Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
ஸச்சி²காதப்³ப³னித்³தே³ஸவண்ணனா
Sacchikātabbaniddesavaṇṇanā
29. ஸச்சி²காதப்³ப³னித்³தே³ஸே த³ஸ ஏகுத்தரவிஸ்ஸஜ்ஜனானி படிலாப⁴ஸச்சி²கிரியாவஸேன வுத்தானி. தத்த² அகுப்பா சேதோவிமுத்தீதி அரஹத்தப²லவிமுத்தி. ஸா ஹி ந குப்பதி ந சலதி ந பரிஹாயதீதி அகுப்பா, ஸப்³ப³கிலேஸேஹி சித்தஸ்ஸ விமுத்தத்தா சேதோவிமுத்தீதி வுச்சதி. விஜ்ஜாதி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா. விமுத்தீதி த³ஸுத்தரபரியாயேன அரஹத்தப²லங் வுத்தங், ஸங்கீ³திபரியாயேன பன ‘‘விமுத்தீதி த்³வே விமுத்தியோ சித்தஸ்ஸ ச அதி⁴முத்தி நிப்³பா³னஞ்சா’’தி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.304) வுத்தங். எத்த² ச அட்ட² ஸமாபத்தியோ நீவரணாதீ³ஹி ஸுட்டு² விமுத்தத்தா விமுத்தி நாம, நிப்³பா³னங் ஸப்³ப³ஸங்க²ததோ விமுத்தத்தா விமுத்தி நாம. திஸ்ஸோ விஜ்ஜாதி புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணங் விஜ்ஜா ஸத்தானங் சுதூபபாதே ஞாணங் விஜ்ஜா ஆஸவானங் க²யே ஞாணங் விஜ்ஜா. தமவிஜ்ஜ²னட்டே²ன விஜ்ஜா, விதி³தகரணட்டே²னாபி விஜ்ஜா. புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணஞ்ஹி உப்பஜ்ஜமானங் புப்³பே³னிவாஸங் சா²தெ³த்வா டி²தங் தமங் விஜ்ஜ²தி, புப்³பே³னிவாஸஞ்ச விதி³தங் கரோதீதி விஜ்ஜா. சுதூபபாதே ஞாணங் சுதிபடிஸந்தி⁴ச்சா²த³கங் தமங் விஜ்ஜ²தி, சுதூபபாதஞ்ச விதி³தங் கரோதீதி விஜ்ஜா. ஆஸவானங் க²யே ஞாணங் சதுஸச்சச்சா²த³கங் தமங் விஜ்ஜ²தி, சதுஸச்சத⁴ம்மே ச விதி³தங் கரோதீதி விஜ்ஜா. சத்தாரி ஸாமஞ்ஞப²லானீதி ஸோதாபத்திப²லங், ஸகதா³கா³மிப²லங், அனாகா³மிப²லங், அரஹத்தப²லங். பாபத⁴ம்மே ஸமேதி வினாஸேதீதி ஸமணோ, ஸமணஸ்ஸ பா⁴வோ ஸாமஞ்ஞங். சதுன்னங் அரியமக்³கா³னமேதங் நாமங். ஸாமஞ்ஞஸ்ஸ ப²லானி ஸாமஞ்ஞப²லானி.
29. Sacchikātabbaniddese dasa ekuttaravissajjanāni paṭilābhasacchikiriyāvasena vuttāni. Tattha akuppā cetovimuttīti arahattaphalavimutti. Sā hi na kuppati na calati na parihāyatīti akuppā, sabbakilesehi cittassa vimuttattā cetovimuttīti vuccati. Vijjāti tisso vijjā. Vimuttīti dasuttarapariyāyena arahattaphalaṃ vuttaṃ, saṅgītipariyāyena pana ‘‘vimuttīti dve vimuttiyo cittassa ca adhimutti nibbānañcā’’ti (dī. ni. aṭṭha. 3.304) vuttaṃ. Ettha ca aṭṭha samāpattiyo nīvaraṇādīhi suṭṭhu vimuttattā vimutti nāma, nibbānaṃ sabbasaṅkhatato vimuttattā vimutti nāma. Tisso vijjāti pubbenivāsānussatiñāṇaṃ vijjā sattānaṃ cutūpapāte ñāṇaṃ vijjā āsavānaṃ khaye ñāṇaṃ vijjā. Tamavijjhanaṭṭhena vijjā, viditakaraṇaṭṭhenāpi vijjā. Pubbenivāsānussatiñāṇañhi uppajjamānaṃ pubbenivāsaṃ chādetvā ṭhitaṃ tamaṃ vijjhati, pubbenivāsañca viditaṃ karotīti vijjā. Cutūpapāte ñāṇaṃ cutipaṭisandhicchādakaṃ tamaṃ vijjhati, cutūpapātañca viditaṃ karotīti vijjā. Āsavānaṃ khaye ñāṇaṃ catusaccacchādakaṃ tamaṃ vijjhati, catusaccadhamme ca viditaṃ karotīti vijjā. Cattāri sāmaññaphalānīti sotāpattiphalaṃ, sakadāgāmiphalaṃ, anāgāmiphalaṃ, arahattaphalaṃ. Pāpadhamme sameti vināsetīti samaṇo, samaṇassa bhāvo sāmaññaṃ. Catunnaṃ ariyamaggānametaṃ nāmaṃ. Sāmaññassa phalāni sāmaññaphalāni.
பஞ்ச த⁴ம்மக்க²ந்தா⁴தி ஸீலக்க²ந்தோ⁴, ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴, பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, விமுத்திக்க²ந்தோ⁴, விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனக்க²ந்தோ⁴. த⁴ம்மக்க²ந்தா⁴தி த⁴ம்மவிபா⁴கா³ த⁴ம்மகொட்டா²ஸா. ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. லோகியலோகுத்தரா ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞா ஏவ ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாக்க²ந்தா⁴ . ஸமுச்சே²த³படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴னிஸ்ஸரணவிமுத்தியோ ஏவ விமுத்திக்க²ந்தோ⁴. திவிதா⁴ விமுத்திபச்சவெக்க²ணா ஏவ விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனக்க²ந்தோ⁴. ஸோ லோகியோ ஏவ. ஜானநட்டே²ன ஞாணமேவ த³ஸ்ஸனட்டே²ன த³ஸ்ஸனந்தி ஞாணத³ஸ்ஸனங், விமுத்தீனங் ஞாணத³ஸ்ஸனங் விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனந்தி வுச்சதி. விக்க²ம்ப⁴னதத³ங்க³விமுத்தியோ பன ஸமாதி⁴பஞ்ஞாக்க²ந்தே⁴ஹேவ ஸங்க³ஹிதா. இமே பஞ்ச த⁴ம்மக்க²ந்தா⁴ ஸெக்கா²னங் ஸெக்கா², அஸெக்கா²னங் அஸெக்கா²தி வுத்தா. ஏதேஸு ஹி லோகியா ச நிஸ்ஸரணவிமுத்தி ச நேவஸெக்கா²னாஸெக்கா². ஸெக்கா² ஹொந்தாபி ஸெக்கா²னங் இமே இதி ஸெக்கா², அஸெக்கா²னங் இமே இதி அஸெக்கா²தி வுச்சந்தி. ‘‘ஸெக்கே²ன விமுத்திக்க²ந்தே⁴ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதீ’’தி எத்த² பன நிஸ்ஸரணவிமுத்தியா ஆரம்மணகரணவஸேன ஸமன்னாக³தோதி வேதி³தப்³போ³. ச² அபி⁴ஞ்ஞாதி ச² அதி⁴கானி ஞாணானி. கதமா ச²? இத்³தி⁴வித⁴ஞாணங் , தி³ப்³ப³ஸோததா⁴துஞாணங், புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணங், சேதோபரியஞாணங், தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணங், ஆஸவானங் க²யே ஞாணந்தி இமா ச².
Pañca dhammakkhandhāti sīlakkhandho, samādhikkhandho, paññākkhandho, vimuttikkhandho, vimuttiñāṇadassanakkhandho. Dhammakkhandhāti dhammavibhāgā dhammakoṭṭhāsā. Sīlakkhandhādīsupi eseva nayo. Lokiyalokuttarā sīlasamādhipaññā eva sīlasamādhipaññākkhandhā . Samucchedapaṭippassaddhinissaraṇavimuttiyo eva vimuttikkhandho. Tividhā vimuttipaccavekkhaṇā eva vimuttiñāṇadassanakkhandho. So lokiyo eva. Jānanaṭṭhena ñāṇameva dassanaṭṭhena dassananti ñāṇadassanaṃ, vimuttīnaṃ ñāṇadassanaṃ vimuttiñāṇadassananti vuccati. Vikkhambhanatadaṅgavimuttiyo pana samādhipaññākkhandheheva saṅgahitā. Ime pañca dhammakkhandhā sekkhānaṃ sekkhā, asekkhānaṃ asekkhāti vuttā. Etesu hi lokiyā ca nissaraṇavimutti ca nevasekkhānāsekkhā. Sekkhā hontāpi sekkhānaṃ ime iti sekkhā, asekkhānaṃ ime iti asekkhāti vuccanti. ‘‘Sekkhena vimuttikkhandhena samannāgato hotī’’ti ettha pana nissaraṇavimuttiyā ārammaṇakaraṇavasena samannāgatoti veditabbo. Cha abhiññāti cha adhikāni ñāṇāni. Katamā cha? Iddhividhañāṇaṃ , dibbasotadhātuñāṇaṃ, pubbenivāsānussatiñāṇaṃ, cetopariyañāṇaṃ, dibbacakkhuñāṇaṃ, āsavānaṃ khaye ñāṇanti imā cha.
ஸத்த கீ²ணாஸவப³லானீதி கீ²ணா ஆஸவா அஸ்ஸாதி கீ²ணாஸவோ, கீ²ணாஸவஸ்ஸ ப³லானி கீ²ணாஸவப³லானி. கதமானி ஸத்த? வுத்தானி ப⁴க³வதா –
Satta khīṇāsavabalānīti khīṇā āsavā assāti khīṇāsavo, khīṇāsavassa balāni khīṇāsavabalāni. Katamāni satta? Vuttāni bhagavatā –
‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனிச்சதோ ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய ஸுதி³ட்டா² ஹொந்தி. யம்பி, பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனிச்சதோ ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய ஸுதி³ட்டா² ஹொந்தி, இத³ம்பி, பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² ஆஸவானங் க²யங் படிஜானாதி ‘கீ²ணா மே ஆஸவா’தி.
‘‘Idha, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno aniccato sabbe saṅkhārā yathābhūtaṃ sammappaññāya sudiṭṭhā honti. Yampi, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno aniccato sabbe saṅkhārā yathābhūtaṃ sammappaññāya sudiṭṭhā honti, idampi, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno balaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma khīṇāsavo bhikkhu āsavānaṃ khayaṃ paṭijānāti ‘khīṇā me āsavā’ti.
‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அங்கா³ரகாஸூபமா காமாதி யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய ஸுதி³ட்டா² ஹொந்தி. யம்பி, பி⁴க்க²வே…பே॰… இத³ம்பி கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப³லங் ஹோதி…பே॰….
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno aṅgārakāsūpamā kāmāti yathābhūtaṃ sammappaññāya sudiṭṭhā honti. Yampi, bhikkhave…pe… idampi khīṇāsavassa bhikkhuno balaṃ hoti…pe….
‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விவேகனின்னங் சித்தங் ஹோதி விவேகபோணங் விவேகபப்³பா⁴ரங் விவேகட்ட²ங் நெக்க²ம்மாபி⁴ரதங் ப்³யந்தீபூ⁴தங் ஸப்³ப³ஸோ ஆஸவட்டா²னியேஹி த⁴ம்மேஹி. யம்பி, பி⁴க்க²வே…பே॰… இத³ம்பி கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப³லங் ஹோதி…பே॰….
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno vivekaninnaṃ cittaṃ hoti vivekapoṇaṃ vivekapabbhāraṃ vivekaṭṭhaṃ nekkhammābhirataṃ byantībhūtaṃ sabbaso āsavaṭṭhāniyehi dhammehi. Yampi, bhikkhave…pe… idampi khīṇāsavassa bhikkhuno balaṃ hoti…pe….
‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா பா⁴விதா ஹொந்தி ஸுபா⁴விதா. பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴விதானி ஹொந்தி ஸுபா⁴விதானி. ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ பா⁴விதா ஹொந்தி ஸுபா⁴விதா. அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ பா⁴விதோ ஹோதி ஸுபா⁴விதோ. யம்பி, பி⁴க்க²வே, கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ பா⁴விதோ ஹோதி ஸுபா⁴விதோ, இத³ம்பி கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² ஆஸவானங் க²யங் படிஜானாதி ‘கீ²ணா மே ஆஸவா’’’தி (அ॰ நி॰ 10.90; தீ³॰ நி॰ 3.357; படி॰ ம॰ 2.44).
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno cattāro satipaṭṭhānā bhāvitā honti subhāvitā. Pañcindriyāni bhāvitāni honti subhāvitāni. Satta bojjhaṅgā bhāvitā honti subhāvitā. Ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhāvito hoti subhāvito. Yampi, bhikkhave, khīṇāsavassa bhikkhuno ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhāvito hoti subhāvito, idampi khīṇāsavassa bhikkhuno balaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma khīṇāsavo bhikkhu āsavānaṃ khayaṃ paṭijānāti ‘khīṇā me āsavā’’’ti (a. ni. 10.90; dī. ni. 3.357; paṭi. ma. 2.44).
தத்த² பட²மேன ப³லேன து³க்க²ஸச்சபடிவேதோ⁴, து³தியேன ஸமுத³யஸச்சபடிவேதோ⁴, ததியேன நிரோத⁴ஸச்சபடிவேதோ⁴, சதூஹி மக்³க³ஸச்சபடிவேதோ⁴ பகாஸிதோ ஹோதி.
Tattha paṭhamena balena dukkhasaccapaṭivedho, dutiyena samudayasaccapaṭivedho, tatiyena nirodhasaccapaṭivedho, catūhi maggasaccapaṭivedho pakāsito hoti.
அட்ட² விமொக்கா²தி ஆரம்மணே அதி⁴முச்சனட்டே²ன பச்சனீகத⁴ம்மேஹி ச ஸுட்டு² முச்சனட்டே²ன விமொக்கா². ‘‘கதமே அட்ட²? ரூபீ ரூபானி பஸ்ஸதி, அயங் பட²மோ விமொக்கோ². அஜ்ஜ²த்தங் அரூபஸஞ்ஞீ ப³ஹித்³தா⁴ ரூபானி பஸ்ஸதி, அயங் து³தியோ விமொக்கோ². ‘ஸுப⁴’ந்தேவ அதி⁴முத்தோ ஹோதி, அயங் ததியோ விமொக்கோ². ஸப்³ப³ஸோ ரூபஸஞ்ஞானங் ஸமதிக்கமா படிக⁴ஸஞ்ஞானங் அத்த²ங்க³மா நானத்தஸஞ்ஞானங் அமனஸிகாரா ‘அனந்தோ ஆகாஸோ’தி ஆகாஸானஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, அயங் சதுத்தோ² விமொக்கோ². ஸப்³ப³ஸோ ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘அனந்தங் விஞ்ஞாண’ந்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, அயங் பஞ்சமோ விமொக்கோ². ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘நத்தி² கிஞ்சீ’தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, அயங் ச²ட்டோ² விமொக்கோ². ஸப்³ப³ஸோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, அயங் ஸத்தமோ விமொக்கோ². ஸப்³ப³ஸோ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, அயங் அட்ட²மோ விமொக்கோ²’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.174; 3.358; அ॰ நி॰ 8.66).
Aṭṭha vimokkhāti ārammaṇe adhimuccanaṭṭhena paccanīkadhammehi ca suṭṭhu muccanaṭṭhena vimokkhā. ‘‘Katame aṭṭha? Rūpī rūpāni passati, ayaṃ paṭhamo vimokkho. Ajjhattaṃ arūpasaññī bahiddhā rūpāni passati, ayaṃ dutiyo vimokkho. ‘Subha’nteva adhimutto hoti, ayaṃ tatiyo vimokkho. Sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘ananto ākāso’ti ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati, ayaṃ catuttho vimokkho. Sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘anantaṃ viññāṇa’nti viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja viharati, ayaṃ pañcamo vimokkho. Sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘natthi kiñcī’ti ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja viharati, ayaṃ chaṭṭho vimokkho. Sabbaso ākiñcaññāyatanaṃ samatikkamma nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja viharati, ayaṃ sattamo vimokkho. Sabbaso nevasaññānāsaññāyatanaṃ samatikkamma saññāvedayitanirodhaṃ upasampajja viharati, ayaṃ aṭṭhamo vimokkho’’ti (dī. ni. 2.174; 3.358; a. ni. 8.66).
நவ அனுபுப்³ப³னிரோதா⁴தி நவ அனுபடிபாடியா நிரோதா⁴. ‘‘கதமே நவ? பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ காமஸஞ்ஞா நிருத்³தா⁴ ஹோதி, து³தியங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ விதக்கவிசாரா நிருத்³தா⁴ ஹொந்தி, ததியங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பீதி நிருத்³தா⁴ ஹோதி, சதுத்த²ங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா நிருத்³தா⁴ ஹொந்தி, ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ரூபஸஞ்ஞா நிருத்³தா⁴ ஹோதி, விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞா நிருத்³தா⁴ ஹோதி, ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞா நிருத்³தா⁴ ஹோதி, நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞா நிருத்³தா⁴ ஹோதி, ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஸஞ்ஞா ச வேத³னா ச நிருத்³தா⁴ ஹொந்தீ’’தி (அ॰ நி॰ 9.31; தீ³॰ நி॰ 3.344, 359).
Nava anupubbanirodhāti nava anupaṭipāṭiyā nirodhā. ‘‘Katame nava? Paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa kāmasaññā niruddhā hoti, dutiyaṃ jhānaṃ samāpannassa vitakkavicārā niruddhā honti, tatiyaṃ jhānaṃ samāpannassa pīti niruddhā hoti, catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa assāsapassāsā niruddhā honti, ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññā niruddhā hoti, viññāṇañcāyatanaṃ samāpannassa ākāsānañcāyatanasaññā niruddhā hoti, ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa viññāṇañcāyatanasaññā niruddhā hoti, nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa ākiñcaññāyatanasaññā niruddhā hoti, saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa saññā ca vedanā ca niruddhā hontī’’ti (a. ni. 9.31; dī. ni. 3.344, 359).
த³ஸ அஸெக்கா² த⁴ம்மாதி உபரி ஸிக்கி²தப்³பா³பா⁴வதோ ந ஸிக்க²ந்தீதி அஸெக்கா². அத² வா தீஸு ஸிக்கா²ஸு ஸிக்க²ந்தீதி ஸெக்கா², வுத்³தி⁴ப்பத்தா ஸெக்கா²தி அஸெக்கா², அரஹந்தோ. அஸெக்கா²னங் இமே இதி அஸெக்கா². ‘‘கதமே த³ஸ? அஸெக்கா² ஸம்மாதி³ட்டி², அஸெக்கோ² ஸம்மாஸங்கப்போ, அஸெக்கா² ஸம்மாவாசா, அஸெக்கோ² ஸம்மாகம்மந்தோ, அஸெக்கோ² ஸம்மாஆஜீவோ, அஸெக்கோ² ஸம்மாவாயாமோ, அஸெக்கா² ஸம்மாஸதி, அஸெக்கோ² ஸம்மாஸமாதி⁴, அஸெக்க²ங் ஸம்மாஞாணங், அஸெக்கா² ஸம்மாவிமுத்தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.348, 360). அஸெக்க²ங் ஸம்மாஞாணந்தி அரஹத்தப²லபஞ்ஞங் ட²பெத்வா ஸேஸலோகியபஞ்ஞா. ஸம்மாவிமுத்தீதி அரஹத்தப²லவிமுத்தி. அட்ட²கதா²யங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.348) பன வுத்தங் –
Dasa asekkhā dhammāti upari sikkhitabbābhāvato na sikkhantīti asekkhā. Atha vā tīsu sikkhāsu sikkhantīti sekkhā, vuddhippattā sekkhāti asekkhā, arahanto. Asekkhānaṃ ime iti asekkhā. ‘‘Katame dasa? Asekkhā sammādiṭṭhi, asekkho sammāsaṅkappo, asekkhā sammāvācā, asekkho sammākammanto, asekkho sammāājīvo, asekkho sammāvāyāmo, asekkhā sammāsati, asekkho sammāsamādhi, asekkhaṃ sammāñāṇaṃ, asekkhā sammāvimuttī’’ti (dī. ni. 3.348, 360). Asekkhaṃ sammāñāṇanti arahattaphalapaññaṃ ṭhapetvā sesalokiyapaññā. Sammāvimuttīti arahattaphalavimutti. Aṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 3.348) pana vuttaṃ –
‘‘அஸெக்கா² ஸம்மாதி³ட்டீ²திஆத³யோ ஸப்³பே³பி ப²லஸம்பயுத்தத⁴ம்மா ஏவ. எத்த² ச ஸம்மாதி³ட்டி² ஸம்மாஞாணந்தி த்³வீஸு டா²னேஸு பஞ்ஞாவ கதி²தா. ஸம்மாவிமுத்தீதி இமினா பன பதே³ன வுத்தாவஸேஸா ப²லஸமாபத்தித⁴ம்மா ஸங்க³ஹிதா’’தி.
‘‘Asekkhā sammādiṭṭhītiādayo sabbepi phalasampayuttadhammā eva. Ettha ca sammādiṭṭhi sammāñāṇanti dvīsu ṭhānesu paññāva kathitā. Sammāvimuttīti iminā pana padena vuttāvasesā phalasamāpattidhammā saṅgahitā’’ti.
ஸப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸச்சி²காதப்³ப³ந்திஆதீ³ஸு ஆரம்மணஸச்சி²கிரியா வேதி³தப்³பா³. ரூபங் பஸ்ஸந்தோ ஸச்சி²கரோதீதிஆதீ³ஸு ரூபாதீ³னி லோகியானி பஸ்ஸிதப்³பா³காரேன பஸ்ஸந்தோ தானேவ ரூபாதீ³னி ஆரம்மணஸச்சி²கிரியாய ஸச்சி²கரோதி, ரூபாதீ³னி வா பஸ்ஸிதப்³பா³காரேன பஸ்ஸந்தோ தேன ஹேதுனா ஸச்சி²காதப்³ப³ங் நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி. பஸ்ஸந்தோதி ஹி பத³ங் ஹேதுஅத்தே²பி அக்க²ரசிந்தகா இச்ச²ந்தி. அனஞ்ஞாதஞ்ஞஸ்ஸாமீதிந்த்³ரியாதீ³னி பன லோகுத்தரானி பச்சவெக்க²ணவஸேன பஸ்ஸந்தோ தானேவ ஆரம்மணஸச்சி²கிரியாய ஸச்சி²கரோதி. ‘‘அமதோக³த⁴ங் நிப்³பா³னங் பரியோஸானட்டே²ன ஸச்சி²கரோதீ’’தி இத³ங் பரிஞ்ஞெய்யபஹாதப்³ப³ஸச்சி²காதப்³ப³பா⁴வேதப்³பே³ஸு ஸச்சி²காதப்³ப³த்தா உஜுகமேவ. யே யே த⁴ம்மா ஸச்சி²கதா ஹொந்தி, தே தே த⁴ம்மா ப²ஸ்ஸிதா ஹொந்தீதி ஆரம்மணஸச்சி²கிரியாய ஸச்சி²கதா ஆரம்மணப²ஸ்ஸேன பு²ட்டா² ஹொந்தி, படிலாப⁴ஸச்சி²கிரியாய ஸச்சி²கதா படிலாப⁴ப²ஸ்ஸேன பு²ட்டா² ஹொந்தீதி.
Sabbaṃ, bhikkhave, sacchikātabbantiādīsu ārammaṇasacchikiriyā veditabbā. Rūpaṃ passanto sacchikarotītiādīsu rūpādīni lokiyāni passitabbākārena passanto tāneva rūpādīni ārammaṇasacchikiriyāya sacchikaroti, rūpādīni vā passitabbākārena passanto tena hetunā sacchikātabbaṃ nibbānaṃ sacchikaroti. Passantoti hi padaṃ hetuatthepi akkharacintakā icchanti. Anaññātaññassāmītindriyādīni pana lokuttarāni paccavekkhaṇavasena passanto tāneva ārammaṇasacchikiriyāya sacchikaroti. ‘‘Amatogadhaṃ nibbānaṃ pariyosānaṭṭhena sacchikarotī’’ti idaṃ pariññeyyapahātabbasacchikātabbabhāvetabbesu sacchikātabbattā ujukameva. Ye ye dhammā sacchikatā honti, te te dhammā phassitā hontīti ārammaṇasacchikiriyāya sacchikatā ārammaṇaphassena phuṭṭhā honti, paṭilābhasacchikiriyāya sacchikatā paṭilābhaphassena phuṭṭhā hontīti.
ஸச்சி²காதப்³ப³னித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sacchikātabbaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi / 1. ஸுதமயஞாணனித்³தே³ஸோ • 1. Sutamayañāṇaniddeso