Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
4. ஸதுல்லபகாயிகவக்³கோ³
4. Satullapakāyikavaggo
1. ஸப்³பி⁴ஸுத்தவண்ணனா
1. Sabbhisuttavaṇṇanā
31. ஸதுல்லபகாயிகவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே ஸதுல்லபகாயிகாதி ஸதங் த⁴ம்மங் ஸமாதா³னவஸேன உல்லபெத்வா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தாதி ஸதுல்லபகாயிகா. தத்ரித³ங் வத்து² – ஸம்ப³ஹுலா கிர ஸமுத்³த³வாணிஜா நாவாய ஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தி³ங்ஸு. தேஸங் கி²த்தஸரவேகே³ன க³ச்ச²ந்தியா நாவாய ஸத்தமே தி³வஸே ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² மஹந்தங் உப்பாதிகங் பாதுபூ⁴தங், மஹாஊமியோ உட்ட²ஹித்வா நாவங் உத³கஸ்ஸ பூரெந்தி. நாவாய நிமுஜ்ஜமானாய மஹாஜனோ அத்தனோ அத்தனோ தே³வதானங் நாமானி க³ஹெத்வா ஆயாசனாதீ³னி கரொந்தோ பரிதே³வி. தேஸங் மஜ்ஜே² ஏகோ புரிஸோ – ‘‘அத்தி² நு கோ² மே ஏவரூபே ப⁴யே பதிட்டா²’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ அத்தனோ பரிஸுத்³தா⁴னி ஸரணானி சேவ ஸீலானி ச தி³ஸ்வா யோகீ³ விய பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸீதி³. தமேனங் இதரே ஸப⁴யகாரணங் புச்சி²ங்ஸு. ஸோ தேஸங் கதே²ஸி – ‘‘அம்போ⁴ அஹங் நாவங் அபி⁴ரூஹனதி³வஸே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா ஸரணானி சேவ ஸீலானி ச அக்³க³ஹேஸிங், தேன மே ப⁴யங் நத்தீ²’’தி. கிங் பன ஸாமி ஏதானி அஞ்ஞேஸம்பி வத்தந்தீதி? ஆம வத்தந்தீதி தேன ஹி அம்ஹாகம்பி தே³தா²தி. ஸோ தே மனுஸ்ஸே ஸதங் ஸதங் கத்வா ஸத்த கொட்டா²ஸே அகாஸி, ததோ பஞ்சஸீலானி அதா³ஸி. தேஸு பட²மங் ஜங்க⁴ஸதங் கொ³ப்ப²கமத்தே உத³கே டி²தங் அக்³க³ஹேஸி, து³தியங் ஜாணுமத்தே, ததியங் கடிமத்தே, சதுத்த²ங் நாபி⁴மத்தே, பஞ்சமங் த²னமத்தே, ச²ட்ட²ங் க³லப்பமாணே, ஸத்தமங் முகே²ன லோணோத³கே பவிஸந்தே அக்³க³ஹேஸி. ஸோ தேஸங் ஸீலானி த³த்வா – ‘‘அஞ்ஞங் தும்ஹாகங் படிஸரணங் நத்தி², ஸீலமேவ ஆவஜ்ஜேதா²’’தி உக்³கோ⁴ஸேஸி. தானி ஸத்தபி ஜங்க⁴ஸதானி தத்த² காலங் கத்வா ஆஸன்னகாலே க³ஹிதஸீலங் நிஸ்ஸாய தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்திங்ஸு, தேஸங் க⁴டாவஸேனேவ விமானானி நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஸப்³பே³ஸங் மஜ்ஜே² ஆசரியஸ்ஸ யோஜனஸதிகங் ஸுவண்ணவிமானங் நிப்³ப³த்தி, அவஸேனானி தஸ்ஸ பரிவாரானி ஹுத்வா ஸப்³ப³ஹெட்டி²மங் த்³வாத³ஸயோஜனிகங் அஹோஸி. தே நிப்³ப³த்தக்க²ணேயேவ கம்மங் ஆவஜ்ஜெந்தா ஆசரியங் நிஸ்ஸாய ஸம்பத்திலாப⁴ங் ஞத்வா, ‘‘க³ச்சா²ம தாவ, த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகே அம்ஹாகங் ஆசரியஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²ய்யாமா’’தி மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமிங்ஸு, தா தே³வதா ஆசரியஸ்ஸ வண்ணப⁴ணனத்த²ங் ஏகேகங் கா³த²ங் அபா⁴ஸிங்ஸு.
31. Satullapakāyikavaggassa paṭhame satullapakāyikāti sataṃ dhammaṃ samādānavasena ullapetvā sagge nibbattāti satullapakāyikā. Tatridaṃ vatthu – sambahulā kira samuddavāṇijā nāvāya samuddaṃ pakkhandiṃsu. Tesaṃ khittasaravegena gacchantiyā nāvāya sattame divase samuddamajjhe mahantaṃ uppātikaṃ pātubhūtaṃ, mahāūmiyo uṭṭhahitvā nāvaṃ udakassa pūrenti. Nāvāya nimujjamānāya mahājano attano attano devatānaṃ nāmāni gahetvā āyācanādīni karonto paridevi. Tesaṃ majjhe eko puriso – ‘‘atthi nu kho me evarūpe bhaye patiṭṭhā’’ti āvajjento attano parisuddhāni saraṇāni ceva sīlāni ca disvā yogī viya pallaṅkaṃ ābhujitvā nisīdi. Tamenaṃ itare sabhayakāraṇaṃ pucchiṃsu. So tesaṃ kathesi – ‘‘ambho ahaṃ nāvaṃ abhirūhanadivase bhikkhusaṅghassa dānaṃ datvā saraṇāni ceva sīlāni ca aggahesiṃ, tena me bhayaṃ natthī’’ti. Kiṃ pana sāmi etāni aññesampi vattantīti? Āma vattantīti tena hi amhākampi dethāti. So te manusse sataṃ sataṃ katvā satta koṭṭhāse akāsi, tato pañcasīlāni adāsi. Tesu paṭhamaṃ jaṅghasataṃ gopphakamatte udake ṭhitaṃ aggahesi, dutiyaṃ jāṇumatte, tatiyaṃ kaṭimatte, catutthaṃ nābhimatte, pañcamaṃ thanamatte, chaṭṭhaṃ galappamāṇe, sattamaṃ mukhena loṇodake pavisante aggahesi. So tesaṃ sīlāni datvā – ‘‘aññaṃ tumhākaṃ paṭisaraṇaṃ natthi, sīlameva āvajjethā’’ti ugghosesi. Tāni sattapi jaṅghasatāni tattha kālaṃ katvā āsannakāle gahitasīlaṃ nissāya tāvatiṃsabhavane nibbattiṃsu, tesaṃ ghaṭāvaseneva vimānāni nibbattiṃsu. Sabbesaṃ majjhe ācariyassa yojanasatikaṃ suvaṇṇavimānaṃ nibbatti, avasenāni tassa parivārāni hutvā sabbaheṭṭhimaṃ dvādasayojanikaṃ ahosi. Te nibbattakkhaṇeyeva kammaṃ āvajjentā ācariyaṃ nissāya sampattilābhaṃ ñatvā, ‘‘gacchāma tāva, dasabalassa santike amhākaṃ ācariyassa vaṇṇaṃ katheyyāmā’’ti majjhimayāmasamanantare bhagavantaṃ upasaṅkamiṃsu, tā devatā ācariyassa vaṇṇabhaṇanatthaṃ ekekaṃ gāthaṃ abhāsiṃsu.
தத்த² ஸப்³பி⁴ரேவாதி பண்டி³தேஹி, ஸப்புரிஸேஹி ஏவ. ர-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. ஸமாஸேதா²தி ஸஹ நிஸீதெ³ய்ய. தே³ஸனாஸீஸமேவ சேதங், ஸப்³ப³இரியாபதே² ஸப்³பி⁴ரேவ ஸஹ குப்³பெ³ய்யாதி அத்தோ². குப்³பே³தா²தி கரெய்ய. ஸந்த²வந்தி மித்தஸந்த²வங். தண்ஹாஸந்த²வோ பன ந கேனசி ஸத்³தி⁴ங் காதப்³போ³, மித்தஸந்த²வோ பு³த்³த⁴-பச்சேகபு³த்³த⁴-பு³த்³த⁴ஸாவகேஹி ஸஹ காதப்³போ³. இத³ங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். ஸதந்தி பு³த்³தா⁴தீ³னங் ஸப்புரிஸானங். ஸத்³த⁴ம்மந்தி பஞ்சஸீலத³ஸஸீலசதுஸதிபட்டா²னாதி³பே⁴த³ங் ஸத்³த⁴ம்மங், இத⁴ பன பஞ்சஸீலங் அதி⁴ப்பேதங். ஸெய்யோ ஹோதீதி வட்³டி⁴ ஹோதி. ந பாபியோதி லாமகங் கிஞ்சி ந ஹோதி. நாஞ்ஞதோதி வாலிகாதீ³ஹி தேலாதீ³னி விய அஞ்ஞதோ அந்த⁴பா³லதோ பஞ்ஞா நாம ந லப்³ப⁴தி, திலாதீ³ஹி பன தேலாதீ³னி விய ஸதங் த⁴ம்மங் ஞத்வா பண்டி³தமேவ ஸேவந்தோ ப⁴ஜந்தோ லப⁴தீதி. ஸோகமஜ்ஜே²தி ஸோகவத்தூ²னங் ஸோகானுக³தானங் வா ஸத்தானங் மஜ்ஜ²க³தோ ந ஸோசதி ப³ந்து⁴லமல்லஸேனாபதிஸ்ஸ உபாஸிகா விய, பஞ்சன்னங் சோரஸதானங் மஜ்ஜே² த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ ஸங்கிச்சஸாமணேரோ விய ச.
Tattha sabbhirevāti paṇḍitehi, sappurisehi eva. Ra-kāro padasandhikaro. Samāsethāti saha nisīdeyya. Desanāsīsameva cetaṃ, sabbairiyāpathe sabbhireva saha kubbeyyāti attho. Kubbethāti kareyya. Santhavanti mittasanthavaṃ. Taṇhāsanthavo pana na kenaci saddhiṃ kātabbo, mittasanthavo buddha-paccekabuddha-buddhasāvakehi saha kātabbo. Idaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Satanti buddhādīnaṃ sappurisānaṃ. Saddhammanti pañcasīladasasīlacatusatipaṭṭhānādibhedaṃ saddhammaṃ, idha pana pañcasīlaṃ adhippetaṃ. Seyyo hotīti vaḍḍhi hoti. Na pāpiyoti lāmakaṃ kiñci na hoti. Nāññatoti vālikādīhi telādīni viya aññato andhabālato paññā nāma na labbhati, tilādīhi pana telādīni viya sataṃ dhammaṃ ñatvā paṇḍitameva sevanto bhajanto labhatīti. Sokamajjheti sokavatthūnaṃ sokānugatānaṃ vā sattānaṃ majjhagato na socati bandhulamallasenāpatissa upāsikā viya, pañcannaṃ corasatānaṃ majjhe dhammasenāpatissa saddhivihāriko saṃkiccasāmaṇero viya ca.
ஞாதிமஜ்ஜே² விரோசதீதி ஞாதிக³ணமஜ்ஜே² ஸங்கிச்சதே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ அதி⁴முத்தகஸாமணேரோ விய ஸோப⁴தி. ஸோ கிர தே²ரஸ்ஸ பா⁴கி³னெய்யோ ஹோதி, அத² நங் தே²ரோ ஆஹ – ‘‘ஸாமணேர, மஹல்லகோஸி ஜாதோ, க³ச்ச², வஸ்ஸானி புச்சி²த்வா ஏஹி, உபஸம்பாதெ³ஸ்ஸாமி த’’ந்தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தே²ரங் வந்தி³த்வா பத்தசீவரமாதா³ய சோரஅடவியா ஓரபா⁴கே³ ப⁴கி³னிகா³மங் க³ந்த்வா பிண்டா³ய சரி, தங் ப⁴கி³னீ தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா கே³ஹே நிஸீதா³பெத்வா போ⁴ஜேஸி. ஸோ கதப⁴த்தகிச்சோ வஸ்ஸானி புச்சி². ஸா ‘‘அஹங் ந ஜானாமி, மாதா மே ஜானாதீ’’தி ஆஹ. அத² ஸோ ‘‘திட்ட²த² தும்ஹே, அஹங் மாதுஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி அடவிங் ஓதிண்ணோ. தமேனங் தூ³ரதோவ சோரபுரிஸோ தி³ஸ்வா சோரானங் ஆரோசேஸி. சோரா ‘‘ஸாமணேரோ கிரேகோ அடவிங் ஓதிண்ணோ, க³ச்ச²த² நங் ஆனேதா²’’தி ஆணாபெத்வா ஏகச்சே ‘‘மாரேம ந’’ந்தி ஆஹங்ஸு, ஏகச்சே விஸ்ஸஜ்ஜேமாதி. ஸாமணேரோ சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் ஸேகோ² ஸகரணீயோ, இமேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா ஸொத்தி²மத்தானங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சோரஜெட்ட²கங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘உபமங் தே, ஆவுஸோ, கரிஸ்ஸாமீ’’தி இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Ñātimajjhe virocatīti ñātigaṇamajjhe saṃkiccatherassa saddhivihāriko adhimuttakasāmaṇero viya sobhati. So kira therassa bhāgineyyo hoti, atha naṃ thero āha – ‘‘sāmaṇera, mahallakosi jāto, gaccha, vassāni pucchitvā ehi, upasampādessāmi ta’’nti. So ‘‘sādhū’’ti theraṃ vanditvā pattacīvaramādāya coraaṭaviyā orabhāge bhaginigāmaṃ gantvā piṇḍāya cari, taṃ bhaginī disvā vanditvā gehe nisīdāpetvā bhojesi. So katabhattakicco vassāni pucchi. Sā ‘‘ahaṃ na jānāmi, mātā me jānātī’’ti āha. Atha so ‘‘tiṭṭhatha tumhe, ahaṃ mātusantikaṃ gamissāmī’’ti aṭaviṃ otiṇṇo. Tamenaṃ dūratova corapuriso disvā corānaṃ ārocesi. Corā ‘‘sāmaṇero kireko aṭaviṃ otiṇṇo, gacchatha naṃ ānethā’’ti āṇāpetvā ekacce ‘‘mārema na’’nti āhaṃsu, ekacce vissajjemāti. Sāmaṇero cintesi – ‘‘ahaṃ sekho sakaraṇīyo, imehi saddhiṃ mantetvā sotthimattānaṃ karissāmī’’ti corajeṭṭhakaṃ āmantetvā, ‘‘upamaṃ te, āvuso, karissāmī’’ti imā gāthā abhāsi –
‘‘அஹு அதீதமத்³தா⁴னங், அரஞ்ஞஸ்மிங் ப்³ரஹாவனே;
‘‘Ahu atītamaddhānaṃ, araññasmiṃ brahāvane;
சேதோ கூடானி ஒட்³டெ³த்வா, ஸஸகங் அவதீ⁴ ததா³.
Ceto kūṭāni oḍḍetvā, sasakaṃ avadhī tadā.
‘‘ஸஸகஞ்ச மதங் தி³ஸ்வா, உப்³பி³க்³கா³ மிக³பக்கி²னோ;
‘‘Sasakañca mataṃ disvā, ubbiggā migapakkhino;
ஏகரத்திங் அபக்காமுங், ‘அகிச்சங் வத்ததே இத⁴’.
Ekarattiṃ apakkāmuṃ, ‘akiccaṃ vattate idha’.
‘‘ததே²வ ஸமணங் ஹந்த்வா, அதி⁴முத்தங் அகிஞ்சனங்;
‘‘Tatheva samaṇaṃ hantvā, adhimuttaṃ akiñcanaṃ;
அத்³தி⁴கா நாக³மிஸ்ஸந்தி, த⁴னஜானி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Addhikā nāgamissanti, dhanajāni bhavissatī’’ti.
‘‘ஸச்சங் கோ² ஸமணோ ஆஹ, அதி⁴முத்தோ அகிஞ்சனோ;
‘‘Saccaṃ kho samaṇo āha, adhimutto akiñcano;
அத்³தி⁴கா நாக³மிஸ்ஸந்தி, த⁴னஜானி ப⁴விஸ்ஸதி.
Addhikā nāgamissanti, dhanajāni bhavissati.
‘‘ஸசே படிபதே² தி³ஸ்வா, நாரோசெஸ்ஸஸி கஸ்ஸசி;
‘‘Sace paṭipathe disvā, nārocessasi kassaci;
தவ ஸச்சமனுரக்க²ந்தோ, க³ச்ச² ப⁴ந்தே யதா²ஸுக²’’ந்தி.
Tava saccamanurakkhanto, gaccha bhante yathāsukha’’nti.
ஸோ தேஹி சோரேஹி விஸ்ஸஜ்ஜிதோ க³ச்ச²ந்தோ ஞாதயோபி தி³ஸ்வா தேஸம்பி ந ஆரோசேஸி. அத² தே அனுப்பத்தே சோரா க³ஹெத்வா விஹேட²யிங்ஸு, உரங் பஹரித்வா பரிதே³வமானஞ்சஸ்ஸ மாதரங் சோரா ஏதத³வோசுங் –
So tehi corehi vissajjito gacchanto ñātayopi disvā tesampi na ārocesi. Atha te anuppatte corā gahetvā viheṭhayiṃsu, uraṃ paharitvā paridevamānañcassa mātaraṃ corā etadavocuṃ –
‘‘கிங் தே ஹோதி அதி⁴முத்தோ, உத³ரே வஸிகோ அஸி;
‘‘Kiṃ te hoti adhimutto, udare vasiko asi;
புட்டா² மே அம்ம அக்கா²ஹி, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.
Puṭṭhā me amma akkhāhi, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.
‘‘அதி⁴முத்தஸ்ஸ அஹங் மாதா, அயஞ்ச ஜனகோ பிதா;
‘‘Adhimuttassa ahaṃ mātā, ayañca janako pitā;
ப⁴கி³னீ பா⁴தரோ சாபி, ஸப்³பே³வ இத⁴ ஞாதயோ.
Bhaginī bhātaro cāpi, sabbeva idha ñātayo.
‘‘அகிச்சகாரீ அதி⁴முத்தோ, யங் தி³ஸ்வா ந நிவாரயே;
‘‘Akiccakārī adhimutto, yaṃ disvā na nivāraye;
ஏதங் கோ² வத்தங் ஸமணானங், அரியானங் த⁴ம்மஜீவினங்.
Etaṃ kho vattaṃ samaṇānaṃ, ariyānaṃ dhammajīvinaṃ.
‘‘ஸச்சவாதீ³ அதி⁴முத்தோ, யங் தி³ஸ்வா ந நிவாரயே;
‘‘Saccavādī adhimutto, yaṃ disvā na nivāraye;
அதி⁴முத்தஸ்ஸ ஸுசிண்ணேன, ஸச்சவாதி³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;
Adhimuttassa suciṇṇena, saccavādissa bhikkhuno;
ஸப்³பே³வ அப⁴யங் பத்தா, ஸொத்தி²ங் க³ச்ச²ந்து ஞாதயோ’’தி.
Sabbeva abhayaṃ pattā, sotthiṃ gacchantu ñātayo’’ti.
ஏவங் தே சோரேஹி விஸ்ஸஜ்ஜிதா க³ந்த்வா அதி⁴முத்தங் ஆஹங்ஸு –
Evaṃ te corehi vissajjitā gantvā adhimuttaṃ āhaṃsu –
‘‘தவ தாத ஸுசிண்ணேன, ஸச்சவாதி³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;
‘‘Tava tāta suciṇṇena, saccavādissa bhikkhuno;
ஸப்³பே³வ அப⁴யங் பத்தா, ஸொத்தி²ங் பச்சாக³மம்ஹஸே’’தி.
Sabbeva abhayaṃ pattā, sotthiṃ paccāgamamhase’’ti.
தேபி பஞ்சஸதா சோரா பஸாத³ங் ஆபஜ்ஜித்வா அதி⁴முத்தஸ்ஸ ஸாமணேரஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸோ தே ஆதா³ய உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பட²மங் அத்தனா உபஸம்பன்னோ பச்சா² தே பஞ்சஸதே அத்தனோ அந்தேவாஸிகே கத்வா உபஸம்பாதே³ஸி. தே அதி⁴முத்ததே²ரஸ்ஸ ஓவாதே³ டி²தா ஸப்³பே³ அக்³க³ப²லங் அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. இமமத்த²ங் க³ஹெத்வா தே³வதா ‘‘ஸதங் ஸத்³த⁴ம்மமஞ்ஞாய ஞாதிமஜ்ஜே² விரோசதீ’’தி ஆஹ.
Tepi pañcasatā corā pasādaṃ āpajjitvā adhimuttassa sāmaṇerassa santike pabbajiṃsu. So te ādāya upajjhāyassa santikaṃ gantvā paṭhamaṃ attanā upasampanno pacchā te pañcasate attano antevāsike katvā upasampādesi. Te adhimuttatherassa ovāde ṭhitā sabbe aggaphalaṃ arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Imamatthaṃ gahetvā devatā ‘‘sataṃ saddhammamaññāya ñātimajjhe virocatī’’ti āha.
ஸாததந்தி ஸததங் ஸுக²ங் வா சிரங் திட்ட²ந்தீதி வத³தி. ஸப்³பா³ஸங் வோதி ஸப்³பா³ஸங் தும்ஹாகங். பரியாயேனாதி காரணேன. ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதீதி, ந கேவலங் ஸெய்யோவ ஹோதி, ந ச கேவலங் பஞ்ஞங் லப⁴தி, ஸோகமஜ்ஜே² ந ஸோசதி, ஞாதிமஜ்ஜே² விரோசதி, ஸுக³தியங் நிப்³ப³த்ததி, சிரங் ஸுக²ங் திட்ட²தி, ஸகலஸ்மா பன வட்டது³க்கா²பி முச்சதீதி. பட²மங்.
Sātatanti satataṃ sukhaṃ vā ciraṃ tiṭṭhantīti vadati. Sabbāsaṃ voti sabbāsaṃ tumhākaṃ. Pariyāyenāti kāraṇena. Sabbadukkhā pamuccatīti, na kevalaṃ seyyova hoti, na ca kevalaṃ paññaṃ labhati, sokamajjhe na socati, ñātimajjhe virocati, sugatiyaṃ nibbattati, ciraṃ sukhaṃ tiṭṭhati, sakalasmā pana vaṭṭadukkhāpi muccatīti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. ஸப்³பி⁴ஸுத்தங் • 1. Sabbhisuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. ஸப்³பி⁴ஸுத்தவண்ணனா • 1. Sabbhisuttavaṇṇanā