Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[315] 5. ஸப்³ப³மங்ஸலாப⁴ஜாதகவண்ணனா
[315] 5. Sabbamaṃsalābhajātakavaṇṇanā
ப²ருஸா வத தே வாசாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரேன பீதவிரேசனானங் தி³ன்னரஸபிண்ட³பாதங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ கிர ஜேதவனே ஏகச்சே பி⁴க்கூ² ஸ்னேஹவிரேசனங் பிவிங்ஸு. தேஸங் ரஸபிண்ட³பாதேன அத்தோ² ஹோதி, கி³லானுபட்டா²கா ‘‘ரஸப⁴த்தங் ஆஹரிஸ்ஸாமா’’தி ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா ஓத³னிகக⁴ரவீதி²யங் பிண்டா³ய சரித்வாபி ரஸப⁴த்தங் அலபி⁴த்வா நிவத்திங்ஸு. தே²ரோ தி³வாதரங் பிண்டா³ய பவிஸமானோ தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ‘‘கிங், ஆவுஸோ, அதிபகே³வ நிவத்ததா²’’தி புச்சி². தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். தே²ரோ ‘‘தேன ஹி ஏதா²’’தி தே க³ஹெத்வா தமேவ வீதி²ங் அக³மாஸி, மனுஸ்ஸா பூரெத்வா ரஸப⁴த்தங் அத³ங்ஸு. கி³லானுபட்டா²கா ரஸப⁴த்தங் ஆஹரித்வா கி³லானானங் அத³ங்ஸு, தே பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு . அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே²ரோ கிர பீதவிரேசனானங் உபட்டா²கே ரஸப⁴த்தங் அலபி⁴த்வா நிக்க²மந்தே க³ஹெத்வா ஓத³னிகக⁴ரவீதி²யங் சரித்வா ப³ஹுங் ரஸபிண்ட³பாதங் பேஸேஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னி ஸாரிபுத்தோவ மங்ஸங் லபி⁴, புப்³பே³பி முது³வாசா பியவசனா வத்துங் சே²கா பண்டி³தா லபி⁴ங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Pharusā vata te vācāti idaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattherena pītavirecanānaṃ dinnarasapiṇḍapātaṃ ārabbha kathesi. Tadā kira jetavane ekacce bhikkhū snehavirecanaṃ piviṃsu. Tesaṃ rasapiṇḍapātena attho hoti, gilānupaṭṭhākā ‘‘rasabhattaṃ āharissāmā’’ti sāvatthiṃ pavisitvā odanikagharavīthiyaṃ piṇḍāya caritvāpi rasabhattaṃ alabhitvā nivattiṃsu. Thero divātaraṃ piṇḍāya pavisamāno te bhikkhū disvā ‘‘kiṃ, āvuso, atipageva nivattathā’’ti pucchi. Te tamatthaṃ ārocesuṃ. Thero ‘‘tena hi ethā’’ti te gahetvā tameva vīthiṃ agamāsi, manussā pūretvā rasabhattaṃ adaṃsu. Gilānupaṭṭhākā rasabhattaṃ āharitvā gilānānaṃ adaṃsu, te paribhuñjiṃsu . Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, thero kira pītavirecanānaṃ upaṭṭhāke rasabhattaṃ alabhitvā nikkhamante gahetvā odanikagharavīthiyaṃ caritvā bahuṃ rasapiṇḍapātaṃ pesesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāni sāriputtova maṃsaṃ labhi, pubbepi muduvācā piyavacanā vattuṃ chekā paṇḍitā labhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸெட்டி²புத்தோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ மிக³லுத்³த³கோ ப³ஹுங் மங்ஸங் லபி⁴த்வா யானகங் பூரெத்வா ‘‘விக்கிணிஸ்ஸாமீ’’தி நக³ரங் ஆக³ச்ச²தி. ததா³ பா³ராணஸிவாஸிகா சத்தாரோ ஸெட்டி²புத்தா நக³ரா நிக்க²மித்வா ஏகஸ்மிங் மக்³க³ஸபா⁴க³ட்டா²னே கிஞ்சி தி³ட்ட²ங் ஸுதங் ஸல்லபந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஏதேஸு ஏகோ ஸெட்டி²புத்தோ தங் மங்ஸயானகங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏதங் லுத்³த³கங் மங்ஸக²ண்ட³ங் ஆஹராபேமீ’’தி ஆஹ. ‘‘க³ச்ச² ஆஹராபேஹீ’’தி. ஸோ தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘அரே, லுத்³த³க, தே³ஹி மே மங்ஸக²ண்ட³’’ந்தி ஆஹ. லுத்³த³கோ ‘‘மாரிஸ, பரங் கிஞ்சி யாசந்தேன நாம பியவசனேன ப⁴விதப்³ப³ங், தயா கதி²தவாசாய அனுச்ச²விகங் மங்ஸக²ண்ட³ங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto seṭṭhiputto ahosi. Athekadivasaṃ eko migaluddako bahuṃ maṃsaṃ labhitvā yānakaṃ pūretvā ‘‘vikkiṇissāmī’’ti nagaraṃ āgacchati. Tadā bārāṇasivāsikā cattāro seṭṭhiputtā nagarā nikkhamitvā ekasmiṃ maggasabhāgaṭṭhāne kiñci diṭṭhaṃ sutaṃ sallapantā nisīdiṃsu. Etesu eko seṭṭhiputto taṃ maṃsayānakaṃ disvā ‘‘etaṃ luddakaṃ maṃsakhaṇḍaṃ āharāpemī’’ti āha. ‘‘Gaccha āharāpehī’’ti. So taṃ upasaṅkamitvā ‘‘are, luddaka, dehi me maṃsakhaṇḍa’’nti āha. Luddako ‘‘mārisa, paraṃ kiñci yācantena nāma piyavacanena bhavitabbaṃ, tayā kathitavācāya anucchavikaṃ maṃsakhaṇḍaṃ labhissasī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
57.
57.
‘‘ப²ருஸா வத தே வாசா, மங்ஸங் யாசனகோ அஸி;
‘‘Pharusā vata te vācā, maṃsaṃ yācanako asi;
கிலோமஸதி³ஸீ வாசா, கிலோமங் ஸம்ம த³ம்மி தே’’தி.
Kilomasadisī vācā, kilomaṃ samma dammi te’’ti.
தத்த² கிலோமஸதி³ஸீதி ப²ருஸதாய கிலோமஸதி³ஸீ. கிலோமங் ஸம்ம த³ம்மி தேதி ஹந்த³ க³ண்ஹ, இத³ங் தே வாசாய ஸதி³ஸங் கிலோமங் த³ம்மீதி நிரஸங் நிமங்ஸலோஹிதங் கிலோமகக²ண்ட³ங் உக்கி²பித்வா அதா³ஸி.
Tattha kilomasadisīti pharusatāya kilomasadisī. Kilomaṃ samma dammi teti handa gaṇha, idaṃ te vācāya sadisaṃ kilomaṃ dammīti nirasaṃ nimaṃsalohitaṃ kilomakakhaṇḍaṃ ukkhipitvā adāsi.
அத² நங் அபரோ ஸெட்டி²புத்தோ ‘‘கிந்தி வத்வா யாசஸீ’’தி புச்சி². ‘‘அரே’’தி வத்வாதி. ஸோ ‘‘அஹம்பி நங் யாசிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா க³ந்த்வா ‘‘ஜெட்ட²பா⁴திக, மங்ஸக²ண்ட³ங் மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. இதரோ ‘‘தவ வசனஸ்ஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் மங்ஸக²ண்ட³ங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ aparo seṭṭhiputto ‘‘kinti vatvā yācasī’’ti pucchi. ‘‘Are’’ti vatvāti. So ‘‘ahampi naṃ yācissāmī’’ti vatvā gantvā ‘‘jeṭṭhabhātika, maṃsakhaṇḍaṃ me dehī’’ti āha. Itaro ‘‘tava vacanasssa anucchavikaṃ maṃsakhaṇḍaṃ labhissasī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
58.
58.
‘‘அங்க³மேதங் மனுஸ்ஸானங், பா⁴தா லோகே பவுச்சதி;
‘‘Aṅgametaṃ manussānaṃ, bhātā loke pavuccati;
அங்க³ஸ்ஸ ஸதி³ஸீ வாசா, அங்க³ங் ஸம்ம த³தா³மி தே’’தி.
Aṅgassa sadisī vācā, aṅgaṃ samma dadāmi te’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – இமஸ்மிங் லோகே மனுஸ்ஸானங் அங்க³ஸதி³ஸத்தா அங்க³மேதங் யதி³த³ங் பா⁴தா ப⁴கி³னீதி, தஸ்மா தவேஸா அங்க³ஸதி³ஸீ வாசாதி ஏதிஸ்ஸா அனுச்ச²விகங் அங்க³மேவ த³தா³மி தேதி. ஏவஞ்ச பன வத்வா அங்க³மங்ஸங் உக்கி²பித்வா அதா³ஸி.
Tassattho – imasmiṃ loke manussānaṃ aṅgasadisattā aṅgametaṃ yadidaṃ bhātā bhaginīti, tasmā tavesā aṅgasadisī vācāti etissā anucchavikaṃ aṅgameva dadāmi teti. Evañca pana vatvā aṅgamaṃsaṃ ukkhipitvā adāsi.
தம்பி அபரோ ஸெட்டி²புத்தோ ‘‘கிந்தி வத்வா யாசஸீ’’தி புச்சி². ‘‘பா⁴திகா’’தி வத்வாதி. ஸோ ‘‘அஹம்பி நங் யாசிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா க³ந்த்வா ‘‘தாத, மங்ஸக²ண்ட³ங் மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. லுத்³த³கோ தவ வசனானூரூபங் லச்ச²ஸீ’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Tampi aparo seṭṭhiputto ‘‘kinti vatvā yācasī’’ti pucchi. ‘‘Bhātikā’’ti vatvāti. So ‘‘ahampi naṃ yācissāmī’’ti vatvā gantvā ‘‘tāta, maṃsakhaṇḍaṃ me dehī’’ti āha. Luddako tava vacanānūrūpaṃ lacchasī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
59.
59.
‘‘தாதாதி புத்தோ வத³மானோ, கம்பேதி ஹத³யங் பிது;
‘‘Tātāti putto vadamāno, kampeti hadayaṃ pitu;
ஹத³யஸ்ஸ ஸதி³ஸீ வாசா, ஹத³யங் ஸம்ம த³ம்மி தே’’தி.
Hadayassa sadisī vācā, hadayaṃ samma dammi te’’ti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ஹத³யமங்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் மது⁴ரமங்ஸங் உக்கி²பித்வா அதா³ஸி.
Evañca pana vatvā hadayamaṃsena saddhiṃ madhuramaṃsaṃ ukkhipitvā adāsi.
தங் சதுத்தோ² ஸெட்டி²புத்தோ ‘‘கிந்தி வத்வா யாசஸீ’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘தாதா’’தி வத்வாதி. ஸோ ‘‘அஹம்பி யாசிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா க³ந்த்வா ‘‘ஸஹாய மங்ஸக²ண்ட³ங் மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. லுத்³த³கோ ‘‘தவ வசனானுரூபங் லச்ச²ஸீ’’தி வத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ catuttho seṭṭhiputto ‘‘kinti vatvā yācasī’’ti pucchi. So ‘‘tātā’’ti vatvāti. So ‘‘ahampi yācissāmī’’ti vatvā gantvā ‘‘sahāya maṃsakhaṇḍaṃ me dehī’’ti āha. Luddako ‘‘tava vacanānurūpaṃ lacchasī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –
60.
60.
‘‘யஸ்ஸ கா³மே ஸகா² நத்தி², யதா²ரஞ்ஞங் ததே²வ தங்;
‘‘Yassa gāme sakhā natthi, yathāraññaṃ tatheva taṃ;
ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸதி³ஸீ வாசா, ஸப்³ப³ங் ஸம்ம த³தா³மி தே’’தி.
Sabbassa sadisī vācā, sabbaṃ samma dadāmi te’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ கா³மே ஸுக²து³க்கே²ஸு ஸஹ அயனதோ ஸஹாயஸங்கா²தோ ஸகா² நத்தி², தஸ்ஸ தங் டா²னங் யதா² அமனுஸ்ஸங் அரஞ்ஞங் ததே²வ ஹோதி, இதி அயங் தவ வாசா ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸதி³ஸீ, ஸப்³பே³ன அத்தனோ ஸந்தகேன விப⁴வேன ஸதி³ஸீ, தஸ்மா ஸப்³ப³மேவ இமங் மம ஸந்தகங் மங்ஸயானகங் த³தா³மி தேதி.
Tassattho – yassa purisassa gāme sukhadukkhesu saha ayanato sahāyasaṅkhāto sakhā natthi, tassa taṃ ṭhānaṃ yathā amanussaṃ araññaṃ tatheva hoti, iti ayaṃ tava vācā sabbassa sadisī, sabbena attano santakena vibhavena sadisī, tasmā sabbameva imaṃ mama santakaṃ maṃsayānakaṃ dadāmi teti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, ஸப்³ப³மேவ இத³ங் மங்ஸயானகங் தவ கே³ஹங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸெட்டி²புத்தோ தேன யானகங் பாஜாபெந்தோ அத்தனோ க⁴ரங் க³ந்த்வா மங்ஸங் ஓதாராபெத்வா லுத்³த³கஸ்ஸ ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா புத்ததா³ரம்பிஸ்ஸ பக்கோஸாபெத்வா லுத்³த³கம்மதோ அபனெத்வா அத்தனோ குடும்ப³மஜ்ஜே² வஸாபெந்தோ தேன ஸத்³தி⁴ங் அபே⁴ஜ்ஜஸஹாயோ ஹுத்வா யாவஜீவங் ஸமக்³க³வாஸங் வஸி.
Evañca pana vatvā ‘‘ehi, samma, sabbameva idaṃ maṃsayānakaṃ tava gehaṃ āharissāmī’’ti āha. Seṭṭhiputto tena yānakaṃ pājāpento attano gharaṃ gantvā maṃsaṃ otārāpetvā luddakassa sakkārasammānaṃ katvā puttadārampissa pakkosāpetvā luddakammato apanetvā attano kuṭumbamajjhe vasāpento tena saddhiṃ abhejjasahāyo hutvā yāvajīvaṃ samaggavāsaṃ vasi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ லுத்³த³கோ ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, ஸப்³ப³மங்ஸலாபீ⁴ ஸெட்டி²புத்தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddako sāriputto ahosi, sabbamaṃsalābhī seṭṭhiputto pana ahameva ahosi’’nti.
ஸப்³ப³மங்ஸலாப⁴ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Sabbamaṃsalābhajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 315. ஸப்³ப³மங்ஸலாப⁴ஜாதகங் • 315. Sabbamaṃsalābhajātakaṃ