Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    6. ருருராஜசரியா

    6. Rururājacariyā

    48.

    48.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, ஸுதத்தகனகஸன்னிபோ⁴;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, sutattakanakasannibho;

    மிக³ராஜா ருருனாம, பரமஸீலஸமாஹிதோ.

    Migarājā rurunāma, paramasīlasamāhito.

    49.

    49.

    ‘‘ரம்மே பதே³ஸே ரமணீயே, விவித்தே அமனுஸ்ஸகே;

    ‘‘Ramme padese ramaṇīye, vivitte amanussake;

    தத்த² வாஸங் உபக³ஞ்சி²ங், க³ங்கா³கூலே மனோரமே.

    Tattha vāsaṃ upagañchiṃ, gaṅgākūle manorame.

    50.

    50.

    ‘‘அத² உபரி க³ங்கா³ய, த⁴னிகேஹி பரிபீளிதோ;

    ‘‘Atha upari gaṅgāya, dhanikehi paripīḷito;

    புரிஸோ க³ங்கா³ய பபதி, ‘ஜீவாமி வா மராமி வா’.

    Puriso gaṅgāya papati, ‘jīvāmi vā marāmi vā’.

    51.

    51.

    ‘‘ரத்திந்தி³வங் ஸோ க³ங்கா³ய, வுய்ஹமானோ மஹோத³கே;

    ‘‘Rattindivaṃ so gaṅgāya, vuyhamāno mahodake;

    ரவந்தோ கருணங் ரவங், மஜ்ஜே² க³ங்கா³ய க³ச்ச²தி.

    Ravanto karuṇaṃ ravaṃ, majjhe gaṅgāya gacchati.

    52.

    52.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வான, கருணங் பரிதே³வதோ;

    ‘‘Tassāhaṃ saddaṃ sutvāna, karuṇaṃ paridevato;

    க³ங்கா³ய தீரே ட²த்வான, அபுச்சி²ங் ‘கோஸி த்வங் நரோ’.

    Gaṅgāya tīre ṭhatvāna, apucchiṃ ‘kosi tvaṃ naro’.

    53.

    53.

    ‘‘ஸோ மே புட்டோ² ச ப்³யாகாஸி, அத்தனோ கரணங் ததா³;

    ‘‘So me puṭṭho ca byākāsi, attano karaṇaṃ tadā;

    ‘த⁴னிகேஹி பீ⁴தோ தஸிதோ, பக்க²ந்தோ³ஹங் மஹானதி³ங்’.

    ‘Dhanikehi bhīto tasito, pakkhandohaṃ mahānadiṃ’.

    54.

    54.

    ‘‘தஸ்ஸ கத்வான காருஞ்ஞங், சஜித்வா மம ஜீவிதங்;

    ‘‘Tassa katvāna kāruññaṃ, cajitvā mama jīvitaṃ;

    பவிஸித்வா நீஹரிங் தஸ்ஸ, அந்த⁴காரம்ஹி ரத்தியா.

    Pavisitvā nīhariṃ tassa, andhakāramhi rattiyā.

    55.

    55.

    ‘‘அஸ்ஸத்த²காலமஞ்ஞாய, தஸ்ஸாஹங் இத³மப்³ரவிங்;

    ‘‘Assatthakālamaññāya, tassāhaṃ idamabraviṃ;

    ‘ஏகங் தங் வரங் யாசாமி, மா மங் கஸ்ஸசி பாவத³’.

    ‘Ekaṃ taṃ varaṃ yācāmi, mā maṃ kassaci pāvada’.

    56.

    56.

    ‘‘நக³ரங் க³ந்த்வான ஆசிக்கி², புச்சி²தோ த⁴னஹேதுகோ;

    ‘‘Nagaraṃ gantvāna ācikkhi, pucchito dhanahetuko;

    ராஜானங் ஸோ க³ஹெத்வான, உபக³ஞ்சி² மமந்திகங்.

    Rājānaṃ so gahetvāna, upagañchi mamantikaṃ.

    57.

    57.

    ‘‘யாவதா கரணங் ஸப்³ப³ங், ரஞ்ஞோ ஆரோசிதங் மயா;

    ‘‘Yāvatā karaṇaṃ sabbaṃ, rañño ārocitaṃ mayā;

    ராஜா ஸுத்வான வசனங், உஸுங் தஸ்ஸ பகப்பயி;

    Rājā sutvāna vacanaṃ, usuṃ tassa pakappayi;

    ‘இதே⁴வ கா⁴தயிஸ்ஸாமி, மித்தது³ப்³பி⁴ங் 1 அனாரியங்’.

    ‘Idheva ghātayissāmi, mittadubbhiṃ 2 anāriyaṃ’.

    58.

    58.

    ‘‘தமஹங் அனுரக்க²ந்தோ, நிம்மினிங் மம அத்தனா;

    ‘‘Tamahaṃ anurakkhanto, nimminiṃ mama attanā;

    ‘திட்ட²தேஸோ மஹாராஜ, காமகாரோ ப⁴வாமி தே’.

    ‘Tiṭṭhateso mahārāja, kāmakāro bhavāmi te’.

    59.

    59.

    ‘‘அனுரக்கி²ங் மம ஸீலங், நாரக்கி²ங் மம ஜீவிதங்;

    ‘‘Anurakkhiṃ mama sīlaṃ, nārakkhiṃ mama jīvitaṃ;

    ஸீலவா ஹி ததா³ ஆஸிங், போ³தி⁴யாயேவ காரணா’’தி.

    Sīlavā hi tadā āsiṃ, bodhiyāyeva kāraṇā’’ti.

    ருருராஜசரியங் ச²ட்ட²ங்.

    Rururājacariyaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. மித்ததூ³பி⁴ங் (ஸீ॰)
    2. mittadūbhiṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 6. ருருமிக³ராஜசரியாவண்ணனா • 6. Rurumigarājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact