Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
18. அட்டா²ரஸமவக்³கோ³
18. Aṭṭhārasamavaggo
(184) 8. ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதிகதா²
(184) 8. Saddaṃ suṇātītikathā
823. ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி? ஆமந்தா. ஸமாபன்னோ சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதி…பே॰… ஸோதேன…பே॰… கா⁴னேன…பே॰… ஜிவ்ஹாய…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
823. Samāpanno saddaṃ suṇātīti? Āmantā. Samāpanno cakkhunā rūpaṃ passati…pe… sotena…pe… ghānena…pe… jivhāya…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி? ஆமந்தா. ஸோதவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³ ஸமாபன்னோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³. நனு ஸமாதி⁴ மனோவிஞ்ஞாணஸமங்கி³ஸ்ஸாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ஸமாதி⁴ மனோவிஞ்ஞாணஸமங்கி³ஸ்ஸ, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீ’’தி.
Samāpanno saddaṃ suṇātīti? Āmantā. Sotaviññāṇasamaṅgī samāpannoti? Na hevaṃ vattabbe. Nanu samādhi manoviññāṇasamaṅgissāti? Āmantā. Hañci samādhi manoviññāṇasamaṅgissa, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpanno saddaṃ suṇātī’’ti.
ஸமாதி⁴ மனோவிஞ்ஞாணஸமங்கி³ஸ்ஸ, ஸோதவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ஸமாதி⁴ மனோவிஞ்ஞாணஸமங்கி³ஸ்ஸ, ஸோதவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³ ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீ’’தி . ஸமாதி⁴ மனோவிஞ்ஞாணஸமங்கி³ஸ்ஸ, ஸோதவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி? ஆமந்தா. த்³வின்னங் ப²ஸ்ஸானங்…பே॰… த்³வின்னங் சித்தானங் ஸமோதா⁴னங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Samādhi manoviññāṇasamaṅgissa, sotaviññāṇasamaṅgī saddaṃ suṇātīti? Āmantā. Hañci samādhi manoviññāṇasamaṅgissa, sotaviññāṇasamaṅgī saddaṃ suṇāti, no ca vata re vattabbe – ‘‘samāpanno saddaṃ suṇātī’’ti . Samādhi manoviññāṇasamaṅgissa, sotaviññāṇasamaṅgī saddaṃ suṇātīti? Āmantā. Dvinnaṃ phassānaṃ…pe… dvinnaṃ cittānaṃ samodhānaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
824. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீ’’தி? ஆமந்தா. நனு பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ ஸத்³தோ³ கண்டகோ வுத்தோ ப⁴க³வதாதி? ஆமந்தா . ஹஞ்சி பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ ஸத்³தோ³ கண்டகோ வுத்தோ ப⁴க³வதா, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீ’’தி.
824. Na vattabbaṃ – ‘‘samāpanno saddaṃ suṇātī’’ti? Āmantā. Nanu paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako vutto bhagavatāti? Āmantā . Hañci paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako vutto bhagavatā, tena vata re vattabbe – ‘‘samāpanno saddaṃ suṇātī’’ti.
825. பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ ஸத்³தோ³ கண்டகோ வுத்தோ ப⁴க³வதாதி, ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி? ஆமந்தா. து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ விதக்கோ விசாரோ கண்டகோ வுத்தோ ப⁴க³வதா, அத்தி² தஸ்ஸ விதக்கவிசாராதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
825. Paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako vutto bhagavatāti, samāpanno saddaṃ suṇātīti? Āmantā. Dutiyassa jhānassa vitakko vicāro kaṇṭako vutto bhagavatā, atthi tassa vitakkavicārāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ ஸத்³தோ³ கண்டகோ வுத்தோ ப⁴க³வதாதி, ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி? ஆமந்தா. ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ பீதி கண்டகோ…பே॰… சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸோ கண்டகோ … ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ரூபஸஞ்ஞா கண்டகோ… விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞா கண்டகோ… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞா கண்டகோ… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞா கண்டகோ… ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஸஞ்ஞா ச வேத³னா ச கண்டகோ வுத்தோ ப⁴க³வதா, அத்தி² தஸ்ஸ ஸஞ்ஞா ச வேத³னா சாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Paṭhamassa jhānassa saddo kaṇṭako vutto bhagavatāti, samāpanno saddaṃ suṇātīti? Āmantā. Tatiyassa jhānassa pīti kaṇṭako…pe… catutthassa jhānassa assāsapassāso kaṇṭako … ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññā kaṇṭako… viññāṇañcāyatanaṃ samāpannassa ākāsānañcāyatanasaññā kaṇṭako… ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa viññāṇañcāyatanasaññā kaṇṭako… nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa ākiñcaññāyatanasaññā kaṇṭako… saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa saññā ca vedanā ca kaṇṭako vutto bhagavatā, atthi tassa saññā ca vedanā cāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதிகதா² நிட்டி²தா.
Saddaṃ suṇātītikathā niṭṭhitā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதிகதா²வண்ணனா • 8. Samāpanno saddaṃ suṇātītikathāvaṇṇanā