘ஏதஸ்மிங் வனஸண்ட³ஸ்மிங், அம்பா³ ஸாலா ச புப்பி²தா;
‘‘Etasmiṃ vanasaṇḍasmiṃ, ambā sālā ca pupphitā;
இந்த³கோ³பகஸஞ்ச²ன்னோ, எத்தே²ஸோ திட்ட²தே மிகோ³’’தி. (ஜா॰ 1.13.119);
Indagopakasañchanno, ettheso tiṭṭhate migo’’ti. (jā. 1.13.119);
விவித்தேதி ஜனவாஸவிரஹேன ஸுஞ்ஞே. அமனுஸ்ஸகேதி ஸஞ்சரணமனுஸ்ஸானம்பி தத்த² அபா⁴வேன மனுஸ்ஸரஹிதே . மனோரமேதி யதா²வுத்தகு³ணஸம்பத்தியா விஸேஸதோ பவிவேககாமானங் மனோ ரமேதீதி மனோரமே.
Vivitteti janavāsavirahena suññe. Amanussaketi sañcaraṇamanussānampi tattha abhāvena manussarahite . Manorameti yathāvuttaguṇasampattiyā visesato pavivekakāmānaṃ mano rametīti manorame.
50. அத² உபரிக³ங்கா³யாதி எத்த² அதா²தி அதி⁴காரே நிபாதோ, தேன மயி தத்த² ததா² வஸந்தே இத³ங் அதி⁴காரந்தரங் உப்பன்னந்தி தீ³பேதி. உபரிக³ங்கா³யாதி க³ங்கா³ய நதி³யா உபரிஸோதே. த⁴னிகேஹி பரிபீளிதோதி இணங் க³ஹெத்வா தங் தா³துங் அஸக்கொந்தோ இணாயிகேஹி சோதி³யமானோ.
50.Atha uparigaṅgāyāti ettha athāti adhikāre nipāto, tena mayi tattha tathā vasante idaṃ adhikārantaraṃ uppannanti dīpeti. Uparigaṅgāyāti gaṅgāya nadiyā uparisote. Dhanikehi paripīḷitoti iṇaṃ gahetvā taṃ dātuṃ asakkonto iṇāyikehi codiyamāno.
ஏகோ கிர பா³ராணஸிஸெட்டி² அத்தனோ புத்தங் ‘‘அயங் ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தோ கிலமிஸ்ஸதீ’’தி கிஞ்சி ஸிப்பங் ந உக்³க³ண்ஹாபேஸி. கீ³தவாதி³தனச்சகா²த³னபோ⁴ஜனதோ உத்³த⁴ங் ந கிஞ்சி அஞ்ஞாஸி. தங் வயப்பத்தங் பதிரூபேன தா³ரேன ஸங்யோஜெத்வா த⁴னங் நிய்யாதெத்வா மாதாபிதரோ காலமகங்ஸு. ஸோ தேஸங் அச்சயேன இத்தி²து⁴த்தஸுராது⁴த்தாதி³பரிவுதோ நானாப்³யஸனமுகே²ஹி ஸப்³ப³ங் த⁴னங் வித்³த⁴ங்ஸெத்வா தத்த² தத்த² இணங் ஆதா³ய தம்பி தா³துங் அஸக்கொந்தோ த⁴னிகேஹி சோதி³யமானோ ‘‘கிங் மய்ஹங் ஜீவிதேன, தேனேவம்ஹி அத்தபா⁴வேன அஞ்ஞோ விய ஜாதோ, மரணங் மே ஸெய்யோ’’தி சிந்தெத்வா இணாயிகே ஆஹ – ‘‘தும்ஹாகங் இணபண்ணானி க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²த², க³ங்கா³தீரே மே நிஹிதங் குலஸந்தகங் த⁴னங் அத்தி², தங் வோ த³ஸ்ஸாமீ’’தி. தே தேன ஸத்³தி⁴ங் அக³மங்ஸு. ஸோ ‘‘இத⁴ த⁴னங், எத்த² த⁴ன’’ந்தி நிதி⁴ட்டா²னங் ஆசிக்க²ந்தோ விய ‘‘ஏவங் மே இணமொக்கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பலாயித்வா க³ங்கா³யங் பதி. ஸோ சண்ட³ஸோதேன வுய்ஹந்தோ காருஞ்ஞரவங் ரவி. தேன வுத்தங் ‘‘அத² உபரிக³ங்கா³யா’’திஆதி³.
Eko kira bārāṇasiseṭṭhi attano puttaṃ ‘‘ayaṃ sippaṃ uggaṇhanto kilamissatī’’ti kiñci sippaṃ na uggaṇhāpesi. Gītavāditanaccakhādanabhojanato uddhaṃ na kiñci aññāsi. Taṃ vayappattaṃ patirūpena dārena saṃyojetvā dhanaṃ niyyātetvā mātāpitaro kālamakaṃsu. So tesaṃ accayena itthidhuttasurādhuttādiparivuto nānābyasanamukhehi sabbaṃ dhanaṃ viddhaṃsetvā tattha tattha iṇaṃ ādāya tampi dātuṃ asakkonto dhanikehi codiyamāno ‘‘kiṃ mayhaṃ jīvitena, tenevamhi attabhāvena añño viya jāto, maraṇaṃ me seyyo’’ti cintetvā iṇāyike āha – ‘‘tumhākaṃ iṇapaṇṇāni gahetvā āgacchatha, gaṅgātīre me nihitaṃ kulasantakaṃ dhanaṃ atthi, taṃ vo dassāmī’’ti. Te tena saddhiṃ agamaṃsu. So ‘‘idha dhanaṃ, ettha dhana’’nti nidhiṭṭhānaṃ ācikkhanto viya ‘‘evaṃ me iṇamokkho bhavissatī’’ti palāyitvā gaṅgāyaṃ pati. So caṇḍasotena vuyhanto kāruññaravaṃ ravi. Tena vuttaṃ ‘‘atha uparigaṅgāyā’’tiādi.
தத்த² ஜீவாமி வா மராமி வாதி இமஸ்மிங் க³ங்கா³ஸோதே பதிதோ ஜீவாமி வா மராமி வா, ஜீவிதங் வா மே எத்த² ஹோது மரணங் வா, உப⁴யதா²பி இணாயிகபீளா ந ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Tattha jīvāmi vā marāmi vāti imasmiṃ gaṅgāsote patito jīvāmi vā marāmi vā, jīvitaṃ vā me ettha hotu maraṇaṃ vā, ubhayathāpi iṇāyikapīḷā na hotīti adhippāyo.
51. மஜ்ஜே² க³ங்கா³ய க³ச்ச²தீதி ஸோ புரிஸோ ரத்திந்தி³வங் க³ங்கா³ய வுய்ஹமானோ ஜீவிதபேமஸ்ஸ விஜ்ஜமானத்தா மரணங் அப்பத்தோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஹுத்வா கருணங் ரவங் ரவந்தோ க³ங்கா³ய மஜ்ஜே² மஹோத³கேன க³ச்ச²தி.
51.Majjhe gaṅgāyagacchatīti so puriso rattindivaṃ gaṅgāya vuyhamāno jīvitapemassa vijjamānattā maraṇaṃ appatto maraṇabhayatajjito hutvā karuṇaṃ ravaṃ ravanto gaṅgāya majjhe mahodakena gacchati.
52. அத² மஹாபுரிஸோ அட்³ட⁴ரத்தஸமயே தஸ்ஸ தங் கருணங் பரிதே³வந்தஸ்ஸ பரிதே³விதஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘மனுஸ்ஸஸத்³தோ³ ஸூயதி, மா மயி இத⁴ த⁴ரந்தே மரது, ஜீவிதமஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஸயனகு³ம்பா³ வுட்டா²ய நதீ³தீரங் க³ந்த்வா ‘‘அம்போ⁴ புரிஸ, மா பா⁴யி, ஜீவிதங் தே த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா அஸ்ஸாஸெத்வா ஸோதங் சி²ந்த³ந்தோ க³ந்த்வா தங் பிட்டி²யங் ஆரோபெத்வா தீரங் பாபெத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் நெத்வா பரிஸ்ஸமங் வினோதெ³த்வா ப²லாப²லானி த³த்வா த்³வீஹதீஹச்சயேன தங் ஆஹ – ‘‘அம்போ⁴ புரிஸ , அஹங் தங் பா³ராணஸிகா³மிமக்³க³ங் பாபெஸ்ஸாமி, த்வங் ‘அஸுகட்டா²னே நாம கஞ்சனமிகோ³ வஸதீ’தி மா கஸ்ஸசி ஆரோசேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, ஸாமீ’’தி ஸம்படிச்சி². மஹாஸத்தோ தங் அத்தனோ பிட்டி²ங் ஆரோபெத்வா பா³ராணஸிமக்³கே³ ஓதாரெத்வா நிவத்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘தஸ்ஸாஹங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வான, கருணங் பரிதே³வதோ’’திஆதி³.
52. Atha mahāpuriso aḍḍharattasamaye tassa taṃ karuṇaṃ paridevantassa paridevitasaddaṃ sutvā ‘‘manussasaddo sūyati, mā mayi idha dharante maratu, jīvitamassa dassāmī’’ti cintetvā sayanagumbā vuṭṭhāya nadītīraṃ gantvā ‘‘ambho purisa, mā bhāyi, jīvitaṃ te dassāmī’’ti vatvā assāsetvā sotaṃ chindanto gantvā taṃ piṭṭhiyaṃ āropetvā tīraṃ pāpetvā attano vasanaṭṭhānaṃ netvā parissamaṃ vinodetvā phalāphalāni datvā dvīhatīhaccayena taṃ āha – ‘‘ambho purisa , ahaṃ taṃ bārāṇasigāmimaggaṃ pāpessāmi, tvaṃ ‘asukaṭṭhāne nāma kañcanamigo vasatī’ti mā kassaci ārocehī’’ti. So ‘‘sādhu, sāmī’’ti sampaṭicchi. Mahāsatto taṃ attano piṭṭhiṃ āropetvā bārāṇasimagge otāretvā nivatti. Tena vuttaṃ – ‘‘tassāhaṃ saddaṃ sutvāna, karuṇaṃ paridevato’’tiādi.
தத்த² கோஸி த்வங் நரோதி த்வங் கோ மனுஸ்ஸோ அஸி, குதோ இத⁴ வுய்ஹமானோ ஆக³தோஸீதி அத்தோ².
Tattha kosi tvaṃ naroti tvaṃ ko manusso asi, kuto idha vuyhamāno āgatosīti attho.
53. அத்தனோ கரணந்தி அத்தனோ கிரியங். த⁴னிகேஹி பீ⁴தோதி இணாயிகேஹி உப்³பி³க்³கோ³. தஸிதோதி உத்ரஸ்தோ.
53.Attanokaraṇanti attano kiriyaṃ. Dhanikehi bhītoti iṇāyikehi ubbiggo. Tasitoti utrasto.
54. தஸ்ஸ கத்வான காருஞ்ஞங், சஜித்வா மம ஜீவிதந்தி காருஞ்ஞங் கத்வா மஹாகருணாய ஸமுஸ்ஸாஹிதோ மம ஜீவிதங் தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ பரிச்சஜித்வா. பவிஸித்வா நீஹரிங் தஸ்ஸாதி நதி³ங் பவிஸித்வா ஸோதங் சி²ந்த³ந்தோ உஜுகமேவ க³ந்த்வா மம பிட்டி²ங் ஆரோபெத்வா ததோ தங் நீஹரிங். தஸ்ஸாதி உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங். ‘‘தத்தா²’’திபி பாளி, தத்த² நதி³யந்தி அத்தோ². அந்த⁴காரம்ஹி ரத்தியாதி ரத்தியா அந்த⁴காரஸமயே, காளபக்க²ரத்தியந்தி அத்தோ².
54.Tassa katvāna kāruññaṃ, cajitvā mama jīvitanti kāruññaṃ katvā mahākaruṇāya samussāhito mama jīvitaṃ tassa purisassa pariccajitvā. Pavisitvā nīhariṃ tassāti nadiṃ pavisitvā sotaṃ chindanto ujukameva gantvā mama piṭṭhiṃ āropetvā tato taṃ nīhariṃ. Tassāti upayogatthe sāmivacanaṃ. ‘‘Tatthā’’tipi pāḷi, tattha nadiyanti attho. Andhakāramhi rattiyāti rattiyā andhakārasamaye, kāḷapakkharattiyanti attho.
55. அஸ்ஸத்த²காலமஞ்ஞாயாதி பரிஸ்ஸமங் அபனெத்வா ப²லாப²லானி த³த்வா த்³வீஹதீஹச்சயேன கிலமத²ஸ்ஸ விக³தகாலங் ஜானித்வா. ஏகங் தங் வரங் யாசாமீதி அஹங் தங் ஏகங் வரங் யாசாமி, மய்ஹங் ஏகங் வரங் தே³ஹீதி அத்தோ². கிங் தங் வரந்தி சே? ஆஹ – மா மங் கஸ்ஸசி பாவதா³தி ‘‘அஸுகட்டா²னே ஸுவண்ணமிகோ³ வஸதீ’’தி கஸ்ஸசி ரஞ்ஞோ வா ராஜமஹாமத்தஸ்ஸ வா மங் மா பாவத³.
55.Assatthakālamaññāyāti parissamaṃ apanetvā phalāphalāni datvā dvīhatīhaccayena kilamathassa vigatakālaṃ jānitvā. Ekaṃ taṃ varaṃ yācāmīti ahaṃ taṃ ekaṃ varaṃ yācāmi, mayhaṃ ekaṃ varaṃ dehīti attho. Kiṃ taṃ varanti ce? Āha – mā maṃ kassaci pāvadāti ‘‘asukaṭṭhāne suvaṇṇamigo vasatī’’ti kassaci rañño vā rājamahāmattassa vā maṃ mā pāvada.
அத² தஸ்மிங் புரிஸே பா³ராணஸிங் பவிட்ட²தி³வஸேயேவ ஸோ ராஜா ‘‘அஹங், தே³வ, ஸுவண்ணவண்ணங் மிக³ங் மய்ஹங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் ஸுபினேன அத்³த³ஸங், அஹஞ்ஹி ஸச்சஸுபினா, அத்³தா⁴ ஸோ விஜ்ஜதி, தஸ்மா கஞ்சனமிக³ஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா லபி⁴ஸ்ஸாமி சே ஜீவிஸ்ஸாமி, நோ சே மே ஜீவிதங் நத்தீ²’’தி அக்³க³மஹேஸியா வுத்தோ தங் அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘ஸசே மனுஸ்ஸலோகே அத்தி², லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸுவண்ணமிகா³ நாம ஹொந்தீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, தே³வ, ஹொந்தீ’’தி ஸுத்வா ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் ஸுவண்ணசங்கோடகே ட²பெத்வா தங் ஹத்தி²க்க²ந்த⁴ங் ஆரோபெத்வா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஸி – ‘‘யோ ஸுவண்ணமிக³ங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஹத்தி²னா ஸத்³தி⁴ங் இமங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ததோ உத்தரிம்பி தா³துகாமோ ஹுத்வா –
Atha tasmiṃ purise bārāṇasiṃ paviṭṭhadivaseyeva so rājā ‘‘ahaṃ, deva, suvaṇṇavaṇṇaṃ migaṃ mayhaṃ dhammaṃ desentaṃ supinena addasaṃ, ahañhi saccasupinā, addhā so vijjati, tasmā kañcanamigassa dhammaṃ sotukāmā labhissāmi ce jīvissāmi, no ce me jīvitaṃ natthī’’ti aggamahesiyā vutto taṃ assāsetvā ‘‘sace manussaloke atthi, labhissasī’’ti vatvā brāhmaṇe pakkosāpetvā ‘‘suvaṇṇamigā nāma hontī’’ti pucchitvā ‘‘āma, deva, hontī’’ti sutvā sahassatthavikaṃ suvaṇṇacaṅkoṭake ṭhapetvā taṃ hatthikkhandhaṃ āropetvā nagare bheriṃ carāpesi – ‘‘yo suvaṇṇamigaṃ ācikkhissati, tassa hatthinā saddhiṃ imaṃ dassāmī’’ti. Tato uttarimpi dātukāmo hutvā –
‘‘தஸ்ஸ கா³மவரங் த³ம்மி, நாரியோ ச அலங்கதா;
‘‘Tassa gāmavaraṃ dammi, nāriyo ca alaṅkatā;
யோ மேதங் மிக³மக்கா²தி, மிகா³னங் மிக³முத்தம’’ந்தி. (ஜா॰ 1.13.117) –
Yo metaṃ migamakkhāti, migānaṃ migamuttama’’nti. (jā. 1.13.117) –
கா³த²ங் ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பெத்வா ஸகலனக³ரே வாசாபேஸி. அத² ஸோ ஸெட்டி²புத்தோ தங் கா³த²ங் ஸுத்வா ராஜபுரிஸானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஏவரூபங் மிக³ங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமி, மங் ராஜானங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஆஹ. ராஜபுரிஸா தங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நெத்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘ஸச்சங், போ⁴, அத்³த³ஸா’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘ஸச்சங், தே³வ, மயா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச²து, அஹங் தங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ராஜா தமேவ புரிஸங் மக்³க³தே³ஸகங் கத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன தங் டா²னங் க³ந்த்வா தேன மித்தது³ப்³பி⁴னா புரிஸேன த³ஸ்ஸிதங் பதே³ஸங் ஆவுத⁴ஹத்தே² புரிஸே ஸமந்ததோவ பரிவாரெத்வா ‘‘உக்குட்டி²ங் கரோதா²’’தி வத்வா ஸயங் கதிபயேஹி ஜனேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகமந்தே அட்டா²ஸி. ஸோபி புரிஸோ அவிதூ³ரே அட்டா²ஸி. மஹாஸத்தோ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘மஹதோ ப³லகாயஸ்ஸ ஸத்³தோ³, அத்³தா⁴ தம்ஹா மே புரிஸா ப⁴யேன உப்பன்னேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி ஞத்வா உட்டா²ய ஸகலபரிஸங் ஓலோகெத்வா ‘‘ரஞ்ஞோ டி²தட்டா²னேயேவ மே ஸொத்தி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ராஜாபி⁴முகோ² பாயாஸி. ராஜா தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘நாக³ப³லோ அவத்த²ரந்தோ ஆக³ச்செ²ய்யா’’தி ஸரங் ஸன்னய்ஹித்வா ‘‘இமங் மிக³ங் ஸந்தாஸெத்வா ஸசே பலாயதி, விஜ்ஜி²த்வா து³ப்³ப³லங் கத்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தாபி⁴முகோ² அஹோஸி. மஹாஸத்தோ –
Gāthaṃ suvaṇṇapaṭṭe likhāpetvā sakalanagare vācāpesi. Atha so seṭṭhiputto taṃ gāthaṃ sutvā rājapurisānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘rañño evarūpaṃ migaṃ ācikkhissāmi, maṃ rājānaṃ dassethā’’ti āha. Rājapurisā taṃ rañño santikaṃ netvā tamatthaṃ ārocesuṃ. Rājā ‘‘saccaṃ, bho, addasā’’ti pucchi. So ‘‘saccaṃ, deva, mayā saddhiṃ āgacchatu, ahaṃ taṃ dassessāmī’’ti āha. Rājā tameva purisaṃ maggadesakaṃ katvā mahantena parivārena taṃ ṭhānaṃ gantvā tena mittadubbhinā purisena dassitaṃ padesaṃ āvudhahatthe purise samantatova parivāretvā ‘‘ukkuṭṭhiṃ karothā’’ti vatvā sayaṃ katipayehi janehi saddhiṃ ekamante aṭṭhāsi. Sopi puriso avidūre aṭṭhāsi. Mahāsatto saddaṃ sutvā ‘‘mahato balakāyassa saddo, addhā tamhā me purisā bhayena uppannena bhavitabba’’nti ñatvā uṭṭhāya sakalaparisaṃ oloketvā ‘‘rañño ṭhitaṭṭhāneyeva me sotthi bhavissatī’’ti rājābhimukho pāyāsi. Rājā taṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘nāgabalo avattharanto āgaccheyyā’’ti saraṃ sannayhitvā ‘‘imaṃ migaṃ santāsetvā sace palāyati, vijjhitvā dubbalaṃ katvā gaṇhissāmī’’ti bodhisattābhimukho ahosi. Mahāsatto –
‘‘ஆக³மேஹி மஹாராஜ, மா மங் விஜ்ஜி² ரதே²ஸப⁴;
‘‘Āgamehi mahārāja, mā maṃ vijjhi rathesabha;
கோ நு தே இத³மக்கா²ஸி, எத்தே²ஸோ திட்ட²தே மிகோ³’’தி. (ஜா॰ 1.13.121) –
Ko nu te idamakkhāsi, ettheso tiṭṭhate migo’’ti. (jā. 1.13.121) –
கா³த²ங் அபா⁴ஸி. ராஜா தஸ்ஸ மது⁴ரகதா²ய ப³ஜ்ஜி²த்வா ஸரங் படிஸங்ஹரித்வா கா³ரவேன அட்டா²ஸி. மஹாஸத்தோபி ராஜானங் உபஸங்கமித்வா மது⁴ரபடிஸந்தா²ரங் அகாஸி. மஹாஜனோபி ஸப்³பா³வுதா⁴னி அபனெத்வா ஆக³ந்த்வா ராஜானங் பரிவாரேஸி. தேன வுத்தங் –
Gāthaṃ abhāsi. Rājā tassa madhurakathāya bajjhitvā saraṃ paṭisaṃharitvā gāravena aṭṭhāsi. Mahāsattopi rājānaṃ upasaṅkamitvā madhurapaṭisanthāraṃ akāsi. Mahājanopi sabbāvudhāni apanetvā āgantvā rājānaṃ parivāresi. Tena vuttaṃ –
56.
56.
‘‘நக³ரங் க³ந்த்வான ஆசிக்கி², புச்சி²தோ த⁴னஹேதுகோ;
‘‘Nagaraṃ gantvāna ācikkhi, pucchito dhanahetuko;
ராஜானங் ஸோ க³ஹெத்வான, உபக³ஞ்சி² மமந்திக’’ந்தி.
Rājānaṃ so gahetvāna, upagañchi mamantika’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – யோ மித்தது³ப்³பீ⁴ பாபபுரிஸோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா ததா² மயா பாணஸங்ஸயதோ மோசிதோ பா³ராணஸினக³ரங் க³ந்த்வா அத்தனா லத்³த⁴ப்³ப³த⁴னநிமித்தங் ரஞ்ஞோ மங் ஆசிக்கி², ஆசிக்கி²த்வா ஸோ ரஞ்ஞோ கா³ஹாபேதுங் மக்³க³தே³ஸகோ ஹுத்வா ராஜானங் க³ஹெத்வா மம ஸந்திகமுபாக³மீதி.
Tassattho – yo mittadubbhī pāpapuriso jīvitaṃ pariccajitvā tathā mayā pāṇasaṃsayato mocito bārāṇasinagaraṃ gantvā attanā laddhabbadhananimittaṃ rañño maṃ ācikkhi, ācikkhitvā so rañño gāhāpetuṃ maggadesako hutvā rājānaṃ gahetvā mama santikamupāgamīti.
மஹாஸத்தோ ஸுவண்ணகிங்கிணிகங் சாலெந்தோ விய மது⁴ரஸ்ஸரேன ராஜானங் புன புச்சி² – ‘‘கோ நு தே இத³மக்கா²ஸி, எத்தே²ஸோ திட்ட²தே மிகோ³’’தி. தஸ்மிங் க²ணே ஸோ பாபபுரிஸோ தோ²கங் படிக்கமித்வா ஸோதபதே² அட்டா²ஸி . ராஜா ‘‘இமினா மே த்வங் த³ஸ்ஸிதோ’’தி தங் புரிஸங் நித்³தி³ஸி. ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ –
Mahāsatto suvaṇṇakiṅkiṇikaṃ cālento viya madhurassarena rājānaṃ puna pucchi – ‘‘ko nu te idamakkhāsi, ettheso tiṭṭhate migo’’ti. Tasmiṃ khaṇe so pāpapuriso thokaṃ paṭikkamitvā sotapathe aṭṭhāsi . Rājā ‘‘iminā me tvaṃ dassito’’ti taṃ purisaṃ niddisi. Tato bodhisatto –
‘‘ஸச்சங் கிரேவ மாஹங்ஸு, நரா ஏகச்சியா இத⁴;
‘‘Saccaṃ kireva māhaṃsu, narā ekacciyā idha;
கட்ட²ங் நிப்லவிதங் ஸெய்யோ, ந த்வேவேகச்சியோ நரோ’’தி. (ஜா॰ 1.13.123) –
Kaṭṭhaṃ niplavitaṃ seyyo, na tvevekacciyo naro’’ti. (jā. 1.13.123) –
கா³த²மாஹ. தங் ஸுத்வா ராஜா ஸங்வேக³ஜாதோ –
Gāthamāha. Taṃ sutvā rājā saṃvegajāto –
‘‘கிங் நு ருரு க³ரஹஸி மிகா³னங், கிங் பக்கீ²னங் கிங் பன மானுஸானங்;
‘‘Kiṃ nu ruru garahasi migānaṃ, kiṃ pakkhīnaṃ kiṃ pana mānusānaṃ;
ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தினப்பரூபங், ஸுத்வான தங் மானுஸிங் பா⁴ஸமான’’ந்தி. (ஜா॰ 1.13.124) –
Bhayañhi maṃ vindatinapparūpaṃ, sutvāna taṃ mānusiṃ bhāsamāna’’nti. (jā. 1.13.124) –
கா³த²மாஹ. ததோ மஹாபுரிஸோ ‘‘மஹாராஜ, ந மிக³ங் ந பக்கி²ங் க³ரஹாமி, மனுஸ்ஸங் பன க³ரஹாமீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ –
Gāthamāha. Tato mahāpuriso ‘‘mahārāja, na migaṃ na pakkhiṃ garahāmi, manussaṃ pana garahāmī’’ti dassento –
‘‘யமுத்³த⁴ரிங் வாஹனே வுய்ஹமானங், மஹோத³கே ஸலிலே ஸீக⁴ஸோதே;
‘‘Yamuddhariṃ vāhane vuyhamānaṃ, mahodake salile sīghasote;
ததோனிதா³னங் ப⁴யமாக³தங் மம, து³க்கோ² ஹவே ராஜ அஸப்³பி⁴ ஸங்க³மோ’’தி. (ஜா॰ 1.13.125) –
Tatonidānaṃ bhayamāgataṃ mama, dukkho have rāja asabbhi saṅgamo’’ti. (jā. 1.13.125) –
ஆஹ.
Āha.
தத்த² நிப்லவிதந்தி உத்³த⁴ரிதங், ஏகச்சியோதி ஏகச்சோ மித்தது³ப்³பீ⁴ பாபபுரிஸோ உத³கே பதந்தோபி உத்தாரிதோ நத்வேவ ஸெய்யோ. கட்ட²ஞ்ஹி நானப்பகாரேன உபகாராய ஸங்வத்ததி, மித்தது³ப்³பீ⁴ பன வினாஸாய, தஸ்மா ததோ கட்ட²மேவ வரதரந்தி. மிகா³னந்தி ருருமிக³ராஜ, மிகா³னங் கிங் அஞ்ஞதரங் க³ரஹஸி, உதா³ஹு பக்கீ²னங் மனுஸ்ஸானந்தி புச்ச²தி. ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தினப்பரூபந்தி மஹந்தங் ப⁴யங் மங் படிலப⁴தி, அத்தனோ ஸந்தகங் விய கரோதீதி அத்தோ².
Tattha niplavitanti uddharitaṃ, ekacciyoti ekacco mittadubbhī pāpapuriso udake patantopi uttārito natveva seyyo. Kaṭṭhañhi nānappakārena upakārāya saṃvattati, mittadubbhī pana vināsāya, tasmā tato kaṭṭhameva varataranti. Migānanti rurumigarāja, migānaṃ kiṃ aññataraṃ garahasi, udāhu pakkhīnaṃ manussānanti pucchati. Bhayañhi maṃ vindatinapparūpanti mahantaṃ bhayaṃ maṃ paṭilabhati, attano santakaṃ viya karotīti attho.
வாஹனேதி பதிதபதிதே வஹிதுங் ஸமத்தே² க³ங்கா³வஹே. மஹோத³கே ஸலிலேதி மஹோத³கீபூ⁴தே ஸலிலே. உப⁴யேனாபி க³ங்கா³வஹஸ்ஸ ப³ஹூத³கதங் த³ஸ்ஸேதி. ததோ நிதா³னந்தி, மஹாராஜ, யோ மய்ஹங் தயா த³ஸ்ஸிதோ புரிஸோ, ஏஸோ மயா க³ங்கா³ய வுய்ஹமானோ அட்³ட⁴ரத்தஸமயே கருணங் பரிதே³வந்தோ ததோ உத்தாரிதோ, ததோனிதா³னங் இத³ங் மய்ஹங் ப⁴யமாக³தங், அஸப்புரிஸேஹி ஸமாக³மோ நாம து³க்கோ²தி.
Vāhaneti patitapatite vahituṃ samatthe gaṅgāvahe. Mahodakesalileti mahodakībhūte salile. Ubhayenāpi gaṅgāvahassa bahūdakataṃ dasseti. Tato nidānanti, mahārāja, yo mayhaṃ tayā dassito puriso, eso mayā gaṅgāya vuyhamāno aḍḍharattasamaye karuṇaṃ paridevanto tato uttārito, tatonidānaṃ idaṃ mayhaṃ bhayamāgataṃ, asappurisehi samāgamo nāma dukkhoti.
தங் ஸுத்வா ராஜா தஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா ‘‘ஏவங் ப³ஹூபகாரஸ்ஸ நாம கு³ணங் ந ஜானாதி, து³க்க²ங் உப்பாதே³தி, விஜ்ஜி²த்வா நங் ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸாமீ’’தி ஸரங் ஸன்னய்ஹி. தேன வுத்தங் –
Taṃ sutvā rājā tassa kujjhitvā ‘‘evaṃ bahūpakārassa nāma guṇaṃ na jānāti, dukkhaṃ uppādeti, vijjhitvā naṃ jīvitakkhayaṃ pāpessāmī’’ti saraṃ sannayhi. Tena vuttaṃ –
57.
57.
‘‘யாவதா கரணங் ஸப்³ப³ங், ரஞ்ஞோ ஆரோசிதங் மயா;
‘‘Yāvatā karaṇaṃ sabbaṃ, rañño ārocitaṃ mayā;
ராஜா ஸுத்வான வசனங், உஸுங் தஸ்ஸ பகப்பயி;
Rājā sutvāna vacanaṃ, usuṃ tassa pakappayi;
இதே⁴வ கா⁴தயிஸ்ஸாமி, மித்தது³ப்³பி⁴ங் அனரிய’’ந்தி.
Idheva ghātayissāmi, mittadubbhiṃ anariya’’nti.
தத்த² யாவதா கரணந்தி யங் தஸ்ஸ மயா கதங் உபகாரகரணங், தங் ஸப்³ப³ங். பகப்பயீதி ஸன்னய்ஹி. மித்தது³ப்³பி⁴ந்தி அத்தனோ மித்தேஸு உபகாரீஸு து³ப்³ப⁴னஸீலங்.
Tattha yāvatā karaṇanti yaṃ tassa mayā kataṃ upakārakaraṇaṃ, taṃ sabbaṃ. Pakappayīti sannayhi. Mittadubbhinti attano mittesu upakārīsu dubbhanasīlaṃ.
ததோ மஹாஸத்தோ ‘‘ஏஸ பா³லோ மங் நிஸ்ஸாய மா நஸ்ஸீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘மஹாராஜ, வதோ⁴ நாமேஸ பா³லஸ்ஸ வா பண்டி³தஸ்ஸ வா ந ஸாதூ⁴ஹி பஸங்ஸிதோ, அஞ்ஞத³த்து² க³ரஹிதோ ஏவ, தஸ்மா மா இமங் கா⁴தேஹி, அயங் யதா²ருசி க³ச்ச²து, யஞ்சேவ தஸ்ஸ ‘த³ஸ்ஸாமீ’தி தயா படிஞ்ஞாதங், தம்பி அஹாபெத்வாவ தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘அஹஞ்ச தே யங் இச்சி²தங், தங் கரிஸ்ஸாமி, அத்தானங் துய்ஹங் த³ம்மீ’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் –
Tato mahāsatto ‘‘esa bālo maṃ nissāya mā nassī’’ti cintetvā ‘‘mahārāja, vadho nāmesa bālassa vā paṇḍitassa vā na sādhūhi pasaṃsito, aññadatthu garahito eva, tasmā mā imaṃ ghātehi, ayaṃ yathāruci gacchatu, yañceva tassa ‘dassāmī’ti tayā paṭiññātaṃ, tampi ahāpetvāva dehī’’ti āha. ‘‘Ahañca te yaṃ icchitaṃ, taṃ karissāmi, attānaṃ tuyhaṃ dammī’’ti āha. Tena vuttaṃ –
58.
58.
‘‘தமஹங் அனுரக்க²ந்தோ, நிம்மினிங் மம அத்தனா;
‘‘Tamahaṃ anurakkhanto, nimminiṃ mama attanā;
திட்ட²தேஸோ மஹாராஜ, காமகாரோ ப⁴வாமி தே’’தி.
Tiṭṭhateso mahārāja, kāmakāro bhavāmi te’’ti.
தத்த² நிம்மினிந்தி தங் மித்தது³ப்³பி⁴ங் பாபபுக்³க³லங் அனுரக்க²ந்தோ மம அத்தனோ அத்தபா⁴வேன தங் பரிவத்தேஸிங் , அத்தானங் ரஞ்ஞோ நிய்யாதெத்வா ராஜஹத்த²தோ பத்தங் தஸ்ஸ மரணங் நிவாரேஸிந்தி அத்தோ². திட்ட²தேஸோதிஆதி³ வினிமயாகாரத³ஸ்ஸனங் .
Tattha nimmininti taṃ mittadubbhiṃ pāpapuggalaṃ anurakkhanto mama attano attabhāvena taṃ parivattesiṃ , attānaṃ rañño niyyātetvā rājahatthato pattaṃ tassa maraṇaṃ nivāresinti attho. Tiṭṭhatesotiādi vinimayākāradassanaṃ .
59. இதா³னி யத³த்த²ங் ஸோ அத்தவினிமயோ கதோ, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஓஸானகா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – ததா³ மங் நிஸ்ஸாய தங் மித்தது³ப்³பி⁴ங் புரிஸங் தஸ்மிங் ரஞ்ஞே ஜீவிதா வோரோபேதுகாமே அஹங் அத்தானங் ரஞ்ஞோ பரிச்சஜந்தோ மம ஸீலமேவ அனுரக்கி²ங், ஜீவிதங் பன நாரக்கி²ங். யங் பனாஹமேவ அத்தனோ ஜீவிதனிரபெக்க²ங் ஸீலவா ஆஸிங், தங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴யா ஏவ காரணாதி.
59. Idāni yadatthaṃ so attavinimayo kato, taṃ dassetuṃ osānagāthamāha. Tassattho – tadā maṃ nissāya taṃ mittadubbhiṃ purisaṃ tasmiṃ raññe jīvitā voropetukāme ahaṃ attānaṃ rañño pariccajanto mama sīlameva anurakkhiṃ, jīvitaṃ pana nārakkhiṃ. Yaṃ panāhameva attano jīvitanirapekkhaṃ sīlavā āsiṃ, taṃ sammāsambodhiyā eva kāraṇāti.
அத² ராஜா போ³தி⁴ஸத்தேன அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ மரணே நிவாரெந்தே துட்ட²மானஸோ ‘‘க³ச்ச², போ⁴, மிக³ராஜஸ்ஸ அனுக்³க³ஹேன மம ஹத்த²தோ மரணா முத்தோ’’தி வத்வா யதா²படிஞ்ஞாய தஞ்சஸ்ஸ த⁴னங் தா³பேஸி. மஹாஸத்தஸ்ஸ யதா²ருசியாவ அனுஜானித்வா தங் நக³ரங் நெத்வா நக³ரஞ்ச போ³தி⁴ஸத்தஞ்ச அலங்காராபெத்வா தே³வியா த⁴ம்மங் தே³ஸாபேஸி. மஹாஸத்தோ தே³விங் ஆதி³ங் கத்வா ரஞ்ஞோ ச ராஜபரிஸாய ச மது⁴ராய மனுஸ்ஸபா⁴ஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ராஜானங் த³ஸஹி ராஜத⁴ம்மேஹி ஓவதி³த்வா மஹாஜனங் அனுஸாஸித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மிக³க³ணபரிவுதோ வாஸங் கப்பேஸி. ராஜாபி மஹாஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா ஸப்³ப³ஸத்தானங் அப⁴யங் த³த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸுக³திபராயனோ அஹோஸி.
Atha rājā bodhisattena attano jīvitaṃ pariccajitvā tassa purisassa maraṇe nivārente tuṭṭhamānaso ‘‘gaccha, bho, migarājassa anuggahena mama hatthato maraṇā mutto’’ti vatvā yathāpaṭiññāya tañcassa dhanaṃ dāpesi. Mahāsattassa yathāruciyāva anujānitvā taṃ nagaraṃ netvā nagarañca bodhisattañca alaṅkārāpetvā deviyā dhammaṃ desāpesi. Mahāsatto deviṃ ādiṃ katvā rañño ca rājaparisāya ca madhurāya manussabhāsāya dhammaṃ desetvā rājānaṃ dasahi rājadhammehi ovaditvā mahājanaṃ anusāsitvā araññaṃ pavisitvā migagaṇaparivuto vāsaṃ kappesi. Rājāpi mahāsattassa ovāde ṭhatvā sabbasattānaṃ abhayaṃ datvā dānādīni puññāni katvā sugatiparāyano ahosi.
ததா³ ஸெட்டி²புத்தோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ராஜா ஆனந்தோ³, ருருமிக³ராஜா லோகனாதோ².
Tadā seṭṭhiputto devadatto ahosi, rājā ānando, rurumigarājā lokanātho.
தஸ்ஸ இதா⁴பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ யதா²ரஹங் ஸேஸபாரமியோ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² இதா⁴பி பவிவேகாராமதாய ஜனஸங்ஸக்³க³ங் அனிச்ச²தோ யூத²ங் பஹாய ஏககவிஹாரோ, அட்³ட⁴ரத்தஸமயே நதி³யா வுய்ஹமானஸ்ஸ கருணங் பரிதே³வந்தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ அட்டஸ்ஸரங் ஸுத்வா ஸயிதட்டா²னதோ வுட்டா²ய நதீ³தீரங் க³ந்த்வா மஹாக³ங்கா³ய மஹதி உத³கோகே⁴ வத்தமானே அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா ஓதரித்வா ஸோதங் பச்சி²ந்தி³த்வா தங் புரிஸங் அத்தனோ பிட்டி²யங் ஆரோபெத்வா தீரங் பாபெத்வா ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ப²லாப²லாதீ³னி த³த்வா பரிஸ்ஸமவினோத³னங், புன தங் அத்தனோ பிட்டி²ங் ஆரோபெத்வா அரஞ்ஞதோ நீஹரித்வா மஹாமக்³கே³ ஓதாரணங், ஸரங் ஸன்னய்ஹித்வா விஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீதி அபி⁴முகே² டி²தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ நிப்³ப⁴யேன ஹுத்வா படிமுக²மேவ க³ந்த்வா பட²மதரங் மனுஸ்ஸபா⁴ஸாய ஆலபித்வா மது⁴ரபடிஸந்தா²ரகரணங், மித்தது³ப்³பீ⁴ பாபபுரிஸங் ஹந்துகாமங் ராஜானங் த⁴ம்மகத²ங் கத்வா புனபி அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா மரணதோ பமோசனங், தஸ்ஸ ச ரஞ்ஞோ யதா²படிஞ்ஞங் த⁴னதா³பனங், ரஞ்ஞா அத்தனோ வரே தீ³யமானே தேன ஸப்³ப³ஸத்தானங் அப⁴யதா³பனங், ராஜானஞ்ச தே³விஞ்ச பமுக²ங் கத்வா மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தா³னாதீ³ஸு புஞ்ஞேஸு தேஸங் பதிட்டா²பனங், லத்³தா⁴ப⁴யானங் மிகா³னங் ஓவாத³ங் த³த்வா மனுஸ்ஸானங் ஸஸ்ஸகா²த³னதோ நிவாரணங், பண்ணஸஞ்ஞாய ச தஸ்ஸ யாவஜ்ஜகாலா தா²வரகரணந்தி ஏவமாத³யோ மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³தி.
Tassa idhāpi heṭṭhā vuttanayeneva yathārahaṃ sesapāramiyo niddhāretabbā. Tathā idhāpi pavivekārāmatāya janasaṃsaggaṃ anicchato yūthaṃ pahāya ekakavihāro, aḍḍharattasamaye nadiyā vuyhamānassa karuṇaṃ paridevantassa purisassa aṭṭassaraṃ sutvā sayitaṭṭhānato vuṭṭhāya nadītīraṃ gantvā mahāgaṅgāya mahati udakoghe vattamāne attano jīvitaṃ pariccajitvā otaritvā sotaṃ pacchinditvā taṃ purisaṃ attano piṭṭhiyaṃ āropetvā tīraṃ pāpetvā samassāsetvā phalāphalādīni datvā parissamavinodanaṃ, puna taṃ attano piṭṭhiṃ āropetvā araññato nīharitvā mahāmagge otāraṇaṃ, saraṃ sannayhitvā vijjhissāmīti abhimukhe ṭhitassa rañño nibbhayena hutvā paṭimukhameva gantvā paṭhamataraṃ manussabhāsāya ālapitvā madhurapaṭisanthārakaraṇaṃ, mittadubbhī pāpapurisaṃ hantukāmaṃ rājānaṃ dhammakathaṃ katvā punapi attano jīvitaṃ pariccajitvā maraṇato pamocanaṃ, tassa ca rañño yathāpaṭiññaṃ dhanadāpanaṃ, raññā attano vare dīyamāne tena sabbasattānaṃ abhayadāpanaṃ, rājānañca deviñca pamukhaṃ katvā mahājanassa dhammaṃ desetvā dānādīsu puññesu tesaṃ patiṭṭhāpanaṃ, laddhābhayānaṃ migānaṃ ovādaṃ datvā manussānaṃ sassakhādanato nivāraṇaṃ, paṇṇasaññāya ca tassa yāvajjakālā thāvarakaraṇanti evamādayo mahāsattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.
ருருமிக³ராஜசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.
Rurumigarājacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 6. ருருராஜசரியா • 6. Rururājacariyā