Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
2. ஸப்³பா³ஸவஸுத்தவண்ணனா
2. Sabbāsavasuttavaṇṇanā
14. அபுப்³ப³பத³வண்ணனாதி அத்த²ஸங்வண்ணனாவஸேன ஹெட்டா² அக்³க³ஹிததாய அபுப்³ப³ஸ்ஸ அபி⁴னவஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ வண்ணனா அத்த²விப⁴ஜனா. ‘‘ஹித்வா புனப்புனாக³தமத்த²’’ந்தி ஹி வுத்தங். நிவாஸட்டா²னபூ⁴தா பூ⁴தபுப்³ப³னிவாஸட்டா²னபூ⁴தா, நிவாஸட்டா²னே வா பூ⁴தா நிப்³ப³த்தா நிவாஸட்டா²னபூ⁴தா, தத்த² மாபிதாதி அத்தோ². யதா² காகந்தீ³ மாகந்தீ³ கோஸம்பீ³தி யதா² காகந்த³ஸ்ஸ இஸினோ நிவாஸட்டா²னே மாபிதா நக³ரீ காகந்தீ³, மாகந்த³ஸ்ஸ நிவாஸட்டா²னே மாபிதா மாகந்தீ³, குஸம்ப³ஸ்ஸனிவாஸட்டா²னே மாபிதா கோஸம்பீ³தி வுச்சதி, ஏவங் ஸாவத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. உபனெத்வா ஸமீபே கத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ உபபோ⁴கோ³, ஸவிஞ்ஞாணகவத்து². பரிதோ ஸப்³ப³தா³ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ பரிபோ⁴கோ³, நிவாஸனபாருபனாதி³ அவிஞ்ஞாணகவத்து². ஸப்³ப³மெத்த² அத்தீ²தி நிருத்தினயேன ஸாவத்தீ²-ஸத்³த³ஸித்³தி⁴மாஹ. ஸத்த²ஸமாயோகே³தி ஸத்த²ஸ்ஸ நக³ரியா ஸமாக³மே, ஸத்தே² தங் நக³ரங் உபக³தேதி அத்தோ². புச்சி²தே ஸத்தி²கஜனேஹி.
14.Apubbapadavaṇṇanāti atthasaṃvaṇṇanāvasena heṭṭhā aggahitatāya apubbassa abhinavassa padassa vaṇṇanā atthavibhajanā. ‘‘Hitvā punappunāgatamattha’’nti hi vuttaṃ. Nivāsaṭṭhānabhūtā bhūtapubbanivāsaṭṭhānabhūtā, nivāsaṭṭhāne vā bhūtā nibbattā nivāsaṭṭhānabhūtā, tattha māpitāti attho. Yathā kākandī mākandī kosambīti yathā kākandassa isino nivāsaṭṭhāne māpitā nagarī kākandī, mākandassa nivāsaṭṭhāne māpitā mākandī, kusambassanivāsaṭṭhāne māpitā kosambīti vuccati, evaṃ sāvatthīti dasseti. Upanetvā samīpe katvā bhuñjitabbato upabhogo, saviññāṇakavatthu. Parito sabbadā bhuñjitabbato paribhogo, nivāsanapārupanādi aviññāṇakavatthu. Sabbamettha atthīti niruttinayena sāvatthī-saddasiddhimāha. Satthasamāyogeti satthassa nagariyā samāgame, satthe taṃ nagaraṃ upagateti attho. Pucchite satthikajanehi.
ஸமோஹிதந்தி ஸன்னிசிதங். ரம்மந்தி அந்தோ ப³ஹி ச பூ⁴மிபா⁴க³ஸம்பத்தியா சேவ ஆராமுய்யானஸம்பத்தியா ச ரமணீயங். த³ஸ்ஸனெய்யந்தி விஸிகா²ஸன்னிவேஸஸம்பத்தியா சேவ பாஸாத³கூடாகா³ராதி³ஸம்பத்தியா ச த³ஸ்ஸனீயங் பஸ்ஸிதப்³ப³யுத்தங். உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³வத்து²ஸம்பத்தியா சேவ நிவாஸஸுக²தாய ச நிப³த்³த⁴வாஸங் வஸந்தானங் இதரேஸஞ்ச ஸத்தானங் மனங் ரமேதீதி மனோரமங். த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹீதி ஹத்தி²ஸத்³தோ³, அஸ்ஸ-ரத²-பே⁴ரி-ஸங்க²-முதி³ங்க³-வீணா-கீ³த ஸம்மதாளஸத்³தோ³, அஸ்னாத²-பிவத²-கா²த³தா²தி-ஸத்³தோ³தி இமேஹி த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி. அவிவித்தந்தி ந விவித்தங், ஸப்³ப³காலங் கோ⁴ஸிதந்தி அத்தோ².
Samohitanti sannicitaṃ. Rammanti anto bahi ca bhūmibhāgasampattiyā ceva ārāmuyyānasampattiyā ca ramaṇīyaṃ. Dassaneyyanti visikhāsannivesasampattiyā ceva pāsādakūṭāgārādisampattiyā ca dassanīyaṃ passitabbayuttaṃ. Upabhogaparibhogavatthusampattiyā ceva nivāsasukhatāya ca nibaddhavāsaṃ vasantānaṃ itaresañca sattānaṃ manaṃ rametīti manoramaṃ. Dasahi saddehīti hatthisaddo, assa-ratha-bheri-saṅkha-mudiṅga-vīṇā-gīta sammatāḷasaddo, asnātha-pivatha-khādathāti-saddoti imehi dasahi saddehi. Avivittanti na vivittaṃ, sabbakālaṃ ghositanti attho.
வுத்³தி⁴ங் வேபுல்லதங் பத்தந்தி தன்னிவாஸீ ஸத்தவுத்³தி⁴யா வுத்³தி⁴ங், தாய பரிவுத்³தி⁴தாயேவ விபுலபா⁴வங் பத்தங், ப³ஹுஜனங் ஆகிண்ணமனுஸ்ஸந்தி அத்தோ². வித்தூபகரணஸமித்³தி⁴யா இத்³த⁴ங். ஸப்³ப³காலங் ஸுபி⁴க்க²பா⁴வேன பீ²தங். அந்தமஸோ விகா⁴ஸாதே³ உபாதா³ய ஸப்³பே³ஸங் கபணத்³தி⁴கவனிப்³ப³கயாசகானம்பி இச்சி² தத்த²னிப்ப²த்தியா மனுஞ்ஞங் ஜாதங், பகே³வ இஸ்ஸரியே டி²தானந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் புன ‘‘மனோரம’’ந்தி வுத்தங். அளகமந்தா³வாதி ஆடானாடாதீ³ஸு த³ஸஸு வெஸ்ஸவணமஹாராஜஸ்ஸ நக³ரீஸு அளகமந்தா³ நாம ஏகா நக³ரீ, யா லோகே அளாகா ஏவ வுச்சதி . ஸா யதா² புஞ்ஞகம்மீனங் ஆவாஸபூ⁴தா ஆராமராமணெய்யகாதி³னா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா, ஏவங் ஸாவத்தீ²பீதி வுத்தங் ‘‘அளகமந்தா³வா’’தி. தே³வானந்தி வெஸ்ஸவணபக்கி²யானங் சாதுமஹாராஜிகதே³வானங்.
Vuddhiṃ vepullataṃ pattanti tannivāsī sattavuddhiyā vuddhiṃ, tāya parivuddhitāyeva vipulabhāvaṃ pattaṃ, bahujanaṃ ākiṇṇamanussanti attho. Vittūpakaraṇasamiddhiyā iddhaṃ. Sabbakālaṃ subhikkhabhāvena phītaṃ. Antamaso vighāsāde upādāya sabbesaṃ kapaṇaddhikavanibbakayācakānampi icchi tatthanipphattiyā manuññaṃ jātaṃ, pageva issariye ṭhitānanti dassanatthaṃ puna ‘‘manorama’’nti vuttaṃ. Aḷakamandāvāti āṭānāṭādīsu dasasu vessavaṇamahārājassa nagarīsu aḷakamandā nāma ekā nagarī, yā loke aḷākā eva vuccati . Sā yathā puññakammīnaṃ āvāsabhūtā ārāmarāmaṇeyyakādinā sobhaggappattā, evaṃ sāvatthīpīti vuttaṃ ‘‘aḷakamandāvā’’ti. Devānanti vessavaṇapakkhiyānaṃ cātumahārājikadevānaṃ.
ஜினாதீதி இமினா ஸோத-ஸத்³தோ³ விய கத்துஸாத⁴னோ ஜேத-ஸத்³தோ³தி த³ஸ்ஸேதி. ரஞ்ஞாதி பஸேனதி³கோஸலராஜேன. ராஜக³தங் ஜயங் ஆரோபெத்வா குமாரோ ஜிதவாதி ஜேதோதி வுத்தோ. மங்க³லகப்³யதாயாதிஆதி³னா ‘‘ஜெய்யோ’’தி ஏதஸ்மிங் அத்தே² ‘‘ஜேதோ’’தி வுத்தந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴தாயாதி ஸப்³பே³ஹி உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³வத்தூ²ஹி பீ²தபா⁴வேன விப⁴வஸம்பன்னதாயாதி அத்தோ². ஸமித்³தா⁴பி மச்ச²ரினோ கிஞ்சி ந தெ³ந்தீதி ஆஹ ‘‘விக³தமலமச்சே²ரதாயா’’தி, ராக³தோ³ஸாதி³மலானஞ்சேவ மச்ச²ரியஸ்ஸ ச அபா⁴வேனாதி அத்தோ². ஸமித்³தா⁴ அமச்ச²ரினோபி ச கருணாஸத்³தா⁴தி³கு³ணவிரஹிதா அத்தனோ ஸந்தகங் பரேஸங் ந த³தெ³ய்யுந்தி ஆஹ ‘‘கருணாதி³கு³ணஸமங்கி³தாய சா’’தி. தேனாதி அனாதா²னங் பிண்ட³தா³னேன. ஸத்³த³த்த²தோ பன தா³தப்³ப³பா⁴வேன ஸப்³ப³காலங் உபட்ட²பிதோ அனாதா²னங் பிண்டோ³ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி அனாத²பிண்டி³கோ. பஞ்சவித⁴ஸேனாஸனங்க³ஸம்பத்தியாதி ‘‘நாதிதூ³ரங் நச்சாஸன்னங் க³மனாக³மனஸம்பன்ன’’ந்தி ஏகங் அங்க³ங், ‘‘தி³வா அப்பாகிண்ணங் ரத்திங் அப்பஸத்³த³ங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸ’’ந்தி ஏகங், ‘‘அப்பட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரீஸபஸம்ப²ஸ்ஸ’’ந்தி ஏகங், ‘‘தஸ்மிங் கோ² பன ஸேனாஸனே விஹரந்தஸ்ஸ அப்பகஸிரேன உப்பஜ்ஜந்தி சீவர…பே॰… பரிக்கா²ரா’’தி ஏகங், ‘‘தஸ்மிங் கோ² பன ஸேனாஸனே தே²ரா பி⁴க்கூ² விஹரந்தி ப³ஹுஸ்ஸுதா’’தி ஏகங், ஏவமேதேஹி பஞ்சவித⁴ஸேனாஸனங்கே³ஹி ஸம்பன்னதாய. யதி³ ஜேதவனங் தத²ங் அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமோதி ஆஹ ‘‘ஸோ ஹீ’’திஆதி³.
Jinātīti iminā sota-saddo viya kattusādhano jeta-saddoti dasseti. Raññāti pasenadikosalarājena. Rājagataṃ jayaṃ āropetvā kumāro jitavāti jetoti vutto. Maṅgalakabyatāyātiādinā ‘‘jeyyo’’ti etasmiṃ atthe ‘‘jeto’’ti vuttanti dasseti. Sabbakāmasamiddhitāyāti sabbehi upabhogaparibhogavatthūhi phītabhāvena vibhavasampannatāyāti attho. Samiddhāpi maccharino kiñci na dentīti āha ‘‘vigatamalamaccheratāyā’’ti, rāgadosādimalānañceva macchariyassa ca abhāvenāti attho. Samiddhā amaccharinopi ca karuṇāsaddhādiguṇavirahitā attano santakaṃ paresaṃ na dadeyyunti āha ‘‘karuṇādiguṇasamaṅgitāya cā’’ti. Tenāti anāthānaṃ piṇḍadānena. Saddatthato pana dātabbabhāvena sabbakālaṃ upaṭṭhapito anāthānaṃ piṇḍo etassa atthīti anāthapiṇḍiko. Pañcavidhasenāsanaṅgasampattiyāti ‘‘nātidūraṃ naccāsannaṃ gamanāgamanasampanna’’nti ekaṃ aṅgaṃ, ‘‘divā appākiṇṇaṃ rattiṃ appasaddaṃ appanigghosa’’nti ekaṃ, ‘‘appaḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassa’’nti ekaṃ, ‘‘tasmiṃ kho pana senāsane viharantassa appakasirena uppajjanti cīvara…pe… parikkhārā’’ti ekaṃ, ‘‘tasmiṃ kho pana senāsane therā bhikkhū viharanti bahussutā’’ti ekaṃ, evametehi pañcavidhasenāsanaṅgehi sampannatāya. Yadi jetavanaṃ tathaṃ anāthapiṇḍikassa ārāmoti āha ‘‘so hī’’tiādi.
கீதகாலதோ பட்டா²ய அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸேவ தங் வனங், அத² கஸ்மா உபி⁴ன்னங் பரிகித்தனந்தி ஆஹ ‘‘ஜேதவனே’’திஆதி³. ‘‘யதி³பி ஸோ பூ⁴மிபா⁴கோ³ கோடிஸந்த²ரேன மஹாஸெட்டி²னா கீதோ, ருக்கா² பன ஜேதேன ந விக்கீதாதி ஜேதவனந்தி வத்தப்³ப³தங் லபீ⁴’’தி வத³ந்தி.
Kītakālato paṭṭhāya anāthapiṇḍikasseva taṃ vanaṃ, atha kasmā ubhinnaṃ parikittananti āha ‘‘jetavane’’tiādi. ‘‘Yadipi so bhūmibhāgo koṭisantharena mahāseṭṭhinā kīto, rukkhā pana jetena na vikkītāti jetavananti vattabbataṃ labhī’’ti vadanti.
கஸ்மா இத³ங் ஸுத்தமபா⁴ஸீதி கதே²துகம்யதாய ஸுத்தனிக்கே²பங் புச்ச²தி. ஸாமஞ்ஞதோ ஹி ப⁴க³வதோ தே³ஸனாகாரணங் பாகடமேவாதி. கோ பனாயங் ஸுத்தனிக்கே²போதி? அத்தஜ்ஜா²ஸயோ. பரேஹி அனஜ்ஜி²ட்டோ² ஏவ ஹி ப⁴க³வா அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயேன இமங் ஸுத்தங் தே³ஸேதீதி ஆசரியா. யஸ்மா பனேஸ பி⁴க்கூ²னங் உபக்கிலிட்ட²சித்ததங் விதி³த்வா ‘‘இமே பி⁴க்கூ² இமாய தே³ஸனாய உபக்கிலேஸவிஸோத⁴னங் கத்வா ஆஸவக்க²யாய படிபஜ்ஜிஸ்ஸந்தீ’’தி அயங் தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴, தஸ்மா பரஜ்ஜா²ஸயோதி அபரே. உப⁴யம்பி பன யுத்தங். அத்தஜ்ஜா²ஸயாதீ³னஞ்ஹி ஸங்ஸக்³க³பே⁴த³ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வோ ஹெட்டா² த³ஸ்ஸிதோவாதி. தேஸங் பி⁴க்கூ²னந்தி ததா³ த⁴ம்மபடிக்³கா³ஹதபி⁴க்கூ²னங். உபக்கிலேஸவிஸோத⁴னந்தி ஸமத²விபஸ்ஸனுபக்கிலேஸதோ சித்தஸ்ஸ விஸோத⁴னங். பட²மஞ்ஹி ப⁴க³வா அனுபுப்³பி³கதா²தி³னா படிபத்தியா ஸங்கிலேஸங் நீஹரித்வா பச்சா² ஸாமுக்கங்ஸிகங் தே³ஸனங் தே³ஸேதி கெ²த்தே கா²ணுகண்டககு³ம்பா³தி³கே அவஹரித்வா கஸனங் விய, தஸ்மா கம்மட்டா²னமேவ அவத்வா இமாய அனுபுப்³பி³யா தே³ஸனா பவத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Kasmā idaṃ suttamabhāsīti kathetukamyatāya suttanikkhepaṃ pucchati. Sāmaññato hi bhagavato desanākāraṇaṃ pākaṭamevāti. Ko panāyaṃ suttanikkhepoti? Attajjhāsayo. Parehi anajjhiṭṭho eva hi bhagavā attano ajjhāsayena imaṃ suttaṃ desetīti ācariyā. Yasmā panesa bhikkhūnaṃ upakkiliṭṭhacittataṃ viditvā ‘‘ime bhikkhū imāya desanāya upakkilesavisodhanaṃ katvā āsavakkhayāya paṭipajjissantī’’ti ayaṃ desanā āraddhā, tasmā parajjhāsayoti apare. Ubhayampi pana yuttaṃ. Attajjhāsayādīnañhi saṃsaggabhedassa sambhavo heṭṭhā dassitovāti. Tesaṃ bhikkhūnanti tadā dhammapaṭiggāhatabhikkhūnaṃ. Upakkilesavisodhananti samathavipassanupakkilesato cittassa visodhanaṃ. Paṭhamañhi bhagavā anupubbikathādinā paṭipattiyā saṃkilesaṃ nīharitvā pacchā sāmukkaṃsikaṃ desanaṃ deseti khette khāṇukaṇṭakagumbādike avaharitvā kasanaṃ viya, tasmā kammaṭṭhānameva avatvā imāya anupubbiyā desanā pavattāti adhippāyo.
ஸங்வரபூ⁴தந்தி ஸீலஸங்வராதி³ஸங்வரபூ⁴தங் ஸங்வரணஸபா⁴வங் காரணங், தங் பன அத்த²தோ த³ஸ்ஸனாதி³ ஏவாதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸங்வரிதாதி பவத்திதுங் அப்பதா³னவஸேன ஸம்மா, ஸப்³ப³தா² வா வாரிதா. ஏவங்பூ⁴தா ச யஸ்மா பவத்தித்³வாரபிதா⁴னேன பிஹிதா நாம ஹொந்தி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘வித³ஹிதா ஹுத்வா’’தி. ஏவங் அச்சந்திகஸ்ஸ ஸங்வரஸ்ஸ காரணபூ⁴தங் அனச்சந்திகங் ஸங்வரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அச்சந்திகமேவ ஸங்வரங் த³ஸ்ஸெந்தோ யஸ்மிங் த³ஸ்ஸனாதி³ம்ஹி ஸதி உப்பஜ்ஜனாரஹா ஆஸவா ந உப்பஜ்ஜந்தி, ஸோ தேஸங் அனுப்பாதோ³ நிரோதோ⁴ க²யோ பஹானந்தி ச வுச்சமானோ அத்த²தோ அப்பவத்திமத்தந்தி தஸ்ஸ ச த³ஸ்ஸனாதி³ காரணந்தி ஆஹ ‘‘யேன காரணேன அனுப்பாத³னிரோத⁴ஸங்கா²தங் க²யங் க³ச்ச²ந்தி பஹீயந்தி நப்பவத்தந்தி, தங் காரணந்தி அத்தோ²’’தி.
Saṃvarabhūtanti sīlasaṃvarādisaṃvarabhūtaṃ saṃvaraṇasabhāvaṃ kāraṇaṃ, taṃ pana atthato dassanādi evāti veditabbaṃ. Saṃvaritāti pavattituṃ appadānavasena sammā, sabbathā vā vāritā. Evaṃbhūtā ca yasmā pavattidvārapidhānena pihitā nāma honti, tasmā vuttaṃ ‘‘vidahitā hutvā’’ti. Evaṃ accantikassa saṃvarassa kāraṇabhūtaṃ anaccantikaṃ saṃvaraṃ dassetvā idāni accantikameva saṃvaraṃ dassento yasmiṃ dassanādimhi sati uppajjanārahā āsavā na uppajjanti, so tesaṃ anuppādo nirodho khayo pahānanti ca vuccamāno atthato appavattimattanti tassa ca dassanādi kāraṇanti āha ‘‘yena kāraṇena anuppādanirodhasaṅkhātaṃ khayaṃ gacchanti pahīyanti nappavattanti, taṃ kāraṇanti attho’’ti.
சக்கு²தோபி…பே॰… மனதோபீதி (த⁴॰ ஸ॰ மூலடீ॰ 14-19) சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³வீதீ²ஸு தத³னுக³தமனோவிஞ்ஞாணவீதீ²ஸு ச கிஞ்சாபி குஸலாதீ³னம்பி பவத்தி அத்தி², காமாஸவாத³யோ ஏவ பன வணதோ யூஸங் விய பக்³க⁴ரணகஅஸுசிபா⁴வேன ஸந்த³ந்தி, தஸ்மா தே ஏவ ‘‘ஆஸவா’’தி வுச்சந்தி. தத்த² ஹி பக்³க⁴ரணஅஸுசிம்ஹி நிருள்ஹோ ஆஸவ-ஸத்³தோ³தி. த⁴ம்மதோ யாவ கொ³த்ரபு⁴ந்தி ததோ பரங் மக்³க³ப²லேஸு அப்பவத்தனதோ வுத்தங். ஏதே ஹி ஆரம்மணவஸேன த⁴ம்மே க³ச்ச²ந்தா ததோ பரங் ந க³ச்ச²ந்தி. நனு ததோ பரங் ப⁴வங்கா³தீ³னிபி க³ச்ச²ந்தீதி சே? ந, தேஸம்பி புப்³பே³ ஆலம்பி³தேஸு லோகியத⁴ம்மேஸு ஸாஸவபா⁴வேன அந்தோக³த⁴த்தா ததோ பரதாபா⁴வதோ. எத்த² ச கொ³த்ரபு⁴வசனேன கொ³த்ரபு⁴வோதா³னப²லஸமாபத்திபுரேசாரிகபரிகம்மானி வுத்தானீதி வேதி³தப்³பா³னி. பட²மமக்³க³புரேசாரிகமேவ வா கொ³த்ரபு⁴ அவதி⁴னித³ஸ்ஸனபா⁴வேன க³ஹிதங், ததோ பரங் பன மக்³க³ப²லஸமானதாய அஞ்ஞேஸு மக்³கே³ஸு மக்³க³வீதி²யங் ஸமாபத்திவீதி²யங் நிரோதா⁴னந்தரஞ்ச பவத்தமானேஸு ப²லேஸு நிப்³பா³னே ச ஆஸவானங் பவத்தி நிவாரிதாதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸவந்தீதி க³ச்ச²ந்தி, ஆரம்மணகரணவஸேன பவத்தந்தீதி அத்தோ². அவதி⁴அத்தோ² ஆ-காரோ, அவதி⁴ ச மரியாதா³பி⁴விதி⁴பே⁴த³தோ து³விதோ⁴. தத்த² மரியாத³ங் கிரியங் ப³ஹி கத்வா பவத்ததி யதா² ‘‘ஆபாடலிபுத்தா வுட்டோ² தே³வோ’’தி. அபி⁴விதி⁴ பன கிரியங் ப்³யாபெத்வா பவத்ததி யதா² ‘‘ஆப⁴வக்³கா³ ப⁴க³வதோ யஸோ பவத்ததீ’’தி. அபி⁴விதி⁴அத்தோ² சாயங் ஆ-காரோ இத⁴ க³ஹிதோதி வுத்தங் ‘‘அந்தோகரணத்தோ²’’தி.
Cakkhutopi…pe… manatopīti (dha. sa. mūlaṭī. 14-19) cakkhuviññāṇādivīthīsu tadanugatamanoviññāṇavīthīsu ca kiñcāpi kusalādīnampi pavatti atthi, kāmāsavādayo eva pana vaṇato yūsaṃ viya paggharaṇakaasucibhāvena sandanti, tasmā te eva ‘‘āsavā’’ti vuccanti. Tattha hi paggharaṇaasucimhi niruḷho āsava-saddoti. Dhammato yāva gotrabhunti tato paraṃ maggaphalesu appavattanato vuttaṃ. Ete hi ārammaṇavasena dhamme gacchantā tato paraṃ na gacchanti. Nanu tato paraṃ bhavaṅgādīnipi gacchantīti ce? Na, tesampi pubbe ālambitesu lokiyadhammesu sāsavabhāvena antogadhattā tato paratābhāvato. Ettha ca gotrabhuvacanena gotrabhuvodānaphalasamāpattipurecārikaparikammāni vuttānīti veditabbāni. Paṭhamamaggapurecārikameva vā gotrabhu avadhinidassanabhāvena gahitaṃ, tato paraṃ pana maggaphalasamānatāya aññesu maggesu maggavīthiyaṃ samāpattivīthiyaṃ nirodhānantarañca pavattamānesu phalesu nibbāne ca āsavānaṃ pavatti nivāritāti veditabbaṃ. Savantīti gacchanti, ārammaṇakaraṇavasena pavattantīti attho. Avadhiattho ā-kāro, avadhi ca mariyādābhividhibhedato duvidho. Tattha mariyādaṃ kiriyaṃ bahi katvā pavattati yathā ‘‘āpāṭaliputtā vuṭṭho devo’’ti. Abhividhi pana kiriyaṃ byāpetvā pavattati yathā ‘‘ābhavaggā bhagavato yaso pavattatī’’ti. Abhividhiattho cāyaṃ ā-kāro idha gahitoti vuttaṃ ‘‘antokaraṇattho’’ti.
மதி³ராத³யோதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸிந்த⁴வகாத³ம்ப³ரிகாபோதிகாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³. சிரபாரிவாஸியட்டோ² விரபரிவுத்த²தா புராணபா⁴வோ. அவிஜ்ஜா நாஹோஸீதிஆதீ³தி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘புரிமா, பி⁴க்க²வே, கோடி ந பஞ்ஞாயதி ப⁴வதண்ஹாயா’’தி (அ॰ நி॰ 10.62) இத³ங் ஸுத்தங் ஸங்க³ஹிதங். அவிஜ்ஜாஸவப⁴வாஸவானங் சிரபரிவுத்த²தாய த³ஸ்ஸிதாய தப்³பா⁴வபா⁴வினோ காமாஸவஸ்ஸ சிரபரிவுத்த²தா த³ஸ்ஸிதாவ ஹோதி. அஞ்ஞேஸு ச யதா²வுத்தே த⁴ம்மே ஓகாஸஞ்ச ஆரம்மணங் கத்வா பவத்தமானேஸு மானாதீ³ஸு விஜ்ஜமானேஸு அத்தத்தனியாதி³க்³கா³ஹவஸேன அபி⁴ப்³யாபனங் மத³கரணவஸேன ஆஸவஸதி³ஸதா ச ஏதேஸங்யேவ, ந அஞ்ஞேஸந்தி ஏதெஸ்வேவ ஆஸவ-ஸத்³தோ³ நிருள்ஹோதி த³ட்ட²ப்³போ³. ந செத்த² தி³ட்டா²ஸவோ நாக³தோதி க³ஹேதப்³ப³ங் ப⁴வதண்ஹாய விய ப⁴வதி³ட்டி²யாபி ப⁴வாஸவக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதத்தா. ஆயதங் அனாதி³காலிகத்தா. பஸவந்தீதி ப²லந்தி. ந ஹி தங் கிஞ்சி ஸங்ஸாரது³க்க²ங் அத்தி², யங் ஆஸவேஹி வினா உப்பஜ்ஜெய்ய. புரிமானி செத்தா²தி எத்த² ஏதேஸு சதூஸு அத்த²விதப்பேஸு புரிமானி தீணி. யத்தா²தி யேஸு ஸுத்தாபி⁴த⁴ம்மபதே³ஸேஸு. தத்த² யுஜ்ஜந்தி கிலேஸேஸுயேவ யதா²வுத்தஸ்ஸ அத்த²த்தயஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ. பச்சி²மங் ‘‘ஆயதங் வா ஸங்ஸாரது³க்க²ங் ஸவந்தீ’’தி வுத்தனிப்³ப³சனங். கம்மேபி யுஜ்ஜதி து³க்க²ப்பஸவனஸ்ஸ கிலேஸகம்மஸாதா⁴ரணத்தா.
Madirādayoti ādi-saddena sindhavakādambarikāpotikādīnaṃ saṅgaho daṭṭhabbo. Cirapārivāsiyaṭṭho viraparivutthatā purāṇabhāvo. Avijjā nāhosītiādīti ettha ādi-saddena ‘‘purimā, bhikkhave, koṭi na paññāyati bhavataṇhāyā’’ti (a. ni. 10.62) idaṃ suttaṃ saṅgahitaṃ. Avijjāsavabhavāsavānaṃ ciraparivutthatāya dassitāya tabbhāvabhāvino kāmāsavassa ciraparivutthatā dassitāva hoti. Aññesu ca yathāvutte dhamme okāsañca ārammaṇaṃ katvā pavattamānesu mānādīsu vijjamānesu attattaniyādiggāhavasena abhibyāpanaṃ madakaraṇavasena āsavasadisatā ca etesaṃyeva, na aññesanti etesveva āsava-saddo niruḷhoti daṭṭhabbo. Na cettha diṭṭhāsavo nāgatoti gahetabbaṃ bhavataṇhāya viya bhavadiṭṭhiyāpi bhavāsavaggahaṇeneva gahitattā. Āyataṃ anādikālikattā. Pasavantīti phalanti. Na hi taṃ kiñci saṃsāradukkhaṃ atthi, yaṃ āsavehi vinā uppajjeyya. Purimāni cetthāti ettha etesu catūsu atthavitappesu purimāni tīṇi. Yatthāti yesu suttābhidhammapadesesu. Tattha yujjanti kilesesuyeva yathāvuttassa atthattayassa sambhavato. Pacchimaṃ ‘‘āyataṃ vā saṃsāradukkhaṃ savantī’’ti vuttanibbacanaṃ. Kammepi yujjati dukkhappasavanassa kilesakammasādhāraṇattā.
தி³ட்ட²த⁴ம்மா வுச்சந்தி பச்சக்க²பூ⁴தா க²ந்தா⁴, தி³ட்ட²த⁴ம்மே ப⁴வா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகா. விவாத³மூலபூ⁴தாதி விவாத³ஸ்ஸ மூலகாரணபூ⁴தா கோதூ⁴பனாஹ-மக்க²-பளாஸ-இஸ்ஸா-மச்ச²ரிய-மாயா-ஸாடெ²ய்ய-த²ம்ப⁴-ஸாரம்ப⁴-மானாதிமானா.
Diṭṭhadhammā vuccanti paccakkhabhūtā khandhā, diṭṭhadhamme bhavā diṭṭhadhammikā. Vivādamūlabhūtāti vivādassa mūlakāraṇabhūtā kodhūpanāha-makkha-paḷāsa-issā-macchariya-māyā-sāṭheyya-thambha-sārambha-mānātimānā.
யேன தே³வூபபத்யஸ்ஸாதி யேன கம்மகிலேஸப்பகாரேன ஆஸவேன தே³வேஸு உபபத்தி நிப்³ப³த்தி அஸ்ஸ மய்ஹந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. க³ந்த⁴ப்³போ³ வா விஹங்க³மோ ஆகாஸசாரீ அஸ்ஸந்தி விப⁴த்திங் பரிணாமெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். எத்த² ச யக்க²க³ந்த⁴ப்³ப³தாய வினிமுத்தா ஸப்³பா³ தே³வக³தி தே³வக்³க³ஹணேன க³ஹிதா. அவஸேஸா ச அகுஸலா த⁴ம்மாதி அகுஸலகம்மதோ அவஸேஸா அகுஸலா த⁴ம்மா ஆஸவாதி ஆக³தாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Yena devūpapatyassāti yena kammakilesappakārena āsavena devesu upapatti nibbatti assa mayhanti sambandho. Gandhabbo vā vihaṅgamo ākāsacārī assanti vibhattiṃ pariṇāmetvā yojetabbaṃ. Ettha ca yakkhagandhabbatāya vinimuttā sabbā devagati devaggahaṇena gahitā. Avasesā ca akusalā dhammāti akusalakammato avasesā akusalā dhammā āsavāti āgatāti sambandho.
படிகா⁴தாயாதி படிஸேத⁴னாய. பரூபவா…பே॰… உபத்³த³வாதி இத³ங் யதி³ ப⁴க³வா ஸிக்கா²பத³ங் ந பஞ்ஞபெய்ய, ததோ அஸத்³த⁴ம்மப்படிஸேவனஅதி³ன்னாதா³னபாணாதிபாதாதி³ஹேது யே உப்பஜ்ஜெய்யுங் பரூபவாதா³த³யோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகா நானப்பகாரா அனத்தா², யே ச தன்னிமித்தா ஏவ நிரயாதீ³ஸு நிப்³ப³த்தஸ்ஸ பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னகம்மகாரணாதி³வஸேன மஹாது³க்கா²னுப⁴வாதி³ப்பகாரா அனத்தா², தே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தே பனேதேதி ஏதே காமராகா³தி³கிலேஸ-தேபூ⁴மககம்மபரூபவாதா³தி³உபத்³த³வப்பகாரா ஆஸவா. யத்தா²தி யஸ்மிங் வினயாதி³பாளிபதே³ஸே. யதா²தி யேன து³விதா⁴தி³ப்பகாரேன அஞ்ஞேஸு ச ஸுத்தந்தேஸு ஆக³தாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Paṭighātāyāti paṭisedhanāya. Parūpavā…pe… upaddavāti idaṃ yadi bhagavā sikkhāpadaṃ na paññapeyya, tato asaddhammappaṭisevanaadinnādānapāṇātipātādihetu ye uppajjeyyuṃ parūpavādādayo diṭṭhadhammikā nānappakārā anatthā, ye ca tannimittā eva nirayādīsu nibbattassa pañcavidhabandhanakammakāraṇādivasena mahādukkhānubhavādippakārā anatthā, te sandhāya vuttaṃ. Te paneteti ete kāmarāgādikilesa-tebhūmakakammaparūpavādādiupaddavappakārā āsavā. Yatthāti yasmiṃ vinayādipāḷipadese. Yathāti yena duvidhādippakārena aññesu ca suttantesu āgatāti sambandho.
நிரயங் க³மெந்தீதி நிரயகா³மினியா. ச²க்கனிபாதே ஆஹுனெய்யஸுத்தே. தத்த² ஹி ஆஸவா ச²தா⁴ ஆக³தா ஆஸவ-ஸத்³தா³பி⁴தெ⁴ய்யஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ பபே⁴தோ³பசாரேன ஆஸவ-பதே³ பபே⁴தோ³தி வுத்தோ, கொட்டா²ஸத்தோ² வா பத³-ஸத்³தோ³தி ஆஸவபதே³தி ஆஸவப்பகாரே ஸத்³த³கொட்டா²ஸே அத்த²கொட்டா²ஸே வாதி அத்தோ².
Nirayaṃ gamentīti nirayagāminiyā. Chakkanipāte āhuneyyasutte. Tattha hi āsavā chadhā āgatā āsava-saddābhidheyyassa atthassa pabhedopacārena āsava-pade pabhedoti vutto, koṭṭhāsattho vā pada-saddoti āsavapadeti āsavappakāre saddakoṭṭhāse atthakoṭṭhāse vāti attho.
ததா² ஹீதி தஸ்மா ஸங்வரணங் பித³ஹனங் பவத்திதுங் அப்பதா³னங், தேனேவ காரணேனாதி அத்தோ². ஸீலாதி³ஸங்வரே அதி⁴ப்பேதே பவத்திதுங் அப்பதா³னவஸேன த²கனபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ த்³வாரங் ஸங்வரித்வாதி கே³ஹத்³வாரஸங்வரணம்பி உதா³ஹடங். ஸீலஸங்வரோதிஆதி³ ஹெட்டா² மூலபரியாயவண்ணனாய வுத்தம்பி இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ அத்த²வண்ணனங் பரிபுண்ணங் கத்வா வத்துகாமோ புன வத³தி. யுத்தங் தாவ ஸீலஸதிஞாணானங் ஸங்வரத்தோ² பாளியங் ததா² ஆக³தத்தா, க²ந்திவீரியானங் பன கத²ந்தி ஆஹ ‘‘தேஸஞ்சா’’திஆதி³. தஸ்ஸத்தோ² – யதி³பி ‘‘க²மோ ஹோதி…பே॰… ஸீதஸ்ஸ உப்பன்னங் காமவிதக்கங் நாதி⁴வாஸேதீ’’திஆதி³னித்³தே³ஸே க²ந்திவீரியானங் ஸங்வரபரியாயோ நாக³தோ, உத்³தே³ஸே பன ஸப்³பா³ஸவஸங்வரபரியாயந்தி ஸங்வரபரியாயேன க³ஹிதத்தா அத்தே²வ தேஸங் ஸங்வரபா⁴வோதி.
Tathāhīti tasmā saṃvaraṇaṃ pidahanaṃ pavattituṃ appadānaṃ, teneva kāraṇenāti attho. Sīlādisaṃvare adhippete pavattituṃ appadānavasena thakanabhāvasāmaññato dvāraṃ saṃvaritvāti gehadvārasaṃvaraṇampi udāhaṭaṃ. Sīlasaṃvarotiādi heṭṭhā mūlapariyāyavaṇṇanāya vuttampi imassa suttassa atthavaṇṇanaṃ paripuṇṇaṃ katvā vattukāmo puna vadati. Yuttaṃ tāva sīlasatiñāṇānaṃ saṃvarattho pāḷiyaṃ tathā āgatattā, khantivīriyānaṃ pana kathanti āha ‘‘tesañcā’’tiādi. Tassattho – yadipi ‘‘khamo hoti…pe… sītassa uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāsetī’’tiādiniddese khantivīriyānaṃ saṃvarapariyāyo nāgato, uddese pana sabbāsavasaṃvarapariyāyanti saṃvarapariyāyena gahitattā attheva tesaṃ saṃvarabhāvoti.
புப்³பே³ ஸீலஸதிஞாணானங் பாட²ந்தரேன ஸங்வரபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோதி இதா³னி தங் இமினாபி ஸுத்தேன க³ஹிதபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங். க²ந்திவீரியஸங்வரா வுத்தாயேவ ‘‘க²மோ ஹோதி ஸீதஸ்ஸா’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.14) பாளியா த³ஸ்ஸனவஸேன. ‘‘தஞ்ச அனாஸனங், தஞ்ச அகோ³சர’’ந்தி அயங் பனெத்த² ஸீலஸங்வரோதி தஞ்ச ‘‘யதா²ரூபே’’திஆதி³னா வுத்தங் அயுத்தங் அனியதவத்து²கங் ரஹோ படிச்ச²ன்னாஸனங், தஞ்ச யதா²வுத்தங் அயுத்தங் வேஸியாதி³கோ³சரங், ‘‘படிஸங்கா²யோனிஸோ பரிவஜ்ஜேதீ’’தி ஆக³தங் யங் பரிவஜ்ஜனங், அயங் பன எத்த² ஏதஸ்மிங் ஸுத்தே ஆக³தோ ஸீலஸங்வரோதி அத்தோ². அனாஸனபரிவஜ்ஜனேன ஹி அனாசாரபரிவஜ்ஜனங் வுத்தங், அனாசாராகோ³சரபரிவஜ்ஜனங் சாரித்தஸீலதாயஸீலஸங்வரோ. ததா² ஹி ப⁴க³வதா ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதீ’’தி (விப⁴॰ 508) ஸீலஸங்வரவிப⁴ஜனே ஆசாரகோ³சரஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸெந்தேன ‘‘அத்தி² அனாசாரோ, அத்தி² அகோ³சரோ’’திஆதி³னா (விப⁴॰ 513, 514) அனாசாராகோ³சரா விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸிதா. இத³ஞ்ச ஏகதே³ஸேன ஸமுதா³யனித³ஸ்ஸனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஸமுத்³த³பப்³ப³தனித³ஸ்ஸனங் விய.
Pubbe sīlasatiñāṇānaṃ pāṭhantarena saṃvarabhāvo dassitoti idāni taṃ imināpi suttena gahitabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ. Khantivīriyasaṃvarā vuttāyeva ‘‘khamo hoti sītassā’’tiādinā (ma. ni. 1.14) pāḷiyā dassanavasena. ‘‘Tañca anāsanaṃ, tañca agocara’’nti ayaṃ panettha sīlasaṃvaroti tañca ‘‘yathārūpe’’tiādinā vuttaṃ ayuttaṃ aniyatavatthukaṃ raho paṭicchannāsanaṃ, tañca yathāvuttaṃ ayuttaṃ vesiyādigocaraṃ, ‘‘paṭisaṅkhāyoniso parivajjetī’’ti āgataṃ yaṃ parivajjanaṃ, ayaṃ pana ettha etasmiṃ sutte āgato sīlasaṃvaroti attho. Anāsanaparivajjanena hi anācāraparivajjanaṃ vuttaṃ, anācārāgocaraparivajjanaṃ cārittasīlatāyasīlasaṃvaro. Tathā hi bhagavatā ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatī’’ti (vibha. 508) sīlasaṃvaravibhajane ācāragocarasampattiṃ dassentena ‘‘atthi anācāro, atthi agocaro’’tiādinā (vibha. 513, 514) anācārāgocarā vibhajitvā dassitā. Idañca ekadesena samudāyanidassanaṃ daṭṭhabbaṃ samuddapabbatanidassanaṃ viya.
ஸப்³ப³த்த² படிஸங்கா² ஞாணஸங்வரோதி எத்த² ‘‘யோனிஸோமனஸிகாரோ, படிஸங்கா² ஞாணஸங்வரோ’’தி வத்தப்³ப³ங் . ந ஹி த³ஸ்ஸனபஹாதப்³ப³னித்³தே³ஸே படிஸங்கா²க³ஹணங் அத்தி², ‘‘யோனிஸோ மனஸி கரோதீ’’தி பன வுத்தங். யோனிஸோமனஸிகரணம்பி அத்த²தோ படிஸங்கா² ஞாணஸங்வரமேவாதி ஏவங் பன அத்தே² க³ய்ஹமானே யுத்தமேதங் ஸியா. கேசி பன ‘‘யத்த² யத்த² ‘இத⁴ படிஸங்கா² யோனிஸோ’தி ஆக³தங் , தங் ஸப்³ப³ங் ஸந்தா⁴ய ‘ஸப்³ப³த்த² படிஸங்கா² ஞாணஸங்வரோ’தி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. தேஸங் மதேன ‘‘இத³ங் து³க்க²ந்தி யோனிஸோ மனஸி கரோதீ’’திஆதி³கஸ்ஸ ஞாணஸங்வரேன ச அஸங்க³ஹோ ஸியா, ‘‘த³ஸ்ஸனங் படிஸேவனா பா⁴வனா ச ஞாணஸங்வரோ’’தி ச வசனங் விருஜ்ஜெ²ய்ய, தஸ்மா வுத்தனயேனேவெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ‘‘ஸப்³ப³த்த² படிஸங்கா² ஞாணஸங்வரோ’’தி இமினா ஸத்தஸுபி டா²னேஸு யங் ஞாணங், ஸோ ஞாணஸங்வரோதி பரிவஜ்ஜனாதி³வஸேன வுத்தா ஸீலாத³யோ ஸீலஸங்வராத³யோதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ. ஏவங் ஸதி ஸங்வரானங் ஸங்கரோ விய ஹோதீதி தே அஸங்கரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேனா’’தி வுத்தங் பரிவஜ்ஜனவிஸேஸஸங்வராதி⁴வாஸனவினோத³னானங் ஸீலஸங்வராதி³பா⁴வேன க³ஹிதத்தா, ததா² அக்³க³ஹிதானங் க³ஹணேனாதி அத்தோ². தே பன அக்³க³ஹிதே ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘த³ஸ்ஸனங் படிஸேவனா பா⁴வனா’’தி ஆஹ.
Sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaroti ettha ‘‘yonisomanasikāro, paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro’’ti vattabbaṃ . Na hi dassanapahātabbaniddese paṭisaṅkhāgahaṇaṃ atthi, ‘‘yoniso manasi karotī’’ti pana vuttaṃ. Yonisomanasikaraṇampi atthato paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaramevāti evaṃ pana atthe gayhamāne yuttametaṃ siyā. Keci pana ‘‘yattha yattha ‘idha paṭisaṅkhā yoniso’ti āgataṃ , taṃ sabbaṃ sandhāya ‘sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro’ti vutta’’nti vadanti. Tesaṃ matena ‘‘idaṃ dukkhanti yoniso manasi karotī’’tiādikassa ñāṇasaṃvarena ca asaṅgaho siyā, ‘‘dassanaṃ paṭisevanā bhāvanā ca ñāṇasaṃvaro’’ti ca vacanaṃ virujjheyya, tasmā vuttanayenevettha attho veditabbo. ‘‘Sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro’’ti iminā sattasupi ṭhānesu yaṃ ñāṇaṃ, so ñāṇasaṃvaroti parivajjanādivasena vuttā sīlādayo sīlasaṃvarādayoti ayamattho dassito. Evaṃ sati saṃvarānaṃ saṅkaro viya hotīti te asaṅkarato dassetuṃ ‘‘aggahitaggahaṇenā’’ti vuttaṃ parivajjanavisesasaṃvarādhivāsanavinodanānaṃ sīlasaṃvarādibhāvena gahitattā, tathā aggahitānaṃ gahaṇenāti attho. Te pana aggahite sarūpato dassento ‘‘dassanaṃ paṭisevanā bhāvanā’’ti āha.
ஏதேன ஸீலஸங்வராதி³னா கரணபூ⁴தேன, காரணபூ⁴தேன வா. த⁴ம்மாதி குஸலாகுஸலத⁴ம்மா. ஸீலஸங்வராதி³னா ஹி ஸஹஜாதகோடியா, உபனிஸ்ஸயகோடியா வா பச்சயபூ⁴தேன அனுப்பன்னா குஸலா த⁴ம்மா உப்பத்திங் க³ச்ச²ந்தி உப்பஜ்ஜந்தி, ததா² அனிருத்³தா⁴ அகுஸலா த⁴ம்மா நிரோத⁴ங் க³ச்ச²ந்தி நிருஜ்ஜ²ந்தீதி அத்தோ². பாளியங் பன ‘‘அனுப்பன்னா சேவ ஆஸவா ந உப்பஜ்ஜந்தி, உப்பன்னா ச ஆஸவா பஹீயந்தீ’’தி அகுஸலத⁴ம்மானங் அனுப்பாத³பஹானானி ஏவ வுத்தானி, ந குஸலத⁴ம்மானங் உப்பாதா³த³யோதி? நயித³மேவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், ‘‘யோனிஸோ ச கோ², பி⁴க்க²வே, மனஸிகரோதோ’’திஆதி³னா குஸலத⁴ம்மானம்பி உப்பத்தி பகாஸிதாவ ஆஸவஸங்வரணஸ்ஸ பதா⁴னபா⁴வேன க³ஹிதத்தா. ததா² ஹி பரியோஸானேபி ‘‘யே ஆஸவா த³ஸ்ஸனா பஹாதப்³பா³, தே த³ஸ்ஸனா பஹீனா ஹொந்தீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.28) ஆஸவப்பஹானமேவ பதா⁴னங் கத்வா நிக³மிதங்.
Etena sīlasaṃvarādinā karaṇabhūtena, kāraṇabhūtena vā. Dhammāti kusalākusaladhammā. Sīlasaṃvarādinā hi sahajātakoṭiyā, upanissayakoṭiyā vā paccayabhūtena anuppannā kusalā dhammā uppattiṃ gacchanti uppajjanti, tathā aniruddhā akusalā dhammā nirodhaṃ gacchanti nirujjhantīti attho. Pāḷiyaṃ pana ‘‘anuppannā ceva āsavā na uppajjanti, uppannā ca āsavā pahīyantī’’ti akusaladhammānaṃ anuppādapahānāni eva vuttāni, na kusaladhammānaṃ uppādādayoti? Nayidamevaṃ daṭṭhabbaṃ, ‘‘yoniso ca kho, bhikkhave, manasikaroto’’tiādinā kusaladhammānampi uppatti pakāsitāva āsavasaṃvaraṇassa padhānabhāvena gahitattā. Tathā hi pariyosānepi ‘‘ye āsavā dassanā pahātabbā, te dassanā pahīnā hontī’’tiādinā (ma. ni. 1.28) āsavappahānameva padhānaṃ katvā nigamitaṃ.
15. ஜானதோ பஸ்ஸதோதி எத்த² த³ஸ்ஸனம்பி பஞ்ஞாசக்கு²னாவ த³ஸ்ஸனங் அதி⁴ப்பேதங், ந மங்ஸசக்கு²னா தி³ப்³ப³சக்கு²னா வாதி ஆஹ ‘‘த்³வேபி பதா³னி ஏகத்தா²னீ’’தி. ஏவங் ஸந்தேபீதி பத³த்³வயஸ்ஸ ஏகத்த²த்தே²பி. ஞாணலக்க²ணந்தி ஞாணஸ்ஸ ஸபா⁴வங், விஸயஸ்ஸ யதா²ஸபா⁴வாவபோ³த⁴னந்தி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘ஜானநலக்க²ணஞ்ஹி ஞாண’’ந்தி. ஞாணப்பபா⁴வந்தி ஞாணானுபா⁴வங், ஞாணகிச்சங் விஸயோபா⁴ஸனந்தி அத்தோ². தேனேவாஹ ‘‘ஞாணேன விவடே த⁴ம்மே’’தி. ‘‘ஜானதோ பஸ்ஸதோ’’தி ச ஜானநத³ஸ்ஸனமுகே²ன புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னா தே³ஸனா பவத்தாதி ஆஹ ‘‘ஞாணலக்க²ணங் ஞாணப்பபா⁴வங் உபாதா³ய புக்³க³லங் நித்³தி³ஸதீ’’தி. ஜானதோ பஸ்ஸதோதி ‘‘யோனிஸோ ச மனஸிகாரங் அயோனிஸோ ச மனஸிகார’’ந்தி வக்க²மானத்தா யோனிஸோமனஸிகாரவிஸயஜானநங், அயோனிஸோமனஸிகாரவிஸயத³ஸ்ஸனங். தஞ்ச கோ² பன நேஸங் ஆஸவானங் க²யூபாயஸபா⁴வஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா உப்பாத³னானுப்பாத³னவஸேன ந ஆரம்மணமத்தேனாதி அயமத்தோ² யுத்தோதி ஆஹ ‘‘யோனிஸோமனஸிகாரங்…பே॰… அயமெத்த² ஸாரோ’’தி.
15.Jānato passatoti ettha dassanampi paññācakkhunāva dassanaṃ adhippetaṃ, na maṃsacakkhunā dibbacakkhunā vāti āha ‘‘dvepi padāni ekatthānī’’ti. Evaṃ santepīti padadvayassa ekatthatthepi. Ñāṇalakkhaṇanti ñāṇassa sabhāvaṃ, visayassa yathāsabhāvāvabodhananti attho. Tenāha ‘‘jānanalakkhaṇañhi ñāṇa’’nti. Ñāṇappabhāvanti ñāṇānubhāvaṃ, ñāṇakiccaṃ visayobhāsananti attho. Tenevāha ‘‘ñāṇena vivaṭe dhamme’’ti. ‘‘Jānato passato’’ti ca jānanadassanamukhena puggalādhiṭṭhānā desanā pavattāti āha ‘‘ñāṇalakkhaṇaṃ ñāṇappabhāvaṃ upādāya puggalaṃ niddisatī’’ti. Jānato passatoti ‘‘yoniso ca manasikāraṃ ayoniso ca manasikāra’’nti vakkhamānattā yonisomanasikāravisayajānanaṃ, ayonisomanasikāravisayadassanaṃ. Tañca kho pana nesaṃ āsavānaṃ khayūpāyasabhāvassa adhippetattā uppādanānuppādanavasena na ārammaṇamattenāti ayamattho yuttoti āha ‘‘yonisomanasikāraṃ…pe… ayamettha sāro’’ti.
‘‘ஜானதோ’’தி வத்வா ஜானநஞ்ச அனுஸ்ஸவாகாரபடிவிதக்கமத்தவஸேன ந இதா⁴தி⁴ப்பேதங், அத² கோ² ரூபாதி³ விய சக்கு²விஞ்ஞாணேன யோனிஸோமனஸிகாராயோனிஸோமனஸிகாரே பச்சக்கே² கத்வா தேஸங் உப்பாத³வஸேன த³ஸ்ஸனந்தி இமமத்த²ங் விபா⁴வேதுங் ‘‘பஸ்ஸதோ’’தி வுத்தந்தி ஏவங் வா எத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அஞ்ஞத்தா²பி ஹி ‘‘ஏவங் ஜானதோ ஏவங் பஸ்ஸதோ (இதிவு॰ 102), ஜானங் ஜானாதி பஸ்ஸங் பஸ்ஸதி (ம॰ நி॰ 1.203), ஏவங் ஜானந்தா ஏவங் பஸ்ஸந்தா (ம॰ நி॰ 1.407), அஜானதங் அபஸ்ஸத’’ந்தி ச ஆதீ³ஸு ஞாணகிச்சஸ்ஸ ஸாமஞ்ஞவிஸேஸதீ³பனவஸேனேதங் பத³த்³வயங் ஆக³தந்தி. கேசீதி அப⁴யகி³ரிவாஸிஸாரஸமாஸாசரியா. தே ஹி ‘‘ஸமாதி⁴னா ஜானதோ விபஸ்ஸனாய பஸ்ஸதோ ஜானங் ஜானாதி பஸ்ஸங் பஸ்ஸதி, ஏவங் ஜானநா ஸமதோ², பஸ்ஸனா விபஸ்ஸனா’’தி ச ஆதி³னா பபஞ்செந்தி. தேதி பபஞ்சா. இமஸ்மிங் அத்தே²தி ‘‘ஜானதோ’’திஆதி³னயப்பவத்தே இமஸ்மிங் ஸுத்தபத³அத்தே² நித்³தா⁴ரியமானே. ந யுஜ்ஜந்தி ஜானநத³ஸ்ஸனானங் யோனிஸோமனஸிகாராயோனிஸோமனஸிகாரவிஸயபா⁴வஸ்ஸ பாளியங் வுத்தத்தா.
‘‘Jānato’’ti vatvā jānanañca anussavākārapaṭivitakkamattavasena na idhādhippetaṃ, atha kho rūpādi viya cakkhuviññāṇena yonisomanasikārāyonisomanasikāre paccakkhe katvā tesaṃ uppādavasena dassananti imamatthaṃ vibhāvetuṃ ‘‘passato’’ti vuttanti evaṃ vā ettha attho daṭṭhabbo. Aññatthāpi hi ‘‘evaṃ jānato evaṃ passato (itivu. 102), jānaṃ jānāti passaṃ passati (ma. ni. 1.203), evaṃ jānantā evaṃ passantā (ma. ni. 1.407), ajānataṃ apassata’’nti ca ādīsu ñāṇakiccassa sāmaññavisesadīpanavasenetaṃ padadvayaṃ āgatanti. Kecīti abhayagirivāsisārasamāsācariyā. Te hi ‘‘samādhinā jānato vipassanāya passato jānaṃ jānāti passaṃ passati, evaṃ jānanā samatho, passanā vipassanā’’ti ca ādinā papañcenti. Teti papañcā. Imasmiṃ attheti ‘‘jānato’’tiādinayappavatte imasmiṃ suttapadaatthe niddhāriyamāne. Na yujjanti jānanadassanānaṃ yonisomanasikārāyonisomanasikāravisayabhāvassa pāḷiyaṃ vuttattā.
ஆஸவப்பஹானங் ஆஸவானங் அச்சந்தப்பஹானங். ஸோ பன நேஸங் அனுப்பாதோ³ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் கீ²ணதா அபா⁴வோ ஏவாதி ஆஹ ‘‘ஆஸவானங் அச்சந்தக²யமஸமுப்பாத³ங் கீ²ணாகாரங் நத்தி²பா⁴வ’’ந்தி. உஜுமக்³கா³னுஸாரினோதி கிலேஸவங்கஸ்ஸ காயவங்காதீ³னஞ்ச பஹானேன உஜுபூ⁴தே ஸவிபஸ்ஸனே ஹெட்டி²மமக்³கே³ அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ. ததே³வ ஹிஸ்ஸ ஸிக்க²னங். க²யஸ்மிங் பட²மங் ஞாணங். ததோ அஞ்ஞா அனந்தராதி க²யஸங்கா²தே அக்³க³மக்³கே³ தப்பரியாபன்னமேவ ஞாணங் பட²மங் உப்பஜ்ஜதி , தத³னந்தரங் பன அஞ்ஞங் அரஹத்தந்தி. யதி³பி கா³தா²யங் ‘‘க²யஸ்மிங்’’இச்சேவ வுத்தங், ஸமுச்சே²த³வஸேன பன ஆஸவேஹி கீ²ணோதீதி மக்³கோ³ க²யோதி வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘மக்³கோ³ ஆஸவக்க²யோதி வுத்தோ’’தி. ஸமணோதி ஸமிதபாபோ அதி⁴ப்பேதோ. ஸோ பன கீ²ணாஸவோ ஹோதீதி ‘‘ஆஸவானங் க²யா’’தி இமஸ்ஸ ப²லபரியாயதா வுத்தா, நிப்பரியாயேன பன ஆஸவக்க²யோ மக்³கோ³, தேன பத்தப்³ப³தோ ப²லங். ஏதேனேவ நிப்³பா³னஸ்ஸபி ஆஸவக்க²யபா⁴வோ வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³.
Āsavappahānaṃ āsavānaṃ accantappahānaṃ. So pana nesaṃ anuppādo sabbena sabbaṃ khīṇatā abhāvo evāti āha ‘‘āsavānaṃ accantakhayamasamuppādaṃkhīṇākāraṃ natthibhāva’’nti. Ujumaggānusārinoti kilesavaṅkassa kāyavaṅkādīnañca pahānena ujubhūte savipassane heṭṭhimamagge anussarantassa. Tadeva hissa sikkhanaṃ. Khayasmiṃ paṭhamaṃ ñāṇaṃ. Tato aññā anantarāti khayasaṅkhāte aggamagge tappariyāpannameva ñāṇaṃ paṭhamaṃ uppajjati , tadanantaraṃ pana aññaṃ arahattanti. Yadipi gāthāyaṃ ‘‘khayasmiṃ’’icceva vuttaṃ, samucchedavasena pana āsavehi khīṇotīti maggo khayoti vuccatīti āha ‘‘maggo āsavakkhayoti vutto’’ti. Samaṇoti samitapāpo adhippeto. So pana khīṇāsavo hotīti ‘‘āsavānaṃ khayā’’ti imassa phalapariyāyatā vuttā, nippariyāyena pana āsavakkhayo maggo, tena pattabbato phalaṃ. Eteneva nibbānassapi āsavakkhayabhāvo vuttoti veditabbo.