Mapamond

    O sabie găsită în Siberia ar fi putut aparţine lui Ivan cel Groaznic

    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale. Ea ar fi putut aparţine ţarului Ivan cel Groaznic şi ar fi fost primită cadou în timpul cuceririi Siberiei.


    Ceea ce este sigur, este că arma, frumos gravată, a fost făcută în Europa Centrală, cel mai probabil în bazinul Rinului din Germania, înainte de a merge în ţinuturile suedeze sau în insula Gotland, unde a fost ornată, ambele părţi ale lamei având inscripţionate rune. Principala inscripţie, în latină, a fost descifrată: "În numele mamei salvatorului nostru etern, Domnul etern şi Mântuitor. Hristos Isus Hristos."

    Într-una dintre ipoteze se sugerează că sabia a fost luată din arsenalul lui Ivan cel Groaznic şi a fost adusă în Siberia de legendarul războinic Ivan Koltso, înainte de cucerirea regiunii. Aceasta a fost în secolul al 16-lea, când Rusia a început explorarea şi colonizarea Siberiei pe scară largă

    Sabia a fost descoperită la baza unui copac în stepa Baraba, la mai puţin de trei kilometri de locul unde se crede că Koltso a murit în lupta cu tătarii.

    22 NOIEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii.
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.
    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.
    Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.
    Un mormânt şi o mumie veche de 5.600 de ani, înainte de prima dinastie de faraoni au fost descoperite în sudul Egiptului.
    Un arheolog a făcut o descoperirea surprinzătoare, găsind mercur lichid sub o piramidă veche din Mexic, datând de dinainte de epoca aztecilor. Acest lucru ar putea însemna prezenţa unui mormânt regal sub unul dintre cele mai criptice oraşe din America.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact