Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    17. ஸத்தரஸமவக்³கோ³

    17. Sattarasamavaggo

    (168) 3. ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோதிகதா²

    (168) 3. Sabbamidaṃ kammatotikathā

    783. ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோதி? ஆமந்தா. கம்மம்பி கம்மதோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோதி? ஆமந்தா. ஸப்³ப³மித³ங் புப்³பே³கதஹேதூதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோதி? ஆமந்தா. ஸப்³ப³மித³ங் கம்மவிபாகதோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    783. Sabbamidaṃ kammatoti? Āmantā. Kammampi kammatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbamidaṃ kammatoti? Āmantā. Sabbamidaṃ pubbekatahetūti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbamidaṃ kammatoti? Āmantā. Sabbamidaṃ kammavipākatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    784. ஸப்³ப³மித³ங் கம்மவிபாகதோதி? ஆமந்தா. கம்மவிபாகேன பாணங் ஹனெய்யாதி? ஆமந்தா. பாணாதிபாதோ ஸப²லோதி? ஆமந்தா. கம்மவிபாகோ ஸப²லோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… கம்மவிபாகோ அப²லோதி? ஆமந்தா. பாணாதிபாதோ அப²லோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    784. Sabbamidaṃ kammavipākatoti? Āmantā. Kammavipākena pāṇaṃ haneyyāti? Āmantā. Pāṇātipāto saphaloti? Āmantā. Kammavipāko saphaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kammavipāko aphaloti? Āmantā. Pāṇātipāto aphaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    கம்மவிபாகேன அதி³ன்னங் ஆதி³யெய்ய…பே॰… முஸா ப⁴ணெய்ய… பிஸுணங் ப⁴ணெய்ய… ப²ருஸங் ப⁴ணெய்ய… ஸம்ப²ங் பலபெய்ய… ஸந்தி⁴ங் சி²ந்தெ³ய்ய… நில்லோபங் ஹரெய்ய… ஏகாகா³ரிகங் கரெய்ய… பரிபந்தே² திட்டெ²ய்ய… பரதா³ரங் க³ச்செ²ய்ய… கா³மகா⁴தகங் கரெய்ய… நிக³மகா⁴தகங் கரெய்ய… கம்மவிபாகேன தா³னங் த³தெ³ய்ய… சீவரங் த³தெ³ய்ய … பிண்ட³பாதங் த³தெ³ய்ய… ஸேனாஸனங் த³தெ³ய்ய… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³தெ³ய்யாதி? ஆமந்தா. கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரோ ஸப²லோதி? ஆமந்தா. கம்மவிபாகோ ஸப²லோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… கம்மவிபாகோ அப²லோதி? ஆமந்தா. கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரோ அப²லோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Kammavipākena adinnaṃ ādiyeyya…pe… musā bhaṇeyya… pisuṇaṃ bhaṇeyya… pharusaṃ bhaṇeyya… samphaṃ palapeyya… sandhiṃ chindeyya… nillopaṃ hareyya… ekāgārikaṃ kareyya… paripanthe tiṭṭheyya… paradāraṃ gaccheyya… gāmaghātakaṃ kareyya… nigamaghātakaṃ kareyya… kammavipākena dānaṃ dadeyya… cīvaraṃ dadeyya … piṇḍapātaṃ dadeyya… senāsanaṃ dadeyya… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadeyyāti? Āmantā. Gilānapaccayabhesajjaparikkhāro saphaloti? Āmantā. Kammavipāko saphaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kammavipāko aphaloti? Āmantā. Gilānapaccayabhesajjaparikkhāro aphaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    785. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா –

    785. Na vattabbaṃ – ‘‘sabbamidaṃ kammato’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘கம்முனா வத்ததீ 1 லோகோ, கம்முனா வத்ததீ 2 பஜா;

    ‘‘Kammunā vattatī 3 loko, kammunā vattatī 4 pajā;

    கம்மனிப³ந்த⁴னா ஸத்தா, ரத²ஸ்ஸாணீவ யாயதோ 5.

    Kammanibandhanā sattā, rathassāṇīva yāyato 6.

    ‘‘கம்மேன கித்திங் லப⁴தே பஸங்ஸங்,

    ‘‘Kammena kittiṃ labhate pasaṃsaṃ,

    கம்மேன ஜானிஞ்ச வத⁴ஞ்ச ப³ந்த⁴ங்;

    Kammena jāniñca vadhañca bandhaṃ;

    தங் கம்மங் நானாகரணங் விதி³த்வா,

    Taṃ kammaṃ nānākaraṇaṃ viditvā,

    கஸ்மா வதே³ நத்தி² கம்மந்தி லோகே’’தி.

    Kasmā vade natthi kammanti loke’’ti.

    அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ‘‘ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோ’’தி.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi ‘‘sabbamidaṃ kammato’’ti.

    ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோதிகதா² நிட்டி²தா.

    Sabbamidaṃ kammatotikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. வத்ததி (பீ॰ க॰, ம॰ நி॰ 2.460), வத்ததே (?)
    2. வத்ததி (பீ॰ க॰, ம॰ நி॰ 2.460), வத்ததே (?)
    3. vattati (pī. ka., ma. ni. 2.460), vattate (?)
    4. vattati (pī. ka., ma. ni. 2.460), vattate (?)
    5. ம॰ நி॰ 2.460; ஸு॰ நி॰ 659
    6. ma. ni. 2.460; su. ni. 659



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. ஸப்³ப³மித³ங் கம்மதோதிகதா²வண்ணனா • 3. Sabbamidaṃ kammatotikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. ஸப்³ப³மித³ங்கம்மதோதிகதா²வண்ணனா • 3. Sabbamidaṃkammatotikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 3. ஸப்³ப³மித³ங்கம்மதோதிகதா²வண்ணனா • 3. Sabbamidaṃkammatotikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact