Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    14. ஸப்³ப³காமித்தே²ரகா³தா²

    14. Sabbakāmittheragāthā

    453.

    453.

    ‘‘த்³விபாத³கோயங் அஸுசி, து³க்³க³ந்தோ⁴ பரிஹீரதி 1;

    ‘‘Dvipādakoyaṃ asuci, duggandho parihīrati 2;

    நானாகுணபபரிபூரோ, விஸ்ஸவந்தோ ததோ ததோ.

    Nānākuṇapaparipūro, vissavanto tato tato.

    454.

    454.

    ‘‘மிக³ங் நிலீனங் கூடேன, ப³ளிஸேனேவ அம்பு³ஜங்;

    ‘‘Migaṃ nilīnaṃ kūṭena, baḷiseneva ambujaṃ;

    வானரங் விய லேபேன, பா³த⁴யந்தி புது²ஜ்ஜனங்.

    Vānaraṃ viya lepena, bādhayanti puthujjanaṃ.

    455.

    455.

    ‘‘ரூபா ஸத்³தா³ ரஸா க³ந்தா⁴, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ச மனோரமா;

    ‘‘Rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā;

    பஞ்ச காமகு³ணா ஏதே, இத்தி²ரூபஸ்மி தி³ஸ்ஸரே.

    Pañca kāmaguṇā ete, itthirūpasmi dissare.

    456.

    456.

    ‘‘யே ஏதா உபஸேவந்தி, ரத்தசித்தா புது²ஜ்ஜனா;

    ‘‘Ye etā upasevanti, rattacittā puthujjanā;

    வட்³டெ⁴ந்தி கடஸிங் கோ⁴ரங், ஆசினந்தி புனப்³ப⁴வங்.

    Vaḍḍhenti kaṭasiṃ ghoraṃ, ācinanti punabbhavaṃ.

    457.

    457.

    ‘‘யோ சேதா பரிவஜ்ஜேதி, ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோ;

    ‘‘Yo cetā parivajjeti, sappasseva padā siro;

    ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததி.

    Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattati.

    458.

    458.

    ‘‘காமெஸ்வாதீ³னவங் தி³ஸ்வா, நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ;

    ‘‘Kāmesvādīnavaṃ disvā, nekkhammaṃ daṭṭhu khemato;

    நிஸ்ஸடோ ஸப்³ப³காமேஹி, பத்தோ மே ஆஸவக்க²யோ’’தி.

    Nissaṭo sabbakāmehi, patto me āsavakkhayo’’ti.

    … ஸப்³ப³காமித்தே²ரோ….

    … Sabbakāmitthero….

    ச²க்கனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Chakkanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    உருவேளகஸ்ஸபோ ச, தே²ரோ தேகிச்ச²காரி ச;

    Uruveḷakassapo ca, thero tekicchakāri ca;

    மஹானாகோ³ ச குல்லோ ச, மாலுக்யோ 3 ஸப்பதா³ஸகோ.

    Mahānāgo ca kullo ca, mālukyo 4 sappadāsako.

    காதியானோ மிக³ஜாலோ, ஜெந்தோ ஸுமனஸவ்ஹயோ;

    Kātiyāno migajālo, jento sumanasavhayo;

    ந்ஹாதமுனி ப்³ரஹ்மத³த்தோ, ஸிரிமண்டோ³ ஸப்³ப³காமீ ச;

    Nhātamuni brahmadatto, sirimaṇḍo sabbakāmī ca;

    கா³தா²யோ சதுராஸீதி, தே²ரா செத்த² சதுத்³த³ஸாதி.

    Gāthāyo caturāsīti, therā cettha catuddasāti.







    Footnotes:
    1. பரிஹரதி (க॰)
    2. pariharati (ka.)
    3. மாலுதோ (ஸீ॰ க॰), மாலுங்க்யோ (ஸ்யா॰)
    4. māluto (sī. ka.), māluṅkyo (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 14. ஸப்³ப³காமித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 14. Sabbakāmittheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact