Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
127. ஸபா⁴கா³பத்திபடிகம்மவிதி⁴
127. Sabhāgāpattipaṭikammavidhi
221. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே தத³ஹு பவாரணாய ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴க³ங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ ஹோதி. அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ‘ந ஸபா⁴கா³ ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³, ந ஸபா⁴கா³ ஆபத்தி படிக்³க³ஹேதப்³பா³’தி. அயஞ்ச ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴க³ங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ. கத²ங் நு கோ² அம்ஹேஹி படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்.
221. Tena kho pana samayena aññatarasmiṃ āvāse tadahu pavāraṇāya sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno hoti. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘bhagavatā paññattaṃ ‘na sabhāgā āpatti desetabbā, na sabhāgā āpatti paṭiggahetabbā’ti. Ayañca sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno. Kathaṃ nu kho amhehi paṭipajjitabba’’nti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ.
இத⁴ பன, பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே தத³ஹு பவாரணாய ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴க³ங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ ஹோதி. தேஹி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²ஹி ஏகோ பி⁴க்கு² ஸாமந்தா ஆவாஸா ஸஜ்ஜுகங் பாஹேதப்³போ³ – க³ச்சா²வுஸோ, தங் ஆபத்திங் படிகரித்வா ஆக³ச்ச², மயங் தே ஸந்திகே தங் ஆபத்திங் படிகரிஸ்ஸாமாதி. ஏவஞ்சேதங் லபே⁴த², இச்சேதங் குஸலங். நோ சே லபே⁴த², ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahu pavāraṇāya sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno hoti. Tehi, bhikkhave, bhikkhūhi eko bhikkhu sāmantā āvāsā sajjukaṃ pāhetabbo – gacchāvuso, taṃ āpattiṃ paṭikaritvā āgaccha, mayaṃ te santike taṃ āpattiṃ paṭikarissāmāti. Evañcetaṃ labhetha, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhetha, byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. அயங் ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴க³ங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ. யதா³ அஞ்ஞங் பி⁴க்கு²ங் ஸுத்³த⁴ங் அனாபத்திகங் பஸ்ஸிஸ்ஸதி ததா³ தஸ்ஸ ஸந்திகே தங் ஆபத்திங் படிகரிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா பவாரேதப்³ப³ங்; ந த்வேவ தப்பச்சயா பவாரணாய அந்தராயோ காதப்³போ³.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno. Yadā aññaṃ bhikkhuṃ suddhaṃ anāpattikaṃ passissati tadā tassa santike taṃ āpattiṃ paṭikarissatī’’ti vatvā pavāretabbaṃ; na tveva tappaccayā pavāraṇāya antarāyo kātabbo.
இத⁴ பன, பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே தத³ஹு பவாரணாய ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴கா³ய ஆபத்தியா வேமதிகோ ஹோதி. ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahu pavāraṇāya sabbo saṅgho sabhāgāya āpattiyā vematiko hoti. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. அயங் ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ ஸபா⁴கா³ய ஆபத்தியா வேமதிகோ. யதா³ நிப்³பே³மதிகோ ப⁴விஸ்ஸதி ததா³ தங் ஆபத்திங் படிகரிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா, பவாரேதப்³ப³ங், ந த்வேவ தப்பச்சயா பவாரணாய அந்தராயோ காதப்³போ³தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ sabbo saṅgho sabhāgāya āpattiyā vematiko. Yadā nibbematiko bhavissati tadā taṃ āpattiṃ paṭikarissatī’’ti vatvā, pavāretabbaṃ, na tveva tappaccayā pavāraṇāya antarāyo kātabboti.
ஸபா⁴கா³பத்திபடிகம்மவிதி⁴ நிட்டி²தா.
Sabhāgāpattipaṭikammavidhi niṭṭhitā.
பட²மபா⁴ணவாரோ நிட்டி²தோ.
Paṭhamabhāṇavāro niṭṭhito.