Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. ஸப்³ப³கித்திகத்தே²ரஅபதா³னங்

    3. Sabbakittikattheraapadānaṃ

    304.

    304.

    ‘‘கணிகாரங்வ ஜலிதங் 1, தீ³பருக்க²ங்வ உஜ்ஜலங் 2;

    ‘‘Kaṇikāraṃva jalitaṃ 3, dīparukkhaṃva ujjalaṃ 4;

    ஓஸதி⁴ங்வ விரோசந்தங், விஜ்ஜுதங் க³க³னே யதா².

    Osadhiṃva virocantaṃ, vijjutaṃ gagane yathā.

    305.

    305.

    ‘‘அஸம்பீ⁴தங் அனுத்தாஸிங், மிக³ராஜங்வ கேஸரிங்;

    ‘‘Asambhītaṃ anuttāsiṃ, migarājaṃva kesariṃ;

    ஞாணாலோகங் பகாஸெந்தங், மத்³த³ந்தங் தித்தி²யே க³ணே.

    Ñāṇālokaṃ pakāsentaṃ, maddantaṃ titthiye gaṇe.

    306.

    306.

    ‘‘உத்³த⁴ரந்தங் இமங் லோகங், சி²த்³த³ந்தங் ஸப்³ப³ஸங்ஸயங்;

    ‘‘Uddharantaṃ imaṃ lokaṃ, chiddantaṃ sabbasaṃsayaṃ;

    க³ஜ்ஜந்தங் 5 மிக³ராஜங்வ, அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Gajjantaṃ 6 migarājaṃva, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    307.

    307.

    ‘‘ஜடாஜினத⁴ரோ ஆஸிங், ப்³ரஹா உஜு பதாபவா;

    ‘‘Jaṭājinadharo āsiṃ, brahā uju patāpavā;

    வாகசீரங் க³ஹெத்வான, பாத³மூலே அபத்த²ரிங்.

    Vākacīraṃ gahetvāna, pādamūle apatthariṃ.

    308.

    308.

    ‘‘காளானுஸாரியங் க³ய்ஹ, அனுலிம்பிங் ததா²க³தங்;

    ‘‘Kāḷānusāriyaṃ gayha, anulimpiṃ tathāgataṃ;

    ஸம்பு³த்³த⁴மனுலிம்பெத்வா, ஸந்த²விங் லோகனாயகங்.

    Sambuddhamanulimpetvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    309.

    309.

    ‘‘ஸமுத்³த⁴ரஸிமங் லோகங், ஓக⁴திண்ண 7 மஹாமுனி;

    ‘‘Samuddharasimaṃ lokaṃ, oghatiṇṇa 8 mahāmuni;

    ஞாணாலோகேன ஜோதேஸி, நாவடங் 9 ஞாணமுத்தமங்.

    Ñāṇālokena jotesi, nāvaṭaṃ 10 ñāṇamuttamaṃ.

    310.

    310.

    ‘‘த⁴ம்மசக்கங் 11 பவத்தேஸி, மத்³த³ஸே பரதித்தி²யே;

    ‘‘Dhammacakkaṃ 12 pavattesi, maddase paratitthiye;

    உஸபோ⁴ ஜிதஸங்கா³மோ, ஸம்பகம்பேஸி மேத³னிங்.

    Usabho jitasaṅgāmo, sampakampesi medaniṃ.

    311.

    311.

    ‘‘மஹாஸமுத்³தே³ ஊமியோ, வேலந்தம்ஹி பபி⁴ஜ்ஜரே;

    ‘‘Mahāsamudde ūmiyo, velantamhi pabhijjare;

    ததே²வ தவ ஞாணம்ஹி, ஸப்³ப³தி³ட்டீ² பபி⁴ஜ்ஜரே.

    Tatheva tava ñāṇamhi, sabbadiṭṭhī pabhijjare.

    312.

    312.

    ‘‘ஸுகு²மச்சி²கஜாலேன, ஸரம்ஹி ஸம்பதானிதே;

    ‘‘Sukhumacchikajālena, saramhi sampatānite;

    அந்தோஜாலிகதா 13 பாணா, பீளிதா ஹொந்தி தாவதே³.

    Antojālikatā 14 pāṇā, pīḷitā honti tāvade.

    313.

    313.

    ‘‘ததே²வ தித்தி²யா லோகே, புது²பாஸண்ட³னிஸ்ஸிதா 15;

    ‘‘Tatheva titthiyā loke, puthupāsaṇḍanissitā 16;

    அந்தோஞாணவரே துய்ஹங், பரிவத்தந்தி மாரிஸ.

    Antoñāṇavare tuyhaṃ, parivattanti mārisa.

    314.

    314.

    ‘‘பதிட்டா² வுய்ஹதங் ஓகே⁴, த்வஞ்ஹி நாதோ² அப³ந்து⁴னங்;

    ‘‘Patiṭṭhā vuyhataṃ oghe, tvañhi nātho abandhunaṃ;

    ப⁴யட்டிதானங் ஸரணங், முத்தித்தீ²னங் பராயணங்.

    Bhayaṭṭitānaṃ saraṇaṃ, muttitthīnaṃ parāyaṇaṃ.

    315.

    315.

    ‘‘ஏகவீரோ அஸதி³ஸோ, மெத்தாகருணஸஞ்சயோ 17;

    ‘‘Ekavīro asadiso, mettākaruṇasañcayo 18;

    அஸமோ ஸுஸமோ ஸந்தோ 19, வஸீ தாதீ³ ஜிதஞ்ஜயோ.

    Asamo susamo santo 20, vasī tādī jitañjayo.

    316.

    316.

    ‘‘தீ⁴ரோ விக³தஸம்மோஹோ, அனேஜோ அகத²ங்கதீ²;

    ‘‘Dhīro vigatasammoho, anejo akathaṃkathī;

    துஸிதோ 21 வந்ததோ³ஸோஸி, நிம்மலோ ஸங்யதோ ஸுசி.

    Tusito 22 vantadososi, nimmalo saṃyato suci.

    317.

    317.

    ‘‘ஸங்கா³திகோ³ ஹதமதோ³ 23, தேவிஜ்ஜோ திப⁴வந்தகோ³;

    ‘‘Saṅgātigo hatamado 24, tevijjo tibhavantago;

    ஸீமாதிகோ³ த⁴ம்மக³ரு, க³தத்தோ² ஹிதவப்³பு⁴தோ 25.

    Sīmātigo dhammagaru, gatattho hitavabbhuto 26.

    318.

    318.

    ‘‘தாரகோ த்வங் யதா² நாவா, நிதீ⁴வஸ்ஸாஸகாரகோ;

    ‘‘Tārako tvaṃ yathā nāvā, nidhīvassāsakārako;

    அஸம்பீ⁴தோ யதா² ஸீஹோ, க³ஜராஜாவ த³ப்பிதோ.

    Asambhīto yathā sīho, gajarājāva dappito.

    319.

    319.

    ‘‘தோ²மெத்வா த³ஸகா³தா²ஹி, பது³முத்தரங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Thometvā dasagāthāhi, padumuttaraṃ mahāyasaṃ;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, துண்ஹீ அட்டா²ஸஹங் ததா³.

    Vanditvā satthuno pāde, tuṇhī aṭṭhāsahaṃ tadā.

    320.

    320.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ டி²தோ ஸத்தா², இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha.

    321.

    321.

    ‘‘‘யோ மே ஸீலஞ்ச ஞாணஞ்ச, ஸத்³த⁴ம்மஞ்சாபி வண்ணயி 27;

    ‘‘‘Yo me sīlañca ñāṇañca, saddhammañcāpi vaṇṇayi 28;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    322.

    322.

    ‘‘‘ஸட்டி² கப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Saṭṭhi kappasahassāni, devaloke ramissati;

    அஞ்ஞே தே³வேபி⁴ப⁴வித்வா, இஸ்ஸரங் காரயிஸ்ஸதி.

    Aññe devebhibhavitvā, issaraṃ kārayissati.

    323.

    323.

    ‘‘‘ஸோ பச்சா² பப்³ப³ஜித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;

    கோ³தமஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸாஸனே பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissati.

    324.

    324.

    ‘‘‘பப்³ப³ஜித்வான காயேன, பாபகம்மங் விவஜ்ஜிய;

    ‘‘‘Pabbajitvāna kāyena, pāpakammaṃ vivajjiya;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    325.

    325.

    ‘‘யதா²பி மேகோ⁴ த²னயங், தப்பேதி மேதி³னிங் இமங்;

    ‘‘Yathāpi megho thanayaṃ, tappeti mediniṃ imaṃ;

    ததே²வ த்வங் மஹாவீர, த⁴ம்மேன தப்பயீ மமங்.

    Tatheva tvaṃ mahāvīra, dhammena tappayī mamaṃ.

    326.

    326.

    ‘‘ஸீலங் பஞ்ஞஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச, த²வித்வா லோகனாயகங்;

    ‘‘Sīlaṃ paññañca dhammañca, thavitvā lokanāyakaṃ;

    பத்தொம்ஹி பரமங் ஸந்திங், நிப்³பா³னங் பத³மச்சுதங்.

    Pattomhi paramaṃ santiṃ, nibbānaṃ padamaccutaṃ.

    327.

    327.

    ‘‘அஹோ நூன ஸ ப⁴க³வா, சிரங் திட்டெ²ய்ய சக்கு²மா;

    ‘‘Aho nūna sa bhagavā, ciraṃ tiṭṭheyya cakkhumā;

    அஞ்ஞாதஞ்ச விஜானெய்யுங், பு²ஸெய்யுங் 29 அமதங் பத³ங்.

    Aññātañca vijāneyyuṃ, phuseyyuṃ 30 amataṃ padaṃ.

    328.

    328.

    ‘‘அயங் மே பச்சி²மா ஜாதி, ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Ayaṃ me pacchimā jāti, bhavā sabbe samūhatā;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    329.

    329.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴தோ²மயிங்

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhithomayiṃ

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, கித்தனாய இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    330.

    330.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ஸப்³பா³ஸவா பரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    331.

    331.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    332.

    332.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸப்³ப³கித்திகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sabbakittiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸப்³ப³கித்திகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ததியங்.

    Sabbakittikattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜோதந்தங் (ஸீ॰)
    2. ஜோதிதங் (ஸ்யா॰)
    3. jotantaṃ (sī.)
    4. jotitaṃ (syā.)
    5. அஸம்பீ⁴தங் (ஸ்யா॰), க³ச்ச²ந்தங் (க॰)
    6. asambhītaṃ (syā.), gacchantaṃ (ka.)
    7. ஓக⁴திண்ணோ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. oghatiṇṇo (syā. ka.)
    9. பவரங் (ஸ்யா॰), வஜிர (பீ॰)
    10. pavaraṃ (syā.), vajira (pī.)
    11. துவங் சக்கங் (க॰)
    12. tuvaṃ cakkaṃ (ka.)
    13. ஜாலக³தா (ஸீ॰)
    14. jālagatā (sī.)
    15. மூள்ஹா ஸச்சவினிஸ்ஸடா (ஸ்யா॰), முட்ட²ஸச்சவினிஸ்ஸடா (க॰)
    16. mūḷhā saccavinissaṭā (syā.), muṭṭhasaccavinissaṭā (ka.)
    17. ஸஞ்ஞுதோ (ஸ்யா॰)
    18. saññuto (syā.)
    19. ஸுஸீலோ அஸமோ ஸந்தோ (ஸீ॰), பஞ்ஞவா யுத்தசாகோ³ ச (ஸ்யா॰)
    20. susīlo asamo santo (sī.), paññavā yuttacāgo ca (syā.)
    21. வுஸிதோ (ஸீ॰)
    22. vusito (sī.)
    23. க³தமதோ³ (ஸ்யா॰), தமனுதோ³ (க॰)
    24. gatamado (syā.), tamanudo (ka.)
    25. ஹிதவப்பதோ² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    26. hitavappatho (sī. syā.)
    27. த⁴ம்மஞ்சாபி பகித்தயி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    28. dhammañcāpi pakittayi (sī. syā.)
    29. அஞ்ஞாதஞ்சாபி ஜானெய்ய, பஸ்ஸெய்ய (க॰)
    30. aññātañcāpi jāneyya, passeyya (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact