Sănătate |
S-a găsit legătura între creier şi sistemul imunitar
O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.
Cercetătorii de la University of Virginia School of Medicine, Statele Unite, au dat peste cap decenii de teorie predată în manuale identificând vase ale sistemului limfatic despre care nu se ştia că există, deoarece fiind atât de apropiate de vasele de sânge, se confundau.
Acest lucru face posibilă abordarea mecanismului prin care pacienţii cu scleroză multiplă au atacuri ale sistemului imunitar. Deoarece creierul este, ca orice alt tesut, conectat la sistemul imunitar periferic prin vasele limfatice meningeale, se schimbă cu totul modul în care este percepută interacţiunea neuro-imunitară.
Pentru fiecare boală neurologică care are o componentă imună, aceste vase pot juca un rol important.
Acum oamenii de ştiinţă pot sugera teorii care să explice bolile complexe ale creierului. În Alzheimer, există acumulări de bucăţi mari de proteine în creier, fapt ce ar putea fi cauzat de o eliminare deficitară prin aceste vase.
Potrivit echipei, descoperirea ar putea schimba complet opiniile privind legătura dintre sănătatea mintală şi starea sistemului imunitar.