Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    6. ஸபி⁴யஸுத்தவண்ணனா

    6. Sabhiyasuttavaṇṇanā

    ஏவங் மே ஸுதந்தி ஸபி⁴யஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அயமேவ யாஸ்ஸ நிதா³னே வுத்தா. அத்த²வண்ணனாக்கமேபி சஸ்ஸ புப்³ப³ஸதி³ஸங் புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். யங் பன அபுப்³ப³ங், தங் உத்தானத்தா²னி பதா³னி பரிஹரந்தா வண்ணயிஸ்ஸாம. வேளுவனே கலந்த³கனிவாபேதி வேளுவனந்தி தஸ்ஸ உய்யானஸ்ஸ நாமங். தங் கிர வேளூஹி ச பரிக்கி²த்தங் அஹோஸி அட்டா²ரஸஹத்தே²ன ச பாகாரேன, கோ³புரத்³வாரட்டாலகயுத்தங் நீலோபா⁴ஸங் மனோரமங், தேன ‘‘வேளுவன’’ந்தி வுச்சதி. கலந்த³கானஞ்செத்த² நிவாபங் அத³ங்ஸு, தேன ‘‘கலந்த³கனிவாபோ’’தி வுச்சதி. கலந்த³கா நாம காளகா வுச்சந்தி. புப்³பே³ கிர அஞ்ஞதரோ ராஜா தத்த² உய்யானகீளனத்த²ங் ஆக³தோ ஸுராமதே³ன மத்தோ தி³வாஸெய்யங் ஸுபி. பரிஜனோபிஸ்ஸ ‘‘ஸுத்தோ ராஜா’’தி புப்ப²ப²லாதீ³ஹி பலோபி⁴யமானோ இதோ சிதோ ச பக்காமி. அத² ஸுராக³ந்தே⁴ன அஞ்ஞதரஸ்மா ஸுஸிரருக்கா² கண்ஹஸப்போ நிக்க²மித்வா ரஞ்ஞோ அபி⁴முகோ² ஆக³ச்ச²தி. தங் தி³ஸ்வா ருக்க²தே³வதா ‘‘ரஞ்ஞோ ஜீவிதங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி காளகவேஸேன ஆக³ந்த்வா கண்ணமூலே ஸத்³த³மகாஸி. ராஜா படிபு³ஜ்ஜி², கண்ஹஸப்போ நிவத்தோ. ஸோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமாய மம காளகாய ஜீவிதங் தி³ன்ன’’ந்தி காளகானங் தத்த² நிவாபங் பட்ட²பேஸி, அப⁴யகோ⁴ஸனஞ்ச கோ⁴ஸாபேஸி. தஸ்மா தங் ததோ பபு⁴தி ‘‘கலந்த³கனிவாபோ’’தி ஸங்க²ங் க³தங்.

    Evaṃme sutanti sabhiyasuttaṃ. Kā uppatti? Ayameva yāssa nidāne vuttā. Atthavaṇṇanākkamepi cassa pubbasadisaṃ pubbe vuttanayeneva veditabbaṃ. Yaṃ pana apubbaṃ, taṃ uttānatthāni padāni pariharantā vaṇṇayissāma. Veḷuvane kalandakanivāpeti veḷuvananti tassa uyyānassa nāmaṃ. Taṃ kira veḷūhi ca parikkhittaṃ ahosi aṭṭhārasahatthena ca pākārena, gopuradvāraṭṭālakayuttaṃ nīlobhāsaṃ manoramaṃ, tena ‘‘veḷuvana’’nti vuccati. Kalandakānañcettha nivāpaṃ adaṃsu, tena ‘‘kalandakanivāpo’’ti vuccati. Kalandakā nāma kāḷakā vuccanti. Pubbe kira aññataro rājā tattha uyyānakīḷanatthaṃ āgato surāmadena matto divāseyyaṃ supi. Parijanopissa ‘‘sutto rājā’’ti pupphaphalādīhi palobhiyamāno ito cito ca pakkāmi. Atha surāgandhena aññatarasmā susirarukkhā kaṇhasappo nikkhamitvā rañño abhimukho āgacchati. Taṃ disvā rukkhadevatā ‘‘rañño jīvitaṃ dassāmī’’ti kāḷakavesena āgantvā kaṇṇamūle saddamakāsi. Rājā paṭibujjhi, kaṇhasappo nivatto. So taṃ disvā ‘‘imāya mama kāḷakāya jīvitaṃ dinna’’nti kāḷakānaṃ tattha nivāpaṃ paṭṭhapesi, abhayaghosanañca ghosāpesi. Tasmā taṃ tato pabhuti ‘‘kalandakanivāpo’’ti saṅkhaṃ gataṃ.

    ஸபி⁴யஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸாதி ஸபி⁴யோதி தஸ்ஸ நாமங், பரிப்³பா³ஜகோதி பா³ஹிர பப்³ப³ஜ்ஜங் உபாதா³ய வுச்சதி. புராணஸாலோஹிதாய தே³வதாயாதி ந மாதா ந பிதா, அபிச கோ² பனஸ்ஸ மாதா விய பிதா விய ச ஹிதஜ்ஜா²ஸயத்தா ஸோ தே³வபுத்தோ ‘‘புராணஸாலோஹிதா தே³வதா’’தி வுத்தோ. பரினிப்³பு³தே கிர கஸ்ஸபே ப⁴க³வதி பதிட்டி²தே ஸுவண்ணசேதியே தயோ குலபுத்தா ஸம்முக²ஸாவகானங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா சரியானுரூபானி கம்மட்டா²னானி க³ஹெத்வா பச்சந்தஜனபத³ங் க³ந்த்வா அரஞ்ஞாயதனே ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தி, அந்தரந்தரா ச சேதியவந்த³னத்தா²ய த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய ச நக³ரங் க³ச்ச²ந்தி. அபரேன ச ஸமயேன தாவதகம்பி அரஞ்ஞே விப்பவாஸங் அரோசயமானா தத்தே²வ அப்பமத்தா விஹரிங்ஸு, ஏவங் விஹரந்தாபி ந ச கிஞ்சி விஸேஸங் அதி⁴க³மிங்ஸு. ததோ நேஸங் அஹோஸி – ‘‘மயங் பிண்டா³ய க³ச்ச²ந்தா ஜீவிதே ஸாபெக்கா² ஹோம, ஜீவிதே ஸாபெக்கே²ன ச ந ஸக்கா லோகுத்தரத⁴ம்மோ அதி⁴க³ந்துங், புது²ஜ்ஜனகாலகிரியாபி து³க்கா², ஹந்த³ மயங் நிஸ்ஸேணிங் ப³ந்தி⁴த்வா பப்³ப³தங் அபி⁴ருய்ஹ காயே ச ஜீவிதே ச அனபெக்கா² ஸமணத⁴ம்மங் கரோமா’’தி. தே ததா² அகங்ஸு.

    Sabhiyassa paribbājakassāti sabhiyoti tassa nāmaṃ, paribbājakoti bāhira pabbajjaṃ upādāya vuccati. Purāṇasālohitāya devatāyāti na mātā na pitā, apica kho panassa mātā viya pitā viya ca hitajjhāsayattā so devaputto ‘‘purāṇasālohitā devatā’’ti vutto. Parinibbute kira kassape bhagavati patiṭṭhite suvaṇṇacetiye tayo kulaputtā sammukhasāvakānaṃ santike pabbajitvā cariyānurūpāni kammaṭṭhānāni gahetvā paccantajanapadaṃ gantvā araññāyatane samaṇadhammaṃ karonti, antarantarā ca cetiyavandanatthāya dhammassavanatthāya ca nagaraṃ gacchanti. Aparena ca samayena tāvatakampi araññe vippavāsaṃ arocayamānā tattheva appamattā vihariṃsu, evaṃ viharantāpi na ca kiñci visesaṃ adhigamiṃsu. Tato nesaṃ ahosi – ‘‘mayaṃ piṇḍāya gacchantā jīvite sāpekkhā homa, jīvite sāpekkhena ca na sakkā lokuttaradhammo adhigantuṃ, puthujjanakālakiriyāpi dukkhā, handa mayaṃ nisseṇiṃ bandhitvā pabbataṃ abhiruyha kāye ca jīvite ca anapekkhā samaṇadhammaṃ karomā’’ti. Te tathā akaṃsu.

    அத² நேஸங் மஹாதே²ரோ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னத்தா தத³ஹேவ ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபரிவாரங் அரஹத்தங் ஸச்சா²காஸி. ஸோ இத்³தி⁴யா ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா அனோதத்தே முக²ங் தோ⁴வித்வா உத்தரகுரூஸு பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ புன அஞ்ஞம்பி பதே³ஸங் க³ந்த்வா பத்தங் பூரெத்வா அனோதத்தஉத³கஞ்ச நாக³லதாத³ந்தபோணஞ்ச க³ஹெத்வா தேஸங் ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா ஆஹ – ‘‘பஸ்ஸதா²வுஸோ மமானுபா⁴வங், அயங் உத்தரகுருதோ பிண்ட³பாதோ, இத³ங் ஹிமவந்ததோ உத³கத³ந்தபோணங் ஆப⁴தங், இமங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரோத², ஏவாஹங் தும்ஹே ஸதா³ உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி. தே தங் ஸுத்வா ஆஹங்ஸு – ‘‘தும்ஹே, ப⁴ந்தே, கதகிச்சா, தும்ஹேஹி ஸஹ ஸல்லாபமத்தம்பி அம்ஹாகங் பபஞ்சோ, மா தா³னி தும்ஹே புன அம்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³மித்தா²’’தி. ஸோ கேனசி பரியாயேன தே ஸம்படிச்சா²பேதுங் அஸக்கொந்தோ பக்காமி.

    Atha nesaṃ mahāthero upanissayasampannattā tadaheva chaḷabhiññāparivāraṃ arahattaṃ sacchākāsi. So iddhiyā himavantaṃ gantvā anotatte mukhaṃ dhovitvā uttarakurūsu piṇḍāya caritvā katabhattakicco puna aññampi padesaṃ gantvā pattaṃ pūretvā anotattaudakañca nāgalatādantapoṇañca gahetvā tesaṃ santikaṃ āgantvā āha – ‘‘passathāvuso mamānubhāvaṃ, ayaṃ uttarakuruto piṇḍapāto, idaṃ himavantato udakadantapoṇaṃ ābhataṃ, imaṃ bhuñjitvā samaṇadhammaṃ karotha, evāhaṃ tumhe sadā upaṭṭhahissāmī’’ti. Te taṃ sutvā āhaṃsu – ‘‘tumhe, bhante, katakiccā, tumhehi saha sallāpamattampi amhākaṃ papañco, mā dāni tumhe puna amhākaṃ santikaṃ āgamitthā’’ti. So kenaci pariyāyena te sampaṭicchāpetuṃ asakkonto pakkāmi.

    ததோ தேஸங் ஏகோ த்³வீஹதீஹச்சயேன பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ அனாகா³மீ அஹோஸி. ஸோபி ததே²வ அகாஸி, இதரேன ச படிக்கி²த்தோ ததே²வ அக³மாஸி. ஸோ தங் படிக்கி²பித்வா வாயமந்தோ பப்³ப³தங் ஆருஹனதி³வஸதோ ஸத்தமே தி³வஸே கிஞ்சி விஸேஸங் அனதி⁴க³ந்த்வாவ காலகதோ தே³வலோகே நிப்³ப³த்தி. கீ²ணாஸவத்தே²ரோபி தங் தி³வஸமேவ பரினிப்³பா³யி, அனாகா³மீ ஸுத்³தா⁴வாஸேஸு உப்பஜ்ஜி. தே³வபுத்தோ ச²ஸு காமாவசரதே³வலோகேஸு அனுலோமபடிலோமேன தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே தே³வலோகா சவித்வா அஞ்ஞதரிஸ்ஸா பரிப்³பா³ஜிகாய குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸா கிர அஞ்ஞதரஸ்ஸ க²த்தியஸ்ஸ தீ⁴தா, தங் மாதாபிதரோ ‘‘அம்ஹாகங் தீ⁴தா ஸமயந்தரங் ஜானாதூ’’தி ஏகஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ நிய்யாதேஸுங். தஸ்ஸேகோ அந்தேவாஸிகோ பரிப்³பா³ஜகோ தாய ஸத்³தி⁴ங் விப்படிபஜ்ஜி. ஸா தேன க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹி. தங் க³ப்³பி⁴னிங் தி³ஸ்வா பரிப்³பா³ஜிகா நிக்கட்³டி⁴ங்ஸு. ஸா அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தீ அந்தராமக்³கே³ ஸபா⁴யங் விஜாயி, தேனஸ்ஸ ‘‘ஸபி⁴யோ’’த்வேவ நாமங் அகாஸி. ஸோபி ஸபி⁴யோ வட்³டி⁴த்வா பரிப்³பா³ஜகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா நானாஸத்தா²னி உக்³க³ஹெத்வா மஹாவாதீ³ ஹுத்வா வாத³க்கி²த்ததாய ஸகலஜம்பு³தீ³பே விசரந்தோ அத்தனோ ஸதி³ஸங் வாதி³ங் அதி³ஸ்வா நக³ரத்³வாரே அஸ்ஸமங் காராபெத்வா க²த்தியகுமாராத³யோ ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தோ தத்த² வஸதி.

    Tato tesaṃ eko dvīhatīhaccayena pañcābhiñño anāgāmī ahosi. Sopi tatheva akāsi, itarena ca paṭikkhitto tatheva agamāsi. So taṃ paṭikkhipitvā vāyamanto pabbataṃ āruhanadivasato sattame divase kiñci visesaṃ anadhigantvāva kālakato devaloke nibbatti. Khīṇāsavattheropi taṃ divasameva parinibbāyi, anāgāmī suddhāvāsesu uppajji. Devaputto chasu kāmāvacaradevalokesu anulomapaṭilomena dibbasampattiṃ anubhavitvā amhākaṃ bhagavato kāle devalokā cavitvā aññatarissā paribbājikāya kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi. Sā kira aññatarassa khattiyassa dhītā, taṃ mātāpitaro ‘‘amhākaṃ dhītā samayantaraṃ jānātū’’ti ekassa paribbājakassa niyyātesuṃ. Tasseko antevāsiko paribbājako tāya saddhiṃ vippaṭipajji. Sā tena gabbhaṃ gaṇhi. Taṃ gabbhiniṃ disvā paribbājikā nikkaḍḍhiṃsu. Sā aññattha gacchantī antarāmagge sabhāyaṃ vijāyi, tenassa ‘‘sabhiyo’’tveva nāmaṃ akāsi. Sopi sabhiyo vaḍḍhitvā paribbājakapabbajjaṃ pabbajitvā nānāsatthāni uggahetvā mahāvādī hutvā vādakkhittatāya sakalajambudīpe vicaranto attano sadisaṃ vādiṃ adisvā nagaradvāre assamaṃ kārāpetvā khattiyakumārādayo sippaṃ sikkhāpento tattha vasati.

    அத² ப⁴க³வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன ராஜக³ஹங் ஆக³ந்த்வா வேளுவனே விஹரதி கலந்த³கனிவாபே. ஸபி⁴யோ பன பு³த்³து⁴ப்பாத³ங் ந ஜானாதி. அத² ஸோ ஸுத்³தா⁴வாஸப்³ரஹ்மா ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய ‘‘இமாஹங் விஸேஸங் கஸ்ஸானுபா⁴வேன பத்தோ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே ஸமணத⁴ம்மகிரியங் தே ச ஸஹாயே அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘தேஸு ஏகோ பரினிப்³பு³தோ, ஏகோ இதா³னி கத்தா²’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘தே³வலோகா சவித்வா ஜம்பு³தீ³பே உப்பன்னோ பு³த்³து⁴ப்பாத³ம்பி ந ஜானாதீ’’தி ஞத்வா ‘‘ஹந்த³ நங் பு³த்³து⁴பஸேவனாய நியோஜேமீ’’தி வீஸதி பஞ்ஹே அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ரத்திபா⁴கே³ தஸ்ஸ அஸ்ஸமமாக³ம்ம ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘ஸபி⁴ய, ஸபி⁴யா’’தி பக்கோஸி. ஸோ நித்³தா³யமானோ திக்க²த்துங் தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா நிக்க²ம்ம ஓபா⁴ஸங் தி³ஸ்வா பஞ்ஜலிகோ அட்டா²ஸி. ததோ தங் ப்³ரஹ்மா ஆஹ – ‘‘அஹங் ஸபி⁴ய தவத்தா²ய வீஸதி பஞ்ஹே ஆஹரிங், தே த்வங் உக்³க³ண்ஹ. யோ ச தே ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா இமே பஞ்ஹே புட்டோ² ப்³யாகரோதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே ப்³ரஹ்மசரியங் சரெய்யாஸீ’’தி. இமங் தே³வபுத்தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் ‘‘புராணஸாலோஹிதாய தே³வதாய பஞ்ஹா உத்³தி³ட்டா² ஹொந்தீ’’தி. உத்³தி³ட்டா²தி உத்³தே³ஸமத்தேனேவ வுத்தா, ந விப⁴ங்கே³ன.

    Atha bhagavā pavattitavaradhammacakko anupubbena rājagahaṃ āgantvā veḷuvane viharati kalandakanivāpe. Sabhiyo pana buddhuppādaṃ na jānāti. Atha so suddhāvāsabrahmā samāpattito vuṭṭhāya ‘‘imāhaṃ visesaṃ kassānubhāvena patto’’ti āvajjento kassapassa bhagavato sāsane samaṇadhammakiriyaṃ te ca sahāye anussaritvā ‘‘tesu eko parinibbuto, eko idāni katthā’’ti āvajjento ‘‘devalokā cavitvā jambudīpe uppanno buddhuppādampi na jānātī’’ti ñatvā ‘‘handa naṃ buddhupasevanāya niyojemī’’ti vīsati pañhe abhisaṅkharitvā rattibhāge tassa assamamāgamma ākāse ṭhatvā ‘‘sabhiya, sabhiyā’’ti pakkosi. So niddāyamāno tikkhattuṃ taṃ saddaṃ sutvā nikkhamma obhāsaṃ disvā pañjaliko aṭṭhāsi. Tato taṃ brahmā āha – ‘‘ahaṃ sabhiya tavatthāya vīsati pañhe āhariṃ, te tvaṃ uggaṇha. Yo ca te samaṇo vā brāhmaṇo vā ime pañhe puṭṭho byākaroti, tassa santike brahmacariyaṃ careyyāsī’’ti. Imaṃ devaputtaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ ‘‘purāṇasālohitāya devatāya pañhā uddiṭṭhā hontī’’ti. Uddiṭṭhāti uddesamatteneva vuttā, na vibhaṅgena.

    ஏவங் வுத்தே ச நே ஸபி⁴யோ ஏகவசனேனேவ பத³படிபாடியா உக்³க³ஹேஸி. அத² ஸோ ப்³ரஹ்மா ஜானந்தோபி தஸ்ஸ பு³த்³து⁴ப்பாத³ங் நாசிக்கி². ‘‘அத்த²ங் க³வேஸமானோ பரிப்³பா³ஜகோ ஸயமேவ ஸத்தா²ரங் ஞஸ்ஸதி. இதோ ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸமணப்³ராஹ்மணானங் துச்ச²பா⁴வ’’ந்தி இமினா பனாதி⁴ப்பாயேன ஏவமாஹ – ‘‘யோ தே ஸபி⁴ய…பே॰… சரெய்யாஸீ’’தி. தே²ரகா³தா²ஸு பன சதுக்கனிபாதே ஸபி⁴யத்தே²ராபதா³னங் வண்ணெந்தா ப⁴ணந்தி ‘‘ஸா சஸ்ஸ மாதா அத்தனோ விப்படிபத்திங் சிந்தெத்வா தங் ஜிகு³ச்ச²மானா ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா ப்³ரஹ்மலோகே உப்பன்னா, தாய ப்³ரஹ்மதே³வதாய தே பஞ்ஹா உத்³தி³ட்டா²’’தி.

    Evaṃ vutte ca ne sabhiyo ekavacaneneva padapaṭipāṭiyā uggahesi. Atha so brahmā jānantopi tassa buddhuppādaṃ nācikkhi. ‘‘Atthaṃ gavesamāno paribbājako sayameva satthāraṃ ñassati. Ito bahiddhā ca samaṇabrāhmaṇānaṃ tucchabhāva’’nti iminā panādhippāyena evamāha – ‘‘yo te sabhiya…pe… careyyāsī’’ti. Theragāthāsu pana catukkanipāte sabhiyattherāpadānaṃ vaṇṇentā bhaṇanti ‘‘sā cassa mātā attano vippaṭipattiṃ cintetvā taṃ jigucchamānā jhānaṃ uppādetvā brahmaloke uppannā, tāya brahmadevatāya te pañhā uddiṭṭhā’’ti.

    யே தேதி இதா³னி வத்தப்³பா³னங் உத்³தே³ஸபச்சுத்³தே³ஸோ. ஸமணப்³ராஹ்மணாதி பப்³ப³ஜ்ஜூபக³மனேன லோகஸம்முதியா ச ஸமணா சேவ ப்³ராஹ்மணா ச. ஸங்கி⁴னோதி க³ணவந்தோ. க³ணினோதி ஸத்தா²ரோ, ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுனோ மய’’ந்தி ஏவங் படிஞ்ஞாதாரோ. க³ணாசரியாதி உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தி³வஸேன பப்³ப³ஜிதக³ஹட்ட²க³ணஸ்ஸ ஆசரியா. ஞாதாதி அபி⁴ஞ்ஞாதா, விஸ்ஸுதா பாகடாதி வுத்தங் ஹோதி. யஸஸ்ஸினோதி லாப⁴பரிவாரஸம்பன்னா. தித்த²கராதி தேஸங் தி³ட்டா²னுக³திங் ஆபஜ்ஜந்தேஹி ஓதரிதப்³பா³னங் ஓகா³ஹிதப்³பா³னங் தி³ட்டி²தித்தா²னங் கத்தாரோ. ஸாது⁴ஸம்மதா ப³ஹுஜனஸ்ஸாதி ‘‘ஸாத⁴வோ ஏதே ஸந்தோ ஸப்புரிஸா’’தி ஏவங் ப³ஹுஜனஸ்ஸ ஸம்மதா.

    Ye teti idāni vattabbānaṃ uddesapaccuddeso. Samaṇabrāhmaṇāti pabbajjūpagamanena lokasammutiyā ca samaṇā ceva brāhmaṇā ca. Saṅghinoti gaṇavanto. Gaṇinoti satthāro, ‘‘sabbaññuno maya’’nti evaṃ paṭiññātāro. Gaṇācariyāti uddesaparipucchādivasena pabbajitagahaṭṭhagaṇassa ācariyā. Ñātāti abhiññātā, vissutā pākaṭāti vuttaṃ hoti. Yasassinoti lābhaparivārasampannā. Titthakarāti tesaṃ diṭṭhānugatiṃ āpajjantehi otaritabbānaṃ ogāhitabbānaṃ diṭṭhititthānaṃ kattāro. Sādhusammatā bahujanassāti ‘‘sādhavo ete santo sappurisā’’ti evaṃ bahujanassa sammatā.

    ஸெய்யதி²த³ந்தி கதமே தேதி சே-இச்சேதஸ்மிங் அத்தே² நிபாதோ. பூரணோதி நாமங், கஸ்ஸபோதி கொ³த்தங். ஸோ கிர ஜாதியா தா³ஸோ, தா³ஸஸதங் பூரெந்தோ ஜாதோ. தேனஸ்ஸ ‘‘பூரணோ’’தி நாமமகங்ஸு. பலாயித்வா பன நக்³கே³ஸு பப்³ப³ஜித்வா ‘‘கஸ்ஸபோ அஹ’’ந்தி கொ³த்தங் உத்³தி³ஸி, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ச பச்சஞ்ஞாஸி. மக்க²லீதி நாமங், கோ³ஸாலாய ஜாதத்தா கோ³ஸாலோதிபி வுச்சதி. ஸோபி கிர ஜாதியா தா³ஸோ ஏவ, பலாயித்வா பப்³ப³ஜி, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ச பச்சஞ்ஞாஸி. அஜிதோதி நாமங், அப்பிச்ச²தாய கேஸகம்ப³லங் தா⁴ரேதி, தேன கேஸகம்ப³லோதிபி வுச்சதி, ஸோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பச்சஞ்ஞாஸி . பகுதோ⁴தி நாமங், கச்சாயனோதி கொ³த்தங். அப்பிச்ச²வஸேன உத³கே ஜீவஸஞ்ஞாய ச ந்ஹானமுக²தோ⁴வனாதி³ படிக்கி²த்தோ, ஸோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பச்சஞ்ஞாஸி. ஸஞ்சயோதி நாமங், பே³லட்டோ² பனஸ்ஸ பிதா, தஸ்மா பே³லட்ட²புத்தோதி வுச்சதி, ஸோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பச்சஞ்ஞாஸி. நிக³ண்டோ²தி பப்³ப³ஜ்ஜானாமேன, நாடபுத்தோதி பிதுனாமேன வுச்சதி. நாடோதி கிர நாமஸ்ஸ பிதா, தஸ்ஸ புத்தோதி நாடபுத்தோ, ஸோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பச்சஞ்ஞாஸி. ஸப்³பே³பி பஞ்சஸதபஞ்சஸதஸிஸ்ஸபரிவாரா அஹேஸுங். தேதி தே ச² ஸத்தா²ரோ. தே பஞ்ஹேதி தே வீஸதி பஞ்ஹே. தேதி தே ச² ஸத்தா²ரோ. ந ஸம்பாயந்தீதி ந ஸம்பாதெ³ந்தி. கோபந்தி சித்தசேதஸிகானங் ஆவிலபா⁴வங். தோ³ஸந்தி பது³ட்ட²சித்ததங், தது³ப⁴யம்பேதங் மந்த³திக்க²பே⁴த³ஸ்ஸ கோத⁴ஸ்ஸேவாதி⁴வசனங். அப்பச்சயந்தி அப்பதீததா, தோ³மனஸ்ஸந்தி வுத்தங் ஹோதி. பாதுகரொந்தீதி காயவசீவிகாரேன பகாஸெந்தி, பாகடங் கரொந்தி.

    Seyyathidanti katame teti ce-iccetasmiṃ atthe nipāto. Pūraṇoti nāmaṃ, kassapoti gottaṃ. So kira jātiyā dāso, dāsasataṃ pūrento jāto. Tenassa ‘‘pūraṇo’’ti nāmamakaṃsu. Palāyitvā pana naggesu pabbajitvā ‘‘kassapo aha’’nti gottaṃ uddisi, sabbaññutañca paccaññāsi. Makkhalīti nāmaṃ, gosālāya jātattā gosālotipi vuccati. Sopi kira jātiyā dāso eva, palāyitvā pabbaji, sabbaññutañca paccaññāsi. Ajitoti nāmaṃ, appicchatāya kesakambalaṃ dhāreti, tena kesakambalotipi vuccati, sopi sabbaññutaṃ paccaññāsi . Pakudhoti nāmaṃ, kaccāyanoti gottaṃ. Appicchavasena udake jīvasaññāya ca nhānamukhadhovanādi paṭikkhitto, sopi sabbaññutaṃ paccaññāsi. Sañcayoti nāmaṃ, belaṭṭho panassa pitā, tasmā belaṭṭhaputtoti vuccati, sopi sabbaññutaṃ paccaññāsi. Nigaṇṭhoti pabbajjānāmena, nāṭaputtoti pitunāmena vuccati. Nāṭoti kira nāmassa pitā, tassa puttoti nāṭaputto, sopi sabbaññutaṃ paccaññāsi. Sabbepi pañcasatapañcasatasissaparivārā ahesuṃ. Teti te cha satthāro. Te pañheti te vīsati pañhe. Teti te cha satthāro. Na sampāyantīti na sampādenti. Kopanti cittacetasikānaṃ āvilabhāvaṃ. Dosanti paduṭṭhacittataṃ, tadubhayampetaṃ mandatikkhabhedassa kodhassevādhivacanaṃ. Appaccayanti appatītatā, domanassanti vuttaṃ hoti. Pātukarontīti kāyavacīvikārena pakāsenti, pākaṭaṃ karonti.

    ஹீனாயாதி க³ஹட்ட²பா⁴வாய. க³ஹட்ட²பா⁴வோ ஹி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபனிதா⁴ய ஸீலாதி³கு³ணஹீனதோ ஹீனகாமஸுக²படிஸேவனதோ வா ‘‘ஹீனோ’’தி வுச்சதி. உச்சா பப்³ப³ஜ்ஜா. ஆவத்தித்வாதி ஓஸக்கித்வா. காமே பரிபு⁴ஞ்ஜெய்யந்தி காமே படிஸேவெய்யங். இதி கிரஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபடிஞ்ஞானம்பி பப்³ப³ஜிதானங் துச்ச²கத்தங் தி³ஸ்வா அஹோஸி. உப்பன்னபரிவிதக்கவஸேனேவ ச ஆக³ந்த்வா புனப்புனங் வீமங்ஸமானஸ்ஸ அத² கோ² ஸபி⁴யஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயம்பி கோ² ஸமணோ’’தி ச ‘‘யேபி கோ² தே பொ⁴ந்தோ’’தி ச ‘‘ஸமணோ கோ² த³ஹரோதி ந உஞ்ஞாதப்³போ³’’தி சாதி ஏவமாதி³. தத்த² ஜிண்ணாதிஆதீ³னி பதா³னி வுத்தனயானேவ. தே²ராதி அத்தனோ ஸமணத⁴ம்மே தி²ரபா⁴வப்பத்தா. ரத்தஞ்ஞூதி ரதனஞ்ஞூ, ‘‘நிப்³பா³னரதனங் ஜானாம மய’’ந்தி ஏவங் ஸகாய படிஞ்ஞாய லோகேனாபி ஸம்மதா, ப³ஹுரத்திவிதூ³ வா. சிரங் பப்³ப³ஜிதானங் ஏதேஸந்தி சிரபப்³ப³ஜிதா. ந உஞ்ஞாதப்³போ³தி ந அவஜானிதப்³போ³, ந நீசங் கத்வா ஜானிதப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி. ந பரிபோ⁴தப்³போ³தி ந பரிப⁴விதப்³போ³, ‘‘கிமேஸ ஞஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் ந க³ஹேதப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி.

    Hīnāyāti gahaṭṭhabhāvāya. Gahaṭṭhabhāvo hi pabbajjaṃ upanidhāya sīlādiguṇahīnato hīnakāmasukhapaṭisevanato vā ‘‘hīno’’ti vuccati. Uccā pabbajjā. Āvattitvāti osakkitvā. Kāme paribhuñjeyyanti kāme paṭiseveyyaṃ. Iti kirassa sabbaññupaṭiññānampi pabbajitānaṃ tucchakattaṃ disvā ahosi. Uppannaparivitakkavaseneva ca āgantvā punappunaṃ vīmaṃsamānassa atha kho sabhiyassa paribbājakassa etadahosi – ‘‘ayampi kho samaṇo’’ti ca ‘‘yepi kho te bhonto’’ti ca ‘‘samaṇo kho daharoti na uññātabbo’’ti cāti evamādi. Tattha jiṇṇātiādīni padāni vuttanayāneva. Therāti attano samaṇadhamme thirabhāvappattā. Rattaññūti ratanaññū, ‘‘nibbānaratanaṃ jānāma maya’’nti evaṃ sakāya paṭiññāya lokenāpi sammatā, bahurattividū vā. Ciraṃ pabbajitānaṃ etesanti cirapabbajitā. Na uññātabboti na avajānitabbo, na nīcaṃ katvā jānitabboti vuttaṃ hoti. Na paribhotabboti na paribhavitabbo, ‘‘kimesa ñassatī’’ti evaṃ na gahetabboti vuttaṃ hoti.

    516. கங்கீ² வேசிகிச்சீ²தி ஸபி⁴யோ ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோத³மானோ ஏவங் ப⁴க³வதோ ரூபஸம்பத்தித³மூபஸமஸூசிதங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் ஸம்பா⁴வயமானோ விக³துத்³த⁴ச்சோ ஹுத்வா ஆஹ – ‘‘கங்கீ² வேசிகிச்சீ²’’தி. தத்த² ‘‘லபெ⁴ய்யங் நு கோ² இமேஸங் ப்³யாகரண’’ந்தி ஏவங் பஞ்ஹானங் ப்³யாகரணகங்கா²ய கங்கீ². ‘‘கோ நு கோ² இமஸ்ஸிமஸ்ஸ ச பஞ்ஹஸ்ஸ அத்தோ²’’தி ஏவங் விசிகிச்சா²ய வேசிகிச்சீ². து³ப்³ப³லவிசிகிச்சா²ய வா தேஸங் பஞ்ஹானங் அத்தே² கங்க²னதோ கங்கீ², ப³லவதியா விசினந்தோ கிச்ச²தியேவ, ந ஸக்கோதி ஸன்னிட்டா²துந்தி வேசிகிச்சீ². அபி⁴கங்க²மானோதி அதிவிய பத்த²யமானோ. தேஸந்தகரோதி தேஸங் பஞ்ஹானங் அந்தகரோ. ப⁴வந்தோவ ஏவங் ப⁴வாஹீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பஞ்ஹே மே புட்டோ²…பே॰… ப்³யாகரோஹி மே’’தி. தத்த² பஞ்ஹே மேதி பஞ்ஹே மயா. புட்டோ²தி புச்சி²தோ. அனுபுப்³ப³ந்தி பஞ்ஹபடிபாடியா அனுத⁴ம்மந்தி அத்தா²னுரூபங் பாளிங் ஆரோபெந்தோ. ப்³யாகரோஹி மேதி மய்ஹங் ப்³யாகரோஹி.

    516.Kaṅkhī vecikicchīti sabhiyo bhagavatā saddhiṃ sammodamāno evaṃ bhagavato rūpasampattidamūpasamasūcitaṃ sabbaññutaṃ sambhāvayamāno vigatuddhacco hutvā āha – ‘‘kaṅkhī vecikicchī’’ti. Tattha ‘‘labheyyaṃ nu kho imesaṃ byākaraṇa’’nti evaṃ pañhānaṃ byākaraṇakaṅkhāya kaṅkhī. ‘‘Ko nu kho imassimassa ca pañhassa attho’’ti evaṃ vicikicchāya vecikicchī. Dubbalavicikicchāya vā tesaṃ pañhānaṃ atthe kaṅkhanato kaṅkhī, balavatiyā vicinanto kicchatiyeva, na sakkoti sanniṭṭhātunti vecikicchī. Abhikaṅkhamānoti ativiya patthayamāno. Tesantakaroti tesaṃ pañhānaṃ antakaro. Bhavantova evaṃ bhavāhīti dassento āha ‘‘pañhe me puṭṭho…pe… byākarohi me’’ti. Tattha pañhe meti pañhe mayā. Puṭṭhoti pucchito. Anupubbanti pañhapaṭipāṭiyā anudhammanti atthānurūpaṃ pāḷiṃ āropento. Byākarohi meti mayhaṃ byākarohi.

    517. தூ³ரதோதி ஸோ கிர இதோ சிதோ சாஹிண்ட³ந்தோ ஸத்தயோஜனஸதமக்³க³தோ ஆக³தோ. தேனாஹ – ப⁴க³வா ‘‘தூ³ரதோ ஆக³தோஸீ’’தி, கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வா ஸாஸனதோ ஆக³தத்தா ‘‘தூ³ரதோ ஆக³தோஸீ’’தி நங் ஆஹ.

    517.Dūratoti so kira ito cito cāhiṇḍanto sattayojanasatamaggato āgato. Tenāha – bhagavā ‘‘dūrato āgatosī’’ti, kassapassa bhagavato vā sāsanato āgatattā ‘‘dūrato āgatosī’’ti naṃ āha.

    518. புச்ச² மந்தி இமாய பனஸ்ஸ கா³தா²ய ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணங் பவாரேதி. தத்த² மனஸிச்ச²ஸீதி மனஸா இச்ச²ஸி.

    518.Puccha manti imāya panassa gāthāya sabbaññupavāraṇaṃ pavāreti. Tattha manasicchasīti manasā icchasi.

    யங் வதாஹந்தி யங் வத அஹங். அத்தமனோதி பீதிபாமோஜ்ஜஸோமனஸ்ஸேஹி பு²டசித்தோ. உத³க்³கோ³தி காயேன சித்தேன ச அப்³பு⁴ன்னதோ . இத³ங் பன பத³ங் ந ஸப்³ப³பாடே²ஸு அத்தி². இதா³னி யேஹி த⁴ம்மேஹி அத்தமனோ, தே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘பமுதி³தோ பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ’’தி.

    Yaṃ vatāhanti yaṃ vata ahaṃ. Attamanoti pītipāmojjasomanassehi phuṭacitto. Udaggoti kāyena cittena ca abbhunnato . Idaṃ pana padaṃ na sabbapāṭhesu atthi. Idāni yehi dhammehi attamano, te dassento āha – ‘‘pamudito pītisomanassajāto’’ti.

    519. கிங் பத்தினந்தி கிங் பத்தங் கிமதி⁴க³தங். ஸோரதந்தி ஸுவூபஸந்தங். ‘‘ஸுரத’’ந்திபி பாடோ², ஸுட்டு² உபரதந்தி அத்தோ². த³ந்தந்தி த³மிதங். பு³த்³தோ⁴தி விபு³த்³தோ⁴, பு³த்³த⁴பொ³த்³த⁴ப்³போ³ வா. ஏவங் ஸபி⁴யோ ஏகேகாய கா³தா²ய சத்தாரோ சத்தாரோ கத்வா பஞ்சஹி கா³தா²ஹி வீஸதி பஞ்ஹே புச்சி². ப⁴க³வா பனஸ்ஸ ஏகமேகங் பஞ்ஹங் ஏகமேகாய கா³தா²ய கத்வா அரஹத்தனிகூடேனேவ வீஸதியா கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி.

    519.Kiṃ pattinanti kiṃ pattaṃ kimadhigataṃ. Soratanti suvūpasantaṃ. ‘‘Surata’’ntipi pāṭho, suṭṭhu uparatanti attho. Dantanti damitaṃ. Buddhoti vibuddho, buddhaboddhabbo vā. Evaṃ sabhiyo ekekāya gāthāya cattāro cattāro katvā pañcahi gāthāhi vīsati pañhe pucchi. Bhagavā panassa ekamekaṃ pañhaṃ ekamekāya gāthāya katvā arahattanikūṭeneva vīsatiyā gāthāhi byākāsi.

    520. தத்த² யஸ்மா பி⁴ன்னகிலேஸோ பரமத்த²பி⁴க்கு², ஸோ ச நிப்³பா³னப்பத்தோ ஹோதி, தஸ்மா அஸ்ஸ ‘‘கிங் பத்தினமாஹு பி⁴க்கு²ன’’ந்தி இமங் பஞ்ஹங் ப்³யாகரொந்தோ ‘‘பஜ்ஜேனா’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யோ அத்தனா பா⁴விதேன மக்³கே³ன பரினிப்³பா³னக³தோ கிலேஸபரினிப்³பா³னங் பத்தோ, பரினிப்³பா³னக³தத்தா ஏவ ச விதிண்ணகங்கோ² விபத்திஸம்பத்திஹானிபு³த்³தி⁴உச்சே²த³ஸஸ்ஸதஅபுஞ்ஞபுஞ்ஞபே⁴த³ங் விப⁴வஞ்ச ப⁴வஞ்ச விப்பஹாய, மக்³க³வாஸங் வுஸிதவா கீ²ணபுனப்³ப⁴வோதி ச ஏதேஸங் து²திவசனானங் அரஹோ, ஸோ பி⁴க்கூ²தி.

    520. Tattha yasmā bhinnakileso paramatthabhikkhu, so ca nibbānappatto hoti, tasmā assa ‘‘kiṃ pattinamāhu bhikkhuna’’nti imaṃ pañhaṃ byākaronto ‘‘pajjenā’’tiādimāha. Tassattho – yo attanā bhāvitena maggena parinibbānagato kilesaparinibbānaṃ patto, parinibbānagatattā eva ca vitiṇṇakaṅkho vipattisampattihānibuddhiucchedasassataapuññapuññabhedaṃ vibhavañca bhavañca vippahāya, maggavāsaṃ vusitavā khīṇapunabbhavoti ca etesaṃ thutivacanānaṃ araho, so bhikkhūti.

    521. யஸ்மா பன விப்படிபத்திதோ ஸுட்டு² உபரதபா⁴வேன நானப்பகாரகிலேஸவூபஸமேன ச ஸோரதோ ஹோதி, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸப்³ப³த்த² உபெக்க²கோ’’திஆதி³னா நயேன து³தியபஞ்ஹப்³யாகரணமாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யோ ஸப்³ப³த்த² ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு ‘‘சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா நேவ ஸுமனோ ஹோதி, ந து³ம்மனோ’’தி ஏவங் பவத்தாய ச²ளங்கு³பெக்கா²ய உபெக்க²கோ, வேபுல்லப்பத்தாய ஸதியா ஸதிமா, ந ஸோ ஹிங்ஸதி நேவ ஹிங்ஸதி கஞ்சி தஸதா²வராதி³பே⁴த³ங் ஸத்தங் ஸப்³ப³லோகே ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி லோகே, திண்ணோக⁴த்தா திண்ணோ, ஸமிதபாபத்தா ஸமணோ, ஆவிலஸங்கப்பப்பஹானா அனாவிலோ. யஸ்ஸ சிமே ராக³தோ³ஸமோஹமானதி³ட்டி²கிலேஸது³ச்சரிதஸங்கா²தா ஸத்துஸ்ஸதா³ கேசி ஓளாரிகா வா ஸுகு²மா வா ந ஸந்தி, ஸோ இமாய உபெக்கா²விஹாரிதாய ஸதிவேபுல்லதாய அஹிங்ஸகதாய ச விப்படிபத்திதோ ஸுட்டு² உபரதபா⁴வேன இமினா ஓகா⁴தி³னானப்பகாரகிலேஸவூபஸமேன ச ஸோரதோதி.

    521. Yasmā pana vippaṭipattito suṭṭhu uparatabhāvena nānappakārakilesavūpasamena ca sorato hoti, tasmā tamatthaṃ dassento ‘‘sabbattha upekkhako’’tiādinā nayena dutiyapañhabyākaraṇamāha. Tassattho – yo sabbattha rūpādīsu ārammaṇesu ‘‘cakkhunā rūpaṃ disvā neva sumano hoti, na dummano’’ti evaṃ pavattāya chaḷaṅgupekkhāya upekkhako, vepullappattāya satiyā satimā, na so hiṃsati neva hiṃsati kañci tasathāvarādibhedaṃ sattaṃ sabbaloke sabbasmimpi loke, tiṇṇoghattā tiṇṇo, samitapāpattā samaṇo, āvilasaṅkappappahānā anāvilo. Yassa cime rāgadosamohamānadiṭṭhikilesaduccaritasaṅkhātā sattussadā keci oḷārikā vā sukhumā vā na santi, so imāya upekkhāvihāritāya sativepullatāya ahiṃsakatāya ca vippaṭipattito suṭṭhu uparatabhāvena iminā oghādinānappakārakilesavūpasamena ca soratoti.

    522. யஸ்மா ச பா⁴விதிந்த்³ரியோ நிப்³ப⁴யோ நிப்³பி³காரோ த³ந்தோ ஹோதி, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யஸ்ஸிந்த்³ரியானீ’’தி கா³தா²ய ததியபஞ்ஹங் ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்ஸ சக்கா²தீ³னி ச²ளிந்த்³ரியானி கோ³சரபா⁴வனாய அனிச்சாதி³திலக்க²ணங் ஆரோபெத்வா வாஸனாபா⁴வனாய ஸதிஸம்பஜஞ்ஞக³ந்த⁴ங் கா³ஹாபெத்வா ச பா⁴விதானி, தானி ச கோ² யதா² அஜ்ஜ²த்தங் கோ³சரபா⁴வனாய, ஏவங் பன ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³லோகேதி யத்த² யத்த² இந்த்³ரியானங் வேகல்லதா வேகல்லதாய வா ஸம்ப⁴வோ, தத்த² தத்த² நாபி⁴ஜ்ஜா²தி³வஸேன பா⁴விதானீதி ஏவங் நிப்³பி³ஜ்ஜ² ஞத்வா படிவிஜ்ஜி²த்வா இமங் பரஞ்ச லோகங் ஸகஸந்ததிக்க²ந்த⁴லோகங் பரஸந்ததிக்க²ந்த⁴லோகஞ்ச அத³ந்த⁴மரணங் மரிதுகாமோ காலங் கங்க²தி, ஜீவிதக்க²யகாலங் ஆக³மேதி பதிமானேதி, ந பா⁴யதி மரணஸ்ஸ. யதா²ஹ தே²ரோ –

    522. Yasmā ca bhāvitindriyo nibbhayo nibbikāro danto hoti, tasmā tamatthaṃ dassento ‘‘yassindriyānī’’ti gāthāya tatiyapañhaṃ byākāsi. Tassattho – yassa cakkhādīni chaḷindriyāni gocarabhāvanāya aniccāditilakkhaṇaṃ āropetvā vāsanābhāvanāya satisampajaññagandhaṃ gāhāpetvā ca bhāvitāni, tāni ca kho yathā ajjhattaṃ gocarabhāvanāya, evaṃ pana bahiddhā ca sabbaloketi yattha yattha indriyānaṃ vekallatā vekallatāya vā sambhavo, tattha tattha nābhijjhādivasena bhāvitānīti evaṃ nibbijjha ñatvā paṭivijjhitvā imaṃ parañca lokaṃ sakasantatikkhandhalokaṃ parasantatikkhandhalokañca adandhamaraṇaṃ maritukāmo kālaṃ kaṅkhati, jīvitakkhayakālaṃ āgameti patimāneti, na bhāyati maraṇassa. Yathāha thero –

    ‘‘மரணே மே ப⁴யங் நத்தி², நிகந்தி நத்தி² ஜீவிதே’’; (தே²ரகா³॰ 20);

    ‘‘Maraṇe me bhayaṃ natthi, nikanti natthi jīvite’’; (Theragā. 20);

    ‘‘நாபி⁴கங்கா²மி மரணங், நாபி⁴கங்கா²மி ஜீவிதங்;

    ‘‘Nābhikaṅkhāmi maraṇaṃ, nābhikaṅkhāmi jīvitaṃ;

    காலஞ்ச படிகங்கா²மி, நிப்³பி³ஸங் ப⁴தகோ யதா²’’தி. (தே²ரகா³॰ 606);

    Kālañca paṭikaṅkhāmi, nibbisaṃ bhatako yathā’’ti. (theragā. 606);

    பா⁴விதோ ஸ த³ந்தோதி ஏவங் பா⁴விதிந்த்³ரியோ ஸோ த³ந்தோதி.

    Bhāvito sa dantoti evaṃ bhāvitindriyo so dantoti.

    523. யஸ்மா பன பு³த்³தோ⁴ நாம பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னோ கிலேஸனித்³தா³ விபு³த்³தோ⁴ ச, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘கப்பானீ’’தி கா³தா²ய சதுத்த²பஞ்ஹங் ப்³யாகாஸி. தத்த² கப்பானீதி தண்ஹாதி³ட்டி²யோ. தா ஹி ததா² ததா² விகப்பனதோ ‘‘கப்பானீ’’தி வுச்சந்தி. விசெய்யாதி அனிச்சாதி³பா⁴வேன ஸம்மஸித்வா. கேவலானீதி ஸகலானி. ஸங்ஸாரந்தி யோ சாயங் –

    523. Yasmā pana buddho nāma buddhisampanno kilesaniddā vibuddho ca, tasmā tamatthaṃ dassento ‘‘kappānī’’ti gāthāya catutthapañhaṃ byākāsi. Tattha kappānīti taṇhādiṭṭhiyo. Tā hi tathā tathā vikappanato ‘‘kappānī’’ti vuccanti. Viceyyāti aniccādibhāvena sammasitvā. Kevalānīti sakalāni. Saṃsāranti yo cāyaṃ –

    ‘‘க²ந்தா⁴னஞ்ச படிபாடி, தா⁴துஆயதனான ச;

    ‘‘Khandhānañca paṭipāṭi, dhātuāyatanāna ca;

    அப்³பொ³ச்சி²ன்னங் வத்தமானா, ஸங்ஸாரோதி பவுச்சதீ’’தி. –

    Abbocchinnaṃ vattamānā, saṃsāroti pavuccatī’’ti. –

    ஏவங் க²ந்தா⁴தி³படிபாடிஸங்கா²தோ ஸங்ஸாரோ, தங் ஸங்ஸாரஞ்ச கேவலங் விசெய்ய. எத்தாவதா க²ந்தா⁴னங் மூலபூ⁴தேஸு கம்மகிலேஸேஸு க²ந்தே⁴ஸு சாதி ஏவங் தீஸுபி வட்டேஸு விபஸ்ஸனங் ஆஹ. து³ப⁴யங் சுதூபபாதந்தி ஸத்தானங் சுதிங் உபபாதந்தி இமஞ்ச உப⁴யங் விசெய்ய ஞத்வாதி அத்தோ². ஏதேன சுதூபபாதஞாணங் ஆஹ. விக³தரஜமனங்க³ணங் விஸுத்³த⁴ந்தி ராகா³தி³ரஜானங் விக³மா அங்க³ணானங் அபா⁴வா மலானஞ்ச விக³மா விக³தரஜமனங்க³ணங் விஸுத்³த⁴ங். பத்தங் ஜாதிக²யந்தி நிப்³பா³னங் பத்தங். தமாஹு பு³த்³த⁴ந்தி தங் இமாய லோகுத்தரவிபஸ்ஸனாய சுதூபபாதஞாணபே⁴தா³ய பு³த்³தி⁴யா ஸம்பன்னத்தா இமாய ச விக³தரஜாதி³தாய கிலேஸனித்³தா³ விபு³த்³த⁴த்தா தாய படிபதா³ய ஜாதிக்க²யங் பத்தங் பு³த்³த⁴மாஹு.

    Evaṃ khandhādipaṭipāṭisaṅkhāto saṃsāro, taṃ saṃsārañca kevalaṃ viceyya. Ettāvatā khandhānaṃ mūlabhūtesu kammakilesesu khandhesu cāti evaṃ tīsupi vaṭṭesu vipassanaṃ āha. Dubhayaṃ cutūpapātanti sattānaṃ cutiṃ upapātanti imañca ubhayaṃ viceyya ñatvāti attho. Etena cutūpapātañāṇaṃ āha. Vigatarajamanaṅgaṇaṃ visuddhanti rāgādirajānaṃ vigamā aṅgaṇānaṃ abhāvā malānañca vigamā vigatarajamanaṅgaṇaṃ visuddhaṃ. Pattaṃ jātikhayanti nibbānaṃ pattaṃ. Tamāhu buddhanti taṃ imāya lokuttaravipassanāya cutūpapātañāṇabhedāya buddhiyā sampannattā imāya ca vigatarajāditāya kilesaniddā vibuddhattā tāya paṭipadāya jātikkhayaṃ pattaṃ buddhamāhu.

    அத² வா கப்பானி விசெய்ய கேவலானீதி ‘‘அனேகேபி ஸங்வட்டவிவட்டகப்பே அமுத்ராஸி’’ந்திஆதி³னா (இதிவு॰ 99; பாரா॰ 12) நயேன விசினித்வாதி அத்தோ². ஏதேன பட²மவிஜ்ஜமாஹ. ஸங்ஸாரங் து³ப⁴யங் சுதூபபாதந்தி ஸத்தானங் சுதிங் உபபாதந்தி இமஞ்ச உப⁴யங் ஸங்ஸாரங் ‘‘இமே வத பொ⁴ந்தோ ஸத்தா’’திஆதி³னா நயேன விசினித்வாதி அத்தோ². ஏதேன து³தியவிஜ்ஜமாஹ. அவஸேஸேன ததியவிஜ்ஜமாஹ. ஆஸவக்க²யஞாணேன ஹி விக³தரஜாதி³தா ச நிப்³பா³னப்பத்தி ச ஹோதீதி. தமாஹு பு³த்³த⁴ந்தி ஏவங் விஜ்ஜத்தயபே⁴த³பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னங் தங் பு³த்³த⁴மாஹூதி.

    Atha vā kappāni viceyya kevalānīti ‘‘anekepi saṃvaṭṭavivaṭṭakappe amutrāsi’’ntiādinā (itivu. 99; pārā. 12) nayena vicinitvāti attho. Etena paṭhamavijjamāha. Saṃsāraṃ dubhayaṃ cutūpapātanti sattānaṃ cutiṃ upapātanti imañca ubhayaṃ saṃsāraṃ ‘‘ime vata bhonto sattā’’tiādinā nayena vicinitvāti attho. Etena dutiyavijjamāha. Avasesena tatiyavijjamāha. Āsavakkhayañāṇena hi vigatarajāditā ca nibbānappatti ca hotīti. Tamāhu buddhanti evaṃ vijjattayabhedabuddhisampannaṃ taṃ buddhamāhūti.

    525. ஏவங் பட²மகா³தா²ய வுத்தபஞ்ஹே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா து³தியகா³தா²ய வுத்தபஞ்ஹேஸுபி யஸ்மா ப்³ரஹ்மபா⁴வங் ஸெட்ட²பா⁴வங் பத்தோ பரமத்த²ப்³ராஹ்மணோ பா³ஹிதஸப்³ப³பாபோ ஹோதி, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பா³ஹித்வா’’தி கா³தா²ய பட²மங் பஞ்ஹங் ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸத்தோ² – யோ சதுத்த²மக்³கே³ன பா³ஹித்வா ஸப்³ப³பாபகானி டி²தத்தோ, டி²தோ இச்சேவ வுத்தங் ஹோதி. பா³ஹிதபாபத்தா ஏவ ச விமலோ, விமலபா⁴வங் ப்³ரஹ்மபா⁴வங் ஸெட்ட²பா⁴வங் பத்தோ, படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ஸமாதி⁴விக்கே²பகரகிலேஸமலேன அக்³க³ப²லஸமாதி⁴னா ஸாது⁴ஸமாஹிதோ, ஸங்ஸாரஹேதுஸமதிக்கமேன ஸங்ஸாரமதிச்ச பரினிட்டி²தகிச்சதாய கேவலீ, ஸோ தண்ஹாதி³ட்டீ²ஹி அனிஸ்ஸிதத்தா அஸிதோ, லோகத⁴ம்மேஹி நிப்³பி³காரத்தா ‘‘தாதீ³’’தி ச பவுச்சதி. ஏவங் து²திரஹோ ஸ ப்³ரஹ்மா ஸோ ப்³ராஹ்மணோதி.

    525. Evaṃ paṭhamagāthāya vuttapañhe vissajjetvā dutiyagāthāya vuttapañhesupi yasmā brahmabhāvaṃ seṭṭhabhāvaṃ patto paramatthabrāhmaṇo bāhitasabbapāpo hoti, tasmā tamatthaṃ dassento ‘‘bāhitvā’’ti gāthāya paṭhamaṃ pañhaṃ byākāsi. Tassattho – yo catutthamaggena bāhitvā sabbapāpakāni ṭhitatto, ṭhito icceva vuttaṃ hoti. Bāhitapāpattā eva ca vimalo, vimalabhāvaṃ brahmabhāvaṃ seṭṭhabhāvaṃ patto, paṭippassaddhasamādhivikkhepakarakilesamalena aggaphalasamādhinā sādhusamāhito, saṃsārahetusamatikkamena saṃsāramaticca pariniṭṭhitakiccatāya kevalī, so taṇhādiṭṭhīhi anissitattā asito, lokadhammehi nibbikārattā ‘‘tādī’’ti ca pavuccati. Evaṃ thutiraho sa brahmā so brāhmaṇoti.

    526. யஸ்மா பன ஸமிதபாபதாய ஸமணோ, ந்ஹாதபாபதாய ந்ஹாதகோ, ஆகூ³னங் அகரணேன ச நாகோ³தி பவுச்சதி, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ததோ அபராஹி தீஹி கா³தா²ஹி தயோ பஞ்ஹே ப்³யாகாஸி. தத்த² ஸமிதாவீதி அரியமக்³கே³ன கிலேஸே ஸமெத்வா டி²தோ. ஸமணோ பவுச்சதே தத²த்தாதி ததா²ரூபோ ஸமணோ பவுச்சதீதி. எத்தாவதா பஞ்ஹோ ப்³யாகதோ ஹோதி, ஸேஸங் தஸ்மிங் ஸமணே ஸபி⁴யஸ்ஸ ப³ஹுமானஜனநத்த²ங் து²திவசனங். யோ ஹி ஸமிதாவீ, ஸோ புஞ்ஞபாபானங் அபடிஸந்தி⁴கரணேன பஹாய புஞ்ஞபாபங் ரஜானங் விக³மேன விரஜோ, அனிச்சாதி³வஸேன ஞத்வா இமங் பரஞ்ச லோகங் ஜாதிமரணங் உபாதிவத்தோ தாதி³ ச ஹோதி.

    526. Yasmā pana samitapāpatāya samaṇo, nhātapāpatāya nhātako, āgūnaṃ akaraṇena ca nāgoti pavuccati, tasmā tamatthaṃ dassento tato aparāhi tīhi gāthāhi tayo pañhe byākāsi. Tattha samitāvīti ariyamaggena kilese sametvā ṭhito. Samaṇo pavuccate tathattāti tathārūpo samaṇo pavuccatīti. Ettāvatā pañho byākato hoti, sesaṃ tasmiṃ samaṇe sabhiyassa bahumānajananatthaṃ thutivacanaṃ. Yo hi samitāvī, so puññapāpānaṃ apaṭisandhikaraṇena pahāya puññapāpaṃ rajānaṃ vigamena virajo, aniccādivasena ñatvā imaṃ parañca lokaṃ jātimaraṇaṃ upātivatto tādi ca hoti.

    527. நின்ஹாய…பே॰… ந்ஹாதகோதி எத்த² பன யோ அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ஸங்கா²தே ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி ஆயதனலோகே அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணவஸேன உப்பத்திரஹானி ஸப்³ப³பாபகானி மக்³க³ஞாணேன நின்ஹாய தோ⁴வித்வா தாய நின்ஹாதபாபகதாய தண்ஹாதி³ட்டி²கப்பேஹி கப்பியேஸு தே³வமனுஸ்ஸேஸு கப்பங் ந ஏதி, தங் ந்ஹாதகமாஹூதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    527.Ninhāya…pe… nhātakoti ettha pana yo ajjhattabahiddhāsaṅkhāte sabbasmimpi āyatanaloke ajjhattabahiddhārammaṇavasena uppattirahāni sabbapāpakāni maggañāṇena ninhāya dhovitvā tāya ninhātapāpakatāya taṇhādiṭṭhikappehi kappiyesu devamanussesu kappaṃ na eti, taṃ nhātakamāhūti evamattho daṭṭhabbo.
