Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[73] 3. ஸச்சங்கிரஜாதகவண்ணனா
[73] 3. Saccaṃkirajātakavaṇṇanā
ஸச்சங் கிரேவமாஹங்ஸூதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்மிஞ்ஹி த⁴ம்மஸபா⁴யங் நிஸீதி³த்வா ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ ஸத்து² கு³ணங் ந ஜானாதி, வதா⁴யயேவ பரிஸக்கதீ’’தி தே³வத³த்தஸ்ஸ அகு³ணங் கதெ²ந்தே ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ தே³வத³த்தோ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கதி, புப்³பே³பி பரிஸக்கியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Saccaṃ kirevamāhaṃsūti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Bhikkhusaṅghasmiñhi dhammasabhāyaṃ nisīditvā ‘‘āvuso, devadatto satthu guṇaṃ na jānāti, vadhāyayeva parisakkatī’’ti devadattassa aguṇaṃ kathente satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே தஸ்ஸ து³ட்ட²குமாரோ நாம புத்தோ அஹோஸி கக்க²ளோ ப²ருஸோ பஹடாஸீவிஸூபமோ, அனக்கோஸித்வா வா அபஹரித்வா வா கேனசி ஸத்³தி⁴ங் ந கதே²தி. ஸோ அந்தோஜனஸ்ஸ ச ப³ஹிஜனஸ்ஸ ச அக்கி²ம்ஹி பதிதரஜங் விய, கா²தி³துங் ஆக³தபிஸாசோ விய ச அமனாபோ அஹோஸி உப்³பே³ஜனீயோ. ஸோ ஏகதி³வஸங் நதீ³கீளங் கீளிதுகாமோ மஹந்தேன பரிவாரேன நதீ³தீரங் அக³மாஸி. தஸ்மிங் க²ணே மஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹி, தி³ஸா அந்த⁴காரா ஜாதா. ஸோ தா³ஸபெஸ்ஸஜனங் ஆஹ ‘‘ஏத² ப⁴ணே, மங் க³ஹெத்வா நதீ³மஜ்ஜ²ங் நெத்வா ந்ஹாபெத்வா ஆனேதா²’’தி. தே தங் தத்த² நெத்வா ‘‘கிங் நோ ராஜா கரிஸ்ஸதி, இமங் பாபபுரிஸங் எத்தே²வ மாரேமா’’தி மந்தயித்வா ‘‘எத்த² க³ச்ச² காளகண்ணீ’’தி உத³கே நங் ஓபிலாபெத்வா பச்சுத்தரித்வா தீரே அட்ட²ங்ஸு. ‘‘கஹங் குமாரோ’’தி ச வுத்தே ‘‘ந மயங் குமாரங் பஸ்ஸாம, மேக⁴ங் உட்டி²தங் தி³ஸ்வா உத³கே நிமுஜ்ஜித்வா புரதோ ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. அமச்சா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. ராஜா ‘‘கஹங் மே புத்தோ’’தி புச்சி². ந ஜானாம தே³வ, மேகே⁴ உட்டி²தே ‘‘புரதோ ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ஆக³தம்ஹாதி. ராஜா த்³வாரங் விவராபெத்வா ‘‘நதீ³தீரங் க³ந்த்வா விசினதா²’’தி தத்த² தத்த² விசினாபேஸி, கோசி குமாரங் நாத்³த³ஸ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa duṭṭhakumāro nāma putto ahosi kakkhaḷo pharuso pahaṭāsīvisūpamo, anakkositvā vā apaharitvā vā kenaci saddhiṃ na katheti. So antojanassa ca bahijanassa ca akkhimhi patitarajaṃ viya, khādituṃ āgatapisāco viya ca amanāpo ahosi ubbejanīyo. So ekadivasaṃ nadīkīḷaṃ kīḷitukāmo mahantena parivārena nadītīraṃ agamāsi. Tasmiṃ khaṇe mahāmegho uṭṭhahi, disā andhakārā jātā. So dāsapessajanaṃ āha ‘‘etha bhaṇe, maṃ gahetvā nadīmajjhaṃ netvā nhāpetvā ānethā’’ti. Te taṃ tattha netvā ‘‘kiṃ no rājā karissati, imaṃ pāpapurisaṃ ettheva māremā’’ti mantayitvā ‘‘ettha gaccha kāḷakaṇṇī’’ti udake naṃ opilāpetvā paccuttaritvā tīre aṭṭhaṃsu. ‘‘Kahaṃ kumāro’’ti ca vutte ‘‘na mayaṃ kumāraṃ passāma, meghaṃ uṭṭhitaṃ disvā udake nimujjitvā purato āgato bhavissatī’’ti. Amaccā rañño santikaṃ agamaṃsu. Rājā ‘‘kahaṃ me putto’’ti pucchi. Na jānāma deva, meghe uṭṭhite ‘‘purato āgato bhavissatī’’ti saññāya āgatamhāti. Rājā dvāraṃ vivarāpetvā ‘‘nadītīraṃ gantvā vicinathā’’ti tattha tattha vicināpesi, koci kumāraṃ nāddasa.
ஸோபி கோ² மேக⁴ந்த⁴காரே தே³வே வஸ்ஸந்தே நதி³யா வுய்ஹமானோ ஏகங் தா³ருக்க²ந்த⁴ங் தி³ஸ்வா தத்த² நிஸீதி³த்வா மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ பரிதே³வமானோ க³ச்ச²தி. தஸ்மிங் பன காலே பா³ராணஸிவாஸீ ஏகோ ஸெட்டி² நதீ³தீரே சத்தாலீஸகோடித⁴னங் நித³ஹித்வாவ மரந்தோ த⁴னதண்ஹாய த⁴னபிட்டே² ஸப்போ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அபரோ தஸ்மிங்யேவ பதே³ஸே திங்ஸ கோடியோ நித³ஹித்வா த⁴னதண்ஹாய தத்தே²வ உந்தூ³ரோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தேஸங் வஸனட்டா²னங் உத³கங் பாவிஸி. தே உத³கஸ்ஸ பவிட்ட²மக்³கே³னேவ நிக்க²மித்வா ஸோதங் சி²ந்த³ந்தா க³ந்த்வா தங் ராஜகுமாரேன அபி⁴னிஸின்னங் தா³ருக்க²ந்த⁴ங் பத்வா ஏகோ ஏகங் கோடிங், இதரோ இதரங் ஆருய்ஹ க²ந்த⁴பிட்டே²யேவ நிபஜ்ஜிங்ஸு. தஸ்ஸாயேவ கோ² பன நதி³யா தீரே ஏகோ ஸிம்ப³லிருக்கோ² அத்தி², தத்தே²கோ ஸுவபோதகோ வஸதி. ஸோபி ருக்கோ² உத³கேன தோ⁴தமூலோ நதீ³பிட்டே² பதி, ஸுவபோதகோ தே³வே வஸ்ஸந்தே உப்பதித்வா க³ந்துங் அஸக்கொந்தோ க³ந்த்வா தஸ்ஸேவ க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே நிலீயி. ஏவங் தே சத்தாரோ ஜனா ஏகதோ வுய்ஹமானா க³ச்ச²ந்தி.
Sopi kho meghandhakāre deve vassante nadiyā vuyhamāno ekaṃ dārukkhandhaṃ disvā tattha nisīditvā maraṇabhayatajjito paridevamāno gacchati. Tasmiṃ pana kāle bārāṇasivāsī eko seṭṭhi nadītīre cattālīsakoṭidhanaṃ nidahitvāva maranto dhanataṇhāya dhanapiṭṭhe sappo hutvā nibbatti. Aparo tasmiṃyeva padese tiṃsa koṭiyo nidahitvā dhanataṇhāya tattheva undūro hutvā nibbatti. Tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ udakaṃ pāvisi. Te udakassa paviṭṭhamaggeneva nikkhamitvā sotaṃ chindantā gantvā taṃ rājakumārena abhinisinnaṃ dārukkhandhaṃ patvā eko ekaṃ koṭiṃ, itaro itaraṃ āruyha khandhapiṭṭheyeva nipajjiṃsu. Tassāyeva kho pana nadiyā tīre eko simbalirukkho atthi, tattheko suvapotako vasati. Sopi rukkho udakena dhotamūlo nadīpiṭṭhe pati, suvapotako deve vassante uppatitvā gantuṃ asakkonto gantvā tasseva khandhassa ekapasse nilīyi. Evaṃ te cattāro janā ekato vuyhamānā gacchanti.
போ³தி⁴ஸத்தோபி கோ² தஸ்மிங் காலே காஸிரட்டே² உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வுட்³டி⁴ப்பத்தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஏகஸ்மிங் நதீ³னிவத்தனே பண்ணஸாலங் மாபெத்வா வஸதி. ஸோ அட்³ட⁴ரத்தஸமயே சங்கமமானோ தஸ்ஸ ராஜகுமாரஸ்ஸ ப³லவபரிதே³வனஸத்³த³ங் ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘மாதி³ஸே நாம மெத்தானுத்³த³யஸம்பன்னே தாபஸே பஸ்ஸந்தே ஏதஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ மரணங் அயுத்தங், உத³கதோ உத்³த⁴ரித்வா தஸ்ஸ ஜீவிததா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ‘‘மா பா⁴யி, மா பா⁴யீ’’தி அஸ்ஸாஸெத்வா உத³கஸோதங் சி²ந்த³ந்தோ க³ந்த்வா தங் தா³ருக்க²ந்த⁴ங் ஏகாய கோடியா க³ஹெத்வா ஆகட்³ட⁴ந்தோ நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ ஏகவேகே³ன தீரங் பத்வா குமாரங் உக்கி²பித்வா தீரே பதிட்டா²பேஸி. தேபி ஸப்பாத³யோ தி³ஸ்வா உக்கி²பித்வா அஸ்ஸமபத³ங் நெத்வா அக்³கி³ங் ஜாலெத்வா ‘‘இமே து³ப்³ப³லதரா’’தி பட²மங் ஸப்பாதீ³னங் ஸரீரங் ஸேதெ³த்வா பச்சா² ராஜகுமாரஸ்ஸ ஸரீரங் ஸேதெ³த்வா தம்பி அரோக³ங் கத்வா ஆஹாரங் தெ³ந்தோபி பட²மங் ஸப்பாதீ³னங்யேவ த³த்வா பச்சா² தஸ்ஸ ப²லாப²லானி உபனாமேஸி. ராஜகுமாரோ ‘‘அயங் கூடதாபஸோ மங் ராஜகுமாரங் அக³ணெத்வா திரச்சா²னக³தானங் ஸம்மானங் கரோதீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தே ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴.
Bodhisattopi kho tasmiṃ kāle kāsiraṭṭhe udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vuḍḍhippatto isipabbajjaṃ pabbajitvā ekasmiṃ nadīnivattane paṇṇasālaṃ māpetvā vasati. So aḍḍharattasamaye caṅkamamāno tassa rājakumārassa balavaparidevanasaddaṃ sutvā cintesi ‘‘mādise nāma mettānuddayasampanne tāpase passante etassa purisassa maraṇaṃ ayuttaṃ, udakato uddharitvā tassa jīvitadānaṃ dassāmī’’ti. So taṃ ‘‘mā bhāyi, mā bhāyī’’ti assāsetvā udakasotaṃ chindanto gantvā taṃ dārukkhandhaṃ ekāya koṭiyā gahetvā ākaḍḍhanto nāgabalo thāmasampanno ekavegena tīraṃ patvā kumāraṃ ukkhipitvā tīre patiṭṭhāpesi. Tepi sappādayo disvā ukkhipitvā assamapadaṃ netvā aggiṃ jāletvā ‘‘ime dubbalatarā’’ti paṭhamaṃ sappādīnaṃ sarīraṃ sedetvā pacchā rājakumārassa sarīraṃ sedetvā tampi arogaṃ katvā āhāraṃ dentopi paṭhamaṃ sappādīnaṃyeva datvā pacchā tassa phalāphalāni upanāmesi. Rājakumāro ‘‘ayaṃ kūṭatāpaso maṃ rājakumāraṃ agaṇetvā tiracchānagatānaṃ sammānaṃ karotī’’ti bodhisatte āghātaṃ bandhi.
ததோ கதிபாஹச்சயேன ஸப்³பே³ஸுபி தேஸு தா²மப³லப்பத்தேஸு நதி³யா ஓகே⁴ பச்சி²ன்னே ஸப்போ தாபஸங் வந்தி³த்வா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹேஹி மய்ஹங் மஹாஉபகாரோ கதோ, ந கோ² பனாஹங் த³லித்³தோ³, அஸுகட்டா²னே மே சத்தாலீஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ நித³ஹித்வா ட²பிதா, தும்ஹாகங் த⁴னேன கிச்சே ஸதி ஸப்³ப³ம்பேதங் த⁴னங் தும்ஹாகங் தா³துங் ஸக்கோமி, தங் டா²னங் ஆக³ந்த்வா ‘தீ³கா⁴’தி பக்கோஸெய்யாதா²’’தி வத்வா பக்காமி. உந்தூ³ரோபி ததே²வ தாபஸங் நிமந்தெத்வா ‘‘அஸுகட்டா²னே ட²த்வா ‘உந்தூ³ரா’தி பக்கோஸெய்யாதா²’’தி வத்வா பக்காமி. ஸுவபோதகோ பன தாபஸங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் த⁴னங் நத்தி², ரத்தஸாலீஹி பன வோ அத்தே² ஸதி அஸுகங் நாம மய்ஹங் வஸனட்டா²னங், தத்த² க³ந்த்வா ‘ஸுவா’தி பக்கோஸெய்யாத², அஹங் ஞாதகானங் ஆரோசெத்வா அனேகஸகடபூரமத்தா ரத்தஸாலியோ ஆஹராபெத்வா தா³துங் ஸக்கோமீ’’தி வத்வா பக்காமி. இதரோ பன மித்தது³ப்³பீ⁴ ‘‘த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய கிஞ்சி அவத்வா க³ந்துங் அயுத்தங், ஏவங் தங் அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³தங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மயி ரஜ்ஜே பதிட்டி²தே ஆக³ச்செ²ய்யாத², அஹங் வோ சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா பக்காமி. ஸோ க³ந்த்வா ந சிரஸ்ஸேவ ரஜ்ஜே பதிட்டா²ஸி.
Tato katipāhaccayena sabbesupi tesu thāmabalappattesu nadiyā oghe pacchinne sappo tāpasaṃ vanditvā āha ‘‘bhante, tumhehi mayhaṃ mahāupakāro kato, na kho panāhaṃ daliddo, asukaṭṭhāne me cattālīsa hiraññakoṭiyo nidahitvā ṭhapitā, tumhākaṃ dhanena kicce sati sabbampetaṃ dhanaṃ tumhākaṃ dātuṃ sakkomi, taṃ ṭhānaṃ āgantvā ‘dīghā’ti pakkoseyyāthā’’ti vatvā pakkāmi. Undūropi tatheva tāpasaṃ nimantetvā ‘‘asukaṭṭhāne ṭhatvā ‘undūrā’ti pakkoseyyāthā’’ti vatvā pakkāmi. Suvapotako pana tāpasaṃ vanditvā ‘‘bhante, mayhaṃ dhanaṃ natthi, rattasālīhi pana vo atthe sati asukaṃ nāma mayhaṃ vasanaṭṭhānaṃ, tattha gantvā ‘suvā’ti pakkoseyyātha, ahaṃ ñātakānaṃ ārocetvā anekasakaṭapūramattā rattasāliyo āharāpetvā dātuṃ sakkomī’’ti vatvā pakkāmi. Itaro pana mittadubbhī ‘‘dhammasudhammatāya kiñci avatvā gantuṃ ayuttaṃ, evaṃ taṃ attano santikaṃ āgataṃ māressāmī’’ti cintetvā ‘‘bhante, mayi rajje patiṭṭhite āgaccheyyātha, ahaṃ vo catūhi paccayehi upaṭṭhahissāmī’’ti vatvā pakkāmi. So gantvā na cirasseva rajje patiṭṭhāsi.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘வீமங்ஸிஸ்ஸாமி தாவ நே’’தி பட²மங் ஸப்பஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா அவிதூ³ரே ட²த்வா ‘‘தீ³கா⁴’’தி பக்கோஸி. ஸோ ஏகவசனேனேவ நிக்க²மித்வா போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் டா²னே சத்தாலீஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ, தா ஸப்³பா³பி நீஹரித்வா க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஏவமத்து², உப்பன்னே கிச்சே ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி தங் நிவத்தெத்வா உந்தூ³ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸத்³த³மகாஸி. ஸோபி ததே²வ படிபஜ்ஜி. போ³தி⁴ஸத்தோ தம்பி நிவத்தெத்வா ஸுவஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஸுவா’’தி பக்கோஸி. ஸோபி ஏகவசனேனேவ ருக்க²க்³க³தோ ஓதரித்வா போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, மய்ஹங் ஞாதகானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஹிமவந்தப்பதே³ஸதோ தும்ஹாகங் ஸயங்ஜாதஸாலீ ஆஹராபேமீ’’தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அத்தே² ஸதி ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி தம்பி நிவத்தெத்வா ‘‘இதா³னி ராஜானங் பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே ஆகப்பஸம்பத்திங் கத்வா பி⁴க்கா²சாரவத்தேன நக³ரங் பாவிஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸோ மித்தது³ப்³பீ⁴ ராஜா அலங்கதஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ மஹந்தேன பரிவாரேன நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரோதி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தங் தூ³ரதோவ தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ஸோ கூடதாபஸோ மம ஸந்திகே பு⁴ஞ்ஜித்வா வஸிதுகாமோ ஆக³தோ, யாவ பரிஸமஜ்ஜே² அத்தனோ மய்ஹங் கதகு³ணங் நப்பகாஸேதி, தாவதே³வஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி புரிஸே ஓலோகேஸி. ‘‘கிங் கரோம, தே³வா’’தி ச வுத்தே ‘‘ஏஸ கூடதாபஸோ மங் கிஞ்சி யாசிதுகாமோ ஆக³ச்ச²தி மஞ்ஞே, ஏதஸ்ஸ காளகண்ணிதாபஸஸ்ஸ மங் பஸ்ஸிதுங் அத³த்வாவ ஏதங் க³ஹெத்வா பச்சா²பா³ஹங் ப³ந்தி⁴த்வா சதுக்கே சதுக்கே பஹரந்தா நக³ரா நிக்கா²மெத்வா ஆகா⁴தனே ஸீஸமஸ்ஸ சி²ந்தி³த்வா ஸரீரங் ஸூலே உத்தாஸேதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா க³ந்த்வா நிரபராத⁴ங் மஹாஸத்தங் ப³ந்தி⁴த்வா சதுக்கே சதுக்கே பஹரந்தா ஆகா⁴தனங் நேதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ பஹடபஹடட்டா²னே ‘‘அம்ம, தாதா’’தி அகந்தி³த்வா நிப்³பி³காரோ இமங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto ‘‘vīmaṃsissāmi tāva ne’’ti paṭhamaṃ sappassa santikaṃ gantvā avidūre ṭhatvā ‘‘dīghā’’ti pakkosi. So ekavacaneneva nikkhamitvā bodhisattaṃ vanditvā ‘‘bhante, imasmiṃ ṭhāne cattālīsa hiraññakoṭiyo, tā sabbāpi nīharitvā gaṇhathā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘evamatthu, uppanne kicce jānissāmī’’ti taṃ nivattetvā undūrassa santikaṃ gantvā saddamakāsi. Sopi tatheva paṭipajji. Bodhisatto tampi nivattetvā suvassa santikaṃ gantvā ‘‘suvā’’ti pakkosi. Sopi ekavacaneneva rukkhaggato otaritvā bodhisattaṃ vanditvā ‘‘kiṃ, bhante, mayhaṃ ñātakānaṃ santikaṃ gantvā himavantappadesato tumhākaṃ sayaṃjātasālī āharāpemī’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘atthe sati jānissāmī’’ti tampi nivattetvā ‘‘idāni rājānaṃ pariggaṇhissāmī’’ti gantvā rājuyyāne vasitvā punadivase ākappasampattiṃ katvā bhikkhācāravattena nagaraṃ pāvisi. Tasmiṃ khaṇe so mittadubbhī rājā alaṅkatahatthikkhandhavaragato mahantena parivārena nagaraṃ padakkhiṇaṃ karoti. So bodhisattaṃ dūratova disvā ‘‘ayaṃ so kūṭatāpaso mama santike bhuñjitvā vasitukāmo āgato, yāva parisamajjhe attano mayhaṃ kataguṇaṃ nappakāseti, tāvadevassa sīsaṃ chindāpessāmī’’ti purise olokesi. ‘‘Kiṃ karoma, devā’’ti ca vutte ‘‘esa kūṭatāpaso maṃ kiñci yācitukāmo āgacchati maññe, etassa kāḷakaṇṇitāpasassa maṃ passituṃ adatvāva etaṃ gahetvā pacchābāhaṃ bandhitvā catukke catukke paharantā nagarā nikkhāmetvā āghātane sīsamassa chinditvā sarīraṃ sūle uttāsethā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā gantvā niraparādhaṃ mahāsattaṃ bandhitvā catukke catukke paharantā āghātanaṃ netuṃ ārabhiṃsu. Bodhisatto pahaṭapahaṭaṭṭhāne ‘‘amma, tātā’’ti akanditvā nibbikāro imaṃ gāthamāha –
73.
73.
‘‘ஸச்சங் கிரேவமாஹங்ஸு, நரா ஏகச்சியா இத⁴;
‘‘Saccaṃ kirevamāhaṃsu, narā ekacciyā idha;
கட்ட²ங் நிப்லவிதங் ஸெய்யோ, ந த்வேவேகச்சியோ நரோ’’தி.
Kaṭṭhaṃ niplavitaṃ seyyo, na tvevekacciyo naro’’ti.
தத்த² ஸச்சங் கிரேவமாஹங்ஸூதி அவிதத²மேவ கிர ஏவங் வத³ந்தி. நரா ஏகச்சியா இதா⁴தி இதே⁴கச்சே பண்டி³தபுரிஸா. கட்ட²ங் நிப்லவிதங் ஸெய்யோதி நதி³யா வுய்ஹமானங் ஸுக்க²தா³ருங் நிப்லவிதங் உத்தாரெத்வா த²லே ட²பிதங் ஸெய்யோ ஸுந்த³ரதரோ. ஏவஞ்ஹி வத³மானா தே புரிஸா ஸச்சங் கிர வத³ந்தி. கிங்காரணா? தஞ்ஹி யாகு³ப⁴த்தாதீ³னங் பசனத்தா²ய, ஸீதாதுரானங் விஸிப்³ப³னத்தா²ய, அஞ்ஞேஸம்பி ச பரிஸ்ஸயானங் ஹரணத்தா²ய உபகாரங் ஹோதி. ந த்வேவேகச்சியோ நரோதி ஏகச்சோ பன மித்தது³ப்³பீ⁴ அகதஞ்ஞூ பாபபுரிஸோ ஓகே⁴ன வுய்ஹமானோ ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா உத்தாரிதோ ந த்வேவ ஸெய்யோ. ததா² ஹி அஹங் இமங் பாபபுரிஸங் உத்தாரெத்வா இமங் அத்தனோ து³க்க²ங் ஆஹரிந்தி. ஏவங் பஹடபஹடட்டா²னே இமங் கா³த²மாஹ.
Tattha saccaṃ kirevamāhaṃsūti avitathameva kira evaṃ vadanti. Narā ekacciyā idhāti idhekacce paṇḍitapurisā. Kaṭṭhaṃ niplavitaṃ seyyoti nadiyā vuyhamānaṃ sukkhadāruṃ niplavitaṃ uttāretvā thale ṭhapitaṃ seyyo sundarataro. Evañhi vadamānā te purisā saccaṃ kira vadanti. Kiṃkāraṇā? Tañhi yāgubhattādīnaṃ pacanatthāya, sītāturānaṃ visibbanatthāya, aññesampi ca parissayānaṃ haraṇatthāya upakāraṃ hoti. Na tvevekacciyo naroti ekacco pana mittadubbhī akataññū pāpapuriso oghena vuyhamāno hatthena gahetvā uttārito na tveva seyyo. Tathā hi ahaṃ imaṃ pāpapurisaṃ uttāretvā imaṃ attano dukkhaṃ āharinti. Evaṃ pahaṭapahaṭaṭṭhāne imaṃ gāthamāha.
தங் ஸுத்வா யே தத்த² பண்டி³தபுரிஸா, தே ஆஹங்ஸு ‘‘கிங் பன, போ⁴ பப்³ப³ஜித, தயா அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ அத்தி² கோசி கு³ணோ கதோ’’தி? போ³தி⁴ஸத்தோ தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘ஏவமிமங் மஹோக⁴தோ உத்தாரெந்தோ அஹமேவ அத்தனோ து³க்க²ங் அகாஸிங், ‘ந வத மே போராணகபண்டி³தானங் வசனங் கத’ந்தி அனுஸ்ஸரித்வா ஏவங் வதா³மீ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா க²த்தியப்³ராஹ்மணாத³யோ நக³ரவாஸினோ ‘‘ஸ்வாயங் மித்தது³ப்³பீ⁴ ராஜா ஏவங் கு³ணஸம்பன்னஸ்ஸ அத்தனோ ஜீவிததா³யகஸ்ஸ கு³ணமத்தம்பி ந ஜானாதி, தங் நிஸ்ஸாய குதோ அம்ஹாகங் வுட்³டி⁴, க³ண்ஹத² ந’’ந்தி குபிதா ஸமந்ததோ உட்ட²ஹித்வா உஸுஸத்திபாஸாணமுக்³க³ராதி³ப்பஹாரேஹி ஹத்தி²க்க²ந்த⁴க³தமேவ நங் கா⁴தெத்வா பாதே³ க³ஹெத்வா கட்³டி⁴த்வா பரிகா²பிட்டே² ச²ட்³டெ³த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ரஜ்ஜே பதிட்டா²பேஸுங்.
Taṃ sutvā ye tattha paṇḍitapurisā, te āhaṃsu ‘‘kiṃ pana, bho pabbajita, tayā amhākaṃ rañño atthi koci guṇo kato’’ti? Bodhisatto taṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘evamimaṃ mahoghato uttārento ahameva attano dukkhaṃ akāsiṃ, ‘na vata me porāṇakapaṇḍitānaṃ vacanaṃ kata’nti anussaritvā evaṃ vadāmī’’ti āha. Taṃ sutvā khattiyabrāhmaṇādayo nagaravāsino ‘‘svāyaṃ mittadubbhī rājā evaṃ guṇasampannassa attano jīvitadāyakassa guṇamattampi na jānāti, taṃ nissāya kuto amhākaṃ vuḍḍhi, gaṇhatha na’’nti kupitā samantato uṭṭhahitvā ususattipāsāṇamuggarādippahārehi hatthikkhandhagatameva naṃ ghātetvā pāde gahetvā kaḍḍhitvā parikhāpiṭṭhe chaḍḍetvā bodhisattaṃ abhisiñcitvā rajje patiṭṭhāpesuṃ.
ஸோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெந்தோ புன ஏகதி³வஸங் ஸப்பாத³யோ பரிக்³க³ண்ஹிதுகாமோ மஹந்தேன பரிவாரேன ஸப்பஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா ‘‘தீ³கா⁴’’தி பக்கோஸி. ஸப்போ ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘இத³ங் தே ஸாமி த⁴னங் க³ண்ஹா’’தி ஆஹ. ராஜா சத்தாலீஸஹிரஞ்ஞகோடித⁴னங் அமச்சே படிச்சா²பெத்வா உந்தூ³ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘உந்தூ³ரா’’தி பக்கோஸி. ஸோபி ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா திங்ஸகோடித⁴னங் நிய்யாதே³ஸி. ராஜா தம்பி அமச்சே படிச்சா²பெத்வா ஸுவஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா ‘‘ஸுவா’’தி பக்கோஸி. ஸோபி ஆக³ந்த்வா பாதே³ வந்தி³த்வா ‘‘கிங், ஸாமி, ஸாலிங் ஆஹராமீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாலீஹி அத்தே² ஸதி ஆஹரிஸ்ஸஸி, ஏஹி க³ச்சா²மா’’தி ஸத்ததியா ஹிரஞ்ஞகோடீஹி ஸத்³தி⁴ங் தே தயோபி ஜனே கா³ஹாபெத்வா நக³ரங் க³ந்த்வா பாஸாத³வரே மஹாதலங் ஆருய்ஹங் த⁴னங் ஸங்கோ³பெத்வா ஸப்பஸ்ஸ வஸனத்தா²ய ஸுவண்ணனாளிங், உந்தூ³ரஸ்ஸ ப²லிககு³ஹங், ஸுவஸ்ஸ ஸுவண்ணபஞ்ஜரங் காராபெத்வா ஸப்பஸ்ஸ ச ஸுவஸ்ஸ ச போ⁴ஜனத்தா²ய தே³வஸிகங் கஞ்சனதட்டகே மது⁴லாஜே, உந்தூ³ரஸ்ஸ க³ந்த⁴ஸாலிதண்டு³லே தா³பேஸி, தா³னாதீ³னி ச புஞ்ஞானி கரோதி. ஏவங் தே சத்தாரோபி ஜனா யாவஜீவங் ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா விஹரித்வா ஜீவிதக்க²யே யதா²கம்மங் அக³மங்ஸு.
So dhammena rajjaṃ kārento puna ekadivasaṃ sappādayo pariggaṇhitukāmo mahantena parivārena sappassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘dīghā’’ti pakkosi. Sappo āgantvā vanditvā ‘‘idaṃ te sāmi dhanaṃ gaṇhā’’ti āha. Rājā cattālīsahiraññakoṭidhanaṃ amacce paṭicchāpetvā undūrassa santikaṃ gantvā ‘‘undūrā’’ti pakkosi. Sopi āgantvā vanditvā tiṃsakoṭidhanaṃ niyyādesi. Rājā tampi amacce paṭicchāpetvā suvassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘suvā’’ti pakkosi. Sopi āgantvā pāde vanditvā ‘‘kiṃ, sāmi, sāliṃ āharāmī’’ti āha. Rājā ‘‘sālīhi atthe sati āharissasi, ehi gacchāmā’’ti sattatiyā hiraññakoṭīhi saddhiṃ te tayopi jane gāhāpetvā nagaraṃ gantvā pāsādavare mahātalaṃ āruyhaṃ dhanaṃ saṅgopetvā sappassa vasanatthāya suvaṇṇanāḷiṃ, undūrassa phalikaguhaṃ, suvassa suvaṇṇapañjaraṃ kārāpetvā sappassa ca suvassa ca bhojanatthāya devasikaṃ kañcanataṭṭake madhulāje, undūrassa gandhasālitaṇḍule dāpesi, dānādīni ca puññāni karoti. Evaṃ te cattāropi janā yāvajīvaṃ samaggā sammodamānā viharitvā jīvitakkhaye yathākammaṃ agamaṃsu.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கதி, புப்³பே³பி பரிஸக்கியேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ து³ட்ட²ராஜா தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸப்போ ஸாரிபுத்தோ, உந்தூ³ரோ மொக்³க³ல்லானோ, ஸுவோ ஆனந்தோ³, பச்சா² ரஜ்ஜப்பத்தோ த⁴ம்மராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā duṭṭharājā devadatto ahosi, sappo sāriputto, undūro moggallāno, suvo ānando, pacchā rajjappatto dhammarājā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸச்சங்கிரஜாதகவண்ணனா ததியா.
Saccaṃkirajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 73. ஸச்சங்கிரஜாதகங் • 73. Saccaṃkirajātakaṃ