Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. ஸபி⁴யத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    3. Sabhiyattheragāthāvaṇṇanā

    பரே சாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஸபி⁴யத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் தி³வாவிஹாராய க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ உபாஹனங் அதா³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபே ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே பதிட்டி²தே ஸுவண்ணசேதியே ச²ஹி குலபுத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அத்தஸத்தமோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே விஹரந்தோ விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் அஸக்கொந்தோ இதரே ஆஹ – ‘‘மயங் பிண்ட³பாதாய க³ச்ச²ந்தோ ஜீவிதே ஸாபெக்கா² ஹோம, ஜீவிதே ஸாபெக்கே²ன ச ந ஸக்கா லோகுத்தரத⁴ம்மங் அதி⁴க³ந்துங், புது²ஜ்ஜனகாலங்கிரியா ச து³க்கா². ஹந்த³, மயங் நிஸ்ஸேணிங் ப³ந்தி⁴த்வா பப்³ப³தங் அபி⁴ருய்ஹ காயே ச ஜீவிதே ச அனபெக்கா² ஸமணத⁴ம்மங் கரோமா’’தி. தே ததா² அகங்ஸு.

    Paretiādikā āyasmato sabhiyattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto kakusandhassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ satthāraṃ divāvihārāya gacchantaṃ disvā pasannamānaso upāhanaṃ adāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto kassape bhagavati parinibbute patiṭṭhite suvaṇṇacetiye chahi kulaputtehi saddhiṃ attasattamo sāsane pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññe viharanto visesaṃ nibbattetuṃ asakkonto itare āha – ‘‘mayaṃ piṇḍapātāya gacchanto jīvite sāpekkhā homa, jīvite sāpekkhena ca na sakkā lokuttaradhammaṃ adhigantuṃ, puthujjanakālaṅkiriyā ca dukkhā. Handa, mayaṃ nisseṇiṃ bandhitvā pabbataṃ abhiruyha kāye ca jīvite ca anapekkhā samaṇadhammaṃ karomā’’ti. Te tathā akaṃsu.

    அத² நேஸங் மஹாதே²ரோ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னத்தா தத³ஹேவ ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ ஹுத்வா உத்தரகுருதோ பிண்ட³பாதங் உபனேஸி. இதரே – ‘‘தும்ஹே, ப⁴ந்தே, கதகிச்சா தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லாபமத்தம்பி பபஞ்சோ, ஸமணத⁴ம்மமேவ மயங் கரிஸ்ஸாம, தும்ஹே அத்தனா தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரமனுயுஞ்ஜதா²’’தி வத்வா பிண்ட³பாதங் படிக்கி²பிங்ஸு. தே²ரோ நே ஸம்படிச்சா²பேதுங் அஸக்கொந்தோ அக³மாஸி.

    Atha nesaṃ mahāthero upanissayasampannattā tadaheva chaḷabhiñño hutvā uttarakuruto piṇḍapātaṃ upanesi. Itare – ‘‘tumhe, bhante, katakiccā tumhehi saddhiṃ sallāpamattampi papañco, samaṇadhammameva mayaṃ karissāma, tumhe attanā diṭṭhadhammasukhavihāramanuyuñjathā’’ti vatvā piṇḍapātaṃ paṭikkhipiṃsu. Thero ne sampaṭicchāpetuṃ asakkonto agamāsi.

    ததோ நேஸங் ஏகோ த்³வீஹதீஹச்சயேன அபி⁴ஞ்ஞாபரிவாரங் அனாகா³மிப²லங் ஸச்சி²கத்வா ததே²வ வத்வா தேஹி படிக்கி²த்தோ அக³மாஸி. தேஸு கீ²ணாஸவத்தே²ரோ பரினிப்³பா³யி, அனாகா³மீ ஸுத்³தா⁴வாஸேஸு உப்பஜ்ஜி. இதரே புது²ஜ்ஜனகாலங்கிரியமேவ கத்வா ச²ஸு காமஸக்³கே³ஸு அனுலோமபடிலோமதோ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே தே³வலோகா சவித்வா ஏகோ மல்லராஜகுலே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, ஏகோ க³ந்தா⁴ரராஜகுலே, ஏகோ பா³ஹிரரட்டே², ஏகோ ராஜக³ஹே ஏகிஸ்ஸா குலதா³ரிகாய குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. இதரோ அஞ்ஞதரிஸ்ஸா பரிப்³பா³ஜிகாய குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸா கிர அஞ்ஞதரஸ்ஸ க²த்தியஸ்ஸ தீ⁴தா, நங் மாதாபிதரோ – ‘‘அம்ஹாகங் தீ⁴தா ஸமயந்தரங் ஜானாதூ’’தி ஏகஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ நிய்யாத³யிங்ஸு. அதே²கோ பரிப்³பா³ஜகோ தாய ஸத்³தி⁴ங் விப்படிபஜ்ஜி. ஸா தேன க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹி. தங் க³ப்³பி⁴னிங் தி³ஸ்வா பரிப்³பா³ஜகா நிக்கட்³டி⁴ங்ஸு. ஸா அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தீ அந்தராமக்³கே³ ஸபா⁴யங் விஜாயி. தேனஸ்ஸ ஸபி⁴யோத்வேவ நாமங் அகாஸி. ஸோ வட்³டி⁴த்வா பரிப்³பா³ஜகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா நானாஸத்தா²னி உக்³க³ஹெத்வா மஹாவாதீ³ ஹுத்வா வாத³ப்பஸுதோ விசரந்தோ அத்தனா ஸதி³ஸங் அதி³ஸ்வா நக³ரத்³வாரே அஸ்ஸமங் காரெத்வா க²த்தியகுமாராத³யோ ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தோ விஹரந்தோ அத்தனோ மாதுயா இத்தி²பா⁴வங் ஜிகு³ச்சி²த்வா ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா ப்³ரஹ்மலோகே உப்பன்னாய அபி⁴ஸங்க²ரித்வா தி³ன்னே வீஸதிபஞ்ஹே க³ஹெத்வா தே தே ஸமணப்³ராஹ்மணே புச்சி². தே சஸ்ஸ தேஸங் பஞ்ஹானங் அத்த²ங் ப்³யாகாதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ஸபி⁴யஸுத்தவண்ணனாயங் (ஸு॰ நி॰ அட்ட²॰ 2. ஸபி⁴யஸுத்தவண்ணனா) பன ‘‘ஸுத்³தா⁴வாஸப்³ரஹ்மா தே பஞ்ஹே அபி⁴ஸங்க²ரித்வா அதா³ஸீ’’தி ஆக³தங்.

    Tato nesaṃ eko dvīhatīhaccayena abhiññāparivāraṃ anāgāmiphalaṃ sacchikatvā tatheva vatvā tehi paṭikkhitto agamāsi. Tesu khīṇāsavatthero parinibbāyi, anāgāmī suddhāvāsesu uppajji. Itare puthujjanakālaṅkiriyameva katvā chasu kāmasaggesu anulomapaṭilomato dibbasampattiṃ anubhavitvā amhākaṃ bhagavato kāle devalokā cavitvā eko mallarājakule paṭisandhiṃ gaṇhi, eko gandhārarājakule, eko bāhiraraṭṭhe, eko rājagahe ekissā kuladārikāya kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Itaro aññatarissā paribbājikāya kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi. Sā kira aññatarassa khattiyassa dhītā, naṃ mātāpitaro – ‘‘amhākaṃ dhītā samayantaraṃ jānātū’’ti ekassa paribbājakassa niyyādayiṃsu. Atheko paribbājako tāya saddhiṃ vippaṭipajji. Sā tena gabbhaṃ gaṇhi. Taṃ gabbhiniṃ disvā paribbājakā nikkaḍḍhiṃsu. Sā aññattha gacchantī antarāmagge sabhāyaṃ vijāyi. Tenassa sabhiyotveva nāmaṃ akāsi. So vaḍḍhitvā paribbājakapabbajjaṃ pabbajitvā nānāsatthāni uggahetvā mahāvādī hutvā vādappasuto vicaranto attanā sadisaṃ adisvā nagaradvāre assamaṃ kāretvā khattiyakumārādayo sippaṃ sikkhāpento viharanto attano mātuyā itthibhāvaṃ jigucchitvā jhānaṃ uppādetvā brahmaloke uppannāya abhisaṅkharitvā dinne vīsatipañhe gahetvā te te samaṇabrāhmaṇe pucchi. Te cassa tesaṃ pañhānaṃ atthaṃ byākātuṃ nāsakkhiṃsu. Sabhiyasuttavaṇṇanāyaṃ (su. ni. aṭṭha. 2. sabhiyasuttavaṇṇanā) pana ‘‘suddhāvāsabrahmā te pañhe abhisaṅkharitvā adāsī’’ti āgataṃ.

    யதா³ பன ப⁴க³வா பவத்தவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன ராஜக³ஹங் ஆக³ந்த்வா வேளுவனே விஹாஸி, ததா³ ஸபி⁴யோ தத்த² க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா தே பஞ்ஹே புச்சி². ஸத்தா² தஸ்ஸ தே பஞ்ஹே ப்³யாகாஸீதி ஸப்³ப³ங் ஸபி⁴யஸுத்தே (ஸு॰ நி॰ ஸபி⁴யஸுத்தங்) ஆக³தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். ஸபி⁴யோ பன ப⁴க³வதா தேஸு பஞ்ஹேஸு ப்³யாகதேஸு படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.46.27-31) –

    Yadā pana bhagavā pavattavaradhammacakko anupubbena rājagahaṃ āgantvā veḷuvane vihāsi, tadā sabhiyo tattha gantvā satthāraṃ upasaṅkamitvā te pañhe pucchi. Satthā tassa te pañhe byākāsīti sabbaṃ sabhiyasutte (su. ni. sabhiyasuttaṃ) āgatanayena veditabbaṃ. Sabhiyo pana bhagavatā tesu pañhesu byākatesu paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.46.27-31) –

    ‘‘ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ முனினோ, ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வுஸீமதோ;

    ‘‘Kakusandhassa munino, brāhmaṇassa vusīmato;

    தி³வாவிஹாரங் வஜதோ, அக்கமனமதா³ஸஹங்.

    Divāvihāraṃ vajato, akkamanamadāsahaṃ.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, அக்கமனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, akkamanassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹா பன ஹுத்வா தே³வத³த்தே ஸங்க⁴பே⁴தா³ய பரக்கமந்தே தே³வத³த்தபக்கி²கானங் பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ –

    Arahā pana hutvā devadatte saṅghabhedāya parakkamante devadattapakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ ovādaṃ dento –

    275.

    275.

    ‘‘பரே ச ந விஜானந்தி, மயமெத்த² யமாமஸே;

    ‘‘Pare ca na vijānanti, mayamettha yamāmase;

    யே ச தத்த² விஜானந்தி, ததோ ஸம்மந்தி மேத⁴கா³.

    Ye ca tattha vijānanti, tato sammanti medhagā.

    276.

    276.

    ‘‘யதா³ ச அவிஜானந்தா, இரியந்த்யமரா விய;

    ‘‘Yadā ca avijānantā, iriyantyamarā viya;

    விஜானந்தி ச யே த⁴ம்மங், ஆதுரேஸு அனாதுரா.

    Vijānanti ca ye dhammaṃ, āturesu anāturā.

    277.

    277.

    ‘‘யங் கிஞ்சி ஸிதி²லங் கம்மங், ஸங்கிலிட்ட²ஞ்ச யங் வதங்;

    ‘‘Yaṃ kiñci sithilaṃ kammaṃ, saṃkiliṭṭhañca yaṃ vataṃ;

    ஸங்கஸ்ஸரங் ப்³ரஹ்மசரியங், ந தங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.

    Saṅkassaraṃ brahmacariyaṃ, na taṃ hoti mahapphalaṃ.

    278.

    278.

    ‘‘யஸ்ஸ ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு, கா³ரவோ நூபலப்³ப⁴தி;

    ‘‘Yassa sabrahmacārīsu, gāravo nūpalabbhati;

    ஆரகா ஹோதி ஸத்³த⁴ம்மா, நப⁴ங் புத²வியா யதா²’’தி. –

    Ārakā hoti saddhammā, nabhaṃ puthaviyā yathā’’ti. –

    சதூஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.

    Catūhi gāthāhi dhammaṃ desesi.

    தத்த² பரேதி பண்டி³தே ட²பெத்வா ததோ அஞ்ஞே – ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’தி ‘‘த⁴ம்மங் அத⁴ம்மோ’’திஆதி³பே⁴த³கரவத்து²தீ³பனவஸேன விவாத³ப்பஸுதா பரே நாம. தே தத்த² விவாத³ங் கரொந்தா ‘‘மயங் யமாமஸே உபரமாம நஸ்ஸாம ஸததங் ஸமிதங் மச்சுஸந்திகங் க³ச்சா²மா’’தி ந ஜானந்தி. யே ச தத்த² விஜானந்தீதி யே தத்த² பண்டி³தா – ‘‘மயங் மச்சுஸமீபங் க³ச்சா²மா’’தி விஜானந்தி. ததோ ஸம்மந்தி மேத⁴கா³தி ஏவஞ்ஹி தே ஜானந்தா யோனிஸோமனஸிகாரங் உப்பாதெ³த்வா மேத⁴கா³னங் கலஹானங் வூபஸமாய படிபஜ்ஜந்தி. அத² நேஸங் தாய படிபத்தியா தே மேத⁴கா³ ஸம்மந்தி. அத² வா பரே சாதி யே ஸத்து² ஓவாதா³னுஸாஸனியா அக்³க³ஹணேன ஸாஸனதோ பா³ஹிரதாய பரே, தே யாவ ‘‘மயங் மிச்சா²கா³ஹங் க³ஹெத்வா எத்த² இத⁴ லோகே ஸாஸனஸ்ஸ படினிக்³கா³ஹேன யமாமஸே வாயமாமா’’தி ந விஜானந்தி, தாவ விவாதா³ ந வூபஸம்மந்தி, யதா³ பன தஸ்ஸ கா³ஹஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனவஸேன யே ச தத்த² தேஸு விவாத³ப்பஸுதேஸு அத⁴ம்மத⁴ம்மாதி³கே அத⁴ம்மத⁴ம்மாதி³தோ யதா²பூ⁴தங் விஜானந்தி, ததோ தேஸங் ஸந்திகா தே பண்டி³தபுரிஸே நிஸ்ஸாய விவாத³ஸங்கா²தா மேத⁴கா³ ஸம்மந்தீதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Tattha pareti paṇḍite ṭhapetvā tato aññe – ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti ‘‘dhammaṃ adhammo’’tiādibhedakaravatthudīpanavasena vivādappasutā pare nāma. Te tattha vivādaṃ karontā ‘‘mayaṃ yamāmase uparamāma nassāma satataṃ samitaṃ maccusantikaṃ gacchāmā’’ti na jānanti. Ye ca tattha vijānantīti ye tattha paṇḍitā – ‘‘mayaṃ maccusamīpaṃ gacchāmā’’ti vijānanti. Tato sammanti medhagāti evañhi te jānantā yonisomanasikāraṃ uppādetvā medhagānaṃ kalahānaṃ vūpasamāya paṭipajjanti. Atha nesaṃ tāya paṭipattiyā te medhagā sammanti. Atha vā pare cāti ye satthu ovādānusāsaniyā aggahaṇena sāsanato bāhiratāya pare, te yāva ‘‘mayaṃ micchāgāhaṃ gahetvā ettha idha loke sāsanassa paṭiniggāhena yamāmase vāyamāmā’’ti na vijānanti, tāva vivādā na vūpasammanti, yadā pana tassa gāhassa vissajjanavasena ye ca tattha tesu vivādappasutesu adhammadhammādike adhammadhammādito yathābhūtaṃ vijānanti, tato tesaṃ santikā te paṇḍitapurise nissāya vivādasaṅkhātā medhagā sammantīti evampettha attho veditabbo.

    யதா³தி யஸ்மிங் காலே. அவிஜானந்தாதி விவாத³ஸ்ஸ வூபஸமூபாயங், த⁴ம்மாத⁴ம்மே வா யாதா²வதோ அஜானந்தா. இரியந்த்யமரா வியாதி அமரா விய ஜராமரணங் அதிக்கந்தா விய உத்³த⁴தா உன்னளா சபலா முக²ரா விப்பகிண்ணவாசா ஹுத்வா வத்தந்தி சரந்தி விசரந்தி ததா³ விவாதோ³ ந வூபஸம்மதேவ. விஜானந்தி ச யே த⁴ம்மங், ஆதுரேஸு அனாதுராதி யே பன ஸத்து² ஸாஸனத⁴ம்மங் யதா²பூ⁴தங் ஜானந்தி, தே கிலேஸரோகே³ன ஆதுரேஸு ஸத்தேஸு அனாதுரா நிக்கிலேஸா அனீகா⁴ விஹரந்தி, தேஸங் வஸேன விவாதோ³ அச்சந்தமேவ வூபஸம்மதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Yadāti yasmiṃ kāle. Avijānantāti vivādassa vūpasamūpāyaṃ, dhammādhamme vā yāthāvato ajānantā. Iriyantyamarā viyāti amarā viya jarāmaraṇaṃ atikkantā viya uddhatā unnaḷā capalā mukharā vippakiṇṇavācā hutvā vattanti caranti vicaranti tadā vivādo na vūpasammateva. Vijānanti ca ye dhammaṃ, āturesu anāturāti ye pana satthu sāsanadhammaṃ yathābhūtaṃ jānanti, te kilesarogena āturesu sattesu anāturā nikkilesā anīghā viharanti, tesaṃ vasena vivādo accantameva vūpasammatīti adhippāyo.

    யங் கிஞ்சி ஸிதி²லங் கம்மந்தி ஓலியித்வா கரணேன ஸிதி²லகா³ஹங் கத்வா ஸாத²லிபா⁴வேன கதங் யங் கிஞ்சி குஸலகம்மங். ஸங்கிலிட்ட²ந்தி வேஸீஆதி³கே அகோ³சரே சரணேன, குஹனாதி³மிச்சா²ஜீவேன வா ஸங்கிலிட்ட²ங் வதஸமாதா³னங். ஸங்கஸ்ஸரந்தி ஸங்காஹி ஸரிதப்³ப³ங், விஹாரே கிஞ்சி அஸாருப்பங் ஸுத்வா – ‘‘நூன அஸுகேன கத’’ந்தி பரேஹி அஸங்கிதப்³ப³ங், உபோஸத²கிச்சாதீ³ஸு அஞ்ஞதரகிச்சவஸேன ஸன்னிபதிதம்பி ஸங்க⁴ங் தி³ஸ்வா, ‘‘அத்³தா⁴ இமே மம சரியங் ஞத்வா மங் உக்கி²பிதுகாமா ஸன்னிபதிதா’’தி ஏவங் அத்தனோ வா ஆஸங்காஹி ஸரிதங் உஸங்கிதங் பரிஸங்கிதங். ந தங் ஹோதீதி தங் ஏவரூபங் ப்³ரஹ்மசரியங் ஸமணத⁴ம்மகரணங் தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ மஹப்ப²லங் ந ஹோதி. தஸ்ஸ அமஹப்ப²லபா⁴வேனேவ பச்சயதா³யகானம்பிஸ்ஸ ந மஹப்ப²லங் ஹோதி. தஸ்மா ஸல்லேக²வுத்தினா ப⁴விதப்³ப³ங். ஸல்லேக²வுத்தினோ ச விவாத³ஸ்ஸ அவஸரோ ஏவ நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Yaṃkiñci sithilaṃ kammanti oliyitvā karaṇena sithilagāhaṃ katvā sāthalibhāvena kataṃ yaṃ kiñci kusalakammaṃ. Saṃkiliṭṭhanti vesīādike agocare caraṇena, kuhanādimicchājīvena vā saṃkiliṭṭhaṃ vatasamādānaṃ. Saṅkassaranti saṅkāhi saritabbaṃ, vihāre kiñci asāruppaṃ sutvā – ‘‘nūna asukena kata’’nti parehi asaṅkitabbaṃ, uposathakiccādīsu aññatarakiccavasena sannipatitampi saṅghaṃ disvā, ‘‘addhā ime mama cariyaṃ ñatvā maṃ ukkhipitukāmā sannipatitā’’ti evaṃ attano vā āsaṅkāhi saritaṃ usaṅkitaṃ parisaṅkitaṃ. Na taṃ hotīti taṃ evarūpaṃ brahmacariyaṃ samaṇadhammakaraṇaṃ tassa puggalassa mahapphalaṃ na hoti. Tassa amahapphalabhāveneva paccayadāyakānampissa na mahapphalaṃ hoti. Tasmā sallekhavuttinā bhavitabbaṃ. Sallekhavuttino ca vivādassa avasaro eva natthīti adhippāyo.

    கா³ரவோ நூபலப்³ப⁴தீதி அனுஸாஸனியா அபத³க்கி²ணக்³கா³ஹிபா⁴வேன க³ருகாதப்³பே³ஸு ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ கா³ரவோ க³ருகரணங் ந விஜ்ஜதி. ஆரகா ஹோதி ஸத்³த⁴ம்மாதி ஸோ ஏவரூபோ புக்³க³லோ படிபத்திஸத்³த⁴ம்மதோபி படிவேத⁴ஸத்³த⁴ம்மதோபி தூ³ரே ஹோதி, ந ஹி தங் க³ரூ ஸிக்கா²பெந்தி, அஸிக்கி²யமானோ அனாதி³யந்தோ ந படிபஜ்ஜதி, அப்படிபஜ்ஜந்தோ குதோ ஸச்சானி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி. தேனாஹ – ‘‘ஆரகா ஹோதி ஸத்³த⁴ம்மா’’தி. யதா² கிங்? ‘‘நப⁴ங் புத²வியா யதா²’’தி யதா² நப⁴ங் ஆகாஸங் புத²வியா பத²வீதா⁴துயா ஸபா⁴வதோ தூ³ரே. ந கதா³சி ஸம்மிஸ்ஸபா⁴வோ. தேனேவாஹ –

    Gāravonūpalabbhatīti anusāsaniyā apadakkhiṇaggāhibhāvena garukātabbesu sabrahmacārīsu yassa puggalassa gāravo garukaraṇaṃ na vijjati. Ārakā hoti saddhammāti so evarūpo puggalo paṭipattisaddhammatopi paṭivedhasaddhammatopi dūre hoti, na hi taṃ garū sikkhāpenti, asikkhiyamāno anādiyanto na paṭipajjati, appaṭipajjanto kuto saccāni paṭivijjhissatīti. Tenāha – ‘‘ārakā hoti saddhammā’’ti. Yathā kiṃ? ‘‘Nabhaṃ puthaviyā yathā’’ti yathā nabhaṃ ākāsaṃ puthaviyā pathavīdhātuyā sabhāvato dūre. Na kadāci sammissabhāvo. Tenevāha –

    ‘‘நப⁴ஞ்ச தூ³ரே பத²வீ ச தூ³ரே, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ததா³ஹு தூ³ரே;

    ‘‘Nabhañca dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;

    ததோ ஹவே தூ³ரதரங் வத³ந்தி, ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ அஸதஞ்ச ராஜா’’தி.(ஜா॰ 2.21.414);

    Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo asatañca rājā’’ti.(jā. 2.21.414);

    ஸபி⁴யத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sabhiyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 3. ஸபி⁴யத்தே²ரகா³தா² • 3. Sabhiyattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact