Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தங்
13. Saddhammappatirūpakasuttaṃ
156. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, ஹேது கோ பச்சயோ, யேன புப்³பே³ அப்பதரானி சேவ ஸிக்கா²பதா³னி அஹேஸுங் ப³ஹுதரா ச பி⁴க்கூ² அஞ்ஞாய ஸண்ட²ஹிங்ஸு? கோ பன, ப⁴ந்தே, ஹேது கோ பச்சயோ, யேனேதரஹி ப³ஹுதரானி சேவ ஸிக்கா²பதா³னி அப்பதரா ச பி⁴க்கூ² அஞ்ஞாய ஸண்ட²ஹந்தீ’’தி? ‘‘ஏவஞ்சேதங், கஸ்ஸப, ஹோதி ஸத்தேஸு ஹாயமானேஸு ஸத்³த⁴ம்மே அந்தரதா⁴யமானே, ப³ஹுதரானி சேவ ஸிக்கா²பதா³னி ஹொந்தி அப்பதரா ச பி⁴க்கூ² அஞ்ஞாய ஸண்ட²ஹந்தி. ந தாவ, கஸ்ஸப, ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி யாவ ந ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் லோகே உப்பஜ்ஜதி. யதோ ச கோ², கஸ்ஸப, ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் லோகே உப்பஜ்ஜதி, அத² ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி’’.
156. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā mahākassapo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā mahākassapo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ko nu kho, bhante, hetu ko paccayo, yena pubbe appatarāni ceva sikkhāpadāni ahesuṃ bahutarā ca bhikkhū aññāya saṇṭhahiṃsu? Ko pana, bhante, hetu ko paccayo, yenetarahi bahutarāni ceva sikkhāpadāni appatarā ca bhikkhū aññāya saṇṭhahantī’’ti? ‘‘Evañcetaṃ, kassapa, hoti sattesu hāyamānesu saddhamme antaradhāyamāne, bahutarāni ceva sikkhāpadāni honti appatarā ca bhikkhū aññāya saṇṭhahanti. Na tāva, kassapa, saddhammassa antaradhānaṃ hoti yāva na saddhammappatirūpakaṃ loke uppajjati. Yato ca kho, kassapa, saddhammappatirūpakaṃ loke uppajjati, atha saddhammassa antaradhānaṃ hoti’’.
‘‘ஸெய்யதா²பி, கஸ்ஸப, ந தாவ ஜாதரூபஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி யாவ ந ஜாதரூபப்பதிரூபகங் லோகே உப்பஜ்ஜதி. யதோ ச கோ², கஸ்ஸப, ஜாதரூபப்பதிரூபகங் லோகே உப்பஜ்ஜதி, அத² ஜாதரூபஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி. ஏவமேவ கோ², கஸ்ஸப, ந தாவ ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி யாவ ந ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் லோகே உப்பஜ்ஜதி. யதோ ச கோ², கஸ்ஸப, ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் லோகே உப்பஜ்ஜதி, அத² ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி.
‘‘Seyyathāpi, kassapa, na tāva jātarūpassa antaradhānaṃ hoti yāva na jātarūpappatirūpakaṃ loke uppajjati. Yato ca kho, kassapa, jātarūpappatirūpakaṃ loke uppajjati, atha jātarūpassa antaradhānaṃ hoti. Evameva kho, kassapa, na tāva saddhammassa antaradhānaṃ hoti yāva na saddhammappatirūpakaṃ loke uppajjati. Yato ca kho, kassapa, saddhammappatirūpakaṃ loke uppajjati, atha saddhammassa antaradhānaṃ hoti.
‘‘ந கோ², கஸ்ஸப, பத²வீதா⁴து ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பேதி, ந ஆபோதா⁴து ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பேதி, ந தேஜோதா⁴து ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பேதி, ந வாயோதா⁴து ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பேதி; அத² கோ² இதே⁴வ தே உப்பஜ்ஜந்தி மோக⁴புரிஸா யே இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பெந்தி. ஸெய்யதா²பி, கஸ்ஸப, நாவா ஆதி³கேனேவ ஓபிலவதி; ந கோ², கஸ்ஸப, ஏவங் ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி.
‘‘Na kho, kassapa, pathavīdhātu saddhammaṃ antaradhāpeti, na āpodhātu saddhammaṃ antaradhāpeti, na tejodhātu saddhammaṃ antaradhāpeti, na vāyodhātu saddhammaṃ antaradhāpeti; atha kho idheva te uppajjanti moghapurisā ye imaṃ saddhammaṃ antaradhāpenti. Seyyathāpi, kassapa, nāvā ādikeneva opilavati; na kho, kassapa, evaṃ saddhammassa antaradhānaṃ hoti.
‘‘பஞ்ச கோ²மே, கஸ்ஸப, ஓக்கமனியா த⁴ம்மா ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ ஸம்மோஸாய அந்தரதா⁴னாய ஸங்வத்தந்தி. கதமே பஞ்ச? இத⁴, கஸ்ஸப, பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோ ஸத்த²ரி அகா³ரவா விஹரந்தி அப்பதிஸ்ஸா, த⁴ம்மே அகா³ரவா விஹரந்தி அப்பதிஸ்ஸா, ஸங்கே⁴ அகா³ரவா விஹரந்தி அப்பதிஸ்ஸா, ஸிக்கா²ய அகா³ரவா விஹரந்தி அப்பதிஸ்ஸா, ஸமாதி⁴ஸ்மிங் அகா³ரவா விஹரந்தி அப்பதிஸ்ஸா – இமே கோ², கஸ்ஸப, பஞ்ச ஓக்கமனியா த⁴ம்மா ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ ஸம்மோஸாய அந்தரதா⁴னாய ஸங்வத்தந்தி.
‘‘Pañca khome, kassapa, okkamaniyā dhammā saddhammassa sammosāya antaradhānāya saṃvattanti. Katame pañca? Idha, kassapa, bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo satthari agāravā viharanti appatissā, dhamme agāravā viharanti appatissā, saṅghe agāravā viharanti appatissā, sikkhāya agāravā viharanti appatissā, samādhismiṃ agāravā viharanti appatissā – ime kho, kassapa, pañca okkamaniyā dhammā saddhammassa sammosāya antaradhānāya saṃvattanti.
‘‘பஞ்ச கோ²மே, கஸ்ஸப, த⁴ம்மா ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ டி²தியா அஸம்மோஸாய அனந்தரதா⁴னாய ஸங்வத்தந்தி. கதமே பஞ்ச? இத⁴, கஸ்ஸப, பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோ ஸத்த²ரி ஸகா³ரவா விஹரந்தி ஸப்பதிஸ்ஸா, த⁴ம்மே ஸகா³ரவா விஹரந்தி ஸப்பதிஸ்ஸா, ஸங்கே⁴ ஸகா³ரவா விஹரந்தி ஸப்பதிஸ்ஸா, ஸிக்கா²ய ஸகா³ரவா விஹரந்தி ஸப்பதிஸ்ஸா, ஸமாதி⁴ஸ்மிங் ஸகா³ரவா விஹரந்தி ஸப்பதிஸ்ஸா – இமே கோ², கஸ்ஸப, பஞ்ச த⁴ம்மா ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ டி²தியா அஸம்மோஸாய அனந்தரதா⁴னாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி. தேரஸமங்.
‘‘Pañca khome, kassapa, dhammā saddhammassa ṭhitiyā asammosāya anantaradhānāya saṃvattanti. Katame pañca? Idha, kassapa, bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo satthari sagāravā viharanti sappatissā, dhamme sagāravā viharanti sappatissā, saṅghe sagāravā viharanti sappatissā, sikkhāya sagāravā viharanti sappatissā, samādhismiṃ sagāravā viharanti sappatissā – ime kho, kassapa, pañca dhammā saddhammassa ṭhitiyā asammosāya anantaradhānāya saṃvattantī’’ti. Terasamaṃ.
கஸ்ஸபஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.
Kassapasaṃyuttaṃ samattaṃ.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஸந்துட்ட²ஞ்ச அனொத்தப்பீ, சந்தூ³பமங் குலூபகங்;
Santuṭṭhañca anottappī, candūpamaṃ kulūpakaṃ;
ஜிண்ணங் தயோ ச ஓவாதா³, ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா உபஸ்ஸயங்;
Jiṇṇaṃ tayo ca ovādā, jhānābhiññā upassayaṃ;
சீவரங் பரங்மரணங், ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகந்தி.
Cīvaraṃ paraṃmaraṇaṃ, saddhammappatirūpakanti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா • 13. Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா • 13. Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā